Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Складається з двох адміністративних областей ~ Кіровоградської та Черкаської.

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 15.5.2024

Центральний економічний район

2(3)

 Розташування

  •  Центральний економічний район займає, відповідно до назви, центральне географічне положення в межах України . Складається з двох адміністративних областей – Кіровоградської та Черкаської.
  •  За розмірами території та кількістю населення належить до найменших серед регіонів України. 
  •  (3)Площа району – 45.5 тис. км² (7,5% площі держави),
  •  (3)населення – 2530,5 тис. осіб (5,2% населення України).

5

  •  Кліматичні умови регіону сприятливі для розвитку сільського господарства.
  •  Центральний економічний район розташований в межах недостатньо вологої, дуже теплої агро кліматичної зони. В цілому клімат території сприятливий для розвитку сільського господарства, зокрема для вирощування зернових – озимої пшениці, кукурудзи, з технічних – цукрових буряків, соняшнику.

6

  •  Район характеризується одним з найкращих в Україні ґрунтовим покривом.
  •  В Черкаській області переважають лісові, лучні ґрунти, а також типові малогумусні чорноземи. У долинах річок поширені чорноземно-лучні та лучно-болотні ґрунти. 

7

                           Водними ресурсами район забезпечений недостатньо. По його території   протікають річки Дніпро та Південний Буг з притоками.

  •  Тут також є Канівське, Кременчуцьке, Дніпродзержинське водосховища.

8(9)

  •  Район багатий на корисні копалини. Це пов’язано в значній мірі з розташуванням території в межах Українського кристалічного щита та особливостей геологічної будови. Розвідано понад 30 родовищ бурого вугілля Дніпровського буровугільного басейну. Значні промислові запаси мають і розробляють родовища біля м. Олександрії та Ватутіно. Активно розробляють також Тарнавське, Козацьке родовища. Але через незначну енергетичну цінність родовища розробляються лише для забезпечення власних, місцевих потреб. Є родовища горючих сланців, найбільше в Україні (Барвисте). В долині р. Ірдинь видобувають торф.

10

  •  Район має велике значення для розвитку атомної енергетики країни у зв’язку з наявним тут покладами уранових руд (Кіровогорадська область, м. Смоліне). У східній частині району зосереджені поклади залізистих кварцитів, у Побужжі – хромітів та нікелевих руд. Відкриті в останні десятиріччя золоторудні родовища (Клинці, Юріївське та ін.) – основа для створення у майбутньому золотовидобувної та золотопереробної галузі.

11

  •  За даними геологів існує ймовірність відкриття родовищ платини, алмазів, міді, хрому, вольфраму та рідкісних металів.
  •  В районі розвідані значні запаси нерудних корисних копалин.
  •  В районі поширені палигорськитові глини – універсальна мінеральна сировина.
  •  Тут також розташоване одне з найбільших у світі родовищ графіту – Завалівське.

12  (13)              ГОСПОДАРСТВО

 

  •  Центральний район має дещо нижчий рівень соціально-економічного розвитку, ніж інші райони країни. Галузями його спеціалізації є сільське господарство, гірничодобувна і харчова промисловість, сільськогосподарське машинобудування.
  •  Сільське господарство високопродуктивне. Вирощують зернові, овочі, соняшник, баштанні культури, розвинене садівництво. У тваринництві переважають скотарство і свинарство, а у водосховищах — рибальство.

14 Населення і трудові ресурси 

  •  Район характеризується досить складною демографічною ситуацією (природний приріст населення майже -9 на 1000 осіб). Середня густота населення у Центральному економічному районі становить понад 61 особа на км кв. Вона набагато нижча від середньої в Україні. У Черкаській області щільність населення — 70 осіб на км кв, у Кіровоградській — одна з найменших в Україні (48 осіб на км кв).

15

Рівень урбанізації в обох областях менший від середнього в Україні, становлячи понад 62% у Кіровоградській та 55% — у Черкаській.
Українці у районі становлять близько 87% від усього населення. Крім них переважно у великих містах проживають росіяни, білоруси, а також поляки, євреї, болгари, молдавани, німці та ін.
Частка населення працездатного віку, порівняно із середніми даними для України, тут дещо занижена. Найбільший дефіцит трудових ресурсів сформувався на Кіровоградчині.

16

  •  Харчова промисловість виробляє цукор, масло, олію, молочні і м’ясні продукти, консерви, борошно і крупи тощо. Поширена у багатьох містах, найбільші підприємства — у Черкасах, Кіровограді, Смілі, Умані.
  •  Машинобудування виробляє сільськогосподарські знаряддя (Черкаси, Кіровоград, Умань, Олександрія), електроприлади (Олександрія, Кіровоград, Сміла, Умань), поліграфічну техніку (Олександрія, Кіровоград), автобуси (Черкаси).
  •  Хімічна промисловість спеціалізується на випуску мінеральних добрив, штучних волокон і пластмас, хімреактивів (Черкаси, Кіровоград).
  •  У районі розвинені також шовкова промисловість (Черкаси), виплавка нікелю (Побузьке) та твердих сплавів (Світловодськ).
  •  Найбільше розвинені залізничний та автомобільний транспорт, а по Дніпру — ще й річковий. Найбільші залізничні вузли — Знам’янка, Помічна, Христинівка, Сміла.

