Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук Харкі.

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 3.6.2024

МІНІСТЕРСТВО ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Український державний науково-дослідний вуглехімічний інститут

УХІН

На правах рукопису

Орлова Вікторія Миколаївна

УДК 662.762:669.002.68:542.97

ІНТЕНСИФІКАЦІЯ ПРОЦЕСУ ГАЗИФІКАЦІЇ МАЛОМЕТАМОРФІЗОВАНОГО

ВУГІЛЛЯ УКРАЇНИ З ВИКОРИСТАННЯМ МЕТАЛУРГІЙНИХ ШЛАКІВ

05.17.07 –Хімічна технологія палива і пально-мастильних матеріалів

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Харків –

Дисертація є рукопис.

Робота виконана на кафедрі хімічної технології палива Українського державного хіміко-технологічного університету Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник:  –кандидат хімічних наук, доцент

Гулямов Юрій Михайлович,

Український державний хіміко-технологічний університет МОН України,

завідувач кафедри хімічної технології палива

Офіційні опоненти: –доктор технічних наук, професор

Барський Вадим Давидович,

Український державний хіміко-технологічний

Університет МОН України,

завідувач кафедри загальної хімічної технології

–кандидат технічних наук, доцент

Збиковський Євген Іванович,

Донецький національний технічний університет

МОН України,

завідувач кафедри хімічної технології палива

Провідна установа: Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут” МОН України, кафедра технології палива та вуглецевих матеріалів

Захист дисертації відбудеться 24.05.2005 року о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.822.01 в Українському державному науково-дослідному вуглехімічному інституті за адресою: 61023, м. Харків, вул. Весніна, 7, УХІН.

З дисертацією можна ознайомитись у науково-технічній бібліотеці УХІНу:

61023, м. Харків, вул. Весніна, 12, УХІН.

Автореферат розісланий 23.04.2005 р.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради,

кандидат технічних наук,

старший науковий співробітник М.І. Рудкевич

1

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В умовах обмежених запасів нафти і газу в Україні виникає необхідність перегляду структури паливно-енергетичного комплексу країни і переорієнтація його на більш широке застосування вугілля. У зв'язку з цим велике значення набувають дослідження термічних, термокаталітичних і енерготехнологічних процесів переробки твердих горючих копалин.

Одними з перспективних є процеси газифікації низькосортного вугілля. В даний час розробляються процеси третього покоління, серед яких особлива увага приділяється каталітичній газифікації. У світовій практиці як каталізатори застосовують солі й оксиди лужних, луго-земельних і перехідних металів. Введення каталізаторів при газифікації дозволяє інтенсифікувати процес перетворення органічної маси вугілля з одержанням висококалорійного газу.

В той же час каталітична газифікація вугілля має деякі специфічні недоліки: додаткові витрати на каталізатор та устаткування для його підготовки і подачі в газогенератор, відділення каталізатора від золи і його регенерація, що, у свою чергу, істотно ускладнює процес.

У зв'язку з цим, пошук нових підходів до процесу каталітичної газифікації вугілля стає актуальною задачею.

Розроблена технологія передбачає використання у якості недорогих і високоефективних каталізаторів шлаків ряду металургійних виробництв, що у своєму складі містять каталітично активні сполуки. Це дозволить виключити стадію регенерації каталізатора і відмовитися від його повторного використання, що відповідно призведе до зниження паливно-енергетичних витрат. Застосування металургійних шлаків сприяє захисту навколишнього середовища, а одержуваний генераторний газ містить у своєму складі менше сірковмісних сполук. Крім того, при доданні до вугілля лужного металургійного шлаку, вирішується проблема істотного зниження, а в деяких випадках навіть нейтралізації кислотності золи газифікації, що важливе для її подальшої утилізації.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана на кафедрі хімічної технології палива Українського державного хіміко-технологічного університету у рамках науково-дослідних програм: “Створення наукових основ та технології газифікації низькосортного вугілля України” на протязі 2001-2003 рр. (номер державної реєстрації 0101U005038) і “Фізико-хімічні основи термокаталітичної газифікації малометаморфізованого вугілля” у період 2004-2006 рр. (номер державної реєстрації 0104U000553).

