Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

2012 р. НАСКРІЗНА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА практик для студентів які навчаються.

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 1.5.2024

PAGE  36

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ 

Кафедра фінансів

Затверджую

Директор КНТЕУ ХТЕІ

______________ К.Д. Гурова

«____»___________ 2012 р.

НАСКРІЗНА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

практик

для студентів, які навчаються

за напрямом підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит»,

галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво»

Харків  2012


Загальні положення

Задачі вищої школи у справі сучасної підготовки фахівців, які б задовольняли потреби економіки й були конкурентоздатними на ринку праці, потребують систематичного підвищення теоретичного і практичного рівня підготовки студентів напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит», спеціальностей 7.03050801 «Фінанси і кредит» та 8.03050801 «Фінанси і кредит».

Після закінчення вищого навчального закладу бакалаври та спеціалісти з фінансів і кредиту мають використовувати знання з бюджетного устрою, державних фінансів та фінансів підприємств, податкової та банківської систем для можливості впливу на характер попиту на фінансові послуги, на цілеспрямоване формування фінансової системи України, економічного розквіту держави, взаємовідносини різних верств населення та їх стосунки з організаціями різних галузей та форм господарювання. Обмежена діяльність підприємств і тимчасове зниження потреб у спеціалістах не зменшили важливості встановлення ринкової економіки, розробки нових підходів до управління, формування ринку праці. Виховання спеціалістів з новим економічним міркуванням, які б орієнтувались на потреби покупців у різноманітних товарах, роботах, послугах, у тому числі фінансових, набуває ще більшої важливості.

І хоча в значній мірі порушилися зв’язки вищих навчальних закладів з підприємствами та організаціями, які приймають зараз значно меншу кількість студентів на практику, для залучення їх до участі у практичній підготовці фахівців, що будуть впливати на соціально-психологічний стан у суспільстві, на напрямки та вибір рішення, необхідно і далі поєднувати з високою теоретичною підготовкою студентів.

З метою створення єдиної методичної та організаційної спрямованості усіх видів практики підготовлена наскрізна програма практик студентів напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит», спеціальностей 7.03050801 «Фінанси і кредит» та 8.03050801 «Фінанси і кредит», яка є головним навчально-методичним документом, який визначає порядок проведення кожної з практик.

Програма забезпечує  єдину систему  підготовки бакалаврів та спеціалістів поєднуючи теоретичні знання з рішенням практичних питань, покращуючи якість навчання.

1. Організація та керівництво практиками

Вирішення проблеми, формування системного, економічного мислення завжди потребує впровадження в навчальний процес нових навчальних планів з урахуванням міжгалузевих дисциплін, стратегії та тактики прийняття рішень в умовах ризику на базі сучасного інформаційного забезпечення, структурної перебудови економіки та невиборничої сфери господарювання в Україні, інтеграції держави в міжнародні зв’язки, тобто відродження вартісних категорій економічного життя сучасного суспільства – грошей, капіталу, фінансів.

Метою практик є:

1) закріплення теоретичних знань, отриманих під час вивчення фундаментальних дисциплін за напрямом підготовки та спеціальністю фінанси і кредит, професійно-орієнтованих та вільного вибору з блоку факультативно-вивчаємих;

2) набуття інформаційних навичок роботи, методологічних навичок виконання науково-дослідної роботи; системних навичок проектування та комплексних розробок на межі різних дисциплін, філософських навичок розуміння циклічності, прогресу як у потребах людей, так і в технологіях їх забезпечення;

3) надбання певних умінь і навичок під час виконання операцій на робочому місці на базах практик.

Задачі практичної підготовки студентів:

- поглиблення, розширення, систематизація та закріплення знань з курсів загальнотеоретичної, загальноекономічної та спеціальної підготовки;

- ознайомлення з сучасними формами та методами організації і технологіями робіт фінансового менеджера на підприємствах різних форм господарювання та фінансових установах;

- надбання вмінь та навичок за напрямками майбутньої професійної діяльності; розробка та вдосконалення економічних методів управління; аналіз, оцінка та прогноз ефективності виробничої, комерційної та фінансової роботи на підприємстві (організаціях та установах) та їх підрозділах; комплексне дослідження фінансового стану об’єкта; оцінка внутрішніх виробничо-ресурсних можливостей зростання прибутковості, рентабельності та ліквідності, формування фінансової політики, стратегії і тактики діяльності для її втілення, фінансовому плануванню з урахуванням ринкових факторів господарювання; використання систем інформаційного забезпечення фінансової діяльності; контроль та управління фінансами.

У цілому завданнями практик є ознайомлення студента з діяльністю підприємства (установи, організації), функціями їх структурних підрозділів, специфікою та тенденціями розвитку фінансової діяльності.

Чітко та обґрунтовано визначені у програмі цілі та завдання практик дозволяють легко визначати зміст знань, умінь та навичок на відповідному стані навчання та контролювати хід виконання практик і оперативно вносити необхідні зміни в її проходження.

Зміст практик повинен забезпечити закріплення теоретичних знань та формування у бакалаврів, спеціалістів та магістрів з фінансів і кредиту професійних знань та навичок, необхідних для плідної роботи за фахом. При цьому необхідно, щоб накопичення практичних навичок та вмінь відбувалося послідовно, починаючи з ознайомлення студентів з їх майбутньою спеціальністю, набуття перших практичних навичок самостійної роботи на робочих місцях, до використання професійних знань за напрямом підготовки та спеціальністю для вирішення проблем.

Отриманий студентом під час виконання практик матеріал може бути далі використаний для виконання курсової роботи, для підготовки наукової доповіді, статті, дипломної або магістерської роботи.

Заняття та екскурсії під час практики плануються і проводяться спільно з керівниками практики від підприємства та вузу, передбачають перспективи розвитку спеціальності і готують студента до наступного вивчення дисциплін навчального плану.

У відповідності з навчальним планом напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит» передбачено виробнича практика (бакалавр) – 8 семестр, 4 тижні; спеціальності 7.03050801 «Фінанси і кредит»,  передбачено комплексну з фаху, переддипломну практику (спеціаліст) – 2 семестр, 8 тижнів; спеціальності 8.03050801 «Фінанси і кредит»,  передбачено виробничу, переддипломну практику (магістр) – 2 семестр, 8 тижнів.

Усі види практик повинні забезпечувати одержання практичних навичок і закріплення знань з питань вивчення специфіки об’єкта господарювання, організації його діяльності; аналізу виробничої діяльності та причин, які впливають на структуру і зміст взаємовідносин з державою та суміжними організаціями в умовах ринку.

Практики дозволяють поглибити та закріпити знання за суттю, змістом та технологією виконання фінансового аналізу діяльності об’єкта та аналізу фінансових аспектів його роботи, організації оподаткування фінансових результатів, факторного аналізу впливу окремих сторін діяльності на кінцеві результати та можливі наслідки фінансового стану, а також комплексне дослідження фінансового стану, причин та результатів діяльності підприємства (організації чи установи), стратегії та тактики управління фінансами, програми заходів фінансового оздоровлення, можливостей диверсифікації фінансової діяльності, інвестування, злиття чи розукрупнення великої фірми на підприємства малого бізнесу, використання як традиційних, так й нових методів фінансування, включаючи венчурний капітал, лізинг, франчайзинг, позики, державні кошти та інше.

Практики студентів вищих навчальних закладів проводиться на підприємствах, в організаціях та установах, в багатьох випадках закріплених за вищими навчальними закладами як бази практики спільними наказами (договорами, розпорядженнями, листами або іншими документами) Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України.

Бази практик повинні відповідати вимогам програми.

При наявності регіональних та інших замовлень на підготовку бакалаврів, спеціалістів та магістрів перелік баз практики надають ті органи, які формували замовлення на бакалаврів, спеціалістів або магістрів.

При підготовці фахівців за цільовими договорами з підприємствами, організаціями, установами бази практик визначені в цих договорах.

У випадку, коли підготовка бакалаврів, спеціалістів та магістрів здійснюється за замовленнями фізичних осіб, бази практик забезпечують ці особи (з врахуванням усіх вимог програм), або вузи, які визначаються умовами договору (контракту) про підготовку бакалаврів, спеціалістів та магістрів.

Студенти можуть самостійно з дозволу кафедри фінансів обирати для себе місце проходження практик.

Розподіл студентів і керівників з числа професорсько-викладацького складу на місця практик проводиться за наказом. Керівник практик від кафедри здійснює контроль за роботою студентів та надає необхідну допомогу протягом всієї практики.

