Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

вивчення структури виробничого підприємства та організації, його виробничо-господарської діяльності

Работа добавлена на сайт samzan.net:


35

Зміст 

МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ПРАКТИКИ 5

ОХОРОНА ПРАЦІ 6

Охорона праці користувачів ПК 6

Вимоги до виробничих приміщень для експлуатації ПК 7

Гігієнічні вимоги до параметрів виробничого с середовища приміщень із ПК 8

Гігієнічні вимоги до організації робочих місць із ПК 9

Вимоги до режимів праці та відпочинку при роботі з ПК 10

Вимоги до профілактичних медичних оглядів 13

ОПИС ПІДПРИЄМСТВА ПРОХОДЖЕННЯ ПРАКТИКИ 13

Клівер 13

Клівер науковий 14

РОЗДІЛ 1 16

Огляд сучасних напрямків розвитків розвитку баз даних та типи моделей даних 16

Аналіз сучасного розвитку СУБД 17

Розробка універсального відношення 19

РОЗДІЛ 2. 20

Огляд сучасних мов програмування, які використовуються в інтернет-технологіях 20

XSL 20

Мова розмітки гіпертекстових документів HTML (HyperText Markup Language) 22

PHP – скриптова мова програмування 24

Традиційність 25

Докладний опис мови 26

Додаткові можливості 26

РОЗДІЛ  3 27

Компь’ютерні мережі поняття і класифікація компь’ютерних мереж 27

Мережна взаємодія 28

Централізовані мережі 28

Децентралізовані мережі 29

Типи комп'ютерних мереж 30

Історія створення комп'ютерних мереж 32

ВИСНОВКИ 33


МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ПРАКТИКИ

Практика студентів призначена для практичного закріплення знань, розширення уявлень про спеціальності, отриманих при теоретичному навчанні і на навчальній практиці, для придбання виробничого досвіду і конкретних виробничих навичок за фахом. Виробнича практика передбачає безпосередню участь студентів у виробничому процесі, вивчення ними обладнання, оргтехніки, основних інформаційних технологій, економіки та організації виробництва, новітніх виробничих досягнень, охорони праці, безпечних і оптимальних прийомів роботи.

Основними завданнями професійної практики є:

• закріплення, розширення та поглиблення теоретичних знань в області біології, географії, екології та спеціальних дисциплін;

• отримання професійних навичок і досвіду в галузі складання екологічного паспорта, у розробці державних програм з розвитку галузей народного господарства;

• оволодіння науковими основами інноваційних технологій в області екологічної освіти і виховання;

• вдосконалення навичок еколога-аналітика шляхом виконання екологічної експертизи, екологічного моніторингу та індикації стану навколишнього середовища;

• вивчення структури виробничого підприємства та організації, його виробничо-господарської діяльності.

Основні цілі та завдання конкретизуються в програмах окремих видів професійних практик студентів, які проводяться в різних навчальних закладах (школа, ліцей, гімназія, коледж і т.д.); організаціях та установах екологічного, хімічного, біологічного профілю.

 Кожна з практик має кілька етапів:

1. організаційний

2. ознайомчий

3. активно-продуктивний

4. підсумковий.

За всіма видами практик (навчальної, педагогічної, виробничої) студенти зобов'язані вести щоденники, в яких щодня записують зміст виконаної роботи. Щоденники враховуються при підведенні підсумків практики, а також використовуються для написання письмових звітів з практики.

Письмові звіти і додані до неї матеріали повинні бути підготовлені до кінця практики і здані керівнику практики від кафедри.

Студент здає диференційований залік з практики у формі захисту представленого звіту та зібраних матеріалів. Завершується практика проведенням підсумкової конференції, в якій беруть участь студенти, викладачі та керівники практики, запрошуються фахівці від виробництва, навчальних освітніх установ.

ОХОРОНА ПРАЦІ

Охорона праці користувачів ПК

Однією із характерних особливостей сучасного розвитку суспільства є зростання сфер діяльності людини, в яких використовуються інформаційні технології. Широке розповсюдження отримали персональні комп'ютери. Однак їх використання загострило проблеми збереження власного та суспільного здоров'я, вимагає вдосконалення існуючих та розробки нових підходів до організації робочих місць, проведення профілактичних заходів для запобігання розвитку негативних наслідків впливу ПК на здоров'я користувачів .

Зараз у нашій країні проводиться розробка національних нормативних документів, спрямованих на охорону праці користувачів ПК. Найбільш повним нормативним документам щодо забезпечення охорони пращ користувачів ПК є "Державні санітарні правила й норми роботи з візуальними дисплейними терміналами (ВДТ) електронно-обчислювальних машин" ДСанШН 3.3.2.007–98.

Вимоги до виробничих приміщень для експлуатації ПК

Об'ємно-планувальні рішення будівель та приміщень для роботи з ПК мають відповідати вимогам ДСанПіН 3.3.2.007–98.

Розміщення робочих місць з ПК у підвальних приміщеннях, на цокольних поверхах заборонено.

Площа на одне робоче місце становить не менше ніж 6,0 м3, а об'єм – не менше ніж 20,0 м3.

Приміщення для роботи з ПК повинні мати природне та штучне освітлення відповідно до СНиП П-4–79

Природне освітлення має здійснюватись через світлові прорізи, орієнтовані переважно на північ чи північний схід, і забезпечувати коефіцієнт природної освітленості (КПО) не нижче, ніж 1,5%.

Виробничі приміщення повинні обладнуватись шафами для зберігання документів, магнітних дисків, полицями, стелажами, тумбами тощо, з урахуванням вимог до площі приміщень.

У приміщеннях з ПК слід щоденно робити вологе прибирання.

Приміщення із ПК мають бути оснащені аптечками першої медичної допомоги.

При приміщеннях із ПК мають бути обладнані побутові приміщення для відпочинку під час роботи, кімната психологічного розвантаження. В кімнаті психологічного розвантаження слід передбачити встановлення пристроїв для приготування й роздачі тонізуючих напоїв, а також місця для занять фізичною культурою (СНиП 2.09.04. – 87)

Гігієнічні вимоги до параметрів виробничого с середовища приміщень із ПК

Гігієнічні вимоги до параметрів виробничого середовища включають вимоги до параметрів мікроклімату, освітлення, шуму й вібрації, рівнів електромагнітного та іонізуючого випромінювання.

У виробничих приміщеннях на робочих місця із ПК мають забезпечуватись оптимальні значення параметрів мікроклімату: температури, відносної вологості й рухливості повітря (ГОСТ 12.1.005–88, СН 4088–86)

Рівні позитивних і негативних іонів у повітрі приміщень з ПК мають відповідати санітарно-гігієнічним нормам №2152–80 .

