Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

на тему- Кон~юнктура світового ринку олова Виконала- студентка 4 курс

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Міністерство освіти і науки , молоді та спорту України

Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

Факультет міжнародних економічних відносин

та туристичного бізнесу

Кафедра міжнародних економічних відносин

КОНТРОЛЬНА РОБОТА

з дисципліни

« Теорія і практика зовнішньої торгівлі»

на тему:

« Кон’юнктура світового ринку олова »

Виконала:

студентка 4 курсу, грипи УО-43

напрям підготовки - « міжнародні економічні відносини »

(ОКР бакалавр)

Логвінова Юлія Олексіївна

Викладач: доц. Григорова-Беренда Л.І.

Харків 2011

Зміст:

[1] Зміст:

[2]
Вступ

[3]
1. Характеристика та форми знаходження олова у світі

[4]
2. Олововідобувні країни та країни виробники олова

[5]
3. Світове виробництво олова і його споживання

[6]
4. Головні експортери та імпортери олова

[7] 5. Видобуток, виробництво, споживання і баланс ринку олова у світі по відношенню до інших металів

[8]
6. Світові ціни на олово:

[9]
7. Головні конкуренти на ринку олова

[10] 8. Торгівля оловом

[11] 9. Міжнародні організації, що регулюють ринок олова

[12]
10. Розвиток та перспективи світового ринку олова

[13] 11. Україна на ринку олова. Перспективи та тенденції розвитку ринку олова в Україні

[14]
Висновки

[15]
Підсумкова таблиця

[16] Список літератури :


Вступ

Олово - Елемент IV групи п'ятого періоду періодичної системи Д. І. Менделєєва.

Зустрічається в природі в основному у вигляді мінералу каситериту (Олов'яний камінь) - SnO2.

Олово - сріблясто-білий метал, що володіє високою ковкість. Температура плавлення 232 градуси Цельсія. На повітрі тьмяніє, в результаті утворення захисної оксидної плівки.

При нормальних умовах розчиняється в кислотах та лугах, не реагує з водою. Існують дві модифікації олова: біле і сіре.

Найбільші олововідобувні країни у 2007 р. - КНР (лідер в галузі - компанія Yunnan Tin), Індонезія (РТ Timah і РТ Koba Tin) і Перу (Minsur). На ці країни такоже припадало до 70% рафінованого олова, що віпускається в світі. Помітне скорочений видобутку олова в останні роки відмічене в Малайзії і Таїланді, водночас рафінерії олова в ціх країнах залишаються значними (компанії Malaysia). 

Ця тема дуже цікава, тому що запаси олова на землі достатньо невілікі і складають близько 5,6 млн.тонн. і дуже цікаво розібратися з кон юнктурою цього ринку, проаналізувати теперішню ситуацію на цьому ринку в світі та проаналізувати перспективи та тенденції розвитку ринку олова в Україні.

 Великими запасами олова володіє Китай - 30,52% у світі. Досить помітні на загальному тлі запаси олова в Індонезії - 14,4%, Перу - 12,8%, Болівії - 8%, Бразилії - 9,7% і Малайзії - 9% у світових запасах олова на січень 2010 року.

Основними імпортерами олова в світі є Тайланд, Китай, США, Японія, ФРН, в меншій мірі Франція і Великобританія. 

Експорт олова проводився в 2010 році також з Сінгапуру - 38%, Нідерландів - 13%, Таїланду - 13% і Болівії - 11% у загальносвітових показниках.

Зростання в останні роки цін на світовому ринку металів підвищує вартість ще не здобутих ресурсів. Попит на сировину в найближчі роки буде рости, а тому, і ціни на нього будуть залишатися на високому рівні.  Отже відбувається розвиток світового ринку олова.


1. Характеристика та форми знаходження олова у світі

Олово - Елемент IV групи п'ятого періоду періодичної системи Д. І. Менделєєва.

Зустрічається в природі в основному у вигляді мінералу каситериту (Олов'яний камінь) - SnO2.

Олово - сріблясто-білий метал, що володіє високою ковкість. Температура плавлення 232 градуси Цельсія. На повітрі тьмяніє, в результаті утворення захисної оксидної плівки.

При нормальних умовах розчиняється в кислотах та лугах, не реагує з водою. Існують дві модифікації олова: біле і сіре.

