Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ТЕМА МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ до виконання курсової роботи для студентів спеціальності 6

Работа добавлена на сайт samzan.net:


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БАНКІВСЬКА СИСТЕМА

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсової роботи

для студентів спеціальності 6.030508 «Фінанси і кредит»

усіх форм навчання

Чернігів - 2013


Банківська система. Методичні вказівки до виконання курсової роботи для студентів спеціальності 6.030508 «Фінанси і кредит» усіх форм навчання / Укл.: Жарій Я.В., Дубина М.В. – Чернігів: ЧНТУ, 2013. –  19 с.


ЗМІСТ

ВСТУП …………………………………………………………........……...........

4

1 ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ, СТРУКТУРИ ТА ОБСЯГУ

КУРСОВОЇ РОБОТИ....…………………………………………….…………

5

2 ТЕМАТИИКА КУРСОВИХ РОБІТ

2.1 Порядок вибору теми курсової роботи ………………..…………….......

7

7

2.2 Рекомендовані теми курсових робіт…....……………..............................

7

3 ПОРЯДОК ОФОРМЛЕННЯ ТА ЗАХИСТУ КУРСОВОЇ РОБОТИ………...

4 КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ ЯКОСТІ КУРСОВОЇ РОБОТИ……...............................

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА……............………………………………

10

11

12

ДОДАТКИ …………………..…………………..……….…..…………………..

17


ВСТУП

Ефективне функціонування економіки країни значною мірою визначається рівнем розвитку банківської системи. У розвинутих країнах банківська система являє собою результат тривалого й складного історичного розвитку в умовах ринкової економіки. Вітчизняна ситуація з перетворення економіки від планово-адміністративної до ринкової системи управління відбулася за історично короткий період часу, що спонукало банківську систему до швидкого розвитку та особливих трансформаційних кроків.

В контексті таких динамічних подій вища школа повинна своєчасно реагувати на всі зміни, що відбуваються в банківській сфері, у тому числі через включення до навчальних планів відповідних дисциплін.

Вивчення дисципліни «Банківська система» передбачає: ознайомлення з теоретичними та історичними аспектами виникнення і розвитку банківських систем України і розвинутих країн світу; отримання студентами знань про зміст, призначення, організаційну структуру, функції та завдання банківських систем, про механізм та особливості їх функціонування; систематизацію знань щодо функціонування центральних і комерційних банків та загальних методів державного регулювання банківської сфери; напрацювання вмінь застосовувати знання на практиці для оцінки сучасних тенденцій розвитку банківської системи.

Логічним продовженням вивчення дисципліни є виконання курсової роботи, яка покликана поглибити теоретичні і практичні знання, набуті студентами при вивченні курсу, навчити самостійно узагальнювати та викладати матеріал, користуватись законодавчими та нормативними актами, статистичним матеріалом, періодичними виданнями, електронними ресурсами та іншими інформаційними джерелами.

У процесі виконання курсової роботи студенти мають показати: належний рівень знань та адекватне розуміння закономірностей і процесів, що відбуваються в банківській сфері; уміння використовувати законодавчі і нормативні акти, сучасні інформаційні джерела та статистичні матеріали про діяльність банківської системи; здібності аналізувати підібраний матеріал та чітко аргументувати власну точку зору на існуючі проблеми в межах обраної теми; уміння обґрунтовувати висновки, рекомендації та пропозиції щодо перспектив розвитку відповідних складових банківської системи.     

Дані вказівки призначені для надання методичної допомоги студентам спеціальності «Фінанси і кредит» усіх форм навчання при виконанні курсової роботи. Вони містять: загальні вимоги до змісту, структури й обсягу роботи; тематику курсових робіт та методику вибору теми; порядок оформлення та захисту курсової роботи; перелік рекомендованої літератури; додатки з прикладами складання змісту курсової роботи.


1 ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ,

СТРУКТУРИ ТА ОБСЯГУ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсова робота з дисципліни «Банківська система» виконується студентами самостійно на основі залучених з доступних інформаційних джерел теоретичних, статистичних та звітних матеріалів щодо функціонування банківських систем з використанням новітніх вітчизняних і зарубіжних методів наукових досліджень.

Основні вимоги до курсової роботи:

  •  відповідність назви курсової роботи її змісту;
  •  логічна послідовність викладу матеріалу та повнота розкриття питань, передбачених змістом роботи;
  •  аргументованість та глибина теоретичних досліджень;
  •  використання достовірного фактичного матеріалу та обгрунтуваність результатів його аналізу;
  •  коректний і грамотний виклад матеріалу з дотриманням вимог Державного стандарту.

За структурою курсова робота має містити: титульну сторінку, завдання на курсову роботу, зміст, вступ, теоретичний, аналітичний та проектний розділи, висновки, список літератури, додатки.

Титульна сторінка містить інформацію про вид роботи, найменування теми, дані про виконавця та керівника курсової роботи.

Завдання на курсову роботу та календарний план її виконання є невід’ємною частиною роботи. Типовий бланк завдання заповнюється згідно з наведеними реквізитами і затверджується керівником.

Зміст курсової роботи має вказувати на всі розділи і підрозділи роботи з відповідною нумерацією сторінок. Складається студентом самостійно і погоджується з науковим керівником.

