Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і. Цілі створення закріпленні у преамбулі та ст

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Татьяна Николаевна

2. Мета ЄС

Згідно з якою мета полягає у підтримці миру своїх цінностей та добробуту свої народів.

Стратегічне завдання заснування європейського союзу полягає в у творені як ніколи тіснішого союзу європейських народів, де рішення приймаються як у мого відкритіше та ближче до громадян.  

Можна виділити дві групи цілей Європейського союзу

  1.  Цілі створення
  2.  Цілі діяльності.

Цілі створення закріпленні у преамбулі та ст. 1 договору про ЄС, та набувають юридичного змісту в цілях діяльності. Вони поділяються на загальні та спеціальні.  

Існує 4 групи загальних цілей: (ст.3 договору про ЄС)

  1.  Соціально-економічні (забезпечити стабільний внутрішній ринок, забезпечити сталий розвиток держав членів, забезпечити збалансоване економічне процвітання тощо)
  2.  Зовнішньоекономічній (підтримувати і поширювати загальноєвропейські цінності у міжнародному спілкуванні, забезпечувати мир безпеку та сталий розвиток планети
  3.  Гуманітарні (полягають в захисті прав і свобод людини та юридичної особи
  4.  Правоохоронці цілі  перетворення ,Європейського союзу на прості свободи, безпеки правосуддя.

Спеціальні цілі – стосуються окремих сфер співробітництва, визначенні в договорі про ЄС та договору про функціонування Євросоюзу)

Згідно ст.191 договору про функціонування ЄС

Юридичне значення цілей ЄС:

  1.  Вони визначають предметну компетенцію ЄС
  2.  Діяльність органів ЄС та держав членів повинна бути спрямована лише на реалізацію цілей.
  3.  Суд ЄС орієнтується на цілі під час вирішення спорів по суті та даючи офіційне тлумачення положень установчих договорів.  
  4.  Цілі враховуються при застосуванні механізму імпліцитних (подразумеваемых) повноважень ЄС  

Цінності ЄС визначенні ст. 2 договору про ЄС, та виражають спільне конституційно-правове надбання держав західної Європи :

  1.  Людська гідність
  2.  Свобода
  3.  Демократія
  4.  Рівність
  5.  Верховенство права
  6.  Права людини окремо виділяються права осіб що належать до меншин, у тому числі національних.
  7.  Плюралізм
  8.  Недискримінація
  9.  Толерантність
  10.  Справедливість
  11.  Солідарність
  12.  Рівність чоловік і жінок

Юридичне значення цінностей

1 . Цінності є категоріями обов’язковими для дотримання як державами членами так і усіма органами ЄС, якщо буду встановлено наявність постійного та істотного порушення державою членами зазначених цінностей рада ЄС має право призупинити окремі права цієї держави включаючи право голосу представника уряду держави члена у раді ЄС  (ст. 7 Договору про ЄС).

2. Цінності враховуються судом ЄС під час здійснення судочинства а також офіційного тлумачення установчих договорів. Аксіологічне тлумачення

3.  Цінності на яких ґрунтується ЄС повинні враховуватися державами, що претендують на членство в ЄС відповідно до ст. 49 договору про ЄС членство в ЄС може бути надано лише тій державі яка поважає зазначені цінності.

3. Принципи на яких ґрунтується Європейський союз

1.В установчих договорах принципи на яких ґрунтується Євпропейский союз не систематизовано.  

2.Частина принципів не отримала місця в установчих договорах та міститься лише в прецедентній практиці суду ЄС.

3.Деякі принципи мають автономне значення.

