Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук.1

Работа добавлена на сайт samzan.net:


27

ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ СТАТИСТИКИ, ОБЛІКУ ТА АУДИТУ

ДЕРЖКОМСТАТУ УКРАЇНИ

ДОМБРОВСЬКА НАТАЛІЯ РОМАНІВНА

УДК 657.471.1

УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК ВИТРАТ ВИРОБНИЦТВА

(НА ПРИКЛАДІ ПІДПРИЄМСТВ ІЗ ЗАГОТІВЛІ ТА ПЕРЕРОБКИ ЗЕРНА)

Спеціальність: 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Тернопільському державному економічному університеті Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник:   кандидат економічних наук, доцент

 Палюх Микола Степанович,

         Тернопільський державний економічний університет,              завідувач кафедри бухгалтерського обліку та

                              аудиту в агропромисловому    виробництві

Офіційні опоненти:     доктор економічних наук, професор

                                        Кірейцев Григорій Герасимович,

                                        Національний аграрний університет

Кабінету Міністрів України

професор кафедри бухгалтерського обліку та                                      аудиту

кандидат економічних наук, доцент

Чижевська Людмила Віталіївна,

Житомирський державний технологічний університет Міністерства освіти і науки України,

докторант кафедри бухгалтерського обліку і         контролю

Провідна установа:     Львівська комерційна академія Укоопспілки,

                                        кафедра аудиту, м. Львів

Захист відбудеться “7” червня 2006 р. о 14 годині на засіданні спеціалізо-ваної вченої ради К 26.870.01 у Державній академії статистики, обліку та аудиту Держкомстату України за адресою: 04107, м. Київ, вул. Підгірна, 1, ауд. 23.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Державної академії статистики, обліку та аудиту Держкомстату України за адресою: 04107, м.Київ, вул.Підгірна, 1, ауд. 36.

Автореферат розісланий “__ ”   травня  2006 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук                                        Л.О. Свистун-Золотаренко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Запровадження в Україні міжнародного досвіду ведення бухгалтерського обліку обумовило його поділ на фінансовий та управлінський (внутрішньогосподарський). Протягом останніх років потреба в управлінському обліку на вітчизняних підприємствах значно зросла. Це зумовлено конкуренцією на ринках товарів, сировини, продукції та послуг, обмеженістю ресурсів підприємств і необхідністю прийняття управлінських рішень на основі обґрунтованої, своєчасної та достовірної інформації.

Становлення управлінського обліку на підприємствах стримується законодавчою неврегульованістю сфер його застосування й відсутністю відповідних Положень (стандартів) та інших нормативних документів, що перешкоджає належному розмежуванню рахунків з обліку витрат виробництва за класами. У зв'язку з цим ускладнюється впровадження підприємствами систем управлінського обліку.

Вирішення цього питання можливе завдяки науковому обґрунтуванню сфер застосування управлінського обліку, методики його ведення, взаємозв'язку із фінансовим обліком.

Дослідженню управлінського обліку присвячені праці таких провідних вітчизняних вчених як Бородкіна О.С., Бутинця Ф.Ф., Валуєва Б.І., Гуцайлюка З.В., Карпенко О.В., Кірєйцева Г.Г., Леня В.С., Лінника В.Г., Литвина Б.М.,  Нападовської Л.В., Пушкаря М.С., Сопка В.В., Сука Л.К., Хомина П.Я., Чумаченка М.Г. та інших. Вагомий внесок у дослідження методології управлінського обліку зробили зарубіжні вчені - Атрил П., Друрі К., Карпова Т.П., Каплан Р., Нортон Д., Палій В.Ф., Скоун Т., Стуков С.О., Хорнгрен Ч.Т., Яругова А.

В умовах реформування аграрної сфери основну масу закупівель зерна переробні підприємства Тернопільської області здійснюють на приватних сільськогосподарських формуваннях. Відтак ціни закупівель  диференціюються за якісними характеристиками зернових культур з урахуванням обсягу заготівель, географічного розташування сільськогосподарських товаровиробників тощо. Обсяги заготівель у розрахунку на одного постачальника зерна для переробки стали меншими, окільки їх здійснюють не тільки сільськогосподарські підприємства, які  внаслідок реформування розкрупнені, а й фермерські господарства. Тому контроль за вартістю сировини – головною складовою витрат виробництва на підприємствах із заготівлі й переробки зерна  ускладнився, а традиційна система бухгалтерського обліку, яка сформувалась в умовах директивної економіки, його вже не забезпечує.

Отже, наукове дослідження управлінського обліку, методики його ведення на підприємствах із заготівлі й переробки зерна, проблем становлення з урахуванням того, що на сьогодні відсутні системні дослідження цих аспектів, є актуальним і зумовлює вибір теми дисертації.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота є складовою частиною науково-дослідних робіт Тернопільського державного економічного університету і належить до  комплексної держбюджетної теми "Організація та методика обліку, аналізу і контролю у галузях народного господарства" (номер державної реєстрації – 0198U000785).

Мета і завдання дослідження. Метою роботи є дослідження теоретико-методичних аспектів системи управлінського обліку витрат виробництва і розробка практичних рекомендацій щодо її впровадження на підприємствах із заготівлі та переробки зерна в умовах ринкових відносин.

Для досягнення цієї мети в дисертації були поставлені та вирішені такі завдання:

- обґрунтувати необхідність впровадження системи управлінського обліку на вітчизняних підприємствах та розробити модель системи збалансованих показників для підприємств із заготівлі та переробки зерна з метою підвищення ефективності виробництва;

- розробити модель організації управлінського обліку на підприємствах із заготівлі та переробки зерна для оптимізації процесу формування та надання інформації управлінському персоналу;

- удосконалити класифікацію витрат для прийняття управлінських рішень;

- визначити особливості формування нормативів витрат на підприємствах із заготівлі та переробки зерна та удосконалити порядок їх відображення в обліку з метою забезпечення контролю;

- розробити форми облікових регістрів для контролю відхилень від нормативів в управлінському обліку, що дасть змогу активно впливати на формування витрат виробництва;

- визначити проблемні питання взаємозв’язку управлінського та фінансового обліку для розробки шляхів їх вирішення; 

- дослідити поведінку витрат виробництва з метою контролю за ними;

- удосконалити організацію оперативного контролю виробничих витрат на досліджуваних підприємствах для своєчасного реагування на виявлені недоліки в організації праці та їх усунення;

- розробити схему оцінки фактичних відхилень витрат виробництва від нормативів на основі оперативного аналізу для зниження собівартості.

