Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

це структурна побудова для управління маркетинговими функціями

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

  1.  Організація маркетингової діяльності

Організація маркетингу - це структурна побудова для управління маркетинговими функціями. Вона встановлює підпорядкованість і відповідальність за виконання поставлених цілей і завдань.

Організація маркетингу передбачає:

  1.  побудову та вдосконалення структури управління маркетингом;
  2.  підбір фахівців з маркетингу належної кваліфікації;
  3.  розподіл завдань, прав та відповідальності серед працівників маркетингових служб;
  4.  створення належних умов для ефективної роботи маркетингового персоналу;
  5.  забезпечення ефективної взаємодії маркетингових та інших служб.

Функції маркетингу виконує служба маркетингу, яка може мати різну організаційну структуру: функціональну, регіональну, товарну, ринкову та різноманітні їх комбінації.

Функціональна організація служби маркетингу передбачає розподіл обов'язків між структурними підрозділами за окремими функціями маркетингової діяльності (рис. 8.6). Дана оргструктура є найпоширенішою та простою, проте її ефективність знижується із зростанням товарного асортименту та розширенням кількості ринків збуту. При такій організації маркетингу відсутня особа, яка відповідає за маркетинг окремих товарів загалом чи маркетингову діяльність на окремих ринках.

На великих підприємствах з диверсифікованим виробництвом, які випускають широкий асортимент товарів за різними технологіями, застосовують товарну (продуктову) організацію. Це така структура управління маркетингом, в якій за розроблення і реалізацію стратегій та планів маркетингу для певного товару чи групи товарів відповідає керівник по товару, рис. 8.7.

Великі транснаціональні корпорації DU PONT, GENERAL MOTORS організовані саме за такою схемою. Керівник продукту повністю відповідає за цей продукт. Це дає змогу швидко реагувати на зміни умов конкуренції, технології, на нові вимоги ринку.

Проте для даного типу оргструктури, особливо коли на підприємстві паралельно існують і функціональні маркетингові служби, характерні певні недоліки:

  1.  керівник, який відповідає за певний товар, не має усіх повноважень, необхідних для його діяльності;
  2.  товарна організація часом потребує більших видатків, ніж очікується, через значні витрати на утримання великої кількості персоналу;
  3.  у працівників товарних підрозділів можуть існувати „подвійні підпорядкування": своїм безпосереднім керівникам та керівникам функціональних маркетингових служб.

Регіональну організацію служби маркетингу застосовують у компаніях, які працюють на широких географічних ринках. Вона передбачає створення підрозділів, що займаються маркетингом продукції підприємства в окремих регіонах (рис. 8.8). 

Така організація дає змогу збутовому персоналу проживати в межах території, яку вони обслуговують, досконало знати своїх споживачів, працювати з мінімальними витратами часу і коштів на реалізацію продукції.

Ринкова організація служби маркетингу дає можливість урахувати специфіку роботи на різних за своїм характером ринках: на споживчому ринку, ринку промислових підприємств, ринку державних установ тощо. Маркетинг-директор відповідає за розроблення перспективних і річних планів збуту продукції та з інших видів функціональної діяльності.

Перевага даної організаційної структури полягає у тому, що вона дає змогу концентрувати маркетингову діяльність на потребах конкретних ринкових сегментів. Недоліки аналогічні недолікам товарної організації служби маркетингу.

Наприклад, великі видавництва мають окремі підрозділи, що випускають літературу для дорослих, юнацтва, підручники для вищої та середньої школи. Кожний із цих підрозділів орієнтується на свого споживача і діє практично як незалежна компанія.

Ця структура найбільш відповідає вимогам маркетингової орієнтації на споживача.

Товарно-ринкова організація служби маркетингу реалізується, як правило, у матричній формі (рис. 8.9). На підприємстві є керівники з окремих товарів, які планують обсяги продажів та прибутки для своїх товарів, визначають методи їх просування, та керівники з окремих ринків, які відповідають за розвиток вигідних ринків для наявних і потенційних товарів.

Даний тип оргструктури маркетингу застосовують підприємства, що випускають різноманітну продукцію та реалізують її на багатьох ринках, які суттєво відрізняються. Перевагою даної організації маркетингу є можливість швидкої адаптації до змін зовнішнього середовища. Проте її недоліками можна вважати:

  1.  значні управлінські витрати;
  2.  відсутність достатньої організаційної гнучкості;
  3.  породження конфліктів серед персоналу маркетингових служб.

