Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема- Перевірка ефективності дії занулення розрахунком та вимірюваннямrdquo; Склав- викладач Черні

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Міністерство аграрної політики України

Прилуцький агротехнічний технікум

ЗЗАТВЕРДЖУЮ

Ззаступник директора з навчальної роботи ____________ Суддя В.А

„____”________________20__р.

Інструкційна картка

лабораторно-практичних робіт

з предмету: „Основи охорони праці”

Тема: „Перевірка ефективності дії занулення розрахунком та вимірюванням”

Склав: викладач Черніков С.В

Розглянуто на засіданні циклової комісії фундаментальних, професійно орієнтованих та спеціальних предметів відділення

«Монтаж,обслуговування та ремонт

електротехнічних установок в АПК»

Протокол № _____від______20  р

Голова комісії_________________

М. Прилуки 20_ р

Мета роботи: Ознайомитися із значенням занулення, конструкцією та методами вимірювання та розрахунку параметрів захисного занулення.

ПРОГРАМА РОБОТИ:

  1.  Вивчити призначення, конструкцію та методи розрахунку занулення.
  2.  Ознайомитися з методикою вимірювань параметрів занулення.
  3.  Вивчити будову, конструкцію принцип вимірювання приладів для визначення параметрів занулення.
  4.  Виконати вимірювання наявними приладами. Порівняти з нормативами та зробити висновки.
  5.  Виміряні величини та висновки оформити в табличному вигляді.
  6.  Оформити звіт.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ:

Зануленням називається умисне електричне з'єднання з нульовим захисним провідником металевих частин, які можуть виявитися під напругою; застосовується в електроустановках напругою до  1000 В з глухозаземленою нейтраллю.

Рис. Принципова схема занулення:

А,   В   і   С   —   фазні   проводи;   N   —   нульовий   провід;   ТV   —   трансформатор;   Rв   — опір   нейтралі   трансформатора;   Rп   —   опір   повторного   заземлювача;   I3   —   струм замикання   на   землю;   Ік  —   струм   короткого  замикання;   Zф   і   ZН  — повні опори відповідно  фазного   і   нульового  проводів.

Принцип його дії полягає у тому, що умисно виконаний за допомогою нульового захисного провідника металевий зв'язок корпусів або обладнання з заземленою нейтраллю джерела живлення будь-яке замикання на корпус перетворює в однофазне коротке замикання з наступним автоматичним вимиканням аварійної дільниці від мережі апаратами захисту (автоматичними вимикачами, запобіжниками тощо). Крім того, занулення в аварійний період, тобто з моменту замикання на корпус до автоматичного вимикання, працює як захисне заземлення і зменшує напругу на корпусі відносно землі.

Схема занулення включає: нульовий провід мережі живлення, заземлення нейтралі джерела живлення (робоче заземлення), повторне заземлення нульового провода та захисний апарат.

Нульовим проводом з'єднують частини   обладнання, яке підлягає зануленню, з глухозаземленою нейтраллю джерела живлення. Він створює електричне коло з малим опором при замиканні фази на корпус і перетворює його в однофазне коротке замикання.

За допомогою заземлення нейтралі джерела живлення знижують напругу нульового провода і з'єднаних з ним корпусів обладнання відносно землі при замиканні фази.

Повторне заземлення нульового провода служить для зниження напруги нульового провода та корпусів замленого обладнання відносно землі при замиканні фази на корпус як при нормальному режимі роботи, так і при обриві нульового провода. При відсутності в мережі повторних заземлень нульового провода і замиканні фазного провода на корпус електроустановки за місцем обриву нульового провода металеві частини електроустановок, що знаходяться за місцем замикання, будуть під напругою, близькою до фазної. Якщо в мережі є повторне заземлення, напруга дотику залежатиме   від   опору повторного заземлення. У випадку, коли опори повторного заземлення і заземлювача нейтралі джерела живлення однакові, напруга дотику дорівнює половині фазної. Напруга дотику буде тим менша, чим більше відношення опорів , де Rо, Rп — опори заземлення відповідно нейтралі джерела живлення та повторного.