Практики проводяться у відповідності з календарним графіком, який передбачає:

виконання самостійних завдань на конкретному робочому місці;

виконання індивідуальних завдань;

оформлення звітів з практик.

Студент зобов’язаний виконувати правила внутрішнього розпорядку підприємства, установи.

Офіційно основою для проведення практик є договір, який укладається між КНТЕУ ХТЕІ та дирекцією підприємства, організації. Керівник підприємства, організації чи установи (бази практики), видає наказ, у якому визначається порядок організації і проведення практик.

За встановленою формою студент складає звіт за підсумками проведення практик з зауваженнями та пропозиціями організації і управління з вдосконалення організації та управління фінансами.

Керівник практик від підприємства, організації чи установи:

- організує проходження практик закріплених за ним студентів, виділяє кожному практиканту певний обсяг роботи, забезпечує робоче місце;

- складає для кожного студента графік роботи, узгоджує його з керівником практик від кафедри;

- знайомить студентів з організацією роботи в підрозділі та на конкретному робочому місці, допомагає їм вірно виконувати усі завдання, навчає практикантів раціональним методам роботи;

- здійснює допомогу у проведенні науково-дослідної роботи;

- проводить постійний контроль за виробничою роботою практикантів та їх дисципліною, контролює ведення щоденників, підготовку звітів з практик;

- після закінчення практик на кожного студента готовить виробничу характеристику, у якій повинна бути обґрунтована оцінка  виконання програм практик, відношення студента до роботи, підготовленість його до самостійної практичної діяльності, якості придбаних їм знань, дисциплінованості і відношення до справи.

Студенти при проходженні практик повинні до початку практик одержати від керівника підприємства, організації чи установи консультації з питань оформлення усіх необхідних документів; своєчасно прибути на базу практики, у повному обсязі виконувати всі завдання, передбачені програмою практики та вказівками керівника; вивчити та суворо додержуватися правил охорони праці, нести відповідальність за виконану роботу; своєчасно скласти звіти з практик та  їх захист.

Комплексна з фаху, переддипломна та виробнича, переддипломна практики  є логічним підсумком усіх видів практики. Це заключний етап підготовки студента до виконання дипломної або магістерської роботи та наступної самостійної діяльності з фаху. Метою практик є виконання кожним студентом індивідуального завдання з більш глибокого та всебічного вивчення напрямків роботи підприємства, організації, установи, збору практичних і статистичних матеріалів. Ця інформація є основною для написання дипломної або магістерської роботи.

Завдання можуть бути пов’язані не тільки з написанням дипломних або магістерських робіт, а й з науково-дослідною роботою кафедри, підготовкою доповідей для студентської наукової конференції.

Збір і обробка матеріалів для виконання дипломних або магістерських робіт та індивідуальних завдань науково-дослідного характеру здійснюється на ПЕОМ в період переддипломної практики, що передбачено графіком навчального процесу.

Мета  усіх видів практик:

- закріплення знань, одержаних студентами із загальноекономічних дисциплін;

- надбання практичних умінь роботи у фінансовому, плановому відділах, бухгалтерії підприємства, економічному чи фінансовому відділі держадміністрації, податковій службі, банків;

- засвоєння навичок виконування завдань на робочих місцях з обліку, планування, різних видів аналізу, оподаткування в організаціях і підприємствах різних форм власності.

Завдання практик:

- вивчення джерел інформації для проведення техніко-економічного аналізу діяльності підприємства та вивчення фінансових аспектів діяльності і загального фінансового стану організації (підприємства, банку, податкової чи служби держадміністрації);

- вивчення організації оподаткування фінансових результатів діяльності організації;

- практична підготовка до самостійної роботи економіста-фінансиста, можливо, з набуттям певної кваліфікації;

- вивчення організації роботи фінансових підрозділів, ознайомлення з їх організаційною структурою та посадовими обов’язками співробітників, режимом та правилами роботи у цих підрозділах, об’ємом та плануванням робіт;

– вивчення методики та придбання практичного досвіду планування та аналізу фінансової діяльності в цілому та її окремих складових;

– вивчення загальних видів фінансової роботи та специфічних видів аналізу обліку та аудиту стосовно різних організаційних форм власності;

– вивчення досвіду підготовки задач для впровадження обчислювальної техніки під час аналізу фінансової діяльності;

– проведення наукових фінансових досліджень.

Практики спрямовані на поглиблення знань за фахом “Фінанси і кредит”, а також придбання практичних навичок роботи з фінансового аналізу діяльності підприємств (організацій, установ). Водночас з цим важливим завданням є збирання та систематизація практичних матеріалів, необхідних для написання дипломної або магістерської роботи.

Вивчення фінансової роботи на підприємстві, в організації, установі проводиться згідно тем дипломної або магістерської роботи.

Для проведення фінансового аналізу студенту треба знати:

зміст фінансового аналізу;

загальний аналіз фінансового стану;

мету розробки та особливості бізнес-плану;

фінансові проблеми банкрутства підприємства;

фінансову звітність;

відсотковий та індексний аналіз;

показники ліквідності, фінансової стійкості, платоспроможності підприємства;

бюджетний контроль;

аналіз грошових потоків,

методи фінансового планування та фінансову політику підприємства, держави.

Студент повинен уміти:

проводити аналіз фінансової сталості;

визначати платоспроможність та ліквідність фірми;

оцінювати фінансовий стан підприємства та виявляти незадовільну структуру балансу;

планувати фінансове оздоровлення підприємства;

аналізувати ліквідність балансу;

оцінювати ефективність інвестицій тощо.

Студент повинен мати навички з:

аналізу фінансових коефіцієнтів;

аналізу балансу;

проведення аналізу прибутку, ділової активності та рентабельності;

аналізу собівартості;

аналізу ринкових можливостей та беззбитковості підприємства (організації) тощо.

Аналіз показників діяльності підприємства, організації, установи проводиться за 3 останні календарні роки.

Структура звітів з практик (окрім виробничої) повинна відповідати темі дипломної або магістерської роботи.

Програма практик передбачає виконання визначених керівником від інституту індивідуальних завдань відповідно до обраної студентом бази практики.

2. Зміст  виробничої практики

Практику студент проходить в різних підрозділах підприємства на робочих місцях відповідних фахівців. Виходячи з особливостей і можливостей підприємства, практика проводиться з таким розрахунком, щоб студент  отримав  знання, уміння та навички при виконанні конкретних (фінансових, планово-економічних відділів, бухгалтерії) практичних завдань, працюючи в окремих підрозділах. Незалежно від організаційної структури підприємства, організації чи установи, студент повинен освоїти основні операції:

оформлення платіжних документів;

виписка чеків та векселів;

розробка календарного графіка надходження платежів;

аналіз фінансового стану підприємства;

оформлення документів на отримання кредиту;

процедура оформлення і відкриття рахунків у банку;

взаємовідносини підприємства з комерційним банком;

форми та способи розрахунків;

робота у справі управління фінансовими ресурсами.

Для написання характеристики підприємства (організації, установи) необхідно вивчити його виробничі та господарські особливості, специфіку господарських договорів та розрахункового процесу, взаємовідносин з дебіторами та кредиторами; проаналізувати стан основних засобів, заходи щодо фінансування їхнього відновлення; вивчити стан та структуру обігових коштів, їх оптимальний розмір; провести огляд основних податків, які сплачує підприємство (організація, установа); навести алгоритми формування чистого прибутку.

Вивчити організаційну структуру фінансової служби підприємства (організації, установи), використовуючи положення про фінансову службу (відділ) або посадову інструкцію, скласти перелік основних робіт працівника фінансової служби (відділу). Розглянути права, обов’язки та взаємодію фінансової служби з іншими відділами та інформаційні потоки між ними (вхідні та вихідні документи), як в табл.1.

Студент повинен вивчити функції фінансового відділу в напрямках:

фінансово-кредитного планування;

фінансово-оперативної роботи;

контрольно-аналітичної роботи.

Таблиця 1  

Схема документообігу

                     Відділ, що                                      пов’язаний

Відділ, з яким
пов’язаний

Планово-економічний

Виробничо-диспетчерський

Фінансовий

Бухгалтерія

Планово-економічний

Виробничо-диспетчерський

Фінансовий

Бухгалтерія

Зробити висновки про зайві або недостатні документопотоки.

