Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Метрологічне забезпечення випробувань та якості продукції 7.

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА ЯКОСТІ

ТЕХНІЧНІ АСПЕКТИ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ

Методичні вказівки

до практичних занять

для підготовки магістрів та спеціалістів

з спеціальності

8.05100102 – Інформаційні вимірювальні системи

8.05100201 - Метрологічне забезпечення випробувань та якості продукції

7.05100201 - Метрологічне забезпечення випробувань та якості продукції

Одеса

2013


Укладачі: Зіангірова Л.Т.

      Габер А.А.

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри якості та безпеки життя людини

протокол №___від_________2013 р.

Завідувач кафедри ________Л.В. Коломієць


Практичне заняття № 1

Тема: Закон України «Про захист прав споживачів»

Мета: ознайомитися з змістом Законом України «Про захист прав споживачів»

Завдання №1

Встановити відповідність кожного з нижче приведених пунктів з Законом України «Про захист прав споживачів», вказати статтю та номер пункту, якому відповідає:

  1.  Під час заміни товару з недоліками на такий же товар іншої марки (моделі, артикулу, модифікації) належної якості перерахунок вартості товару з недоліками у разі підвищення ціни провадиться виходячи з його вартості на час обміну, а в разі зниження ціни - виходячи з вартості на час купівлі.
  2.  Виконавець не несе відповідальності за невиконання, прострочення виконання або інше неналежне виконання зобов'язання та недоліки у виконаних роботах або наданих послугах, якщо доведе, що вони виникли з вини самого споживача чи внаслідок дії непереборної сили.
  3.  Споживач у разі дострокового повернення споживчого кредиту сплачує відсотки за користування кредитом та вартість всіх послуг, пов'язаних з обслуговуванням та погашенням кредиту, за період фактичного користування кредитом.
  4.  Користуватися товаром згідно з його цільовим призначенням та дотримуватися умов (вимог, норм, правил), встановлених виробником товару (виконавцем) в експлуатаційній документації.
  5.  Виконавець несе відповідальність за шкоду, завдану життю, здоров'ю або майну споживача, що виникла у зв'язку з використанням речей, матеріалів, обладнання, приладів, інструментів, пристосувань чи інших засобів, необхідних для виконання ним робіт (надання послуг), незалежно від рівня його наукових і технічних знань, що дає змогу виявити їх властивості, згідно із законодавством.
  6.  У разі якщо позичальник у повному обсязі та своєчасно виконає реструктуризовані зобов'язання за кредитним договором протягом трьох років з дня реструктуризації боргу, комерційний банк має право на щорічне зменшення на 0,5 відсотка суми основного непогашеного боргу протягом наступних п'яти років з віднесенням зазначеної суми до складу витрат банку.
  7.  Вимоги споживача розглядаються після пред'явлення споживачем розрахункового документа, а щодо товарів, на які встановлено гарантійний строк, - технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу.
  8.  Гарантійне зобов'язання не припиняється у разі неможливості виконання такого зобов'язання з причини відсутності необхідних для його виконання матеріалів, комплектуючих або запасних частин.
  9.  Фінансові установи несуть відповідальність за порушення прав споживачів у сфері захисту персональних даних згідно із законом.
  10.  Споживач зобов'язаний під час укладення договору укласти інший договір з кредитодавцем або третьою особою, визначеною кредитодавцем, крім випадків, коли укладення такого договору вимагається законодавством та/або коли витрати за таким договором прямо передбачені у складі сукупної вартості кредиту для споживача.
  11.  Захист прав споживачів здійснюють центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації, органи, що здійснюють державний санітарно-епідеміологічний нагляд, інші державні органи, органи місцевого самоврядування згідно із законодавством, а також суди.
  12.  Якщо під час виконання робіт (надання послуг) стане очевидним, що їх не буде виконано з вини виконавця згідно з умовами договору, споживач має право призначити виконавцю відповідний строк для усунення недоліків, а в разі невиконання цієї вимоги у визначений строк - розірвати договір і вимагати відшкодування збитків або доручити виправлення недоліків третій особі за рахунок виконавця.
  13.  Споживач не зобов'язаний сплачувати кредитодавцеві будь-які збори, відсотки комісії або інші вартісні елементи кредиту, що не були зазначені у договорі.
  14.  Продавець, виробник (підприємство, що задовольняє вимоги споживача, встановлені частиною першою цієї статті) зобов'язані прийняти товар неналежної якості у споживача і задовольнити його вимоги.
  15.  При розірванні договору купівлі-продажу розрахунки із споживачем провадяться виходячи з вартості товару на час його купівлі. Гроші, сплачені за товар, повертаються споживачеві у день розірвання договору, а в разі неможливості повернути гроші у день розірвання договору - в інший строк за домовленістю сторін, але не пізніше ніж протягом семи днів.
  16.  Виконавець залежно від характеру і специфіки виконаної роботи (наданої послуги) зобов'язаний видати споживачеві розрахунковий документ, що засвідчує факт виконання роботи (надання послуги).
  17.  Виробник (виконавець) зобов'язаний забезпечити технічне обслуговування та гарантійний ремонт продукції, а також її випуск і поставку для підприємств, що здійснюють технічне обслуговування та ремонт, у необхідному обсязі та асортименті запасних частин протягом усього строку її виробництва, а після зняття з виробництва - протягом строку служби, в разі відсутності такого строку - протягом десяти років.

Завдання №2

Дати визначення термінів гідно з Законом України «Про захист прав споживачів»:

істотний недолік, строк служби, споживач, безпека продукції, нечесна підприємницька практика.

Порядок оформлення практичного заняття

Звіт з практичного заняття має містити: тему та мету заняття, відповіді на контрольні запитання та висновок.


Практичне заняття №2

Тема: Правова основа захисту прав споживачів

Мета: закріпити знання з правових основ захисту прав споживачів

Тести

1. Споживач це:

а) громадянин, що придбає продукцію для власних потреб;

б) юридична або фізична особа, що придбає продукцію;

в) фізична особа, яка придбає, замовляє, використовує або має намір придбати або замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо непов’язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов’язків найманого працівника;

г) юридична особа, що купує, замовляє, використовує або має намір придбати або замовити продукцію для своїх потреб;

д) фізична особа, що придбає, замовляє, використовує або має намір придбати або замовити продукцію.

2. Істотний недолік це:

а) недолік, що робить неможливим або неприпустимим використання товару (роботи, послуги) відповідно до його цільового призначення;

б) недолік, який не може бути усунений стосовно даного споживача або для його усунення необхідні значні витрати праці і часу;

в) окрема невідповідність товару вимогам нормативних документів, умовам договору або вимогам, що висуваються до нього;

г) недолік, що робить неможливим або неприпустимим використання товару відповідно до його цільового призначення, виник з вини виробника (продавця, виконавця), після його усунення виявляється знову з незалежних від споживача причин і при цьому він взагалі не може бути усунутий, або його усунення потребує понад чотирнадцять календарних днів, або робить товар суттєво іншим ніж передбачено договором;

д)окрема невідповідність товару вимогам нормативних документів, наданої виробник інформації.