Повторне заземлення нульового провода виконують на кінцях повітряних ліній або відгалужень від них довжиною понад 200 м, а також на вводах в електроустановки, які треба занулювати. Опір заземлюючого пристрою кожного з повторних заземлень залежить від напруги мережі та питомого опору грунту.

В особливо небезпечних приміщеннях, крім занулення, встановлюють заземлюючий пристрій для вирівнювання потенціалів і зниження крокової та напруги дотику.

Система занулення виконує свої захисні функції лише у тому випадку, коли буде надійне автоматичне вимикання пошкодженої дільниці мережі за найменший час. Надійність і тривалість роботи апаратів захисту визначають силою струму однофазного короткого замикання при умові:

 або

де Ікз — сила струму однофазного короткого замикання, А;

Ін — номінальна сила струму плавкої уставки найближчого запобіжника або розчіплювача автоматичного вимикача, який має обернено залежну від струму характеристику;

Ір — сила струму уставки електромагнітного автоматичного вимикача.

Сила струму однофазного короткого замикання:

,

де Rф і Rн  – активні опори відповідно фазного і нульового проводів, Ом; хп—реактивний опір петлі фаза—нуль, Ом; zт — повний опір трансформатора, Ом.

Для проводів з кольорових металів хп приймають з розрахунку 0,6 Ом на  1  км довжини провода. Активні опори для цих проводів визначають за формулою:

де l — довжина фазного або нульового провода, м; γ — питома провідність проводів (для міді 57 м/Ом·мм2, ї алюмінію 32 м/Ом·мм2); S — площа поперечного перерізу фазного або нульового   проводів, мм2. Опір   фази трансформатора zт залежно від його потужності наведений в таблиці.

Розрахунковий опір обмотки трансформатора живлення

Трансформа-тори

Розрахункові опори Zтр/3, Ом

Трансформа-тори

Розрахункові опори Zтр/3, Ом

Трансформа-тори

Розрахункові опори Zтр/3, Ом

ТМ-16

1,544

ТМ-100

0,358

ТМ-560

0,087

ТМ-20

1,452

ТМА-100

0,557

ТМ-630

0,082

ТМ-25

1,203

ТСМА-100

0,399

ТМФ-630

0,091

ТМ-30

1,11

ТМ-160

0,233

ТМ-750

0,059

ТМ-40

0,862

ТМ-180

0,204

ТМ-1000

0,042

ТМ-50

0,722

ТМ-250

0,144

ТМ-1000

0,048

ТМ-60 (63)

0,544

ТМ-320

0,117

ТМА-1000

0,067

ТМА-60

0,797

ТМ-400

0,106

ТМАФ-1000

0,072

ТСМА-60

0,512

ТМФ-400

0,117

Примітка.    З'єднання   обмоток  трансформатора   зірка-зірка   з  нульовою точкою.

Надійність занулення перевіряють після монтажу електроустановки, капітального ремонту і періодично в процесі експлуатації один раз на п'ять років. Під час контролю занулення оглядають і вимірюють опір петлі фаза — нуль. При вимірюванні опору петлі визначають повний опір петлі, включаючи і опір обмотки трансформатора, а також силу струму однофазного короткого замикання.

Якщо вимірювання проводять при вимкнутій напрузі, то використовують схему амперметра-вольтметра. Роботу виконують на змінному струмі зниженої напруги від трансформатора достатньої потужності (зварювального або знижувального розподільного). Збирають схему, а потім роблять штучне замикання одного з фазних проводів   на корпус   електрообладнання.   Щоб врахувати опір всієї мережі, випробувальний трансформатор вмикають ближче до трансформатора живлення. Проводи вторинного кола випробувального трансформатора повинні бути короткими і мати площу поперечного перерізу не менше фазних проводів мережі. Клас точності вимірювальних приладів не нижче 0,5.