Біле олово володіє металевими властивостями, сіре олово являє собою неметалеву аллоторопну модифікацію. При температурі нижче 13,2 Ц біле олово переходить в сіре, структура якого схожа з алмазом. При охолодженні олова нижче -40 градусів Цельсія олово розсипається. Це явище названо "олов'яної чумою".

Олово використовується у вигляді сплавів з іншими металами. Основний сплав, в якому бере участь олово - це бронза - сплав олова з міддю. Також знаходять застосування сплави олова з сурми і міддю при виготовленні підшипників, сплав олова зі свинцем йде на виготовлення олов'яного посуду, застосовується для пайки в якості припою.

Олово використовується для покриття їм виробів із заліза, що стикаються з продуктами харчування. Прикладом можуть у даному випадку служити консервні банки. 

Олово характеризується високо корозійною стійкістю та пластічністю, легко прокатується в дуже тонкі листи і утворює сплави з багатьма металами. 

Найчастіше олов'яні сплави застосовують як антіфрікційні матеріали або пріпої. Перші дозволяють зберігаті машини і механізми, другі сполучають металеві деталі. 

Олов'яні покриття мають міцне зчеплення з основою, забезпечують надійний захист від корозії і надають красивий зовнішній вигляд, що дозволяє вірішуваті багатообразні завдання промислового і декоративного характеру. 

Олово - рідкісний розсіяний елемент, за поширеністю у земній корі олово займає 47-е місце. Зміст олова в земній корі складає, за різними даними, від 2 • 10-4 до 8 • 10-3% за масою. Основний мінерал олова - Каситерит (олов'яний камінь) SnO2, що містить до 78,8% олова. Набагато рідше в природі зустрічається станні (олов'яний колчедан) - Cu2FeSnS4 (27,5% Sn). 

Основна форма знаходження олова в гірських породах і мінералах - розсіяна (або ендокріптная). Однак олово утворює і мінеральні форми, і в цьому вигляді часто зустрічається не тільки як акцессорій в кислих магматичних породах, але й утворює промислові концентрації переважно в окісної (Каситерит SnO2) і сульфідної (станнін) формах.[6]


2. Олововідобувні країни та країни виробники олова

В даний час на світовому ринку найбільш великими виробниками олова є Китай, Малайзія, Індонезія, Болівія, Бельгія, Росія і Таїланд. На їх частку доводиться близько 80% загального випуску (виробництва) олова у світі.

Єдиним виробником олова на території СНД є Новосибірський олов'яний комбінат (бренд НОК 99.9)

В Україні виробники первинного олова відсутні.

Таблиця 1.

Світові виробники олова

Країна  

Бренд

Назва виробника олова

Бельгія

MC

Metallo-Chimique N.V.

Болівія

ENAF

Empresa Metalurgica Vinto

Бразилія

ERSA

Estanho de Rondonia SA

MAMORE

Mineracao Taboca SA

Китай

JH

Liuzhou China Tin Group Company Ltd - Laibin Smelter

PGMA

Guangxi Pinggui PGMA Co., Ltd.

YS

Gejiu Zili Mining and Smelting Co., Ltd.

YT

Yunnan Tin Company Limited

YUNHENG

Yunnan Chengfeng Non-Ferrous Metals Co., Ltd.

Індонезія 

BANKA

PT Timah Tbk

KOBA

PT Koba Tin (Bangka Island)

MENTOK

PT Timah Tbk

Малайзія

MALAYSIA SMELTING CORP

Malaysia Smelting Corporation Bhd.

Таїланд

PHUKET

Thailand Smelting & Refining Co Ltd

 

THAISARCO

Thailand Smelting & Refining Co Ltd

 

 

Таблиця побудована автором за матеріалами [ 18 ]


3. Світове виробництво олова і його споживання

У 2008 р. виробництво рафінованого олова в світі збільшілося до 351 тис. т. На чотири азіатські країни - КНР, Індонезію, Малайзію і Таїланд у 2008 р. припадало майже 80% світового виробництва рафінованого олова. 

Попит на рафіноване олово в світі в 2008 р. зріс майже на 10 тис. т (до 2007 р.) - до 347 тис.. т. споживання олова в КНР в 2008 р. склалися 116 тис.. т, у США - 42 тис.. т. У 2009 р. випуск олова в КНР 130 тис. т. 

