Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тематичне моделювання ХАРКІВ 2003 Дисертацією є рукопис

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 29.4.2024

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ “ХАРКІВСЬКИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ”

НЕСТОРЕНКО  ОЛЕКСАНДР  ВАСИЛЬОВИЧ

МОДЕЛІ  ФОРМУВАННЯ ЦІНИ В КЛАСТЕРНИХ УТВОРЕННЯХ (НА ПРИКЛАДІ ПІДПРИЄМСТВ САНАТОРНО-КУРОРТНОЇ СФЕРИ)

АВТОРЕФЕРАТ

на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук

зі спеціальності 08.03.02 –

економіко–математичне моделювання

ХАРКІВ -  2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національному технічному університеті “Харківський політехнічний інститут”, Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник –доктор економічних наук, професор

Тимофєєв Володимир Миколайович, 

Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”, завідуючий кафедрою економічного аналізу і обліку

Офіційні опоненти:   доктор економічних наук, професор

                                   Заруба Віктор Яковлевич,

                                   Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”, завідуючий кафедрою економічної кібернетики і маркетингового менеджменту

                         

кандидат економічних наук, доцент

Дубровіна Надія Анатоліївна,

Харківський державний економічний університет,

доцент кафедри економічної кібернетики 

Провідна установа –Донецький національний університет,

кафедра економічної кібернетики,

Міністерство освіти і науки України (м. Донецьк)

Захист відбудеться 10.04.2003 р. о 13 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр К 64.055.02, у Харківському державному економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського державного економічного університету за адресою:  61001, м. Харків, пр. Леніна, 9а.

Автореферат розісланий  07.032003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради                                               Красноносова О.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В умовах ринкової економіки результати діяльності всякого підприємства, що працює на конкурентному ринку, в значній мірі залежать від політики ціноутворення та, зокрема, обраного методу визначення ціни.  Для одержання максимального прибутку підприємством також повинні прогнозуватися і своєчасно враховуватися  зміни в діяльності партнерів –постачальників та  конкурентів. У той же час діяльність підприємств-постачальників в значній мірі залежить від ефективності роботи підприємств –основних споживачів їх продукції. Використання багатьма підприємствами-постачальниками  витратного методу ціноутворення призводить до росту цін, тому що вони намагаються одержати сталий рівень прибутку, нехтуючи змінами купівельної спроможності споживачів. Це, в свою чергу, негативно впливає на результати діяльності закладів курортно-рекреаційної сфери як споживачів матеріальних ресурсів та продукції, тому що високий рівень конкуренції, ріст витрат на проведення маркетингових досліджень ринку та рекламу, низька платоспроможність населення призводять до погіршення їх фінансового становища.

Традиційні підходи до розгляду задачі визначення оптимальних умов взаємодії підприємств-споживачів, у тому числі й закладів санаторно-курортної сфери, та підприємств-постачальників не дозволяють вирішити проблему визначення оптимальних умов співробітництва. Наслідком цього є намагання кожного з підприємств вирішити свої особисті проблеми в короткостроковий період, незважаючи на можливість координації зусиль з метою одержання максимального сукупного прибутку як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі. Тому для підприємств актуально постає проблема ціноутворення  за різними принципами раціональності за допомогою економіко-математичного моделювання.

Значний внесок до моделювання економічної рівноваги на різних видах ринків, у визначення оптимальних умов діяльності підприємств, в дослідження особливостей діяльності підприємств в умовах вертикальної та горизонтальної інтеграцій внесли вітчизняні і зарубіжні вчені та практики: Алле М., Вальрас Л., Забродський В.А., Заруба В.Я., Курно А., Клебанова Т.С., Канторович Л.В., Куліш С.А.,  Леонтьєв В.В., Маленво Е., Мулен Е.,  Нейман Дж., Неш Дж., Новожилов В.В., Парето В., Пономаренко В.С., Портер М.Е., Тимофєєв В.М.  та ін. У той же час питання оптимізації взаємодії підприємств регіону в умовах інтеграційних утворень не знайшли достатнього відображення в теорії та практиці економічних досліджень і економіко-математичного моделювання.

Актуальність проблеми в умовах трансформаційної економіки, її теоретичне та практичне значення, але недостатня розробка визначили необхідність проведення даного дослідження, тему, мету й задачі дисертації.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Матеріали дисертації є складовою частиною розробок згідно з темою досліджень № 21/1999-2001 “Удосконалення взаємовідносин підприємств територіального утворення”, що була виконана на замовлення виконавчого комітету м. Бердянська Азовським регіональним інститутом управління при Запорізькому державному університеті за безпосередньою участю автора.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка економіко-математичної моделі визначення оптимальних цін на продукцію підприємств кластерного утворення, що забезпечує підвищення ефективності функціонування суб’єктів економічної діяльності за різних умов  їх взаємодії. Для досягнення цієї мети в дисертації поставлені й вирішені такі задачі:

проведено дослідження існуючих механізмів ціноутворення, розглянуто переваги та недоліки різних підходів до проблеми визначення ціни в умовах трансформаційної економіки;

проведено аналіз сучасних моделей визначення параметрів діяльності підприємства (рівноважних цін та обсягів виробництва) на різних типах ринків;

побудовано економіко-математичну модель оптимальної взаємодії підприємств на різних типах ринку і за різними ступенями кооперації;

розроблена алгоритмічна модель побудови кластерної економічної системи;

досліджено результати різних варіантів розподілу граничного прибутку підприємств кластерного утворення.