Штучне освітлення в приміщеннях із робочими місцями, обладнаними ПК має здійснюватись системою загального рівномірного освітлення. У виробничих та адміністративно-громадських приміщеннях, у разі переважної роботи з документами, допускається застосування системи комбінованого освітлення (крім системи загального освітлення, додатково встановлюються світильники місцевого освітлення) .

Значення освітленості на поверхні робочого столу в зоні розміщення документів має становити 300–500 лк, Якщо це неможливо забезпечити системою загального освітлення, допускається використовувати місцеве освітлення. При цьому світильники місцевого освітлення слід встановлювати таким чином, щоб не створювати бликів на поверхні екрана, а освітленість екрана має не перевищувати 300 лк.

Як джерела світла для штучного освітлення мають застосовуватись переважно люмінесцентні лампи типу ЛБ. У разі влаштування відбитого освітлення у виробничих та адміністративно-громадських приміщеннях допускається застосування металогалогенних ламп потужністю 250 Вт.  Допускається застосування ламп розжарювання у світильниках місцевого освітлення .

Рівні звукового тиску в октавних смугах частот, рівні звуку та еквівалентні рівні звуку на робочих місцях, обладнаних ПК, мають відповідати вимогам СН 3223–85, ГОСТ 12.1.003–83, ГР 2411–81 .

Значення напруженості електростатичного поля на робочих місцях із ПК (як у зоні екрана дисплея, так і на поверхнях обладнання, клавіатури, друкувального пристрою) мають не перевищувати гранично допустимих за ГОСТ 12.1.045–84, СН 1757–77 .

Значення напруженості електромагнітних полів на робочих місцях із ПК мають відповідати нормативним значенням (ГДР №3206–85, ГДР N4131–86, СНК 5802–91,ГОСТ 12.1.006–84)

Інтенсивність потоків інфрачервоного випромінювання має не перевищувати допустимих значень, відповідно до ДСН 3.3.6.042–99.

Інтенсивність потоків ультрафіолетового випромінювання не повинна перевищувати допустимих значень, відповідно до СН 4557–88.

Потужність експозиційної дози рентгенівського випромінювання на відстані 0,05 м від екрана та корпуса відео термінала при будь-яких положеннях регулювальних пристроїв не повинна перевищувати ОД бер/год (100 мкР/год).

Гігієнічні вимоги до організації робочих місць із ПК

Обладнання й організація робочого місця із БДТ мають забезпечувати відповідність конструкції всіх елементів робочого місця та їх взаємного розташування ергономічним вимогам з урахуванням характеру й особливостей трудової діяльності (ГОСТ 12,2.032–78, ГОСТ22.269–76, ГОСТ 21.889–76)

Конструкція робочого місця користувача ПК має забезпечити підтримання оптимальної робочої пози.

Робочі місця із ПК слід так розташовувати відносно світлових прорізів, щоб природне світло падало збоку, переважно зліва.

При розміщенні робочих столів із ПК слід дотримуватись таких відстаней: між бічними поверхнями БДТ – 1,2 м; від тильної поверхні одного ПК до екрана іншого – 2,5 м.

Екран ПК має розташовуватися на оптимальній відстані тещ очей користувача, що становить 600...700 мм, але не ближче ніж за 600 мм з урахуванням розміру літерно-цифрових знаків і символів.

Розташування екрана ПК має забезпечувати зручність зорового спостереження у вертикальній площині під кутом +30* до нормальної лінії погляду працюючого.

Клавіатуру слід розташовувати на поверхні столу на відстані 100...300 мм від краю, звернутого до працюючого. У конструкції клавіатури має передбачатися опорний пристрій (виготовлений із матеріалу з високим коефіцієнтом тертя, що перешкоджає мимовільному її зсуву), який дає змогу змінювати кут нахилу поверхні клавіатури в межах 5... 15°.

Для забезпечення захисту і досягнення нормованих рівнів комп'ютерних випромінювань необхідно застосовувати при екранні фільтри, локальні світлофільтри (засоби індивідуального захисту очей) та інші засоби захисту, що пройшли випробування в акредитованих лабораторіях і мають щорічний гігієнічний сертифікат .

При оснащенні робочого місця із ВДТ лазерним принтером параметри лазерного випромінювання повинні відповідати вимогам ДСанПіН 3.3.2.007

 Вимоги до режимів праці та відпочинку при роботі з ПК

При організації праці, пов'язаної з використанням ПК, для збереження здоров'я працюючих, запобігання професійним захворюванням І підтримки працездатності передбачаються внутрішньо змінні регламентовані перерви для відпочинку .

Внутрішньозмінні режими праці й відпочинку містять додаткові нетривалі перерви в періоди, що передують появі об'єктивних і суб'єктивних ознак стомлення й зниження працездатності.

При виконанні робіт, що належать до різних видів трудової діяльності, за основну роботу з ПК слід вважати таку, що займає не менше 50% робочого часу. Впродовж робочої зміни мають передбачатися:

перерви для відпочинку і вживання їжі (обідні перерви);

перерви для відпочинку й особистих потреб (згідно із трудовими нормами);

додаткові перерви, що вводяться для окремих професій з урахуванням особливостей трудової діяльності.

За характером трудової діяльності розрізняють три професійні групи, згідно з діючим класифікатором професій .

розробники програм інженери-програмісти) виконують роботу переважно з відеотерміналом та документацією при необхідності інтенсивного обміну Інформацією з ЕОМ і високою частотою прийняття рішень. Робота характеризується інтенсивною розумовою творчою працею з підвищеним напруженням зору, концентрацією уваги на фоні нервово-емоційного напруження, вимушеною робочою позою, загальною гіподинамією, періодичним навантаженням на кисті верхніх кінцівок. Робота виконується в режимі діалогу з ПК у вільному темпі з періодичним пошуком помилок в умовах дефіциту часу;

  1. оператори електронно-обчислювальних машин виконують роботу, пов'язану з обліком інформації, одержаної із ВДТ за попереднім запитом, або тієї, що надходить з нього, супроводжується перервами різної тривалості, пов'язана з виконанням іншої роботи й характеризується напруженням зору, невеликими фізичними зусиллями, нервовим напруженням середнього ступеня та виконується у вільному темпі;
  2. оператор комп'ютерного набору виконує одноманітні за характером роботи з документацією та клавіатурою і нечастими нетривалими переключеннями погляду на екран дисплея, з введенням даних з високою швидкістю. Робота характеризується як фізична праця з підвищеним навантаженням на кисті верхніх кінцівок на фоні загальної гіподинамії з напруженням зору (фіксація зору переважно на документи), нервово-емоційним напруженням.

