Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

30 рр Українські землі були поділені між 4 державами Західні землі в складі Польщі Чехословаччини Рум.

Работа добавлена на сайт samzan.net:


20-30 рр

Українські землі були поділені між 4 державами

Західні землі в складі Польщі, Чехословаччини, Румунії

Румунія – ситуація подібна до Чехословаччини

Після І світової війни Буковина увійшла до складу Румунії

Варшавська угода між Пілсудським і Петлюрою у квітні частина нац свідомих українців звинуватила Петлюру в зраді, у передачі їм Західноукраїнських земель. Але вони і так не контролювалися директорією.

Українські землі в складі другої речі посполитої. Антанта погодилася визнати ці землі в складі Польщі за умов, що буде надана автономія (у 1923 році). Східна Галичина стала східною малопольщею

Пацифікація – унеможливити будь-який спротив з боку українців. Треба виховувати українців у потрібному руслі.

Школи українські стають двомовними, православна церква (Полісся, Волинь) теж постраждала. До 1914 р було бл 400 православних церков, потім – 50 церков. Поляки погодилися на існування легальних політичних партій (УНДО – укр. Нац дем об’єднання). Але самостійники вважали УНДО угодовцями.

1920 рік Українська військова організація (Коновалець). Вояки, люди, які звикли вирішувати питання зі зброєю в руках, готові ризикувати своїм життям. Впливова організація.

Після І світової війни велика частина українців виїхала в Європу, в Латинську Америку.

Чехія, Словаччина – ставлення до українців спокійніше. Там універи, політичні організації. В 1922 році група української націоналістичної молоді. Це організації, які ставили питання боротьби за незалежну Україну.

Частина українців поїхала до Франції. Там було легше знайти роботу. Петлюра якийсь час зміг перебувати в Польщі. В 1922 році Пілсудського відсторонили від влади, становище петлюрівців було дуже напруженим. Постійні вимоги з боку Росії видати Петлюру. Він мусив виїхати і осів у Парижі. Там не мав засобів до існування. Його дружина залишилася в Польщі. Жив на приватні пожертви. Відійшов від політичної боротьби.

Для нас Петлюра важливий ось чому. Більшовицька Росія проводила агресивну зовнішню політику. В Європі багато людей підтримували більшовицьку Росію. Українська еміграція складалася з петлюрівців, гетьманців, білогвардійців. Петлюру підтримувало тоді 2-3 тисячі людей. Тоді ж в Парижі мешкав Махно. Росія вирішила використати ім’я Петлюри для агітаційної роботи. 1926 рік вбивство Петлюри Шварцбатом. З цього зробили процес, у якому звинуватили українських буржуазних націоналістів і звинуватили в організації єврейських погромів. Коли Шварцбата заарештували, він сказав, що помстився за єврейські погроми. Завдяки впливу Росії, позиції певних людей, які не симпатизувати Петлюрі, Петлюру звинуватили, Швацбата виправдали. Винниченко підтримав Шварцбарта. Пішло Петлюра як синонім «бандит», єврейські погроми. Коли проводили слідство і присяжні виправдали Шварцбата, професійні правники були ошарашені.

Та частина українців, яка була налаштована на боротьбу за самостійну державу, на певному етапі вирішили об’єднатися для створення одного центру. Ініціатива належить і Коновальцю. В 29 році створена ОУН. Провід її очолив Коновалець, заступник, права рука – Мельник. ОУН – серйозна організація.

Три шляхи своєї діяльності

  •  Терористичні акти. Вміли проводити і проводили. 34 рік – Піратський за пацифікацію, 33 рік – аташе радянського консульства (за голодомор). ОУН стояла все ж на жорстких позиціях, ідеолог і натхненником їх був Донцов (інтегральний націоналізм)
  •  Дипломатично-представницька діяльність. Контакти з різними політичними організаціями, з урядами через певних людей виходити на впливові особи.
  •  Виховний. Треба виховувати молодь, створювати молодіжні організації.

Вплив ОУН був великий. Завдяки цій організації не просто можна було когось вбити, вони допомогли популяризувати ідею незалежної України.

Поляки з ОУН боролися, але знищити не могли. В 33 році Бандера очолив крайовий провід ОУН. Після вбивства Піратського був заарештований. До початку війни сидів.

38 рік в Роттердамі вбили Коновальця. За ініціативою Росії. В кав’ярні йому передали пакуночок. Потім він вибухнув.

На відміну від речі Посполитої українські землі в складі Чехословаччини було дещо кращим становище. Організації політичні створюються тут. Але все рівно чехи і словаки ставилися до українців як до людей третього сорту.

