Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Буря і натиск рух сутністю якого був пристрасний протест передової німецької молоді проти мерзенності та

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

   Життя Шіллера припадає на час, коли роздрібнена внаслідок тридцятирічної війни на 365 князівств Німеччина стогнала під тягарем деспотизму, а знесилений народ ще не був здатним ні на яку політичну активність. Проте саме в цей період в Німеччині виникає широкий літературний рух, відомий під назвою "Буря і натиск",- рух, сутністю якого був пристрасний протест передової німецької молоді проти мерзенності та застою в політичному житті країни, проти князівської тиранії, феодальної моралі й приниження людської особистості. Це справедливе обурення, цей гнів знайшли найкращий вияв саме у творах молодого Шіллера, поета, чий життєвий шлях був дуже тяжкий і передчасно звів його в могилу. 
      Фрідріх Шіллер - німецький поет, драматург, філософ і історик. Його батько - Іоганн Каспар Шіллер - військовий фельдшер, мати - Доротея, уроджена Кодвейс, дочка трактирника. З 1768 року майбутній поет почав відвідувати латинську школу. Як підданий герцога Вюртемберзького, батько змушений був віддати сина до так званої Карлової академії, де він без особливої зацікавленості спочатку вивчав юриспруденцію, а потім - медицину. Вісім років (1773-1780) провів Шіллер у цьому розсаднику' рабів, де панували шпигунство й стеження за учнями, категорично заборонялося спілкування із зовнішнім світом, а всі вихованці підкорялися найсуворішій кийовій дисципліні. Лише ночами Шіллер міг крадькома читати. Він багато разів перечитував твори Плутарха, оди й поеми Клопштока, ліричні вірші та роман "Страждання юного Вертера" свого старшого сучасника Ґете. Пізніше він захопився Шекспіром. Вийшовши з академії після її закінчення, Шіллер був призначений полковим лікарем, одержував за службу жалюгідні гроші. 
      Над першою драмою "Розбійники" Шіллер почав працювати, ще перебуваючи в академії. У 1781 році драма завершена, а 13 січня 1782 року "Розбійники" були вперше показані на сцені Мангеймського театру. Вистава мала колосальний успіх. Потім пішли тріумфальні вистави в багатьох інших містах Німеччини. Незважаючи на те, що постановники часто на свій смак чи за цензурою свавільно калічили текст п'єси, а дія була перенесена із сучасності в XVI століття, неможливо було знищити головного - пафосу драми, шляхетність помислів розбійника Карла Моора, який вирішив у своїй батьківщині викорінити поодинці зло та беззаконня. 

Останню свою завершену п'єсу «Вільгельм Телль» (1804) автор задумав як народну драму. її народність полягає у спрямованості проти тиранії, у заклику до національного визволення, що актуально звучав на той час у Німеччині.

Дія п'єси відбувається в трьох «лісових кантонах» — Швіц, Урі й Унтервальден, які, об'єднавшись у 1291 p., склали основу Швейцарського Союзу в боротьбі проти австрійського панування Габсбургів. Прості люди страждають від свавілля намісників австрійського імператора. У драмі описується боротьба народу проти загарбників.

У низці балад стрижнем сюжету стає випробування героя — перевірка його мужності, відваги. На перший погляд, таким твором є балада «Рукавичка». Але тут життям героя грають жартома: примхлива красуня Кунігунда не вагається, посилаючи вірного лицаря Делоржа на поталу хижим звірам. Сюжет цієї балади взято з книги Сенфуа, що описує справжній епізод, який стався при дворі короля Франциска І. Темою цієї балади є присоромлення жорстокої красуні. Крім епізоду з подвигом Делоржа, значну частину твору займає опис звіринця, де з найбільшою лаконічністю передано й атмосферу велелюдного натовпу глядачів, і велич лева, що так і дихає небезпекою.




1. I. Бас~аруды~ негiзгi категориялары
2. Реферат по курсу ldquo;Методика профессионального консультированияrdquo; ldquo;Методика профессионального ко
3. Забруднення навколишнього природного середовища
4. Основы криптографии2
5. 1Комерційний банк його місце в кредитній системі
6. 072011 N 200ФЗ от 21
7. Задание 1 Характерными чертами философского знания являются Варианты ответа- связь с историческим в
8. Статья Сюжетноролевая игра как воспитание нравственных качеств и личности детей 45 лет Средняя групп
9. тема контроля по центрам ответственности 2
10. Конвенция о предупреждении преступления геноцида и наказании за него
11. упорядоченное движение заряженных частиц под действием сил электрического поля или сторонних сил
12. план и создал компанию под названием Гарантированный труда
13. Эволюция института местного самоуправления в Беларуси
14. Лекция 1. Вопрос 1.
15. Учебное пособие- Основные понятия статистики
16. Відображення традиційного українського світогляду в загадках
17. Лабораторная работа 8 Создание оконных приложений Цель работы- изучить определение назначение и виды
18. Экономика и управление на предприятии по отраслям
19. Чингиз Торекулович Айтматов. Прощай, Гульсары!.html
20. ТЕМА 7- Антикризова система господарювання