Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ І ОФОРМЛЕННЯ КОНТРОЛЬНИХ ЗАВДАНЬ Студенти що навчаються у вузі за

Работа добавлена на сайт samzan.net:


МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ

І ОФОРМЛЕННЯ КОНТРОЛЬНИХ ЗАВДАНЬ

Студенти, що навчаються у вузі заочно, виконують контрольні завдання. Кількість їх установлюється навчальним планом вузу. У методичних вказівках приведені три контрольні завдання: перше - по розділах  "Основи металургійного виробництва" і  "Технологія ливарного виробництва"; друге - по розділу  "Технологія обробки металів тиском"; третє - по розділу  "Технологія зварювального виробництва". Кожне контрольне завдання складено з 10 варіантів. Виконують той варіант, номер якого відповідає останній цифрі шифру студента. Якщо номер шифру закінчується нулем, виконують десятий варіант завдання.

Контрольне завдання виконують в окремому зошиті об'ємом 10-12 листів. Завдання потрібно виконувати в порядку відповідей на поставлені питання варіанта. Відповіді повинні бути короткими, точними і не повторювати текст підручника або навчальних посібників. Виконуючи розрахунки, спочатку наведіть буквене вираження з вказівкою смислового значення вхідних в нього параметрів, а потім підставте цифрові величини і виконайте розрахунок з точністю до одного знака після коми.

Графічні роботи виконують олівцем з використанням креслярських інструментів, дотримуючи ГОСТ  і вимоги ЕСКД. Прикладати до виконаних робіт фотографії і інші копії з підручників не дозволяється.

На сторінках тексту завдань залиште поля для зауважень рецензента. Сторінки і рисунки пронумеруйте. У кінці виконаного контрольного завдання наведіть список використаної літератури, вкажіть дату виконання роботи і поставте свій шифр і підпис.

Після рецензування роботи вивчіть зауваження рецензента і наведіть на них письмові відповіді в кінці зошита. Виправлення в тексті рецензії не допускаються. Якщо робота не зарахована, то після відповіді на зауваження вона посилається на повторне рецензування.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ

КОНТРОЛЬНОГО ЗАВДАННЯ 1

 

Перше питання варіантів контрольної роботи стосується другого розділу. Питання має узагальнений характер по одній з тем розділу. Щоб відповісти на нього, потрібно вивчити тему і методичні вказівки до неї.

Друге і третє питання належать до третього розділу. Для відповіді на друге питання вивчіть матеріал з виготовлення виливків у піщаних формах. Третє питання вимагає вивчення теоретичних основ виробництва виливок, технологічності конструкції деталей, що виливаються,  а також спеціальних методів лиття. Уважно ознайомтеся з методичними вказівками до третього розділу.

Основою для розробки технологічного процесу виготовлення виливка є креслення деталі (у контрольному завданні дані ескізи деталей). На копії креслення деталі у відповідності з ГОСТ 2.423 - 73 наносять технологічні вказівки, які необхідні для виготовлення модельного комплекту, форми і стержня, і отримують креслення елементів ливарної форми. Крім того, розробляється документація (технологічна карта), яка містить необхідні відомості по етапах виготовлення виливка.

На рис. 1а, як приклад наведено ескіз деталі. Зверніть увагу на поверхні деталі, що зазнають механічної обробки. Умовно вони позначені знаком   .  Інші поверхні механічній обробці не підлягають, на що вказує знак   в правому верхньому кутку ескіза.

При розробці ескіза  "Елементи ливарної форми" деталі форми позначають умовно (рис. 1б,).

1. Роз'єм моделі і форми. Показують відрізком або ламаною штрих-пунктирною лінією, що закінчується знаком  "Х - Х", над яким буквами вказують позначення роз'єм 1 -  "МФ".

Напрям роз'єма показують суцільною основною лінією, обмеженою стрілками і перпендикулярною лінією роз'єму.

Положення виливків в формі при залитті позначають буквами В (верх) і Н (низ). Букви проставляють за стрілкою, що показує напрям роз'єму форми.

2. Припуски на механічну обробку. Зображають суцільною лінією 2 (тонкою) у поверхонь, де вказаний знак обробки (допускається виконувати лінію припуска червоним олівцем).

3. Отвори, западини і т.п., що не виконується при виготовленні

Рисунок  1

литтям деталі, закреслюються суцільною тонкою лінією 3, яку допускається виконувати червоним олівцем.

4. Стержні, їх знаки. Зображають суцільною тонкою лінією, яку допускається виконувати синім кольором. Стержні в розрізі заштриховують тільки біля контурних ліній 4. Розміри знаків стержнів і зазори між знаками стержнів та моделлю приймають за ГОСТ 3606-80.

Стержні позначають буквами  "Ст" і порядковими номерами, наприклад, Ст1, Ст2 (рис. 1, б).

5. Ливарну систему та приріст  зображають суцільною тонкою лінією, яку допускається виконувати червоним кольором. На рис. 1,б ливарна система не показана.

При розробці креслення (ескіза) " Елементи ливарної форми" за умови забезпечення якості виливка і економічності його виготовлення. Вибираючи площину роз'єму, потрібно пам'ятати, що найбільш відповідальні поверхні виливка доцільно розташовувати в нижній частині форми або вертикально, оскільки у верхній частині виливка скупчуються дефекти - газові раковини та шлакові включення. Площину роз'єму обирають з урахуванням зручності формування і витягання моделі з форми. Крім того, бажано, щоб виливок або принаймні його базові поверхні для механічної обробки були розташовані в одній полуформі.

Припуски на механічну обробку і розміри знакових частин стержня визначені Державним стандартом. Креслення (ескіз)  "Елементи ливарної форми" служить основою для розробки модельного комплекту: моделі і стержневих ящиків. На рис. 2 показаний ескіз дерев'яної моделі для ручного формування. Модель має роз'єм 1, стержневі знаки 2, 3 (вони забарвлені чорним кольором), конфігурація яких відповідає конфігурації знаків, вказаних на рис. 1,б (Ст1 і Ст2). На моделі передбачають формовочні схили 4 на стінках, перпендикулярних площині роз'єму (визначені Державним стандартом), і радіуси округлень в місцях з’єднання стінок 5. Розміри моделей виконують з урахуванням припусків на механічну обробку, технологічними припусками і осідання сплаву, з якого виготовляють виливок.

На рис. 3 показані дерев'яні стержневі ящики, призначені для ручного виготовлення стержнів: Ст1 - (а) і Ст2 - (б).

При машинному виготовленні форми застосовують металеві модельні плити, на яких монтують моделі і елементи ливарної системи. На рис. 4 показані нижня (а) і верхня (б) модельні плити для виготовлення форми.

Рисунок  2

Рисунок  3

Рисунок  4

Рисунок  5

Рисунок  6

чавунного виливка. Крім моделі 1 на рис. 4 показані живильники 2, шлакоуловлювач 3, стояк 4 і випори 5.