Чехословаччина. 38-39 рр Карпатська Україна. В 38 році Німеччина вже була достатньо сильно. Навесні аншлюс з Австрією. Починають думати про Чехословаччину. Чехія значною мірою була під німецьким впливом з середніх віків. Тільки в 19 столітті згадали (відродження). Чехословаччина отримала Судетську область. Там багато німців

Вересень 38 рік мюнхенська змова. І Франція (Даладьє), і Англія (Чемберлен) підписали угоду і Судети відійшли до Німців. Бенеш пішов у відставку. Тоді Чехословаччина запровадила автономію для Підкарпатської України. Обрали прем’єром Августина Волошина. Він дозволив існування фашистських організацій в підкарпатській Україні. Ужгород, Берегово, Мукачев відгодили до Угорщини. В 39 році настав кінець Чехословаччини.

В березні 39 року Чехословаччина припиняє своє існування. Створюється Словаччина (маріонеткова держава під німцями) і Чехія.

Підкарпатська Україна як незалежна держава проіснувала кілька днів. Карпатська Україна передана угорцям.

Більшовицька Україна

Коли закінчується громадянська війна (в 21 році). До 21 року Росія вела війну. Вели війну всіма можливими-неможливими методами. Виграли. Поки йшла війна, вони брали від населення все, що можна (мобілізація, продовольство). На 21 рік населення незадоволене. Можна його натиснути, роззброїти, але більшовики розуміли, що ця ситуація небезпечна. Треба зміцнювати свою владу в Україну. НЕП пов’язана з селянським питанням. Продрозкладка була під час громадянської війни.

Під час громадянської війни було гасло Земля-селянам! Щоб селяни пішли. Ідея непу – треба дозволити приватну власність, бо зацікавити населення буде неможливо. Ленін казав, що на цьому етапі така зрада революції необхідна. Земля, сфери послуг, дрібні підприємства – приватна власність.

21-22 рр – голод. В Україні загинуло до 2 млн. Різні організації з-за кордону подавали допомогу. Тільки наприкінці цю матеріальну допомогу із Заходу почали передавати Україні.

НЕП допомогла. На кінець 20 рр голоду не було. Селянин став сильним. Було багато середняків (потім почали називати куркулями).

В якій політичній формі буде існувати Росія? В 22 році розгорнулася дискусія.

Сталін: автономізація.

Ленін: треба враховувати національні інтереси – союз. Тобто ніби-то незалежні держави об’єднуються на рівних умовах. За союз виступали на Україні місцеве партійне керівництво.

Грудень 22 року І з’їздом рад створено радянський союз: Росія, Україна, Білорусія і Закавказька федерація

25 р- узбекистан

29 – Туркменія

30-ті роки – Казахстан

Влада функціонує таким чином: створюється 5 загальноросійських міністерств, 5 змішаних, все інше – Україні. Українська комуністична партія більшовиків входила до складу РКП(б).

Політика коренізації. Для того, щоб заспокоїти. Недавно була національно-визвольна боротьба. Ця політика стосувалася і Закавказзя і Білорусь, і автономних областей – всі нац меншини. Максимально залучити національні кадри для управління. Більшовики поступили дуже мудро. Якщо ліва центральна рада ні з ким не хотіла співпрацювати, то більшовики дозволили. Грушевський, Тютюник повернулись. Коренізація = українізація. Треба показати населенню, що українці беруть участь в управлінні державою.

Партійна організація. Середня і нижня ланка – багато етнічних українців. Але все вирішувала верхівка. Тільки близько чверті складали там етнічні українці. Діловодство – на українську мову. 1927 рік постанова – все діловодство на українську мову.

Школи на українську мову. 97 % учнів наприкінці 20-х років навчалися українською мовою. ВНЗ – українською, періодика, література – теж.

Театр Березіль, неокласики – це справді національне відродження.

Більшовикам це було потрібно тільки для остаточного зміцнення своєї влади і переходу до будівництва соціалістичного суспільства. Сталіну вдалося зміцнити становище і за межами, і всередині держави.

29 рік – Троцького вислали з Росії. Каменев, Зіновієв, Бухарін були придушені. На 25 рік промисловість вийшла на довоєнний період. 26 рік ГПУ писала доповідну. Тоді ще не садили, розстрілювали. Але фіксували, що фактично процес українізації активізує націоналістів. Нарком освіти Шумський запропонував замість Кагановича на чолі партії поставити українця Чупаря.

Хвильовий: «Геть від Москви – дайош Європу!». Це не заклик політичний. Це пов’язано з культурною політикою. Теорія боротьби культур. Хвильовий був переконаний комуніст, він щиро вірив у ті ідеали. Він вважав, що українська культура може повноцінно розвиватися тоді, коли позбудеться тиску російської культури.