Об'єктом дослідження слугувала чинна система обліку витрат виробництва продукції на підприємствах із заготівлі та переробки зерна. Для дослідження було обрано комбінати хлібопродуктів Державної акціонерної компанії "Хліб України" Тернопільської області.

Предметом дослідження є теоретичні, методичні та практичні аспекти управлінського обліку витрат виробництва.

 У процесі дослідження поставлених у дисертації завдань використовувались сучасні методи. Зокрема, застосовувалися методи аналізу і синтезу - для вивчення стану обліку витрат на підприємствах із заготівлі та переробки зерна; монографічний – для детального вивчення наукової розробки аспектів управлінського обліку у працях вітчизняних і зарубіжних учених; порівняння, середніх і відносних величин – для зіставлення показників підприємств із заготівлі та переробки зерна за звітний і попередній роки; графічний – для наочного відображення особливостей формування системи управлінського обліку; групування – для визначення залежності між окремими показниками; розрахунково-конструктивний – для обґрунтування запропонованої методики розподілу накладних витрат та визначення показників ефективності впровадження управлінського обліку витрат виробництва.

Методологічною основою дослідження є основоположні теоретичні розробки вітчизняними і зарубіжними вченими засад управлінського обліку в умовах ринкової економіки, ролі і місця управлінського обліку у формуванні інформації, необхідної для ефективного функціонування  підприємств, законодавчі та нормативні акти органів державної влади з питань бухгалтерського обліку.

Вихідною інформаційною базою дослідження стали матеріали Тернопільського обласного управління статистики, фінансової та статистичної звітності підприємств із заготівлі та переробки зерна, дані аналітичного обліку витрат виробництва, результати власних спостережень і досліджень автора безпосередньо на підприємствах.

Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає у розробці напрямів удосконалення методики управлінського обліку витрат на зернопереробних підприємствах в умовах формування ринкових відносин.

До найбільш суттєвих результатів, які характеризують наукову новизну відносяться наступні:

уперше:

- запропоновано використання системи збалансованих показників на підприємствах із заготівлі зерна для підвищення ефективності виробництва;

- обгрунтовано комбінований метод розподілу загальновиробничих витрат, який дає змогу сформувати об'єктивну собівартість продукції в умовах виробництва її різних видів, що характерно для зернопереробних підприємств;

дістали подальший розвиток:

- обгрунтування необхідності впровадження системи управлінського обліку на вітчизняних підприємствах для покращення управління витратами;

- дослідження поведінки витрат виробництва в частині їх розподілу на змінні та постійні з метою контролю за ними;

- теоретичні та практичні аспекти організації оперативного контролю в умовах нормативного методу обліку витрат на виробництво, що дає змогу виявляти відхилення, визначити  причини та винуватців їх виникнення;

 

 удосконалено:

- класифікацію витрат відповідно до мети та функцій управління для забезпечення їх контролю;

- модель організаційної структури бухгалтерської служби підприємств із заготівлі та переробки зерна з метою оптимізації процесу формування та надання інформації управлінському персоналу;

- документування обліку витрат для контролю відхилень від нормативів для виявлення впливу на формування собівартості продукції.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що основні положення дисертації спрямовані на удосконалення чинної методики обліку витрат виробництва, посилення контролю за їх формуванням у місцях виникнення, за центрами відповідальності, підвищення оперативності аналізу відхилень фактичних витрат від нормативних та ефективне використання інформації управлінського обліку для впливу на рівень виробничих витрат підприємствами із заготівлі та переробки зерна.

Окремі розробки автора знайшли застосування на підприємствах із заготівлі та переробки зерна Тернопільської області і сприяють підвищенню достовірності обліково-аналітичної інформації та ефективності її використання у процесі управління підприємствами, зокрема завдяки своєчасності надання управлінській ланці оперативної інформації для прийняття науково-обґрунтованих управлінських рішень. Вони апробовані на державному підприємстві “Чортківський комбінат хлібопродуктів” Держкомрезерву України (довідка № 247 від 24 листопада 2005 р.) та на державному підприємстві Державної акціонерної компанії “Хліб України” ”Тернопільський комбінат хлібопродуктів” (довідка 01-09 від 10 січня 2006 р.). Головне управління агропромислового розвитку Тернопільської обласної державної адміністрації (довідка № 10-4/25-191 від 8 грудня 2005 р.), Гусятинське управління сільського господарства і продовольства райдержадміністрації (довідка № 116 від 18 жовтня 2005 р.) розглянули та схвалили рекомендації щодо підвищення достовірності обліково-аналітичної інформації та ефективності її використання в процесі управління підприємствами із заготівлі та переробки зерна завдяки впровадженню в них управлінського обліку.

Теоретичні та практичні розробки, запропоновані в дисертації, використовують у навчальному  процесі Чортківського інституту підприємництва і бізнесу Тернопільського державного економічного університету при викладанні курсу “Управлінський облік” ( довідка № 242 від 28 грудня 2005 р.).

Результати дослідження можуть бути використані при здійсненні трансформації бухгалтерського обліку відповідно до прийнятого у міжнародній практиці поділу обліку на фінансовий і управлінський, а також при впровадженні методики управлінського обліку, оперативного аналізу та контролю витрат на переробних підприємствах.