Ескіз зібраної ливарної форми (вертикальний розріз) для технології виготовлення виливків, що розробляються (див. рис. 1) приведений на рис 5,а, а готового виливка з ливарною системою - на рис. 5, б. Ливарна форма в зборі складається з таких елементів: порожнини форми 1, стержня 2, формувальної суміші 3, опоки нижньої 4, опоки верхньої 5, живильника 6, шлакоуловлювача 7, стояка 8, ливарної чаші 9, випора 10, газовідвідних каналів 11. Зверніть увагу на графічне зображення кожного елемента ливарної форми: порожнина форми і канали ливарної системи не штрихуються, стержень заштрихований біля контура.

Форми для сталевих виливків відрізняються не тільки високою вогнетривкістю і податливістю, але й наявністю приросту, який служить для компенсації великого осіду сталі і попередження осідкових раковин у виливку.

На рис. 6 показані: ливарна форма для сталевого виливка (а) і виливок з ливарною системою (б). Зверніть увагу на приріст, а також на відмінність конструкцій ливарної системи для чавунного (див. рис. 5) і сталевого виливків (рис. 6). У формі для сталевого виливка відсутній шлакоуловлювач, оскільки конструкція розливного ковша забезпечує затримання шлаку.

Варіанти контрольного завдання 1

Варіант 1

1. Наведіть коротку характеристику сучасного металургійного виробництва.Опишіть його структуру, основні види продукції і перспективи.

2. За ескізом деталі (рис. 7) розробіть ескізи: елементів ливарної форми моделі стержневого ящика, зібраної ливарної форми (у розрізі). Опишіть послідовність виготовлення ливарної форми. Матеріал деталі - сталь 35 Л

3. Перерахуйте основні ливарні властивості сплавів. Наведіть   характеристику видкотекучості сплавів, вкажіть чинники, що впливають на видкотекучость.

Варіант 2

1. Наведіть схему профілю доменної печі і опишіть принцип її роботи Викладіть основні фізико-хімічні процеси, що відбуваються у доменній печі, і укажіть призначення основного продукту доменної плавки.

2. За ескізом деталі (рис. 8) розробіть ескізи елементів ливарної форми модельних плит, стержневого ящика і зібраної ливарної форми (у розрізі)

Рисунок  7

Рисунок  8

Рисунок  9

Опишіть послідовність виготовлення форми одним з методів машинного формування. Матеріал деталі - сталь 35 Л.

3. Перерахуйте основні ливарні властивості сплавів. Приведіть характеристику усадки сплавів. Укажіть, які дефекти у виливків пов'язані з усадкою сплавів і заходи їх попередження.

Варіант 3

1. Викладіть суть процесу переробки чавуну в сталь. Приведіть основні хімічні реакції, що характеризують процес переробки. Перерахуйте сучасні плавильні печі і агрегати, в яких отримують сталь.

2. За ескізом деталі (рис. 9) розробіть ескізи: елементів ливарної форми, моделі стержневого ящика, зібраної ливарної форми (в розрізі). Опишіть послідовність виготовлення ливарної форми методом ручного формування. Матеріал деталі - чавун СЧ20.

3. Укажіть причини виникнення тріщин у виливках. Перерахуйте види тріщин. Заходи їх попередження і жолоблення виливків.

Варіант 4

1. Наведіть схему кисневого конвектора і викладіть принцип його роботи. Опишіть особливості процесу плавки сталі, вкажіть основні переваги і недоліки виплавки сталі в конвекторах.

2. За ескізом деталі (рис. 10) розробіть ескізи елементів ливарної форми, модельних плит, стержневого ящика і зібраної ливарної форми (в розрізі). Опишіть послідовність виготовлення форми одним з методів машинного формування. Матеріал деталі - чавун СЧ20.

3. Викладіть технологічну послідовність виготовлення виливка за моделями, що виплавляються.  Відмітьте, які технологічні особливості процесу забезпечують високу точність розмірів і високий клас шорсткості поверхонь виливка.

Рисунок  10

Рисунок. 11

Рисунок  12

Рисунок  13

Варіант 5

1. Опишіть способи позапічної обробки сталі для підвищення її якості. Відмітьте чинники, які сприяють поліпшенню якості сталі в кожному способі.

2. За ескізом деталі (рис. 11) розробіть ескізи елементів ливарної форми, моделі стержневого ящика, зібраної ливарної форми (в розрізі). Опишіть послідовність виготовлення форми методом ручного формування. Матеріал деталі - СЧ20.

3. Викладіть суть способу лиття в оболонкові форми і наведіть пояснювальні ескізи. Укажіть переваги, недоліки та області застосування цього способу лиття.

Варіант 6

1. Опишіть способи повторного переплаву виливків, що підвищують їх якість. Відмітьте чинники, які сприяють підвищенню якості виливків в кожному способі.

2. За ескізом деталі (рис. 12) розробіть ескізи елементів ливарної форми, моделі стержневого ящика, зібраної ливарної форми (в розрізі). Опишіть послідовність виготовлення форми методом ручного формування. Матеріал деталі - чавун СЧ20.

3. Викладіть суть лиття у кокілі, наведіть ескізи, що пояснюють конструкцію кокілей. Відмітьте технологічні особливості цього способу лиття, переваги, недоліки та області його застосування.

Варіант 7

1. Наведіть характеристику властивостей титана і укажіть галузі його застосування. Опишіть послідовність технологічного процесу виробництва титана з ільменітових руд магниєтермічним способом.

2. За ескізом деталі (рис. 13) розробіть ескізи елементів ливарної форми, моделі стержневого ящика, зібраної ливарної форми (в розрізі). Опишіть послідовність виготовлення форми методом ручного формування. Матеріал деталі - чавун СЧ20.

3. Викладіть принципи конструювання технологічних деталей, що виливаються з урахуванням ливарних властивостей сплавів.

Рисунок  14

Варіант 8

1. Наведіть характеристику властивостей міді і укажіть галузі її застосування. Опишіть послідовність технологічного процесу виробництва міді пірометалургійним способом.

2. За ескізом деталі (рис. 14) розробіть ескізи елементів ливарної форми, моделі стержневого ящика, зібраної ливарної форми (в розрізі). Опишіть послідовність виготовлення форми методом ручного формування. Матеріал деталі - сталь 45 Л.

3. Викладіть питання механізації і автоматизації виготовлення ливарних форм. Наведіть схему автоматичної формувальної лінії і опишіть її роботу.

Варіант 9

1. Наведіть характеристику властивостей алюмінію і вкажіть галузі його застосування. Опишіть послідовність технологічного процесу виробництва глинозему і електролітичного здобуття алюмінію.

2. За ескізом деталі (рис. 15) розробіть ескізи елементів ливарної форми, модельних плит, стержневого ящика і зібраної ливарної форми (в розрізі). Опишіть послідовність виготовлення форми одним з методів машинного формування. Матеріал деталі - чавун СЧ20.