Видобуток олова в 2009 році збільшився на 2% до 306 тис.тонн. Видобуток олова у світі здійснюється тими країнами, яким належать найбільші його запаси. У 2009 році найбільшими країнами традиційно стали Китай, з видобутком 37,6% у світових показниках, Індонезія - 32,7% і Перу 12,4%, у світовому обсязі видобутку. 

Обсяг торгівлі рудами і концентратами олов'яними становить близько 340,8 млн.дол. США. Руди та концентрати олов'яні імпортуються та експортуються у досить малій кількості.

Річний обсяг світової торгівлі оловом становить олоко 5 млрд. дол. У 2009 році імпорт олова здійснювався такими країнами як Сінгапур, США, Китай і Нідерланди, США, Японія, ФРН, в меншій мірі Франція і Великобританія. Експорт олова проводився в 2009 році також з Сінгапуру - 38%, Нідерландів - 13%, Таїланду - 13% і Болівії - 11% у загальносвітових показниках. 

Відзначимо, що при зниженні виробництва олова в 2009 році на 2% до 315 тис.тонн, і зниження споживання олова великими темпами на 10% до 296 тис.тонн, баланс ринку був в профіциті в обсязі 19 тис.тонн. Квартальна динаміка 2008 - 2009 рр. показує найбільше зниження показників виробництва, споживання олова в 1 кварталі 2009 року.Середньоквартальна ціна протягом 2008 - 2009 рр.. піднялася до 22611 $ / тонн в другому кварталі 2008 року, потім опустилася до нижчого значення 11024 $ / тонн в 1 кварталі 2009 року. Повільне і невелике відновлення ціни на олово сталося до 4 кварталу 2009 року до середньоквартальна 15000 $ / тонн. [7]

Згідно World Bureau of Metal Statistics (WBMS), світовий ринок олова характеризувався в січні-серпні дефіцитом у розмірі 10,9 тис. т в порівнянні з надлишком металу за підсумками аналогічного періоду минулого року на рівні 10,2 тис т.

Світове виробництво рафінованої олова зросла за період на 17,9 тис. т щодо обсягів січня-серпня 2009 р. WBMS, проте, відзначає, що в 2009-му році обсяг випуску олова в Китаї був нижче звичайного внаслідок закриття ряду плавильних підприємств.

На світовому ринку в 2010 році був дефіцит олова в розмірі 15 тис. тонн.


4. Головні експортери та імпортери олова

У 2010 році світовий експорт руд і концентратів олова склав 18 тис.тонн. Відзначимо, що імпортерами даними сировиною є Таїланд - 63% і Китай - 35%. Основними експортерами руд і концентратів олова є Австралія - 49%, Бразилія - 17% і Болівія - 22%. Річний обсяг світової торгівлі оловом становить олоко 5 млрд. дол. У 2009 році імпорт олова здійснювався такими країнами як Сінгапур, США, Китай і Нідерланди, США, Японія, ФРН, в меншій мірі Франція і Великобританія.

Імпорт олова в США в 2008 р. збільшився в порівнянні з 2007 р. на 8%. 

В серпні 2009 року в Японію було ввезено 2 127 тонн олова, з них 823 тонни - з Таїланду. Таких великих обсягів імпорту цього металу звідти не спостерігалося вже десять місяців. Таїланд - другий за величиною постачальник олова в Японію після Індонезії (1 067 т). 
В 2009 році в середньому щомісячні обсяги імпорту олова з Таїланду становили лише 300 тонн. Однак введення обмежень на експорт Індонезією і затримки в постачаннях змінили ситуацію. Допомогти японським споживачам, вкрай залежним від імпортної сировини, поспішає Таїланд. 

Експорт олова проводився в 2009 році також з Сінгапуру - 38%, Нідерландів - 13%, Таїланду - 13% і Болівії - 11% у загальносвітових показниках. 

Місткість світового ринку олова у 2010 р. складала 290 тис.т. 

