Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Організація і функції адвокатури України

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 2.6.2024

В цьому виданні вміщено матеріали, необхідні студенту для опанування курсу "Організація і функції адвокатури України". При вирішенні задач слід користуватися нормативними актами, що регулюють окремі напрямки діяльності адвокатів; кожне рішення слід ретельно обґрунтовувати, посилатися на чинне законодавство, судову та адвокатську практику, рішення кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури і Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури. Вирішуючи, наприклад, задачі стосовно захисту прав громадян у кримінальному судочинстві, студенти мають досконально володіти законом України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" і кримінально-процесуальним законодавством, ознайомитися з постановами Пленуму Верховного Суду України, коментарями до чинного законодавства тощо.

Задачі, вміщені в цьому збірнику, автори побудували на конкретних матеріалах зі своєї адвокатської практики, рішеннях судів, рішеннях ВКДКА та КДКА. Окремі задачі спрямовані на ознайомлення студентів з дискусійними питаннями, що виникають в діяльності адвокатів; для більш глибокого засвоєння складних питань функціонування адвокатури в збірнику наводиться декілька задач стосовно одного й того ж питання, даються додаткові завдання.

Студенти вирішують задачі письмово з наступним їх усним аналізом на практичних заняттях. Задачі щодо правової позиції адвоката можуть використовуватися в рольових іграх.

Задача № 1.

Мінченко С.Г. закінчив інститут у 2008 році і отримав диплом спеціаліста за спеціальністю "правознавство", стажу роботи за фахом юриста він не має.

Як розпочати юридичну діяльність?

Як стати адвокатом?

Задача № 2.

Адвокат Бабич Я.П. вирішив здійснювати адвокатську діяльність індивідуально, але йому пояснили, що він має зареєструватися як суб'єкт підприємницької діяльності.

Чи правомірною була така вимога?

Задача № 3.

Могилевський А.О. отримав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю і вирішив здійснювати її індивідуально. Звернувся до місцевого органу влади із заявою про реєстрацію його як особи, що займається індивідуальною трудовою діяльністю. В цьому йому відмовили. Чому?

Що необхідно зробити, щоб розпочати адвокатську діяльність і здійснювати її індивідуально?

Задача № 4.

Горський П.П. – адвокат адвокатського об'єднання. Останнім часом значно підвисилася платня на утримання адвокатського об'єднання і через це він вирішив здійснювати адвокатську діяльність індивідуально, але хотів залишатися членом адвокатського об'єднання.

Як припинити членство в адвокатському об'єднанні?

Чи можна одночасно здійснювати адвокатську діяльність індивідуально і бути учасником адвокатського об'єднання?

Задача № 5.

Федькін М.Н. одержав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю. Декілька років після цього за фахом не працював. Згодом вирішив здійснювати адвокатську діяльність індивідуально.

Чи передбачений термін, протягом якого необхідно розпочати адвокатську діяльність після отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю?

Задача № б.  

Три адвоката, кожний з яких здійснював адвокатську діяльність індивідуально, вирішили створити адвокатське бюро і звернулися до Мінюсту з приводу його реєстрації.

Чи можуть вони реалізувати свій намір?

Чи реєструється адвокатське бюро?

Задача № 7.

Адвокат Фоменко Т.С. утворив своє адвокатське бюро і після цього написав заяву до адвокатського об’єднання з проханням включити бюро до складу адвокатського об’єднання. Однак йому було відмовлено.

Поясніть причини такого рішення.

За яких обставин адвокатське бюро і адвокатське об'єднання можуть об'єднатися?

Задача № 8.

Згідно з Законом України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокатські об'єднання і адвокатські бюро є юридичними особами. В чому полягає різниця між ними?

Задача № 9.

Голова адвокатського об'єднання Гончарова І.С. нещодавно отримала пропозицію ввести до складу адвокатського об'єднання юридичну фірму.

Чи може юридична фірма увійти в адвокатське об'єднання?

Задача № 10.

Юристи Івченко П.Г. та Сіренко В.П. вирішили вдвох створити адвокатське об’єднання, стати її співзасновниками, а потім прийняти на роботу в адвокатське об'єднання декількох адвокатів.

Чи мають вони на це право?

Як створити та зареєструвати адвокатське об'єднання?

Задача № 11.

В рекламі товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Дельта" повідомлялося про надання фірмою ''адвокатських послуг" види яких перераховувалися серед виробничо-комерційних послуг.

Чи може товариство з обмеженою відповідальністю займатися адвокатською діяльністю?

Задача № 12.

Для створення адвокатського об'єднання Шклярук С.Ф., як майбутній його голова, звернувся до органів місцевої влади. Там йому пояснили, що для створення адвокатського об'єднання необхідно отримати ліцензію на здійснення юридичної практики.

Чи передбачено це чинним законодавством?

Задача № 13.

Відповідно до норм Податкового кодексу України,  діяльність адвокатів, які здійснюють адвокатську діяльність індивідуально, не є підприємницькою діяльністю. В той же час висловлюється думка, що адвокатські об'єднання здійснюють підприємницьку діяльність, оскільки надають юридичні послуги населенню.

Чи є обгрунтованою така позиція?

Задача № 14.

Овечкін Н.П. працював 5 років юрисконсультом, але він має непогашену судимість за злочин, вчинений з необережності.

Чи може він одержати свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю?

Задача № 15

Сидоров М.А. має стаж роботи в галузі права три роки.

У 2004 році вироком суду його визнано винуватим у вчиненні   тяжкого злочину та призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 6 років.

Чи може він отримати статус адвоката?