Рисунок  15

3. Опишіть мікроструктуру і властивості виливка з високоміцного чавуну. Наведіть приклади маркування високоміцного чавуна за Державним стандартом. Викладіть технологічні особливості здобуття виливка з високоміцного чавуну і укажіть області його застосування.

Варіант 10

1. Наведіть характеристику властивостей магнію і укажіть галузі його застосування. Опишіть послідовність технологічного процесу виробництва магнію з карналіту.

Рисунок  16

2. За ескізом деталі (рис. 16) розробіть ескізи елементів ливарної форми, модельних плит, стержневого ящика і зібраної ливарної форми (в розрізі). Опишіть послідовність виготовлення форми одним з методів машинного формування. Матеріал деталі - сталь 35 Л.

3. Опишіть мікроструктуру і властивості виливка з ковкого чавуну. Наведіть приклади маркування ковкого чавуну за Державним стандартом. Викладіть технологічні особливості здобуття виливка з ковкого чавуну і укажіть області його застосування.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОГО ЗАВДАННЯ 2

Завдання на контрольну роботу складається з двох розділів. У першому передбачені питання по темах:  "Фізичні основи обробки металів тиском",  "Нагрів металів перед обробкою тиском",  "Прокатування",  "Волочіння",  "Пресування", у другому - пропонується розробити технологічний процес виготовлення виробу методом кування, гарячого об'ємного або листового штампавання. Виконувати завдання слід після вивчення методичних вказівок і опрацювання відповідного матеріалу по літературі, що рекомендується.  Порядок виконання роботи вказано у завданні.

При розгляді видів обробки тиском зверніть увагу на заготовку, що використовують,  температурні умови її деформування, інструмент, яким проводиться формозміна, яке застосовується обладнання та характер його впливу на заготовку. Вивчаючи способи нагріву заготовок при обробці тиском, необхідно знати: мету нагріву; явища які супроводжують нагрів, і вимоги, що пред'являються до нього;  вибір температурного інтервалу гарячої обробки тиском; основні типи нагрівальних пристроїв і особливості нагріву в них заготовок.

На початку технологічної частини відповідно до варіанта завдання наведіть креслення деталі (рис. 25-34). Потрібно врахувати, що на рис. 25-34 зображені деталі які, здобуті після механічної обробки поковок, креслення яких розробляються студентами в процесі виконання завдання.

Креслення поковок складаються по кресленню деталі з використанням навчальної і довідкової літератури на основі ГОСТ 7829-70 при куванні на молотах або ГОСТ 7505-74 при отриманні штампованих поковок. При цьому визначаються припуски на обробку, допуски на розміри і при необхідності спрощення форми поковки напуск. Для деталі втулка (рис. 17) на рис. 18-21 показані приклади оформлення креслень поковок, отриманих куванням (рис. 18), гарячим об'ємним штампаванням на молоті (рис. 19), кривошипному пресі (рис. 20) і горизонтально-кувальній машині (рис. 21).

При складанні креслення поковки габаритний контур готової деталі показують тонкими лініями. Контур поковки креслять суцільними лініями за номінальними розмірами. Цифри без дужок над розмірною лінією означають номінальні розміри поковки і допустимі граничні відхилення.

Рисунок  17

Припуск призначають тільки на поверхні деталі, остаточні розміри яких отримують після механічної обробки. На таких поверхнях на кресленні деталі проставлений знак шорсткості поверхні √ з числовим позначенням параметра шорсткості (на кресленні - 2,5 (див. рис. 17). Знак показує, що дана поверхня механічній обробці не підлягає і припуск на неї не призначають. Знак шорсткості в правому верхньому кутку креслення відноситься до поверхонь, на яких позначення шорсткості відсутнє.           

 

Рисунок  18    Рисунок  19

Рисунок  20    Рисунок  21

У варіантах контрольного завдання заготовками для отримання поковок служить прокат. Розміри заготовки визначають з умови рівності об'ємів металу до і після пластичної деформації. Об'єм заготовки складається з об'ємів поковки і відходів. Останні містять втрати на окалину і відходи, які визначаються видом технологічного процесу. При куванні поковок типу валів такими відходами будуть відсічки, що обрубуються від кінців поковок; при отриманні поковок типу кілець - відхід при прошивці (видра).

Знаючи об'єм заготовки, визначають її розміри. Для отримання необхідного розміру зерна необхідно забезпечити мінімальне уковування (відношення площ поперечного перерізу заготовки і поковки). Для заготовок з прокату уковування повинне бути не менше 1,25. Отримані розміри поперечного перерізу заготовки округляють до стандартного значення, потім знаходять її довжину.

Зображаючи операції кування, на ескізах показують заготовку у взаємодії з інструментом і рухи, що здійснюються ними під час обробки.

При розробці процесу гарячого об'ємного штампавання враховують спосіб штампавання і вид обладнання. Можливості формозмінення заготовки, переходи штампавання і їх число визначаються положенням заготовки у штампі. Так, упоперек осі (плазом) штампають довгасті поковки типу валів; штампаванням вздовж осі заготовки (в торець) отримують поковки, поперечні розміри яких перевищують висоту. Вздовж осі проводять штампавання видавленням.

Визначивши положення заготовки у штампі, вибирають площину роз'єму штампа. При цьому враховують наступне: поковка повинна легко витягуватися з штампа, для зручності виявлення зсуву однієї частини штампа відносно іншої площина роз'єму повинна перерізати вертикальні поверхні поковки.

Ребра, виступи, бобишки, важкозаповнювані дільниці при штампаванні розташовують у верхній частині штампа.

Після визначення роз'єму штампа на основі довідкової літератури призначають припуски на механічну обробку і напуск. Припуск на обробку різанням залежить від класу точності поковки, її маси, групи сталі, міри складності поковки, шорсткості і розмірів поверхні, на яку призначається припуск, а також способу нагріву. Виконуючи контрольні завдання, можна прийняти, що поковка має нормальну точність (другий клас точності), другу міру складності, групу сталі для варіантів, що розглядаються М1. Шорсткість поверхні вказана на кресленні деталі. При плазмовому нагріві для варіантів, що розглядаються, припуск збільшують на 0,8 мм. Як і при куванні, напуск спрощує форму поковки, якщо виготовлення її відповідно до контура деталі неможливе або утруднене.

Рисунок  22

До напуску відносять штампавальні схили, внутрішні радіуси закруглень і перемички отворів. Схили служать для полегшення вийняття поковки з струмків штампа і при штампаванні на молотах і кривошипних пресах їх призначають на усі поверхні, паралельні руху інструмента (рис. 19, 20). При виготовленні поковок на горизонтально-кувальних машинах, коли є дві площини роз'єму, штампавальні схили призначають на поверхні, що розташовані перпендикулярно руху головного повзуна; на поверхні виступів, западин, що розташовані паралельно руху повзуна; на поверхні глухих і крізних отворів, які виконуються пуансонами.  Приклади призначення схилів і напуску при штампаванні на горизонтально-ковочній машині показані на рис. 22.