Об’єктом дослідження є процеси ціноутворення підприємств, що функціонують в ринкових умовах.

Предметом дослідження –комплекс економіко-математичних моделей визначення оптимальних цін на продукцію підприємств санаторно-курортної сфери.

Теоретичною і методологічною основою дослідження є розробки вітчизняних та закордонних вчених у галузі ціноутворення, кластерного аналізу, економіко-математичного моделювання та прогнозування, математичної статистики, економічного аналізу. В дисертації було використано методи фінансового аналізу –для представлення об’єкта дослідження; методи оптимізації та теорії ігор –для побудови комплексу економіко-математичних моделей визначення оптимальних цін на продукцію підприємств санаторно-курортної сфери; методи статистичного аналізу –для визначення виду функцій попиту й витрат; методи кластерного аналізу –для побудови кластерної економічної системи.

У процесі роботи  автором були вивчені та дослідженні дані діяльності підприємств м. Бердянська за декілька років.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в наступному:

вперше:

запропоновано аналітичне визначення точки ринкової рівноваги для довільної кількості підприємств за різним ступенем кооперації між ними, що забезпечує  визначення оптимальних цін для підприємств економічної системи довільного розміру;

розроблені модель визначення факторів  зв’язку між підприємствами в умовах ринкової економіки та алгоритм побудови кластерного утворення, що дозволяє згрупувати підприємства в кластерні економічні системи;

отримали подальший розвиток:

модель  залежності оптимальної кількості підприємств-постачальників від кількості підприємств-споживачів та зворотного зв’язку між ними за різними рівнями інформованості, яка дозволяє підвищити ефективність діяльності підприємств;

система моделей розподілу граничного прибутку між підприємствами кластерного утворення, що дозволяє суб’єктам економічної діяльності обрати для себе найкращий варіант організації їх взаємодії;

удосконалено:

процес визначення оптимальних меж кластерної економічної  системи, що дає можливість за допомогою економіко-математичної моделі обґрунтувати доцільність введення додаткового підприємства в кластер.

Практична цінність отриманих результатів полягає в тому, що запропонована в дисертації модель дозволяє визначити параметри діяльності підприємств у випадку, коли вони діють за принципами індивідуальної або колективної раціональності. Можливість використання програмного забезпечення  для реалізації розробленої економіко-математичної моделі дозволяє своєчасно реагувати на зміни попиту на  ринку та вживати заходи для зміни параметрів діяльності підприємств. Запропоновані варіанти розподілу граничного прибутку між учасниками кластеру дозволять підприємствам  визначити оптимальні межі кластерного утворення та обрати найкращий варіант співробітництва завдяки обраному методу ціноутворення.

Запропоновані в дисертаціїї рішення та рекомендації можуть бути використані для визначення оптимальних параметрів діяльності підприємств різних напрямків діяльності.

Основні наукові результати були впроваджені на підприємствах ДП “Приазовське відділення ЗАТ “Укрпрофоздоровниця” (акт про впровадження  № 01/476 від 09.08.02), ДКП “Бердянський міськводоканал” (акт про впровадження № 258-И102 від 03.06.02).

Практичний внесок здобувача в роботах, що виконані у співавторстві, за списком робіт, опублікованих на стор. 16 автореферату:

обґрунтовано доцільність організації інвестиційних фондів на базі кластерної економічної системи підприємств санаторно-курортної сфери Північного Приазов’я [3];

запропоновано класифікацію  основних факторів, що впливають на товар нееластичного попиту [4].

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертації доповідались і обговорювалися на Третій міжнародній науково-практичній конференції “Дослідження й оптимізація економічних процесів “Оптимум –”(м. Харків, НТУ “ХПІ”, 2001 р.) [2]; Міжнародній науково-практичній конференції “Актуальні проблеми державного управління та місцевого самоврядування” (м. Запоріжжя, ГУ “ЗІДМУ”, 2001 р.) [5]; Міжнародній студентсько-аспірантській науковій конференції “Україна в ХХІ ст.: формування економічної системи”(м. Львів, ЛНУ, 2001 р.) [6]; Конференції молодих учених “Проблеми екології Азово-Чорноморського басейну: сучасний стан і прогноз”(м. Севастополь, ІнБПМ, 2001 р.) [7];  Другій міжнародній науково-методичній конференції “Менеджмент малого і середнього бізнесу: проблеми, навчання, перспективи”(м. Севастополь, СевНТУ, 2002 р.) [8].

Публікації результатів дослідження. Результати дослідження опубліковані в 8 наукових працях  загальним обсягом 1,72 ум.-др. арк.,  із яких особисто автору належить 1,4 ум.-друк. арк.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків і викладена на 226 сторінках машинописного тексту. Матеріал дисертації ілюстрований 38 таблицями і 58 рисунками, з них 10 повних сторінок. Обсяг додатків складає 36 сторінок. Список використаних джерел включає 144 найменування.

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі розкрито актуальність теми дослідження, дано характеристику ступеня вивчення проблеми, сформульовано мету та задачі дисертації, стисло викладено наукову новизну й практичну цінність роботи.

