Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Фінанси та кредит денної та заочної форм навчання Львів ~ 2010 Рекомендац

Работа добавлена на сайт samzan.net:


PAGE  4

Львівський державний університет внутрішніх справ

Навчально-методична література

Серія Д: Методичні вказівки до виконання курсових робіт. Випуск: 08.04.01 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВИХ РОБІТ ДЛЯ СТУДЕНТІВ

Спеціальність: 6.030508 «Фінанси та кредит»

денної та заочної форм навчання

Львів – 2010


Рекомендації розроблено на основі галузевого стандарту вищої освіти України «Освітньо-професійна програма підготовки бакалавра за спеціальностями напряму 0501 – «Економіка і підприємництво», затвердженого міністерством освіти і науки України від 06.06. 2002 р.

Обговорено і затверджено на засіданні кафедри фінансів, протокол № 3 від 12 жовтня 2009 р.

Методичні рекомендації до виконання курсових робіт. – Львів: Львівський державний університет внутрішніх справ, 2010. –21 с.


ВСТУП

Навчальний процес передбачає різні форми індивідуальної роботи студентів, зокрема виконання курсової роботи, рівень підготовки якої значною мірою свідчить про ступінь засвоєння студентом здобутих знань, його самостійність, загальну культуру та ерудицію. Курсова робота – це самостійна творча праця студента на відповідну тему, виконана під науковим керівництвом викладача, де систематизовано поєднані теоретичні знання і практичні навички, набуті студентом у процесі навчання у вищій школі.

Метою написання курсової роботи є закріплення теоретичних знань з фінансів та отриманих практичних навичок самостійного проведення наукових досліджень, обробки економічної інформації, її систематизації, узагальнення, розробки висновків і пропозицій. Основна мета виконання курсової роботи – глибоко й творчо вивчити одне з конкретних питань теорії і практики певної дисципліни, оволодіти методами наукового дослідження.

У процесі роботи студенти вдосконалюють та розвивають такі навички та вміння:

  •  самостійно формулювати проблему дослідження;
  •  визначати мету, основні завдання, предмет, об’єкт дослідження;
  •  здійснювати пошук і добір потрібної наукової інформації;
  •  аналізувати практичну діяльність різних організацій та їх керівників;
  •  логічно і аргументовано висловлювати свої думки, пропозиції, робити висновки;
  •  правильно оформлювати науково-довідковий матеріал;
  •  публічно захищати підготовлену роботу (робити наукові повідомлення, відповідати на запитання, захищати свою точку зору тощо).

Методичні рекомендації розроблено відповідно до вимог стандартів вищої освіти з підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» напряму «Економіка та підприємництво», призначені для надання допомоги студентам у виконанні курсової роботи з чинними стандартами України, та включає основні вимоги до змісту та оформлення курсової роботи, організації її виконання, порядку захисту та оцінювання.

1. ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ТА ПОСЛІДОВНІСТЬ ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Завданням виконання курсової роботи є підвищення якості підготовки фахівців, закріплення набутих теоретичних знань і умінь творчого підходу до вирішення фінансово-економічних проблем. Завдання конкретизується відповідно до теми і об’єкта дослідження та полягає у всебічному теоретичному висвітленні питань теми, глибокому аналізі інформаційного забезпечення теми, формуванню навичок узагальнення матеріалів дослідження, їх критичної оцінки та розробки аналітичних висновків.

У процесі виконання курсової роботи передбачається вирішення таких завдань:

  •  поглибити теоретичні знання студента шляхом вивчення низки нормативних актів і спеціальної літератури з обраної теми, що дає можливість студенту виробити власний погляд на суть проблеми та її вирішення;
  •  навчити студента використовувати сучасні методи економічних досліджень, володіти методологією економічного аналізу, вміло застосовувати конкретні методи техніко-економічних обґрунтувань при вирішенні того чи іншого питання;
  •  навчити майбутнього фахівця викладати свої думки грамотно, у логічній послідовності, формувати правильно висновки, давати економічно обґрунтовані пропозиції, висловлювати власні позиції щодо вирішення назрілих проблем.