Особистий внесок здобувача. Основні наукові положення дисертації, що мають наукову новизну, розроблені здобувачем особисто. Дисертантом обґрунтовано методичні підходи до визначення нормативів витрат виробництва, визначено центри відповідальності. Запропоновано використання системи збалансованих показників на підприємствах із заготівлі та переробки зерна.  Рекомендовано методику організації управлінського обліку витрат виробництва за місцями їх виникнення і центрами відповідальності, комбінований метод розподілу загальновиробничих витрат, який дає змогу на об'єктивній основі забезпечити їхній взаємозв'язок з основними виробничими витратами в умовах виробництва різних видів продукції, що є характерним для підприємств із заготівлі та переробки зерна. Розроблено форми облікових регістрів, що пристосовані до умов управлінського обліку та забезпечують користувачів інформацією про нормативні та фактичні витрати виробництва і відхилення від них за необхідними параметрами з опрацюванням на комп'ютерах в автоматичному режимі.

Апробація результатів дисертації. Основні висновки та положення дисертації доповідались на Міжнародній науково-практичній конференції  "Бухгалтерський облік в Україні на початку ХХІ століття" (м. Львів, 26-27 квітня 2001 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції „Сучасний  стан та  перспективи розвитку обліку,  контролю  та  аналізу  в  Україні”  (м. Чортків, 2001р.), науково-практичній конференції „Україна в умовах ринкової трансформації економіки і сучасних форм господарювання” (м. Чортків, 2002 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Облік, аудит і аналіз: економічна база, стратегія, концепції” (м. Тернопіль, 28-29 травня 2004 р.).

Публікації. Основні положення дисертаційного дослідження відображені у 9 опублікованих наукових працях загальним обсягом 3, 15 д.а., з них 5  у наукових фахових виданнях (1, 44 д. а.), 4 – у матеріалах конференцій (1,43 д. а.).

Структура і обсяг дисертаційної роботи. Дисертаційна робота викладена на 186 сторінках комп’ютерного тексту. Вона складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел, який налічує 147 найменувань. Робота містить   10 таблиць, 30 рисунків, 8 додатків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено мету, завдання, об’єкт і предмет дослідження, розкрито наукову новизну одержаних результатів, форми їх апробації та використання.

У першому розділі „Передумови впровадження та особливості  управлінського обліку витрат виробництва на підприємствах із заготівлі та переробки зерна” розкрито сутність і зміст управлінського обліку витрат виробництва, висвітлено особливості та визначено передумови його впровадження, досліджено організаційну модель управлінського обліку на підприємствах із заготівлі та переробки зерна.

Створення в аграрній сфері економіки господарського механізму, адекватного вимогам ринку, потребує реформування системи управління виробництвом, яка раніше була зорієнтована на досягнення кількісних показників. У результаті часткового і подекуди повного ігнорування чинників, що зумовлюють формування прибутку на стадії виникнення витрат, ця система виявилась нездатною забезпечити не тільки високу економічну ефективність виробництва, конкурентноспроможність продукції насамперед завдяки її нижчій собівартості і ціні, а й достатні обсяги виробництва, на які, власне, вона була зорієнтована. В умовах ринкових відносин недосконала система управління стала причиною спаду виробництва в усіх галузях виробництва, в тому числі на підприємствах із переробки сільськогосподарської продукції.

Реформування системи управління передбачає її націленість на досягнення більшої прибутковості виробництва, достатньої для досягнення стратегічних цілей в умовах невизначеності та жорсткої конкуренції, що можливе при нижчій собівартості продукції. Це зумовлює важливість впровадження такої системи управлінського обліку, яка активно впливає на формування витрат на стадії їх виникнення. Завдяки управлінському обліку забезпечується дієвий контроль і аналіз витрат виробництва. Ефективне використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів на підприємствах є резервом зниження собівартості продукції, одним із чинників стабілізації фінансового стану зернопереробних підприємств.

Автором визначено та проаналізовано фактори, що стримують впровадження системи управлінського обліку на вітчизняних підприємствах, до яких відноситься: консерватизм управлінського персоналу підприємств, небажання використовувати нові підходи до управління; додаткові витрати на його впровадження; складність трансформації традиційної системи бухгалтерського обліку до потреб управління; відсутність вітчизняного досвіду системного застосування управлінського обліку; неадаптованість зарубіжних рекомендацій до особливостей господарської діяльності вітчизняних підприємств. Вирішення цих проблем дає змогу сформувати підсистеми фінансового і управлінського обліку, що сприяє підвищення рівня інформативного забезпечення потреб управління виробництвом.

У дисертації запропоновано модель організації управлінського обліку на підприємствах із заготівлі та переробки зерна, зокрема організаційну структуру бухгалтерської служби для досліджуваних підприємств, розроблено посадову інструкцію бухгалтера-менеджера та обґрунтовано необхідність внесення змін до наказу про облікову політику.

У дослідженні акцентується увага на тому, що головною особливістю управлінського обліку на підприємствах із заготівлі та переробки зерна є його організація за центрами відповідальності, що визначено на прикладі Чортківського комбінату хлібопродуктів (рис.1).

 

d2

Рис.1. Центри відповідальності Чортківського  комбінату хлібопродуктів

Запропонована модель дає змогу з одного боку здійснювати делегування повноважень від керівників підрозділів до менеджерів та конкретних виконавців, а з іншого – забезпечити координацію діяльності вищеназваних суб'єктів.

Для створення і функціонування оперативної системи управління витратами за центрами відповідальності пропонується визначення центрів виникнення витрат, складання нормативного кошторису для кожного центру відповідальності та подання звітності про виконання, аналіз причин відхилень і оцінка діяльності центру.

Рис 2. Пропонована модель системи збалансованих показників для підприємств із заготівлі та переробки зерна

У дисертації запропоновано до застосування модель системи збалансованих показників для підприємств із заготівлі та переробки зерна, яка за рахунок збалансованості кількісних та якісних показників слугує інструментом для одержання очікуваних результатів виробництва (рис.2).

