Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

КОНТРОЛЬНА РОБОТА з дисципліни Соціальнопсихологічна експертиза КОПІНГ ~ ПОВЕДІНКА ОС

Работа добавлена на сайт samzan.net:


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ

Національний авіаційний університет

КОНТРОЛЬНА РОБОТА

з дисципліни «Соціально-психологічна експертиза»

КОПІНГ – ПОВЕДІНКА ОСОБИСТОСТІ

                                                        ВИКОНАЛА:

                                                        студентка ГМІ, СР-516 групи

                                                        Савченко О. В.

Київ – 2013


ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………3

РОЗДІЛ І.КОПІНГ ПОВЕДІНКА І СТРЕС……………………………….4

РОЗДІЛ ІІ. КОПІНГ ПОВЕДІНКА В СТРЕСОВИХ СИТУАЦІЯХ……..8

ВИСНОВ..КИ………………………………………………………………11

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ………………………...…...13

ВСТУП

    Актуальність дослідження полягає в тому,що  життя людини в сучасному

суспільстві передбачає  існування і розвиток в умовах крайньої невизначеності. Нестабільність економічних, політичних і соціальних умов призводить до проблем орієнтування людини в навколишньому його соціальної дійсності, а також неможливість здійснення точного прогнозу свого майбутнього. У зв'язку з цим особливої актуальності набувають питання, пов'язані з функціонуванням, адаптацією і виробленням особистістю ефективних стратегій подолання ситуацій, пов'язаних з невизначеністю, різними стресовими ситуаціями. Процеси подолання людиною важких життєвих подій в психологічній науці прийнято позначати  адаптивна поведінка або копінг-поведінка.

    Проблема копінг-поведінки відносно недавно стала розроблятися в психології. Необхідність звертання до даної проблематики продиктована специфікою поведінки людини у важкій ситуації, яка деколи пригнічує провідні форми прояви активності особистості. У широкому сенсі копінг включає всі види взаємодії суб'єкта з ситуацією, зокрема спроби оволодіти або пом'якшити, звикнути або відхилитися від вимог проблемної ситуації.

    Мета роботи полягає у  аналізі понять  копінг поведінка та стрес, та як така поведінка людини виникає в стресових ситуаціях.

РОЗДІЛ І.

    Роботи, присвячені вивченню феномена копінг-поведінки, з'являються в зарубіжній психології з другої половини XX століття. У роботі німецьких авторів використовується термін "bewaltigung" (подолання). Вітчизняні дослідники поняття "Копінг-поведінка" інтерпретують як  поведінку або психологічне подолання. Копінг-поведінка - індивідуальний спосіб подолання людини  скрутної ситуації відповідно до її значущості в  житті та навколишнього середовища,  яке багато в чому визначає поведінку людини.
    Поняття "копінг" інтерпретується по-різному в різних психологічних школах.
    
Перший підхід- копінг-процеси розглядаються, як его-процеси, направлені на продуктивну адаптацію особистості у важких ситуаціях. Функціонування копінг-процесів передбачає включення когнітивних, моральних, соціальних і мотиваційних структур особистості в процесі справитись з проблемою. У разі нездатності особистості до адекватного подолання проблеми включаються захисні механізми, сприяючі пасивній адаптації. Такі механізми визначаються як ригідні, дезадаптивні способи подолання проблемою, перешкоджаючі адекватній орієнтації індивіда в реальній дійсності. Інакше кажучи, копінг і захист функціонують на підставі однакових его-процесів, але є різноспрямованими механізмами у вирішенні проблем.
    
Другий підхід визначає копінг, як якості особистості, що дозволяють використовувати відносно постійні варіанти відповіді на стресові ситуації. А.Биллингс і Р.Моос виділяють три способи подолання зі стресовою ситуацією:
1. Копінг, націлений на оцінку, - подолання стресу, що включає в себе спробу визначити значення ситуації і ввести в дію певні стратегії: логічний аналіз, когнітивну переоцінку та ін
2. Копінг, націлений на проблему, - совладание зі стресом, що має на меті модифікувати, зменшити або усунути джерело стресу.
3. Копінг, націлений на емоції, - подолання стресу, що включає когнітивні, поведінкові зусилля, за допомогою яких людина намагається зменшити емоційну напругу і підтримати афективний рівновагу.
    У третьому підході копінг виступає як динамічний процес, який визначається суб'єктивністю переживання ситуації і багатьма іншими чинниками. Р.Лазарус і С.Фолькман позначили психологічне подолання як когнітивні і поведінкові зусилля особистості, направлені на зниження впливу стресу. Активна форма копінг-поведінки, активне подолання, є цілеспрямованим усуненням або послабленням впливу стресової ситуації. Пасивну копінг-поведінку, або пасивне подолання, передбачає використання різного арсеналу механізмів психологічного захисту, які направлені на зниження емоційної напруги, а не на зміну стресової ситуації.
    Д. Галахер висунув гіпотезу: «що оцінка події залежить від об'єму наявних у особистості ресурсів, які дозволяють справитися з цією подією. Якщо індивід оцінює ресурси як недостатні, неадекватні, то подія сприймається як загроза. Зазвичай стійкі до стресу люди адекватно оцінюють свої ресурси і сприймають стресогенні події як зміни ».