З виконанням курсової роботи студент набуває певних навичок роботи з літературою, нормативними документами, матеріалами обліку, фінансової, податкової та статистичною звітності підприємств, установ організацій, статистичними збірниками, фаховими словниками, енциклопедіями тощо.

Виконання курсової роботи включає  такі етапи:

  •  ознайомлення з методичними рекомендаціями по виконанню курсової роботи, а її оформленню;
  •  вибір та затвердження теми курсової роботи;
  •  складання плану та графіка виконання і оформлення роботи;
  •  добір та поглиблене вивчення літературних джерел, законодавчих та відомчих матеріалів, підготовка теоретичної частини курсової роботи;
  •  збір, систематизація й обробка практичного матеріалу, його аналіз та оцінка;
  •  написання тексту курсової роботи, комп’ютерна обробка даних, оформлення ілюстраційного матеріалу;
  •  представлення роботи на кафедру для відгуку наукового керівника;
  •  підготовка студента до захисту та захист курсової роботи.

Курсова робота повинна відповідати таким вимогам:

  •  відображати рівень загальної економічної підготовки з обраної теми;
  •  містити економіко-правовий аналіз нормативних документів;
  •  вміло поєднувати теорію з практикою, теоретичний виклад матеріалу повинен поєднуватися з матеріалами економічного аналізу за даними об’єкта обстеження;
  •  містити огляд бібліографічних джерел;
  •  включати елементи наукових досліджень і пошуку самостійного підходу до рішення облікових задач;
  •  завершуватись висновками, конкретними пропозиціями і розрахунками ефективності їх впровадження.

Курсова робота, що не відповідає вимогам до оформлення, написана без дотримання затвердженого плану, обґрунтованих пропозицій до захисту не допускається.

2. ВИБІР ТЕМИ І ВИКОНАННЯ КУРНОЇ РОБОТИ

Курсова робота виконується студентом самостійно під керівництвом наукового керівника, який надає студенту наукову та методичну допомогу, контролює хід виконання роботи, вносить необхідні зміни в план дослідження, рекомендує необхідну основну та додаткову літературу, довідкові, статистичні, нормативні джерела та інші матеріали. Науковий керівник надає систематичні консультації з написання курсової роботи перевіряє її зміст дотримання календарного графіку, дає відгук на курсову роботу і рекомендує її до захисту.

1. Добір теми курсової роботи

Право вибору теми курсової роботи надається студентам на підставі тематики, яка розробляється і щорічно оновлюється кафедрою. Разом з тим, студент може – з дозволу завідувача кафедри – вибрати для себе і таку тему, яка не передбачена кафедральною тематикою, але відповідає змісту навчальної дисципліни.

2. Формулювання мети та основних завдань курсової роботи

Залежно від того, наскільки зрозуміло і точно сформульовано мету роботи, настільки вдалими будуть її основні завдання, план, організація виконання, стиль викладу.

Правильне визначення мети роботи дасть змогу студенту виокремити в ній основний напрямок дослідження, упорядкувати пошук і аналіз матеріалу, підвищити якість роботи, уникнути загальних міркувань.

Приклади формулювання мети курсової роботи:

  1.  «Мета роботи – висвітлити податкову політику держави та окреслити основні шляхи її вдосконалення»;
  2.  «Основна мета курсової роботи – розглянути засади та особливості функціонування вітчизняного страхового ринку та окреслити перспективи його розвитку»;
  3.  «Мета курсової роботи – висвітлення механізму взаємодії сфер та ланок фінансової системи держави».

Мета курсової роботи повинна бути тісно пов’язана з її темою.

На основі сформульованої мети студент має визначити основні завдання, які необхідно розв’язати в процесі виконання курсової роботи. Завдання повинні конкретизувати основну мету роботи, їх визначення пов’язане з назвами основних розділів.

3. Складання плану курсової роботи

На початку підготовки курсової роботи студенту необхідно ознайомитися зі змістом наукових публікацій за обраною темою і скласти розгорнутий план із зазначенням основних розділів і підрозділів роботи. Він складає проект плану курсової роботи і разом зі списком літератури подає його науковому керівнику для погодження.