3. Недолік це:

а) будь-яка невідповідність продукції вимогам нормативних документів, умовам договору або вимогам, що висуваються до неї, а також інформації про продукцію, наданій виробником (виконавцем, продавцем);

б) будь-яка невідповідність продукції, що робить неможливим або неприпустимим використання її в цілях, передбачених договором;

в) будь-яка невідповідність продукції вимогам нормативних документів, яка не може бути усунена стосовно даного споживача;

г) недолік, який робить продукцію іншою, ніж передбачено договором, або виявляється знову після його усунення або не відповідає наданій виробником (виконавцем, продавцем) інформації про товар;

д) будь-яка невідповідність продукції вимогам нормативних документів, умовам договору або вимогам, що висуваються до неї.

4. Виконавець це:

а) підприємство, установа, організація, що виконує роботу або надає послуги;

б) суб’єкт господарювання, який виконує роботи або надає послуги;

в) юридичні і фізичні особи, що виконують роботу або надають послуги;

г) фізичні особи, які виготовляють товари для реалізації;

д) підприємства, установи, організації або громадянин-підприємець, який виготовляє товари для реалізації, виконує роботу або надає послуги.

5. Продавець це:

а) підприємства, установи, організація або громадянин-підприємець, який реалізує товари за договором купівлі-продажу;

б) юридичні і фізичні особи, які реалізують товари;

в) підприємства, установи, організації, які реалізують товари, виконують роботи або надають послуги;

г) суб’єкт господарювання, який згідно з договором реалізує споживачеві товари або пропонує їх до реалізації;

д)підприємства, установи, організації, які реалізують товари, роботи, послуги.

Задачі

1. Громадянка Б. придбала в магазині канцтоварів головну книгу на прохання бухгалтера. Наступного дня вона дізналась,що помилилась і замість головної їй потрібна касова книга. Вона звернулася в магазин канцтоварів з приводу обміну, пред'явила чек, але продавець відмовив їй у грубій формі. Надайте громадянці Б. Консультацію.

2. Громадянин В. придбав в продовольчому магазині продукти харчування - рибні консерви, прийшовши додому, він побачив, що термін придатності даних продуктів закінчився. До магазину громадянин В. прийшов через 2 дні, оскільки були вихідні, івисунув вимогу про обмін товару. Продавець відмовив, пославшись на те, що це приватний магазин.

Чи правомірна відмова продавця?

3. Громадянка Д. в магазині «Меролла» придбала шкіряні туфлі. Через тиждень на їх поверхні з'явилися тріщини. Вона звернулась до продавця з проханням про повернення грошей, приклавши чек. Але продавець відмовив їй у цьому, пославшись на те,що він реалізатор.

Дайте правову оцінку даної ситуації.

4. ПП «Фортуна» фірмі «Алекс» зобов'язалася поставити броньовані двері на складські приміщення відповідного стандарту і відповідного рівня захищеності. Двері були поставлені в строк, але начальник служби безпеки, знаючи певні нормативи, що стосуються цього виробництва, забракував ці двері, оскільки сталь, яка використовувалась при виготовленні цих дверей, не відповідала стандарту, замки також були низького ступеня захищеності. ПП «Фортуна» відмовилася від продукції фірми «Алекс».

Що ПП «Фортуна» може вчинити в даній ситуації?

5. За договором купівлі-продажу підприємство придбало 4 холодильники. Через 6 місяців один холодильник зламався і його довелося ремонтувати. В договорі можливість гарантійного ремонту не була передбачена. Підприємство-продавець відмовило в задоволенні претензії, пославшись на те, що холодильник імпортного виробництва.

Хто в даній ситуації повинен відшкодувати витрати у зв'язку з ремонтом холодильника?

Чи можна застосовувати Закон України «Про захист прав споживачів» у даній ситуації?

6. Громадянка Д. при покупці кавоварки в магазині «Електроторг» попросила продавця надати інформацію про правильне використання товару. Продавець відмовив у надати такої інформації, пославшись на те, що він не зобов'язаний це робити, оскільки це не було передбачено цивільним кодексом.

Якими нормативним актом регламентуються взаємостосунки продавця і споживача? Чи правомірна відмова продавця?

7. Завод «Рембиттехніка» за договором купівлі-продажу придбав 200 холодильників «Норд» у заводу виробника. Протягом 1 року 80 холодильників, куплених у заводу, були повернені через несправність компресора.

Яким правовим актом регламентуються дані відносини?

8. Між двома організаціями був укладений договір про фарбування приміщення, проте виконавець не приступив до виконання робіт своєчасно.

Чи має право споживач вимагати розірвання договору і відшкодування збитків?

Порядок оформлення практичного заняття

Звіт з практичного заняття має містити: тему та мету заняття, виконані завдання та висновок.


Практичне заняття №3

Тема: Основні права споживачів

Мета: закріпити знання основних прав споживачів

Тести

1. Вимоги споживача з приводу недоброякісного товару розглядаються після пред'явлення:

а) упаковки;

б) накладної;

в) квитанції, касового або товарного чека;

г) технічного паспорта;

д) висновки експертизи.

2. Вимога про безкоштовне усунення недоліків після закінчення гарантійного терміну може бути висунута протягом:

а) трьох років;

б) 10 років;

в) встановленого терміну служби;

г) 6 місяців;

д) 1 року.

3. Під час заміни товару з недоліками аналогічним товаром належної якості, ціна на який змінилася, перерахунок вартості:

а) проводиться;

б) не проводиться;

в) проводиться у разі збільшення ціни;

г) проводиться у разі зменшення ціни;

д) не проводиться у разі зменшення ціни

4. При висуванні споживачем вимог про безкоштовне усунення недоліків товару, вони повинні бути усунені у строк:

а) 20 днів;

б) 1 місяць;

в) 14 днів;

г) 14 днів або за домовленістю сторін;

д) негайно.

5. Гарантійний термін складає:

а) 14 днів;

б) 1 рік;

в) 10 років;

г) встановлюється законодавством або договором;

д) встановлюється за узгодженням із споживачем

Задачі

1. Громадянин I. придбав в ТЦ «Маяк» телевізор «SONY» вартістю 5 тис грн. Гарантійний термін діяв протягом 1 року з моменту придбання. Після покупки громадянин I. виявив недолік у роботі кінескопа. Виявлений недолік ліквідовувати в гарантійній майстерні не є можливим, оскільки для цього необхідне використання заводського устаткування. Громадянин I. побажав розірвати договір купівлі-продажу.

Дайте правову оцінку даної ситуації. Яке право споживача було порушено в даному випадку?

2. Громадянка Д. придбала в магазині пральну машину-автомат. При покупці магазин зобов'язався доставити і встановити пральну машину. Д. доставили і встановили машину, але коли вона її включила виявилося, що вона неправильно була підключена і злив води відбувається в умивальник. Громадянка Д. звернулася в магазин з проханням підключити пральну машину відповідно до технічних вимог. Але магазин відмовився усунути цей дефект у роботі.

Які права були порушені?

3. Громадянка П. придбала в аптечному кіоску медичний препарат. Прийшовши додому і відкривши коробочку з ліками, вона виявила, що назва медичного препарату на упаковці і назва на самій пляшці не співпадають.

Які права були порушені? Чи можна обміняти даний товар?

4. Громадянин Іванов придбав в магазині «Техніка» пилосос, але інструкцію з експлуатації йому надали тільки французькою мовою, якою він не володіє.