Організація фінансової діяльності підприємства направлена на забезпечення фінансовими ресурсами завдань плану, ефективного використання основних і оборотних фондів, нематеріальних активів і трудових ресурсів підприємства, своєчасності платежів за обов’язками у державний бюджет, постачальникам і установам банків.

Техніко-економічний аналіз виробничо-господарської діяльності підприємства здійснюється за основними напрямками планування, обліку, нормування фінансових ресурсів на підприємстві (табл.2-13). При аналізі вартості продукції слід не тільки визначити фактичні витрати на 1 грн. товарної продукції за 2 роки, але і проаналізувати витрати на виробництво елементів (табл.2) та за статтями калькуляції (табл.3).

Таблиця 2

Витрати на виробництво за елементами

Елементи витрат

2010

2011

Сума, тис. грн.

Питома вага, %

Сума, тис. грн.

Питома вага, %

Таблиця 3  

Аналіз структури витрат за статтями калькуляції

Стаття калькуляції

2010

2011

Зміна структури, %

тис. грн.

Питома вага, %

тис. грн.

Питома вага, %

Таблиця 4

Аналіз динаміки та структури основних засобів за групами

Склад основних фондів

На початок
2010 р.

Рух основних фондів

Зміна структури

%

На кінець
2010 р.

тис. грн.

%

Надійшло (місяць впровадження)

Вибуло(місяць вибуття)

тис. грн.

%

Усього

Табл. 4 заповнити згідно з класифікацією основних засобів за групами згідно з Податковим кодексом для обчислення амортизації. На основі табл. 4 розрахувати середньорічну собівартість ОВФ, фондоозброєння та технічну озброєність, коефіцієнт впровадження та коефіцієнт вибуття, коефіцієнт зносу, виробничу потужність, показники використання виробничої потужності (загальний, інтенсивний, екстенсивний).

У звіті з практики слід відобразити роботу підприємства по удосконаленню структури управління виробництвом та вдосконалення структури чисельності працівників (табл. 5), в тому числі фінансового відділу, що є самостійним структурним підрозділом підприємства та підкоряється безпосередньо заступнику директора з економічних питань.

Таблиця 5

Динаміка чисельності працівників

Категорії

Роки

2009

2010

2011

Усього персоналу, чол. у тому числі:

ППП з них:

робочі

службовці, у т. ч.:

керівники

спеціалісти

допоміжний персонал

Невиробничий персонал

Також необхідно розрахувати продуктивність праці (у натуральних одиницях; у вартості оцінці; у нормогодинах).

Для аналізу наявності і структури довгострокових активів складається табл. 6.

Таблиця 6

Аналіз наявності та структури довгострокових і нематеріальних активів

Статті довгострокових активів

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

Зміни за звітний період (+, –)

Зміни структури, %

Сума тис. грн.

Питома вага %

Сума тис. грн.

Питома вага %

Сума, тис. грн.

%

Основні засоби:

первинна вартість

знос

ступінь (коефіцієнт) зносу

залишкова вартість

довгострокові фінансові вкладення

обладнання

незакінчені капітальні вкладення

майно в оренді

інші активи

Всього довгострокових активів

Нематеріальні активи (залишкова вартість)

Всього довгострокових і нематеріальних активів

Необхідно виконати загальну оцінку змін у наявності та структурі обігових засобів (поточних активів) на основі табл. 7.

Таблиця 7

Аналіз наявності та структури обігових засобів

Статті обігових засобів

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

Зміни за звітний період (+, –)

Зміни структури, %)

Сума тис. грн.

Питома вага %

Сума тис. грн.

Питома вага %

Сума, тис. грн.

%

1

2

3

4

5

6

7

8

Основні засоби всього, у тому числі:

виробничі запаси

Продовження табл. 7

1

2

3

4

5

6

7

8

МШЗ

незакінчене виробництво

готова продукція

товари відвантаженні

Товари

Всього матеріальних обігових засобів

Грошові кошти

Короткострокові цінні папери

Всього грошові засоби та короткострокові цінні папери

Дебіторська заборгованість усього

Витрати майбутніх періодів

Інші обігові засоби

Фінансовий аналіз діяльності підприємства здійснюється у 2 етапи:

1) аналіз ділової активності та рентабельності підприємства (активів);

2) аналіз фінансової стійкості підприємства (пасивів).

Для загальної характеристики засобів підприємства вивчаються їх наявність, структура та зміни. За даними балансу складається аналітична табл. 8.

Таблиця 8

Аналіз наявності та структури засобів підприємства

Засоби підприємства

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

Зміни  (+, –)

Зміни структури, %

Сума тис. грн.

Питома вага %

Сума тис. грн.

Питома вага %

Сума, тис. грн.

%

1. Усього засобів

1.1 Основні засоби

1.2 Нематеріальні активи

1.3 Обігові засоби

1.3.1. Матеріальні обігові  засоби(ІІ роз. активу – витрати майбутніх періодів)

1.3.2. Грошові засоби та короткострокові цінні папери

1. 3. 3. Дебіторська заборгованість і інші активи

Коефіцієнти ділової активності дозволяють проаналізувати, наскільки ефективно підприємство використовує свої засоби.

В фінансових розрахунках використовують наступні показники обіговості:

коефіцієнт обіговості дебіторської заборгованості;

коефіцієнт обіговості кредиторської заборгованості;

коефіцієнт обіговості матеріально-виробничих запасів;

тривалість операційного циклу.

Коефіцієнт обіговості активів:

,      (1)

де B – виручка від реалізації продукції;

 Aср – середньорічна вартість активів.

Коефіцієнт обіговості обігових коштів:

,      (2)

де  – середньорічна вартість обігових коштів.

Коефіцієнт обіговості основних засобів (фондовіддача):

,      (3)

де  – середньорічна вартість основних засобів.

Коефіцієнт обіговості власного капіталу:

,      (4)

де  – середньорічна вартість власного капіталу.

Необхідно провести аналіз структури дебіторської заборгованості за даними третього розділу активу балансу. При цьому складається табл. 9.

Показником якості та ліквідності дебіторської заборгованості являється її обіговість, котра визначається за формулою:

,      (5)

де  – середньорічна вартість дебіторської заборгованості.

Також оборотність дебіторської заборгованості може бути розрахована в днях:

,      (6)

де Т – тривалість періоду, що аналізується.

Коефіцієнт кредиторської заборгованості та матеріально-виробничих запасів також розраховується за методикою, яка використовується для розрахунку показників обіговості дебіторської заборгованості.

Тривалість операційного циклу виявляється за формулою:

,     (7)

де  – обіговість дебіторської заборгованості, дні;

Оз – обіговість матеріально-виробничих запасів, дні.

За цим показником визначають, скільки днів в середньому буде потрібно для виробництва, продажу та оплати продукції підприємства.

Таблиця 9

Аналіз складу та структури дебіторської заборгованості

Розрахунки з дебіторами

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

Зміни за звітний період (+, –)

Сума, тис. грн.

Питома вага, %

Сума, тис. грн.

Питома вага, %

Сума, тис. грн.

Питома вага, %

За товари, роботи, послуги, строк сплати яких  не настав

За товари, роботи та послуги, не сплачені у строк

Резерв непевних боргів

За векселями отриманими

За податковими виплатами

Згідно авансам виданим

З бюджету

Розрахунки з персоналом за іншими операціями

З дочірніми підприємствами

З іншими дебіторами

Усього

Коефіцієнт реальної вартості майна виявляє, яку долю у вартості майна складають засоби виробництва:

,     (8)

де АР – реальні активи, які включають основні засоби за залишковою вартістю, виробничі запаси, незакінчене виробництво, МШЗ за залишковою вартістю;

А – валюта балансу.

Нормативне значення коефіцієнта – більше 0,5.

Коефіцієнт накопичення амортизації визначає відношення суми зносу з основних засобів і нематеріальних активів до суми первісних вартостей, відповідно основних засобів і нематеріальних активів:

,     (9)

де Зоз, Зна – знос основних засобів і нематеріальних активів;

ОЗп, НАп – первісна вартість основних засобів і нематеріальних активів.

Після проведення розрахунків усі показники повинні бути зведені в таблицю (табл. 8).

Розраховані коефіцієнти ділової активності зводять в підсумкову табл. 10.