Мета і задачі досліджень. Інтенсифікація процесу пароповітряної газифікації малометаморфізованого вітчизняного вугілля за рахунок застосування як каталізатора відходів металургійних підприємств –шлаків, а також виявлення і узагальнення термодинамічних, кінетичних і технологічних закономірностей.

2

Для досягнення поставленої мети вирішувалися наступні задачі:

  •  аналіз сучасного стану процесу газифікації вугілля;
  •  розробка методики оцінювання ефективності застосування металургійних шлаків як каталізаторів газифікації;
  •  виконання термодинамічного аналізу газифікації вугілля і розрахункової оптимізації процесу за критерієм найменших питомих енерговитрат;
  •  дослідження кінетичних закономірностей газифікації вугілля в присутності металургійного шлаку;
  •  визначення оптимальних характеристик процесу, зокрема, маси наважки і фракційного складу вихідного вугілля, швидкості подачі та витрати газифікуючих агентів;
  •  вивчення впливу розміру зерна каталізатора і його кількості на оптимальні показники процесу;
  •  виконання техніко-економічних розрахунків процесів газифікації вугілля в присутності металургійного шлаку.

Об'єкт дослідження –переробка низькосортного вугілля України методом газифікації.

Предмет дослідження –інтенсифікація газифікації вугілля в присутності металургійних шлаків як каталізаторів.

Методи дослідження –вивчення сировинних матеріалів здійснювали з використанням технічного, елементного, петрографічного, хімічного, рентгенофазового методів аналізу відповідно до вимог стандартів. Кінетику досліджували за допомогою диференційно-термічного методу. Склад одержуваного газу визначали хроматографічним методом. Оптимізація основних параметрів процесу здійснювалась на підставі методів математичного планування експерименту.

Наукова новизна отриманих результатів:

  •  отримано нові дані рівноважних складів продуктів пароповітряної і парокисневої газифікації вітчизняного малометаморфізованого рядового кам’яного вугілля і його концентрату;
  •  вперше проведено оптимізацію вугільної газифікації за критерієм питомих енерговитрат;
  •  запропоновано методику оцінки ефективності використання металургійних шлаків як каталізаторів газифікації;
  •  оцінено вплив добавок шлаку на кінетику процесу газифікації вугілля;
  •  запропоновано математичну модель пароповітряної газифікації низькосортного збагаченого концентрату.

Обґрунтування і достовірність наукових положень, висновків і рекомендацій. Основні результати дисертаційної роботи були отримані за допомогою сучасних, стандартизованих фізико-хімічних методів дослідження, на підставі результатів серії експериментів, які здійснені у лабораторних умовах і підтверджені на пілотній установці.

3

Наведені у роботі наукові положення і рекомендації аргументовані з урахуванням сучасних уявлень в області термодинамічних і кінетичних закономірностей, неорганічної та органічної хімії, а також вуглехімії.

Практичне значення отриманих результатів:

  •  запропоновано новий доступний і ефективний каталізатор газифікації та визначено оптимальні технологічні параметри процесу;
  •  розроблено блок-схему переробки вугільного концентрату методом газифікації в присутності каталізатора – шлаку феронікелевого виробництва;
  •  використання у якості добавки техногенних матеріалів дозволить частково поліпшити екологічну обстановку;
  •  отримані матеріали використовуються в навчальному процесі на кафедрах хімічної технології палива Українського державного хіміко-технологічного університету і Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут”.

Випробування з використання металургійних шлаків як каталізатора при газифікації вугілля були здійснені з позитивним результатом у Українському державному науково-дослідному вуглехімічному інституті.

Техніко-економічний аналіз запропонованої технології показує, що при переробці 480 тис. тон у рік вугілля для виробництва генераторного газу досягається економічний ефект в 5 704 тисяч гривень, для синтез-газу – 22 125 тисяч гривень, відповідно.

Особистий внесок здобувача:

  •  аналіз сучасної літератури з проблем газифікації;
  •  постановка задач дослідження і вибір методів лабораторних досліджень;
  •  здійснення досліджень, систематизація і математична обробка одержаних результатів;
  •  розробка математичних моделей;
  •  підготовка публікацій.

Внесок співавторів спільних публікацій складався в науковому керівництві, участі у постановці та обговоренні результатів досліджень.