Правилами встановлюються такі внутрішньозмінні режими праці та відпочинку при роботі з ПК при 8-годинній денній робочій зміні в залежності від характеру праці:

  1. для розробників програм із застосуванням ПК слід призначати регламентовану перерву для відпочинку тривалістю 15 хвилин через кожну годину роботи за ПК;
  2. для операторів із застосуванням ПК слід призначати регламентовані перерви для відпочинку тривалістю 15 хвилин через кожні дві години;
  3. для операторів комп'ютерного набору слід призначати регламентовані перерви для відпочинку тривалістю 10 хвилин після кожної години роботи за ПК.

У всіх випадках, коли виробничі обставини не дозволяють застосувати регламентовані перерви, тривалість безперервної роботи з ПК не повинна перевищувати 4 години.

При 12-годинній робочій зміні регламентовані перерви повинні встановлюватися в перші 8 годин робота аналогічно перервам при 8-годинній робочій зміні, а протягом останніх 4-х годин роботи, незалежно від характеру трудової діяльності, через кожну годину тривалістю 15 хвилин.

Для зниження нервово-емоційного напруження, втомлення зорового аналізатора, поліпшення мозкового кровообігу, подолання несприятливих наслідків гіподинамії, запобігання втомі доцільно деякі перерви використовувати для виконання комплексу вправ, які наведені у Державних санітарних правилах і нормах роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин ДСаяПІН 3.3.2.007–98

Вимоги до профілактичних медичних оглядів

Працюючі з ПК підлягають обов'язковим медичним оглядам: попереднім – при влаштуванні на роботу і періодичним – протягом трудової діяльності, відповідно до наказу МЗ України N45 від 31.03.94 р.

Періодичні методичні огляди мають проводитися раз на два роки комісією в складі терапевта, невропатолога та офтальмолога.

До складу комісії, що проводить попередні та періодичні медичні огляди, при необхідності (за наявністю медичних показань), можуть залучатись до оглядів лікарі інших спеціальностей.

Основними критеріями оцінки придатності до роботи з ПК мають бути показники стану органів зору: гострота зору, показники рефракції, акомодації, стану бінокулярного апарату ока тощо. При цьому необхідно враховувати також стан організму в цілому .

Жінки, що працюють з ВДТ, обов'язково оглядаються акушером-гінекологом один раз на два роки.

Жінки з часу встановлення вагітності та в період годування дитини грудьми до виконання всіх робіт, пов'язаних з використанням ПК, не допускаються.

Виконання вимог, наведених в Правилах, в комплексі з практичним здійсненням первинних та спеціальних заходів повинно стати нормою діяльності всіх фахівців, безпосередньо пов'язаних з навчальними та виробничими колективами.

ОПИС ПІДПРИЄМСТВА ПРОХОДЖЕННЯ ПРАКТИКИ

Клівер

    Науково-виробниче об'єднання «Клівер» працює на стику науки і виробництва. Наукові розробки втілюються в промислові вироби, а накопичений практичний досвід просуває теоретичні знання на нові рубежі. Взаємодія науки і виробництва є візитною карткою "Клівера".

Клівер науковий

    Центральне конструкторське бюро гідроакустики НВО «Клівер» розробляє принципово нові зразки гідроакустичного і акустичного обладнання. В даний час конструкторське бюро має потужним кадровим потенціалом, є унікальним і єдиним на території колишнього Радянського Союзу науково-дослідним центром у сфері гідроакустики. Важливо, що цей підрозділ не дісталося як спадщину військово-промислового комплексу, а було створено власними силами у 2009 році.

    НВО "Клівер" має ліцензію на розробку, виготовлення, реалізацію, ремонт і модернізацію військової техніки (ліцензія № АВ-419990 від 19.07.2010 року). Дія ліцензії поширюється на вказаний вид господарської діяльності в частині гідроакустичного обладнання техніки ВМС.

    З ініціативи та за участю НВО «Клівер» на факультеті Електроніки Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» створена кафедра «Акустики і акустоелектроніки» для цільової підготовки фахівців.

   Конструкторсько-технологічний підрозділ НВО «Клівер» є розробником нових машин і механізмів, інструментального оснащення, штампів, пресформ.

   Конструкторське бюро «Клівер-Теплотехніка» розробляє нові конструкції універсальних твердопаливних котлів та інших зразків теплотехніки для населення, бізнесу, а також промислового призначення.

   Підрозділом IT створено нове програмне забезпечення. Програма "Matrix" дозволяє оперативно відслідковувати стан замовлення в процесі виробництва. Програма "АРМ-технології" для конструкторсько-технологічної опрацювання виробів суміщеної з урахуванням внутрішньої логістики. Обидві програми впроваджені на підприємстві.

Ківер виробничий

    НВО «Клівер» - це багатопрофільне підприємство, що має у своєму складі 12 цехів і дільниць, де працює 200 кваліфікованих фахівців і інженерно-технічних працівників. Завод розташований на території 24 гектарів і має 60 000 кв.м критих виробничих площ.

Підприємство має у своєму складі:

  1.  інструментальний,
  2.  механічний і метизний цеху,
  3.  заготівельний ділянку,
  4.  слюсарно-складальний та зварювальний ділянку,
  5.  токарний ділянку,
  6.  ділянку лиття пластмас і гумотехнічних виробів,
  7.  ділянка гальваніки,
  8.  дільниця виготовлення металопластикових вікон,
  9.  ділянка лакофарбових покриттів,
  10.  ділянка Листообробка,
  11.  ділянка вирощування монокристалів сапфіра.
  12.  Також є виробничі склади і власний автопарк.

    НВО «Клівер» принципово робить ставку на залучення молодих фахівців і освоєння нової техніки. Серед фахівців - випускники кращих ВНЗ країни, молоді фахівці проходять навчання з власної навчальної програмі "Клівера". Всі робочі місця забезпечені комп'ютерами та офісною технікою, введений електронний документообіг, встановлено 3 виділених сервера і 100 комп'ютерів об'єднано в мережу.

Основу верстатного парку складають сучасні верстати випущені пізніше 2007 року:

  1.  лазерний розкрійний комплекс «Bystronic Bysprint» (Швейцарія);
  2.  прес з ЧПУ «Beyeler» (Німеччина);
  3.  зварювальні апарати «Kemppi», «Nelson»;
  4.  токарні оброблювальні центри з фрезерними функціями на сучасній платформі ЧПУ «DMG» (Німеччина) і «Force One»,
  5.  вертикальний обробний фрезерний комплекс «Twinhorn».