У другому розділі „Облік витрат виробництва в системі управлінського обліку” розкрито та обґрунтовано організацію управлінського обліку витрат виробництва на підприємствах із заготівлі та переробки зерна на основі запропонованої класифікації, методики формування нормативів витрат і відображення відхилень від них.

У системі фінансового обліку витрати виробництва групуються за узагальненими статтями, які включають кілька елементів - статті "Сировина та матеріали", "Паливо й енергія на технологічні цілі", "Витрати на утримання та експлуатацію устаткування" тощо. Це не дає можливості здійснювати оперативний контроль за додержанням нормативів витрат. Узагальнення окремих, навіть споріднених, елементів у одній статті призводить до того, що негативні відхилення за одними елементами,  поглинаються позитивними відхиленнями за іншими і в цілому за статтею вони викривлені (табл.1).

Таблиця 1

Структура витрат на утримання та експлуатацію обладнання на Чортківському комбінаті хлібопродуктів за 2005 рік

Назва елемена витрат

Сума, тис.грн.

За норма-тивом

Фактично

Відхилення від нормативу (+,–)

Заробітна плата робітників, зайнятих на ремонті й обслуговуванні обладнання

84,2

82,7

–1,6

Амортизація обладнання

76,3

76,3

Вартість витрачених запчастин

106,2

109,2

+3,0

Вартість інших матеріалів

8,4

9,1

+0,7

Всього

275,2

277,3

+2,1

У системі фінансового обліку собівартість визначається після закінчення процесу виробництва, що не дає можливості оперативно впливати на процес формування цього показника. В управлінському обліку необхідно мати інформацію про витрати виробництва в розрізі складових частин собівартості, елементів витрат.

Вплив окремих елементів витрат на формування собівартості продукції та їх поведінка неоднакові. Рівень собівартості конкретного виду продукції залежить від загальної суми виробничих витрат на тому чи іншому підприємстві, методики їх розподілу між окремими видами основної продукції, віднесення частини витрат на побічну продукцію. У зв'язку з цим теоретичне і практичне значення для обліку, контролю й аналізу витрат на виробництво має науково обґрунтована класифікація, яка слугує основою побудови управлінського обліку. 

У дисертації рекомендовано класифікувати витрати  залежно від мети та функції управління. Така класифікація дасть змогу отримати більш детальну інформацію, що забезпечує підвищення ефективності виробництва.

Важливим моментом є визначення нормативів витрат на проведення технологічних операцій, включаючи накладні витрати, оскільки в  противному разі виникає викривлена інформація низької собівартості продукції (табл.2).

Таблиця 2

Нормативна собівартість переробки зерна в розмелювальному відділенні Чортківського комбінату хлібопродуктів (потужність 340 т. на добу), грн.

Елементи витрат

Витрати на 1 тонну переробленого зерна при завантаженості потужностей на:

10%

30%

50%

70%

Матеріальні витрати - всього

39,12

38,73

37,11

34,23

у тому числі:

– паливо

0,44

0,41

0,40

0,39

електроенергія

17,45

17,20

16,95

16,46

– вода

0,18

0,14

0,12

0,10

Оплата праці

5,94

5,94

5,94

5,94

Відрахування на соціальні заходи

2,23

2,23

2,23

2,23

Амортизація

8,66

7,29

6,15

5,85

Інші операційні витрати

8,76

7,15

6,97

5,91

Разом витрат

64,71

61,34

58,40

54,16

Крім того,адміністративні витрати

23,73

19,64

16,82

15,61

Повна собівартість переробки

88,44

80,98

75,22

69,77

Наведені у табл. 2 дані свідчать про те, що повна собівартість переробки однієї тонни зерна за рахунок адміністративних витрат збільшується на 34,5-17,1% залежно від завантаження виробничих потужностей.

Проведене дослідження засвідчило необхідність перегляду встановлених нормативів. Їх уточнення відбувається в результаті нововведень у технології, технічного обладнання, а також внаслідок зміни технічних характеристик матеріалів, рівня цін на матеріали і вартості робочої сили. Аналіз обстежень підприємств із заготівлі та переробки зерна показав, що зміни технічних характеристик сировини несуттєві (вміст клейковини у зерні, скловидність, засміченість) і стабільні протягом десятків років, нововведення у технології тісно пов'язані з ефективністю використання сировини, оскільки спрямовані на її глибшу переробку, повніше використання якісних параметрів. Проте, як правило, вони  не характеризуються динамізмом і суттєвого впливу на зміну нормативів витрат не мають. Дія останнього чинника – зміни рівня цін на матеріали і вартості робочої сили – найбільше відчутна, особливо щодо вартості енергоносіїв. Їх систематичне подорожчання, яке не завжди адекватне рівню інфляції, зумовлює потребу в перегляді нормативів за елементами "Паливо" чи "Енергія" на технологічні цілі, іншими матеріальними затратами через наслідки подорожчання енергоносіїв, що впливає на вартість доставки, а отже, і на собівартість запасів.

Наведені чинники зумовлюють необхідність періодичного уточнення нормативів витрат, причому частіше, ніж раз на рік чи квартал (в умовах інфляції). Натомість нормативну собівартість продукції, яка входить до вартості запасів, недоцільно змінювати протягом року, оскільки це ускладнює узгодження планових і фактичних показників прибутку та підвищує ймовірність серйозних розбіжностей у вартості запасів при проведенні їх інвентаризації. Альтернативою має бути відображення вартості запасів за незмінною собівартістю і включення до нормативів різниць вартості сировини і матеріалів, які надходять на підприємство за новими цінами. У такому разі, незалежно від того, який із методів оцінки виробничих запасів застосовується (ФІФО, середньозваженої собівартості), до повного витрачання минулих запасів (або до кінця поточного року, коли запасів достатньо і вони будуть перехідними на майбутній рік) їх оцінка має бути незмінною, тобто відображатись за колишньою вартістю. При цьому слід врахувати нові надходження сировини і матеріалів. Відхилення, що виникають при цьому необхідно обліковувати окремо. Така методика забезпечить ефективність розрахованих нормативів витрат, що з огляду на високу трудомісткість їх визначення, є важливим, а також зіставність даних фінансового та управлінського обліку.

