Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

прекрасний досвід у нас вже був в давнину міністра Петра Таланчука людини неординарної талановитої яка з.

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 15.5.2024

Зовнішнє тестування  2006 року  -

старт в життя ? перенесення ?   відмова ? профанація ?

... ?

Погляд практика.

Останнім часом висловлюються побоювання щодо  можливої ПРОФАНАЦІЇ ідеї , що лежать у соціальних цінностях  шкільного зовнішнього тестування.

Але є сенс заспокоїти себе, що цього не відбудеться. Так, ми можемо отримати провал у застосуванні зовнішнього тестування. Такий «прекрасний досвід» у нас вже був в давнину міністра Петра Таланчука, людини неординарної, талановитої, яка завжди мала  достатню соціальну значущість. Проте ...

А в нинішній період, коли замість еволюції наше  суспільства захопилося революцією, забувши, що остання в суті  своїй означає повернення на попередні позиції, тим більше формуються  значні ризики. В університетах зараз активно говорять про те, що вся вступна процедура як і раніше  буде „в їхніх в руках”. І не тільки говорять, а і активно працюють по підготовці звичних  попередніх вступних випробувань. Кожний  університет відповідно до специфіки  своєї « вотчини». Ми орієнтуємо вчителів готувати ліцеїстів і  до  зовнішнього  тестування  і до специфіки університетського тестування. Проте це часто вимагає поєднання взаємно протилежних підходів. Тобто питання: « Чи вдасться зацікавленим провалити ведучу роль зовнішнього тестування ?» залишається актуальним.  

Проте це питання обов'язково ще встане і в іншій площині. Якщо впровадження зовнішнього тестування провалиться, то це буде  профанацією не доброй ідеї, а маштабною профанацією влади, що таке  допустить.  Саму ж ідею довести до профанації ніхто вже не зможе. Часи  не ті. Не тільки тому, що це -  мовляв, ідея, а просто самим фактом своєї багаторічної  реалізації в державах, де  влада вже не може  тримати людей за профанів.

А так, що виходить ? Організатори  доручення провалять, а винними  призначать розумних людей, що підготували високоінтелектуальний продукт і народ,  до якого цей соціальний продукт так і  не дійшов ?! Як це вже було з тими  соціалістичними програмами, які знайшли своє соціальне втілення у Швеції, Норвегії і інших країнах, але тільки не у нас ? Якщо ти, влада,  так ведеш справи, що у тебе не виходить, то це ще не означає, що винна сама справа. Адже  інші ( «стара Європа» разом з новими постсоціалістичними  країнами, США, Канада, Грузія і т.д.)  з такими справами успішно справляються.

За знання випускників відповідають вчителі разом з директором школи, а за застосування знань - поводирі суспільства, формуючи в ньому чи то стимули, чи то, як дотепер,  антистимули. А зовнішнє тестування по суті своїй однозначно є стимулом. Недоліки особистого розвитку дорослих не треба ставити попереду справи як загальнодержавну проблему: «Мовляв, суспільство неготове». Яка його частина неготова - дорослі  чи  діти, тобто випускники ?

Впроваджується зовнішнє тестування для випускників шкіл, яким ще тільки через 5 років входити в продуктивне життя. І в їхньому середовищі ніхто і під лупою не знайде супротивників  прозорої і чистої технології тестування. Безліч навчальних колективів давно нею користуються і користуються успішно. В першу чергу, як якнайкращим  засобом стійкої мотивації до якісної навчальної підготовки. Дитяча душа в своїй невинності ще здатна спиратися на ідеали добра і чесності як продуктивні соціальні ресурси життєвості.

Протидія перш за все  йде із середовища деяких батьків і керівництва вузів. Багато хто з них не представляє життя своїх дітей або установ без «ручного управління».

Якщо такі порядки суб'єктивного втручання в життя того „поля”, на якому висівається «розумне, доброе і вічне» залишати і далі, то ефект «солоного огірка» все глибше  і ширше буде розповсюджуватися і в дитяче середовище. Зрештою у нас і випускники замість невинної юної душі життєвих  оптимістів стануть все більше нагадувати своїх батьків, яким легко приклеїти лейб «профанів» і які ніяк не відшукають собі «правильних  поводирів».

Шановні вчителі, школярі, батьки, інтелектуали!

Давайте не будемо  підставляти свої вуха для чергової локшини, що випікається тими,  хто  спить і бачить: як би все залишити на колишніх позиціях? Уважно вдивімося в цю «локшину»  і можливо нам вдасться ясно побачити, що головний мотив всіх гальмівних дій – це політика правління за віковічним слов'янським сценарієм: « Народ треба тримати в чорному тілі,  бо на всіх рівності, свободи і матеріального благополуччя не вистачить». Невже   нам залишиться  тільки спостерігати за життям громадян сусідніх країн, де всього цього вистачає на  всіх працюючих і не тільки ?

Україна входить в першу 25-ку країн світу за чисельністю населення і в першу десятку за об”ємом  природних ресурсів, а пасе задніх ( 78 –е місце ) по індексу людського розвитку ( ІЛР). Це що ж народ винний, що не працює над своїм розвитком?