РОЗДІЛ 1

Огляд сучасних напрямків розвитків розвитку баз даних та типи моделей даних

База даних – це сукупність даних, яким властива структурованість і взаємопов'язаність, а також незалежність від прикладних програм.

Зростання інформаційних потоків призвело до появи ряду нових задач, одна з найважливіших полягає в швидкому отриманні потрібних даних з великого обсягу інформації. Для зберігання інформації використовуються бази даних, а для їх обробки системи керування базами даних.

СКБД – керівна програма, призначена для збереження, пошуку і обробки даних у базі.

СКБД повинна давати доступ до даних будь-яким користувачам, включаючи і тих, що практично не мають уявлення про:

  1. Фізичне розташування в пам'яті даних і їх описів;
  2. Механізми пошуку даних, що запитуються;
  3. Проблеми, що виникають при одночасному запиті одних і тих же даних багатьма користувачами (прикладними програмами);
  4. Способи забезпечення захисту даних від некоректного поновлення і несанкціонованого доступу;
  5. Підтримку баз даних в актуальному стані і багато інших функцій СКБД.

Завдяки досягненням в області штучного інтелекту з'являються системи, що базуються на використанні знань. Систему, яка забезпечує створення, ведення і застосування баз знань, можна розглядати як інструментальну систему або прикладну систему з конкретною прикладною базою знань. Існує тісний взаємозв'язок між технологією баз даних і систем баз даних – з одного боку, і технологією систем баз знань з іншого. Виникла тенденція „інтелектуалізації” систем БД.

Аналіз сучасного розвитку СУБД

Основи сучасної інформаційної технології складають бази даних (БД) і системи керування базами даних (СУБД), роль яких як єдиного засобу постійно зростає. Для сучасного етапу розвитку науково-технічного прогресу характерним є необхідність розв'язання широкого кола задач, які пов'язані з збереженням, пошуком даних, обробкою і доступом до великих обсягів інформації. Різко зростає також у різноманітних застосуваннях попит на інтелектуальний доступ до інформації. Це особливо виявляється при організації логічної обробки інформації в системах баз знань, на основі яких створюються сучасні експертні системи.

В сучасних умовах бази даних стали дуже важливими в повсякденному житті більшості людей. Бази даних застосовуються всюди, починаючи з малих підприємств, на яких ведуть бази даних своїх співробітників, товарів чи послуг, покупців чи постачальників і закінчуючи базами даних масштабу держави чи групи держав: дані про кожного громадянина, дані про автомобілі які зареєстровані на певній території і т.д.

Зараз із поширенням сфери використання баз даних ставляться все більші вимоги до роботи систем управління базами даних. Серед них такі:

  1. Швидкодія.
  2. Захист від будь-яких нештатних ситуацій.
  3. Надійність зберігання.
  4. Розмежування доступу до даних.
  5. Можливість підтримки цілісності даних тощо.

У 1979 році з'явилася й перша система управління базами даних (СУБД) Oracle, що використовує SQL. Технологія ця лише набирає обертів. Саме об'єднання реляційних баз даних із клієнт-серверними технологіями дозволяє сучасному бізнесу справлятися зі зростаючими обсягами даних.

Мова SQL поділяється на кілька складових частин. Вони служать для побудови об'єктів бази даних і маніпулювання ними, завантаження даних у таблиці, відновлення і видалення інформації, виконання запитів до бази даних, керування доступом до бази даних і її загального адміністрування.

Система управління базами даних Microsoft Access входить до складу пакета Microsoft Office. Вона дозволяє розв'язувати широке коло завдань користувачів без програмування і доступна для широкого кола непрофесійних користувачів персональних комп'ютерів. СУБД Access розроблена для експлуатації у комп'ютерних мережах у середовищі Windows. Одна з основних переваг СУБД Ассеss полягає у тому, що вона має прості та зручні засоби обробки кількох таблиць у одній базі даних.    Таблиця є основним об'єктом бази даних. У одній базі даних зберігається кілька таблиць та засоби зв'язування таблиць. За допомогою СУБД MS Access можна побудувати не лише саму базу даних, а й зручний інтерфейс доступу до даних, що полегшує доступ до даних і не вимагає додатково розробляти програму для роботи з базою даних. Також дана Access надає можливість швидко і ефективно розробити звіти, запити, та форми. На основі аналізу найпоширеніших СУБД, приходимо до висновку, що для розробки бази даних на тему „ Ремонт ПК ” доцільно використати Microsoft Access. [3].

Розробка універсального відношення

Виходячи з виконаного аналізу предметної області, в універсальне відношення необхідно включити наступні інформаційні об'єкти: замовлення, вартість, клієнт, комплектуючі. Кожен з цих об'єктів характеризується певним набором атрибутів.

Складемо перелік найбільш суттєвих характеристик кожного інформаційного об'єкту.

  1. Замовлення (код замовлення, назва замовлення);
  2. Вартість (код вартості, кількість, ціна, сума);
  3. Клієнт (№ кредитної картки, ПІБ, статус, примітка);
  4. Комплектуючі (код деталі, назва деталі, виробник).

Перелік атрибутів вказано в таблиці 1.

Назва атрибута

Ім'я поля

Коментар

Код замовлення

КодЗамов

Номер коду замовлення

назва замовлення

НазваЗамов

Назва зробленого замовлення

дата

Дата

Дата замовлення на ремонт

Код вартості

КодВарт

Код вартості замовлення

кількість

Кількість

Кількість деталей в замовлені

ціна

Ціна

Ціна за одину деталь

сума

Сума

Загальна сума вартості

№ кредитної картки

№КредитКартки

Особистий номер клієнта

ПІБ

ПІБ

ПІБ клієнта

статус

Статус

Статус клієнта

примітка

Примітка

Замітка про клієнта

Код деталі

КодДеталі

Код деталі

назва деталі

НазваДеталі

Назва деталі

виробник

Виробник

Виробник деталі

Таблиця 1 – Початковий перелік атрибутів

Оскільки всі перераховані в таблиці атрибути являються незалежними, тобто значення одних з них не можуть бути обчислені по значенням інших, то всі вони можуть бути включеними до універсального відношення, котре при цьому приймає наступний вигляд: R(КодЗамов, НазваЗамов, Дата, КодВарт, Кількість, Ціна, Сума, №КредитКартки, ПІБ, Статус, Примітка, КодДеталі, НазваДеталі, Виробник)=14.