17(18) Черкаси  

  •  Черка́си — місто, обласний та районний центр в Україні, регіональний центр Центральної України, промисловий центр Центрального економічного району, значний культурний та освітній осередок.
  •  19(20) Зростання міста, після отримання статусу обласного центру, призвело до перетворення його у великий промисловий центр та головний культурний осередок цілого регіону.
  •  Спеціалізацію сучасного промислового комплексу міста визначають хімічна, легка, машинобудівна і металообробна галузі. Традиційно розвиненою для Черкас є харчова промисловість.

19(20)

                      Місто відоме з XIII століття і за час свого існування відіграло певну роль в історії  всієї України. Черкаси були осередком формування Козаччини, мешканці міста брали безпосередню участь в Хмельниччині та Коліївщині.

  •  Черкаси розташовані на правому березі Кременчуцького водосховища, створеного у середній течії Дніпра.

21(22)

  •  Зростання міста, після отримання статусу обласного центру, призвело до перетворення його у великий промисловий центр та головний культурний осередок цілого регіону.
  •  Спеціалізацію сучасного промислового комплексу міста визначають хімічна, легка, машинобудівна і металообробна галузі. Традиційно розвиненою для Черкас є харчова промисловість.

23 (24)

  •  Місто славиться потужними хімічними підприємствами: ВО “Азот”, завод хімічних реактивів та побутової хімії “Аврора”, черкаське ВО “Хімволокно”. Серед підприємств легкої промисловості провідне місце займає шовковий комбінат. Спеціалізацію сучасного промислового комплексу міста визначають хімічна, харчова, легка, машинобудівна галузі.

25(26) Кіровогра́д

  •  Кіровогра́д  — місто в Україні, адміністративний центр Кіровоградської області, центр Кіровоградського району; промисловий і культурний осередок у центрі країни; вузол автошляхів, залізнична станція, аеропорт.

27(28)

  •  Кіровоград розташований у межах Придніпровської височини, на берегах ріки Інгул, при впаданні в неї менших річок — Сугоклії та Біянки. Місто було утворене у середині XVIII століття після будівництва фортеці святої Єлисавети. Відтоді відоме як Єлисаветград, місто пережило у середині XIX — на початку ХХ століть «золоту еру» — розвивалась промисловість, розбудовувалась міська інфраструктура, розквітла культура, зокрема тут був відкритий перший український професійний театр.

29

  •  У 1939 році місто стало центром Кіровоградської області. Нині промисловий комплекс Кіровограда налічує понад 70 підприємств, місто має розвинену соціальну інфраструктуру, численні заклади освіти й культури зі сталими багатими традиціями.

30

ПЕРЕДУМОВИ РОЗВИТКУ.

Головними передумовами розвитку цього району є:

  •     розташування між п’ятьма іншими районами на перетині шляхів сполучення, сусідство з потужними індустріальними районами — Придніпровським, Північно-Східним, Столичним, вихід до судноплавного Дніпра;
  •     положення на стику лісостепової і степової зон із винятково сприятливими агрокліматичними ресурсами, родючими ґрунтами та рівнинним рельєфом;
  •     незначна різноманітність мінеральних ресурсів: буре вугілля (Ватутіне, Олександрія), графіт (Завалівське родовище), нікелеві і хромітові руди (Побужжя), уранові руди, будівельні матеріали (каолін, граніти, вогнетривкі глини);
  •     доволі низька густота населення, середній рівень урбанізації, переважання у системі розселення сільських поселень і малих міст.




1. Westminster bbey
2. реферату- Операції з торгівлі іноземною валютою на міжбанківському валютному ринку УкраїниРозділ- Банківськ
3. а в настоящее время практически не наблюдают
4. Тема- Предмет макроэкономики и макроэкономический анализПримерами макроэкономических моделей выступают
5. планировочного планировочного и погрузочного устройств; экскаваторы непрерывного действия к которым отно
6. Безопасность инвестиционной деятельности как составляющая экономической безопасности предприятия
7. Влияние права на взаимодействие личности и государства
8. Элемент управления привязывается к ячейке и затем создается формула использующая адрес связи для поиска
9. варіанту Вирази 1 2 1 задати самості
10. ВВЕДЕНИЕ Пищевая промышленность ~ это комплексная отрасль промышленности в целом
11. Накопители на гибких магнитных дисках- что это такое и способ производства
12. просветители в своих произведениях поднимали вопросы образования воспитания гражданских прав человека це
13. Тема Салаты и бутерброды Выполнил студент 215 группы Непрокин Максим Проверила Медв
14. Основные средства ~ это основные фонды ОФ выраженные в стоимостном измерении
15. і Мысалы Initilize rry функциясы ~шін келесі параметрлер берілген- element жолына 4 саны берілген dimension size жолына 3 сан
16. Тема- Проблемы банковского кредитования на примере ЗАО ВТБ24 Вид исследования- дипломный проект Выпо
17. Финансово-кредитная реформа ЕФ Канкрина
18. тематики Заочное отделение Согласовано Руководитель диплом
19.  Длина этапа 17 метров
20. Історія митної справи в Україні