У першому розділі –“ОБГРУНТУВАННЯ НЕОБХІДНОСТІ ВДОСКОНАЛЕННЯ ЦІНОВОЇ ПОЛІТИКИ ПІДПРИЄМСТВ САНАТОРНО-КУРОРТНОЇ СФЕРИ ” –міститься стислий огляд сучасного стану проблем, обґрунтування ефективної цінової політики підприємства, визначення оптимальних умов взаємодії підприємств у межах окремого територіального утворення, проаналізовано існуючі економіко-математичні моделі економічної рівноваги на ринку. Розглянуто особливості використання кластерної моделі розвитку регіону як в Україні, так і за кордоном. Виявлено проблеми побудови моделі оптимізації економічних відносин підприємств регіону, які технологічно зв’язані між собою.

Перед багатьма підприємствами постає актуальне питання вибору механізму визначення оптимальних параметрів своєї діяльності, за яких вони змогли б отримувати максимальний прибуток. Результати діяльності підприємств багато в чому залежать від параметрів діяльності постачальників та підприємств-споживачів. Тому як вітчизняними, так і закордонними фахівцями значна увага приділялась  розробці економіко-математичних моделей визначення параметрів економічної рівноваги між підприємствами окремого територіального утворення.

Найбільш впливових результатів для кожного підприємства можна досягти за умови діяльності підприємств з позиції колективних інтересів, тобто якщо вони будуть діяти в рамках найбільш перспективного територіального утворення –кластеру.                                                                       

Однак, незважаючи на те, що теоретичні аспекти функціонування кластерів вітчизняними та закордонними фахівцями розглянуто досить повно, дотепер не було використано економіко-математичний  апарат визначення оптимальних розмірів кластеру, визначення цін, за якими доцільно реалізовувати свою продукцію підприємствам цього територіального утворення як усередині кластеру, та і за його межами.  Тому постає необхідність розробки економіко-математичної моделі економічних відносин між підприємствами, що пов’язані між собою як постачальники та споживачі, а також як конкуренти,  для визначення оптимальної поведінки підприємств регіону з метою отримання максимального прибутку.

При побудові економіко-математичної моделі оптимізації фінансових результатів діяльності підприємств регіону необхідно враховувати факт можливості їх функціонування з точки зору індивідуальної раціональності, а також з точки зору колективної раціональності.

У другому розділі –“МОДЕЛІ ОПТИМАЛЬНОЇ ВЗАЄМОДІЇ ПІДПРИЄМСТВ КЛАСТЕРНОГО УТВОРЕННЯ” –проведено аналіз методів ціноутворення, доведено неефективність застосування підприємствами санаторно-курортної сфери та підприємствами-постачальниками витратного методу ціноутворення. Побудовано модель оптимізації поведінки підприємств на ринку за умови неузгодженості їх роботи, а також у випадку їх діяльності з точки зору колективної раціональності.

Для побудови моделі ціноутворення зроблено ряд допущень.

Економіка складається з підприємств, кожне з яких випускає  один вид продукції; економічні суб'єкти прагнуть реалізувати свої плани; при створенні своїх планів вони діють раціонально, тобто обраний ними план є результатом рішення проблеми оптимізації своєї суб'єктивної (функції) корисності –зокрема, кожен підприємець намагається обирати такий виробничий план, що максимізує прибуток; система цін є гнучкою і швидко приводиться в положення рівноваги, тобто в таке положення, в якому сукупний попит дорівнює сукупній пропозиції. Таким чином, будь-яка нерівновага, що виникає на якому-небудь ринку, може бути тільки тимчасовою.

Для побудови моделі взаємодії підприємств використано метод “витрати –випуск”та визначені наступні значення:  –обсяг випуску продукції i-го підприємства;  –обсяг продукції i-го підприємства, яка реалізується споживачам, що не розглядаються  в даній моделі;  –ціна продукції i-го підприємства;  –матеріаломісткість продукції j-го підприємства щодо продукції i-го підприємства;  –витрати i-го підприємства на виробництво обсягу продукції за винятком витрат на придбання продукції підприємств, розглянутих у даній моделі;  –прибуток i-го підприємства.

На основі аналізу діяльності розглянутих підприємств було отримано наступний висновок: функції попиту й витрат можна досить точно апроксимувати лінійними функціями. Тому для побудови моделі були обрані лінійні залежності:

                      ,   .                                            (1)

         Було запропоновано аналітичні визначення оптимальних параметрів діяльності підприємств на різних типах ринку.

1. У випадку функціонування підприємств на ринку двосторонньої монополії аналітичний вигляд функції реагування (ціноутворення), параметри діяльності підприємств в стані некооперативної рівноваги Неша (Сn ) за умов різних станів інформованості (n) про діяльність партнера мають наступний вигляд:

,                                          (2)

де  , ,       .                                 (3)

     

Граничні функції реагування будуть мати вигляд:

                        

 .                     (4)                        

Причому значення прибутку першого підприємства в граничній точці ринкової рівноваги Пгранич. буде більще його прибутку в початковому рівноважному стані П, Пгранич. може бути як більше, так і менше П, але більше нуля (не з огляду на постійні витрати). Таким чином, ця точка може бути реально реалізована й стійка, тому що функції реагування, що є носіями інформації про підприємства, не перетинають лінії рівня прибутків, а доторкаються до них. Тому ніяка додаткова інформація про інше підприємство, про спосіб його визначення функції реагування не приведе до збільшення прибутку підприємства.