Таблиця 10

Коефіцієнти ділової активності

Показник

Значення

Обіговість активів

Обіговість дебіторської заборгованості, дні

Обіговість кредиторської заборгованості, дні

Обіговість матеріально-виробничих запасів, дні

Тривалість операційного циклу

Показники рентабельності відображають, наскільки ефективно підприємство використовує свої засоби в цілях отримання прибутку:

1. Коефіцієнт рентабельності капіталу

Рентабельність активів за валовим прибутком:

,     (10)

де ВП –валовий прибуток,

– середньорічна вартість активів.

Рентабельність активів за чистим прибутком розраховується аналогічно попередньому показнику.

Рентабельність власного капіталу розраховується для підприємств, працюючих на правах акціонерних компаній, та являється основним показником оцінки ступеню прибутковості вкладених капіталів:

,      (11)

де РСК – рентабельність власного капіталу,

 – середньорічна вартість капіталу.

Рентабельність інвестицій:

,      (12)

де ДЦП – доходи з цінних паперів,

ДЧУ – дохід від часткової участі у спільних підприємств,

   (ДФВ+КФВ) – середньорічна величина довгострокових та короткострокових вкладень.

2. Коефіцієнти рентабельності продажу

Показник загальної рентабельності або коефіцієнт рентабельності усіх видів діяльності за валовим прибутком:

,      (13)

де ДПР – доходи від іншої реалізації та поза реалізаційних операцій.

Коефіцієнт рентабельності з чистого прибутку розраховується аналогічно попередньому показнику. Різниця між ними називається коефіцієнтом оподаткування прибутку.

Коефіцієнт рентабельності основної діяльності:

,       (14)

де РР – результати від реалізації.

Коефіцієнт чистого прибутку:

.     (15)

Після розрахунку цих показників складається підсумкова табл. 11.

Таблиця 11

Зведена таблиця показників рентабельності виробництва

Показник

Значення за минулий рік

Значення за звітній рік

Відхилення (+,_)

Рентабельність капіталу

Активів:

з валового прибутку

з чистого прибутку

Власного капіталу:

з валового прибутку

з чистого прибутку

Перманентного капіталу:

з валового прибутку

з чистого прибутку

Інвестицій

Рентабельність продаж

Загальна (за усіма видами діяльності):

з валового прибутку

з чистого прибутку

За основною діяльністю:

з валового прибутку

з чистого прибутку

Підприємство може придбати основні, оборотні засоби та нематеріальні активи за рахунок власних та позичкових джерел. Для їх попередньої оцінки по даним пасиву балансу складається аналітична табл. 12.

Таблиця 12

Оцінка власних та позичкових джерел засобів підприємства

Джерела засобів

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

Зміни за звітний період (+, –)

Сума тис. грн.

Питома вага %

Сума тис. грн.

Питома вага %

Сума, тис. грн.

% (гр. 5×100:гр.1)

1. Всього джерел

1.1. Власні засоби

1.1.1. Статутний фонд

1.1.2. Резервний фонд

1.1.3. Фінансування капітальних вкладень

1.1.4. Додатковий капітал

1.1.5. Спеціальні фонди та цільове фінансування

1.1.6. Амортизаційний фонд

1.1.7. Доходи майбутніх періодів

1.1.8. Резерви майбутніх витрат та платежів

1.1.9. Нерозподілені прибутки

2.1. Позикові кошти

2.1.1. Довгострокові обов’язки

2.1.2. Короткострокові обов’язки

2.1.2.1. Кредити банків

2.1.2.2. Позичкові засоби

2.1.2.3. Кредити та позики, не погашені в строк

2.1.2.4. Кредиторська заборгованість

2.1.2.5. Інші короткострокові пасиви

Аналіз складу та структури кредиторської заборгованості проводиться  в табл. 13.

Таблиця 13

Аналіз складу та структури кредиторської заборгованості

Розрахунки з кредиторами

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

Зміни за звітний період (+, –)

Сума, тис. грн.

Питома вага, %

Сума, тис. грн.

Питома вага, %

Сума, тис. грн.

Питома вага, %

1

2

3

4

5

6

7

За товари, роботи, послуги, строк сплати котрих не настав

Продовження табл. 13

1

2

3

4

5

6

7

За товари, роботи та послуги, не сплачені в строк

За векселями виданими

За авансами отриманими

За податковими платежами

За бюджетом

За позабюджетними платежами

За страхуванням

З заробітної плати

З дочірніми підприємствами

З іншими  кредиторами

Підсумок

Аналіз валютних операцій передбачає аналіз руху товарних та валютних ресурсів, аналіз і вдосконалення форм міжнародних розрахунків згідно з міжнародними стандартами бухгалтерського обліку, ступеня інтеграції, входження до платіжних систем.

Студент повинен провести розрахунки усіх податків підприємства за відповідні строки і заповнити декларацію.

У зв’язку з переходом на міжнародні стандарти студенту слід вивчити нову форму балансу, форму №2 “Звіт про фінансові результати”, пояснювальну записку, яка складається до річного звіту. Необхідно також проаналізувати розрахункові та платіжні документи, які використовує підприємство, їхні особливості в залежності від виду господарської діяльності. Зробити висновки про доцільність використання того чи іншого виду розрахунків. Навести приклади заповнення документів (у додатках).

Якщо базою практики є Державне Казначейство, фінансові відділи місцевих органів управління, то необхідно провести аналіз структури та динаміки надходжень обов’язкових платежів та видатків держави. Якщо студент проходить практику у відділеннях податкових органів, то слід проаналізувати виконання плану доходів місцевих бюджетів, порівняти динаміку надходжень за кілька років. Звіт про проходження практики у банківських установах повинен містити аналіз фінансового стану банку.

Під час проходження практики за узгодженням з керівниками від Вузу та підприємства студент повинен зібрати матеріали для науково-дослідної роботи.

5. Вимоги щодо оформлення звітів з практик

Звіти з практик виконуються за допомогою персонального комп’ютеру, а для виведення інформації використовуються друкувальні (принтери) та інші графічні пристрої.

Звіти з практик друкуються на одній стороні аркушів стандартного білого паперу формату А4 (210 × 297 мм) через 1,5 міжрядкових інтервали з використанням шрифту Times New Roman, розмір – 14.

Обсяг основного тексту звітів з практик має становити 50-60 сторінок.

Текст звітів  з практик друкують, залишаючи поля таких розмірів: ліве - 25 мм, праве – 10 мм,  верхнє та нижнє - 20 мм. Абзацний відступ повинен бути однаковим впродовж усього тексту і дорівнювати п’яти знакам (приблизно 1,25 см).

Шрифт друку повинен бути чітким, чорного кольору середньої жирності. Як виняток, в звіті допускається вписувати в текст окремі іншомовні слова, формули, умовні знаки можна чорнилом, тушшю, пастою тільки чорного кольору, при цьому щільність вписаного тексту повинна бути наближеною до щільності основного тексту.

Друкарські помилки, описки, графічні неточності, які виявилися під час написання звітів, можна виправляти підчищенням або зафарбуванням білою фарбою та нанесенням на тому ж місці або між рядками виправленого тексту (фрагменту рисунка, таблиці). Допускається наявність не більше двох виправлень на одній сторінці.

Роздруковані на ПК програмні документи повинні відповідати формату А4 (мають бути розрізаними), їх включають до загальної нумерації сторінок роботи і розміщують, як правило, в додатках.

Текст звітів з практик поділяють на вступ, розділи, підрозділи, пункти та підпункти.

Заголовки структурних частин звітів «ЗМІСТ», «Перелік  умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів», «ВСТУП», назви розділів, «ВИСНОВКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ», «ДОДАТКИ» друкують великими літерами симетрично до набору.

Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Перенесення слів у заголовку розділу не допускається. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапкою. Заголовки пунктів та підпунктів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу в розбивку в підбір до тексту. В кінці заголовка, надрукованого в підбір до тексту, ставиться крапка.

Відстань між заголовком розділу та текстом повинен дорівнювати 2 рядки, між підрозділом та текстом – 1 рядок.

Кожну структурну частину звітів треба починати з нової сторінки.

Розділи і підрозділи повинні мати заголовки. Пункти і підпункти можуть мати заголовки.

Не допускається розміщення назви розділу, підрозділу, а також пункту, підпункту в нижній частині строки, якщо після неї розміщено всього один рядок тексту.

Звіти з практик виконуються державною мовою.

Текст необхідно розбивати на абзаци, які складаються з декількох логічно зв’язаних між собою речень.