З урахування специфіки підприємств із заготівлі та переробки зерна,  автором запропоновано нормативний метод розподілу накладних витрат пропорційно до обсягу виробленої продукції, поєднаний частково з передбаченим у П(С)БО 16 "Витрати" способом розподілу їх за нормальною потужністю машин.

У третьому розділі „Контроль витрат в системі управлінського обліку” досліджено поведінку витрат виробництва та розроблено пропозиції щодо оперативного контролю фактичних витрат за технологічними стадіями переробки зерна і оцінки відхилень їх від нормативів.

Критичний аналіз наукових праць та результати обстеження обраних підприємств показали, що при дослідженні поведінки витрат, особливо змінних, увага акцентується на їх залежності від обсягу виробництва продукції, що відповідає поведінці витрат. В окремих випадках витрати змінюються не завжди адекватно обсягам виробництва, що потребує встановлення контролю за їх поведінкою. Значною мірою їх рівень визначається активністю підприємства на ринку. Чортківський та Тернопільський комбінати хлібопродуктів значну кількість зерна заготовляють у Теребовлянському, Заліщицькому, Борщівському та інших районах Тернопільської області, а також за її межами. Кременецький, Козівський та низка інших комбінатів хлібопродуктів обмежуються своєю традиційною базою. У зв’язку з цим рівень транспортних витрат на перших підприємствах збільшується, що зумовлює неадекватну поведінку змінних витрат щодо обсягу продукції, виробленої із сировини, заготовленої в господарствах традиційної сировинної зони, і додаткової – поза нею.

Результати дослідження свідчать про зміну загальної тенденції поведінки змінних витрат на підприємствах, які активно просувають свою продукцію на ринку. Тернопільський комбінат хлібопродуктів значну частину своєї продукції постійно реалізовує за межі України, тоді як Кременецький в основному збуває її на місцевому ринку. У результаті частка транспортних витрат, інших витрат, пов’язаних із збутом, на першому підприємстві вища, що зумовлює відхилення прямої залежності змінних витрат від обсягу виробництва продукції. Залежність змінних витрат від рівня активності компаній підтверджують і результати зарубіжних досліджень.

До змінних витрат належать прямі затрати матеріалів, праці, частина виробничих накладних витрат, витрат на продаж товарів і послуг. При певному рівні технології виробництва частка витрат за цими елементами збільшується пропорційно до обсягу виробленої продукції. Проте з удосконаленням технології виробництва, зменшенням у зв’язку з цим непродуктивних втрат сировини, праці на одиницю виробленої продукції у натуральному вираженні, при якісних зрушеннях у бік виробництва високосортної продукції, а також завдяки запровадженню поточного контролю є можливість зниження частки витрат на одиницю її вартості.

Водночас на підприємствах із заготівлі та переробки зерна, як свідчить проведене дослідження, в основному використовують базові нормативи (стандарти) витрат, які зрідка коригують на основі інформації, отриманої історичним способом у таких випадках, коли систематично виявляється значна розбіжність планових і фактичних витрат. Це нейтралізує мотивуючу функцію нормативів (стандартів) витрат, знижує ефект від впровадження управлінського обліку.

Визначення реального нормативу (стандарту) витрат потребує врахування різних чинників, які змінюються за кількома параметрами. Так, вміст клейковини у зерні не є величиною, константною протягом циклу виробництва, вона змінюється дуже динамічно навіть протягом доби. Виконати такі складні розрахунки при нормуванні традиційним способом неможливо, що є однією з головних причин застосування історичного способу визначення базових нормативів (стандартів) витрат. Оптимальним рішенням проблеми є застосування комп'ютерної обробки даних за розробленими програмами, що дає змогу оперативно врахувати відхилення за кожним чинником, який суттєво впливає на рівень витрат.

Важливою ланкою  системи управлінського обліку є оперативний контроль за формуванням витрат виробництва та його наближення в часі до фактів виникнення витрат. Розрив у часі зумовлює те, що контроль стає наступним і, не виконує активної функції щодо формування витрат. Дослідження на підприємствах із заготівлі та переробки зерна показали, що оперативний контроль формування витрат здійснюється неузгоджено. 

Для забезпечення впливу управлінського персоналу на формування витрат оперативний контроль в управлінському обліку має ґрунтуватись насамперед на прогнозній оцінці їх поведінки, що передбачає розробку обґрунтованих нормативів витрат та оцінку їх доцільності до моменту здійснення.

Разом з тим висока точність розробки нормативів витрат не гарантує неможливості відхилень від них. Тому поряд з прогнозним контролем рівня та доцільності витрат, в управлінському обліку стає важливим контроль за фактичними витратами, який можна вважати оперативним за умови, що він здійснюється одночасно з виникненням витрат. Особливістю підприємств із заготівлі та переробки зерна є чіткий поділ виробничого процесу на технологічні стадії, які відіграють вирішальну роль у формуванні витрат. Недоліки на будь-якій із них є незворотними і можуть перекреслити всі позитивні величини, які виникли на інших стадіях. Тому важливо саме за ними здійснювати оперативний контроль формування витрат.

У дисертації запропоновано у системі управлінського обліку здійснювати контроль витрат виробництва у два етапи. Перший етап – введення елементів нормативного методу в первинний облік, який передбачає розрахунок нормативів витрат і здійснення контролю за ними при виконанні господарських операцій. Методологічною основою при цьому слугують запропоновані у науковому дослідженні первинні документи. На другому етапі здійснюється накопичення облікових даних про фактичні витрати і їх відхилення від норм у регістрах аналітичного обліку, за якими проводиться контроль.

Автором запропоновано організацію оперативного контролю виробничих витрат на Чортківському комбінаті хлібопродуктів.

