Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема- Заробітна плата в Дніпропетровській області за 2008 ~ 2013 рр.

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 17.5.2024

2

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ  УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВАДИМА ГЕТЬМАНА»

Тема:

Заробітна плата

в Дніпропетровській області

за 2008 – 2013 рр.

Виконала студентка

3 курсу, спец. 6503, 8 групи
Бежанова Ксенія

Перевірив:

Компанієць В.М.

КРИТЕРІЙ

ОЦІНКА

Логічна послідовність викладу матеріалу

Стислість і точність формулювань

Обґрунтованість висновків та  пропозицій

Відповідність вимогам до оформлення

КИЇВ-2013


ЗМІСТ

    Вступ

  1.  Теоретичні основи поняття заробітної плати працівникам.

    1.1.Сутність заробітної плати: економічні та соціальні аспекти, основні функції та структура

   1.2. Фактори впливу на заробітну плату.

2. Аналіз заробітної плати в Дніпропетровській області.

   2.1. Аналіз  заробітної плати регіону.

   2.2. Характеристика основних проблем виплат заробітної плати.

3. Пропозиції щодо покращення виплат заробітної плати в Дніпропетровській області.  


ВСТУП

Актуальність обраної теми полягає в необхідності вироблення адекватних сучасним умовам підходів до підвищення рівня заробітної плати, а саме аналізу рівня доходів населення у Дніпропетровській області.

Метою дослідження є обґрунтування пропозицій прикладного характеру щодо підвищення рівня заробітної плати у Дніпропетровській області.

 Завданнями данного дослідження є:

  1.  визначення рівня доходів у Дніпропетровській області;
  2.  виявлення факторів впливу на рівень доході, а саме на заробітну плату в Херсонській області;
  3.  розробка та обґрунтування доцільності пропозицій щодо підвищення рівня доходів населення у Дніпропетровській області.

 Предметом цього дослідження є теоретичні, методологічні, прикладні аспекти рівня доходів у Дніпропетровській області з урахуванням особливостей трудових ресурсів та економічного розвитку регіону в цілому.

 Об'єктом дослідження є рівень заробітної плати у Дніпропетровській області.

У процесі підготовки роботи були  використані матеріали законодавчих та виконавчих органів влади України (зокрема законодавчі та нормативні акти, документи і матеріали Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України), навчальна та методична літературу, книги та статті періодичних видань, публікації фахових видань та матеріали з Інтернету.


Розділ 1. Теоретичні основи виникнення заробітної плати працівникам.

1.1. Сутність заробітної плати: економічні та соціальні аспекти

Заробітна плата — це одна з найскладніших економічних категорій і одне з найважливіших соціально-економічних явищ. Оскільки вона, з одного боку, є основним (і часто єдиним) джерелом доходів найманих працівників, основою матеріального добробуту членів їхніх сімей, а з іншого боку, для роботодавців є суттєвою часткою витрат виробництва і ефективним засобом мотивації працівників до досягнення цілей підприємства, то питання організації заробітної плати і формування її рівня разом з питаннями забезпечення зайнятості складають основу соціально-трудових відносин у суспільстві, бо включають нагальні інтереси всіх учасників трудового процесу.
Сутність поняття "заробітна плата" складна і багатостороння, тому розглядати її потрібно з різних позицій.

По-перше, заробітна плата — це економічна категорія, що відображає відносини між роботодавцем і найманим працівником з приводу розподілу новоствореної вартості. В цьому розумінні доречнішим є поняття "оплата праці", яка, крім власне заробітної плати, включає і інші витрати роботодавця на робочу силу.

По-друге, заробітна плата — це винагорода або заробіток, обчислений у грошовому виразі, який за трудовим договором роботодавець сплачує працівникові за роботу, яку виконано або мас бути виконано. Це загальновизнане визначення, що найточніше відповідає терміну "заробітна плата".

