Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 2- Державна податкова службаrdquo; План Система органів податкового контролю Організаційна ст

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Лекція 1

Тема 2: „Державна податкова служба”

План

  1.  Система органів податкового контролю
  2.  Організаційна структура ДПС України
  3.  Функції податкових органів
  4.  Права, обов’язки і відповідальність працівників державних податкових органів
  5.  Основи та організація податкової роботи
  6.  Податкова міліція

  1.  Система органів податкового контролю

   До системи органів податкового контролю відносяться безпосередньо ті державні установи, на які покладено функції з наповнення коштами бюджетів усіх рівнів та державних цільових фондів, а також ті установи, яким державою делеговано права або податкового агента, або здійснення деяких контрольних повноважень при збиранні доходів до бюджету та державних цільових фондів.

   Перелік державних установ, уповноважених збирати платежі до бюджетів та цільових фондів, можна умовно поділити на дві групи залежно від місця, яке займає в їх діяльності функція забезпечення надходжень:

  1.  органи, основна діяльність яких переважно пов’язана із збиранням доходів до бюджету.
  2.  органи, що поряд зі своєю основною діяльністю забезпечують надходження платежів до бюджетів та державних цільових фондів.

   До першої групи належить Державна податкова служба в Україні (в тому числі і спеціальні її підрозділи податкової міліції), яка забезпечує надходження податків та зборів до бюджетів та державних цільових фондів.

   До другої групи, зокрема, належать:

  •  Митні органи, які забезпечують надходження до державного бюджету ввізного та вивізного мита, акцизного збору, ПДВ, інших податків і зборів, які відповідно до законів справляються при ввезенні (пересиланні) товарів і предметів на митну територію України або вивезенні (пересиланні) товарів і предметів з митної території України.
  •  Установи Пенсійного фонду України, які забезпечують надходження внесків до бюджету Пенсійного фонду.
  •  Установи фонду соціального страхування, які забезпечують надходження внесків до Фонду соціального страхування.
  •  Органи Міністерства фінансів України, які забезпечують повернення коштів по державних внутрішніх та зовнішніх запозиченнях, доходах від операцій з капіталом, трансфертах, грантах, дарунках, випуску державних цінних паперів, позиках тощо.
  •  НБУ, який забезпечує надходження до державного бюджету перевищення кошторисних доходів над кошторисними видатками та здійснює певні контрольні функції щодо комерційних банків та платників податків під час збирання доходів бюджетів та державних цільових фондів.
  •  Фонд державного майна, який забезпечує надходження до державного бюджету коштів від приватизації державної власності та управління державним майном.
  •  Державне казначейство, яке забезпечує касове виконання державного бюджету та доходи від управління бюджетними та позабюджетними коштами.
  •  Органи міністерств та відомств, які забезпечують надходження до бюджетів встановлених законами спеціальних платежів та доходів від видачі ліцензій, дозволів тощо.
  •  Місцеві органи виконавчої влади, які забезпечують надходження до місцевих бюджетів доходів, пов’язаних із здачею в оренду комунального майна, наданням послуг, дозволів та ліцензій суб’єктам підприємницької діяльності і фізичним особам та платою за їх державну  реєстрацію, доходами від проведення місцевих грошово-речових лотерей тощо.

   Серед численної та різноманітної категорії податкових агентів, яким державою делеговано функції збору та перерахування до бюджетів і державних цільових фондів певних податків і зборів, можна виділити найбільшу з них – суб’єкти підприємницької діяльності. Вони здійснюють утримання та перерахування до бюджетів та цільових фондів податок з громадян, пенсійних внесків, внесків до Фонду соціального страхування та інших зборів при наявності об’єкта оподаткування (ринковий, готельний збори тощо). До цієї ж категорії відносяться, наприклад, і суди (в частині справляння мита), і органи Міністерства закордонних справ (в частині справляння консульських зборів), і Центральна виборча комісія (в частині надходження коштів з рахунків виборчих фондів) тощо.

  1.  Організаційна структура ДПС України

   Державна податкова служба в Україні є одним з провідних органів державної виконавчої влади, що представляє інтереси держави в правовідносинах між державою і платником з приводу сплати податків.