Об'єм заготовки визначають як при куванні. У загальному випадку технологічні відходи містять: чад, задирку, перемички отворів, кліщевину. При штампаванні плазом довжина заготовки дорівнює довжині поковки. При штампаванні у торець, щоб уникнути викривлення заготовки, відношення її довжини до діаметра повинне бути менше 1,5. .. 2,8. Для зручності відрізання заготовки його приймають рівним 2,8.

При призначенні переходів штампавання розрахунки проводити не треба. При штампаванні поковок плазом звичайно застосовують: протяжку, якщо ділянка поковки має менший поперечний переріз, ніж заготовка; підкатку, що дає збільшення поперечного перерізу на одному або обох кінцях поковки; перетиск, для зменшення поперечного перерізу на невеликій ділянці заготовки. При штампаванні у торець застосовують осідання і остаточне штампавання. При осіданнні в кутку штампа передбачається спеціальний майданчик. Поковки типу склянок отримують штампаванням видавленням.

У роботі вказують переходи штампавання, приводять ескізи заготовок по переходах і схему штампа для випадку, що розглядається.

Разробку процесу холодного листового штампування слід починати з призначення необхідних для виготовления деталей операцій и встановлення виду вихідної заготовки. Обираючи заготовки, враховують разміри виробу й можливість автоматизації процесу штампавання. Для деталей, які використовуються в завданнях на контрольні роботи, рекомендується застосовувати стрічку (ГОСТ 503-81). Крій вихідної заготовки виконують з умови мінімальних витрат матеріалу. При рубанні позначают перемички від краю заготовки та між  виробами, які вирубують. Перемичку визначають в залежності від размірів виробу, складности форми й товщини матеріалу. Після чого знаходять мінімальну разрахункову ширину заготовки(рис. 23), яку округлюють до найближчого більшого стандартного значення за довідковою  літературою.

Рисунок  23      Рисунок  24

Коефіцієнт використання матеріалу при штампаванні з стрічки розраховують за формулою

де F - площа виробу, А - крок подачі стрічки, В - стандартна ширина стрічки.

При витяганні асиметричних виробів спочатку визначають діаметр заготовки, що вирубується.  Він знаходиться з умови рівності площ, бічної поверхні заготовки і виробу (рис. 24). Потім визначають коефіцієнт витягання; отримане значення порівнюють з гранично допустимим; роблять висновок про можливість витягання за один перехід.

При відбортовуванні спочатку визначають діаметр отвору під відбортовку, коефіцієнт відбортовки; порівнюють з допустимим і встановлюють можливість проведення операції без руйнування заготовки.

При згинанні, довжину заготовки знаходять як суму довжин прямих і зігнутих ділянок. Розгортка зігнених ділянок по середній лінії через  подовження заготовки дає завищення розмірів. Тому розгортку виконують по радіусу так званого нейтрального шару, довжина якого після згинання дорівнює початковому значенню. Нейтральний шар зміщений від середньої до внутрішньої поверхні заготовки. Для визначення його радіуса потрібно скористатися довідковою літературою. Для згинання також встановлюють мінімально допустимий радіус згинання і роблять висновок про можливість деформування заготовки без порушення цілісності.

Схеми штампів і пресів є в навчальній та довідковій літературі [1, 2, З]. Вибрана конструкція штампа повинна по можливості забезпечувати виконання всіх необхідних для виготовлення деталі операцій. На схемі обладнання вказують місце кріплення інструмента.

Варіанти контрольного завдання 2

Варіант 1

1. Нарисуйте схеми поздовжнього, поперечного і поперечно-гвинтового прокатування. Викладіть суть прокатування і умову захоплення заготовки валками.

2. Розробіть процес виготовлення поковки деталі (рис. 25) методом кування на пароповітрянному кувальному молоті. При виконанні роботи слід: описати суть процесу кування і указати області його застосування; нарисувати схему молота і описати його роботу; встановити температурний інтервал кування, вид нагрівального пристрою і навести схему печі; скласти креслення поковки і визначити її масу; навести ескізи переходів кування і інструменту, що застосовується; з урахуванням технологічних відходів визначити об'єм, масу і довжину початкової заготовки, вказати спосіб її отримання; описати механізацію процесу кування. Матеріал деталі - сталь 40Х.

Рисунок  25

Варіант 2

1. Опишіть суть плазмового нагріву заготовки і суть способів электронагріву. Наведіть схеми нагрівальних пристроїв. Порівняйте технико-економічні показники способів нагріву і вкажіть області їх застосування.

2. Розробіть процес виготовлення поковки деталі (рис. 26) методом кування на пароповітрянному кувальному молоті. При виконанні роботи слід: описати суть процесу кування і указати області його застосування; нарисувати схему молота і описати його роботу;

Рисунок  26

встановити  температурний  інтервал кування, вид нагрівального пристрою і навести  схему  печі; скласти креслення поковки, визначивши її масу; навести ескізи переходів кування і інструмента, що застосовується;  з урахуванням технологічних відходів визначити об'єм, масу і довжину початкової заготовки, вказати спосіб її отримання; описати механізацію процесу кування. Матеріал деталі – сталь 45.                                                             

Варіант 3

1. Перерахуйте види продукції прокатного виробництва. Нарисуйте приклади профілів, що використовуються при прокатуванні. Наведіть схеми інструментів, що використовуються при прокатуванні. Опишіть обладнання, що застосовується в прокатному виробництві.

Рисунок  27

Рисунок  28

Рисунок  29

2. Розробіть процес виготовлення поковки деталі (рис. 27) методом гарячого об'ємного штампавання на пароповітрянному молоті. При виконанні роботи слід: описати суть гарячого об'ємного штампавання і вказати області її застосування; навести схему молота і описати його роботу; встановити температурний інтервал штампавання і спосіб нагріву заготовки; скласти креслення поковки і визначити її масу; з урахуванням технологічних відходів визначити об'єм, масу і довжину початкової заготовки; вибрати переходи штампавання і навести ескіз інструмента; перерахувати всі операції технологічного процесу отримання поковки, що виконуються у ковальському цеху; описати  механізацію  технологічного  процесу  штампавання.

Матеріал деталі – сталь 45.

Варіант 4

1. Опишіть суть процесів пружної і пластичної деформації з точки зору кристалічної будови металів. Наведіть визначення пластичності і викладіть вплив на неї хімічного складу, структури, температури нагріву, швидкості і міри деформації.

2. Розробіть процес виготовлення поковки деталі (рис. 28) методом гарячого об'ємного штампавання на кривошипному горячештампувальному пресі. При виконанні роботи потрібно описати суть процесу гарячого об'ємного штампавання і вказати області його застосування; навести схему пресу і описати його роботу; встановити температурний інтервал штампавання і спосіб нагріву заготовки; скласти креслення поковки і визначити її масу; з урахуванням технологічних відходів визначити об'єм, масу і довжину початкової заготовки; вибрати переходи штампавання і навести ескіз інструмента; перерахувати всі операції технологічного процесу отримання поковки, що виконуються у ковальському цеху; описати механізацію технологічного процесу штампавання. Матеріал деталі - сталь 25ХГМ.