Дуже високі ціни на олово стимулюють деякі країни знову почати розглядати перспективи видобутку олова. Наприклад: у Саксонії, західна Німеччина. Цей регіон з центром у шахтарському місті Фрайберг видобував олово з кінця 15 століття і до 1990 року, та все ще в ньому є деякі запаси.[7]

5. Видобуток, виробництво, споживання і баланс ринку олова у світі по відношенню до інших металів


Табл. 2

Видобуток, виробництво, споживання і баланс ринку олова у світі по відношенню до інших металів

Метал

2008, тис.т

2009, тис.т

приріст, тис.т

приріст, %

Добуток

Алюміній

38997

36910

-2087

-5%

Мідь

15427

15785

358

2%

Цинк

11598

11120

-478

-4%

Свінець

3840

3905

65

2%

Нікель

1574

1426

-148

-9%

Олово

299

307

8

3%

Загалом

71735

69453

-2282

-3%

 

 

 

 

 

Виробництво

Алюміній

39337

36739

-2598

-7%

Мідь

18350

18393

43

0,2%

Свінець

8510

8601

91

1%

Нікель

1373

1212

-161

-12%

Олово

321

315

-6

-2%

Цинк

11538

11288

-250

-2%

Загалом

79429

76548

-2881

-4%

 

 

 

 

 

Споживання

Алюміній

38555

35135

-3420

-9%

Мідь

18066

18054

-12

-0,1%

Свинец

8520

8493

-27

-0,3%

Нікель

1294

1160

-134

-10%

Олово

330

296

-34

-10%

Цинк

11147

10721

-426

-4%

Загалом

77912

73859

-4053

-5%

 

 

 

 

 

Баланс ринку

Алюміній

782

1604

822

105%

Мідь

284

339

55

19%

Свінець

-10

108

118

-1180%

Нікель

79

52

-27

-34%

Олово

-9

19

28

-311%

Цинк

391

567

176

45%

Загалом

1517

2689

1172

77%

Таблиця 2  Складена за допомогою сайту [5]

         З таблиці № 2 ми бачимо, що видобуток олова в світі в 2008 році був 299 тис. тонн, а в 2009 році 307 тис. тонн, отже приріст склав 3%. Ми бачимо, що виробництво олова в світі в 2008 році був 321 тис. тонн, а в 2009 році 315 тис. тонн, отже приріст склав - 2%.Споживання олова в 2008 році було 330 тис. тонн, а в 2009 році 296 тис. тонн, отже приріст був негативний і становив -10%. Баланс ринку олова було в 2008 році негативним і становив - 9 тис. тонн, а в 2009 році 19 тис. тонн, отже приріст був негативним і склав - 311%.


6. Світові ціни на олово:

Рис. 1 Графік цін на олово за 2005 рік.

(Складено автором за допомогою [9])

На цьому графіку ми бачимо, що мінімальна ціна на олово в 2005 році була в жовтні цього ж року і сягала 5990 дол США за тонну. Максимальна ціна в 2005 оду досягала позначки 8280 дол США за тонну в січні.

Рис 2. Графік цін на олово за 2006 рік. 

(Складено автором за допомогою [9])

На цьому графіку ми бачимо, що мінімальна ціна на олово в 2006 році була в січні цього ж року і сягала 6595долл. США за тонну, після чого протягом року спостерігалося стрімке зростання і свого максимального значення ціна на олово досягла в позначці 11900 дол США в грудні 2006 року.

Рис. 3 Графік цін на олово за 2007 рік.

(Складено автором за допомогою [9])

На цьому графіку ми бачимо, що мінімальна ціна на олово в 2007 році була в січні цього ж року і сягала 10175 дол США за тонну, після чого протягом року спостерігалося стрімке зростання до серпня місяця, після чого було різке падіння, а потім знову стрімке зростання і свого максимального значення ціна на олово досягла в позначці 17300 дол США в жовтні 2007 року.

Рис. 4 Графік цін на олово за 2008 рік.

(Складено автором за допомогою [9])

На цьому графіку ми бачимо, що мінімальна ціна на олово в 2008 році була в грудні цього ж року і сягала 10000 дол США за тонну. У травні 2008 року було зафіксовано максимальне значення ціни на олово і воно досягло 25500 дол США за тонну.

Рис. 5 Графік цін на олово за 2009 рік.

(Складено автором за допомогою [9])

На цьому графіку ми бачимо, що мінімальна ціна на олово в 2009 році була в березні цього ж року і сягала 10055 дол США за тонну. Максимальне значення 2009 року було зафіксовано в позначці 16745 дол США в грудні 2009 року.