Рис. Схема вимірювання опору петлі фаза—нуль методом амперметра-вольтметра:

РА — амперметр; РV — вольтметр; М — електродвигун.

Опір петлі фаза — нуль визначають за формулою:

де U — показання вольтметра, В; I — показання амперметра, А; zтр — розрахунковий опір обмотки трансформатора, Ом.

Для вимірювання опору петлі фаза—нуль в мережах напругою 380/220В використовують прилади М-417, ИПЗ-2М, ИТК-1, Щ-41160.

Прилад М-417 дозволяє вимірювати опір петлі в межах 0,1—2 Ом без вимикання живлення від мережі, яку перевіряють. Крім того, він забезпечує автоматичне вимикання вимірювального кола від мережі за 0,3 с, сигналізацію при появі на об'єкті напруги понад 36 В, а також обриву заземлюючого провода. Перед початком вимірювання прилад калібрують. Для цього регулятор «Калибровка» встановлюють у крайнє ліве положення і підключають до затискувачів приладу з'єднувальні проводи. Один провід пружинним затискачем приєднують до корпуса об'єкта, що перевіряють, а другий — до однієї з фаз мережі. При цьому допускається підключати фазний провід під напругою в діелектричних рукавичках.

Рис. Схема підключення приладу М-417:

QF — автоматичний   вимикач;   М — електродвигун.

Якщо прилад виявиться під напругою, на ньому загориться сигнальна лампа. При обриві в колі занулення об'єкта лампа не загоряється. Натискують на кнопку «Проверка калибровки» і регулятором «Калибровка» виставляють стрілку приладу на нульову поділку. Відпустивши цю кнопку, натискують на кнопку «Измерение» і зчитують показання на шкалі приладу. Тривалість вимірювання не повинна перевищувати 7 с з інтервалом між вимірами не менше 30 с. При опорі петлі фаза—нуль більше 2 Ом загориться відповідна сигнальна лампа.

Контрольні запитання:

  1.  Що таке занулення? Принцип його дії.
  2.  Що включає в себе схема занулення?
  3.  Як визначити надійність і тривалість роботи апаратів захисту?
  4.  Яка періодичність перевірки надійності занулення?
  5.  Які існують прилади для визначення опору петлі фаза-нуль? Конструкція, принцип вимірювання.




1. ОТРАЖЕНИЕ Чтобы пребывание Вас и Вашего ребенка в аттракционе Зеркальный лабиринт Отражение дал
2. Коммерческое право 5 курс 1 семестр 2011-2012 уч
3. Новые лекарственные формы
4. Искра 4 Вопрос
5. Лекция 9 Комплексная оценка эффективности и потенциала предприятия и диагностический анализ его развития
6. Политолог в общественном объединенииВведение Потребность объединяться вести дело сообща постоянный.html
7. X@~ORZ~
8. первых как юридические самостоятельные лица вовторых как обеспечивающие имущественную ответственность
9. Учебное пособие подготовленно в соответствии с государственным стандартом базового педагогического образо
10. Петербургская Государственная Медицинская Академия им
11. ЗЕЛЕНОЕ ОЗЕРО 1 В лагере Зеленое озеро нет никакого озера
12. Проектная заявка которую ваша команда с творческим подъемом и упорством готовили получила финансовую подд
13. і. О36.0 Резусізоімунізація при якій мати потребує надання медичної допомоги О36
14. Порядок начисления заработной платы при разных формах и системах оплаты труда
15. Александр Блок Жизнь и творчество Влияние творчества Блока на поэзию Анны Ахматово
16. Неклассические суггестивные техники и эриксонианский гипноз
17. Теория сравнительных преимуществ и международная торговля
18. Запад Франции славящийся своей кухней.
19. по теме Лексикология стр
20. Твердое тело