Варіант 5

1. Опишіть технологію виробництва основних видів прокату. При цьому укажіть заготовки, що використовуються,  наведіть схеми отримання профілів, наведіть характеристику обладнання, що використовується.

2. Розробіть процес виготовлення поковки деталі (рис. 29) методом гарячого об'ємного штампавання на кривошипному горячештампувальному пресі. При виконанні роботи: описати суть процесу гарячого об'ємного штампавання і вказати області його застосування; навести схему пресу і описати його роботу; встановити температурний інтервал штампавання і спосіб нагріву заготовки; скласти креслення поковки і визначити її масу; з урахуванням технологічних відходів визначити об'єм, масу і довжину початкової заготовки; вибрати переходи штампавання і навести ескіз інструмента; перерахувати всі операції технологічного процесу виготовлення поковки, що виконуються в ковальському цеху; описати механізацію технологічного процесу штампавання. Матеріал деталі - сталь 40Х.

Варіант 6

1. Опишіть явища, що відбуваються в металі при холодному деформуванні, і вкажіть суть процесу зміцнення.

2. Розробіть процес виготовлення поковки деталі (рис. 30) методом гарячого об'ємного штампавання на горизонтально-кувальній машині. При виконанні роботи слід: описати суть процесу гарячого об'ємного штампавання і вказати області її застосування; навести схему обладнання і описати його роботу; встановити температурний інтервал штампавання і спосіб нагріву заготовки; скласти креслення поковки і визначити її масу; з урахуванням технологічних відходів визначити об'єм, масу і довжину початкової заготовки; вибрати переходи штампавання і привести ескіз інструмента; перерахувати всі операції технологічного процесу отримання поковки, що виконуються в ковальському цеху - описати механізацію технологічного процесу штампавання. Матеріал деталі - сталь 30ХГС.

Рисунок  30

Рисунок  31

Рисунок  32

Варіант 7

1. Викладіть суть процесу волочіння і вкажіть області його застосування. Нарисуйте схему процесу, опишіть типи волочильних станів. Укажіть умови, які  необхідні для успішного ведіння процесу.

2. Розробіть процес виготовлення деталі (рис. 31) методом холодного листового штампавання. При виконанні роботи потрібно встановити технологічні операції, які необхідні для отримання деталі; визначити розміри заготовки; встановити вид початкового матеріалу, навести його хімічний склад і механічні властивості; нарисувати схему розкрою і визначити коефіцієнт використання матеріалу; виконати необхідні технологічні розрахунки; визначити технологічні зазори між пуансоном і матрицею при вирубуванні і пробиванні; вибрати штамп і вказати послідовність операцій, які виконуються на ньому;  нарисувати схему штампа і описати його роботу; встановити спосіб подачі заготовки у штамп; визначити зусилля на операціях; навести стему обладнання і описати його роботу. Матеріал деталі - сталь 10.

Варіант 8

1. Викладіть суть процесу пресувания вкажіть області його застосування. Вкажіть обладнання, що застосовується при пресуванні. Нарисуйте схеми прямого пресування і пресування труб з вказівкою елементів комплексу інструмента.

2. Розробіть процес виготовлення деталі (рис. 32) методом холодного листового штампавання. При виконанні робіт слід: встановити технологічні операції, необхідні для отримання деталі; визначити розміри заготовки, вид початкового матеріалу, навести його хімічний склад й механічні властивості. Нарисуйте схему розкрою і визначите коефіцієнт використання  матеріалу; виконайте необхідні технологічні розрахунки; визначте технологічні зазори між пуансоном і матрицею при вирубуванні і пробиванні; визначте коефіцієнт відбортовки  і зробіть висновок про можливість відбортовки; виберіть штамп і вкажіть послідовність на ньому операцій, що виконуються;  нарисуйте схему штампа і опишіть його роботу; встановіть спосіб подачі заготовки у штамп; визначте зусилля на операціях; наведіть схему обладнання і опишіть його роботу. Матеріал деталі - сталь 10.

Варіант 9

  1.  Опишіть явища, що відбуваються у металі при гарячому деформуванні, і суть процесу рекристалізації. Укажіть зміни в структурі і властивості металу внаслідок цього процесу.

2. Розробіть процес виготовлення деталі (рис. 33) методом холодного листового штампавання. При виконанні роботи слід: встановити технологічні операції, необхідні для отримання деталі; визначити розміри заготовки; втановити вид початкового матеріалу, навести його хімічний склад і механічні властивості; нарисувати схему розкрою і визначити коефіцієнт використання матеріалу; виконати необхідні технологічні розрахунки; визначити технологічні зазори між пуансоном і матрицею при вирубуванні і пробиванні, визначити коефіцієнти витягування і відбортовки; вибрати штамп і указати послідовність перацій, які виконуються на ньому; нарисувати схему штампа і описати його роботу; встановити спосіб подачі заготовки у штамп; визначити зусилля на операціях; навести схему обладнання і описати його роботу. Матеріал деталі - сталь 10.

Рисунок  33

Варіант 10

1. Опишіть явища, що відбуваються в металі при нагріві. Викладіть поняття температурного інтервалу обробки металів тиском і принцип його визначення за діаграмою стану сплаву залізо-вуглець. Орієнтовно визначте за діаграмою температурний інтервал обробки стали із змістом вуглецю 0,5 %.

2. Розробіть процес виготовлення деталі (рис. 34) методом холодного листового штампавання. При виконанні роботи слід: встановити технологічні операції, необхідні для отримання деталі; визначити розміри заготовки; встановити вид початкового матеріалу, привести його хімічний склад і механічні властивості.

Рисунок  34

3. Нарисуйте схему розкрою і визначте коефіцієнт використання матеріалу; виконайте необхідні технологічні розрахунки; визначте технологічні зазори при виконанні розділових операцій; визначте мінімально допустимий радіус згинання; виберіть штамп і укажіть послідовність операцій, що виконуються на ньому:  нарисуйте схему штампа і опишіть його роботу; встановіть спосіб подачі заготовки у штамп; визначте зусилля на операціях; приведіть схему обладнання і опишіть його роботу. Матеріал деталі - сталь 10.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОГО ЗАВДАННЯ 3

Завдання складається з двох частин. Перша частина відноситься до вивчення способу зварювання, а друга - до розробки схем технологічних процесів зварювання виробів.

У першій частині завдання потрібно дати короткий опис суті процесу, що розглядається,  його технологічні особливості, переваги і недоліки, області застосування. У другій частині розробити схеми технологічного процесу зварювання виробу і виконати розрахунки основних технологічних параметрів.