   Податкову службу було створено в січні 1990 року відповідно до Постанови Ради Міністрів колишнього СРСР від 24.01.1990р №76 „Про Державну податкову службу”. До цього її функції виконували фінансові органи, на які в даний час покладено питання планування і виконання бюджету. Трохи пізніше правове положення цих органів конкретизувалося. Законом колишнього СРСР від 25.05.1990р „Про права, обов’язки та відповідальність державних податкових інспекцій”. Надалі змінювався статус, деталізувалися функції, права, обов’язки, відповідальність посадових осіб Державної податкової служби. Зараз в Україні діє Закон України „Про Державну податкову службу в Україні” від 4.12.1990р №509-ХІІ з наступними змінами та доповненнями.

   Система органів ДПС включає три рівні:

  •  вища ланка – центральний орган управління – Державна податкова адміністрація України;
  •  середня ланка – державні податкові адміністрацій Автономної республіки Крим, областях, міст Києва та Севастополя;
  •  базовий рівень – державні податкові інспекції в районах, містах та в районах у містах. Залежно від кількості платників та інших місцевих умов ДПА України може також утворювати міжрайонні (на два і більше районів), об’єднані  (на місто і район) державні податкові інспекції, а також спеціалізовані інспекції для обслуговування великих платників податків.

   У складі органів ДПС знаходяться відповідні спеціальні підрозділи по боротьбі з податковими правопорушеннями (податкова міліція).

   У Державній податковій адміністрації України (ДПАУ) та державних податкових адміністраціях а Автономній республіці Крим, містах Києві та Севастополі утворюються колегії. Чисельність і склад колегії Державної податкової адміністрації України затверджується Кабінетом Міністрів України, а колегій державних податкових адміністраціях а Автономній республіці Крим, областях,  містах Києві та Севастополі – Державною податковою адміністрацією України. Колегії є дорадчими органами і розглядають найважливіші напрями діяльності відповідних державних податкових адміністрацій.

   Структура ДПАУ затверджується Кабінетом Міністрів України.

3. Функції податкових органів

Державна податкова адміністрація України здійснює такі функції:

  1.  виконує безпосередньо, а також організовує роботу державних податкових адміністрацій та державних податкових інспекцій, пов'язану із:
  •  здійсненням контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів (обов'язкових платежів), контролю за валютними операціями, контролю за додержанням порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги) у встановленому законом порядку, а також контролю за наявністю свідоцтв про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності та ліцензій на провадження видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню відповідно до закону, торгових патентів;
  •  обліком платників податків, інших платежів;
  •  виявленням і веденням обліку надходжень податків, інших платежів.
    1.  видає у випадках, передбачених законом, нормативно-правові акти і методичні рекомендації з питань оподаткування, які підлягають обов'язковому опублікуванню;
    2.   затверджує форми податкових розрахунків, звітів, декларацій та   інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків, інших платежів, декларацій про валютні цінності, зразок картки фізичної особи - платника податків та інших обов'язкових платежів, форму повідомлення про відкриття або закриття юридичними особами, фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності банківських рахунків, а також форми звітів про роботу, проведену органами державної податкової служби;
    3.   в порядку, встановленому законом, надає податкові роз'яснення, організовує виконання цієї роботи органами державної податкової служби;
    4.  розробляє проекти законів України та інших нормативно-правових актів щодо форм та методів проведення планових та позапланових виїзних перевірок у рамках контролю за додержанням законодавства;
    5.  при виявленні фактів, що свідчать про організовану злочинну діяльність, або дій, що створюють умови для такої діяльності, направляє матеріали з цих питань відповідним спеціальним органам по боротьбі з організованою злочинністю;
    6.   подає Міністерству фінансів України та Головному управлінню Державного казначейства України звіт про надходження податків, інших платежів;
    7.  надає фізичним особам - платникам податків та інших обов'язкових платежів ідентифікаційні номери і направляє до державної податкової інспекції за місцем проживання фізичної особи або за місцем отримання нею доходів чи за місцезнаходженням об'єкта оподаткування картку з ідентифікаційним номером та веде Єдиний банк даних про платників податків - юридичних осіб;
    8.  тощо.