При згадуванні в тексті прізвища авторів їх ініціали розміщують перед прізвищем. Посилання на наукові та інші літературні джерела слід давати згідно «Списку використаних джерел» з виділенням цих номерів у квадратних лапках, наприклад, «.. у роботах [2,7] визначені шляхи…» або [32, с.137].

Посилання на ілюстрації в роботі вказують порядковим номером ілюстрації, наприклад, «рис. 1.2».

Посилання на формули в роботі вказують порядковим номером формули в дужках, наприклад «... у формулі (2.1)».

На всі таблиці в роботі повинні бути посилання в тексті, при цьому слово «таблиця» в тексті пишуть скорочено, наприклад: «...у табл. 1.2». У повторних посиланнях на таблиці та ілюстрації треба вказувати скорочено слово «дивись», наприклад: «див. табл. 1.3».

Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів, рисунків, таблиць, формул подають арабськими цифрами без знака №.

Першою сторінкою роботи є титульний аркуш, який включають до загальної нумерації сторінок роботи. На титульному аркуші, «ЗМІСТ» номер сторінки не ставлять, на наступних сторінках номер проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці, і включають до загальної нумерації сторінок звіту з практики. Таким чином, сторінка, з якої почнеться нумерація буде «ВСТУП» з номером 3.

Такі структурні частини роботи, як зміст, перелік умовних позначень, вступ, висновки, список використаних джерел не мають порядкового номера. Не нумерують лише їх заголовки, тобто не можна друкувати: «1. ВСТУП» або «Розділ 6. ВИСНОВКИ».

Номер розділу ставлять після слова «РОЗДІЛ», після номера крапку не ставлять, потім друкують заголовок розділу.

Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається, а номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку. В кінці номера підрозділу повинна стояти крапка, наприклад: «2.3.» (третій підрозділ другого розділу). Потім у тому ж рядку наводять заголовок підрозділу.

Пункти нумерують у межах кожного підрозділу. Номер пункту складається з порядкових номерів розділу підрозділу, пункту, між якими ставлять крапку. В кінці номера повинна стояти крапка, наприклад: «1.3.2.» (другий пункт третього підрозділу першого розділу). Потім у тому ж рядку наводять заголовок пункту. Пункт може не мати заголовка.

Підпункти нумерують у межах кожного пункту за такими ж правилами, як пункти.

Ілюстрації (фотографії, креслення, схеми, графіки, карти) і таблиці необхідно подавати в роботі безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці. Ілюстрації і таблиці, розміщені на окремих сторінках роботи, включають до загальної нумерації сторінок. Таблицю, рисунок або креслення, розміри якого більше формату А4, враховують як одну сторінку і розміщують у відповідних місцях після згадування у тексті або в додатках.

Ілюстрації позначають словом «Рис.» і нумерують послідовно в межах розділу, за винятком ілюстрацій, поданих у додатках. Номер ілюстрації повинен складатися з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крапка. Наприклад: Рис. 1.2. (другий рисунок першого розділу).

Номер ілюстрації, її назва і пояснювальні підписи розміщують послідовно під ілюстрацією. Якщо в розділі роботи подано одну ілюстрацію, то її нумерують за загальними правилами.

Таблиці нумерують послідовно (за винятком таблиць, поданих у додатках) в межах розділу. В правому верхньому куті над відповідним заголовком таблиці розміщують напис «Таблиця» із зазначеннями номера. Номер таблиці повинен складатися з номера розділу і порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка, наприклад: «Таблиця 1.2» (друга таблиця першого розділу).

Якщо в розділі звіту одна таблиця, її нумерують за загальними правилами.

Цифровий матеріал, як правило, повинен оформлюватися у вигляді таблиць.

Приклад побудови таблиці:

Таблиця (номер)

Назва таблиці

Заголовок графи

Заголовок графи

підзаголовок графи

підзаголовок графи

підзаголовок графи

підзаголовок графи

Заголовки рядків

 Боковик     Графи (колонки)

Кожна таблиця повинна мати назву, яку розміщують над таблицею і друкують симетрично до тексту. Назву і слово «Таблиця» починають з великої літери. Назву наводять жирним шрифтом.

Заголовок кожної графи в головці таблиці має бути по можливості коротким. Слід уникати повторів тематичного заголовка в заголовках граф, одиниці виміру зазначати у тематичному заголовку, виносити до узагальнюючих заголовків слова, що повторюються.

Заголовки граф повинні починатися з великих літер, підзаголовки - з маленьких, якщо вони складають одне речення із заголовком, і з великих, якщо вони є самостійними. Висота рядків повинна бути не меншою 8 мм. Графу з порядковими номерами рядків до таблиці включати не треба.

Таблицю розміщують після першого згадування про неї в тексті, так, щоб її можна було читати без повороту переплетеного блоку роботи або з поворотом за стрілкою годинника. Таблицю з великою кількістю рядків можна переносити на наступну сторінку. Таблицю з великою кількістю граф можна ділити на частини і розміщувати одну частину під іншою в межах однієї сторінки. Якщо рядки або графи таблиці виходять за формат сторінки, то в першому випадку в кожній частині таблиці вказують порядкові номери граф, в другому – повторюють її  боковик.

При перенесенні частини таблиці на інший аркуш (сторінку) слово «Таблиця» і номер її вказують один раз справа над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть слова «Продовж. табл.» і вказують номер таблиці, наприклад: «Продовж. табл. 1.2».

Якщо текст, який повторюється в графі таблиці, складається з одного слова, його можна замінювати лапками, якщо з двох або більше слів, то при першому повторенні його замінюють словами «Те саме», а далі лапками. Ставити лапки замість цифр, марок, знаків, математичних і хімічних символів, які повторюються, не можна. Якщо цифрові або інші дані в якому-небудь рядку таблиці не подають, то в ньому ставлять прочерк.

Формули в роботі (якщо їх більше однієї) нумерують у межах розділу. Номер формули складається з номера розділу і порядкового номера формули в розділі, між якими ставлять крапку. Номери формул пишуть біля правого поля аркуша на рівні відповідної формули в круглих дужках, наприклад: (3.1) (перша формула третього розділу).

При використанні формул та рівнянь необхідно дотримуватися наступних правил. Формули утворюють за допомогою редактора формул Microsoft Equation.

Найбільші, а також довгі та громіздкі формули, котрі мають у складі знаки суми, добутку, диференціювання, інтегрування, розміщують на окремих рядках. Це стосується також і всіх нумерованих формул. Короткі, однотипні формули, які відокремлені від тексту, можна подати в одному рядку, а не одну під одною. Невеликі нескладні формули, що не мають самостійного значення, вписують всередині рядків тексту.

Рівняння і формули, що розміщують на окремих рядках, повинні бути відокремлені від тексту. Вище і нижче кожної формули залишають інтервал, що становить не менше одного рядка.

Загальне правило пунктуації в тексті з формулами таке: формула входить до речення як його рівноправний елемент. Тому в кінці формул і в тексті перед ними розділові знаки ставлять відповідно до правил пунктуації.

Двокрапку перед формулою ставлять лише у випадках, передбачених правилами пунктуації:

а) у тексті перед формулою є узагальнююче слово;

б) цього потребує побудова тексту, що передує формулі.

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів, що входять до формули чи рівняння, слід наводити під формулою з нового рядка у тій послідовності, в якій вони наведені у формулі чи рівнянні. Перший рядок пояснення починається з абзацу словом «де» без двокрапки.

Наприклад: «При однобічних границях допуску (SU чи SL) відносне середньо - зважене відхилення CP  визначається наступними виразами:

CP =  або CP = ,                                                  (3.1)

де  – вибіркове середнє;

s – вибіркове стандартне відхилення».

Переносити формулу або рівняння на наступний рядок допускається тільки на знаках виконуваних операцій, повторюючи знак операції на початку наступного рядка. При перенесенні на знакові операції множення застосовують знак «Î».

Формули (або рівняння), що йдуть одна за одною і не розділені текстом, відокремлюють комою або крапкою з комою.

Наприклад:

                                    CP = ,                                          (3.2)

                  CP =  .                                           (3.3)

Формули чи рівняння повинні приводитися в тексті тільки один раз. В подальшому на них необхідно давати посилання. Наприклад, «За рівнянням (1.2)».