Підприємства можуть на деякий час поліпшити свій стан, якщо вони будуть визначати свою функцію реагування, знаючи інформацію не тільки про стратегію іншого підпримєства, а й спосіб побудови цієї стратегії. Було доведено, що і в цьому випадку граничною точкою ринкової рівноваги буде рішення системи граничних функцій реагування (4).

Якщо підприємства функціонують в умовах олігополії, параметри діяльності підприємств-конкурентів у стані некооперативної рівноваги Неша за умов різних станів інформованості (n) мають вигляд:

          ;                                                                     (5)

;                                                          (6)

;                                                                      (7)

;                                                (8)

.                                              (9)

3. У випадку, коли було розглянуто k виробників (підприємства 2-ї категорії) і m великих споживачів (підприємства 1-ї категорії) (m = k = 1 –двостороння монополія; m = 2, k = 0 –олігополія), некооперативною рівновагою Курно –Неша буде стан С(Qi,Qj):

;                                                            (10)

;                (11)

;               (12)

;                                                 (13)

;                                                  (14)

.            (15)

У випадку, коли m ≠ 0, k ≠ 0,  рішенням задач

та                        (16)

є наступні значення m, k:

;                                         (17)

.                                              (18)

Отже, для підприємств 1-ї категорії плідним рішенням кооперації є об'єднання в коаліцію, що складається “менше, ніж з одного підприємства”, а для підприємств 2-ї категорії –“більше, ніж з одного підприємства”. Це означає, що підприємства 1-ї категорії, об'єднавшись в картель і маючи повну інформацію про підприємства 2-ї категорії, у виборі оптимального обсягу випуску і ціни на свою продукцію повинні керуватися функцією реагування, кут нахилу якої більший, ніж у монополіста. Для підприємств 2-ї категорії функція реагування повинна бути з кутом нахилу меншим, ніж у монополіста.

Таким чином, монополія, як краще кооперативне рішення конкуренції, є окремим випадком стану ринку й інформованості учасників цього ринку. З іншого боку, можна сказати, що монополія є кращим варіантом конкуренції за умови використання інформації про інших учасників ринку в своїй стратегії для збільшення прибутку.

Доведено, що в цьому випадку підприємства 1-ї і 2-ї категорій, по черзі змінюючи свої стратегії, реалізують стани ринкової рівноваги Сn(Qn, Qn), які співпадають з рішенням системи рівнянь (2). За умови нескінченної кількості кроків вони реалізують стан С(Q, Q), що співпадає з граничною точкою ринкової рівноваги, яка є рішенням системи рівнянь (4). При цьому:

,                                                               (19)

З виразів (19) була одержана зворотна залежність між оптимальними кількостями підприємств 1-ї і 2-ї категорій:  

                                       .                                                                               (20)

Розроблена економіко-математична модель дозволяє визначити оптимальні параметри функціонування  підприємств за різних умов їх взаємодії.  Запропонована модель може бути використана для визначення оптимальних параметрів підприємств, які є або конкурентами на недосконалому ринку, або якщо між ними існує вертикальний зв’язок чи поєднані перший та другий варіанти.

Побудована економіко-математична модель дозволяє розробити для кожного підприємства рекомендації щодо ціноутворення, якщо ці підприємства діють раціонально та при виборі  стратегії ціноутворення орієнтуються не тільки на свої витрати, але й на ринковий попит.

У третьому розділі –“МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ЦІНОУТВОРЕННЯ ДЛЯ ПІДПРИЄМСТВ КЛАСТЕРУ” –побудовано модель ринкової рівноваги для довільної кількості підприємств за різним ступенем кооперації між ними, що забезпечує можливість визначення оптимальних цін для підприємств економічної системи довільного розміру. Запропоновано алгоритм побудови кластерного утворення, який дозволяє уникнути необхідності перебору всіх можливих варіантів об'єднання підприємств, між якими існує найбільш тісні зв’язки,  у групи. Визначено умови максимізації прибутку підприємств санаторно-курортної сфери та підприємств –постачальників необхідної їм продукції (ресурсів, послуг) –на прикладі підприємств м. Бердянська на основі оптимальної цінової політики. Проведена оцінка перспективи діяльності підприємств м. Бердянська за різними умовами взаємодії. Запропоновано варіанти розподілу граничного прибутку між підприємствами кластерного утворення.

Розглянуті два варіанти підходу до побудови узагальненої моделі поводження фірм на ринку:

  1.  спочатку визначаються ціни, а потім обсяги випуску продукції, при яких економіка буде знаходитися в рівновазі;
  2.   спочатку визначаються обсяги випуску продукції, а потім  ціни, при яких економіка буде знаходитися в рівновазі.

Для першого варіанта побудована модель поведінки фірм, коли кожен суб'єкт визначає ціну на свою продукцію за даних уявлень про ціни на продукцію інших суб'єктів.

Під кооперацією підприємств розуміється створення таких коаліцій,  коли кожен об'єкт, що входить у це об'єднання, буде вибирати такий виробничий план, який максимізує сумарний прибуток усіх підприємств, що входять у це об'єднання.

Під кооперативною матрицею W розуміється така матриця, що

           

Під результатом операції  над матрицями А і В однакової розмірності  будемо розуміти матрицю С розміру  таку, що .

У роботі отримано аналітичне визначення рівноважних цін, яке є рішенням задачі      :

      

           ,   (21)

де , , , ,  –діагональна матриця з , ,  –одинична матриця.