Прокоментуйте дану ситуацію.

5. Громадянка Петрова придбала пральну машину «Дніпро», яка пропрацювала 3 роки і зламалася. Вона звернулася в магазин, в якому купила дану пральну машину, з проханням про усунення недоліків, але їй відмовили, мотивуючи це тим, що гарантійний термін закінчився. Петрова звернулася в майстерню, щоб їй відремонтували машину, але їй відмовили в майстерні, тому що така пральна машина вже не випускається і на неї немає деталей. Тоді Петрова звернулася до заводу-виробника, щоб їй замінили поламану деталь на пральній машині, але їй на заводі також відмовили, мотивуючи це тим, що ця пральна машина «Дніпро» була знята з виробництва, і їй нічим не можуть допомогти, оскільки немає потрібних деталей.

Чи правомірні дії продавця (магазина) і заводу-виробника?

6. Громадянка 3. придбала у магазині «Берізка» плаття. Приміряючи плаття вона не помітила дефекту на ньому. Проте, коли 3. прийшла додому вона побачила на платті декілька невеликих плям. Наступного дня 3. звернулася в магазин, для того щоб продавець обміняв плаття - продавець відмовився.

Чи правомірні дії продавця? Які права були порушені?

7. Громадянці Д. дістався бракований апарат «Корона» вартістю 1 тис. грн. Як сказали в ремонтній майстерні, брак заводський, так що ремонтувати нема сенсу, треба замінити. Магазин «Биттехніка» покупцю відмовив в заміні недоброякісного товару. Д. звернулася в управління із захисту прав споживачів.

Які права були порушені?

8. Громадянка В. при покупці в магазині електричного чайника попросила надати їй сертифікат якості на товар. У цьому їй було відмовлено, оскільки вся документація знаходиться в адміністратора, який зараз у відпустці. Через 3 дні В. включила чайник (до цього він був справний під час користування), і коли він нагрівся замкнуло в проводці всієї квартири, після чого на кухні згорів холодильник.

Які права В. були порушені при покупці чайника? Що необхідно в даній ситуації робити В.?

9. Громадянка I. придбала в магазині синю жіночу спідницю належної якості, але прийшовши додому вона вирішила, що їй не підходить колір. Наступного дня вона повернулася в магазин, щоб їй поміняли спідницю на аналогічну іншого кольору, але працівники магазина відмовилися.

Чи правомірні дії працівників магазина? Які права були порушені?

10. При покупці електрочайника громадянину Д. відмовили у видачі інструкції, пославшись на те, що вся партія електрочайників була без відповідних інструкцій.

Яке право споживача було порушено?

11.Громадянин А. обміняв товар неналежної якості на аналогічний товар. При обміні продавець просив доплатити за товар, оскільки ціна на нього збільшилася.

Як повинен поступити А?

12. Громадянкака Н. 01.09.2012 р.. придбала в універмазі «Веселка» телевізор «Берізка». 10.09.2012 р. телевізор вийшов з ладу. В гарантійній майстерні гр-ці Н. сказали, що телевізор ремонту не підлягає. Громадянка Н. звернулася в універмаг «Веселка» до продавця телевізора, вимагаючи обміну несправного телевізора на іншій. Телевізор обміняли, але сказали, що необхідно доплатити, оскільки з 09.09.2012 р. дана модель телевізора стала коштувати дорожче.

Чи правомірні вимоги продавця про доплату?

13. Громадянин Б. купив у магазині пляшку горілки Донецького ликерогорілчаного заводу. Увечері, після вживання горілки громадянин Б. був доставлений в міськлікарню № 1 з ознаками отруєння. Залишки горілки були доставлені в лабораторію і був проведений аналіз, в результаті якого були знайдені токсичні речовини.

Чи має право громадянин Б. вимагати від Донецького ликерогорілчаного заводу відшкодування витрат на лікування?

14. Громадянка Д. купила телевізор в магазині «Мрія», через 15 днів він перестав працювати. Вона звернулася з проханням замінити їй цей телевізор на аналогічний новий. У магазині відповіли, що можуть тільки виправити, усунути недолік, але в заміні відмовили.

Чи правомірні дії продавця?

Порядок оформлення практичного заняття

Звіт з практичного заняття має містити: тему та мету заняття, виконані завдання та висновок.


Практичне заняття №4

Тема: Правове регулювання якості товарів

Мета: закріпити знання з правового регулювання якості товарів

Тести

1. Термін придатності обчислюється:

а) з дати покупки товару споживачем;

б) з моменту отримання товару продавцем;

в) з дати виготовлення товару;

г) з дати, вказаної в супровідних документах;

д) з моменту виникнення претензій щодо якості.

2. Виді сертифікації:

а) обов'язкова;

б) добровільна;

в) вибіркова;

г) одноразова;

д) досвідчена.

3. Добровільна сертифікація проводиться за ініціативою:

а) виробника, продавця, споживача;

б) контролюючих органів;

в) органів державної виконавчої влади;

г) експертних установ;

д) не проводиться.

4. Стандарти підприємств це:

а) нормативні документи, які розробляються на продукцію, що використовується лише на конкретному підприємстві;

б) нормативні документи, які розробляються на продукцію, що випускається конкретним підприємством;

в) нормативні документи, що розробляються конкретним підприємством;

г) нормативні документи, що використовуються в галузі до якої належить дане підприємство;

д) документи, які містять вимоги, що регулюють відносини між постачальником і споживачем.

5. Обов'язкова сертифікація проводиться:

а) самостійно виробником;

б) продавцем;

в) у державній системі сертифікації;

г) у будь-якій експертній установі;

д) органом, що здійснює гарантійний ремонт і сервісне обслуговування технічно складних товарів.

Задачі

1. Громадянка I. в магазині «Битехніка» придбала кухонний комбайн. Удома вона знайшла, що інструкція з використання виявилася іноземною мовою. Посилаючись на свій переклад, вона застосовувала його в роботі, у зв'язку з чим відбулася поломка комбайна. Коли через два дні вона звернулася за місцем придбання товару, виявилося, що в комбайні не вистачало комплектуючих. Громадянк I. попросила замінити комбайн.

Чи правомірні вимоги громадянки І? Які б ви дали поради громадянці I. при покупці кухонного комбайна?

2. Підприємству «Ябл» було видано сертифікат на випуск шампуню для волосся «Яблуко» строком на 2 роки. По закінченню дії сертифікату ТОВ «Ябл» продовжувало випуск вище вказаної марки шампуню, посилаючись на те, що вони вже отримали сертифікат на випуск даного виду продукції. 3 того часу нічого не змінилося в технології випуску і виготовлення шампуню і ніяких претензій щодо поліпшення якості не поступало.

Чи правомірні дії ТОВ «Ябл»? Чи потрібно відновлювати дію сертифікату в даному випадку?

3. У магазині «Електрон» було виявлено факт реалізації електроламп побутового призначення, на загальну суму 1000 грн., що підлягають обов'язковій сертифікації, але не мають сертифіката відповідності.

Дайте правову оцінку ситуації.