Державні податкові інспекції в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об'єднані державні податкові інспекції виконують такі функції:

  1.  здійснюють контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів (обов'язкових платежів);
  2.  забезпечують облік платників податків, інших платежів, правильність обчислення і своєчасність надходження цих податків, платежів, а також здійснюють реєстрацію фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів;
  3.  контролюють своєчасність подання платниками податків бухгалтерських звітів і балансів, податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків, інших платежів, а також перевіряють достовірність цих документів щодо правильності визначення об'єктів оподаткування і обчислення податків, інших платежів;
  4.  здійснюють у межах своїх повноважень контроль за законністю валютних операцій, додержанням порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги) у встановленому законом порядку, за наявністю свідоцтв про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності, ліцензій на провадження видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню відповідно до закону, з наступною передачею матеріалів про виявлені порушення органам, що видають ці документи, за наявністю торгових патентів;
  5.   забезпечують застосування та своєчасне стягнення сум фінансових санкцій за порушення податкового законодавства, а також стягнення адміністративних штрафів за порушення податкового законодавства, допущені посадовими особами підприємств, установ, організацій та громадянами;
  6.  аналізують причини і оцінюють дані про факти порушень податкового законодавства;
  7.  проводять перевірки фактів приховування і заниження сум податків та зборів (обов'язкових платежів);
  8.  за дорученням спеціальних підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю проводять перевірки своєчасності подання та достовірності документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків, інших платежів в порядку, встановленому законом;
  9.  тощо.

4. Права, обов’язки і відповідальність працівників державних податкових органів

Органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та у порядку, встановлених законами України, мають право:

  1.  здійснювати документальні невиїзні перевірки (на підставі поданих податкових декларацій, звітів та інших документів, пов'язаних з нарахуванням і сплатою податків та зборів (обов'язкових платежів) незалежно від способу їх подачі), а також планові та позапланові виїзні перевірки своєчасності, достовірності, повноти нарахування і сплати податків та зборів (обов'язкових платежів), додержання валютного законодавства юридичними особами, їх філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами, що не мають статусу юридичної особи, а також фізичними особами, які мають статус суб'єктів підприємницької діяльності чи не мають такого статусу, на яких згідно із законами України покладено обов'язок утримувати та/або сплачувати податки і збори (обов'язкові платежі);
  2.  здійснювати контроль за:

додержанням порядку проведення готівкових розрахунків за товари    (послуги) у встановленому законом порядку;

наявністю свідоцтв про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності, ліцензій на провадження видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню відповідно до закону, з наступною передачею матеріалів про виявлені порушення органам, які видали ці документи, торгових патентів;

  1.  одержувати у платників податків (посадових осіб платників податків) пояснення з питань, що виникають під час перевірок та стосуються реалізації повноважень органів державної податкової служби, встановлених цим та іншими законами України; перевіряти під час проведення перевірок у фізичних осіб документи, що посвідчують особу;
  2.  запрошувати платників податків або їх представників для перевірки правильності нарахування та своєчасності сплати податків та зборів (обов'язкових платежів) такими платниками податків. Письмові повідомлення про такі запрошення направляються не пізніше ніж за десять робочих днів до дня запрошення рекомендованими листами, в яких зазначаються підстави запрошення, дата і час, на які запрошується платник податків (посадова особа платника податків);
  3.  вимагати від платників податків, діяльність яких перевіряється, усунення виявлених порушень податкового законодавства, контролювати виконання законних вимог посадових осіб органів державної податкової служби, а також припинення дій, які перешкоджають здійсненню повноважень посадовими особами органів державної податкової служби;
  4.  при проведенні перевірок вилучати у підприємств, установ та організацій копії фінансово-господарських та бухгалтерських документів, які свідчать про приховування (заниження) об'єктів оподаткування, несплату податків та зборів (обов'язкових платежів), а при проведенні арешту активів платника податків на підставі рішення суду - вилучати оригінали первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів із складенням опису, який скріплюється підписами представника органу державної податкової служби та платника податків, і залишенням копій таких документів платнику податків. Забороняється вилучення у суб'єктів господарської діяльності документів, що не підтверджують факти порушення законів України про оподаткування;
  5.  надавати відстрочення та розстрочення податкових зобов'язань, вирішувати питання щодо податкового компромісу, а також приймати рішення про списання безнадійного боргу в порядку, передбаченому законом;
  6.  застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми недоїмки, пені у випадках, порядку та розмірах, встановлених законами України;
  7.  та інші права, передбачені чинним законодавством,

Посадові особи органів державної податкової служби зобов'язані дотримувати Конституції і законів України, інших нормативних актів, прав та охоронюваних законом інтересів громадян, підприємств, установ, організацій, забезпечувати виконання покладених на органи державної податкової служби функцій та повною мірою використовувати надані їм права.