Можна виділити 5 основних груп принципів на яких ґрунтується ЄС:

1. Загальні принципи права ЄС (приклад. Принцип верховенства права ЄС – не є абсолютним, принцип уваги до прав людини, принцип правової визначеності, принцип легітимних очікувань, принцип заборони зворотної дії права ЄС)

2. Демократичні принципи (розділ 2 договору про ЄС) принцип рівності громадян у томи числі в управлінні європейським союзом ст. 9 договору про ЄС, принцип представницької демократії (ст. 10 договору про ЄС), принцип участі громадян у законодавчому процесі ЄС за допомогою права громадської ініціативи( ч. 4 ст.11 договору про ЄС)

3. Імперативні принципи міжнародного права (Ст. 21 договору про ЄС)

4. Принципи діяльності ЄС та правого становища держав членів у ЄС ( приклад. Принцип надання повноваження – ЄС може діяти в межах лише тих повноважень, які надані йому державами членами згідно з установчими договорами з метою досягнення визначених в них цілей. Повноваження яких не надано союзові згідно з установчими договорами залишаються за державами членами. (ч.2. ст.5 договору про ЄС). Принци субсидіарності, у сферах які не належать до виключної компетенції ЄС, союз діє(в тому числі здійснюю нормативне регулювання лише якщо та у такому обсязі, в якому держави члени не можуть належним чином досягти цілей запропонованого заходу на центральному регіональному або місцевому рівнях, а на томість це краще здійснити на рівні союзу з огляду на масштаби або результати запропонованих заходів ч. 3. Ст.5 договору про ЄС), Принцип пропорційності вказує на тощо заходи союзу в тому числі і нормативне регулювання не повинні виходити за межі того, що є необхідним для досягнення цілей установчих договорів( ч.4 .ст 5. Договору про ЄС) заходи союзу повинні бути: своєчасними, необхідними, спрямованими на досягнення цілей, та не надмірними.  Принцип субсидіарності та пропорційності деталізується у протоколі номер 2 до договору про ЄС. Принци рівності держав,  ч.2. ст4 договору про ЄС) Принцип поваги до національної самобутності держав членів ч.2.ст4.  Принцип відкритої співпраці держав членів та ЄС, ч.3. ст4., Принцип ефективного співробітництва, полягає в тому, що держави члени повинні забезпечувати виконання усіх свої зобов’язань, що випливають з установчих договорів ЄС, та нормативних актів прийнятих на їх основі, принцип солідарності,  згідно з яким держави члени сприяють виконанню завдань союзу у тому числі шляхом колективної оборони і утримуються від будь яких дій що можуть загрожувати досягненню цілей союзу. (на це звертається увага в ч.3. ст.4 ., ч3.ст24 Договору про ЄС, та ст.222 договору про функціонування ЄС.

5. Спеціальні принци, що діють в окремих галузях співробітництва. (приклад. Принципи внутрішнього ринку ЄС, принцип ринкової економіки, фіанансової стабільності тощо.

Правосуб’єктність

Як суб’єкт ЄС має право укладати міжнародні уговори, право укладати міжнародні договори розділ 5  договору про функціонування ЄС ст. 218

Співпраця з міжнародними організаціями ст. 220.  НАТО. Рада Європи, ОБСЄ, організація Європейського  економічного співробітництва та розвитку.

Активне і пасивне право посольства.  Ст.221 договору про функціонування ЄС

ЄС виступає як юридична особа, ст.333,335, 340 договору про функціонування ЄС.

 

Рада  ЄС

Правовий статус РАДИ ЄС визначений статтями 237-244

Склад Ради є динамічним та складається з тих міністрів фіанансів держав, члени, економіки, Сільського господарства.

Особливості головування в раді ЄС, голова не обирається членам Ради ЄС, а визначається країною яка головую у ЄС.  Головування триває 6 місяців. Зараз головує Ірландія.

Більшість рішень в РАДІ ЄС приймаються кваліфікованою більшістю.

255 голосів усіх міністрів, на всіх приходиться 345.

Супер кваліфікована більшість 72 відсотки  

Повноваження РАДИ ЄС:

1. законодавчі повноваження розділяє з Європарламентом

Рада ЄС може делегував ати свої законодавчі повноваження євпрокоммісії на підставі ст. 290 також виконує бюджетні повноваження

2. Рада ЄС визначає основи політики ЄС, основи закордоної та економічної політики держав членів. Політики у сфері зайнятості. Ст 148.  Політики у галузі культури. Ст 167

3. Здійснює координацію дій урядів держав членів

4. Призначає членів рахункової плати 256е ст. комітети регіонів ст.305

5. може засновувати спеціальні суди при суді європейського союзу.