Дане відношення є відправним пунктом при розробці структури СКБД, проте воно не нормалізоване і при роботі з ним можуть виникати аномалії вставки, видалення, відновлення.

РОЗДІЛ 2.

Огляд сучасних мов програмування, які використовуються в інтернет-технологіях

XSL

XSL Transformation (XSLT) - це один з найбільш розвинених і активно вживаних мов обробки XML даних, запропонованих консорціумом W3C. XSLT є декларативною мовою для опису перетворень XML документів.

     Перетворення в мові XSLT виражається у вигляді правильно сформованого (well-formed) XML-документа. XML-елементи, використовувані мовою XSLT, відрізняються приналежністю певного простору імен XML.

     Перетворення, виражене через XSLT (за допомогою стилю), описує правила для перетворення початкового дерева документа в кінцеве дерево. Кінцеве дерево відокремлено від вихідного дерева. Структура кінцевого дерева може повністю відрізнятися від структури вихідного дерева. У процесі побудови кінцевого дерева елементи вихідного дерева можуть піддаватися фільтрації і переупорядочение, також може бути додана нова структура.

     Стиль містить набір правил шаблону. Правило шаблона складається з двох частин: зразка, який зіставляється з вузлами у вихідному дереві, і шаблону перетворень, який може бути оброблений для формування фрагмента кінцевого дерева. Перетворення проводиться за рахунок зіставлення зразків вузлам дерева і виклику асоційованих із зразками шаблонів:

Зразок - це вираження на XPath, і він порівнюється з елементами вихідного дерева. Вузол відповідає конкретному зразком, якщо вузол числиться в наборі вузлів, отриманих в результаті обробки даного зразка як XPath-вирази в деякому можливому контексті. Можливі контексти - це такі контексти, чиїм вузлом контексту є перевірявся вузол або один з його предків. Для кожного фіксованого вузла у вихідному дереві, буде оброблятися шаблон, асоційований з тим зразком, якому даний вузол відповідає.

Шаблон обробляється для даного конкретного вузла, щоб створити фрагмент в кінцевому дереві. Шаблон може містити довільні XML-дані, які будуть трактуватися як готові фрагменти кінцевого дерева; а також елементи з простору імен XSLT, що визначають інструкції по створенню фрагментів. При обробці шаблону кожна інструкція обробляється і замінюється на обчислений нею фрагмент кінцевого дерева. Кінцеве дерево формується як результат обробки шаблону, відповідного кореневого вузла вихідного документа.

     Для простих перетворень стиль часто утворюється одним шаблоном, який використовується як шаблон для всього кінцевого дерева. Даний підхід особливо популярний для перетворення XML-документів, орієнтованих на дані (data-centric XML documents).

Мова розмітки гіпертекстових документів HTML (HyperText Markup Language)


 Основний спосіб збереження і передачі документів у Інтернет. Дані у форматі HTML нагадують звичайні текстові файли за винятком того, що деякі символи в них (так звані теги (tag)) інтерпретуються як розмітка. Розмітка надає документу деяку, визначену тегами, структуру: глави, розділи, абзаци, списки, малюнки, таблиці, колонтитули, індекси, зміст тощо. Всередині кожного блоку можна змінювати шрифт, розмір символів, колір тексту, виділяти текст курсивом та/або робити його напівжирним. Головною особливістю HTML є спроможність використовувати гіперзв'язки (links), завдяки яким можливі посилання та переходи з поточної веб-сторінки на інші документи, як локальні (документи поточного сервера), так і такі, що знаходяться на серверах в найвіддаленіших регіонах земного шару. Мова HTML, також забезпечує впровадження в документи зображень, звука, відео і т.д. Перегляд HTML-документу здійснюється за допомогою веб-оглядача (таких програм як Internet Explorer, Netscape та ін.). 
 Мова розмітки документів - це набір спеціальних інструкцій, що називаних тегами, призначених для формування в документах якоїсь структури і визначення відношень між різноманітними елементами цієї структури. Теги мови, або, як їх іноді називають, управляючі дескриптори, у таких документах якимось чином кодуються, виділяються щодо основного вмісту документу і служать у якості інструкцій для браузера. 
 У ранню пору свого розвитку мова HTML підносилася як засіб масштабованого форматування документів, яку можна було б використовувати для обміну інформацією практично на будь-якій платформі. У основі HTML лежить украй проста ідея: ви визначаєте нескладну мову, що описує структуру документу, і чекаєте, коли компанії розроблять програмні засоби, спроможні подавати такі документи в різноманітних операційних середовищах з урахуванням обраних користувачем параметрів. За допомогою HTML можна було б створювати матеріали, що допускають представлення в будь-якому візуальному або звуковому форматі. 
 Проте поступово ставало ясно, що ця ідея, незважаючи на свою простоту, йде врозріз з узвичаєною практикою видавничих систем. Традиційний механізм підготування публікацій передбачає, що графічні дизайнери і компоновщики повинні брати до уваги специфічні особливості презентаційного середовища, включаючи розмір листа, якість друку, палітру кольорів і т.п. Виявилося, що переключитися з такого методу на більш простий, при якому автор відповідає лише за вміст і логічну структуру документу, перекладаючи презентаційні обов'язки на користувацькі програми, досить важко. 
 У файлі HTML у його вихідному виді теги форматування перемішані зі звичайним текстом. Головною особливістю розмітки HTML є, звичайно, можливість вставки посилань на зовнішні документи або на внутрішні розділи того ж самого документу. 
 HTML процвітав не тільки як адаптована мова розмітки, але й у якості проміжного програмного забезпечення. Завдяки своїй дешевизні і поширеності Web -браузери являють собою відмінних клієнтів; за посередництвом HTML вони можуть спілкуватися з найрізноманітнішими серверами. 
 Проте HTML стикнувся з певними труднощами. Його обмежені можливості форматування намагалися перебороти за допомогою CSS, ініціативи TrueDoc від Bitstream і звісно ж множини специфічних розширень для браузера; а його обмежені можливості в якості проміжного ПО - за допомогою Java, Active і т.п. Проте все це не усуває його фундаментальні недоліки. 
  По суті, HTML - це технологія представлення інформації, вона описує те, як браузер повинний скомпонувати текст і графік на сторінці. У результаті «те, що ви бачите, - це усе, що ви одержуєте». Немає ніякого способу описати дані незалежно від відображення цих даних (за винятком надзвичайно слабкої системи ключових слів у заголовку сторінки Web). "Байдужність" до структури документа призводить до того, що пошук або аналіз інформації усередині нього нічим не буде відрізнятися від роботи із суцільним, не розбитим на елементи текстовим файлом. Це головна причина, чому так важко знайти потрібну інформацію за допомогою механізму пошуку. 