План курсової роботи не повинен  бути переобтяженим питаннями (не більше 3-4 питань). Науковий керівник разом із студентом детально переглядають проект плану і список літератури, вносять, при необхідності, відповідні зміни і доповнення. Зразок плану курсової роботи наведено в додатку А.

4. Виклад матеріалу курсової роботи

Матеріал роботи студент повинен викладати послідовно, логічно пов’язуючи окремі його частини, повністю розкрити тему роботи. Для цього необхідно приділити увагу сучасним теоретичним і методичним розробкам, розглянути і творчо осмислити відповідну наукову літературу та періодичні видання, визначити своє ставлення до дискусійних питань, теми роботи. На основі аналізу емпіричних або звітних даних, особистих вражень та узагальнень потрібно зробити необхідні висновки, висвітлити досягнуті успіхи, зазначити існуючі недоліки, а також висловити пропозиції щодо можливостей подальшого покращення діяльності об’єкта досліджень.

5.  Подання курсової робота науковому керівнику на рецензування

Завершена робота підписується студентом і не пізніше, ніж за два тижні до захисту подає курсову роботу на кафедру, де її реєструють, а потім передають науковому керівнику для перевірки і підготовки відгуку.

У рецензії науковий керівник дає її стислу характеристику, оцінює теоретичний рівень, глибину проведених досліджень, доцільність і обґрунтованість запропонованих рекомендацій, переваги та недоліки, якість і відповідність оформлення.

У разі негативної оцінки, курсова робота разом з рецензією повертається студенту, який повинен доопрацювати її з урахуванням зауважень і лише після цього доопрацьований варіант разом із рецензією подати науковому керівнику для повторної перевірки.

Якщо попередня оцінка позитивна, студент допускається та готується до захисту курсової роботи.

3. СТРУКТУРА ТА ЗМІСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсова робота включає такі обов’язкові структурні елементи, розміщені у наступній послідовності:

  •  титульний лист,
  •  анотацію,
  •  зміст,
  •  вступ,
  •  основну частину,
  •  висновки та пропозиції,
  •  список використаних джерел,
  •  додатки.

Загальний обсяг роботи не повинен перевищувати 35 сторінок.

Матеріал курсової роботи розміщується згідно її структури:

Титульний лист курсової роботи оформляється згідно зразка, наведеного в додатку Б.

Анотація містить стислу інформацію про основні положення та висновки курсової роботи. Її обсяг не повинен перевищувати 600 знаків.

Зміст курсової роботи повинен містити назву та нумерацію сторінок усіх розділів та підрозділів, зокрема вступу, розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків та ін (додаток В).

У вступі розкриваються актуальність та практичне значення обраної теми, мета і основні завдання, предмет і об’єкт дослідження, структура курсової роботи, визначаються джерела інформації.

Основна частина складається з розділів, які, у свою чергу, можуть поділятися на два-три підрозділи і за змістом повинні відповідати направленості теми, підпорядковуватись основній меті та завданням, бути органічно взаємопов’язуваними, мати приблизно однаковий обсяг.

Перший розділ, як правило, присвячено теоретичним аспектам роботи: розкривається економічна сутність об’єкту, що досліджується надається їх характеристика, класифікація та ін.

У другому розділі проводиться аналіз динаміки основних показників об’єкта дослідження. З досліджуваної проблематики. Обробка практичних матеріалів з питань фінансів здійснюється переважно методами економіко-математичного моделювання, комплексного аналізу і оцінки фінансово-господарської діяльності, методами фінансового планування і прогнозування  тощо. Узагальнення цифрового матеріалу знаходить свій вираз у розрахунках, аналітичних таблицях, рисунках, на основі яких студент робить економічно обґрунтовані висновки і пропозиції.

Наступні розділи роботи присвячуються окресленню перспективи розвитку та шляхів вдосконалення об’єкта дослідження

Висновки та пропозиції являють собою коротке резюме курсової роботи. В них показують, якою  мірою досягнуто мету, сформульовано у вступі, і вирішено завдання роботи. У висновках узагальнюються рекомендації та пропозиції щодо теоретико-методологічних аспектів та способів дослідження проблеми.