6. рада ЄС має повноваження у сфері зовнішніх зносин, від імені ЄС укладає міжнародні договори і їх підписує, ст. 218. Рада ЄС приймає остаточне рішення про прийняття держав членів.

7.Судові повноваження РАДИ ЄС може притягувати до відповідальності держав членів шляхом призупинення її членства. Ради може накладати штрафи на держав за надмірний бюджетний дефіцит. Гранично допустимий розмір дефіциту визначається європейською комісією.

ЄВРОПЕЙСЬКА РАДА

Правовий статус європейської ради визначений ст. 15 договору про ЄС, ст. 235,236 договору про функціонування ЄС.

Європейська рада це інституція міжурядового впливу, яка розробляє орієнтири та пріоритету внутрішньої та зовнішньої політики ЄС.  

До складу ради входять представники держав на рівні глави держави або уряду. Крім того в роботі європейської ради можуть брати участь головка європейської комісії, а також верховний представник  ЄС з закордонних справ та політики безпеки.

Рішення в переважній більшості питання у Європейської ради приймаються одностайно, з збереженням права вето. Ст.236

Юридична сила рішень Європейської ради.  Рішення європейської ради є юридично обов’язковими але не можуть бути спрямовання на уніфікацію національного права держав члені. Рішення Європейської ради не можуть бути оскарження до суду ЄС. Ст. 263 Договору про функціонування ЄС.

ЄВРОПЕЙСЬКА КОМІСІЯ ст. 17 договору про єс, та статтями з 244-250 договору про функціонування Євросоюзу.

Європейська комісія це головна виконавча інституція недержавного типу, що представляє і захищає інтереси Європейської інтеграції. По одному представнику від кожної держави.  

Повноваження Єврокомісії:

1. Єврокомісія має право притягувати інституція до відповідальності шляхом подання позовів до суду ЄС.

2. Єврокомісія має право подавати позови проти держав членів на підставі ст. 258

3. Право законодавчої ініціативи.

4. Єврокомісія виконую бюджет союзу ст. 317

5. здійснює представництво у зовнішніх зносинах.

РАХУНКОВ ПАЛАТА

СТ. 285-287

Члени Обирається на 6 років

Це наднаціональна інституція не в’язання вказівками тих держав від яких були обрані.

Повноваження:

Здійснює аудит бюджету союзу, щодо надходжень та видатків з Євпробюджуту.

Звітує перед євпропарлеметом і радою ЄС про достовірність усіх транзакцій що вчиняються з бюджетними коштами ЄС.

Загальний суд розглядає позови про анулюванну н.п.а інстутцій органів агенцій ЄС, загальний суд розглядає позови подані державами членами проти комісії, деякі категорій справи проти ради ЄС, зокрема що стосується грошової допомоги державам, рішення які приймаються  при демпінгових розслідуваннях, рішення які приймаються радою ЄС, реалізуючи імпліцитні повноваження.  Загальний суд розглядає позови які подаються проти ЄС, як юридичної особи у разі порушення ним положень цивільних договорів.

Джерела права ЄС

Класифікація джерел:

Первинні і вторинні.

Первинні охоплюють нормативні акти, які укладаються безпосередньо державами членами та європейським союзом як установчою владою ЄС. Та не можуть бути предметом оскарження в судді ЄС.  Установчі договори, хартія про основоположні права ЄС та інші. Вториними є н.п.а. які примаються на основі первинних.

Зокрема до законодавчих  належать за юридичною формою укладені як регламент деректива або рішення. Прийняті відповідними суб’єктами, а саме євпропарламентом і радою ЄС, прийнятті з дотриманням загальної або спеціальної законодавчох процедури,  передбаченої установчими догодами ЄС.