Клієнт не має ніяких менш прийнятних засобів витягу даних із Web -сторінки для подальшої роботи з ними. Далі, на будь-якій конкретній сторінці Web клієнт одержує тільки одне представлення конкретної множини даних. 
  Інша проблема з HTML у тому, що це «плоска» мова, тобто автори не можуть використовувати її для надання інформації про ієрархію даних. Далі, вона непослідовна і тому утрудняє розбір тексту програмним забезпеченням. Наприклад, хоча більшість відкриваючих тегів, (такі, як або) має відповідні закриваючі теги, деякі їх не мають.
 Істотним недоліком HTML можна назвати обмеженість набору його тегів. DTD-правила для HTML визначають фіксований набір дескрипторів і тому в розробника немає можливості вводити власні, спеціальні теги.

PHP – скриптова мова програмування


 PHP (англ. PHP:Hypertext Preprocessor — PHP:гіпертекстовий препроцесор), попередньо: Personal Home Page Tools — скриптова мова програмування, була створена для генерації HTML-сторінок на стороні веб-серверу. PHP є однією з найпоширеніших мов, що використовуються у сфері веб-розробок (разом із Java, .NET, Perl, Python, Ruby). PHP підтримується переважною більшістю хостинг-провайдерів. Проект за яким був створений PHP — проект з відкритими програмними кодами.
 PHP інтерпретується веб-сервером в HTML-код, який передається на сторону клієнта. На відміну від таких скриптових мов програмування, як JavaScript, користувач не має доступу до PHP-коду, що є перевагою з точки зору безпеки але значно погіршує інтерактивність сторінок. Але ніщо не забороняє використовувати РНР для генерування і JavaScript-кодів які виконаються вже на стороні клієнта.
 PHP - мова, яка може бути вбудована безпосередньо в html-код сторінок, які, в свою чергу коректно будуть оброблені PHP -інтерпретатором. Механізм РНР просто починає виконувати код після першої екрануючої послідовності ().
 Велика різноманітність функцій PHP дають можливість уникнути написання багаторядкових призначених для користувача функцій на C або Pascal. В PHP вбудовані бібліотеки для роботи з MySQL, PostgreSQL, mSQL, Oracle, dbm, Hyperware, Informix, InterBase, Sybase.
через стандарт відкритого інтерфейсу зв'язку з базами даних (Open Database Connectivity Standard — ODBC) можна підключатися до всіх баз даних, до яких існує драйвер.


Традиційність


 Мова РНР здаватиметься знайомою програмістам, що працюють в різних областях. Багато конструкцій мови запозичені з С, Perl. Код РНР дуже схожий на той, який зустрічається в типових програмах на С або Pascal. Це помітно знижує початкові зусилля при вивченні РНР. PHP - мова, що поєднує переваги Perl і С і спеціально спрямована на роботу в Інтернеті, мова з універсальним і зрозумілим синтаксисом. І хоча PHP є досить молодою мовою, вона здобула таку популярність серед web-програмістів, що на даний момент є мало не найпопулярнішою мовою для створення веб-додатків
 Ефективність є дуже важливим чинником при програмуванні для середовищ розрахованих на багато користувачів, до яких належить і web. Важливою перевагою PHP є те, що ця мова належить до інтерпретованих. Це дозволяє обробляти сценарії з достатньо високою швидкістю. За деякими оцінками, більшість PHP-сценаріїв (особливо не дуже великих розмірів) обробляються швидше за аналогічні їм програми, написані на Perl. Проте, щоб не робили розробники PHP, виконувані файли, отримані за допомогою компіляції, працюватимуть значно швидше - в десятки, а іноді і в сотні разів.                                       

Докладний опис мови

 З точки зору системи типізації, PHP є мовою програмування з динамічною типізацією. Немає необхідності явного визначення типу змінних, хоча така можливість існує. В разі звернення до змінної, інтерпретатор PHP трактує її тип відповідно до контексту. За необхідності можливе приведення змінної до певного типу за допомогою відповідних конструкцій мови. Це може знадобитись, якщо зважити, що значення змінної можуть трактуватись по-різному в залежності від її типу. Також можливе визначення типу відповідної змінної на певному етапі виконання сценарію. Імена змінних чутливі до регістру символів.

Додаткові можливості

 Мова явно підтримує HTTP cookies відповідно до специфікацій Netscape. Це дозволяє проводити встановлення та читання невеликих сегментів даних на стороні клієнта.
 PHP надає можливість організації роботи з користувачем протягом сеансів (сесій). В сесії можна зберігати різні дані, включаючи об'єкти.
 Коментарі в PHP можуть бути як однорядкові так і багаторядкові. Однорядкові коментарі починаються із // або # . Багаторядкові коментарі починаються символами /* і закінчуються */ . Слід зазначити, що однорядкові коментарі йдуть або до кінця поточного рядка, або до завершувального тега ?>

РОЗДІЛ  3

Компь’ютерні мережі поняття і класифікація компь’ютерних мереж


 Інформаційно-комунікаційні технології, що з'явилися у другій половині
XX ст., суттєво змінили життя людства. Саме вони створили передумови формування інформаційного суспільства, в якому визначальну роль відіграють інформація та нові знання. Саме в такому суспільстві ми з вами сьогодні живемо.
 Перші ЕОМ були призначені лише для швидкої обробки числових даних. Згодом обчислювальна техніка стала широко використовуватися в наукових дослідженнях, виробництві, освіті, побуті тощо. У корис
тувачів віддалених один від одного комп'ютерів з'явилася потреба у швидкому обміні даними. Для цього було запропоновано об'єднати комп'ютери в єдину систему і таким чином передавати дані від одного комп'ютера до іншого. Так були створені комп'ютерні мережі.
 Комп'ютерна мережа — це сукупність комп'ютерів та інших пристроїв, зв'язаних каналами передавання даних.
Комп'ютерні мережі забезпечують спільний доступ до даних. У мережі виділяють комп'ютери, на яких розміщують великі масиви даних, а користувачі інших комп'ютерів мережі одержують доступ до них. Це дає можливість, наприклад, людям, котрі працюють над одним проектом, використовувати дані, створені іншими, тобто працювати над проектом одночасно.
 За допомогою комп'ютерної мережі стає можливим спільне користування перифе¬рійними пристроями: принтерами, сканерами, модемами тощо. Невигідно мати їх біля кожного персонального комп'ютера, наприклад, у комп'ютерному класі або в банку.
 Комп'ютерні мережі також дозволяють у короткі терміни розв'язувати складні пукові та інженерні задачі (прогнозування стихійних лих, проектування аерокосмічих апаратів, обробка знімків Землі, отриманих зі супутників, моделювання й аналіз периментів у фізиці тощо). У 2006 р. в Києві відкрито
 Центр суперкомп'ютерних обчислень. Найпотужніший суперкомп'ютер в Україні дозволяє вітчизняним ученим тльно здійснювати обробку великих масивів даних, що зберігаються в різних організаціях, швидше виконувати складні обчислення. Створення комп'ютерних мереж відкрило нові можливості для електронного зв'язку. Сьогодні люди, що мають комп'ютери, можуть спілкуватися між собою, незважаючи на віддаль і час. З появою комп'ютерних мереж комп'ютер став своєрідним вікном у величезний світ інформації.
 Основне призначення всіх комп'ютерних мереж — це спільний доступ до мережних ресурсів (апаратного забезпечення комп'ютерів, периферійних пристроїв), спільне використання даних та швидкий обмін ними, спільне використання програмного забезпечення .