Список використаних джерел розміщують у кінці роботи в алфавітному порядку, або у порядку згадування (додаток Г) та містять:

  •  Закони України,
  •  Укази Президента,
  •  Постанови Кабінету Міністрів України,
  •  нормативні акти та положення державного значення;
  •  наукову, навчально-методичну, спеціальну літературу.

У літературних і наукових джерелах вказують прізвище, ініціали автора, повну назву книги, місце видання, видавництво, рік видання. Для статей, що опубліковані в періодичній пресі, зазначають прізвище, ініціали автора, назву статті, назву журналу чи газети, рік видання, номер журналу чи дату виходу газети. Першоджерела вміщуються у список в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків.

До додатків слід включати допоміжні матеріали (таблиці допоміжних цифрових даних, ілюстрації, схеми допоміжного характеру тощо).

4. ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсова робота оформляється відповідно до вимог ДСТУ 3008-95 «Документація у сфері науки і техніки. Структура та правила оформлення».

Курсова робота має бути написана (чи надрукована) чітко, зрозуміло, без помилок та виправлень, з одного боку білого паперу формату А4 (210 х 297). Загальний обсяг курсової роботи, включаючи список використаних літературних джерел та додатки, не повинен перевищувати 30-35 сторінок. Текст роботи має розміщуватись з одного боку аркуша паперу. Шрифт – Times New Roman – кегель 14, міжрядковий інтервал – 1,5.

Текст курсової роботи необхідно друкувати, залишаючи поля таких розмірів: ліве – 25 мм, верхнє – 20, праве – 10, нижнє – 20 мм .

Вписувати в текст курсової роботи окремі іншомовні слова, формули, умовні знаки можна чорнилом, тушшю, пастою тільки чорного кольору, щільність описуваного тексту повинна бути наближеною до щільності основного тексту.

Друкарські помилки, описки та графічні неточності, які виявилися в процесі оформлення курсової роботи, можна виправляти підчищенням або забілюванням і нанесенням на тому ж місці або між рядками виправленого тексту (фрагменту) рисунка машинописним текстом.

Текст основної частини курсової роботи поділяють на розділи та підрозділи. Заголовки структурних частин роботи «Зміст», «Вступ», « Розділ», « Висновки», «Список використаних джерел», «Додатки» друкують або пишуть з великої літери по центру сторінки. Заголовки підрозділів пишуть чи друкують з абзацу. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапкою. Відстань між заголовками та текстом повинна дорівнювати одному інтервалу.

Кожну структурну частину курсової роботи треба починати з нової сторінки.

Нумеруються всі сторінки роботи до останньої, ураховуючи і додатки, без пропусків, повторів і літерних додатків. Першою сторінкою вважається титульна, на якій цифра «1» не ставиться. Отже, загальна нумерація роботи починається на наступній сторінці з цифри «2». Порядковий номер сторінки проставляється у правому верхньому куті сторінки без крапки.

Анотацію, зміст, вступ, висновки, список використаних джерел не нумерують. Номер розділу ставлять після слова «Розділ». Після номера ставлять крапку. Підрозділи нумерують в межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку. В кінці номера підрозділу повинна стояти крапка, наприклад: «2.1.»(перший підрозділ другого розділу).

Текст курсової роботи може ілюструватись кресленнями, схемами, фотографіями, графіками, таблицями, які також виконуються на стандартних аркушах паперу формату А4. Кількість ілюстрацій повинна бути достатньою для того, щоб надати тексту зрозумілості та конкретності. Усі ілюстрації в тексті позначаються символом «Рис.». нумерація рисунків може бути наскрізною (через всю роботу), або в межах розділу (номер ілюстрації складається з номеру розділу (параграфу) і порядкового номеру ілюстрації, відокремлених крапкою, наприклад, Рис. 1.1 – перший рисунок першого параграфу). Ілюстративний матеріал розміщують у тексті одразу після посилання на нього. В тексті на ілюстрації роблять посилання у вигляді взятого у круглі дужки виразу « (рис. 1.1)», або «… як видно на рис. 1.1».

У роботі можуть бути посилання на авторське джерело, або критичний аналіз тієї чи іншої думки з відповідними цитатами.