З огляду на обмеження можливості  оперативного вивчення всіх видів витрат, нормативну систему контролю витрат пропонується розподілити на підсистеми нормативно-оперативного і нормативно-місячного контролю. При цьому нормативно-оперативний контроль має проводиться постійно. Він повинен охоплювати лише оперативно контрольовані статті витрат, тобто ті, частка яких найбільша і розмір яких залежить від роботи колективу за центрами відповідальності.

Контроль відхилень у кожному центрі відповідальності треба проводити незалежно від того, позитивні вони чи негативні, оскільки така інформація є дуже важливою для менеджерів. Позитивні відхилення можуть бути зумовлені не тільки якісною роботою управлінців, а і недостатньою обґрунтованістю норм і нормативів чи зниженням якісних параметрів продукції. Завдяки належній оцінці відхилень виникає потреба в перегляді раніше розроблених нормативів витрат.

Контроль відхилень витрат в управлінському обліку має складати цілісну систему, яка охоплює місця виникнення витрат та центри відповідальності. При цьому важливою є оцінка відхилень, що виникають у процесі формування витрат не після закінчення виробничого циклу чи конкретного періоду, а безпосередньо в момент виробництва. Дані управлінського обліку можуть бути використані для прийняття своєчасних та обґрунтованих рішень менеджерів.

ВИСНОВКИ

У дисертації здійснено теоретичне узагальнення та розроблено рекомендації,  спрямовані на удосконалення теорії та практики управлінського обліку витрат виробництва на підприємствах із заготівлі й переробки зерна. Сформульовано положення теоретичного, методичного та науково-практичного характеру, що свідчать про вирішення основних завдань відповідно до поставленої мети і дає можливість зробити такі висновки: 

1. Забезпечення прибутковості виробництва потребує зменшення собівартості продукції та зумовлює необхідність впровадження управлінського обліку, який дає змогу впливати на формування витрат на стадії їх виникнення завдяки більшій деталізації об’єктів, якими є окремі процеси й операції, та витрат за статтями.

2. На підприємствах із заготівлі та переробки зерна важливою проблемою є визначення нормативів витрат сировини й матеріалів. Нормативи витрат сировини й матеріалів на одиницю продукції мають включати не тільки корисне використання, а й неминучі втрати, зумовлені як технологією виробництва (виробничі відходи, технологічні втрати у результаті випаровування вологи при досушуванні, доочистці сировини тощо), так і відхиленнями якості. Тому в технологічних картках на виготовлення продукції доцільно внести розроблені детальні нормативи витрат за окремими операціями, оскільки узагальнені дані про сумарні витрати на готову продукцію вуалюють упущення на окремих стадіях технологічного циклу взаємним погашенням негативних і позитивних відхилень.

3. Непередбачені втрати, зумовлені браком продукції,  мають бути  включені у нормативи, а для визначення впливу кількості забракованої продукції потрібно відображувати її за кожну зміну у запропонованому сигнальному документі-акті, на основі якого спеціалісти сектора управлінського обліку повинні зробити необхідні коригування витрат центру відповідальності.

4. Специфічними особливостями виробництва на підприємствах із заготівлі та переробки зерна є те, що тут здебільшого спостерігаються значні сезонні коливання обсягу сировини, яка надходить від господарств-виробників. У цей період збільшують тривалість робочої зміни працівників чи встановлюють двозмінну роботу і виплачують надбавки за понадурочну роботу або преміальні при роботі в другу зміну. Внаслідок цього виникають відхилення від нормативів витрат на оплату праці. Такі додаткові витрати не можна вважати непередбачуваними, оскільки сезонне надходження зерна на переробні підприємства – це об’єктивна закономірність. Тому  недоцільно включати доплати за понадурочну роботу чи преміальні в основні нормативи витрат, хоча на інших підприємствах промисловості, де сезонність виробництва відсутня, такі дії виправдані.

5. На підприємствах із заготівлі та переробки зерна доцільно застосувати інтегровану систему управлінського обліку, оскільки на засадах автономного існування його рахунків послаблюється контроль за формуванням витрат виробництва, що зумовлює низку помилок за принципом ланцюгової реакції аж до визначення виробничої собівартості продукції та фінансових результатів. Особливо зростає ймовірність таких помилок при багатогалузевому виробництві з різноманітною номенклатурою продукції.

6. Потрібно передбачити застосування в управлінському обліку формування контрольної інформації про витрати сировини і матеріалів, оплати праці, електроенергії тощо, а також втрати сировини на кожній технологічній стадії переробки. Для цього обґрунтовано необхідність використання відомостей, побудованих у повній відповідності з технологічними картками виготовлення продукції. Така відомість є продовженням технологічної картки, оскільки вона має містити як інформацію, що є вихідною при нормуванні витрат, так і результати фіксування в управлінському обліку частки витрат за елементами на одиницю продукції.

7. На стадії виникнення витрат є можливість засобами управлінського обліку фіксувати відхилення від нормативів. При отриманні матеріалів можна визначити відхилення їх вартості від спрогнозованої та попередити їх вплив на загальну суму витрат підрозділу. Це дасть змогу зосередитись на системному аналізі відхилень фактичних витрат від нормативних, спростити його, визначити, які чинники їх обумовили, адже це може відбуватись у такому випадку лише через кількість витрачених матеріалів. Наведена постановка управлінського обліку потребує забезпечення окремого обліку нормативної вартості сировини, інших товарно-матеріальних цінностей та відхилень від неї, обліковування відхилення фактичної вартості від нормативної  за іншими елементами витрат.

8. Розподіл накладних витрат пропорційно до заробітної плати робітників основного виробництва чи витрат їх праці у людино-годинах на підприємствах із заготівлі та переробки зерна непридатний, оскільки викривлення виробничої собівартості продукції при цьому відбувається у напрямі віднесення таких витрат на продукцію більш трудомістку, але менш фондо- і енергомістку. З урахування специфіки підприємств із заготівлі та переробки зерна найбільш придатним є нормативний метод розподілу накладних витрат пропорційно до обсягу виробленої продукції, поєднаний частково з передбаченим у П(С)БО 16 "Витрати" способом розподілу їх за нормальною потужністю машин.