1928 рік – Волобуєв економіст. Доводить, що політика Росії щодо України – колоніальна.

1928 рік – Шахтинська справа.

1927 рік – починається колективізація. Більшовики змогли зробити те, що казали – ніякої приватної власності. Поступово забирати землю. Спочатку був принцип добровільності. Але навіть це поступово призводить до спротиву.

1929 рік більшовики проголосили «Рік великого перелому». Остаточно перемогла радянська влада, неможлива реставрація капіталізму. Промисловість потребувала грошей, а гроші можна було взяти, продавши збіжжя за кордон. Росія продавала збіжжя по демпінгових цінах. Ідея колективізації – не заробити грошей, це ліквідація приватної власності. Селянин не є союзником пролетаріату. Треба сільське господарство переводити на великі промислові масштаби. Селяни не йдуть в колгоспи. Починають збільшувати розміри хлібозаготівель. 1929 рік – проголошення суцільної колективізації.

План: 7,7 млн тонн хлібозаготівля 30 рік

На 32 рік залишили 6,2 – але і це не змогли виконати. Голод був уже в 31 році. Суцільна колективізація і ліквідація кулака як класу. Свого часу, коли почали казати про голод. Питання: чому не було спротиву? В 30 році було близько 1200 збройних повстань.

Були бабині бунти – не було чим годувати дітей, роззброювали владу місцеву.

Це був геноцид чи голод. Це штучний голод.

Це було пов’язано з тими регіонами, де мешкало українське населення – геноцид

Але був голод і в Поволжі. Від голоду в Україні вмирали не тільки українці.

Фахівці кажуть, що юридично довести, що це геноцид – неможливо. В 2006 році в Україні закон.

Репресії кінця 20-х рр..

СВУ. Заарештували в 29 році. Процес відбувся у 30 році. В Харківському оперному театрі продавали квитки на цей судовий процес.

45 осіб. Академік Єфремов очолював цю спілку. Звинуватили в таємній організації. Було заарештовано бл 700 осіб, які проходили по цій справі. А взагалі бл 30 тис по Україні в той час було заарештовано.

В 34 р Сталін висунув теорію: з перемогою соціалізму класова боротьба не затухає, а активізується. В 34 році вбили Кірова. Сталін використав цю ситуацію. Закон, зміни до кримінального кодексу. Тепер будь-яка спроба терористичної організації. Розгляд справи 10 днів. Виконувати впродовж кількох днів. Ніяких апеляцій.

Куліш, Плужник, Підмогильний – отримали свої строки.

Українська військва організація – кілька укр. Письменників, теж звинуватили. Серед них був і О.Вишня. активізація боротьби приходить 37-38 рр. в 36 році було бл 15 тис репресованих, в 37 році – 158 тисяч, в 38-108 тисяч.

З 20 до кінця 30 рр було репресовано в Україні в межах 5 мільйонів. 37 рік – Закон про антирадянські елементи. Знищувати всіх куркулів, які повернулися із заслання, з тими, хто пов'язаний з націоналістами.

Найкраща частина українського суспільства знищена. Генофонд нації – знищений. Сильний удар по селянству.

Радянська влада впродовж 20-30 рр побудувала монолітне суспільство.




1. задание 1
2. Функциональное обследование предприятия. Разработка маркетингового плана предприятия.Проектирование, размещение и продвижение web-сайта предприятия
3. Учет расчетов по подотчетным суммам и прочим операциям
4. это обстановка на определенной территории сложившаяся в результате аварии опасного природного явления ка
5. Выверку прицела производить по точке наводки а при отсутствии удаленных точек для наводки по щиту
6. сосудистой системы
7. тема наиболее общих взглядов на мир челка на его место в мире
8. Получают путем дистилляции и снижения содержания серы для чего удаляются все примеси меркаптанов очень ле
9. Бернард Шоу
10. доклада сентябрь 1998 г
11. Задание 1 Авантюра заимств
12. лекция Веч
13. Фрэнк Эдвардс Странные люди- Питер; СанктПетербург; 2010 ISBN 9785498077796 Аннотация Они видят сквозь землю
14. Управление стоимостью проекта
15. Российская Федерация Россия есть демократическое федеративное правовое государство с республиканской фо
16. Но для получения вычета по налогам- ЕНВД и УСН 6 только для ИП без работников страховые взносы должны быть у
17. Увеличение количества курящих сегодня это всплеск различных заболеваний завтра а значит дополнител
18. Система управления финансами
19. 111~ Засоби інтеграції іншокодових повідомленьу текст на матеріалі наукової та художнь
20. путешествия к относительно неискаженным или незагрязненным областям с уникальными природными объектами