Загальні вимоги до цитування такі:

  •  текст цитати починається і закінчується лапками і приводиться у тій формі, у якій він поданий у першоджерелі;
  •  цитування повинне бути повним, без скорочення авторського тексту і перекручень думок автора. Допустимий пропуск слів, частини тексту, що позначається трьома крапками;
  •  кожна цитата приводиться з посиланням на джерело;
  •  при непрямому цитуванні (висловлювані думок автора своїми словами) слід бути коректним щодо оцінювання думок автора і давати відповідне посилання на джерело;
  •  при згадуванні в тексті прізвищ авторів, їх ініціали ставляться перед прізвищами.

На запозичену з інших джерел інформацію, а також на цитати, що наводяться в тексті, мають бути зроблені посилання, їх наводять одразу після закінчення цитати в квадратних дужках, де вказують порядковий номер джерела у списку використаної літератури та відповідні сторінки джерела (наприклад: [14, с. 31-48], або під текстом тієї ж сторінки у вигляді зноски, де вказують прізвище та ініціали автора, назву джерела, місце видання, видавництво, рік видання та сторінку.

Посилання в курсовій роботі на ілюстрацію, формули, таблиці позначаються порядковим номером ілюстрації (наприклад «… на рис. 2.1.., у формулі (3.2), в табл. 1.2»). при повторному посиланні на ілюстрації та таблиці вказують скорочено «дивись» (наприклад, «див. рис. 1.5», «див. табл. 3.2»).

Цифровий матеріал подається у вигляді таблиць. На всі таблиці повинні бути посилання у тексті. Таблиці нумерують послідовно у межах розділу. Кожна таблиця повинна мати номер і назву, яку розміщують над таблицею симетрично до тексту. Слово «Таблиця» і назву таблиці починають з великої літери, назву не підкреслюють. Над таблицею вказується скорочено одиниця виміру. Якщо використовується не одна, а кілька одиниць виміру, то вони подаються в кінці назви кожної графи або після назви показників.

При посиланні в тексті на таблицю слово «таблиця» пишуть скорочено (табл. 1.1). У повторних посиланнях на таблицю пишуть (див. табл. 1.1).

Таблицю розміщують після першого згадування про неї в тексті роботи таким чином, щоб її можна було читати на тому ж аркуші. Таблицю з великою кількістю рядків переносять на наступний аркуш. Під час перенесення таблиці назву розміщують тільки над її першою частиною, графи таблиці нумерують, а на наступному аркуші вказують тільки номери граф. Заголовки граф починаються з великої літери, підзаголовки – з малої, якщо вони складають одне речення із заголовком, і з великої, – якщо вони є самостійними.

При використанні формул необхідно давати пояснення символів і числових коефіцієнтів безпосередньо під формулою. Після формули ставлять кому, з нового рядка пишуть слово «де» і розшифровують позначення словами в такій послідовності, як вони подані у формулі. Після слова «де» двокрапка не ставиться.

Наприклад: коефіцієнт завантаження (Кз) товарообороту оборотними засобами визначається за формулою:

Кз = ОЗ:Т,    (1.4)

де ОЗ – середні залишки оборотних засобів за звітний період;

Т – товарооборот за звітний період.

Порядковий номер вказують у круглих дужках з правого боку напроти нижнього рядка формули, до якої він належить. Номер формули чи рівняння складається з номеру розділу і порядкового номера формули ( наприклад, формула 1.4 – четверта формула першого розділу). При посиланні в тексті на формулу необхідно вказати її повний номер в дужках (наприклад: «у формулі (1.4)»).

Як правило, всі слова в курсовій роботі слід писати повністю. Скорочення слів проводять згідно з стандартом ДСТУ 3582-57 «Інформація та документація. Скорочення слів в українській мові в бібліографічному описі. Загальні вимоги та правила». Не рекомендується скорочувати слова «так званий», «наприклад», «формула», «рівняння» тощо. Допускаються лише загальноприйняті скорочення, наприклад, та ін. – та інше, і т.д. – і так далі, див. – дивись, рис. – рисунок, ст. – століття, р. – рік, рр. – роки тощо.