Прикладом товарно-регіональної структури є корпорація NESTLE, один з найдавніших і найвідоміших виробників продуктів харчування. 75 оперативних компаній корпорації закріплені за п'ятьма географічними регіонами (Європа, Центральна Америка, Північна Америка та Велика Британія, Азія, Африка). Кожною керує регіональний директор.

Маркетингові функції у штаб-квартирі фірми виконують відділи управління виробництвом і маркетингових послуг. Головними функціями виробничих директорів є пошук ідей нових виробів та ініціювання їхньої розробки, забезпечення обміну інформацією про вироби серед регіонів і ринків. Крім того, виробничі директори розробляють рекомендації щодо торгових марок, каналів збуту товарів, упаковки, реклами.

Структура маркетингових служб не є чимось консервативним, а постійно розвивається. Змінюються оточення, мета діяльності фірми, досвід її роботи на ринку, сфера інтересів – змінюється і структура.

  1.  Маркетинговий контроль

Контроль маркетингу - процес визначення, оцінки та інформування щодо відповідності реального стану встановленим нормам.

Контроль маркетингу проходить у п'ять стадій: визначення планових показників (норм), замірювання фактичних даних, порівняння їх із плановими, аналіз можливих відхилень і, зрештою, розробка коригуючих заходів і дій фірми з метою адаптації фірми до змін зовнішнього середовища.

Предметом контролю є контроль результатів (за місяць, квартал, рік) або оперативний контроль і стратегічний контроль, основний елемент якого - маркетинговий аудит.

Контроль результатів передбачає аналіз збуту, частки ринку, прибутковості та неекономічних показників, рис. 8.10.

Маркетинговий аудит (стратегічний контроль системи маркетингу) - комплексна періодична ревізія (перевірка) зовнішнього середовища маркетингу, цілей, стратегій та окремих видів маркетингової діяльності фірми, рис. 8.10.

Ціль маркетингового аудиту - визначення вузьких місць у системі маркетингу, також розробка рекомендацій щодо підвищення ефективності маркетингової діяльності та прийняття маркетингових рішень.

Аудит може здійснюватися власними силами (внутрішній аудит) або незалежними експертами.

Переваги внутрішнього аудиту дешевше та швидко. Ситуація, що склалася на фірмі, добре відома аудиторам. Інформація, в тому числі конфіденційна, може бути отримана без зволікань.

Основна вада внутрішнього аудиту - певна упередженість, суб'єктивізм в оцінці тих чи інших результатів. Давні дружні або, навпаки, стримані ділові стосунки між працівниками можуть вплинути на висновки аудиторів.

Погляди сторонніх для фірми осіб є менш упередженими, що в результаті може призвести до відпрацювання справді ефективних механізмів змін ситуації на краще. При цьому легше реалізувати комплексний підхід, не потонувши в окремих "наболілих" проблемах, як це може бути при внутрішньому аудиті.

Однак, зовнішній аудит обійдеться значно дорожче за внутрішній аудит і вимагатиме доступу до конфіденційної інформації, без якої картина буде викривлена. Отже, слід визначитися, чи варто нехтувати конфіденційністю на користь об'єктивізму. Єдиного рецепту тут бути не може.

Для контролю маркетингу використовуються певні методи стратегічного та оперативного аналізу, сутність яких представлена в табл. 8.3.




1. СЕВЕРНЫЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ МЕДИЦИНСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ Министерства здравоохранени
2. Геологія України
3. Формирование- преемственных научных школ в первые две трети XIX в
4. Значение научных исследований в микробиологии
5. таблица из чисел.
6. блеск в глазах нарастает негативизм и усталость
7. Привычное положение тела это то положение тела которое регулируется бессознательно на уровне безусловн
8. Лечебное дело в 2012 году со средним баллом 45 и была рекомендована для прохождения бюджетной интернатуры по
9. задание 1.1.
10. тема 10 задание 19 Исполнитель- Короткова П
11. ВОРОНЕЖСКАЯ ГОСУДАРСТВЕННАЯ ЛЕСОТЕХНИЧЕСКАЯ АКАДЕМИЯ Кафедра ботаники и физиологии ОТЧЕТ п
12. Тема 1. Англійська революція 16401660х рр
13. Тема 6 1 Министерство юстиции Российской Федерации федеральный орган исполнительной власти призванный о
14. Математика и проблема адекватного описания реальности.html
15. тема запалювання автомобіляРозділ- Технічні науки Система запалювання автомобіля Робоча суміш у циліндр
16. Молекулы эмоций это истории человеческих драм любви страданий
17. Справочные данные общего характера А
18. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук2
19. экономическое развитие СССР в 1964е ~ 1985е гг
20. а Температура при поступлении 375 пульс 100уд