По-третє, в умовах ринкової економіки заробітна плата — це елемент ринку праці, що складається в результаті взаємодії попиту на працю і її пропозиції і виражає ринкову вартість використання найманої праці. В цьому розумінні найчастіше вживаються усереднені показники ставок оплати одиниці (наприклад, людино-години) праці певної якості.

По-четверте, для найманого працівника заробітна плата — це основна частина його трудового доходу, який він отримує в результаті реалізації здатності до праці і який має забезпечити об'єктивно необхідне відтворення робочої сили.

По-п'яте, для підприємця заробітна плата — це елемент витрат виробництва, і водночас головний чинник забезпечення матеріальної зацікавленості працівників у досягненні високих кінцевих результатів праці.

Функції

Як важлива соціально-економічна категорія заробітна плата в ринковій економіці виконує такі функції, як:

1)  Відтворювальна: джерело відтворення робочої сили та засіб залучення людей до праці;
2)
  Стимулююча: встановлення залежності рівня заробітної плати від кількості, якості і результатів праці;
3)
  Регулююча: засіб розподілу і перерозподілу кадрів по регіонах країни, галузях економіки з врахуванням ринкової кон'юнктури;
4)
 Соціальна: забезпечення соціальної справедливості, однакової винагороди за однакову працю.

Проте в сучасних умовах становлення ринку в Україні заробітна плата не може виконувати цих функцій. її рівень забезпечує не більш як 20% відтворення робочої сили, яке не відшкодовує навіть прямих затрат праці і не викликає заінтересованості в переорієнтації робочої сили на пріоритетні сфери діяльності. Заробітна плата нині виконує інші функції, а саме:

  1.  Збереження зайнятості, запобігання безробіттю ціною заниження заробітної плати
  2.  Забезпечення соціальних гарантій;
  3.  Збереження попереднього статусу, пов'язаного із попереднім робочим місцем;
  4.  Стримування інфляції (шляхом заборгованості із заробітної плати);
  5.  Перерозподіл зайнятих по галузях і сферах економіки;
  6.  Поширення нелегальної діяльності та вторинної зайнятості;
  7.  Посилення мобільності робочої сили.

Структура

Структура заробітної плати – це співвідношення окремих складових заробітної плати в загальному обсязі. В стабільних розвинених економічних системах основна заробітна плата складає 85 – 90% в структурі заробітної плати. В Україні в сучасних умовах з різних причин питома вага тарифних ставок в заробітній платі в середньому складає 65 – 70%, що є одним з виявів кризи в організації праці. На підставі організацій і функцій заробітної плати в умовах побудови ринкових відносин створюється організація заробітної плати безпосередньо на підприємствах. Під організацією заробітної плати розуміємо її побудову, тобто приведення її елементів в певну систему, що забезпечує взаємозв`язок кількості її якості праці і розмірами заробітної плати . 

В економічній системі, що ґрунтується на різноманітних формах власності і господарювання, механізм організації заробітної плати складається з таких елементів: 


а) ринкового регулювання;
 
б) державного регулювання;
 
в) колективно – договірного регулювання через ускладнення генеральної, регіональних угод; колективних договорів на рівні підприємств; трудових договорів з найманими працівниками;
 
г) механізму визначення індивідуальної заробітної плати безпосередньо на підприємстві з використанням таких елементів, як тарифна система або безтарифна модель, нормування праці, форми і системи оплати праці та преміювання.
 

1.2. Фактори впливу на рівень  заробітної плати

Серед факторів впливу на рівень  заробітної плати слід виділити:

1) рівень кваліфікації працівника. Складніша праця повинна вище оплачуватися, бо вона за одиницю часу створює більшу вартість і більші затрати працівника на одержання кваліфікації;

2) умови праці. У різних галузях виробництва і на різних ділянках роботи можуть бути різні умови праці, які по-різному

впливають на здоров'я людини, наприклад, загазованість, запиленість, протяги, пов'язана з ризиком робота під землею тощо.