    Стрес - це стан психофізіологічного напруження, що виникає у людини під впливом будь-яких сильних впливів і супроводжується мобілізацією захисних систем організму і психіки.
    Поняття "стрес" введено в 1936 р. канадським фізіологом Р. Сельє. Розрізняється :
еустрес - нормальний стрес, службовець цілям збереження і підтримки життя.
дистрес - патологічний стрес, що виявляється в хворобливих симптомах. У буденній свідомості закріпилося в основному друге уявлення про стрес.
    Сельє вважає, що стрес невід'ємним атрибутом життєдіяльності. Людина не може повноцінно функціонувати, якщо на його органи почуттів не діє достатня кількість відповідних подразників. В цьому випадку організм реагує станом стресу, яке відіграє мобілізуючу і тому позитивну роль. З іншого боку, подразники підвищеної інтенсивності або виникають в надмірній кількості можуть викликати дистрес і спричинити соматичне захворювання, деформації психіки і навіть загибель.
    Здатність реагувати на інтенсивні зовнішні подразники визначається індивідуально-психологічними особливостями конкретної особистості: психофізіологічної конституцією, чутливістю до впливів (сензитивностью), особливостями мотиваційної та емоційно-вольової сфери. Щоб зовнішні впливи не викликали дистрес, необхідно формування в особистості таких якостей, як самовладання, дисциплінованість, прагнення до подолання перешкод і т.д.

    Серед ознак стресового напруги виділяються: неможливість зосередитися; часті помилки в роботі; погіршення пам'яті; часте виникнення почуття втоми; швидке мовлення; думки часто випаровуються; досить часто з'являються болі (голова, спина, область шлунка); підвищена збудливість; робота не доставляє колишньої радості; втрата почуття гумору; різке зростання кількості випалених цигарок; пристрасть до алкогольних напоїв; постійне відчуття недоїдання або зникнення апетиту; неможливість вчасно закінчити роботу.
   Таким чином, стрес - це напружений стан організму, тобто неспецифічна відповідь організму на пред'явлене йому вимогу (стресову ситуацію). Під впливом стресу організм людини відчуває стресову напругу.

    Висновок : Копінг-поведінка - індивідуальний спосіб подолання людини  скрутної ситуації відповідно до її значущості в  житті та навколишнього середовища,  яке багато в чому визначає поведінку людини. Існують три підходи до визначення копінг- поведінки, кожні автори інтерпретують це поняття по різному.

    Стрес - це стан психофізіологічного напруження, що виникає у людини під впливом будь-яких сильних впливів і супроводжується мобілізацією захисних систем організму і психіки.

    Людина не може повноцінно функціонувати, якщо на його органи почуттів не діє достатня кількість відповідних подразників. В цьому випадку організм реагує станом стресу, яке відіграє мобілізуючу і тому позитивну роль. З іншого боку, подразники підвищеної інтенсивності або виникають в надмірній кількості можуть викликати дистрес і спричинити соматичне захворювання, деформації психіки і навіть загибель.

  

РОЗДІЛ ІІ.

На думку авторів Фолькмана і Лазаруса, копінг поведінка в навколишньому середовищі пов'язана зі спробами людини покращити стосунки "людина-середовище" шляхом зміни когнітивної оцінки ситуації, наприклад, пошуком інформації про те, що робити і як вчинити, або шляхом утримання себе від імпульсивних або поспішних дій. Емоційно-орієнтований копінг (або тимчасово допомагає) включає в себе думки і дії, які мають на меті знизити фізичний або психологічний вплив стресу. Ці думки або дії дають відчуття полегшення, проте не спрямовані на усунення загрозливої ситуації, а просто дають людині відчути себе краще. Прикладом емоційно-орієнтованого копінга є: уникнення проблемної ситуації, заперечення ситуації, уявне або поведінкове дистанціювання, гумор, використання транквілізаторів для того, щоб розслабитися [11].
    Дана класифікація, на думку Фолькман і Лазарус, не вказує на те, що людина вдається виключно до одного типу копинга. Кожна людина використовує комплекс прийомів і методів проблемно-орієнтованого, так і емоційно-орієнтованого копінга для того, щоб впоратися зі стресом [7].
    Тобто процес копінга являє собою комплексний відповідь на стрес.
Цікавою на наш погляд видається розширена класифікація копінга, яку запропонували американський дослідник Кавер і його співробітники [10]. На їх думку, найбільш адаптивними копінг-стратегіями є ті, які спрямовані безпосередньо на вирішення проблемної ситуації. До таких копінг-стратегій автори віднесли наступні:
1)"активний копінг" - активні дії з усунення джерела стресу;