Рис. 6 Графік цін на олово в період з січня  2010 року по січень 2011 року.

Максимальне значення 2010 року  встановлено в грудні і  вона становить 27600 дол США за тонну. Мінімальне значення ціни в період з січня 2010 – 2011 роки було зафіксовано в лютому і склало 14950 дол США за тонну.

Середні ціни на олово у роки 2005-2006: 7665 долл. США за тонну.

Середні ціни на олово у роки 2007-2008: 16548долл. США за тонну.

Середні ціни на олово у роки 2009-2010: 15411долл. США за тонну

Рис. 7 Графік ціни на олово з січня по травень 2011 року

(Складено автором за допомогою [9])

Максимальне значення 2011 року  встановлено в квітні і  вона становить 33255 дол США за тонну. Мінімальне значення ціни в період з січня 2011 по квітень 2011 роки було зафіксовано в січні і склало 26095 дол США за тонну. Середня ціна за період склала 30456 дол США за тонну.

Рис. 8 Графік динаміки цін у період з січня 2005 року по травень 2011 року. (Складено автором за допомогою [9])

На графіку ми бачимо, що мінімальне значення цін на олово було в 2005 році і склало 5990 дол США за тонну. Максимальне значення в 2011 році і  складає 33255 дол США за тонну. Середнє значення складає 15059 дол США за тонну.


7. Головні конкуренти на ринку олова 

Основні конкуренти на цьому ринку є китайські компанії, які збільшили у 2008 році видобуток і з кожним роком все більше і більше збільшують його. При цьому Китай імпортує рафіноване олово і 6,3 тис. т олова в концентраті. У цілому в Китаї не вистачає оловорудної сировини, тому зараз робляться спроби збільшити видобуток руди в районі Гуансі. Експорт олова з Китаю за цей час зріс до 22,6 тис. тонн або на 7,3%. Останнім часом у країні інтенсивно зростає випуск білої жерсті. [15]

8. Торгівля оловом

Олово продається на Лондонській біржі металів. 

Торговані на біржі метали повинні бути класифіковані біржею.

Важливою умовою роботи Лондонської біржі металів є система допуску металу до котирування. Метал продається на ній зі стандартних зразків (злитків) певної ваги та розміру. При цьому торгова марка виробника металу повинна бути офіційно зареєстрована на біржі. Процедура реєстрації металу на LME досить складна, що припускає строгі вимоги по якості металу, умов виробництва, положенню виробника на ринку, офіційних рекомендацій та ін 
Розміри виставляються для торгівлі лотів, залежать від виду металу (для міді 25 тонн, для срібла - від 170 кг). Метал, що котируються на Лондонській біржі знаходиться на складах, більшість з яких знаходиться в портах Західної Європи і узбережжя США. Система складів значно спрощує доступ фізичного металу на світовий ринок, хоча тільки близько 2% всіх операцій, що укладаються завершуються поставкою реального металу. Але що, мабуть, найголовніше в системі складів так це те, що ці 2% точно відображають попит та пропозиція реального ринку. І тому, дані про зміну запасів металу на складах LME визначають, в значній мірі, формування біржової ціни. [9]

9. Міжнародні організації, що регулюють ринок олова

Ринки олова регулюються Міжнародною радою з олова - організацією виробляючихі споживаючих країн. Одним зі слабких місць Ради є те, що США - великий імпортер олова - не є його членом. Рада підтримує стабільність ринку, купуючи і продаючи олово з буферних запасів. Надзвичайно велике значення для підтримки стабільних цін на олово - це продаж цього металу із стратегічних запасів США.

Та ще Однією організацією є АКВО (Асоціація КРАЇН-виробників олова). У склад цієї компанії входять усі країни-виробника олова, крім Болівії.[16]


10. Розвиток та перспективи світового ринку олова

Зростання в останні роки цін на світовому ринку металів підвищує вартість ще не здобутих ресурсів. Попит на сировину в найближчі роки буде рости, а значить, і ціни на нього будуть залишатися на високому рівні.  Отже відбувається розвиток світового ринку олова.