За невиконання або неналежне виконання посадовими особами органів державної податкової служби своїх обов'язків вони притягаються до дисциплінарної, адміністративної, кримінальної та матеріальної відповідальності згідно з чинним законодавством.

Збитки, завдані неправомірними діями посадових осіб органів державної податкової служби, підлягають відшкодуванню за рахунок коштів державного бюджету.

Посадові особи органів державної податкової служби зобов'язані дотримувати комерційної та службової таємниці.

5. Основи та організація податкової роботи

   Податкова робота – це діяльність платників податків і податкової служби щодо внесення податків до бюджету та контролю за платниками.

   Вона включає такі елементи:

  •  правове регламентування встановлення і справляння податків, тобто встановлення правової бази;
  •  облік платників податків, нарахування та обчислення податків та інших обов’язкових платежів і їх облік;
  •  встановлення порядку і форм розрахунків з бюджетом.

   Податкова робота базується на встановленні функцій і прав платників та податкової служби, відповідальності платників за своєчасність розрахунків із бюджетом.

   Основою податкової роботи є законодавче регламентування встановлення та справляння податків.

   Податкові відносини в суспільстві можуть існувати і розвиватися тільки на базі прийняття і повного дотримання відповідних законів. Без наявності таких законів або в умовах їх нечіткої визначеності податкова робота втрачає орієнтири і всі питання оподаткування вирішуються виконавчою владою довільно. В умовах недосконалості законодавчих актів з питань оподаткування спостерігається як безвідповідальність платників, так і неорганізованість податкової служби.

   Функцію прийняття законодавчих актів у податковій сфері як і інших законів здійснюють вищі органи державної влади.

   Податкове законодавство – це сукупність чинних нормативно-правових актів, що регулюють відносини, пов’язані із встановленням і скасуванням податків, зборів,  обов’язкових платежів, а також відносини, які виникають в процесі виконання платниками податків податкових зобов’язань, здійснення податкового контролю та притягнення до відповідальності за вчинення правопорушень у сфері оподаткування.

   Важливим елементом податкової роботи є облік платників податків, який створює передумови для здійснення контролю за правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю перерахування податків і зборів (обов’язкових платежів) до бюджетів і державних цільових фондів.

   З метою забезпечення контролю щодо повноти та своєчасності розрахунків за податковими зобовязаннями платниками податків, органи державної податкової служби ведуть оперативний облік нарахованих і фактично сплачених сум податків і платежів. Для обліку нарахованих і сплачених сум платежів до бюджету органами державної податкової служби на кожний поточний рік відкриваються особові рахунки кожному платнику за кожним видом податку (платежу) згідно з кодами бюджетної класифікації України за доходами.

   Порядок та форми розрахунків із бюджетом є безпосереднім змістом податкової роботи, вони визначають характер її ведення.

   Порядок розрахунків передбачає встановлення методики і субєкта обчислення та способів утримання податку, визначає, на кого покладається функція його сплати, хто контролює правильність і своєчасність сплати. Форми розрахунків показують, яким чином проводиться перерахування податків у бюджет.

   Методика обчислення податків є головним елементом безпосередньої податкової роботи. Вона визначається законодавчими актами і конкретизується інструкціями. В цих документах встановлюється алгоритм обчислення того чи іншого податку.

   Порядок обчислення податку подається в уніфікованих формах розрахунків і декларацій. Послідовність розміщення показників у цих формах така, щоб максимально наочно відобразити методику розрахунків.

   Методика розрахунку податку може передбачати не тільки обчислення обєкта оподаткування у загальній сумі, але і розкладення на окремі частини у зв’язку з тим, що до одних частин можуть застосовуватися пільгові ставки, а до інших – підвищені. Ці особливості, як правило, теж відображаються у формах розрахунків.