3) дискримінація в оплаті праці. Вона проявляється в тому, що рівень оплати за одну й ту ж роботу може залежати від громадянства, кольору шкіри, віку, статі, походження працівника;

4) національні відмінності в економіці. До них відносять попит і пропозицію робочої сили, кліматичні умови, ступінь механізації праці, автоматизації, фондоозброєності і так далі.


Розділ 2. Аналіз заробітної плати в Дніпропетровській області.

2.1. Аналіз  заробітної плати.

Для аналізу показників доходів населення використаємо данні взяті з Головного управління статистики у Дніпропетровській області. Для отримання бажаного аналізу порівняємо показники заробітної плати за декілька років.

Доходи всього,

млн. грн.

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

14757

17331

22241

31344

38694

50955

68420

72138

88922

101868

113135

Як можна побачити, існує стабільний тренд підвищення доходів населення з кожним роком, що є досить сприятливим фактором для регіону.

Динаміка суми заборгованості  з  виплати  заробітної  плати у 2000-2013 роках

Рік

Тис. грн

У % до попереднього періоду

2000

578094

88,5

2001

418167

72,3

2002

227675

54,4

2003

197568

86,8

2004

172532

87,3

2005

82026

47,5

2006

65548

79,9

2007

47357

72,2

2008

33037

69,8

2009

68098

206,1

2010

86605

127,2

2011

23197

26,8

2012

14828

63,9

2013

10369

69,9

Стосовно заборгованості можна побачити, що рівень заборгованості постійно змінюється,і не завжди на краще,що не є гарним показником для регіону.

Одним із основних показників для аналізу області є середньомісячний рівень заробітної плати у 2013 році. (грн)

Вид діяльності

січень

січень-лютий

січень-березень

січень-квітень

січень-травень

січень-червень

січень-липень

січень-серпень

січень-вересень

Усього

3072

3157

3201

3229

3249

3275

3302

3310

3310

Якщо розглядати саме регіон, то ріст рівня заробітної плати є сприятливим явищем, але якщо взяти м. Київ: (грн)

Область/місяц

Січень

Весерень

М. Київ

4561

4946

То у порівнянні він виглядає досить низьким. Але все одно Дніпропетровська область займає 4 місце серед усіх регіонів,що є високим показником для області

Якщо брати офіційно дані аналізу, то вони показуют:

Середньомісячна номінальна заробітна плата штатних працівників підприємств, установ, організацій з кількістю найманих працівників більше
10 осіб за січень–липень п.р. становила 2416 грн. і зросла порівняно
з відповідним періодом 2012р. на 6,8%.

Індекс реальної заробітної плати у січні–липні п.р. порівняно з відповідним періодом 2012р. становив 108,3%.

Загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати працівників підприємств, установ та організацій області за липень п.р. зменшилась на 24,2% або на 35,1 тис.грн. і на 1 серпня п.р. становила 109,9 тис.грн. Порівняно з початком п.р. сума боргу зменшилася на 13,5% або на 17,1 тис.грн. Загалом обсяг невиплаченої заробітної плати на 1 серпня п.р. становив 0,03% фонду оплати праці, нарахованого за липень п.р. 

2.2. Характеристика основних проблем виплат заробітної плати.

Незважаючи на позитивну динаміку доходів від трудової діяльності, їх рівень залишається низьким.

Основні проблеми:

- наявність заборгованості із виплати заробітної плати;

- низький рівень оплати в окремих галузях;

- значний податковий тиск на фонд оплати праці;

- монополізм та відсутність здорової конкуренції в окремих видах економічної діяльності;

- відсутність тісної взаємодії профспілкових організацій та організацій роботодавців щодо своєчасного та позитивного вирішення проблем оплати праці;

- збитковість підприємств-боржників, їх високий рівень кредиторської і дебіторської заборгованості, неефективність процедур санації та банкрутства.