Юридична сила:

Обовязкові

Рекомаедаційні

До обов’язкових в порядку ієрархічності належать:

1. імперативні норми міжнародного права та загалні принципи права

2. Установчі договори, договори про внесення змін, договори про вхід держав.

3. хартія про основоположні прав ЄС.

4. Міжанродні договри держав членів. Ї

Джерела поділяються на писані та неписані

За сферою дії внутрішні джерела і зовнішні джерела.

Міжнародні договри ЄС

1.  Угоди які стосується ЄС

2. Змішані угоди де сторонами є і ЄС і держави члени

3. міжнародні договори держав членів ( виняток) укладенні без участі.

Коли такі договори регулюють сферу суспільних відносин які згідно з установчими договорами ЄС з годом були включені до компетенції ЄС.

Ст. 288 Договору про функціонування ЄС, для виконання повноважень союзу його установи можуть ухвалювати регламенти, дерективи рішення рекомендації висновки, цей перелік не є вичерпним.

Регламент в праві ЄС є автономним.

Регламент це нормативно правовий акт ЄС, що має загальне застосування є обов’язковим у повному обсязі, та підлягає прямому застосуванню в усіх держав членів.

Регламенти характеризуються обґрунтованістю,.

Регаламент підлягає обов’язковому оприлюдненню

Регламент набуває чинності на 20 день після опублікування якщо інша.

За допомогою регламента відбувається уніфікація правового законодатавста тобто повне узгодження Н п а держав членів.

Дериктива – це н п а що є обов’язковим в частині результату якого необхідно досягти, для відповідної держави, або держав яким вона адресується залишаючи при цьому національним органам влади вибір форм та за засобів необхідних для досягнення визначенного директивою результату.

Юридичний котроль за чинністю директиви здійснюється судом ЄС

Національний суд не має права скасувати директиву.

Для директиви  характерною є обгрунованість.  Набуває чинності на 20 день після обпулікування.

Юридичне значення виконує функцію гармонізації правового врегулювання.

Правове регулювання свіробінтицтва  між Україно і ЄС

1. Розвиток законодавства України у сфері ЄС

2. Система органів що забезпеч і У у ЄС

3. Особливості адаптації законодавства України до ACQUIS COMMUNATAIre

1. Існує 5 основних етапів :

- 1) розпочинається з укладання угоди між радянським союзом і європейським економічним співтовариством і євратомом про торгівлю та комерційне і економічне співробітнциво. 1989 року.

-2) Постанова …

3) Між україною і євпроейским співтовариством  1994 набирала чинності 4 роки.

Програма інтеграції України до Євросоюзу.

Закон України про адаптацію законодавства до права ЄС

2000 роки

Укладаються чесленні секторальні договори з ЄС

Зокрема у галузі енергетики :

1) Угода про співробітництво у сфері мирного використання ядерної енергії 2005 року.

2) Протокол про приєднання України про заснування енергетичного співтовариства 2009 року.

В транспортній галузі було укладена Угода про певне сполучення повітряного сполучення 2005 року.

Угода про свіробітниццтво щодо цивільної глобальної навігаційної супутникової системи 2005 року.

В соціальній сфері:

Угода про наукове і технологічне співробітництво 2002 року.

У сфері юстиції безпеки та міграційної політики, було укладено угоду про реадмісію осіб 2007 року. Зопровадження між сторонами механізму що порушили міграційне законодавство

Угода між Україною та євро полом про стратегічне співробітництво. 2009 року.

4 Етап повязанний із вступом України до світової організації торгівлі.

2. Система органів які забезпечують інтеграцію України у ЄС.

Правовою основою яких є угода про партнерство и співробітництво.

1. Внутрішьнодержавні органи:

- органи загальної компетенції для яких забезпечення процесу євпроітеграції є одним за багатьох завдань.