Чи може він працювати юристом як суб'єкт підприємницької діяльності без створення юридичної особи?

Задача № 16.

Декілька адвокатських об'єднань та адвокатів, які здійснюють свою діяльність індивідуально, мають намір створити організацію для захисту своїх професійних прав.

Чи можливо це?

Якими законодавчими актами це передбачено?

Що необхідно для створення такої організації?

Задача № 17.

Івченко Ю.Т. працює 3 роки суддею. Подала відповідні документи до кваліфікаційно – дисциплінарної комісії адвокатури для складення кваліфікаційного іспиту, але їй відмовили у  допуску до складення кваліфікаційного іспиту, пославшись на Закон України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

Чи правомірною є така відмова?

Задача № 18.

До громадського об'єднання, створеного для захисту прав адвокатів, звертається велика кількість громадян та юридичних осіб з проханням надати правові консультації, представляти їх інтереси в суді, з інших правових питань.

Чи має право це об'єднання брати доручення, а його члени вести справи в судах та інших органах і організаціях.

Задача № 19.

Адвоката Вінського О.Р. засудили за вчинення необережного злочину без позбавлення волі. Вирок набрав законної сили.

Чи може він за таких обставин продовжувати адвокатську діяльність?

А здійснювати юридичну практику?

Задача № 20.

За порушення присяги адвоката України кваліфікаційно-дисциплінарна комісія  адвокатури позбавила права на заняття адвокатською діяльністю адвоката Мельника І.Т.

Чи може він знову складати кваліфікаційний іспит для отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю?

Задача № 21.

Приватний нотаріус Федченко І.А. виконував повноваження нотаріуса у своєму нотаріальному окрузі. Маючи свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю він займався нею в іншій області.

Чи порушував Федченко І.А. чинне законодавство?

Задача № 22.

Народний депутат України має свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю. До нього звернулася гр. Островська А.Г. за правовою допомогою у цивільній справі, яку він надав їй безоплатно. Згодом вона ж запросила його як захисника у кримінальній справі.

Прокоментуйте ситуацію з посиланням на чинне законодавство.

Задача № 23.

Адвоката Карпенко Р.С. після проходження ним відповідного стажування було призначено на посаду прокурора відділу районної прокуратури.

Протягом якого часу після призначення адвоката на посаду прокурора є чинним свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю?

Задача № 24.

Громадянин Бойко А.Р. закінчив недержавний неакредитований юридичний вищий навчальний заклад, має три роки стажу роботи за фахом юриста. Кваліфікаційна палата КДКА відмовила йому у допуску до складення кваліфікаційного іспиту, посилаючись на те, що диплом про вищу освіту видано недержавним неакредитованим вузом.

Чи є правомірним рішення палати?

Варіант: Кваліфікаційна палата винесла рішення про необхідність подання Бойком А.Р. додаткових матеріалів, якими підтверджувався факт акредитації вузу.

Чи вправі палата приймати таке рішення?

Задача № 25.

Вербенко Т.В. звернулася до КДКА з заявою про допуск до складення кваліфікаційного іспиту. Вона подала диплом бакалавра і копію трудової книжки на підтвердження дворічного стажу роботи за фахом юриста. Їй було відмовлено у допуску до складення кваліфікаційного іспиту.

Які підстави могла навести кваліфікаційна палата, приймаючи таке рішення?

Задача № 26.

Коваленко П.К., яка проживає у Миколаївській області, подала до Одеської КДКА необхідні документи для складення кваліфікаційного іспиту для отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю. Комісія повернула їй документи і рекомендувала звернутися до Миколаївської КДКА.

Чи відповідає таке рішення чинному законодавству?

Який орган може вирішувати питання щодо місця складання кваліфікаційних іспитів?

Задача № 27.

Горобченко А.Ф. працював юрисконсультом з 2010 року і одночасно навчався на заочному відділенні юридичного факультету університету. Після його закінчення, у 2013 році він зразу ж вирішив скласти кваліфікаційний іспит з метою отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю. Йому було відмовлено у допуску до їх складення з посиланням на те, що стаж роботи за фахом був набутий ним до отримання вищої юридичної освіти.

Чи є правомірним таке рішення?

Задача № 28.

Кириченко О.І. звернувся до КДКА з заявою про допуск до складення кваліфікаційного іспиту, але бажає складати лише іспит з кримінального права і процесу, оскільки працював слідчим і після отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю буде вести лише кримінальні справи.

Яке рішення має прийняти кваліфікаційна палата КДКА?




1. Методы решения управленческих задач в АПК- регрессионный анали
2. а t1 3 с продолжительность обратного хода t2 не более 25 с
3. Прошу же вас познакомиться с незначительной но самой важной для неё истории
4. Графовая модель композитного документооборот
5. Сущность и Разум
6. Применение малых напряжений
7. Курсовая работа- Пути совершенствования производственной структуры предприятия
8.  Она обеспечивает относительное постоянство внутренней среды организма
9. Методики психолого-педагогического обследования дошкольников
10. Тема- Microsoft Excel Графики функций и диаграммы Цель- научиться строить графики функций в MS Excel
11. 22
12. Статистика Контрольная работа
13. ~атерлерді зерттейтін со~ан ~арсы ~ою~а болатын шараларды ~зірлейтін ~ылыми білімні~ саласын ~алай атаймы
14. РЕФЕРАТ по истории мировой и отечественной связи П
15. Оценка жилой недвижимост
16. Концепция формирования экологической культуры населения Санкт-Петербурга
17. Система права
18. 9 РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук К
19. Источник жизни
20. На тему- Структурная перестройка национальной экономики Республики Беларусь- причины особенности направл.