   У більшості випадків у процесі оподаткування передбачаються різні пільги, встановлення розмірів яких є одним із елементів порядку розрахунків податків. Пільги за їх спрямованістю поділяються на два види:

- для окремих елементів обєкта оподаткування;

- для окремих платників.

   За допомогою перших здійснюється фінансове регулювання внутрішньої діяльності підприємства, стимулюються одні напрями і утискаються інші. Пільги для окремих платників податків є інструментом проведення структурної політики, вони сприяють переливові капіталу в найважливіші й прогресивні галузі. За своєю масштабністю пільги бувають повні і часткові. Повна пільга передбачає цілковите звільнення від оподаткування певних частин об’єкта оподаткування або окремих платників. Часткова пільга надається у вигляді часткового звільнення від оподаткування.

   Наступним елементом безпосередньої податкової роботи є форми розрахунків із бюджетом. Існують дві форми розрахунків:

  •  за фактичними даними;
  •  авансовими платежами з наступними перерахунками.

   При першій формі сплата податку проводиться на основі фактичних розмірів об’єкта оподаткування за встановлений період. При другій спочатку вносяться авансові платежі, виходячи з очікуваних розмірів об’єкта оподаткування. Потім на основі його фактичних розмірів обчислюється податок. Фактична сума податку порівнюється з авансовими платежами, і проводиться регулювання розрахунків: переплата повертається чи зараховується платникові в рахунок наступних платежів, недоплата вноситься у бюджет у встановлені терміни.

   Порядок розрахунків з бюджетом передбачає також установлення субєкта обчислення та сплати податку.

   У світовій практиці найпоширенішим є покладання функції обчислення та сплати податку на самого платника. Це означає, що платники повинні добре володіти всіма елементами податкової роботи. Причому для них передбачені штрафні санкції за порушення податкового законодавства.

   Тільки в окремих випадках функція обчислення податку може покладатися на податкові інспекції чи інші органи. Так, розрахунок сум земельного податку в сільській місцевості фізичним особам проводиться працівниками податкових інспекцій. Обчислені до сплати податки називаються нарахованими. Їх суми доводяться до платників за допомогою податкових повідомлень, в яких подається розрахунок податку та вказуються терміни його сплати. Не внесені й встановлені терміни суми податків називаються податковим боргом.

   Функція контролю за правильністю обчислення і своєчасністю сплати податків покладається на податкову інспекцію. Саме контролю, а не безпосереднього обчислення податків.

   Це найдоцільніший варіант розрахунків, адже здійснення платником функцій обчислення і сплати податку прискорює надходження податків до бюджету. Контролю підлягають тільки реально виконані фінансові операції.

   Утримання податків у джерела одержання доходів – найнадійніший спосіб. Найпоширенішим він є при справлянні податків із заробітної плати та інших доходів громадян від виконання ними трудових обов’язків. Цей спосіб прискорює надходження податків і зводить до мінімуму можливості ухилення від оподаткування. Однак не тільки прибуткові податки сплачуються у джерела одержання доходу. І майнові, і земельний податок можуть сплачуватись таким чином, хоча це і практикується тільки як виняток при безспірному х стягненні при порушенні податкового законодавства.

   Утримання податків на підставі декларації передбачає подання платником дані про фактичні розміри об’єкта оподаткування. При цьому способі існує значна можливість ухилення від сплати податків. Для провадження такого способу необхідні певні передумови. По-перше, висока свідомість і достатній рівень фінансових знань платника. По-друге, повний доступ податкових органів до всієї інформації, що характеризує  розміри  обєкта оподаткування, високий рівень розвитку податкової служби і податкової роботи. По-третє, значні і невідворотні фінансові санкції за ухилення від оподаткування.

   Утримання податків на основі податкового повідомлення застосовується в тих випадках, коли платник повинен сплатити суми нарахованих йому податковими органами податків. В окремих випадках для цього платник подає цим органам декларацію про фактичні чи прогнозні розміри об’єкта оподаткування.

   Розрахунки платників із бюджетом можуть проводитися безготівковими платежами і готівкою. Безготівкові платежі використовують юридичні особи, які мають розрахункові та поточні рахунки в установах банківської системи. Перерахування податків здійснюється за допомогою платіжних доручень, в яких указуються банки і номери рахунків платника та бюджет, до якого перераховується податок, найменування платежів (вид податку) та суми.