9. Запровадження управлінського обліку на підприємствах із заготівлі та  переробки зерна стримується обсягми роботи, пов’язаної з його веденням,  адже управлінський облік має численні складові сегменти, узгодженість між якими неможлива без складних переходів від одних вимірників до інших, що відображується в цілому ланцюгу статистичних, аналітичних і суто облікових процедур, розрахунків, групувань, переведень тощо. Крім того, важливим є фіксування інформації, а також її аналітичне осмислення за якомога ширшим колом чинників, які мають вплив на формування ефективності виробництва. Тому тільки з допомогою опрацювання інформації в автоматичному режимі  із застосуванням комп’ютерів за відповідними програмами можливе ефективне використання таких даних в управлінні.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У фахових виданнях:

  1. Палюх М.С., Домбровська Н.Р. Прийняття управлінських рішень на основі нормативного обліку витрат і системи „директ-костинг” // Наук. записки Тернопільського державного педагогічного університету ім.Володимира Гнатюка. Серія: економіка - 2000.- №5.- С.78-85 (0,3 д.а.).

  2. Домбровська Н.Р. Методика оцінки відхилень витрат в управлінському обліку // Наук. записки Тернопільського державного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка. Серія: економіка. - 2001.- №8. -С. 173-178 ( 0,39 д.а.).

  3. Домбровська Н.Р. Управлінський облік відхилень фактичних витрат виробництва від нормативних //Наук. записки Тернопільського державного педагогічного університету ім.Володимира Гнатюка.Серія:економіка. -2000.- № 6.- С.119-121 (0,28 д.а.).

  4. Домбровська Н.Р. Класифікація витрат виробництва як основа управлінського обліку // Зб. наук. праць кафедри економічного аналізу ТАНГ. -Випуск 9.-Тернопіль: Економічна думка, 2001. - С. 300-303 (0,25 д.а.).

  5. Домбровська Н.Р. Управлінський облік: проблеми становлення // Наук. записки Тернопільського державного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка. Серія: економіка.- 2002.- № 10. - С. 186-187 (0,22 д.а.).

В інших виданнях:

  1. Домбровська Н.Р. Управлінський облік запасів: вітчизняна практика та її порівняння із зарубіжною // Тези міжнар. наук.-практ. конференції „Бухгалтерський облік в Україні на початку 21 століття”м. Львів, 26-27 квітня 2001 р.-Львів: Україна, 2001. - С.222-228 (0,4 д.а.).

  2. Домбровська Н.Р. Деякі особливості оперативного контролю формування витрат за технологічними стадіями переробки сільськогосподарської сировини  // Наук. записки по матеріалах всеукраїнської наук.-практ. конференції на тему „Сучасний стан та перспективи розвитку обліку, контролю та аналізу в Україні”, присвяченої 5-річчю заснування Чортківського інституту підприємництва та бізнесу ТАНГ.- Чортків,2001.- С.38. (0,16 д.а.).

  3. Домбровська Н.Р. Об’єктивні передумови впровадження управлінського обліку на підприємствах із заготівлі та переробки зерна // Наук. записки по матеріалах наук.-практ. конференції „Україна в умовах ринкової трансформації економіки і сучасних форм господарювання”.- Чортків, 2002.- С. 81-84 (0,47 д.а.)

  4. Домбровська Н.Р., Палюх Т.М. Особливості управлінського обліку витрат виробництва //Зб. наук. праць Міжнародної науково-практичної конференції 28-29 травня 2004 р.-Тернопіль: ТАНГ, 2004. – С.89-97 (0,4 д.а.)

АНОТАЦІЯ

Домбровська Н.Р. Управлінський облік витрат виробництва (на прикладі підприємств із заготівлі та переробки зерна). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 – бухгалтерський облік, аналіз та аудит. – Державна академія статистики, обліку та аудиту Держкомстату України. – Київ, 2006.

Дисертація присвячена обґрунтуванню функціонування підсистеми управлінського обліку на підприємствах із заготівлі та переробки зерна. На основі узагальнення методологічних і методичних підходів вітчизняних та зарубіжних учених, практики організації бухгалтерського обліку, обґрунтовано пропозиції та рекомендації щодо виокремлення центрів відповідальності, нормування витрат виробництва, організації контролю їх формування за окремими технологічними операціями з урахуванням того, що специфічною особливістю діяльності таких підприємств є сезонні коливання обсягів  заготівель зерна, яке надходить від господарств-виробників.

Запропоновано застосування сигнальної документації (актів-вимог, рапортів) для відображення непередбачуваних втрат та витрат, зумовлених забракуванням продукції чи виконанням зверхнормативних робіт внаслідок технологічних перерв через поломку обладнання, перерви в подачі електроенергії, на основі якої є можливість здійснювати необхідні коригування витрат центрів відповідальності, методику роздільного обліку нормативної вартості запасів та фактичних відхилень від неї, починаючи з моменту заготівлі зерна і до завершення технологічного циклу виробництва.

Ключові слова: класифікація витрат, поведінка витрат, відхилення витрат, управлінський облік, контроль витрат, формування нормативів витрат.

АННОТАЦИЯ

Домбровская Н.Р. Управленческий учет затрат производства (на примере предприятий заготовок и переработки зерна). – Рукопись. 

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04 – бухгалтерский учет, анализ и аудит. – Государственная академия статистики, учета и аудита Госкомстата Украины. – Киев, 2006.

Диссертация посвящена обоснованию функционирования подсистемы управленческого учета на предприятиях заготовок и переработки зерна. На основе обобщения методологических и методических подходов отечественных и зарубежных ученых, практики организации бухгалтерского учета, обоснованы предложения и рекомендации по выделению центров ответственности, нормированию расходов производства, организации контроля их формирования за отдельными технологическими операциями с учетом того, что специфической особенностью деятельности таких предприятий являются сезонные колебания объемов заготовки зерна, которое поступает от предприятий-производителей.