-   Органи спеціальної компетенції діяльність яких зосереджено на процесі Євпропейскої ітеграції

- Міністерство закордоних справ України Міністерство юстиції України.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі

  1.  Питання економічної співраці

Центрально органи галузевої компетенції

Належать переважна більшість міністерств служб комітетів

Мержавна митна служба атимонополний комітет україни

Координаційні органи

Кординаційна рада с питань адаптації законодавства України до законодавства ЄС.

Рада з питань співробітництва

Комітет з питань співробітництва

Спільний комітет Його діяльність спрямовано на маниторинг зобов’язань україни та оцінка прогресу який досягнуто україню у питанні ітеграції.

3. Адпатація законодавства України

Адаптації законодавства – це одностоороній процес приведення законодавства держави у відповідність до іншого суб’єкта. (до норм права ЄС)

Питання до іспиту

60 : Захист права ЄС в національних судах держав членів.

Відбувається на двох рівнях в над національному і національному.

Права надані Європейським союзом у більшості випадків захищаються національними судами. Суд Європейського союзу зазначив, що саме національне право визначає який суд держави повинен здійснювати захист прав гарантованих Європейським союзом і які засоби захисту для цього використовуються.  При цьому національні суди повинні на недискримінаційній основі використовувати всі наявні національні засоби захисту для забезпечення права ЄС в національних правопорядках.  Суду повинні користуватися верховенством права ЄС в тому числі між нормами національної  конституції та права ЄС. У разі сумніву національні суду повинні звернутися за роз’ясненням до суду правосуддя ЄС. Відповідно до прецендетного права ЄС під час розгляну справ національні суди забовязанні дотривумится принципу еквівалентності та ефективності.

Принцип еквівалентності передбачає що умови  умови захисту прав визначенні правом ЄС повинні бути не менш сприятливі ніж права  і свобод ніж умови захисту прав передбачених національними конституціями та актами поточного законодавства.

Принцип ефективності  вимагає щоб держави члени не унеможливлювали та не ускладнювали умови реалізації прав гарантованих союзом.  Зокрема це стосується строків позивної давності. Розміру компенсацій правил доказування, тощо.

58 Відповідальність держав членів перед фізичними і юридичними особами за порушення права ЄС

Справа Франковичь проти Італія 1991 року.

Право на відшкодування шкоди у контексті відповідальності перед фізичними і юридичними особами не залежить від того з вини якого самого державного органу завдано шкоду.

Суд Європейського союзу визначив наступні умови відповідальності держав перед приватними особами за порушення норм права ЄС.

1. Норми права ЄС повинна безпосередньо надавати індивіду права та порушуватися державою. Повинен існувати причинний зв'язок між порушення державою норми права ЄС і завданою особі шкодою, порушення повинно бути достатньо серйозним.

59. Відповідальність Євросоюзу за порушення права ЄС

ЄС може нести відповідальність перед фізичними і юридичними особами двох типів:

1. в результаті порушення приватно-правого договору;

2. Позадоговірна відповідальність. (Деліктна)

Договірна відповідальність союзу  регулюється правом яке застосовується до відповідного приватноправового договору.  Також можуть розглядатися судом ЄС, в такому разі лише загальним судом ЄС.

Позадоговірна відповідальність

Умови позадоговірної відповідальності союзу перед приватними особами:

1) наявність неправомірних дій або бездіяльності установ ЄС які безпосередньо стосуються фізичних або юридичних осіб.

2) наявність шкоди або збитків у приватних осіб

3) причинно-наслідковий зв'язок між протиправними діями установи ЄС, строк позивної дальності 5 років.

56. Пряма дія права Європейського союзу в національних правах держав членів.

Одним із принципів є принцип прямої дії його норм.

Принцип прямої дії означає, що право Європейського союзу наділяє суб’єктивними правами і обов’язками не лише держав членів а безпосередньо фізичних та юридичних осіб які можуть обґрунтовувати свої вимоги захищаючи їх в національних судах безпосередньо посилаючись на норми установчих договорів. Та акти вторинного законодавства ЄС. Виділяється два види прямої дія норм права ЄС:

1) горизонтальна пряма дія – це пряма дія норм права ЄС в горизонтальних правовідносинах, тобто в однорівневих між приватними особами. (відносини між контрагентами за договором)

2) вертикальна пряма дія – тобто дія між суб’єктами що перебуваються в субординаціних зв’язках.