Апробація результатів роботи. Основні положення дисертаційної роботи доповідалися й обговорювалися на XVI Менделеєвському з'їзді із загальної і прикладної хімії (м. Санкт-Петербург, 1998 р.), на другій Міжнародній конференції “Наука і освіта ,99” (міста: Дніпропетровськ-Луганськ-Черкаси-Дніпродзержинськ, 1999 р.), Регіональній конференції молодих вчених і студентів з актуальних питань хімії (м. Дніпропетровськ, 1999 р.), на Другій науково-технічній конференції ”Поступ у нафтопереробній і нафтохімічній промисловості”         (м. Львів, 1999 р.), на III Українській науково-технічній конференції з каталізу (м. Северодонецьк, 2002 р.), на Х Ювілейній Міжнародній конференції ”Ресурсоенергозбереження в ринкових відносинах” (м. Ялта, 2003 р.), на Міжнародній конференції “Наука і освіта ‘2004” (м. Дніпропетровськ, 2004 р.).

4

Публікації. За темою дисертаційної роботи опубліковано 13 робіт, у тому числі 6 статей у спеціальних науково-технічних виданнях і 7 тез на науково-технічних конференціях. Усі публікації містять результати безпосередньої роботи автора на окремих етапах досліджень і відображають основні положення і висновки дисертаційної роботи.

Структура і обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається з вступу, 7 розділів, висновків, списку використовуваних джерел і додатків. Дисертація викладена на 140 сторінках. Робота вміщує 20 рисунків, 30 таблиць, список використовуваної літератури з 219 найменувань і 7 додатків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, висвітлено наукове і практичне значення питань, що поставлені в роботі і є предметом досліджень, та подана загальна характеристика дисертації.

Перший розділ присвячений аналітичному огляду літератури, у якому відображені результати досліджень вітчизняних і закордонних вчених в області газифікації вугілля. Виконаний аналіз існуючих методик визначення рівноважних складів продуктів газифікації за допомогою термодинамічних розрахунків. Відзначений взаємозв'язок між реакційною здатністю вугілля і його мікроструктурними характеристиками. Показаний вплив на процес тиску, температури, попереднього окислення вугілля. Незважаючи на значну кількість робіт у цій області узагальнені методики та єдиний комплексний підхід при інтерпретації результатів мало розвинуті.

З аналізу основних методів газифікації випливає, що промислову реалізацію одержали тільки процеси Лургі, Вінклер, Копперс-Тотцек (перше покоління) і Тексако (друге покоління). В даний час активно розвиваються процеси третього покоління, зокрема, каталітична газифікація.

Як каталізатори застосовують з'єднання лужних, лужноземельних і перехідних металів. Часто при дослідженнях додають не один каталізатор, а суміш речовин, які мають каталітичну дію, що обумовлене синергетичною взаємодією компонентів і, відповідно, великим каталітичним ефектом суміші в порівнянні з внеском окремих компонентів.

Разом з тим застосовувані каталізатори є досить вартісними і вимагають складних процесів регенерації. При цьому можливість використання як каталізаторів металургійних шлаків при газифікації в стаціонарному шарі низькосортного вугілля практично не вивчена.

5




1. тематические названия кислот даются по названию соответствующего углеводорода с добавлением суффикса ова
2. Карлсефни Эрик и Торфин
3. Управление заемным капиталом предприятия1
4. Загадка популярности любовной лирики Анны Ахматовой
5. Периодизация философии
6. Школа 2100 и Планета знаний Цель контроля- изучение системы работы учителей по реализации про.html
7. Переработка зерна в крупу и муку
8. Теория общего равновесия т
9. Реферат- Особливості гармонізації корпоративного права європейських країн
10. Курсовая работа- Методы принятия управленческих решений для конкретной проблемы
11. Елену.Лидиясестра Елены по линии матери
12. Бригада мэра в период 22 по 26 Понедельник
13. медиа и искусство и политическая коммуникация
14. Контрольная работа- Классификация, маркировка, области применения углеродистых сталей
15. Деловые коммуникации Цели и задачи делового общения его содержание
16.  New York 1899 Герберт Спенсер ПРИНЦИПЫ СОЦИОЛОГИИ Глава ХХ
17. Введение Радиоэлектронным называется оборудование принцип действия которого основан на использовании
18. Семья Кюри
19. Лабораторная работа 3
20. адреса Місце роботи- Факультет