4. AT «Еліта» уклала договір купівлі-продажу з ТОВ «Світанок». ТОВ «Світанок» поставило борошно і надало відповідні документи, але не було сертифікату відповідності. На вимогу AT «Еліта» про надання вказаного сертифікату відповідності ТОВ «Світанок» відмовило, оскільки це не було передбачено договором купівлі-продажу.

Як вирішити питання по суті?

5. Громадянка Петрова купила холодильник, який через 2 дні перестав морозити, вона звернулася в магазин, щоб їй обміняли його на такий же новий. Цей новий холодильник пропрацював 30 днів і в ньому зіпсував двигун. Петрова звернулася в той же магазин, щоб їй повернули вартість холодильника, але їй відмовили і сказали, що цей холодильник можуть замінити таким же товаром іншої моделі з відповідним перерахунком купувальної ціни. Громадянка Петрова відмовилася від заміни і вимагає, щоб їй повернули вартість холодильника.

Чи правомірні вимоги громадянки Петрової?

6. Калінінським виконкомом м. Донецька було зареєстровано підприємство «Серпень». У засновницьких документах вказано, що підприємство створюється як технічний комітет із стандартизації.

Чи можлива така ситуація? Якщо так, то чи може таке підприємство одержувати прибуток від своєї діяльності?

7. Громадянин А. придбав туфлі 10 жовтня. Туфлі виявилися неналежної якості і А. 25 жовтня приніс обміняти їх. Продавець обміняти туфлі відмовився, мотивуючи свою відмову тим, що термін обміну закінчився.

Чи правомірні в даному випадку дії продавця?

8. ТОВ «А» в своєму магазині виставило на продаж електроінструменти іноземного виробництва. Під час перевірки стану дотримання законодавства про Захист прав споживачів міським управлінням у справах про Захист прав споживачів було встановлено, що реалізація товару, підлягає обов'язковій сертифікації, a продаж електроінструментів здійснюється без сертифікату відповідності.

Які санкції можуть бути застосовані до ТОВ «А» і чи взагалі повинні вони бути застосовані?

9. ПП «Вега» закупило партію польської косметики «ЛоріЕн», яка була сертифікована в Польщі, і через деякий час стало здійснювати її реалізацію в мережі своїх магазинів. Під час перевірки стану дотримання законодавства про Захист прав споживачів Міським управлінням у справах про Захист прав споживачів було встановлено, що реалізація даної косметики здійснювалася без сертифікату відповідності. На продаж було накладено заборону із реалізації даної партії товару.

Чи правомірні дії Міського управління у справах про Захист прав споживачів?

10. Громадянин Д. вирішив придбати у магазині магнітофон, продавець Б. ознайомив покупця з інструкцією, техпаспортом, видав чек, гарантійний талон і всі необхідні документи. Громадянин Д. по дорозі додому зачепив магнітофон дверима і трохи вдарив, удома магнітофон став працювати гірше, ніж у магазині при перевірці, і Д. відніс його назад продавцю, але продавець відмовився прийняти товар стверджуючи, що його вини у несправності магнітофону немає, товар був якісний, а поломка була викликана стороннім втручанням.

Як поступити громадянину Д.?

11. Громадянка Н. в магазині «Сатурн» придбала кольоровий телевізор. Проте він не підійшов їй по інтер'єру і не вмістився у виїмку в стіні, спеціально приготовану під телевізор. Повернувшись наступного дня в магазин Н. попросила обміняти телевізор на іншій, такої ж вартості або повернути гроші. Продавець відмовився.

Яке право споживача було порушено і які способи захисту?

12. Швидкопсувний товар - жива риба, може бути транспортований тільки при температурі нижче 0°С. В червні температура повітря перевищувала +30С, оскільки не дотримувалися правила експлуатації холодильного обладнання - воно вийшло з ладу. Перевізник не усунувши неполадки холодильників продовжив здійснювати перевезення і реалізацію продукту, що призвело до масового отруєння населення.

Дайте правову оцінку ситуації.

13. В одному з магазинів була знайдена партія тушкованого м'яса, термін придатності якої закінчився 28.12.2000 р. Встановлено, що попередня партія тушкованого м'яса була майже повністю реалізована.

Охарактеризуйте ситуацію.

14. Громадянин В. зайшов у продовольчий магазин. На вітрині він побачив багато сортів сиру і один лише цінник. Ніякої інформації з назвами сортів сиру і цін на товар В. більше не побачив. В. запитав про ціну сиру, та про його якісні характеристики. Чи є документ, підтверджуючий якість товару. Продавець відповів, що цінники він не встиг виставити і відповів скільки коштує сир, який цікавить В.

Чи є порушення в роботі магазина? Чи можна кудись звернутися і якщо так то з чим?

Практичні завдання

1. Скласти таблицю із питань:

- види товарів, робіт, послуг (не менше трьох);

- вимоги за якістю до них;

- нормативні акти, в яких такі вимоги були визначені.

2. Підготуйте позовну заяву про відшкодування моральної (немайнової) шкоди, яка виникла у результаті порушення прав споживача, зокрема, при реалізації недоброякісного товару.

3. Розробіть угоду між замовником і підрядчиком про якість основних видів побутових послуг, що надаються, передбачивши способи захисту прав обох сторін.

Порядок оформлення практичного заняття

Звіт з практичного заняття має містити: тему та мету заняття, виконані завдання та висновок.


Практичне заняття №5

Тема: Механізм захисту прав споживачів

Мета: закріпити знання механізму захисту прав споживачів

Тести

1. Об'єднання споживачів мають право:

а) давати суб'єктам господарської діяльності обов'язкові для виконання розпорядження;

б) відбирати у суб'єктів господарської діяльності зразки товарів для перевірки їх якості;

в) проводити експертизу і випробування товарів;

г) захищати в судовому порядку права споживачів;

д) перевіряти у суб'єктів господарської діяльності якість реалізуючих товарів.

2. Експертиза зразків товарів з перевірки їх якості проводиться за рахунок:

а) господарюючого суб'єкта;

б) постачальника;

в) виробника;

г) державного органу у справах захисту прав споживачів;

д) суспільної організації споживачів.

3. Види нормативних документів, що визначають якість товарів,) робіт, послуг:

а) стандарти, стандарти підприємств;

б) норми, правила;

в) технічні умови;

г) заключення експертизи;

д) акти перевірки.

4. Державний орган у справах захисту прав споживачів має право:

а) давати суб'єктам господарської діяльності обов'язкові для виконання розпорядження;

б) відбирати у суб'єктів господарської діяльності зразки товарів для перевірки їх якості;

в) регламентувати діяльність роздрібних торгових підприємств;

г) встановлювати кількість одержуваних для реалізації товарів;

д) звертатися з позовом до суду про визнання дій продавця (виробника) протиправними відносно невизначеного кола осіб.

5. He допускається тимчасове припинення діяльності господарюючого суб'єкта, який здійснює:

а) роздрібну торгівлю продовольчими товарами;

б) роздрібну торгівлю промисловими товарами;

в) роздрібну торгівлю товарами першої необхідності;

г) роздрібну торгівлю продовольчими товарами першої необхідності, які є єдиними в населеному пункті;

д) інші варіанти.