Якщо в економіці, яка розглядається, мають місце підприємства, що є конкурентами, то попередній варіант не дає можливості описати модель взаємодії цих підприємств на ринку. Це можливо, якщо спочатку визначити обсяги валового випуску продукції, при яких економіка буде знаходитися в рівновазі. А потім за ними визначити ціни на продукцію.

Під матрицею конкурентності будемо розуміти матрицю С розміру , яка задовольняє наступним умовам:

Доведено, що в цьому випадку рішенням задачі     буде стан ринкової рівноваги, при якому обсяги випуску продукції будуть визначатися наступним чином:

,                 (22)

де  –матриця, всі елементи якої рівні одиниці.

Змінюючи елементи матриці W, за допомогою отриманих  результатів можна моделювати різні стани кооперації підприємств та різних умов інформованості. Доведено, що елементи матриці W можуть бути як менше, так і більше одиниці ((17), (18)), що відображає стан інформованості.  На основі розроблених економіко-математичної моделі та моделі визначення факторів “тісноти звязку”(табл. 1) було запропоновано  послідовність побудови кластеру. Це дозволяє згрупувати підприємства окремого територіального утворення в кластерні економічні системи.

Побудову кластерного утворення запропоновано здійснювати в такій послідовності.

Перший крок. Будується таблиця факторів, які впливають на “тісноту зв’язку”між підприємствами (табл. 1).

Таблиця 1

Таблиця факторів “тісноти зв’язку”

Фактори виробництва

Фактори споживання

Фірми

1

...

N

Ринок

1

...

N

Ринок

1

...

...

  

2

...

...

  

...

...

...

...

...

...

...

...

...

N

...

...

Ринок

...

...

Другий крок. Будується дендрит, що наочно відображає  “тісноту зв’язку”між підприємствами.

Третій крок. Щоб одержати числовий  вираз тісноти зв’язку, розбиваються  N підприємств на N-1 кластер. Це приводить до утворення N-2 кластерів, які складаються з одного підприємства, і ще одного кластера, що складається з двох підприємств.

Четвертий крок. Об’єднуються одержані два підприємства,  розташовані найближче один до одного,  в кластер. Знаходиться виграш від об'єднання і зрівнюється з витратами, які понесуть підприємства від цієї кооперації. Якщо виграш менший за витрати, то немає ніякого економічного сенсу кооперуватися цим підприємствам. У цьому випадку процес утворення кластеру закінчується. Якщо ж виграш буде більшим від витрат, то цей кластер можна розглядати як одне підприємство. Таким чином, у запропонованій моделі буде  вже N-1 підприємство. Для цих підприємств необхідно повторювати з першого по четвертий кроки.

Результатом є утворення одиного або декількох кластерів. Це будуть оптимальні об'єднання підприємств. Кількість підприємств, що будуть входити до одного кластеру, залежить від економічної ситуації на ринку.

Запропонована послідовність побудови кластерного утворення дозволить уникнути необхідності перебору всіх можливих варіантів об'єднання підприємств, між якими існує найбільш тісні зв’язки,  у групи.

Ефективність запропонованих моделей формування ціни в кластерних утвореннях  проілюстровано на прикладі підприємств санаторно-курортної сфери та їх основних постачальників –підприємств м. Бердянська.

Зміни результатів діяльності санаторіїв “Бердянськ”, “Приазов’я” та “Лазурний” з кожним кроком створення кластеру проілюстровано на рис. 1 –.  На першому кроці розглянуто результати роботи підприємств з точки зору індивідуальної раціональності. Другий крок –об’єднання ВАТ “Бердянський хлібокомбінат” з виробництва борошна та ВАТ “Бердянський хлібокомбінат” з виробництва хліба. Вертикальна інтеграція між виробництвом борошна та виробництвом хліба дозволить цьому підприємству отримати додатковий прибуток у розмірі 225,88 тис. грн.

На третьому відбувається об’єднання ВАТ “Бердянський комбінат хлібопродуктів” та ВАТ “Бердянський хлібокомбінат”, внаслідок чого ріст сукупного прибутку цих підприємств становитиме 68,13 тис. грн. Наступним, четвертим кроком є об’єднання санаторіїв “Бердянськ” та “Приазов’я”. Проте в цьому випадку сукупний прибуток двох цих санаторіїв зменшується на     263,76 тис. грн. Тому санаторії “Бердянськ” та “Приазов’я”  не мають стимулу здійснювати таку горизонтальну інтеграцію. Таким чином, доцільно проводити об’єднання санаторіїв “Приазов’я”, “Бердянськ” та “Лазурний” (крок 5). Об’єднання всіх санаторіїв дозволяє досягти кращих результатів: сукупний прибуток зростає на 1184,85 тис. грн. Шостий крок передбачає включення до кластерного утворення ТОВ “Трикотажна фабрика”. Таке об’єднання приведе до росту сукупного прибутку санаторіїв та ТОВ “Бердянська трикотажна фабрика” на 2,48 тис. грн., проте цей ріст становить тільки 0,058% від їх сукупного прибутку до цього об’єднання. За умов, коли трансакційні витрати на об’єднання цих підприємств є більшими за виграш від об’єднання, цей крок є недоцільним.