Додатки слід оформлювати як продовження звіту з практики на її наступних сторінках, розташовуючи їх в порядку посилань на них у тексті. Кожний такий додаток повинен починатися з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок, надрукований вгорі малими літерами з першої великої літери симетрично відносно тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком малими літерами (крім першої великої) повинно бути надруковано слово «Додаток» і велика літера, що позначає додаток. Додатки слід позначати послідовно великими літерами українського алфавіту, за винятком літер Ґ, Є, З, І, Ї, Й, О, Ч, Ь. Наприклад, додаток А, додаток Б. Один додаток позначається як додаток А. Додатки повинні мати спільну з рештою роботи крізну нумерацію сторінок.

При необхідності текст додатків може поділятися на розділи, підрозділи, пункти і підпункти, які слід нумерувати в межах кожного додатку. У цьому разі перед кожним номером ставлять позначення додатку (літеру) і крапку. Наприклад: «А.2 – другий розділ додатку А; Г.3.1 – підрозділ 3.1 додатку Г».

Ілюстрації, таблиці, формули та рівняння, що є у тексті додатку, слід нумерувати в межах одного додатку. Наприклад: «Рисунок Г.3» – третій рисунок додатку Г, «Таблиця А.2» – друга таблиця додатку А, «формула (А.1)» – перша формула додатку А.

Список використаних джерел слід розміщувати одним із таких способів:

– у порядку появи посилань у тексті (найбільш зручний для користування і рекомендований при написанні робіт);

– в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків;

  •  у хронологічному порядку.

Бібліографічний опис оформлюється згідно з ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 «Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання». Опис складається з елементів, які поділяються на обов’язкові та факультативні. У бібліографічному описі можуть бути тільки обов’язкові чи обов’язкові та факультативні елементи. Обов’язкові елементи містять бібліографічні відомості, які забезпечують ідентифікацію документа. Їх наводять у будь-якому описі.

Проміжки між знаками та елементами опису є обов’язкові і використовуються для розрізнення знаків граматичної і приписаної пунктуації.

6. Підведення підсумків практик

Після закінчення практик кожний студент зобов’язаний подати на кафедру фінансів, обліку і аудиту письмовий звіт, в якому мають бути відображені результати його практичної діяльності на підприємстві згідно з програмою практики та включити:

- титульний аркуш (додаток А);

- зміст (додаток Б);

- затверджений план проходження практики;

- паспорт бази практики (додаток Д);

- щоденник (додаток Е);

- характеристику.

Звіти складаються з організаційно-економічної характеристики підприємства, характеристики організації та методології бухгалтерського обліку, висновків і пропозицій студента-практиканта щодо результатів вивчення питань згідно з програмами практик та додатків.

Додатки до звітів складаються з первинної документації, облікових реєстрів, форм звітності, аналітичних таблиць, графіків, діаграм тощо. Обсяг додатків не обмежується. Додатки мають бути пронумеровані, і на кожний з них в основному тексті звіту має бути посилання.

Звіти з практик перевіряються керівником практики від підприємства, який завіряє їх своїм підписом.

Керівник практики від підприємства (організації, установи) характеризує студента й оцінює:

- рівень трудової дисципліни;

- ступінь оволодіння навичками практичної роботи;

- виконання програми практики.

Після закінчення практик студент захищає звіт, по яким виставляється підсумкова, диференційована оцінка за чотирибальною шкалою.

При оцінюванні звітів з практик студента береться до уваги характеристика керівника практики від підприємства.

Звіти про практики, щоденник та характеристику студенти-практиканти здають на кафедру фінансів, обліку і аудиту.

Підсумки практик обговорюються на засіданні кафедри  фінансів, обліку і аудиту.


Список використаних джерел

  1.  Базілінська О. Я. Фінансовий аналіз: теорія та практика / О.Я. Базілінська. – К.: ЦУЛ, 2011. – 328с. 
  2.  Базілінська О.Я. Управління фінансами підприємств: фінансова реструктуризація та конкурентоздатність підприємств// Науковий журнал. Культура народів Причорномор’я. – Сімферополь, 2007. – № 86.– С. 19–20.
  3.  Белолипецкий В.Г. Финансовый менеджмент: учебное пособие / В.Г. Белолипецкий. – М.: КНОРУС, 2008. – 448с.
  4.  Березін О.В. Фінансова стратегія підприємства:Навч. посіб.: РМОіНУ [Текст] / О.В.Березін, М.Г.Безпарточний.- К.: Ліра-К, 2010.- 224с.
  5.  Белінський П.І. Управління фінансовою діяльністю в операційному менеджменті : навч. посібн.  - Чернівці : Вид-во " Рута", 2004 - 72 с.
  6.  Біла О.Г.,  Фінансове планування і прогнозування.– Львов:Компакт-ЛВ, 2007.– 316с.
  7.  Бланк И.А. Основы финансового менеджмента. Т.1. – К.:Ника-Центр, Эльга, 2001. – 592 с.
  8.  Блонска В.І., Хватамуха Т.М. Діагностика управління капіталом підприємства / Вісник Лісотехнічного університету України. - №19. - 2009. - С. 252-258   
  9.    Грачев А.В. Анализ и управление финансовой устойчивостью предприятия. — П.: Финпресс, 2007. – 567 с.
  10.   Гринів Б. В. Економічний аналіз торговельної діяльності / Б.В. Гринів. – К.: ЦУЛ, 2011. – 392с. 
  11.   Гордополов В.Ю. Фінансовий аналіз.- К.: КНТЕУ, 2010.- 434с.
  12.   Гуляєва Н.М. Інвестиційний менеджмент [Текст] / Н.М.Гуляєва, І.М.Вавдійчик, І.В.Ященко.- К.: КДТЕУ, 2010.- 254с.
  13.   Давиденко Н. М. Фінансовий менеджмент підприємств / Н. М. Давиденко // Фінанси України. – 2004. – № 6. – С. 90-95.
  14.   Дорошук Г. А. Антикризове управління підприємством / Г.А. Дорошук, Н.М. Дащенко. – Львов: Новий світ-2000, 2010. – 332с. 
  15.   Євтух О. Т. Фінансовий менеджмент для магістрів і не тільки / О.Т. Євтух, О.О. Євтух. – К.: ЦУЛ, 2011. – 408с.
  16.   Інформаційні системи і технології в фінансах.Ч.2.Автоматизація управління фінансами на підприємствах і в комерційних структурах. Інформатизація фінансового ринку.- Харків: ХДУХТ, 2010.- 125с.
  17.   Бень Т.Г., Довбня С.Б. Інтегральна оцінка фінансового стану підприємства // Фінанси України. - 2002.  - С.53-58.
  18.   Ковалёв В. В. Введение в финансовый менеджмент / В. В. Ковалёв. – М. : Финансы и статистика, 2006. – 768 с.
  19.   Коваленко Н. Управління грошовим потоками українських підприємств у сучасних умовах господарювання / Н. Коваленко // Економічний аналіз. – 2011. – № 8. – С. 40-44.
  20.   Ковальчук С.В.,  Фінанси/ С.В.Ковальчук, І.В.Форкун.– Львів:Новий світ-2000, 2009.– 568с.
  21.   Лігоненко Л.О. Антикризове управління підприємством. – К.: КНТЕУ,  2005 - 822с.
  22.  Любенко Н.М.,  Фінанси підприємств.– К.:ЦНЛ, 2009.– 264с.
  23.   Мельник О. В., Данілова Л. І.  Венгуренко Т. Г., Степаненко А. А.    Особливості формування власного капіталу підприємства / Науковий вісник Національного університету  ДПС України  (економіка, право). - №1(48). -  2010. - С. 94-98.  
  24.   Мицак О.В. Грошові потоки у системі фінансового управління підприємством // Формування ринкових відносин в Україні. – 2010. – № 9. – С. 15-21.
  25.   Офіційний сайт Державного комітету статистики України [сайт http:www.ukrstat.gov.ua]
  26.   Останкова Л. А. Аналіз, моделювання та управління економічними ризиками / Л.А. Останкова, Н.Ю. Шевченко. – К.: ЦУЛ, 2011. – 256с. 
  27.   Партин Г.О., Митрухіна О.Я. Фінансова стратегія у системі управління фінансами підприємств // Науковий вісник НЛТУ України. – 2009. – Вип. 19.6. – с.208-214
  28.   Плескач В.Л. Моделювання фінансово-економічних процесів.- К.: КНТЕУ, 2010.- 428с.
  29.   Птащенко Л. О. Управління корпоротивними фінансами / Л.О. Птащенко. – К.: ЦУЛ, 2008. – 296с. 
  30.   Рупняк М. Я. Фінанси акціонерних товариств // Фінанси України - 2004 р. - № 5. -  с. 105-110.
  31.   Сич Є.М.,  Стратегічний аналіз – К.:Каравела, 2010.– 201с.
  32.   Телишевська, Л.І.Фінансовий та інвестиційний аналіз/ Л.І.Телишевська, В.І.Успаленко.- К.: Бурун Книга, 2011.- 280с.
  33.   Терещенко О.О. Фінансова санація та банкрутство підприємства. К.-2000.-.456 с.
  34.   Фінансовий менеджмент : навч. посіб. / Н. М. Давиденко; Акад. муніцип. упр. — Ніжин: Аспект-Поліграф, 2007. — 332 с.
  35.   Филипенко О.М.,  Кредитування підприємств: Навч. посіб./ О.М.Филипенко, В.А.Гросул.– Харьков:ХДУХТ, 2011.– 174с.
  36.   Филипенко О.М.,  Планування і контроль на підприємстві: Навч. посіб./ О.М.Филипенко, В.А.Гросул.– Харків:ХДУХТ, 2011.– 326с.
  37.   Фінанси підприємств : підруч. / керівник авт. кол. і наук. ред. проф. А. М. Поддєрьогін. – 3-тє вид., перероб. і доп. – К. : КНЕУ, 2000. – 460 с.
  38.    Фінанси підприємств : навч. посіб. для студ. екон. спец. всіх форм навч. – К. : ЦУЛ, 2002. – 268 с.
  39.  Чмутова І. М. Принципи управління капіталом підприємства / І. М. Чмутова, О. В. Лебідь // Збірник наукових праць. – К.: Видавничо-поліграфічний центр Академії муніципального управління, 2006. – Вип. 25. – С. 168 – 173.
  40.   Шеремет А.Д. Финансы предприятий: менеджмент и анализ: Учебное пособие. – М. Финансы 2006. – 479 с.
  41.   Шерстюк О.Л. Фінансова політика та аудит державних фінансів.- К.: КДТЕУ, 2010.- 340с.