Задачі

1. Громадянин Ф. придбав в магазині «Нова електроніка» відеомагнітофон. При його установці Ф. знайшов несправність перемотування, про що повідомив продавця і зажадав усунення недоліків або відшкодування витрат на ремонт. Продавець відмовив Ф., пославшись на те, що відповідальність за якість несе виробник. Споживач звернувся до суду за захистом порушених прав.

Чи були порушені в даному випадку права покупця?

2. Громадянин А. придбав в магазині ковбасні вироби. Проте вони виявились непридатними до вживання. Наступного дня він звернувся в магазин, щоб йому повернули гроші за придбаний товар.

Магазин у проханні відмовив. Куди повинен звернутися громадянин за захистом своїх прав.

3. Жителі села Нижній Буг Волновахського району Донецької області звернулися з колективною скаргою в обласне управління у справах захисту прав споживачів з проханням про вживання заходів по припиненню діяльності приватного підприємця Коритіна. Свою скаргу обґрунтували тим, що він порушує законодавство про захист прав споживачів, а саме обманює покупців, не користується касовим апаратом при відпустці продукції, реалізує продукцію, що не має відповідної документації, не дотримується вимог стосовно обміну неякісного товару. При цьому жителі села вимушені купувати товари першої необхідності в магазині підприємця Коритіна, оскільки будівля державного магазина згоріла, а іншого магазина, окрім ПП «Коритін», в селі немає.

Чи за адресою звернулися жителі села? Якими нормативними актами регулюється дане питання? Що повинен зробити орган захисту прав споживачів відносно ПП Коритіна? Чи законно буде закриття діяльності Коритіна?

4. Суспільна організація із захисту прав споживачів проводила експертизу товару (вироблюваних цукерок) ПП «Метан». Під час експертизи було встановлено порушення норм і стандартів, передбачених для їх випуску, було встановлено, що випускається, дуже низької якості і не відповідає санітарним вимогам. У зв'язку з цим суспільна організація із захисту прав споживачів звернулася до суду про визнання дій продавця-виробника незаконними.

Чи має право суспільна організація із захисту прав споживачів проводити експертизу і випробування товарів? Чи може звертатися або ж виступати позивачем в суді? Чи може суспільна організація із захисту прав споживачів захищати інтереси споживачів які не є членами суспільної організації?

5. У ТОВ «Продукти» повинна була бути проведена перевірка спеціалізованого органу з державного захисту прав споживачів, але замість цього органу був направлений представник суспільної організації. Директор ТОВ «Продукти» не дозволив йому провести перевірку.

Чи правомірні дії директора і представника суспільної організації?

6. Споживач звернувся із позовом до суду за захистом своїх прав не за місцем свого проживання, а за місцем заподіяння шкоди.

Чи може споживач звертатися до суду не за місцем свого проживання?

7. Управлінням із захисту прав споживачів було накладено адміністративне стягнення, що забороняє реалізацію продукції. Магазин, що отримав стягнення, визнав дії управління незаконними і необґрунтованими і подав скаргу до державного виконавського органу, продовжуючи реалізовувати продукцію.

Чи законні дії господарюючого суб'єкта?

8. До суду поступила позовна заява від підприємства «Пекар» про визнання винесеного представником районного управління рішення про тимчасове припинення роботи підприємства у зв'язку з тим, що воно здійснювало продаж хлібобулочних виробів без чека. Підприємство «Пекар» просить суд вважати рішення недійсним на тій підставі, що це підприємство єдине в населеному пункті, яке реалізує і виготовляє хлібобулочні вироби.

Дайте обґрунтовану відповідь.

9. Громадянин 3. придбав телевізор з гарантійним терміном - 2 роки. Приїхавши додому, 3. встановив телевізор на крихку поверхню, яка не витримавши вагу телевізора зламалась, внаслідок чого телевізор впав. Видимих пошкоджень на корпусі не було, але відтепер телевізор не працює.

Чи можливо висунути претензії фірмі, яка продала телевізор, з приводу заміни телевізора або його гарантійного ремонту?

10. Поступили скарги на ТОВ «Мрія», в тому що воно не видає покупцям касовий чек, як це передбачено законодавством. Встановлено, що продаж товарів без видачі чека проводився близько 1 місяця.

Яка відповідальність передбачена законом в даному випадку?

11. 20 жовтня 2001 р. громадянин Н. придбав у підприємства «Промінь» 20 банок консервованих ананасів. Ці продукти призначалися для святкування дня народження сина громадянина Н. На дні народження банки з фруктами відкрили і громадянин Н побачив, що товар зіпсований, оскільки ананаси мали специфічний смак і неналежний вигляд. Громадянин Н. звернувся в управління із захисту прав споживачів. Держкомітет виніс рішення про відшкодування збитку підприємством «Промінь». Проте підприємство стверджує, що йому не було відомо про неякісність товару, оскільки термін придатності не закінчився.

Чи правомірні дії управління? Що вони повинні вчинити в даній ситуації?

12. Громадянин Сидоров придбав холодильник «Норд» у магазині «Биттехніка», який вийшов з ладу через 2 місяці після його експлуатації. Громадянин I. звернувся до місцевого суспільства споживачів із проханням захистити його права. Суспільство від свого імені звернулося до суду з позовом про захист прав Сидорова. Проте суд відмовив в ухваленні даної позовної заяви на тій підставі, що громадянин I. не є членом суспільства споживачів.

Чи правомірна відмова суду?

Порядок оформлення практичного заняття

Звіт з практичного заняття має містити: тему та мету заняття, виконані завдання та висновок.


Практичне заняття №6

Тема: Особливості захисту прав споживачів при здійсненні споживачами окремих видів торгової діяльності, наданні послуг, виконанні робіт

Мета: вивчити особливості захисту прав споживачів при здійсненні споживачами окремих видів торгової діяльності, наданні послуг, виконанні робіт

Тести

1. Вилученню у господарюючих суб'єктів підлягають:

а) документи, що свідчать про порушення прав споживачів;

б) предмети - засоби вимірювання, що не відповідають вимогам нормативних документів;

в) документи, що дають право на здійснення певного виду господарської діяльності;

г) зразки товарів;

д) модернізовані товари.

2. Рішення про вилучення з обороту партії неякісних товарів може бути ухвалено:

а) посадовою особою державного органу у справах захисту прав споживачів;

б) державним органом у справах захисту прав споживачів;

в) державним органом місцевого самоврядування;

г) власником;

д) самостійно господарюючим суб'єктом

3. Рішення про вилучення з обороту партії неякісних товарів ухвалюється на підставі:

а) заяви споживачів;

б) заяви суспільної організації споживачів;

в) акту перевірки якості товарів;

г) результатів експертизи;

д) заяви господарюючого суб'єкта.

4. Виробник, що отримав рішення про вилучення з обороту партії небезпечних товарів зобов'язаний:

а) негайно припинити виробництво даних товарів і інформувати про це споживачів;

б) усім господарюючим суб'єктам, яким була відвантажена продукція, повідомити про вилучення з обороту і повернення;

в) провести модернізацію устаткування;

г) провести переспеціалізацію підприємства;

д) усі дії повинні приймати роздрібні торговельні підприємства.

5. Виробник зобов'язаний оповістити торговельні підприємства про рішення щодо вилучення партії небезпечних товарів з обороту протягом:

а) 3 днів;

б) 10 днів;

в) 14 днів;

г) 1 місяця;

д) 1 тижня.