Одна з суттєвих частин курсової роботи є список використаної літератури джерела можна розміщувати трьома способами: у порядку посилань у тексті, в алфавітному порядку прізвищ авторів чи назв, в хронологічному порядку. До списку використаних джерел включається лише ті джерела, які дійсно були використані під час написання курсової роботи. Послідовність наведення літературних джерел наступна:

  •  державні документи,
  •  виступи керівників уряду,
  •  накази і розпорядження міністерств та відомств,
  •  нормативно-технічні документи
  •  книги, статті, інформаційні сайти.

З метою систематизації матеріалів у переліку літератури джерела подаються за алфавітом. Всі джерела повинні мати порядковий номер. Опис іноземних видань здійснюється мовою тексту видання. Зразки оформлення бібліографічного опису ряду джерел наведено у додатку.

Додатки оформлюють як продовження курсової роботи, розміщуючи їх у порядку посилань в основному тексті. Додаток повинен мати заголовок, надрукований угорі малими літерами з першої великої симетрично відносно тексту сторінки. Кожен додаток починається з нової сторінки, де посередині рядка пишуть слово «Додаток_» і велика літера, що позначає додаток.

Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Ґ,Є,І,Ї,Й,О,Ч,Ь, наприклад: додаток А, додаток Б.

Додатки повинні мати спільну з рештою роботи наскрізну нумерацію сторінок. Ілюстрації, таблиці, формули, рівняння, що є у додатках слід нумерувати в межах кожного додатку. Наприклад, «рис. А.3»- третій рисунок додатку А, «табл. А.1»- перша таблиця додатку А та ін.

Курсова робота підлягає здачі на кафедру в строки, передбачені графіком. Кафедра веде журнал реєстрації курсових робіт, передає роботи науковим керівникам для перевірки і рецензування, слідкує за дотриманням строків перевірки. Курсова робота, яка виконана з порушенням вимог і направлена на доробку або переробку, підлягає доопрацюванню студентом згідно зауважень наукового керівника. Доопрацьована курсова робота повторно подається на кафедру для перевірки. При виконанні чи доопрацюванні курсової роботи з порушенням строку, встановленого графіком навчального процесу, студент не допускається до екзаменаційної сесії.

Курсову роботу студент захищає у присутності навчальної групи. Тези доповіді студент готує заздалегідь. Доповідь повинна бути змістовною і тривати 5–8 хвилин.

У доповіді необхідно:

  •  назвати тему курсової роботи, показати її актуальність та значущість;
  •  сформулювати основну мету і завдання дослідження;
  •  стисло розкрити зміст структури роботи;
  •  доповісти про результати роботи, зроблені висновки і внесені пропозиції.

Після доповіді студент відповідач на запитання викладачів. Під час захисту оцінюються: якість виконаної студентом курсової роботи, рівень знань і набутих навичок щодо висвітленої теми, вміння аналізувати практичну діяльність організацій, логічно та аргументовано викладати думки, відповідати на запитання, обґрунтовувати власну точку зору.

Результати захисту курсової роботи оцінюються за чотирибального системою («відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно») та проставляються в заліковій відомості навчальної групи та заліковій книжці студента. У разі незадовільної оцінки курсову роботу необхідно доопрацювати або виконати нову за іншою темою.


ОФОРМЛЕННЯ СПИСКУ ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

Характеристика джерела

Приклад оформлення

Монографії (один, два або три автори)

Фещенко, Ю. І. Фінансовий менеджмент [Текст] / Ю .І. Фещенко, В. М. Мельник, А. В. Лірник. – К. : Зїнання, 2007. – 680 с.

Пархоменко, В. Д. Інформаційна аналітика у сфері науково–технічної діяльності [Текст] / В. Д. Пархоменко, О. В. Пархоменко. – К. : УкрІНТЕІ, 2006. – 224 с.

Чотири автори

Методика нормування ресурсів для виробництва продукції рослинництва / [ Вітвіцький В. В., Кисляченко М. Ф., Лобастов І. В., Нечипорук А. А.]. – К. : НДІ «Украгропромпродуктивність», 2006. – 106 с. – (Бібліотека спеціаліста АПК. Економічні нормативи).