Наступні кроки  щодо об’єднання підприємств регіону призводять до ще гірших результатів: на сьомому кроці  до кластеру, що утворюють санаторії та ТОВ “Бердянська трикотажна фабрика”, включається ВАТ “Бердянський м’ясокомбінат”. У цьому випадку виграш від об’єднання –,68 тис. грн., що складає 0,015% від сукупного прибутку підприємств до цього об’єднання. Останнім, восьмим кроком, який може бути зроблений на шляху створення кластерної моделі серед підприємств, що розглядаються, є об’єднання усіх підприємств. Об’єднання усіх підприємств приведе до виграшу (росту сукупного прибутку) на 0,62 тис. грн.,  що становить всього 0,01% від сукупного прибутку до цього кроку на шляху об’єднання.

З точки зору розміру граничного прибутку, найбільш доцільним є створення двох кластерів. Один із них будуть утворювати ВАТ “Бердянський комбінат хлібопродуктів” і ВАТ “Бердянський хлібокомбінат” з виробництва борошна та хліба. До другого необхідно віднести санаторії “Бердянськ”, “Приазов’я” й “Лазурний”. ВАТ “Бердянський м’ясокомбінат” та ТОВ “Бердянська трикотажна фабрика” включати до цих кластерів економічно недоцільно.

Рис.1. Динаміка обсягів продажу          Рис. 2. Зміна цін на путівки з кожним

           путівок з кожним кроком                        кроком створення кластеру   

створення кластеру 

 

Рис. 3. Зміна прибутку санаторіїв з кожним кроком створення   

кластеру

Послідовна зміна сукупного прибутку за кожним кроком утворення кластеру представлена на рис. 4.

Рис. 4. Зміна загального прибутку підприємств м. Бердянська    

       

Як видно з рисунку 4, загальний прибуток підприємств зростає від об’єднання. При цьому динаміка росту тим більша, чим  тісніше пов’язані між собою підприємства, що утворюють кластер.

У даній роботі розглянуто різні варіанти розподілу виграшу від об'єднання з різних поглядів на справедливість. Якщо підприємства виберуть варіант розподілу відповідно  максимуму функції Неша  , то в цьому випадку запропоновано більш простий в реалізації метод розподілу граничного прибутку, який дає результат близький до розподілу Неша:

                  ,                                                          (23)                                           де  максимально можливі прибутки підприємств за умови, що прибуток іншого підприємства не міняється.

Цей варіант характеризується наступною властивістю: виграші від домовленості поділяються в пропорції, за якою поділяються максимально можливі виграші кожного підприємства за умови, що прибуток іншого підприємства не міняється.

Варіанти розподілу маргінального сукупного прибутку між підприємствами в разі утворення кластерів приведено в табл. 2.

Таблиця 2

Розподіл граничного прибутку між підприємствами кластеру

Підприємство

Варіанти розподілу граничного прибутку, тис. грн.

навпіл

пропорційно кількості підприємств у кластері

пропорційно

прибуткам до об’єднання

Санаторій “Бердянськ”

1467,96

,33

,30

Санаторій “Лазурний”

1397,45

,69

,65

Санаторій “Приазов’я”

1384,55

,78

,74

ТОВ “Бердянська трикотажна фабрика”

50,87

,28

,58

ВАТ “Бердянський м’ясокомбінат”

267,79

,68

,49

У всіх варіантах розподілу виграшу за відправну точку обирається точка ринкової рівноваги С, тобто прибутки підприємств до об'єднання. Як один із варіантів вибору точки С в роботі пропонується гранична точка ринкової рівноваги. Цей варіант характеризується наступною властивістю: він відображає економічну могутність підприємства, так як прибуток у граничній точці ринкової рівноваги підприємство може одержати саме –без вступу в коаліцію з іншими підприємствами.

ВИСНОВКИ

Дисертаційні дослідження дозволили зробити наступні висновки:

  1.  Доведено неефективність витратного методу ціноутворення. Орієнтація підприємств при визначенні цін не на ринковий попит, а на витрати призводить до погіршення з кожним роком фінансових результатів їх діяльності, скорочення обсягів реалізації продукції (послуг).
  2.  Розроблена модель визначення оптимальних показників діяльності підприємств  за різних умов взаємодії та на різних типах ринку. В ході рішення цієї задачі за допомогою імітаційної моделі, яка реалізована в середовищі Microsoft Excel 2000, визначаються оптимальні номенклатури, обсяги та ціни на продукцію підприємств-постачальників та підприємств-споживачів у випадку їх функціонування за принципом індивідуальної раціональності. Визначені за допомогою економіко-математичної моделі параметри діяльності дозволять кожному з підприємств, що розглядаються, одержати максимальний прибуток. Проведений порівняльний аналіз фінансових результатів підприємств у випадку інтуїтивного вибору ними цін і обсягів виробництва та у випадку визначення параметрів діяльності підприємств за допомогою запропонованої економіко-математичної моделі максимізації прибутку довів, що використання оптимізаційної моделі дозволяє підприємствам поліпшити результати своєї діяльності.
  3.  Запропонована модель визначення оптимальних показників діяльності підприємств за умови їх роботи з точки зору колективної раціональності. Обґрунтована доцільність створення на основі підприємств, що розглядаються, кластерів. Використання розробленої  імітаційної моделі дозволить визначити номенклатуру, обсяги та ціни, які забезпечать підприємствам досягнення більшого значення сукупного прибутку.
  4.  Розроблено алгоритм визначення оптимальних меж кластерного утворення. Визначення доцільності введення додаткового підприємства у кластер проводиться за принципом порівняння граничного прибутку та трансакційних витрат, пов’язаних з досягненням угоди між підприємствами кластерного  утворення та підприємством кандидатом на участь у функціонуванні кластеру.
  5.  Запропоновано методи розподілу виграшу (граничного прибутку) кластеру між його учасниками за основними принципами, які базуються на різних поглядах про справедливість. Вибір варіанта розподілу граничного прибутку залежить від ступеня доцільності участі в кластерному утворенні кожного з підприємств регіону та від погляду керівництва підприємств на проблему справедливості. Розподіл граничного прибутку між підприємствами кластеру пропонується проводити на основі встановлення різних рівнів цін на продукцію, яка призначена для підприємств учасників кластерного утворення, та на продукцію, яка реалізується на “зовнішньому”по відношенню до кластерного утворення ринку.

