Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тема запровадив англійський біолог А

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Термін «екосистема» запровадив англійський біолог А. Тенслі у 1935 році: «екосистема (біоценоз) — основна одиниця біосфери, яка є об’єктом вивчення екології.» У сучасному розумінні, екосистема — складний природний комплекс живих істот, що взаємодіють з неорганічним середовищем та знаходяться в матеріально-енергетичній залежності від неї. Для зручності вчені розглядають екосистему як ізольовану одиницю (рілля, озеро, пасовище, струмок тощо), проте фактично різні компоненти постійно переміщуються з однієї екосистеми в іншу.  Структура. Кожна екосистема складається з біоценозу та біотопу.

Біотоп — це ділянка поверхні землі з більш-менш однотипними умовами існування (ґрунтом, мікрокліматом тощо).

Біоценоз — це історично сформована сукупність рослин, тварин та мікроорганізмів, що населяє біотоп. Відповідно до цього кожний біоценоз складається з фітоценозу (угрупування рослин), зооценозу (угрупування тварин) та мікроценозу (угрупування мікроорганізмів). 

Крім природних екосистем, існують також штучні екосистеми: космічна станція, акваріум, вазон із кімнатною рослиною тощо.   Біоценози земної кулі утворюють біоценотичний покрив, який вивчає біогеоценологія. Сукупність всіх біогеоценозів нашої планети утворює велетенську екосистему — біосферу.

В структурі кожної екосистеми можна виділити чотири функціональні компоненти:

1. абіотичне оточення, тобто весь комплекс неживої природи;

2. комплекс автотрофних організмів, що забезпечують органічними речовинами;

3. комплекс гетеротрофних організмів — консументів, які живуть за рахунок поживних речовин, створених первинними продуцентами;

4. комплекс організмів, які розкладають органічні сполуки до мінерального стану (редуценти).

Між усіма чотирма ланками існує закономірний зв’язок.  Дуже великі наземні екосистеми називають біомами.   Види екосистем. За масштабами екосистеми поділяються на мікроекосистеми, мезоекосистеми і макроекосистеми.  У мікроекосистемах невеличкі, тимчасові біоценози, що називаються синузіями, перебувають у обмеженому просторі. До таких екосистем належать трухляві пеньки, мертві стовбури дерев, мурашники тощо. Найбільш поширеними серед екосистем є мезоекосистеми, або біогеоценози, в яких біоценози займають однотипні ділянки земної поверхні з однаковими фізико-географічними умовами і межі яких, як правило, збігаються з межами відповідних фітоценозів.  Макроекосистеми охоплюють величезні території чи водні акваторії, що визначаються характерним для них макрокліматом і відповідають цілим природним зонам.Подъем верхнего века - результат сразу!  До макроекосистем належать екосистеми тундри, тайги, степу, пустелі, савани, листяних і мішаних лісів помірного поясу, субтропічного і тропічного лісів, а також морські екосистеми.  Також, можна виділити глобальну екосистему, прикладом якої є біосфера нашої планети.  За ступенем трансформації людської діяльності екосистеми поділяються на природні, антропогенні та антропогенно-природні.  У промислово розвинутих країнах, на захоплених людською діяльністю територіях природних екосистем майже не залишилося, хіба що в заповідниках. Лісові насадження, луки, ниви — все це антропогенно-природні екосистеми, які хоча й складаються майже єдино з природних компонентів, але створені й регулюються людьми.   До антропогенних екосистем належать екосистеми, в яких переважають штучно створені антропогенні об’єкти і в яких, крім людей, можуть існувати лише окремі види організмів, що пристосувалися до цих специфічних умов. Прикладом таких антропогенних екосистем є міста, промислові вузли, села (в межах забудови).  Региональная и национальная экономика  Шпаргалка. Региональная экономика и экология, 2011 Збереження  природної  цілісності  екосистем  як  принцип  природокористування . Цей принцип випливає з найважливіших закономірностей взаємопов’язаності змін компонентів природи під впливом антропогенної діяльності. Вплив людини на окремі компоненти природи та окремі види ресурсів не обмежується змінами лише в них. Зміни одного з компонентів природної системи призводять до змін в інших, а іноді – до зміни якості екосистеми вцілому. Прикладом може служити осушення боліт в областях  Українського Полісся, після чого змінилися якості багатьох екосистем - рілля виявилася підтопленою, висохли малі річки тощо.




1. Управление персоналом п-п Название темы Фамилия
2. Информатизация в юриспруденции- правовой режим информационных ресурсов
3. Оценка экономической целесообразности производства ПЭВМ, с помощью электронной модели
4. Николай Помяловский
5. темах Защита информации в информационных системах локального уровня Информационная безопасность и за
6. Английский роман Казуо Ишигуры
7.  Сформулируйте понятие БД
8. Особенности психологического развития ребёнка в младенческом возрасте.html
9. Методические указания по промышленной технологии лекарства
10. Статья- Повышение эффективности изготовления деталей машин с использованием комбинированного лезвийного инструмента
11. История возникновения и сущность предпринимательства.html
12. СЛ Франк
13. тема основанная на частной собственности свободе выбора и конкуренции опирается на личные интересы ограни
14. Но теперь от этого соперничества повеяло преступлением Бутафорский кинжал заменен настоящим Проже
15. профилактического педиатрического медикопрофилактического факультетов издание пятое переработанное
16. Контрольная работа Абсалямовой Любовь Ужеяхматовны Студента курса Ю 45 Специальность- 030501
17. і. Пилигримді илемдеудін ерекшеліктері келесіді жатады- Металл деформациясы айнымалы калибр ~имасынд
18. технической базы современного предприятия
19. Анализ состояния современной системы образования Основными целями функционирования системы образовани
20. политической сфере только граждане могли быть полноправными членами военного ополчения и занимать госуда