Задачі

1. Громадянин на ринку в одному з торгових наметів придбав продукти харчування для дитини. Після того, як він приніс їх додому, він побачив, що продукти харчування не придатні до вживання, оскільки термін придатності давно закінчився. Громадянин наступного дня звернувся в торговий намет з проханням повернути йому гроші, оскільки товар неякісний. У проханні йому було відмовлено.

До яких органів громадянин має право звернутися за захистом своїх прав і в якому порядку?

2. Підприємство «Пампушка», працюючі у сфері громадського харчування, реалізувало товари, які не відповідали вимогам нормативних документів. Деяким покупцям продаж товарів відбувався без видачі чека. На дане підприємство поступила скарга в управління у справах захисту прав споживачів.

Які дії повинен зробити держкомітет? Чи може держкомітет припинити діяльність господарюючого суб'єкта?

3. Громадянин Іванов з фірмою «Арго», яка займається ремонтом побутової техніки, уклав договір про надання послуг з ремонту пральної машини. Працівник фірми відремонтував пральну машину на день пізніше встановленої дати, при цьому визначивши гарантійний термін експлуатації - 2 роки. Через місяць Іванов вирішив попрати в цій машині і з'ясувалося, що вона не виконує свої функції, згідно з технічними характеристиками даного товару, крім того білизна, яка знаходилася в машині під час прання, тепер не придатна для використання, тобто втратила свій зовнішній вигляд.

Чи можна висунути претензії до ремонтної фірми? Які способи захисту можливо застосувати в даній ситуації?

4. Громадянин 3. придбав телевізор з гарантійним терміном - 2 роки. Приїхавши додому, 3. встановив телевізор на крихку поверхню, яка не витримала ваги телевізора та зламалась, внаслідок чого телевізор впав. Видимих пошкоджень на корпусі немає, але він не працює.

Чи можливо висунути претензії фірмі, яка продала телевізор? Чи можлива заміна телевізора або проведення його гарантійного ремонту?

5.Громадянка Мариніна купила шоколадку московського виробника. При вживанні шоколаду вона знайшла усередині нього маленький шматочок металу.

Що може зробити Мариніна для захисту своїх інтересів?

6. Громадянка Т. купила на ринку «Схід» 2 кг. м'яса, прийшовши додому, вона приготувала котлети, які потім стали явно видавати запах.

Чи може Т. повернути товар продавцю? Надайте юридичну консультацію громадянці Т.

7. Громадянка Ю. придбала на ринку «Південь» товар. Прийшовши додому вона з'ясувала, що він неналежної якості. Вона звернулася в магазин, щоб їй замінили товар неналежної якості на такий же товар, тільки належної якості, або повернули гроші, але їй було відмовлено в цьому.

Чи є в діях магазина порушення прав споживача? Назвіть способи захисту громадянкою Ю. своїх прав.

8. Громадянин Д. придбав в комісійному магазині «Марс» телевізор за ціною 1000 грн. Через 2 місяці телевізор згорів. Громадянин Д. звернувся до продавця із вимогою повернути дану суму. Продавець погодився виплатити 600 грн, посилаючись на те, що вартість даної моделі телевізорів, на даний момент, складає 600 грн. Громадянин Д. така відповідь не задовольнила і він звернувся до суду.

На чию користь винесе ухвалу суд? Які ще існують способи захисту прав споживачів в даній ситуації?

9. Громадянка Іванова придбала в дрібно роздрібній мережі кефір. Прийшовши додому, вона звернула увагу, що дата терміну придатності самого продукту закінчилася (тобто термін придатності 15.10.2000 p., а вона придбала його 17.10.2000 p.). Іванова повернулася в магазин з метою повернути прострочений товар і отримати гроші назад, при цьому вона пред'явила чек, отриманий при покупці даного товару. На прохання Іванової продавець відреагував негативно і сказав, що даний продукт можна вживати, оскільки пройшло всього 2 дні від закінчення терміну придатності.

Чи правомірні дії продавця?

10. Громадянка прийшла в перукарню для фарбування волосся. Фарба належала перукарні, волосся було пофарбовано (при цьому працівник запевнив клієнтку в стійкості фарби), проте фарба виявилася нестійкою. Іванова висунула претензію про відшкодування збитку, пов'язаного з наданням неякісної послуги.

Чим регулюються вказані відносини? Як розв’язати дану суперечку?

11. Громадянка 3., купивши на ринку 20 кг огірків для засолки на зиму, прийшовши додому, з’ясувала, що огірків не 20 кг, a 18,5 кг. Узявши огірки, наступного дня громадянка 3. прийшла до продавця і сказала йому про це. Продавець відповіла, що такого бути не може і взагалі громадянка 3., можливо, купувала огірки не у неї.

Що слід зробити громадянці 3., щоб захистити свої права?

12. На центральному торговому ринку м. Макіївки ПП «Єлісєєв» проводив продаж с/х продукції (помідорів, огірків, картоплі). Протягом дня він обслужив близько 300 чоловік. Громадянка М. придбала у Єлісєєва 15 кг картоплі, 10 кг огірків, переваживши куплений товар на контрольних терезах, знайшла, що Єлісєєв обвісив її на 1,2 кг огірків і 2,5 кг картоплі. Повернувшись вона заявила йому про обважування і запропонувала доважити до норми. ПП відмовило громадянці М., запевняючи у правильності своїх терезів.

Які подальші дії громадянки М.? Яку відповідальність нестиме ПП «Єлісєєв»?

Порядок оформлення практичного заняття

Звіт з практичного заняття має містити: тему та мету заняття, виконані завдання та висновок.


Практичне заняття №7

Тема: Особливості захисту прав споживачів при придбанні споживачами окремих видів товарів

Мета: вивчити особливості захисту прав споживачів при придбанні споживачами окремих видів товарів

Тести

1. На сезонні товари гарантійний термін обчислюється:

а) з моменту виготовлення товару;

б) з дати реалізації товару споживачу;

в) з дати виникнення претензій щодо якості;

г) з початку відповідного сезону;

д) з моменту отримання товару продавцем.

2. He підлягають обміну товари належної якості:

а) продовольчі товари, лікарські препарати;

б) телевізори, холодильники;

в) лаки, фарби;

г) взуття, головні убори;

д) парфюмерно-косметичні вироби, перо-пухові вироби.

3. У разі придбання споживачем продовольчих товарів неналежної якості продавець зобов'язаний:

а) замінити їх якісними товарами;

б) повернути сплачені гроші;

в) повернути сплачені гроші в подвійному розмірі;

г) замінити більш дорогими якісними товарами;

д) провести відповідне зменшення ціни.

4. Чи підлягають товари, куплені в комісійних магазинах обмін) або поверненню?

а) підлягають;

б) не підлягають;

в) підлягають на загальних підставах;

г) підлягають на загальних підставах, якщо не закінчився гарантійний термін;

д) підлягають за узгодженням з комітентом.

Задачі

1. Іванов 14.09.2001 p. придбав в магазині побутової техніки телевізор. 30.09.01 р. в цьому телевізорі пропав звук. Іванов з'явився в магазині з вимогою провести обмін телевізора, але отримав відмову мотивовану тим, що у Іванова немає гарантійного талона. Іванов звернувся до суду із заявою, в якій так само вказав, що при покупці на його прохання видати гарантійний талон йому відмовили.