П’ять і більше авторів

Психологія менеджменту / [ Власов П. К., Липницький А. В., Лущихіна И. М. і інші.] ; за ред. Г. С. Нікіфорова. – [3-є вид.]. – Х. : Гуманітар. центр, 2007. – 510 с.

Багатотомний документ

Кучерявенко Н. П. Курс податкового  права Вступна частина : в 6 т. / Н. П. Кучерявенко. – Х.: Право, 2002 .– Т. 4 : Непрямі податки. – 2007. – 534 с.

Конференції

Кібернетика в сучасних економічних процесах : зб. текстів виступів на республік. міжвуз. наук.-практ. конф. / Держкомстат України, Ін-т статистики, обліку та аудиту. – К. : ІСОА, 2002. – 147 с.

Матеріали ІХ з’їзду Асоціації українських банків, 30 червня 2000 р. інформ. бюл. – К. : Асоц. укр. банків, 2000. – 117 с. – (Спецвип.: 10 років АУБ).

Словники

Тимошенко З. І. Болонський процес в дії : словник-довідник основ. термінів і понять з орг. навч. процесу у вищ. навч. закл. / З. І. Тимошенко, О. І. Тимошенко. – К. : Європ. ун-т, 2007. – 57 с.

Українсько-німецький тематичний словник [уклад. Н. Яцко та ін.]. – К. : Карпенко, 2007. – 219 с.

Законодавчі та нормативні документи

Кримінально-процесуальний кодекс України : станом на 1 грудня 2005 р. / Верховна Рада України. – Офіц. вид. – К. : Парлам. вид-во, 2006. – 207 с. – (Бібліотека офіційних видань).

Частина книги чи періодичного видання

Валова І. Нові принципи угоди Базель ІІ / І. Валова ; пер. з англ. Н. М. Середи // Банки та банківські системи. – 2007. – Т. 2, № 2. – С. 13–20.

Електронні ресурси

Бібліотека і доступність інформації у сучасному світі: електронні ресурси в науці, культурі та освіті : (підсумки 10-ї Міжнар. конф. «Крим- 2003») [Електронний ресурс] / Л. Й. Костенко, А. О. Чекмарьов, А. Г. Бровкін, І. А. Павлуша // Бібліотечний вісник – 2003. – № 4. – С. 43. – Режим доступу до журн. : http://www.nbuv.gov.ua/articles/2003/03klinko.htm.

Додаток А

Примірні плани курсових робіт

ТЕМА 1. «ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ОБОРОТНИХ КОШТІВ ПІДПРИЄМСТВА»

Вступ

  1.  Характеристика оборотних коштів виробничого підприємства.
  2.  Аналіз і оцінка ефективності використання оборотних коштів
  3.  Резерви ті шляхи підвищення ефективності використання оборотних коштів підприємства

Висновки

Список використаних джерел

Додатки

ТЕМА 2. «ФІНАНСОВА ПОЛІТИКА В СФЕРІ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА ЯК ЗАСІБ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ»

Вступ

1. Загальна характеристика фінансової політики в сфері малого підприємництва

2. Проблеми розвитку малого підприємництва в Україні

3. Шляхи активізації державної підтримки малого підприємництва

Висновки

Список використаних джерел

Додатки


Додаток Б

ЗРАЗОК ОФОРМЛЕННЯ ТИТУЛЬНОЇ СТОРІНКИ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Міністерство внутрішніх справ України

Львівський державний університет внутрішніх справ

                                                                                                          Кафедра фінансів

КУРСОВА РОБОТА

На тему:

Виконавець:

Студент(ка) ___курсу__групи

________форми навчання

______________________

(прізвище, ім’я, по батькові)

Науковий керівник:

________________________

(посада, вчений ступінь, вчене звання, прізвище, ім’я, по батькові)

Курсова

робота захищена з оцінкою ______

«__» _____________200_ р.