- залишається значний прошарок працівників, зайнятих у галузі колективних та громадських послуг, сільському господарстві та освіті з низьким рівнем заробітної плати;

- значний податковий «тиск» на фонд оплати праці роботодавців;

- тінізація заробітної плати;

- суттєво деформує і підриває фінансову базу пенсійної системи глибока й затяжна демографічна криза;

Усі ці проблеми потребують нагального вирішення на державному рівні.


Розділ 3. Пропозиції щодо покращення виплат заробітної плати в Дніпропетровській області.

Проаналізувавши всі дані можна визначити, що рівень доходів населення Дніпропетровській області є досить високим, але існують певні проблеми,які не дають Дніпропетровщині бути передовим регіоном. Для підвищення потрібно провести низку заходів:

  1. стабілізація роботи підприємств і забезпечення щорічного зростання обсягів випуску продукції, що має попит на внутрішньому і зовнішньому ринках;
  2. сприяння створенню умов для продуктивної зайнятості громадян і, таким чином, прискорення стабілізації економіки Дніпропетровській області.
  3. забезпечення збереження діючих і створення не менше як 2,0 тис. щорічно додаткових робочих місць за рахунок освоєння на підприємствах нових видів продукції і поліпшення використання виробничих потужностей;
  4. участь студентської та учнівської молоді, яка бажає працювати у вільний від навчання час, у молодіжних трудових загонах, передбачаючи кошти для роботи трудових загонів у районних і міських бюджетах. 
  5. поліпшення умов праці, впровадження фізіологічно обґрунтованих режимів праці та відпочинку;
  6. удосконалення методів матеріального і морального стимулювання праці;
  7. поліпшення організації та обслуговування робочих місць;
  8. вивчення і поширення передових прийомів та методів праці;
  9. підготовка та підвищення кваліфікації кадрів;


Література

  1.  Конституція України Cайт Верховної Ради України http://www.rada.gov.ua 
  2.  Державна служба статистики України http://www.ukrstat.gov.ua
  3.   Головне управління статистики у Дніпропетровській області http://www.dneprstat.gov.ua/
  4.  Грішнова О. А. Економіка праці та соціально-трудові відносини : Підручник. – 3-тє вид., випр. і доп. – К. : Т-во “Знання”, КОО, 2007. – 559 с.
  5.  Сай І.А Особливості формування трудових ресурсів в економіці / І.А.Сай // Економіка та держава. - 2008 - №2 с.103 – 104
  6.  Економічна теорія - Білецька Л.В.




1. Вариант 10 Тест 1
2. і Класифікація праці за ступенем важкості і напруженості
3. на тему- Лидерство и стиль руководства Преподаватель- Александрова Работу
4.  ПОНЯТИЕ ПРИРОДЫ ЕЕ РОЛЬ В ЖИЗНИ ЧЕЛОВЕКА И ОБЩЕСТВА
5. Луганський національний університет імені Тараса Шевченка
6. Вопросы 4 Для христианской картины мира характерно
7. всего тыс руб Стоимость основных фондов на к
8. Коммерческая компания Антивирус ПРОТОКОЛ 25
9. Тема 1 Философия её предмет и место в культуре человечества Картина мира и мировоззрение
10. История Предмет и метод исторической науки Исторический источник- типы и виды Методы и методол
11. Сущность и роль телевидения в современном информационном обществе
12. Отчет по лабораторной работе 3 Оценка качества поступающего сырья органолептическим методо
13. Тема- Понятие политики и ее специфика СОДЕРЖАНИЕ ВВЕД
14. . Вихретоковые датчики ВД для бесконтактных измерений перемещений объектов изготовленных из любых токопр.
15. Основы селекции
16. варианты Под ред
17. На тему- Наш край в 19531964 гг
18. Тема- Філософська антропологія План Історикофілософський аналіз походження людини
19. Дрожащие руки потянулись вперед и сжали ее мягкие ягодицы
20. прапрародители