Важливим параметром технологічного процесу дугового зварювання (варіанти завдання 1-5 і 10) є підготовка кромок і збирання заготовок. Необхідно передусім вказати тип зварного з'єднання, форму розробки кромок, збирання під зварювання. Підготовку кромок під зварювання виконують за ГОСТом, номер якого вказують на кресленні. Наприклад, на малюнку заготовки вказано АфС17 (ГОСТ 8713-79), що означає: АФ - автоматичне зварювання під шаром флюсу, на флюсовій подушці; С17 - умовне позначення шва зварного з'єднання. У цьому ж ГОСТі приведені поперечні перерізи зварних швів з вказанням геометричних розмірів для заданої товщини металу.

Режим зварювання - один з основних елементів технологічного процесу, який визначає якість і продуктивність зварювання. При ручному дуговому зварюванні (варіант завдання № 1) основними параметрами режиму є: діаметр електрода в мм, зварювальний струм в амперах (Jзв), напруження на дузі у вольтах (Uд) і швидкість зварювання в м/ч (Vзв).

Визначення режиму зварювання починають з вибору діаметра електрода, його типу і марки. Діаметр електрода обирають в залежності від товщини металу, що зварюється,  а його марку - від хімічного складу. При виборі типу і марки електрода потрібно враховувати вимоги, що пред'являються до якості зварного з'єднання.

Продуктивність процесу зварювання визначають, виходячи з коефіцієнта наплавки ан [г/ (А • ч)]. Тому з групи електродів, що забезпечують задані фізико-механічні властивості зварного шва, потрібно вибирати ті, які забезпечують більш високий коефіцієнт наплавки і, отже, забезпечують велику продуктивність процесу.

Зварювальний струм в залежності від діаметра електрода визначають за емпіричною формулою

де k - коефіцієнт, який дорівнює 50 А/мм; dел - діаметр електрода, мм.

Напруження на дузі для електродів, що найбільш широко застосовуються в середньому становить 25. .. 28 В. Швидкість зварювання (в м/г) визначають за формулою

де ан - коэфіцієнт наплавки, г/ (А • ч);  - густина металу, г/см3; Fн.м. -площа поперечного перерізу шва з наплавленого металу, см2, яка є сумою площ елементарних геометричних фігур, які складають переріз шва.

Знаючи площу наплавленого металу, щільність і довжину зварних швів, визначають його масу на весь виріб за формулою

де gh.m. - маса наплавленного металла, г; Fн.м. - площа наплавленного шва, см2; L - довжина зварних швів на вииробі, см;  - густина металу, г/см3.

Витрату товстопокритих електродів з урахуванням втрат приблизно приймають рівною 1,6. .. 1,8 від мас наплавленого металу.

Кількість електроенергії (кВт • ч), що йде на зварювання виробу, визначають як добуток зварювального струму на напруження дуги і на час зварювання. Час зварювання виробу підраховують, знаючи швидкість зварювання, або визначають за формулою

При автоматичному зварюванні під шаром флюсу (варіанти завдання 2 і 10) до режиму належить: діаметр електродного дроту, зварювальний струм, напруження на дузі, швидкість подачі електродного дроту і швидкість зварювання. Їх призначають в залежності від товщини металу, що зварюється розрахунком або по довіднику.

Марку електродного дроту і флюс призначають в залежності від хімічного складу металу, що зварюється.  При зварюванні низьковуглецевих сталей в більшості випадків застосовуються флюси марок АН-348А і ОСЦ-45 (ГОСТ 9087-81) і низьковуглецеві електродні дроти марок СВ-08 і СВ-08А (ГОСТ 2246-70).

Режим автоматичного зварювання під флюсом призначають в такій послідовності: встановлюють необхідну глибину проплавления h, мм. При односторонньому зварюванні вона дорівнює товщині (s) металу h = s,  а при двосторонньому h = 0,6 s; вибирають орієнтовно зварювальний струм з розрахунку 80. .. 100 А на 1 мм глибини проплавлення:

Ізв - зварювальний струм, А; призначають напруження на дузі в діапазоні 30. .. 40 В. Далі визначають масу наплавленого на виріб металу. При визначенні витрат електродного дроту потрібно враховувати витрати на чад і розбризкування (не весь метал дроту переходить у шов), які складають для зварювання під флюсом від 2. .. 5 % від мас наплавленого металу.

Витрату флюсу приймають рівною масі наплавленого металу. Діаметр електродного дроту обирають за довідником. Так, для товщини металу 8... 20 мм він становить 5 мм. Коефіцієнт наплавки вибирають в залежності від зварювального струму і діаметра електродного дроту, що складає в середньому 14. .. 16 г/ (А • ч).

Масу наплавленого металу, швидкість зварювання, витрати електроенергії і час зварювання підраховують за тією ж методичкою, що і для ручного процесу.

При зварюванні у середовищах захисних газів плавким електродом основними параметрами технологічного режиму є: зварювальний струм в амперах (Ізв), напруга на дузі у вольтах (Uд), швидкість зварювання в м/г (Uзв), діаметр електродного дроту в мм (dел), виcтав електроду у мм (lел), вид струму і полярність.

Режим автоматичного зварювання у вуглекислому газі призначають в такій послідовності: вибирають марку і діаметр електродного дроту. При зварюванні низьковуглецевих і низьколегованих сталей широке поширення отримали дроти з підвищеним вмістом елементів розкислювачів марок СВ-08Г2СА,  СВ-08ГС (ГОСТ 2246-70). Для автоматичного зварювання звичайно застосовують дріт діаметром 2... 5мм, причому діаметр дроту вибирають в залежності від товщини металу.  Так, для товщини 4. .. 12 мм рекомендується дріт діаметром 2 мм. Орієнтовні значення напруження в (В) на дузі можна визначити за формулою

Зварювальний струм Jзв потрібно розрахувати приблизно.

встанавлюють вистав електроду, який для електродних дротів dел=25 мм складає  20 ... 30 мм; вид и полярність струму.

Далі визначають масу наплавленого металу, час і швидкість зварювання за тією ж методичкою, що при ручному процесі.

Коефіцієнт наплавки для варіантів завдань 3 і 5 можна прийняти рівним 18. .. 20 г/ (А • ч),

При визначенні витрати електродного дроту потрібно враховувати втрати металу на угар і розбризкування, які становлять 5. .. 10 % від мас наплавленого металу.

Витрата захисного газу залежить від виду і режиму зварювання і встановлюється за довідковими даними. Знаючи хвилинну витрату захисного газу і час зварювання, можна підрахувати загальну кількість газу, що йде на зварювання виробу. Витрати електроенергії визначають за тією ж методичкою, що і для ручного процесу. У режим напівавтоматичного зварювання в середовищі вуглекислого газу входять ті ж технологічні параметри, що і для автоматичного зварювання. Витрата матеріалів (починаючи з визначення маси наплавленого металу), електроенергії і часу зварювання підраховується по тій же методиці, що і для автоматичного зварювання в середовищі вуглекислого газу. У режим зварювання в середовищі аргону входять ті ж технологічні параметри, що і для автоматичного зварювання в середовищі вуглекислого газу, які вибирають за довідником.