Додаток А

А.1 Приклад оформлення титульного аркушу звіту з виробничої практики

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

Кафедра фінансів

ЗВІТ

з виробничої  практики

студента __________ курсу

напряму підготовки_________________________________________________

П.І.Б.______________________________________________________________

Керівник практики від підприємства____________________________________

                                                                           (П.І.Б., посада)

Керівник практики від інституту________________________________________

                                                                          (П.І.Б., посада)

Захищений

Протокол № ___ від "___" _______________ 20__р.

Зав. кафедри   К.Д. Гурова

Харків - 2013


Додаток Б

Б.1 Приклад оформлення змісту звіту з виробничої практики                                                                                    

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………………3

Розділ 1 Характеристика фінансово-господарської діяльності та

організаційно-управлінської структури установи…………………………………5

1.1. Загальна характеристика об’єкта дослідження…………………………..5

1.2. Розрахунково-касове обслуговування клієнтів…………………………..7

Розділ 2 Економічний аналіз…………………………………………....................28

2.1.  Аналіз кредитних операцій банку………………………………………28

2.2. Аналіз депозитних операцій банку…………………………………….. 36

2.3. Аналіз операцій з пластиковими картками……………………………..43

2.4. Аналіз грошових потоків банку………………………………………....49

2.5. Аналіз фінансових показників банку…………………….……………..54

2.6. Аналіз валютних операцій……………………………………………….64

Висновки………………………………………………………………………........67

Список використаних джерел..……………………………………………………70

Додатки……………………………………………………………………………..72


Додаток В

Договір на проведення практики студентів

ДОГОВІР №______

про проведення практики студентів

Київський національний торговельно-економічний університет

Харківський торговельно-економічний інститут

м.  Харків

Ми, що нижче підписалися, з однієї сторони  Київський національний торговельно-економічний університет  Харківський торговельно-економічний інститут (надалі - Навчальний заклад), в особі директора

 (назва навчального закладу)

Гурової К. Д .___ діючи на підставі           Положення про інститут                                          (посада, прізвище, ініціали)р                                      (установчого, реєстраційного документу)            і, з другої сторони,___________________________________________                                                                                                   (назва підприємства, організації, установи)

(надалі - База практики), в особі____________________________________

                                                                           (посада, прізвище, ініціали)

діючи  на підставі________________________________________________

                                             (установчого, реєстраційного документу)

уклали між собою цей договір:

1. База практики зобов’язується:

1.1. Прийняти студентів на практику згідно з календарним планом:

П№

Код та назва спеціальності (напряму підготовки)

Курс, група

Вид практики

Прізвище,

ініціали студента

Термін практики

Початок

Кінець

1.2. Призначити наказом кваліфікованих спеціалістів для безпосереднього керівництва практикою.

1.3. Створити необхідні умови для виконання студентами програми практики, для чого не допускати використання їх на посадах та роботі, що не відповідають програмі практики та майбутньої спеціальності.

1.4. Забезпечити студентам умови безпечної роботи на кожному робочому місці. Проводити обов’язкові інструктажі з охорони праці: ввідний та на робочому місці. У разі потреби навчати студентів-практикантів безпечним методам праці та забезпечити засобами техніки безпеки, лікувально-профілактичним обслуговуванням за нормами, встановленими для штатних працівників.

1.5. Забезпечити облік виходів на роботу студентів-практикантів. Про всі порушення трудової дисципліни, внутрішнього розпорядку та про інші порушення повідомляти навчальний заклад.

1.6. Надати студентам-практикантам можливість користуватися матеріально-технічними засобами та інформаційними ресурсами, необхідними для виконання програми практики.

1.7. Після закінчення практики надати характеристику на кожного студента-практиканта, в котрій відобразити виконання програми практики, якість підготовленого ним звіту тощо.

1.8. Надати студентам можливість збору інформації для курсових та дипломних робіт за результатами діяльності підприємства (установи), які не є комерційною таємницею на підставі направлень кафедри фінансів, обліку і аудиту ХТЕІ КНТЕУ.

2.  Навчальний заклад зобов’язується:

2.1. До початку практики надати базі практики для погодження програму, а не пізніше ніж  за тиждень - список студентів, яких направляють на практику.

2.2. Призначити керівниками практики кваліфікованих викладачів.

2.3. Забезпечити додержання студентами трудової дисципліни і правил внутрішнього розпорядку. Брати участь у розслідуванні комісією бази практики нещасних випадків, якщо  вони сталися зі студентами під час проходження практики.

2.4. Інститут зобов’язується не розголошувати використану інформацію про діяльність підприємства (установи) через знищення курсових, дипломних робіт та звітів у встановленому порядку.

3. Відповідальність сторін за невиконання договору:

3.1 Сторони відповідають за невиконання покладених на них обов’язків щодо організації і проведення практики згідно з законодавством про працю  в  Україні.

3.2. Всі суперечки, що виникають між сторонами за договором, вирішуються в установленому порядку.

3.3. Договір набуває сили після його підписання сторонами і діє до кінця практики згідно з календарним планом.

3.4. Договір складається у двох примірниках - по одному базі практики і навчальному закладу.

3.5. Юридичні адреси сторін і розрахункові рахунки:

Навчального закладу   61045, м. Харків, пров. О. Яроша, 8                                     л

                                                  тел. /факс 8(057) 340-45-87_______________                                                 

Бази практики

 

Підписи та печатки:

           Навчальний заклад                                                        База практики

___________________________                                                   ____________________

„____” _____________ 20___ р.                                    „____” __________20___ р.

Відповідальний

від кафедри фінансів                                    О.О. Сидоренко


Додаток Д

Паспорт бази практики    

                                  

Мiнiстерство освiти і науки, молоді та спорту України

Київський національний торговельно-економічний університет

  Харківський торговельно-економічний інститут

ПАСПОРТ

БАЗИ ПРАКТИКИ

для студентів напряму підготовки, професійного спрямування/спеціальності

№________________   .

.