6. Застосування розробленої економіко-математичної моделі на підприємствах тих галузей економіки, що розглядалися, а також на підприємствах інших галузей, спрямоване на визначення умов, за якими будуть одержувати  максимальні прибутки  всі суб’єкти відносин, які були предметом дослідження. Використання запропонованого програмного забезпечення дозволить керівництву підприємств приймати відповідні рішення під впливом факторів мінливого навколишнього середовища. Місцевій адміністрації для розвитку економіки м. Бердянська розв’язання наведених задач дасть можливість обрати найкращий варіант впливу на діяльність того чи іншого підприємства.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ

ДИСЕРТАЦІЇ

  1.  Несторенко О.В. Варіанти розподілу граничного прибутку підприємств кластерного утворення // Зб. наук. праць “Економіка: проблеми теорії та практики”. Вип. 139. –Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. –С. 9 –.
  2.  Несторенко А.В. Оптимизация деятельности предприятий при различных степенях информированности // Вестник НТУ “ХПИ” “Технический прогресс и эффективность производства”. Вып. 24. Ч.2. –Харьков: НТУ “ХПИ”, 2001. –С. 83 –.
  3.  Гудзь П.В., Несторенко А.В. Финансовые инновации в сфере курортно-рекреационного хозяйства региона // Економіка та право. –. №1. –С. 61 –.
  4.  Швец И.Ю., Тимофеев В.Н., Несторенко А.В. Анализ основных ценообразующих факторов для товаров неэластичного спроса (на примере электроэнергии) // Вестник ХГПУ “Технический прогресс и эффективность производства”. Вып. 122. –Харьков: ХГПУ, 2000. –С. 229 –.
  5.  Несторенко А.В. Математична модель вибору цінової політики підприємств регіону // Науково-виробничий журнал “Держава та регіони”. Сер.: Державне управління. –Запоріжжя: ГУ “ЗІДМУ”. –. –№ 3. –С. 135 –.
  6.  Несторенко О.В. Розвиток теорії рівноважного стану на олігополістичному ринку // Матеріали міжнар. наук. студентсько-аспірантської  конференції. Львів, 3 –травня 2001 р. “Україна в ХХІ ст.: формування економічної системи”. –Львів: ЛНУ ім. І. Франка, 2001. –С. 226 –.
  7.  Несторенко А.В. Математическое обоснование и построение модели эколого-экономического кластера // Проблемы экологии Азово-Чорноморского бассейна: современное состояние и прогноз (аннотация). Конференция молодых ученых, 18 –сентября 2001 года. –Севастополь. –. –С.136.
  8.  Несторенко А.В. Моделирование развития малого бизнеса в регионе    // Тез. докл. второй Международной научно-методич. конф. “Менеджмент малого и среднего бизнеса: проблемы, обучение, перспективы”, 23 –сентября 2002 г. –Севастополь: СевНТУ, 2002. –С.21 –.

АНОТАЦІЯ

Несторенко О.В. Моделі формування ціни в кластерних утвореннях (на прикладі підприємств санаторно-курортної сфери). –Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02 –економіко-математичне моделювання. –Харківський державний економічний університет, Харків, 2003.

Дисертаційну роботу присвячено розробці теоретичних основ і моделей ціноутворення підприємств, що входять до кластерної економічної системи. Розроблений комплекс економіко-математичних моделей дозволяє визначити ціни та обсяги виробництва підприємств кластерного утворення, за яких економічні суб’єкти досягатимуть максимального прибутку у випадку індивідуальної та колективної раціональності.

Отриманий у ході дослідження аналітичний вираз точки ринкової рівноваги для довільної кількості підприємств за різним ступенем кооперації між ними забезпечує можливість кожному елементу економічної системи довільного розміру визначати оптимальні ціни в умовах мінливого зовнішнього середовища.

Запропонований алгоритм визначення оптимальних меж кластерної економічної  системи дозволяє за допомогою економіко-математичної моделі обґрунтувати доцільність введення додаткового підприємства в кластер.

Розглянута в роботі модель розподілу граничного прибутку між підприємствами кластерного утворення дає можливість суб’єктам економічної діяльності обрати для себе найкращий варіант організації їх взаємодії.

Ключові слова: ціна, прибуток, підприємство, розподіл, кластерне утворення, економіко-математична модель.