    Готівкою сплачують податки фізичні особи. Ці платежі можуть приймати, крім установ банківської системи, також каси сільських і селищних Рад народних депутатів, нотаріальні контори та інші заклади. Потім вони перераховують отримані доходи на рахунки відповідних бюджетів.

   Інструкція – це головний робочий документ для податкового інспектора.

   До неї встановлюються досить жорсткі вимоги. По-перше, інструкція повинна бути максимально конкретизованою, передбачати практично всі випадки, які можуть мати місце в оподаткуванні. По-друге, текст інструкції повинен виключати двозначне трактування, бути позбавленим розпливчатих формулювань. З цією метою в інструкції спочатку необхідно визначити всі терміни. По-третє, мова інструкції має бути доступною для сприйняття і розуміння.

   Однією з передумов реалізації вимог конкретності, однозначності й доступності інструкції є також насичення її практичними прикладами, які наочно відображають процес оподаткування. Приклади повинні характеризувати всі варіанти обчислення та сплати того чи іншого податку. При складанні прикладів потрібно не тільки подавати й описувати алгоритм розрахунків, а й указувати джерела інформації, з яких беруться необхідні для розрахунків показники. Наявність прикладів, складених таким чином, значно підвищує рівень інструкції, а відтак і податкової роботи в цілому.

   Податкова робота повязана також із заповненням і подаванням різноманітних документів. Уніфіковані форми цих документів додаються до інструкції по кожному виду податків. Необхідно також, щоб або самі форми, або інструкція вміщували конкретні роз’яснення з питань оформлення податкової документації (звітності по податках).

 

  1.  Податкова міліція

   Створення податкової міліції стало необхідною умовою формування ефективної податкової системи. Поряд з Державною митною службою, підрозділами боротьби з економічними злочинами Міністерства внутрішніх справ податкова міліція є частиною сил, що забезпечують економічну безпеку України.

   За своїм змістом повноваження органів податкової міліції аналогічні повноваженням інших правоохоронних органів, зокрема, органів внутрішніх справ та Служби безпеки України. Однак, вони відрізняються своїм предметом і основними напрямками діяльності. Іноді права органів податкової міліції трохи ширше за рахунок наділення їх повноваженнями податкових органів у фінансовій сфері.

   Податкова міліція складається із спеціальних підрозділів по боротьбі з податковими правопорушеннями, що діють у складі відповідних органів ДПС. Вона здійснює контроль за додержанням податкового законодавства, виконує оперативно-розшукову, кримінально-процесуальну та охоронну функції.

   До складу податкової міліції входять:

  •  Головне управління податкової міліції, Слідче управління податкової міліції, Управління боротьби з корупцією в органах державної податкової служби Державної податкової адміністрації України, Департамент боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом;
  •  Управління податкової міліції, слідчі відділи податкової міліції, відділи боротьби з корупцією в органах державної податкової служби відповідних державних податкових адміністрацій в Автономній республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі;
  •  Відділи податкової міліції, слідчі відділення (групи) податкової міліції відповідних державних податкових інспекцій в районах, містах, районах у містах, міжрайонних та об’єднаних державних податкових інспекцій.

   У складі податкової міліції діє спеціальний структурний підрозділ, який проводить роботу по боротьбі з незаконним обігом алкогольних напоїв та тютюнових виробів. До головних завдань податкової міліції належать:

  •   Запобігання злочинам та іншим правопорушенням у сфері оподаткування, їх розкриття, розслідування та провадження у справах про адміністративні правопорушення;
  •  розшук платників податків, які ухиляються від сплати податків, інших платежів;
  •  запобігання корупції в органах державної податкової служби та виявлення її фактів;
  •  забезпечення безпеки діяльності працівників органів державної податкової служби, захисту їх від протиправних посягань, пов’язаних з виконанням службових обов’язків.

   Діяльність органів податкової міліції здійснюється на основі принципів законності, поваги прав і свобод людини і громадянина, підконтрольності і підзвітності вищим органам законодавчої і виконавчої влади, об’єднання гласних і негласних форм діяльності; аполітичності, взаємодії з іншими органами, податковими службами інших держав, громадянами і організаціями; єдності і централізації органів міліції; незалежності та єдиноначальності4 конфіденційності.