Марку електродного дроту обирають в залежності від хімічного складу матеріалу, що зварюється.  Для зварювання корозійно-стійких нержавіючих сталей марок 12Х18Н10Т, 08Х18Н10Т і інших застосовують електродні дроти марок СВ-01Х19Н9 і СВ-06Х19Н9Т (ГОСТ 2246-70). Всі розрахунки по визначенню витрати матеріалів, електроенергії і часу зварювання ведуть за тією ж методичкою, що і для автоматичного зварювання в середовищі вуглекислого газу. У середовищі аргону втрати на угар і розбризкування становлять 2-3 % від мас наплавленого металу. Коефіцієнт наплавки, який необхідний при визначенні деяких параметрів режиму, можна прийняти рівним 17 г/(А  ч).

Примітка. При зварюванні заготовок, що мають форму циліндра, необхідно на рисунку указати послідовність виконання зварних швів. У кінці завдання потрібно зробити описання найбільш раціональних методів контролю якості зварного з'єднання.

При виконанні завдань з контактного зварювання (варіанти завдань 6-9) після зображення схеми процесу, описування його суті потрібно вказати причини нагріву металу в місці контакту заготовок, що з'єднуються.  Необхідно накреслити і описати циклограму зварювання (зміна тиску і зварювального струму у часі), а також область застосування способів зварювання.

Другу частину завдання потрібно починати з описання підготовки заготовок під зварювання і їх призначення, а потім приступати до вибору типу контактної машини. При контактному зварюванні тип машини вибирають по довіднику в залежності від параметрів заготовок, що зварюються і їх хімічного складу: так, при контактному зварюванні опором і оплавленням - від площі поперечного перерізу заготовок, мм2;  при точковому і шовному зварюванні - від товщини заготовок, що зварюються,  мм. Після вибору типу машини необхідно указати її технічну характеристику.

Режим зварювання – це сукупність основних показників процесу. До режиму контактного зварювання опором і оплавленням відносяться: установча довжина l (мм) - сумарна відстань між электродами 2l; густина струму  (А/мм2) (струм зварювання); зусилля осадки Р(Н); тривалість прохождения струму tзв (с).

Установча довжина при зварюванні опором дорівнює l =(0,5. ..   0,7)•D, де D - діаметр заготовки, мм.

При зварюванні оплавленням настановчу довжину з урахуванням припусків на оплавлення і осідання приблизно можна вважати l = (0,5 - 1,0) D.

Примітка. На схемі процесу контактного зварювання опором і оплавленням вкажіть настановчу довжину.

Зварювальний струм і зусилля при осіданні приблизно можна визначити з таких умов:  Jзв=j·Fел і Р=р Fел.

При цьому потрібно враховувати, які режими більш вигідно застосовувати: жорсткі або м'які. Час зварювання виробу орієнтовно підраховують з умови часової продуктивності обраної машини.

Для розрахунку основних технологічних параметрів при точковому зварюванні потрібно визначити діаметр контактної поверхні електрода, який залежить від товщини заготовок, що зварюються:

d=2s + 3 мм,

де s - товщина більш тонкої заготовки, мм.

Таким чином, можна визначити і площу контактної поверхні (Fел) при точковому і шовному (для випадку відсутності обертання ролика) зварюванні. Зварювальний струм і зусилля, прикладене на електродах для цих видів зварювання, підраховують як добуток площі контактної поверхні (Fел) електрода на щільність струму j і тиск Р: Jзв = j • Fел і Р = р • Fел.

Потрібно враховувати, які режими більш доцільно застосовувати: жорсткі або м'які. Знаючи час зварювання однієї точки, а при шовному зварюванні оптимальну швидкість, визначають час зварювання виробу.

Примітка. Для шовного зварювання струм і зусилля на електродах визначають розрахунком цих параметрів для точкового зварювання з подальшим збільшенням струму в 1,5. .. 2 разу, а зусилля - на 10. .. 30 %.

У кінці роботи необхідно описати найбільш характерні дефекти і причини їх виникнення при заданому способі контактного зварювання.

Варіанти контрольного завдання 3

Варіант 1

1. Нарисуйте схему і опишіть суть процесу ручного электродугового зварювання товстопокритими електродами. Укажіть призначення покриття. Розробіть процес зварювання циліндричної частини резервуара з сталі марки СтЗ (рис. 35). Виробництво дрібносерійне. Вкажіть тип з'єднання, форму оброблення кромок під зварювання (за ГОСТом) і наведіть ескіз перерізу шва з вказанням розмірів.

                     Рисунок  35                                    Рисунок  36

Підберіть марку і діаметр електрода, визначте режим зварювання. За розмірами шва підрахуйте масу наплавленого металу. Визначте витрату електродів з урахуванням втрат, витрати електроенергії і час зварювання виробу. Вкажіть методи контролю якості зварного шва.

Література: [4], з. 72-127.

Варіант 2

Нарисуйте схему і опишіть суть процесу автоматичного зварювання під шаром флюсу. Вкажіть призначення флюсу і флюсової подушки. Розробіть процес одностороннього зварювання плити з сталі марки СтЗ (рис. 36). Виробництво крупносерійне. Вкажіть тип з'єднання і форму оброблення кромок під зварювання за ГОСТом. Наведіть ескіз перерізу шва з вказівкою розмірів. Виберіть марку і діаметр електродного дроту і флюсу. Підберіть режим зварювання. За розмірами шва підрахуйте масу наплавленого металу. Визначте витрати електродного дроту і флюсу з урахуванням втрат, витрати електроенергії і час зварювання виробу. Вкажіть методи контролю якості зварного шва.

Література: [4], з. 127-164.

Варіант 3

Нарисуйте схему і опишіть суть процесу напівавтоматичного зварювання у середовищі вуглекислого газу. Вкажіть особливості і переваги зварювання у вуглекислому газі. Розробіть процес зварювання двотаврової балки (рис. 37) з сталі марки СтЗ. Шов переривчастий: l/t = 100/200. Вкажіть тип з'єднання і форму оброблення кромок під зварювання за ГОСТом. Наведіть ескіз перерізу шва з вказанням розмірів. Виберіть марку і діаметр електродного дроту. Підберіть режим зварювання. Вкажіть вистав електрода, вид струму і полярність. По розмірах шва підрахуйте масу наплавленого металу. Визначте витрати електродного дроту з урахуванням втрат і захисного газу, витрати електроенергії і час зварювання виробу. Укажіть методи контролю якості зварного шва.

Література: [ 4 ], з. 210-246.