АННОТАЦИЯ

Несторенко А.В. Модели формирования цены в кластерных образованиях (на примере предприятий санаторно-курортной сферы). –Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02 –экономико-математическое моделирование. –Харьковский государственный экономический университет, Харьков, 2003.

Диссертационная работа посвящена разработке теоретических основ и моделей ценообразования предприятий, которые входят в кластерную экономическую систему. Разработанный комплекс экономико-математических моделей позволяет определить цены и объемы производства предприятий кластерного образования, при которых экономические субъекты смогут достигнуть максимальной прибыли в случае индивидуальной и коллективной рациональности.

Предложенная в работе  модель определения аналитического выражения предельной точки рыночного равновесия для предприятий, которые связаны между собой как поставщик и потребитель, позволяет субъектам рыночной экономики усовершенствовать процесс ценообразования. Полученное в ходе исследования аналитическое выражение точки рыночного равновесия для произвольного количества предприятий при разном уровне кооперации между ними обеспечивает возможность каждому элементу экономической системы произвольного размера определять оптимальные цены в условиях меняющейся внешней среды.

Разработанная на основе таблицы “затраты –выпуск”модель определения факторов тесноты связи между предприятиями в условиях рыночной экономики и предложенная алгоритмическая модель построения кластерной экономической системы позволяет сгруппировать предприятия отдельного территориального образования в кластерные экономические системы по наиболее существенным признакам.

Рассмотренная в работе модель распределения предельной прибыли между предприятиями кластерного образования дает возможность субъектам экономической деятельности избрать для себя наилучший вариант организации их взаимодействия.

Предложенный алгоритм определения оптимальных границ кластерной экономической  системы позволяет с помощью экономико-математической модели обосновать целесообразность введения дополнительного предприятия в кластер.

Ключевые слова: цена, прибыль, предприятие, распределение, кластерное образование, экономико-математическая модель.

SUMMARY

Nestorenko O.V. Models of price formation in the cluster systems (on the example of recreation enterprises). Manuscript.

The thesis for the competition of degree of the candidate of economic sciences under the specialty 08.03.02 –economic-mathematical modulation. –Kharkiv State Economic University, Kharkiv, 2003.

The thesis  is dedicated to the development of theoretical basis and models of the price forming of enterprises that are included into the cluster economic system. The complex of economic-mathematical models, that was worked out, let determine the prices and volumes of production of enterprises of cluster formation, under which economic subjects will be able to achieve maximum profit in the case of the individual and collective rationality.

Received after the research work, the analytical expression of the point of market equilibrium for arbitrary number of enterprises with the different level of cooperation between themselves provides the possibility for every element of the economic system of the arbitrary size to determine the optimal prices in conditions of the changing  of the environment.

The proposed algorithm of determination of the optimum boundaries of the cluster economic system lets with the help of the economic-mathematical model ground advisability of introducing the additional enterprises into the cluster.

The considered in the research work model of sharing the maximum profit between enterprises of cluster formation, gives the possibility for the subjects of economic activity to choose the best variant of organization of their interactivity.

Key words: price, profit, enterprise, sharing, cluster formation, economic-mathematical model.

Несторенко Олександр Васильович

МОДЕЛІ ФОРМУВАННЯ ЦІНИ В КЛАСТЕРНИХ УТВОРЕННЯХ

(НА ПРИКЛАДІ ПІДПРИЄМСТВ САНАТОРНО-КУРОРТНОЇ СФЕРИ)

Спеціальність 08.03.02 –

економіко-математичне моделювання

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск                                           к.т.н., доцент Мілов О.В.                                                                                        

Підписано до друку                        Формат 60х90 1/16.               Папір офсетний

Віддруковано на ризографі            Обл.- вид. арк. 1,0                 Ум.- друк. арк. 1,1

Зам. №                                          Тираж 100 прим.                    Ціна договірна

_________________________________________________________________

Свідоцтво державного комітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України про внесення суб’єкта видавничої справи до державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції




1. . Дробнорациональная функция zb а 0 а bC ~ линейная функция; б zn nN;~ степенная функция с натуральны
2. Острозька академія що має статус самоврядного автономного дослідницького вищого навчального закладу в
3. ТЕМА УПРАВЛЕНИЯ В МОСКОВСКОМ ГОСУДАРСТВЕ
4. Экспрессия гено
5. Физика Дисциплина- ФИЗИКА
6. Тематичний план з історії української культури для 1 курсу фармацевтичного факультету спеціальність ф
7. Установка ПГУ-325
8. ВВЕДЕНИЕ Экономику России на сегодняшний день невозможно представить без развития и совершенствования р
9. Планировка и застройка микрорайона
10. Капелька света Среди никчемных дней пропав навеки 11 ямб Не получив обещанных наград
11. Волновые и корпускулярные свойства света1
12. Методы построения функции принадлежности требований к заданному уровню качества
13. Как успеть все сделать и вовремя закончить свой рабочий день
14. Лань; СанктПетербургский университет МВД России 2002
15. Противодействие торговле людьм
16. Лабораторная работа 4 ОПРЕДЕЛЕНИЕ МОМЕНТА ИНЕРЦИИ ТЕЛА Цели работы 1
17. 1806754696 Интервал 141 Минимум 12 Ма
18. тема органов Арбитражного суда и их компетенция Система арбитражных судов в России закреплена в ст
19. Истории Беларуси
20. исследовательская работа студента по кафедре аналитической химии Определение общей кислотности и соде