Ні, лейб   профанації не приклеїться ні до ідеї,  ні до людей, що прагнуть до розвитку. Він буде доречним тільки горе - поводирям. І є сенс побажати : «Позбав нас, Всевишній, від таких!»

Немає сумнівів, що у нас добра система освіти в частині формування людського інтелектуального ресурсу. Але вона украй примітивна в частині його продуктивного використання. Не забуватимемо: доля тих систем організму, що в житті не використовуються природним чином – це угасання, атрофія. Ніякі стимулятори не допоможуть, якщо поточне життя не потребує застосування тієї  чи  іншої нашої функції  в автоматичному режимі.

Якщо щоденно природним чином  не утвердити пошану до педагога з боку суспільства, то ніякі разові акції до дня вчителя здорового продуктивного шарніру „вчительсуспільство” не сформують. І не треба окремі випадки талановитих педагогів-ентузіастів видавати за характеристики всієї системи. Рівно як результативну  державну СЛУЖБУ по організації освітньої системи  ХХI століття замінювати фоном постійних візитів на різні ювілеї з красивими і розумними мовами про справу. А де ж  справа?

 Починаємо навчальний  рік і не знаємо: чи то працюють підготовчі курси вузів зі своєю індивідуальною специфікою і власним розкладом попередніх вступних випробувань, чи то виключно незалежне зовнішнє тестування ! Перше і друге диктують зовсім різну ФАКТИЧНУ дату закінчення НАВЧАЛЬНОГО року для випускників 11- х класів. І якщо віднині у більшості шкіл 1-2 випускних класи з півсотнею дітей, то є заклади, приміром як наш ліцей, де у семи класах нараховується 270 випускників, що займаються профільним поглибленим вивченням циклу дисциплін. Можливо вже  пора в законодавчому порядку визначитись:  на які поточні функції доцільно витрачати робочий час організаторів системи освіти, а на  які – це  викинути народні гроші  на вітер ? Може пора  зрозуміти, що зрештою як в цілому, та і для зовнішнього іміджу  системи,  важливіше:  масовий ентузіазм усіх організаторських рівнів роботи  на публічних  заходах, щоб  постійно  розказувати, які ми „РОЗУМНІ та ТАЛЯНОВИТІ ”, чи добротно і вчасно  виконувати СИСТЕМНУ СПРАВУ і вже її «вустами» заявляти про свій освітній потенціал як реально працюючого  суспільного ресурсу нації ?   За  таких підходів ми б, напевне, розпочинали  навчальний рік у повній ясності і розумінні,  як і до чого готувати випускників.

А так:  « Маємо, те що завжди мали” ?!  Ви кажете: „Треба робити справу не з „бухти – барахти” , а поступово” ?

- Звичайно, що так !   От тільки дуже велика різниця може бути  від вибору ПРЕДМЕТУ поетапності. Одне діло, коли  на першому етапі будуть охоплені зовнішнім тестуванням найбільш зацікавлені і підготовлені випускники, тобто бажаючі поступити на навчання за кошт держави  і зовсім інше,  коли примусово тестуватимуться всі випускники класу у деякій локальній „ географічній” поетапності. Адже одне діло, коли  зусилля організаторів зосереджені на пошук оптимальної адаптації ЦІННОСТЕЙ тестування і зовсім інше, коли на  пошук такого ПОЗИЦІЮВАННЯ, що задовольнив би всіх. Невже ми такі особливі, що здатні на останнє ? Єдине рішення ще ніколи ВСІХ не задовольняло. Але ж ми не відмовляється від розбудови свого життя тільки тому, що воно не зовсім  розвивається  так,  як нам хочеться .  Мабуть, треба додати : за  здорового розуму.

      

         Володимир Бєлий - заступник директора з НВР фізико-технічного ліцею

                                          м. Херсона.

          18 жовтня 2005 р.




1. Эоловые Процессы
2. Характеристика інфологічноїта даталогічної моделі баз даних Проектування даних пов~язане з багаторівне
3. В класу
4. Роль маркетинга в коммерческой деятельности
5. Анализ дискурса в интеракциональной социолингвистике
6.  В целях реализации положений Таможенного кодекса Российской Федерации упорядочения
7. Линейной диспетчерской в сторону Машзавода Маршрут 3 На Балтийскую 619 636 644 652 709 718 726К; 735
8. Тигр и Пантера основой немецкой танковой мощи в Курской битве были танки Pz
9. тематические методы в экономике КУРСОВАЯ РАБОТА по курсу Прогр
10. Реферат Развитие коррекционного образования в Европе
11. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Київ ~ 2005 Дисертаці
12. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук Кіровог
13. на тему- 3ох поверховий 12квартирний житловий будинок в м
14. Фогаццаро Антони
15. Материальный баланс
16. тема методов управления Методы управления способы приемы воздействия субъекта на объект управления не
17. Государственный строй Центральные органы власти Местные органы власти 2
18. Фонтан жизни на площади им
19. Тема- Дифференциальная диагностика при сердечных шумах
20. Роздрібна торгівля фруктами та овочами