Мережна взаємодія


 Мережна взаємодія передбачає віддалений доступ до мережних ресурсів та відбувається за технологією. Залежно від повноважень комп'ютери в мережі розподіляються на сервери та клієнтів.
 Клієнт — це комп'ютер користувача, який здійснює запит, сервер - комп'ютер, що обробляє цей запит і відповідає на нього.
Звертаємо вашу увагу: сервером та клієнтом називаються як комп'ютери в мережі, так і програмне забезпечення, що працює на цих комп'ютерах.

Централізовані мережі


 У централізованих мережах  виділяється один потужний комп'ютер — виділений сервер, що виконує основні функції з організації роботи мережі Такі мережі ще називаються „клієнт-виділений сервер”. Усі клієнти отримують доступ до ресурсів мережі через сервер.
 На сервері встановлюється спеціальна операційна система (наприклад, 52г). Операційна система дозволяє організувати і контролювати роботу комп'ютерів і користувачів у мережі, надавати кожному користувачеві певні права доступу до ресурсів і даних цієї мережі. Для цього кожен користувач отримує ім”я користувача (логін) та пароль  для входу до мережі.
 Прикладами такої мережі можуть бути комп'ютерні мережі банків, корпорацій, вищих навчальних закладів, деяких шкіл м. Києва та інші.
 Перевагами централізованих комп'ютерних мереж є висока швидкість обміну дани¬ми і можливість розподіляти права доступу користувачів у них. Але суттєвим недоліком є те, що при виході з ладу сервера вся мережа перестає працювати.


Децентралізовані мережі


 У децентралізованих мережах немає виділеного сервера, будь-який комп'ютер може бути як сервером, так і клієнтом. Такі мережі ще називаються щоранговим . Як клієнт, комп'ютер в одноранговій мережі може здійснювати запит щодо доступу до ресурсів інши х комп'ютерів мережі. Як сервер, комп'ютер повинен обробляти запити від інших комп'ютерів мережі та надавати потрібні дані.
 В одноранговій мережі всі комп'ютери мають однакові права (ранги) щодо доступу до ресурсів кожного й до периферійних пристроїв. Кожен користувач мережі може на своєму жорсткому диску визначити папки і файли, які він надає для загального користування.
 У таких мережах на всі комп'ютери встановлюється операційна система, яка забезпечує їм рівні можливості.
 Перевагою одиорангових мереж є працездатність мережі при виході з ладу будь-яко¬го з комп'ютерів, а недоліком — неможливість розподіляти права клієнтів щодо роботи в мережі.
 Прикладом такої мережі може бути мережа комп'ютерного класу у більшості шкіл.


Типи комп'ютерних мереж


 Об'єднані в мережу комп'ютери можуть бути розташовані в одній кімнаті, одному будинку, районі, місті, країні чи навіть у різних країнах.
У багатьох школах України комп'ютери, встановлені в комп'ютерному класі, у кабінетах адміністрації, бібліотеці, кінолекційній залі та інших кабінетах, об'єднані в мережу.
  У такій мережі є сервер, на якому можуть зберігатися: 
 - дані про всіх учнів та вчителів школи; розклад уроків, гуртків,      факультативів;
 - електронні журнали успішності учнів;
 - практичні завдання до уроків; мультимедійні уроки; архіви учнівських робіт.
 Працюючи в мережі, учні й учителі мають доступ до цих даних для підготовки до уроків, написання рефератів, створення презентацій, колективної роботи над проектами тощо.
 Прикладом мережі, що розташована в кількох спорудах, може бути мережа торго¬вельного підприємства (центральний офіс, магазин, склад). У ній централізовано можна зберігати відомості про товари та їхню вартість, обробляти дані щодо продаж, які надходять з комп'ютерів, встановлених у різних відділах підприємства, вести облік товарів. Спеціальні мережні програми дозволяють автоматизовано планувати роботу підприємства.     Директор може перевірити, які товари ще є на складі або в торговому залі, а які відсутні, чи виконані доручення, які він розіслав мережею тощо.
І шкільна мережа, й мережа торговельного підприємства об'єднують комп'ютери, що розміщені на невеликих відстанях у межах одного приміщення або сусідніх приміщень. Такі мережі називаються локальними.
 Локальна мережа — комп'ютерна мережа, що об'єднує комп'ютери, які знаходяться в одному приміщенні або кількох приміщеннях, розташованих на невеликій відстані одне від одного.
 Але локальні мережі не дозволяють забезпечити спільний доступ до даних тим користувачам, що знаходяться, наприклад, у різних частинах міста. На допомогу приходять регіональні мережі, що об'єднують комп'ютери в межах одного регіону (району, міста, країни). Прикладами такої мережі є комп'ютерна мережа, що об'єднує комп'ютери, які знаходяться в будинках одного або кількох кварталів, комп'ютери директорів шкіл району, комп'ютерна мережа «Воля» в Києві та інші.
 Ще одним прикладом регіональної комп'ютерної мережі є Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа УРАН.
Мережа У РАН забезпечує школи, університети та інші заклади освіти, науки й культури України інформаційними послугами, такими як:
  • оперативний доступ та обмін даними;
  • накопичення даних для проведення наукових досліджень;
  • дистанційне навчання;
  • функціонування електронних бібліотек та віртуальних лабораторій;
  • проведення телеконференцій.
 Сьогодні мережа УРАН об'єднує понад 60 науково-дослідницьких та освітніх закладів України.
 Регіональна мережа - комп'ютерна мережа, що об'єднує комп'ютери, розміщені в межах одного регіону.
 Глобальна комп'ютерна мережа— це комп'ютерна мережа, що об'єднує комп'ютери і мережі, розташовані в усіх частинах земної кулі. У наш час найбільш відома глобальна комп'ютерна мережа — Іnternet, але існують й інші глобальні мережі. Докладніше про глобальні комп'ютерні мережі ми розглянемо у наступних пунктах.