(назва)

ПОВНА НАЗВА ПІДПРИЄМСТВА (ОРГАНІЗАЦІЇ,  УСТАНОВИ) ____________________________________________________________________

Організаційно-правова форма___________________________________________

(оренда, кооператив, господарче товариство,приватне, акціонерне, з обмеженою відповідальністю)

Ідентифікаційний код за ЄДРПО________________________________________

Поштова адреса:

поштовий індекс______________________________________________________

область, район _______________________________________________________

населений пункт ______________________________________________________

вулиця, будинок ______________________________________________________

Міжміський код, телефон та факс________________________________________

Електронна поштова адреса _____________________________________________

Адреса сайта в мережі інтернет___________________________________________

Проїзд до підприємства _________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

КЕРІВНИК ПІДПРИЄМСТВА

(ОРГАНІЗАЦІЇ, УСТАНОВИ)____________________________________________

                                                                                                                           (підпис)

____________________________________________________________________

                                                                       (прізвище, ім’я, по батькові) 

 

«______»________________20______р.                                              М.П.     


Характеристика підприємства (організації, установи)

відповідно до вимог програми практики:

1. Рік заснування _____________________________________________________                                                                                                            .

2. Форма власності ___________________________________________________                                                                                                          .                                                        (державна, приватна, колективна та ін.)

3. Приналежність до об’єднань _________________________________________                                                                  .                                                                                                                                          4. Організаційна структура ____________________________________________________________________ (підрозділи, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи)

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

                                                                                                                                           

5. Тип підприємства (для підприємств ресторанного господарства) ______________________________________________________________________

6. Організація бухгалтерського обліку та характер бухгалтерської звітності

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

7. Основні види економічної діяльності (із зазначенням КВЕД)

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________8. Товарна спеціалізація або основні види продукції (роботи, послуги) __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

9. Основні ринки діяльності та  клієнтура

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


10. Основні показники балансу на початок та на кінець останнього календарного року, тис. грн.:

статутний капітал _____________________________________________________

власний капітал _______________________________________________________

загальний обсяг активів ________________________________________________

у т.ч. залишкова вартість основних засобів ________________________________

11. Основні фінансові результати діяльності за останній календарний рік, тис. грн.:

дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

_____________________________________________________________________

фінансовий результат від операційної діяльності _____________________________________________________________________ чистий прибуток ______________________________________________________

12. Середньооблікова чисельність працівників за останній повний календарний рік, осіб ______________________________________________________________

13. Відомості про наявну матеріально-технічну базу (магазини, складські приміщення, автопарк тощо)  

______________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

14. Кредитний рейтинг (за наявності)

____________________________________________________________________

15. Дані про дату і місце оприлюднення останньої річної інформації (за наявності)

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

розміщена на сайті у мережі Інтернет ______________________________________________________________________

(адреса сайта)

                                                                                   

16. База практики відповідаєне відповідає програмі практики  (підкреслити)

                                               

                                                                                                                                       

Зав. кафедри                 ________________                       / К.Д. Гурова/                                                                                            

 

"____" _________________  20___р.



Додаток Е

Щоденник практики

7. Правила ведення й оформлення щоденника

7.1. Щоденник – основний документ студента під час проходження практики.

7.2. Коли студент проходить практику за межами міста, у якому знаходиться інститут, щоденник для нього є також посвідченням про відрядження, що підтверджує тривалість перебування студента на практиці.

7.3. Під час практики студент щодня коротко чорнилом повинен записувати в щоденник усе, що він зробив за день для виконання календарного графіка проходження практики, тут же в загальній послідовності відображає й діяльність з громадсько-політичної практики. Докладні записи веде в робочих зошитах, які є продовженням щоденника.

7.4. Не рідше як раз на тиждень студент зобов`язаний подавати щоденник на перегляд керівникам практики від інституту й від підприємства, які перевіряють щоденник, дають письмові зауваження, додаткові завдання й підписують записи, що їх зробив студент.

7.5. Після закінчення практики щоденник разом із звітом має бути переглянутий керівниками практики, які складають відгуки й підписують його.

7.6. Оформлений щоденник разом із звітом студент повинен здати на кафедру.

Без заповненого щоденника практика не зараховується.

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Київський національний торговельно-економічний університет

Харківський торговельно-економічний інститут  

Кафедра_____________________________________________

ЩОДЕННИК ПРАКТИКИ

Студента ____________________________________________________

                                              (прізвище, ім.`я, по-батькові)

факультет___________________________________________

курс _______________________ група ___________________

напрям підготовки___________________________________________

    (код, назва)

____________________________________________________

Харків 2013


РОЗПОРЯДЖЕННЯ НА ПРАКТИКУ

Студент _____________________________________________________

                                        (прізвище, ім.`я, по-батькові)

направляється на ____________________________________ практику в

                                                                            (вид практики)

 

місто________________________ на _____________________________

                                                                                                             (назва підприємства)

Термін практики: з ____________________ по ____________ 20____ р.

Керівник практики від кафедри _________________________________

                                                                                                  (посада, прізвище, ім.`я, по-батькові)

Печатка

інституту

                Завідувач  практики __________________________________

Керівник практики від підприємства _____________________________

                                                                                                                (посада, прізвище, ім.`я, по-батькові)

 

Прибув на підприємство

Печатка

підприємства

                                 „____”____________________________ 20_____ р.

____________________________________________________________

                                              (посада, підпис, прізвище, ініціали відповідальної особи)

Вибув з підприємства

Печатка

підприємства

                                 „____”___________________________ 20_____ р.

_____________________________________________________________

                                              (посада, підпис, прізвище, ініціали відповідальної особи)

5. Робочі записи під час практики

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

6. Профорієнтаційна робота

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


2. Календарний графік проходження практики

з/п

Назви робіт

Тижні проходження практики

Примітки про виконання

1

2

3

4

5

Підписи керівників практики

від кафедри ________________  від підприємства ________________

3. Відгук і оцінка роботи студента на практиці

                                                                     (підприємство, установа)

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Підпис керівника практики від підприємства ______________________

Печатка

                                   „______” ___________________________ 20___ р.


4. Висновок керівника практики від кафедри про роботу студента

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Підпис керівника практики від кафедри__________________

Залікова оцінка з практики ____________________________

„______” ___________________ 20____ р.

  1.  Основні положення практики

1.1. Студент до відбуття на практику повинен отримати інструктаж керівника практики:

  •  оформлений щоденник (посвідчення про відрядження);
  •  індивідуальні завдання з виробничої практики;
  •  два примірники календарного графіка проходження практики – один для студентів і один – для керівника практики від підприємства);
  •  направлення на практику;
  •  направлення на поселення в гуртожиток (у разі потреби).

1.2. Студент, прибувши на підприємство, повинен подати керівникові від підприємства щоденник, пройти інструктаж з техніки безпеки й пожежної профілактики, ознайомитися з робочим місцем, правилами експлуатації устаткування та уточнити план проходження практики.

1.3. Під час проходження практики студент зобов`язаний суворо додержувати правил внутрішнього розпорядку підприємства.

1.4. Звіт про практику студент складає відповідно до календарного графіка проходження практики й додаткових вказівок керівників практики від інституту та від підприємства.

1.5. Практика студента оцінюється за чотирибальною системою й враховується при призначенні стипендії нарівні з іншими дисциплінами навчального плану.

1.6. Студент, що не виконав вимог практики й дістав негативний відгук про роботу або незадовільну оцінку під час захисту звіту, направляється повторно на практику під час канікул.  




1. Контрольная работа- Спецификация финансового учета и отчетности в некоммерческий, общественных и религиозных организациях
2. Лабораторная работа 38 1
3. ГИПОТАЛАМУС Гипоталамус образует нижние отделы промежуточного мозга и участвует в образовании дна 3 желуд
4. Тема- Эксплуатационные требования к компьютерному рабочему местуЦель работы- рассмотреть эксплуатационны.
5. Война и мир Андрея Болконского
6. И оправдана премудрость всеми чадами ее.html
7. Задание 1 Наводнением называют затопление водой значительной местности в результате подъема уровня воды
8. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук
9. ЛУКОЙЛГАРАНТ исполняется пять лет Елена РАЗИНА 19 июля НПФ
10. Лабораторная работа 3 Тема работы- Асимметричный алгоритм шифрования RS Цель работы - Изучить принцип раб
11. Роздавальна лінія закладу швидкого харчування
12. Сигарье Алена
13.  Властивості інформації
14. Аппаратная и программная конфигурация
15. 1 Понятие психологии онкологических заболеваний
16. на тему Россия в конце 17 начале 18 вв
17. Понятие трудового договора
18. Реферат- Конструирование психосемантических полей как способ выявления ключей для выбора оптимального названия
19. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора психологічних наук Київ '
20. Социально-психологический климат в организации Факторы и особенности формирования Организационная культура Формирование и изменение корпоративной культуры организации