Уточнено определение категорий „объект учета затрат”, „место (центр) возникновения затрат”, „объект калькулирования” применительно к специфике производственной деятельности предприятий заготовок и переработки зерна.

Исследовано поведение переменных и постоянных затрат производства на примере дочерних предприятий Государственной акционерной компании „Хлеб Украины”.

Предложено применение сигнальной документации (актов-требований, рапортов) для отражения непредвиденных расходов, обусловленных браком продукции или выполнением сверхнормативных работ в связи с технологическими перерывами вследствие выхода оборудования из строя, перерывами в подаче електроэнергии, на основе которой можно корректировать расходы центров ответственности, методику раздельного учета нормативной стоимости запасов и фактических отклонений от нее, начиная с момента заготовки зерна и до завершения технологического цикла производства.

Обоснована методика осуществления контроля за уровнем прямых затрат производства с учетом их изменения в соответствии с объемом выпуска продукции в разрезе элементов, позволяющая исключить взаимное погашение отрицательных и положительных отклонений за отдельными из них, которое происходит при учете затрат за комплексными статьями вследствие алгебраического суммирования, а также методика распределения между видами продукции.

Определены задачи управленческой бухгалтерии на предприятиях заготовок и переработки зерна, которые состоят в составлении смет расходов за местами их возникновения и центрами ответственности, обеспечении учета фактических и нормативных затрат с определением отклонений от смет и норм, проведении инвентаризации незавершенного производства, распределении производственных затрат между отдельными видами продукции, работ и услуг, определении себестоимости продукции за калькуляционными единицами, составлении внутренних отчетов о расходах и себестоимости и предоставлении этой информации менеджерам, осуществлении оперативного анализа и контроля отклонений от норм и смет, разработке прогнозов и варианте управленческих решений с предупреждения нерациональных затрат, целесообразности или нецелесообразности производства отдельных видов продукции, ценообразования, продолжения производства продукции или замены его альтернативными.

Рекомендована структура управленческой бухгалтерии на предприятиях заготовок и переработки зерна в составе руководителя группы, в подчинении которого находятся бухгалтеры подгрупп учета материальных ресурсов, труда, непрямых затрат, сводного учета, в функции которых входит не только учет затрат, но и контроль процесса нормирования, определения отклонений от норм и анализ производственных затрат.

Разработана методика определения нормативной стоимости сырья и материалов за двумя вариантами: с включением транспортно-заготовительных расходов или без них в соответствии с предусмотренными в П(С)БО 9 „Запасы”, а также отражения затрат труда на техническое обслуживание оборудования с учетом специфики предприятий заготовок и переработки зерна, обусловленных наличием в них центров ответственности.

Аргументировано необходимость определения в подсистеме управленческого учета на предприятиях заготовок и переработки зерна полной себестоимости продукции с включением административных расходов, соблюдая при этом разграничение формирования прямых и накладных расходов за соответствующими центрами ответственности.

Ключевые слова: классификаиия затрат, поведение затрат, отклонение затрат, объекты учета, управленческий учет, контроль затрат, формирование нормативов затрат.

THE SUMMARY

Dombrovska N.R. Management accounting of the production’s expenses (on the expenses of the enterprises of the corn’s purveyance processing) . – Manuscript.

Thesis for obtaining scientific grade of Candidate of economic scince on the speciality 08.06.04.  – Accounting, analysis and audit. – State Academy of Statistics, Accounting and Auditing of State Statistics Committte of Ukraine Kyiv, 2006.

The thesis is dedicated to the substantiation of the administrative accounting’s unde-system junction at  the enterprises of the corn’s  purveyance and processing.

On the base of the methodological and methodical, approaches of the native and practice of the book-keeping’s organization, it is substantiated the propositions and recommendations  concerning the separation of the responsibility’s centers, the standartization of the production’s expenses, the organization of their formation’s control for the special technological operations, taking into consideration that specific peculiarity of such enterprises’ activities is seasonal vibrations of the corn’s purveyance amount that come from the farmings-producers.

It is suggested the application of the signal documents (statements-demands, reports) for the unforeseenlosses and expenses’ reflection, caused by the production’s defects or fulfillment of the over normative works in consequence of the texnological intervals through the broken equipments, the breaks in the qiving of the electrical energy, on the base of which there is possibility to realize the necessary corrections of the responsibility centers expenses, the methods of the separate accounting of the tock normative cost and actual rejection from it, beginning with the moment of the corn’s purveyance and to the cycle of the technological production’s consummatson.

Key words: expenses’ classification, the behaviour of the expenses, the rejection of the expenses, the objects of the accounting, administrative accounting, the control of the expenses, the formation of the standards of the expenses.

 




1. Режим нераспространения ядерного оружия.html
2. Дипломная работа- Развитие лексических навыков на основе использования ролевых игр на уроке немецкого языка
3. Замки Австрии
4. 6 Общие положения1
5. П А Столыпин и программа модернизации России
6. СУЩНОСТЬ МАРКЕТИНГА И ЕГО РОЛЬ В ЭКОНОМИКЕ 1
7. Реферат- Інтерес-збудження- активація, вираження, переживання
8. бережения Думы
9. Реферат- Корпоративные ценные бумаги
10. Разработка стратегии организации
11. тематики возникшее в связи с потребностью с одной стороны отыскивать функции по их производным например на
12. Основные направления оптимизации и совершенствования системы управления затратами на предприятии
13. РЕФЕРАТ Характерные черты русской философии
14. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук3
15. это программа Отдела образовательных и культурных программ Госдепартамента США которая администрируется
16. Учет затрат на производство и исследование себестоимости выпущенной готовой продукции
17. Налоговой базой признается денежное выражение прибыли определяемой в соответствии со ст
18. В основе патогенеза лежит массивный выброс биологически активных веществ которые резко повышают проницаем
19.  Понятие налога 5 1
20.  Я сам могу выбрать свое будущее и визуализировать его Перед началом всякой деятельности я буду создав