Дуже високі ціни на олово стимулюють деякі країни знову почати розглядати перспективи видобутку олова. Наприклад: у Саксонії, західна Німеччина. Цей регіон з центром у шахтарському місті Фрайберг видобував олово з кінця 15 століття і до 1990 року, та все ще в ньому є деякі запаси.[7]

11. Україна на ринку олова. Перспективи та тенденції розвитку ринку олова в Україні


        
Україна має потужну мінерально-сировинну базу і належить до групи найбільших мінерально-сировинних країн світу. На її території виявлено понад 20 тис. родовищ і рудних проявів, 114 видів корисних копалини, з яких 7835 родовищ, 96 видів корисних копалини мають промислове значення і враховуються Державним балансом запасів. За своїм мінерально-ресурсним потенціалом рідкісних металів Україна посідає перше місце в Європі і відома як велика провінція світу.

 Що стосується металургії України, то в країні видобуваються уран, титан, цирконій, германій, графіт, нікель, золото, скандій і гафній. Знайдені і вивчені родовища таких нетрадиційних для України копалин, як берилій, ніобій, тантал, рідкі землі, мідь, свинець, цинк, олово і молібден.

 


Таблиця №3

Експорт кольорових металів з України

Товар

2006р.

2007р.

2007/2006,
% (т

2007/2006,
 % (USD)

Кількість, 
тон

Вартість, 
тис. USD

Кількість, 
тон

Вартість,
тис. USD

Мідь і вироби з неї

56537,22

302631,84

57350,23

344589,78

1,4%

13,9%

Нікель і вироби з нього

135,36

6556,49

276,11

19930,37

104,0%

204,0%

Алюміній і вироби з нього

158589,77

405388,89

160909,72

444054,21

1,5%

9,5%

Свинець і вироби з нього

12989,78

14698,11

14977,98

35002,73

15,3%

138,1%

Цинк і вироби з нього

80,76

195,99

59,70

204,93

-26,1%

4,6%

Олово і вироби з нього

4,31

63,50

0,44

6,42

-89,8%

-89,9%

Інші недорогоц. метали

10435,34

161097,95

10863,55

146066,99

4,1%

-9,3%

Всього

238772,53

890632,77

244437,73

989855,43

2,4%

11,1%

 

Таблиця №3 (Взята з сайту [17] )

        По даним таблиці №3 ми бачимо, що у 2006 році експортовано було 4,31 тону олова та виробів з нього на суму 63,50 тис. дол.. США. В 2007 році набагато менше, усього 0,44 тон на суму 6,42 тис. дол.. США.

Таблиця №4

Імпорт кольорових металів Україною

Товар

2006р.

2007р.

2007/2006,
% (т

2007/2006,
 % (USD)

Кількість, 
тон

Вартість, 
тис. USD

Кількість, 
тон

Вартість,
тис. USD

Мідь і вироби з неї

40463,77

252978,92

41107,01

285093,84

1,6%

12,7%

Нікель і вироби з нього

3011,09

91890,37

3778,13

183499,61

25,5%

99,7%

Алюміній і вироби з нього

79792,83

274303,70

97693,26

373381,05

22,4%

36,1%

Свинець і вироби з нього

9136,45

12110,27

10868,28

30464,25

19,0%

151,6%

Цинк і вироби з нього

33169,21

105682,22

29723,33

98877,53

-10,4%

-6,4%

Олово і вироби з нього

559,98

5698,10

889,96

13486,09

58,9%

136,7%

Інші недорогоц. метали

21222,54

63457,64

14336,45

91379,59

-32,4%

44,0%

Всього

187355,87

806121,22

198396,42

1076181,97

5,9%

33,5%

Таблиця №4 (Взята з сайту [17] )

         По даним таблиці №4 ми бачимо, що у 2006 році імпортовано Україною  було 559,98 тону олова та виробів з нього на суму 5698,10 тис. дол.. США. В 2007 році більше, усього 889,96 тон на суму 13486,09  тис. дол.. США.

Потреби України в олові становлять 600 - 800 тонн на рік.

Перспективи відкриття промислових родовища олова пов'язуються з рудовміснімі структурами Сущан-Пержанської зони. Серед них рудопрояві КАР'ЄР, Західне, Гірніче та інші.