Чи понесе продавець відповідальність за незадоволення вимог покупця?

2. Петрова придбала упаковку дитячого харчування «Малюк», виготовленого фірмою «Сонечко», м. Донецьк. Після вживання цього харчування у дитини Петрової почався гострий діатез. При проведенні експертизи було встановлено, що під час виробництва дитячого харчування не були дотримані всі необхідні норми, і товар не був сертифікований.

Яку відповідальність понесуть виробник і реалізатор цього товару?

3. Громадянин Р. придбав в універмазі телевізор. Через 3 місяці телевізор зламався. Громадянин Р. звернувся в універмаг з проханням обміняти зламаний телевізор на новий, або відремонтувати зламаний (в паспорті прикладеному до телевізора був встановлений гарантійний термін, він становив 1 рік). На своє прохання громадянин Р. отримав відмову з боку універмагу, яка мотивувалась тим, що замінити телевізор не можна, оскільки в даний час телевізорів даної марки немає у продажу, а провести ремонт не можна, оскільки телевізор імпортного виробництва.

Вирішіть суперечку. Хто повинен понести витрати з ремонту телевізора?

4. Громадянин Н 28.09.2012 р. звернувся в продовольчий магазин «Продукти» з вимогою повернути йому гроші, сплачені ним за молоко. Він пояснив, що термін придатності молока не закінчився, але молоко скиснуло. При собі громадянин Н. мав чек, в якому було вказано, що молоко придбано в магазині «Продукти» 26.09.2012 р. Термін придатності молока був вказаний на упаковці і діє до 10.10.2012 р. У повернені грошей йому відмовили, оскільки на продовольчі товари термін придатності не розповсюджується, і такі товари обміну і поверненню не підлягають.

Що повинен зробити Н. в даній ситуації?

5. Громадянка М. з дочкою і подругою прийшли пообідати в кафе. Офіціант, який обслуговував їх столик, не запропонував їм меню, а запропонував асортимент блюд без вказівки їх ціни. На основі отриманої усної інформації від офіціанта вищезгаданими особами було зроблено замовлення:

2 салати олів'є по 150 г;

1 салат з оселедця 150 г;

3 тістечка;

2 кави і 1 чай, хліб.

Замовлення було виконано, але офіціант приніс замість 2-х салатів олів'є - 3, а салату з оселедця не виявилося. Крім того візуально об'єм салату не відповідав вазі. Коли офіціант приніс рахунок, то в ньому, окрім принесених блюд, було враховано 2 пляшки води. Відвідувачі попросили 1 салат олів'є не включати в рахунок, оскільки вони його не замовляли, і не включати 2 пляшки води. Крім того вони попросили зважити порцію салату. Адміністрація відмовилась виконувати їх вимоги. Рахунок було сплачено за тією сумою, що була указана в ньому.

До якого органу необхідно звернутися відвідувачам за захистом своїх прав? Чи можуть відвідувачі звернутися до суду з позовною заявою? Які заходи можуть бути застосовані Державним органом у сфері захисту прав споживачів до порушника?

6. Сидоров придбав у магазині вентилятор. Через декілька днів він вийшов з ладу в результаті різкого підвищення напруги в електромережі. Сидоров звернувся в магазин з вимогами усунення неполадки, але магазин відмовив через вищезгадані причини.

Що робити Сидорову?

7. Громадянка В. придбала в магазині «Гігієна» парфумерний набір на суму 86 грн. Проте повернувшись додому і розглянувши набір уважніше, вона прийшла до висновку, що їй не підходить тон пудри і повернулась в магазин, щоб обміняти (повернути) товар. Проте продавець відмовилася міняти товар, пославшись на те, що даний вид товарів обміну не підлягає. Громадянка В. звернулася до суду з позовом про захист своїх прав.

Дайте правову оцінку дій продавця і покупця, яке рішення прийме суд?

8. Громадянкою С. був придбана у магазині «Обжора» харчова добавка, на придбаному товарі не був вказаний склад і зміст небезпечних для здоров'я компонентів, що вимагається обов'язковими вимогами нормативних документів. При цьому продавець пояснив, що 3. необхідно додатково придбати інструкцію, де вказані властивості даного товару.

Як в даній ситуації необхідно поступити громадянці 3. з метою захисту своїх порушених прав. Які права споживачів були порушені?

9. Прийшовши в магазин, покупець звернувся до продавця з проханням показати йому пакет із супом швидкого приготування. На пакеті покупець прочитав, що це «суп курячий з локшиною». Продавець підтвердив це. Прийшовши додому, відкривши пакет з супом, покупець побачив, що вміст пакету не відповідає напису на упаковці. Повернувшись до магазину він попросив замінити суп або повернути гроші. Продавець відмовився виконати вимоги покупця.

Які права були порушені?

10. Громадянин П. придбав в універмазі рибні консерви, прийшовши додому і відкривши їх він побачив, що консерви зіпсовані. Проте термін зберігання цих консервів не закінчився. В магазині він попросив обміняти товар, або відшкодувати вартість. Продавець відмовився виконати його вимоги.

Які права були порушені?

11. Громадянка Д. придбала в магазині товар, який виявився недоброякісним. Вона звернулася в магазин з проханням замінити недоброякісний товар на аналогічний товар належної якості або повернути гроші, в чому їй було відмовлено.

Чи є порушення в діях працівників магазина?

12. Магазин «Продукти» реалізовував споживачам борошно без відповідного сертифікату якості. У результаті перевірки обласного управління у справах захисту прав споживачів дане порушення було виявлено і подальший продаж муки був заборонений. Директор магазина звернувся до суду з позовом про визнання дій управління незаконними.

Дайте аналіз ситуації і підготуйте рішення суду по справі.

Порядок оформлення практичного заняття

Звіт з практичного заняття має містити: тему та мету заняття, виконані завдання та висновок.


Практичне заняття №8

Тема: Відповідальність за порушення законодавства про захист прав споживачів

Мета: закріпити знання відповідальності за порушення законодавства про захист прав споживачів

Тести

1. За реалізацію на території України імпортної продукції, що не відповідає вимогам стандартів, діючих в Україні, стягується штраф у розмірі:

а) 50 % вартості реалізованої продукції;

б) 25 % вартості реалізованої продукції;

в) 100 % вартості реалізованої продукції;

г) 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

д) 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

2. За реалізацію забороненої до випуску продукції стягується штраф у розмірі:

а) 100 % вартості реалізованої продукції;

б) 25 % вартості реалізованої продукції;

в) 50 % вартості реалізованої продукції;

г) 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

д) 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

3. За реалізацію продукції, яка підлягає, але не пройшла обов'язкову сертифікацію, стягується штраф в розмірі:

а) 25 % вартості реалізованої продукції;

б) 50 % вартості реалізованої продукції;

в) 100 % вартості реалізованої продукції;

г) 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

д) 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

4. При зверненні споживача з позовом про захист своїх прав до суду, підготовка справи до судового розгляду повинна бути проведена протягом:

а) 3 днів;

б) 10 днів;

в) 15 днів;

г) 1 тижня;

д) 1 місяця.