Історія створення комп'ютерних мереж


 Уперше здійснити віддалений зв'язок між комп'ютерами вдалося у 60-х роках XX ст. Саме в цей час почали створювати і запроваджувати найпростіші локальні комп'ютерні мережі. А в 1969 р. у США була створена комп'ютерна мережа ARPANЕТ, розроблена на замовлення Міністерства оборони США. Вона проектувалася як стійка до пошкоджень мережа для швидкої передачі оперативних даних. Наприклад, у випадку ядерного нападу мережа ARPANЕТ здатна продовжувати нормальну роботу під час виходу з ладу будь-якої її частини: потоки даних почнуть обходити пошкоджену ділянку.
 Об'єднавши комп'ютери кількох великих університетів і дослідних компаній країни, ARPANЕТ мала й наукове призначення.
 Невдовзі успішні творці ARPANETприступили до розробки програми Internetting Project (Проект об'єднання мереж). Були випробовані різні варіанти взаємодії мережі   ARPANET з іншими мережами США. Успіх цього проекту сприяв створенню у США у 80-х роках XX ст. досить потужної мережі Іnternet.
 Це створило передумови для успішної інтеграції багатьох мереж США та інших країн світу в єдину світову мережу. Таку „мережу мереж” тепер скрізь називають  Іnternet.
 Спочатку ця мережа використовувалася переважно в наукових проектах. Однак з часом Інтернет став невід'ємною частиною життя багатьох людей. Сьогодні до Інтернету підключені мережі, що охоплюють усі континенти, навіть Антарктиду, і з'єднують кожний куточок на планеті.                   Кількість користувачів Всесвітньої мережі різко збільшується і вже досягла близько 1,5 мільярда. Понад 1000 нових комп'ютерів підключаються до Інтернету щодня, більш ніж 20 млн електронних повідомлень подорожує  Інтернетом щотижня.

ВИСНОВКИ

Під час проходження практики були вивчені правила техніки безпеки і заходів щодо охорони праці на конкретному робочому місці. Відбулося ознайомлення з санітарно-гігієнічними нормами та нормами протипожежної безпеки при роботі з ЕОМ.

Під час практики було здійснено вивчення організаційної і функціональної схеми підприємства, а також придбано досвід з аналізу структури підприємства, вироблені вміння правильної оцінки основних техніко-економічних показників.

Також були придбані навики вмінь творчого підходу до розв'язання різноманітних теоретичних і практичних задач, які з'являються при експлуатації програмних продуктів.

Практика дала уявлення про майбутню роботу, дала змогу розглянути основні етапи виробництва, узагальнити, систематизувати, закріпити й поглибити знання з обраної спеціальності, а також здобути навички прийняття самостійних рішень у реальних виробничих умовах шляхом виконання деяких видів обов'язків, які властиві майбутній професійній діяльності.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1.  Желібо Є. П. Заверуха Н.М., ЗацарниЙ В.В. Безпека життєдіяльності. Навчальний посібник. / За ред. Желібо Є. П. 4-е видання. – К.; Каравела, 2004. -328 с.
  2.  Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин ДСанПІН 33 2 007 98
  3.  Геврик Є О Охорона праці. – К.: Ельга, Ніка-Центр, 2003 – 280с
  4.  Жидецький В Ц Основи охорони праці – Львів Афіша, 2002 – 320 с
  5.  Інформатика: Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології. Посібник, 320 с.
  6.  О.І.Пушкаря – К.: Видавничий центр "Академія", 2001.– 696 с.
  7.  Білан С.М., Коваль Д.М. Засоби машинної графіки. Навчальний посібник. – Вінниця, ВДТУ, 2000 р.
  8.  Информатика. Базовый курс/ Симонович С.В. и др.– СПб: Питер, 2001.– 640 с.
  9.  Д. Мюррей, У. ван Райпер. Энциклопедия форматов графических файлов: пер. с англ – К.: Издательская группа BHV, 1997. – 672 с.
  10.  Кузнецов И. Анимация для интернета: краткий курс. СПб: Питер, 2001.– 288 с.
  11.  Мук К. ActionScript. Подробное руководство.– Пер. с англ. – СПб: Символ–Плюс, 2002.– 792 с.
  12.  Маров.М. Эффективная работа: 3ds max 4.– СПб:Питер, 2001.-860с.
  13.  Петерсон М. Эффективная работа с 3D Studio MAX 3.– СПб: Издательство “Питер”, 2000. – 656 с.




1. 40 Цена- 148900 руб
2. Синтаксический разбор простого предложения пошаговый помощник 8классникуизучающему простое предложени
3. I Olivi Jessic Tyler Friends cll me Liv
4. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук Київ ~ 1999
5. Губкообразная энцефалопатия крупного рогатого скота
6. Наивная и сентиментальная поэзия Фридрих Шиллер писал что наивная поэзия всеми корнями уходит в действи
7. ЛЕКЦИОННЫЙ КУРС электронная версия для студентов ОФО факультета управления и психологии КубГУ 2012-
8. 1Определение основного удельного сопротивления вагонного состава 1
9. История права Древнего мира
10. Варіант 1 1 Накресліть діаграму стану залізо ~ цементит
11. организация В одних случаях он употребляется для обозначения деятельности по упорядочению всех элементов
12. О санитарноэпидемиологическом благополучии населения
13. амоній запропонував в 1808 році знаменитий англійський хімік Хемфрі Деві
14. Острая ревматическая лихорадка (ОРЛ)
15. статья След статья В Послании Президента народу Казахстана отмечено что в результате экономического спад
16. животноподобные здесь являются необходимой причиной или предпосылкой а мышление ~ следствием или резуль
17.  Правовая основа и этапы транспортных операций Международные перевозки грузов обеспечиваются транспорто
18. Статья 19. Налогоплательщики и плательщики сборов Налогоплками и плками сборов признаются оргции и физ
19.  фиксирует избранный государством стиль осуществления управления страной
20. Структура управления организацией