Проблеми і задання

Основними завданнями цього напряму є:

- проведення комплексу бурових, мінералого-петрографічніх і технологічних досліджень на родовища

- проведення геолого-економічної оцінки і визначення доцільності Розвідки на Західному і Гірнічому рудопроявах.


Висновки

Підводячи підсумок по данній темі, хотіла б нагадати, що найбільші олововідобувні країни КНР (лідер в галузі - компанія Yunnan Tin), Індонезія (РТ Timah і РТ Koba Tin) і Перу (Minsur). На ці країни також припадало до 70% рафінованого олова, що віпускається в світі. Помітне скорочений видобутку олова в останні роки відмічене в Малайзії і Таїланді, водночас олово в ціх країнах залишаються знач-ними (компанії Malaysia). 

Зростання в останні роки цін на світовому ринку металів підвищує вартість ще не здобутих ресурсів. Попит на сировину в найближчі роки буде рости, а значить, і ціни на нього будуть залишатися на високому рівні.  Країни ще не втамували свій "сировинний голод".Отже відбувається розвиток світового ринку олова.

Потреби України в олові становлять 600 - 800 тонн на рік.

Перспективи відкриття промислових родовища олова пов'язуються з рудовміснімі структурами Сущан-Пержанської зони. Серед них рудопрояві КАР'ЄР, Західне, Гірніче та інші.

Проблеми і задання

Основними завданнями ЦЬОГО напряму є:

- проведення комплексу бурових, мінералого-петрографічніх і технологічних досліджень на родовища;

- проведення геолого-економічної оцінки і визначення доцільності Розвідки на Західному і Гірнічому рудопроявах.


Підсумкова таблиця

Показник

Значення

Характеристика товару

Олово - сріблясто-білий метал, що володіє високою ковкість. Температура плавлення 232 градуси Цельсія. Існують дві модифікації олова: біле і сіре. Основна форма знаходження олова в гірських породах і мінералах - розсіяна (або ендокріптная). Однак олово утворює і мінеральні форми, і в цьому вигляді часто зустрічається не тільки як акцессорій в кислих магматичних породах, але й утворює промислові концентрації переважно в окісної (Каситерит SnO2) і сульфідної (станнін) формах.

ГОСТ860-75

Цей стандарт поширюється на олово, що застосовується в різних галузях промисловості.

Основні виробники товару

Індонезійська PT Timah

Перуанська Minsur

Малайзійська Malaysia Smelting

Китайська Yunnan Tin

Таїландська Thaisarco

Китайська Liuzhou China Tin

Болівійська CM Colquiri

Бразильського Paranapanema

Основні експортери товару

Сінгапур - 38%, Нідерланди - 13%, Таїланд - 13% і Болівія - 11%, Австралія, Бразилія у загальносвітових показниках.

Основні імпортери товару

Основними імпортерами олова в світі є Китай, Тайланд, США, Японія, ФРН, в меншій мірі Франція і Великобританія.

Рівень і динаміка цін

2005 р. – 8280 дол. США/т - 5990 дол. США/т

2006 р. – 11900 дол. США/т – 6595 дол. США/т

2007 р. – 17300 дол. США/т – 10175 дол. США/т

2008 р. – 25500 дол. США/т – 10000 дол. США/т

2009 р. – 16745 дол. США/т – 10055 дол. США/т

2010 р. – 14950 дол. США/т – 27600 дол. США/т

2011 р. – січ. 26095 дол. США/т – квіт. 33255 дол. США/т

11.05.2011р. – 30050 дол. США/т

Ємкість ринку

296 тис.т

Найбільш часто вживані форми і методи торгівлі на ринку даного товару

біржа

Міжнародні організації, що регулюють ринок даного товару

АКВО (Асоціація КРАЇН-виробників олова). У склад цієї компанії входять Усі країни-виробники олова, крім Болівії.

Міжнародною радою з олова - організацією виробляючих і споживаючих країн. Одним зі слабких місць Ради є те, що США - великий імпортер олова - не є його членом. 