5. При зверненні споживача з позовом про захист своїх прав, справа повинна бути розглянута в суді протягом:

а) 3 днів;

б) 10 днів;

в) 15 днів;

г) 1 тижня;

д) 1 місяця.

Задачі

1. В одному з магазинів була знайдена партія тушкованого м'яса, термін придатності якої закінчився 28.12.2000 р. Встановлено, що попередня партія тушкованого м'яса була майже повністю реалізована.

Охарактеризуйте ситуацію.

2. Громадянин Сидоров придбав у магазині «Схід» 3 банки червоної ікри вагою 140 гр. за ціною 17 грн за банку. Прийшовши додому і відкривши одну з банок, він виявив, що ікра неякісна. Термін її придатності закінчився. Сидоров того ж дня повернувся в магазин і попросив повернути йому гроші за ікру, надавши при цьому чек про покупку товару і сам товар, а також він відкрив зіпсовану банку. Завідуючий магазином відмовився повернути гроші. Сидоров звернувся у відділення Державного комітету із захисту прав споживачів. Службовець даного комітету був направлений в магазин «Схід» для проведення перевірки якості товару. Але він не був допущений до складських приміщень магазина. Адміністрація магазина мотивувала це тим, що не більше 3-х тижнів тому у них була проведена перевірка, і ніяких порушень виявлено не було, на доказ даного факту не було надано жодних документів.

Яку відповідальність понесе магазин «Схід»?

3. Житель м. Донецька Д. придбав у м. Києві в магазині електроніки відеомагнітофон «Philips». Повернувшись до м. Донецька, він знайшов приховані недоліки в купленій апаратурі.

Які повинні бути подальші дії громадянина Д.? Яка відповідальність магазина електроніки?

4. Громадянин Д. придбав в магазині «Карапуз» дитячі іграшки «Ведмежа», «Автомобіль». Діти, які грали з цими іграшками, почали скаржитися на зуд, стали дратівливими. Громадянин Д. за власні кошти провів експертизу даних іграшок. Висновок експертизи показав, що матеріал, з якого зроблені дані іграшки, може викликати алергію у дітей.

Визначте відповідальність продавця.

5. Громадянин Ч., придбавши в магазині «Електролюкс» комп'ютер, при його установці знайшов несправність дисковода, про що негайно повідомив продавця і зажадав усунення недоліків або відшкодування витрат на ремонт дисковода. Продавець відмовив йому, посилаючись на те, що відповідальність за якість несе виробник. Покупець звернувся до суду за захистом порушених прав.

Чи були порушені в даному випадку права покупця, якщо так до в якому розмірі винен продавець? Чи несе продавець відповідальність за відмову споживачу в реалізації його права?

6. Громадянин Т. придбав у магазині взуття «Прогрес» пару чоловічого взуття, залишивши при цьому чек про оплату. Відходячи в цих туфлях буквально тиждень, вони прийшли в непридатність.

Що робити і куди звертатись громадянину Т. в цьому випадку? Які докази здійснення покупки він може надати?

7. Обласне управління у справах захисту прав споживачів здійснив перевірку діяльності магазина «Вільха». За результатами перевірки було складено акт про реалізацію недоброякісної продукції і ухвалено рішення про тимчасове припинення торгової діяльності магазина «Вільха».

Чи правомірне ухвалене рішення і якщо ні, то як його оскаржити?

8. Громадянин Іванов купив меблі, які не підійшли йому за розміром і він, через 10 днів після покупки, привіз їх назад до меблевого магазину. Магазин прийняти меблі відмовився, заявивши, що термін можливого повернення вже закінчився. Громадянин Іванов звернувся до суду з позовом. Суд позов відхилив, пославшись на те, що це питання не входить в його компетенцію.

Що необхідне для обміну товару належної якості? Які терміни і порядок обміну? Чи правомірне відхилення позову судом?

9. Громадянка 3. звернулася із скаргою в управлінні у справах із захисту прав споживачів з тим, що в магазині «Північ» вона придбала недоброякісний товар, і їй відмовили в його обміні або поверненні грошей. У ході проведеної перевірки було з’ясовано, що у магазині проводиться систематична реалізація недоброякісних товарів, у зв'язку з чим було ухвалено рішення про тимчасове припинення діяльності підприємства.

Чи правомірні дії комітету?

10. 10 вересня поточного року в магазині були куплені туфлі жіночі за ціною 260 грн, був виданий касовий товарний чек. Туфлі не підійшли за розміром. 18 вересня покупець звернувся до завідуючої взуттєвої секції, пред'явивши при цьому касовий чек, з проханням обміняти на аналогічний товар, але на розмір більше. Даних туфель в магазині не виявилося. Споживачу було запропоновано купити туфлі іншої моделі з перерахунком вартості.

Чи правомірні дії працівників магазина? Яку відповідальність у даному випадку повинен нести магазин?

11. Громадянин Ф. придбав у магазині «Нова електроніка» відеомагнітофон. При його установці він знайшов несправність перемотування, про що повідомив продавця і став вимагати усунення недоліків або відшкодування витрат на ремонт. Продавець відмовив йому, пославшись на те, що відповідальність за якість несе виробник. Покупець звернувся до суду за захистом порушених прав.

Чи були порушені в даному випадку права покупця? Яку відповідальність у даному випадку повинен нести магазин?

12. Громадянин Б. придбав в магазині зубні щітки на суму 24 грн. Проте, повернувшись додому і розглянувши щітки, прийшов до висновку, що йому не підходить колір щіток, і повернувся в магазин, щоб обміняти товар. Проте продавець відмовив, пославшись на те, що даний вид товару обміну не підлягає.

Дайте правову оцінку дій продавця і покупця. Чи передбачена у даному випадку відповідальність продавця?

Порядок оформлення практичного заняття

Звіт з практичного заняття має містити: тему та мету заняття, виконані завдання та висновок.




1. Анализ нормативно-правовой и документационной базы делопроизводства на примере ООО Фудзияма
2. Бизнес-план инвестиционного проекта
3. Тема- Техніка гібридизації
4. Проектирование привода ленточного конвейера
5.  Стратегическое партнерство в системе образования для устойчивого развития
6. День национальной кухни Москва 2013 ПОЛОЖЕНИЕ о проведении конкурса
7. сти- восприятие прострва врем.html
8. Контрольная работа- Правила безопасности водителя
9. СЕЛЬСКИЙ ПРИВОЗ [7] 2
10. Фразеологические единицы как средство формирования устно-речевых умений школьнико
11. Визначення потреби в кредитних ресурсах
12.  ~ 315 с Гриф МО РФ
13. і Тільки ГалицькоВолинська держава увійшовши до складу Корони Польської як особистий домен короля офіційн
14. Теория и методика обучения географии и биологии только МОГ 4 курс Цели структура и содержание г
15. менш помітного впливу на політику політичне життя не мають.html
16. тема трудовых и социальных отношений между субъектами купли и продажи труда; б система социальных мер;
17. Российский государственный торговоэкономический университет Кафедра Общей экономической теории
18. Лабораторная работа 11 Измерение температуры пирометрами излучения
19. Доклад прочтенный в Институте Биологии Развития РАН 19 марта 2009 г.
20.  B11 27045 В цилиндрический сосуд налили воды