2) "планування" –  планування своїх дій щодо ситуації, проблемної ситуації;
3)"пошук активної громадської підтримки" - пошук допомоги, поради у свого        соціального оточення;
4)"позитивне тлумачення і зростання" - оцінка ситуації з точки зору її позитивних сторін і ставлення до неї як до одного з епізодів свого життєвого досвіду;
5)"ухвалення" - визнання реальності ситуації [5].
    Інший блок копінг-стратегій, на думку авторів, також може сприяти адаптації людини в стресовій ситуації, однак він не пов'язаний з активним копингом. До таких стратегій подолання відносяться:
1)"пошук емоційної громадської підтримки" - пошук співчуття і розуміння з боку оточуючих;
2)"придушення конкуруючої діяльності" - зниження активності щодо інших справ і проблем і повне зосередження на джерело стресу;

3)"стримування" - очікування більш сприятливих умов для вирішення ситуації
    Третю групу копінг-стратегій складають ті, які не є адаптивними, однак, в деяких випадках, допомагають людині адаптуватися до стресової ситуації і впоратися з нею. Це такі прийоми подолання як:
1)"фокус на емоціях та їх вираження" - емоційне реагування в проблемній ситуації;
2)"заперечення" - заперечення стресового події;
3)"ментальне відсторонення" - психологічне відволікання від джерела стресу через розваги, мрії, сон тощо;
4)"поведінкове відсторонення" - відмова від вирішення ситуації .
   Окремо Кавер виділяє такі копінг-стратегії як "звернення до релігії", "використання алкоголю і наркотиків", а також "гумор" .
Наведена вище класифікація копінг-стратегій не означає те, що людина використовує якусь одну з них. В тій чи іншій ситуації особистість вдається до цілого комплексу копінг-стратегій в залежності від своїх особистісних особливостей і характеру ситуації, тобто існують патерни копинга.
Одним з центральних питань в теорії копинга Фолькмана і Лазаруса є питання про його динаміці. На думку авторів, копінг - це динамічний процес з складовими структурними елементами, тобто копінг не є постійним, а піддається модифікації з зміною соціального контексту [6].
    Копінг являє собою багатовимірний процес когнітивних і біхевіоральних стратегій, які використовують люди для управління вимогами в специфічних стресових ситуаціях [3].

    Висновок : Копінг поведінка в стресових ситуаціях пов'язана зі спробами людини покращити стосунки "людина-середовище" шляхом зміни когнітивної оцінки ситуації, наприклад, пошуком інформації про те, що робити і як вчинити, або шляхом утримання себе від імпульсивних або поспішних дій. Кожна людина використовує комплекс прийомів і методів проблемно-орієнтованого, так і емоційно-орієнтованого копінга для того, щоб впоратися зі стресом.

ВИСНОВКИ

    Копінг-поведінка - індивідуальний спосіб подолання людини  скрутної ситуації відповідно до її значущості в  житті та навколишнього середовища,  яке багато в чому визначає поведінку людини. Існують три підходи до визначення копінг- поведінки, кожні автори інтерпретують це поняття по різному.

    Стрес - це стан психофізіологічного напруження, що виникає у людини під впливом будь-яких сильних впливів і супроводжується мобілізацією захисних систем організму і психіки.Людина не може повноцінно функціонувати, якщо на його органи почуттів не діє достатня кількість відповідних подразників. В цьому випадку організм реагує станом стресу, яке відіграє мобілізуючу і тому позитивну роль. З іншого боку, подразники підвищеної інтенсивності або виникають в надмірній кількості можуть викликати дистрес і спричинити соматичне захворювання, деформації психіки і навіть загибель.

     Копінг поведінка в стресових ситуаціях пов'язана зі спробами людини покращити стосунки "людина-середовище" шляхом зміни когнітивної оцінки ситуації, наприклад, пошуком інформації про те, що робити і як вчинити, або шляхом утримання себе від імпульсивних або поспішних дій. Кожна людина використовує комплекс прийомів і методів проблемно-орієнтованого, так і емоційно-орієнтованого копінга для того, щоб впоратися зі стресом.