   Широкий перелік завдань, що ставляться перед органами податкової міліції, можна згрупувати в два блоки:

  •  попередження і припинення податкових правопорушень, насамперед злочинів;
  •  попередження і припинення правопорушень у системі податкових органів.

   Обовязки податкової міліції можуть бути поділені на пять груп:

  •  обовязки з виявлення і припинення податкових правопорушень;
  •  обовязки з охорони податкових органів;
  •  обовязки по боротьбі з корупцією;
  •  обовязки (наприклад, виконання в рамках своєї компетенції рішень судів, постанов судів, письмових доручень прокурорів, слідчих про проведення пошукових і інших передбачених законом дій, сприяння їм в проведенні окремих процесуальних дій, сприяння податковим органам, органам прокуратури, попереднього слідства, державної безпеки, внутрішніх справ та інших державних органів у виявленні, попередженні і припиненні злочинів і порушень в сфері податкового законодавства тощо);
  •  обов’язки по охороні (наприклад, співробітники податкової міліції зобов’язані зберігати державну, службову, комерційну таємницю, таємницю відомостей про внески фізичних осіб та іншу інформацію, отриману ними під час виконання службових  обов’язків.

Контрольні запитання:

  1.  На скільки груп можна умовно поділити перелік державних установ, уповноважених збирати платежі до бюджетів та цільових фондів, залежно від місця, яке займає в їх діяльності функція забезпечення надходжень?
  2.  Які державні установи відносяться до першої групи?
  3.  Які державні установи відносяться до другої групи?
  4.  Який основний обов’язок суб’єктів підприємницької діяльності?
  5.  Як була створена Державна податкова служба?
  6.   Які рівні включає система органів ДПС?
  7.  Призначення колегій у Державні податковій адміністрації України.
  8.  Які функції виконує Державна податкова адміністрація України?
  9.  Які функції виконують Державні податкові інспекції в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об'єднані державні податкові інспекції?
  10.   Які права мають працівники державних податкових органів?
  11.   Які обовязки і відповідальність мають працівники державних податкових органів?
  12.   Що таке податкова робота?
  13.   Що є основою податкової роботи?
  14.   Дати визначення та навести призначення податкового законодавства.
  15.   Порядок і форми розрахунків з бюджетом.
  16.   Розповісти про порядок обчислення податку.
  17.   Охарактеризувати порядок розрахунків з бюджетом.
  18.   Функція контролю за правильністю обчислення і своєчасністю сплати податків.
  19.   Навести характеристику інструкції.
  20.   В чому необхідність створення податкової міліції?
  21.   Склад податкової міліції.
  22.   Головні завдання податкової міліції.
  23.   На яких принципах здійснюється діяльність органів податкової міліції?
  24.   Обовязки податкової міліції.




1. Про бабушку Много есть друзей вокруг но считаю но считаю я Что мой самый лучший другбабушка м
2. Некробактериоз коров- лечение и профилактика
3. Электрифицированные ручные машины и электроинструменты
4. . Мастерова Ю.М. 2
5. Контрольная работа- Системный анализ по жилищной проблеме приобретения собственного жилья
6. . Теологическая Фома Аквинский.
7. Хирургическое лечение миомы матки
8. Кировская государственная медицинская академия Министерства здравоохранения и социального развития Росс
9. Общие положения 1.1
10. Курсовая работа- Преподавание сонета в школьном курсе литературы
11. ПЕРЕЧЕНЬ видеофильмов по БЖ.html
12. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата мистецтвознавства Київ ~ Ди
13. Природа Китая
14. і Економіку праці й соціальнотрудові відносини слід розглядати як навчальну дисципліну та галузь науков
15.  Опыт показывающий эквивалентность количества тепла образующегося в теплоизолированной камере с животным
16.  ПРЕКРАЩЕНИЕ ПРАВА СОБСТВЕННОСТИ 1
17. Антон Иванович Деникин
18. Роль экологического менеджмента в развитии малого бизнеса
19. а Пахнет- Мясом Животное- Обезьяна Сейю- Танака Маюми - Tnk Mumi Семья- Отец- Монки Д.
20. Развитие математических способностей у дошкольника