Рисунок  37     Рисунок  38

Варіант 4

Нарисуйте схему автоматичного зварювання у середовищі аргону плавким електродом і опишіть суть процесу. Вкажіть особливості і переваги зварювання в середовищі інертних газів. Розробіть процес зварювання судини (рис. 38) з сталі 12Х18Н10Т. Вкажіть тип з'єднання і форму оброблення кромок під зварювання за ГОСТом. Наведіть ескіз перерізу шва з вказанням розмірів. Виберіть марку і діаметр електродного дроту. Підберіть режим зварювання. Вкажіть вистав електрода, вид струму і полярність. По розмірах шва підрахуйте масу наплавленого металу. Визначте витрати електродного дроту з урахуванням втрат: захисного газу, електроенергії і час зварювання виробу. Укажіть методи контролю і якості зварного шва.

Література: [4], з. 210-246.

Варіант 5

Нарисуйте схему і опишіть суть процесу автоматичного зварювання у середовищі вуглекислого газу. Укажіть особливості і переваги зварювання у вуглекислому газі. Розробіть процес зварювання коробчатої балки (рис. 39) з сталі марки СтЗ. Укажіть тип з'єднання і форму оброблення під зварювання за ГОСТом. Наведіть ескіз перерізу шва з вказівкою розмірів. Виберіть марку і діаметр електродного дроту. Підберіть режим зварювання. Вкажіть вистав електрода, вид струму і полярність. За розмірами шва підрахуйте масу наплавленого металу. Визначте витрати електродного дроту з урахуванням втрат: захисного газу, витрат електроенергії і час зварювання виробу. Укажіть методи контролю якості зварного шва.

Література: [4], з. 210-246.

Варіант 6

Нарисуйте схему і опишіть суть процесу контактного точкового електрозварювання. Накресліть і опишіть циклограмму процесу точкового зварювання. Поясніть, за рахунок чого метал ядра в місці контакту заготовок доводиться до видкопластичного стану. Розробіть процес зварювання панелі (рис. 40) з сталі марки СтЗ. Крок точок t = 5dT. Виробництво масове. Укажіть форму підготовки заготовок під зварювання. За товщиною заготовок, що зварюються виберіть тип машини і вкажіть її технічні дані. Розрахуйте площу контактної поверхні електрода. За значеннями j (А/мм2) і р (мН/м2 ) визначите зварювальний струм і зусилля, прикладене на електродах. Визначте час зварювання виробу. Укажіть можливі дефекти і причини їх виникнення.

Література: [4], з. 247-287.

Рисунок  39     Рисунок  40

          Рисунок  41   Рисунок  42

Варіант 7

Нарисуйте схему і опишіть суть процесу контактного шовного (роликового) зварювання. Накресліть і опишіть циклограмму процесу шовного зварювання. Поясніть, за рахунок чого метал ядра в місці контакту заготовок доводиться до видкопластичного стану. Розробіть процес зварювання бензобака (рис. 41) з сталі мазкі СтЗ. Виробництво масове. Укажіть підготовку заготовок під зварювання. За товщиною заготовок, що зварюються виберіть тип машини і вкажіть її технічні дані. Розрахуйте площу контактної поверхні електрода (для випадку, коли ролик не обертається). За значеннями j (А/мм2) і р (мН/м2) визначте зварювальний струм і зусилля, прикладене на роликах, час зварювання виробу. Укажіть можливі дефекти і причини їх виникнення.

Література: [4], з. 247-287.

Варіант 8

Нарисуйте схему і опишіть суть процесу контактного стикового зварювання опором. Накресліть і опишіть циклограмму процесу стикового зварювання опором. Поясніть, чому в місці контакту заготовок виділяється найбільша теплова енергія. Розробіть процес зварювання стержнів (рис. 42) з сталі марки СтЗ. Виробництво крупносерійне. Укажіть підготовку заготовок під зварювання. За площею перерізу заготовок виберіть тип машини і укажіть її технічні дані. За значеннями j (А/мм2) і р (мН/м2) визначте струм і зусилля осадків. Підрахуйте установчу довжину і час зварювання виробу. Укажіть можливі дефекти і причини їх виникнення.

Література: [4], з. 247-287.

Варіант 9

Нарисуйте схему і опишіть суть процесу контактного стикового зварювання оплавленням. Накресліть і опишіть циклограмму процесу стикового зварювання оплавленням. Поясніть, за рахунок чого відбувається процес зварювання труб (рис. 43) з сталі марки СтЗ. Виробництво масове. Укажіть підготовку заготовок під зварювання. За площею перерізу заготовок, що зварюються виберіть тип машини і укажіть її технічні дані. За значеннями j (А/мм2) і р (мН/м2) визначите зварювальний струм і зусилля осадки. Визначте установчу довжину з врахуванням припуску на оплавлення і осідання і час зварювання виробу. Укажіть можливі дефекти і причини їх виникнення.

Література: [4], з. 247-287.

Рисунок  43    Рисунок  44                

Варіант 10

Нарисуйте схему і опишіть суть процесу автоматичного зварювання під шаром флюсу. Укажіть призначення флюсу і флюсової подушки. Розробіть процес двостороннього зварювання труби з сталі марки СтЗ (рис. 44). Виробництво крупносерійне. Вкажіть тип з'єднання і форму оброблення кромок під зварювання за ГОСТом. Дайте ескіз перерізу шва з вказанням розмірів. Виберіть марку і діаметр електродного дроту і флюсу. Підберіть режим зварювання. За розмірами шва підрахуйте масу наплавленого металу. Визначте витрати електродного дроту і флюсу з урахуванням втрат, витрати електроенергії і час зварювання виробу. Укажіть методи контролю зварного шва.

Література:[4], c.127-164.

PAGE  37




1. Наименование темвопросов и их содержание Номер наименование темы и соде
2. Реферат 3411 Теоретические аспекты антиинфляционного регулирования в экономической системе государства
3. Социально-экономическая специфика деятельности менеджеров
4. Органи внутрішніх справ України
5. социальный модернизм и социальный постмодернизм
6. Философские школы средневековь
7. Тойн А Ван Дейк
8. ЗАДАНИЕ N 1 выберите один вариант ответаМиропонимание мировосприятие мироотношение в своей совокупности
9. Особенности управления компаниям
10. НА ТЕМУ- Реальное и фантастическое в повести М
11. 14 16-30 Великобритания Пр
12.  Е~бек жа~дайларыны~ ~згеруі туралы ~ызметкерді хабардар етуі тиіс- А 1 айдан кешіктірмеуі керек В 3 айда
13. Природа философского знания Человек существует самоопределяясь т
14. тема водоснабжения с погружным насосом 1 Что это такое из чего состоит как монтируется и настраивается
15. Затверджую
16. Ось на станках 1
17. А это детки море Запомните что по одному к нему ходить опасно Есть закон И т
18. Лекция ’ 3 Теорема Котельникова
19. КОНСПЕКТ проведення заняття з воєнноідеологічної підготовки з групою воєнноідеологічної підготовки
20. АГЕНТСТВО СОЦИОКУЛЬТУРНЫХ ТЕХНОЛОГИЙ СОГЛАСОВАНО Консуль