    У висновку важливо відзначити, що різні стресові ситуації, невизначеність події для людини може бути наслідком як об'єктивно заданих параметрів ситуації (її мінливість і висока динаміка), так і його суб'єктивної інтерпретації, яка пов'язана з особистісними особливостями людини, відсутністю досвіду або навичок у вирішенні даного типу життєвих подій. На сьогоднішній день дослідження копінга тільки починають розвиватися в різних прикладних аспектах психологічної науки. Проте вже зараз вчені, які займаються проблемами долає поведінки, повинні приділяти особливу увагу пошуку причин і виявлення механізмів оптимальних форм реагування та подолання ситуацій людиною в умовах невизначених соціальних умов життя.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ :

  1.  Багнета Н.В. Поняття психологічних і комунікативних бар’єрів спілкування та їх типи // Збірник наукових праць Iнституту психології ім. Г.С.Костюка НАПНУ.  Проблеми загальної та педагогічної психології -  т. XII -  ч.7 – с. 40 -45.
  2.  Величко О., Янковська Т.Стрес. Посібник для працівників апарату суду. – Київ, 2010. – 120 с.
  3.  Глазкова І. Копинг поведінка: сутність, причини появи, типологія  // Гуманізація навчально-виховного процесу. Психологія. Випуск LV. Частина І -  Слов’янськ – 2011 – с.251
  4.  Глушакова Т.И. Переговоры: эффективное “ты–я” взаимодействие. (Методическое пособие) / Т. И. Глушакова. – Москва, 1991. – 152 с.
  5.  Дунець Л.М. Психологія спілкування: Навчальний посібник для студентів спеціальностей “Соціальна педагогіка” та “Практична психологія” / Л. М. Дунець. – Хмельницький: ТУП, 2003. – 142 с.
  6.  Залюбовская Е. В. Стресовіе ситуации: Автореф. дис. … канд. психол. наук: 19.00.05 / Залюбовская Е. В. – Моск. гос. ун-т. – М., 1984. – 192 с.
  7.  Карамушка Л.М. Психологія управління закладами середньої ревіти: Монографія. — Київ: Ніка-Цептр, 2000. — 332 с.
  8.  Карамушка Л.М., Федосова Г.Л. Технологія профілактики та подолання стресу в організації // Технології роботи організаційних психологів: Навч. посіб для студентів вищ. навч. закл. та слухачів ін-тів післядиплом. освіти / За наук. ред. Л.М. Карамушки. – К.: Фірма “Інкос”, 2005. – С. 192-222.
  9.  Леонтьев А.А. Психология общения. – М., 1999. – 465 с.
  10.  Менеджмент у сфері послуг - Моргулець О.Б.
  11.  Ньюстром Дж.В., Дэвис К. Организационное поведение. / Перевод с англ. Под. ред. Ю.Н. Каптуревского – СПб: Издательство «Питер», 2003. – 448




1. Fstu 05.0006.00 мелкооптовый с-м MKRO 07
2. Отчет по лабораторной работе 10 ldquo;Линейные спискиrdquo; Выполнил- студент групп
3. ~ сынып о~ушыларына
4. ПИТАННЯ ДО ЕКЗАМЕНУ З ПСИХОЛОГІЇ
5. 147. Человек говорящий Речь умеет и скрыть и раскрыть человеческий облик.html
6. реферат Слово реферат имеет латинские корни и происходит от слова referre что в буквальном переводе означ
7. Методика оценки кредитоспособности юридических лиц
8.  Понятие и предмет коммерческого торгового права
9. ВВЕДЕНИЕ Управление капиталом предприятия является одним из наиболее важных звеньев системы финансово
10. Рішення задач конструкторсько-технологічного проектування генератора фіксованих частот діапазону 1-30000 Гц з частотоміром
11. Ревизия и аудит учета отгрузки и реализации готовой продукции
12. Отчет по практике- Растения Волгоградской област
13. Население, ремесла и торговля Москвы XVI-го века
14. Правила работы учащихся с компьютеро
15. Seasons
16. ЮРИСПРУДЕНЦИЯ пп Ф
17. сопоставление сов расходов и сов доходов; 2
18. На тему- Анализ и диагностика финансовых результатов и оценка имущественного состояния предприятия тран
19. тема в музыке и живописи А.html
20. Изменение химического состава подземных вод в ограниченных карбонатных структурах при окислении пирита покровных отложений