Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Визначення потреби в кредитних ресурсах

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Практична робота №4. Визначення потреби в кредитних ресурсах. Розрахунки нарахування відсотків за кредит

Аналіз ефективності використання кредитів підприємством

Використання банківських кредитів підприємством є показником нормальної фінансової діяльності, оскільки вкладення власних фінансових ресурсів у активи (як основні, так і оборотні) повинно відбуватися лише у межах постійної потреби, яка не знає коливань у бік зменшення. Для покриття тимчасового збільшення потреби у фінансових ресурсах раціонально використовувати банківський кредит. Тому в ринковій економіці саме на нього припадає значна частина позикового капіталу.

При організації кредитних відносин підприємства з банками, фінансовий аналітик повинен визначити, як підприємство у процесі планування й освоєння кредитів забезпечує взаємозв’язок використання кредиту та власних фінансових ресурсів, підвищення рентабельності використання всіх ресурсів.

Незважаючи на важливість та актуальність аналізу ефективності використання кредитів підприємством, дане питання висвітлюється лише в окремих працях і є малодослідженим.

Першим кроком аналізу ефективності короткострокових банківських кредитів на збільшення фонду оборотних коштів є визначення оборотності цих кредитів і порівняння швидкості їх обороту з швидкістю обороту власних оборотних коштів та інших оборотних коштів підприємства. Якщо підприємство протягом року неодноразово отримує кредити банку (банків) в оборотні кошти і має досить сталу заборгованість за короткостроковими кредитами, швидкість їх оборотності визначається за формулою:

   ,                                                                          (1)

це Окр - оборотність короткострокового кредиту, дні;

КР - середній залишок заборгованості за банківськими позиками, включаючи прострочені, у звітному періоді (рік, квартал), тис. грн.;

Д - тривалість звітного періоду, дні;

Пкр - повернення короткострокової заборгованості за позиками у завітному періоді, тис. грн.

Далі необхідно з’ясувати ціну кредиту і вигідність купівлі додаткових грошей на ринку позикових капіталів, тобто у комерційних банків. Для цього визначається середній річний відсоток, який фактично сплатило підприємство комерційному банку за звітний період, для порівняння з середнім позичковим відсотком, який можна вважати прийнятним у конкретних умовах звітного періоду (з врахуванням середньоринкових норм доходності та інфляції). Таким чином, визначається, якою мірою відсоткова політика банку, з яким підприємство підтримує партнерські відносини, відповідає ринковій ситуацій та інтересам підприємства. При цьому для визначення прийнятного рівня відсоткової ставки за користування короткостроковим кредитом можна скористатися формулою, яка визначає межу вигідності залучення кредиту за існуючого рівня інфляції:

                                                                        (2)                                                                                        

де р, - прийнятна для підприємства ставка річного відсотку за кредит;

r - нормальна відсоткова ставка за кредит у безінфляційній ситуації;

q - темп інфляції.

Банківський короткостроковий кредит, залучений до загального фонду оборотних коштів підприємства, разом з власними та іншими фінансовими ресурсами підприємства бере участь у створенні на підприємстві продукції, а, отже, доданої вартості і прибутку. Аналізуючи ефективність залучення банківських короткострокових кредитів, можна обчислити, яка частка прибутку від реалізації продукції одержана підприємством за рахунок банківських позик, і, зіставивши її із сплаченими відсотками за кредит, прийти до висновку про конкретний зиск (вигоду) підприємства від залучення банківських короткострокових кредитів.

Для аналітичного висновку про доцільність та ефективність використання банківських кредитів можна результат (прибуток на використаний банківський кредит), одержаний розрахунковим шляхом, скоригувати на співвідношення показників швидкості обороту кредиту й оборотного капіталу в цілому: якщо кредитні ресурси обертаються швидше, ніж весь оборотний капітал, зиск від їх використання, природно, вищий, ніж розрахований вищеописаним способом, і навпаки.

Аналіз ефективності отриманих і використаних довгострокових банківських кредитів на капітальні вкладення полягає у визначенні терміну, протягом якого досягається окупність прокредитованих витрат (включаючи відсотки за кредит) за рахунок дисконтованого грошового потоку (тобто за рахунок прибутку за вирахуванням податку на прибуток плюс амортизаційні відрахування від вартості прокредитованого об’єкта основних засобів). Якщо цей термін відповідає термінові, встановленому за кредитною угодою з банком, або менший за нього, прокредитовані капітальні вкладенні вважаються ефективними.




1. Белстройлицензия;Оставить пустым 5 оценки При каком виде коррозии бетона происходит раствор
2. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук КИЇВ ~ Д
3.  201 г. Об утверждении темы дипломной работы Зав
4. Тема 10 Право внешних сношений дипломатическое и консульское право 1
5. 2 Установки для поверхностного культивирования микроорганизмов
6. Тема- Ділові зустрічі збори наради Мета- Визначити основні закономірності ефективної роботи; навчитися ве
7. Эволюция сетевых операционных систе
8. Ауэтэкология2 Демэкология3
9. реферату- Природні зони
10. вариант ответа 1
11. тематическое обеспечение САПР отличается богатством и разнообразием используемых методов вычислительной м
12. Блинные Кучи кафе находящееся по адресу- ул
13. а да бнет в составе нет ядов вв составе сигареты нет стольких компонентов
14. А а~шана~ пайда болуымен Б~л а~ша ~аражаттарыны~ ~орларын ~~ру~а пайдалану~а арнал~ан ~атынастарды~ с
15. Лабораторная работа N 2 ИССЛЕДОВАНИЕ НЕРАЗВТВЛЁННОЙ ЦЕПИ ПЕРЕМЕННОГО ТОКА ПРИ ПОСЛЕДОВАТЕЛЬ
16. В зависимости от направления проектирующих лучей аксонометрические проекции разделяются на- прямоугол
17. е изд. перераб. и доп.1
18. то добавить или обсудить
19. тема - Причина нарушения фильтрации- повреждение мембраны клубочка; ферментативный дефект канальц
20. Реферат- Участники налоговых правоотношений, их защита и ответственность