Тенденції функціонування ринку даного товару

Зростання в останні роки цін на світовому ринку металів підвищує вартість ще не здобутих ресурсів. Попит на сировину в найближчі роки буде рости, а значить, і ціни на нього будуть залишатися на високому рівні. Країни ще не втамували свій "сировинний голод".Отже відбувається розвиток світового ринку олова. Дуже високі ціни на олово стимулюють деякі країни знову почати розглядати перспективи видобутку олова. Наприклад: у Саксонії, західна Німеччина. Цей регіон з центром у шахтарському місті Фрайберг видобував олово з кінця 15 століття і до 1990 року, та все ще в ньому є деякі запаси

Україна на ринку даного товару

Потреби України в олові становлять 600 - 800 тонн на рік.

Перспективи відкриття промислових родовища олова пов'язуються з рудовміснімі структурами Сущан-Пержанської зони. Серед них рудопрояві КАР'ЄР, Західне, Гірніче та інші.

У 2006 році експортовано було 4,31 тону олова та виробів з нього на суму 63,50 тис. дол.. США. В 2007 році набагато менше, усього 0,44 тон на суму 6,42 тис. дол.. США. У 2006 році імпортовано Україною  було 559,98 тону олова та виробів з нього на суму 5698,10 тис. дол.. США. В 2007 році більше, усього 889,96 тон на суму 13486,09  тис. дол.. США.


Список літератури : 

  1.  Голиков А.П., Григорова Л.И. Международная торговля (структура, география, генденции).
    Учебное поеобие- Харьков: ХНУ, 2003. - 172 с.
  2.  Дахно І.І. Міжнародна торгівля: Навчальний посібник (2-е вид.). - К.: МАУГІ, 2004. -312 с.
  3.  Голиков А.П., Грицак Ю.П., Казакова Н.А., Сидоров В.И.: Под ред. А.П. Голикова География мирового хозяйства: Учебное поеобие. - К.: Центр учебной литературьі, 2008. - 192 с.

  5. http://www.world-bureau.com/ - World Bureau of Metal Statistics

  6. http://weldex.ru/b2bres/getresearch.aspx?id=4842&h=weldex.ru – исследование рынка олова

  7. http://www.infogeo.ru/metalls/news/?act=show&news=32631 – імпорт олова

  8. http://metal4u.ru/lme/ - Биржевые цены на металлы

  9. http://www.lme.com/- Лондонская биржа металлов

 10. http://www.ukrstat.gov.ua – Офіційний сайт Державного комітету статистики України

 11. http://www.kommersant.ru –Сайт газети „Комерсант”

 12. http://www.iccua.org – Офіційний сайт Міжнародної торгової палати України

 13. http://www.finansmag.ru – Сайт журнала „Финанс.”

 14. http://www.dengi-info.com – Сайт інформаційно-аналітичної газети „Деньги”

 15. http://www.businesspapers.ru – Сайт „Ділова преса”

 16. http://ru.wikipedia.org – Сайт енциклопедії „Вікіпедія”

 17. http://ukrexport.gov.ua/ukr/prom/ukr/13.html - Державна підтримка        Українського експорту

 18. http://olovo.com.ua/Tin-Manufacturers.html -  Метали та сплави




1. Казахстан Темир Жолы Эйр Астана
2. тематической и согласованной работы психолога и других должностных лиц профилактического плана по своеврем
3. Дворцы Петербурга
4. Реферат- Резервные требования как инструмент регулирования экономических процессов
5. Постсоветская Россия
6. а under под behind за сзади позади
7. ЭЛЕКТРОВОЗ ГРУЗОВОЙПОСТОЯННОГО ТОКА 2ЭС10 С АСИНХРОННЫМИ ТЯГОВЫМИ ЭЛЕКТРОДВИГАТЕЛЯМИ Руководств
8. 5ч Мария YOG 1
9. Доклад- «Летучий» вирус
10. делать вовремя 1
11. среднему а по высшему уровню потребления в трудовых хозяйствах
12. лекциях обострение финансового положения сферы образования началось в основном в 1996 г
13. 3 Билет 1 Инструкция- Внимательно прочитайте ситуационную задачу и задания к ней
14. Закон прямолинейного распросранения света- В оптически однородной среде свет распространяется прямолине
15. Тема Биоценоз Сквозь сеть алмазную зазеленел восток.
16. правовой формы характера деятельности
17. Методичні вказівки
18.  Введение
19. тема менеджмента качества [править - править исходный текст] Материал из Википедии свободной энциклопе
20. 2004 20042005 20052006 20052006 20072008 2007 и мл