(дата захисту)

Науковий керівник _______________

                                    (підпис)

Львів 20__


Додаток В

ЗРАЗОК ЗМІСТУ КУРСОВОЇ РОБОТИ

ЗМІСТ

Вступ 3

1. Загальна характеристика фінансової політики в сфері малого

підприємництва 4

2. Проблеми розвитку малого підприємництва в Україні  9

3. Шляхи активізації державної підтримки малого підприємництва 27

Висновки 36

Список використаних джерел  37

Додатки 38


Додаток Г

ЗРАЗОК ОФОРМЛЕННЯ СПИСКУ ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1.  Азаров М. Я. Все про податки : довідник / [ Азаров М. Я., Кольга В. Д., Онищенко В. А. ] ; за ред. М. Я. Азарова. – К. : Експерт-Про, 2000. – 492 с.
  2.  Благун І.Г. Фінанси [Текст] / І.Г. Благун, Р.С. Сорока, І.В. Єлейко. – Львів: «Магнолія-2006», 2007. – 314 с.
  3.  Бюджетний кодекс України : від 21.06.2001 р. № 2542 – III [Електронний ресурс] / Верховна Рада України. (Офіційний веб-сайт Верховної Ради України). Режим доступу : http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/ main.cgi?nreg=2542-14
  4.  Міністерство Фінансів України. Наказ. Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси» : від 20.10.1999 р. № 246 ; остання редакція від 01.01.2007 р. [Електронний ресурс] / Міністерство Фінансів. – (Офіційний сайт Верховної ради України). – Режим доступу : http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=z0751-99 
  5.  Офіційний веб-сайт Верховної Ради України. Законодавство України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi 
  6.  Президент України. Указ. Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва : від 03.07.1998 р. № 727 ; редакцiя вiд 01.01.2011 р. [Електронний ресурс] / Президент України. – (Офіційний веб-сайт Верховної ради України). – Режим доступу : http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg =727%2F98
  7.  Терещенко О.О. Фінансова діяльність суб’єктів господарювання / О.О. Терещенко // Фінанси України. – 2003. - № 4. – с. 43-46.
  8.  Україна. Закон. Про державний бюджет України на 2009 рік : від 26.12.2008 р. № 835-VI ; остання редакція від 23.12.2009 р. на підставі 1757-17, 1758-17, 1762-17, 1765-17, 1766-17 [Електронний ресурс] / Верховна Рада України. – (Офіційний веб-сайт Верховної ради України). – Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/835-17 .
  9.  Фінанси / [Юрій С.І., Алєксеєнко Л.М., Кириленко О.П. та інші] ; за ред. С.І. Юрія, В.М. Федосова. – К.: Знання, 2008. – 611 с.

PAGE  


PAGE  20


PAGE  


PAGE  22




1. на тему- Формирование межевание и постановка на кадастровый учёт земельных участков на территории МО Ишеев
2. Пролетные пути и эволюция птиц
3. а4 Оценка идей4 Правила проведения мозгового штурма4 Этапы проведения мозгового штурма5 Этап 15 Эта
4. Государственная гражданская служба Р
5. Ипотечный кредит и его роль в реализации национального проекта Доступное жилье.html
6. В отличие от других людей с множественной личностью описанных в психиатрической и популярной литературе.
7. Иоганн Кеплер
8. повідають У Вифлеємі 2р
9.  Органическую неорганическую смешанную
10. Алтайский государственнотехнический Университет им
11. тема питания карбюраторного двигателя 3
12. Введение 4 Характерные свойства орлов 5 Глава 1 От гнезда до зрелости 6 Глава 2 Ветер под вашими к
13. Химическая защита гороха
14. Реферат на тему
15. My 15 2014 London Der Kris The wr hs entered into full force since the rise of the Versipellis
16. Каковы были сущность и последствия промышленного переворота в Англии В результате победы революции ХVII
17. ЖА~АРТУ ~нерк~сіптік бюджеттік салаларды~ агрокешенні~ ж~не ~ызметтер саласыны~ к~сіпода~ы ~о~амды
18. дешёвка Её друг Виктор Бойцов ровесник Вали знакомит её с Сергеем Серегиным
19. СОВРЕМЕННЫЕ ТЕНДЕНЦИИ РАЗВИТИЯ БАНКОВСКОГО БИЗНЕСА РОССИИ
20. 1922 году Россия в 1900 году В 1900 году Россия развивается быстрыми темпами как промышленность так и сельск