На відміну від верховенства права ЄС, принцип прямої дії не має універсального характеру. Його реалізація залежить від виду джерела права ЄС в якому міститься відповідна норма. Зокрема: норми регламентів мають пряму дію в повному обсязі.

Що стосується установчих договорів. Норми установчих договорів мають пряму дію якщо вони достатньо чітко закріплюють суб’єктивне права та обов’язок.

Ст. 28 договору про функціонування ЄС, передбачає скасування будь-яких мит у торгівлі між державами.

Директиви за загальним правилом не мають прямої дія та застосовуються через національний нормативно правовий акт.

Директиви на відміну від регламентів та установчих договорів мають лише вертикальну пряму дію.  І відповідно на мають горизонтальної прямої дії.

В праві ЄС є також джерела, що взагалі не мають прямої дії.  Йдеться про джерела які приймаються в сфері закордонної та без пекової політики.

Пряма дія відрізняються від прямого застосування. Пряме застосування мають регламенти та установчі договори.

50 . протокол номер 2  про застосування принципів в праві ЄС.

45. Співідношення права ЄС та держав членів.

У разі колізій між нормою права ЄС і державними прамов повино застосовуватися право ЄС.

44. право ЄС поняття стуртура та дія в просторі. …

Право ЄС - це самостійна система права яка регулює процесу європейської інтеграції та діяльності Європейського союзу.  

Ст. 52 Договору про ЄС

Ст. 355 Договору про функціонування ЄС

Предмет і зміст права ЄС

Право ЄС складається з двох частин це інституційне та матеріальне право.

Предметом інституційного права є сам європейський союз як інтеграційна організація. В тому числі статус його керівних органів та інституцій.

Матеріальне право  - це право яке створюється Європейським союзом з метою регулювання суспільних відносин у конкретних сферах предметної компетенції. Митне право банківське прав Міграційне право

В праві ЄС, використовуються тіж методи регулювання суспільних відносин які характерні для сучасних держав.  А саме: Методи уповноваження позитивного забовязання і заборони. Імперативний та диспозитивний методи. Колізійний метод.  Специфічними методами регулювання є метод уніфікацій та гармонізації.

35 агенції ЄС

32. обудсмег

Ст 228 Договру про фонкіанування ЄС

Які скарги

 

Роль національних парламентів в функціонування ЄС

Протокол номер один про статус національних парламентів

Ст. 12 договору про ЄС

20.  ст. 310-319 договору про функцыанування ЕС

Питання 16-19 права людини




1. Тема 3. Грошовий оборот і грошова маса
2. Врач профессия вечная
3. Учет расчетов с использованием векселей
4. на тему- Совершенствование промышленной политики Республики Беларусь Выполнили- Гарах Александр
5. диагностика Методы лечения
6.  Общее содержание и основные группы показателей статистики финансов Статистика финансов изучает законы
7. Синергетика- различные взгляды
8. тема счисления Алгоритмы
9. Умственное совершенствование школьников и обучение географии
10. 7347184 В основу словаря положен многолетний опыт личной аналитической практики а также работы Фрейда Юнга
11. Комплексный анализ регионального рынка услуг салона красоты Нефертити
12. а то через поры будет проходить преимущественно вода что и обусловливает селективность таких мембран
13. Земские соборы в истории России
14. Тема- Правила приема граждан на работу СОДЕРЖАНИЕ
15. западного похода киевского князя Всеволода Ольговича 40х гг
16. Организационно-правовые формы предприятий
17. Минский государственный высший радиотехнический колледж Кафедра экономики и управления э
18. Гектор- Сметчикстроитель
19. Учет материалов
20. Хрестові походи