Зміст має бути послідовним, назви розділів і підрозділів короткими, але  відбивати сутність того, що необхідно викласти для розкриття теми курсової роботи. Особливу увагу при складанні змісту необхідно зосередити на розгляді проблемних (перспективних) питань. Приклади складання змісту курсової роботи наведені в Додатках А, Б, В.

У вступі обгрунтовується актуальність теми курсової роботи та важливість її виконання, визначається мета, завдання, предмет та об’єкт досліджень, наводиться послідовність розгляду матеріалу, зазначаються основні інформаційні джерела, підходи та методи, що будуть використані в роботі.

У теоретичному розділі на основі опрацювання інформаційних джерел надається змістовний опис теоретичних та методологічних положень з обраної теми досліджень з обов’язковим посиланням на використану літературу, законодавчу та нормативну базу України. З метою більш глибокої аргументації та узагальнення теоретичних положень теми, студент повинен використовувати матеріали періодичних фахових видань та електронні інформаційні джерела, у тому числі зарубіжні.

Аналітичний розділ курсової роботи має містити результати аналізу сучасного стану та тенденцій розвитку об’єкта досліджень. Для цього студенту необхідно: підібрати та проаналізувати фактичні дані (статистичні, звітні) не менш ніж за три останні роки; за результатами аналізу зробити висновки з обов’язковим акцентом щодо наявних проблем у функціонуванні об’єкта досліджень; виявити чинники, що викликали проблеми та розглянути можливі напрямки усунення недоліків.

Аналіз стану розвитку об’єкта досліджень, назву та місце розташування якого не вказано в темі роботи, необхідно здійснити на реальних даних конкретної банківської системи (комерційних або центральних банків) за вибором студента.

При написанні аналітичного розділу курсової роботи студент має показати вміння: застосовувати сучасні економіко-математичні методи та моделі; аналізувати та узагальнювати матеріал в логічній послідовності викладення; виявляти та формулювати проблемні питання в діяльності об’єкта досліджень; робити відповідні висновки за результатами аналізу з обґрунтуванням необхідності вдосконалення поточного стану розвитку об’єкта. Для наочності матеріал необхідно подавати в табличному вигляді з побудовою графіків і діаграм.  

У проектному розділі курсової роботи за результатами проведеного аналізу та з урахуванням вітчизняного і зарубіжного досвіду необхідно: навести загальну характеристику стану розвитку об’єкта досліджень; конкретизувати рекомендації аналітичного розділу щодо вдосконалення існуючого стану (з розкриттям можливих концепцій, стратегій, проектів, програм); обґрунтувати доцільність, реальні можливості та механізм практичного застосування запропонованих заходів; розглянути перспективи розвитку об’єкта досліджень з урахуванням пропозицій.

У висновках надається стисле резюме про результати виконання завдань курсової роботи з обов’язковим викладенням власної думки та баченням проблем у розвитку об’єкта досліджень і можливостей їх усунення.

Список літератури має містити не менше 30 найменувань, в ньому бажана присутність інших інформаційних джерел, крім наведених в даних методичних вказівках.

В додатки вносяться форми звітності, інші таблиці з фактичним матеріалом та статистичними даними, схеми, діаграми тощо, на які мають бути посилання в тексті роботи.

Загальний обсяг курсової роботи (без додатків і літератури) має складати не менш 40 сторінок машинописного тексту, з них: вступ – 2 сторінки, теоретичний розділ – 10-15 сторінок, аналітичний – 10-15 сторінок, проектний – 5-10 сторінок, висновки – 2-3 сторінки.   

Курсова робота має представляти єдине ціле, всі її розділи повинні бути органічно пов’язаними між собою та підпорядкованими основній меті, завданням і спрямованості теми.


2 ТЕМАТИКА КУРСОВИХ РОБІТ

2.1 Порядок вибору теми курсової роботи

Виконання курсової роботи розпочинається з вибору студентом теми.

Обрання теми курсової роботи здійснюється із розробленої та рекомендованої кафедрою фінансів тематики за варіантами, наведеними в таблиці 2.1.

Таблиця 2.1 – Матриця вибору варіанта теми курсової роботи

Початкова буква прізвища

Остання цифра номеру залікової книжки

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

А, И, П, Ш

1

10

19

28

37

46

55

64

73

82

Б, І, Р, Щ

2

11

20

29

38

47

56

65

74

83

В, Ї, С, Ю

3

12

21

30

39

48

57

66

75

84

Г, Й, Т, Я

4

13

22

31

40

49

58

67

76

85

Д, К, У

5

14

23

32

41

50

59

68

77

86

Е, Л, Ф  

6

15

24

33

42

51

60

69

78

87

Є, М, Х

7

16

25

34

43

52

61

70

79

88

Ж, Н, Ц

8

17

26

35

44

53

62

71

80

89

З, О, Ч

9

18

27

36

45

54

63

72

81

90

Студент має право запропонувати самостійно сформульовану тему курсової роботи, виходячи з інтересів науково-практичного характеру та можливостей пошуку необхідної інформації. Запропонована тема повинна мати спрямованість, що відповідає дисципліні «Банківська система», та бути узгодженою кафедрою фінансів.

Тема курсової роботи обирається студентом та узгоджується з керівником на протязі перших 20 днів навчання в тому семестрі, в якому запланована курсова робота.

2.2 Рекомендовані теми курсових робіт

  1.  Базельський комітет та його роль у регулюванні банківської діяльності. 
  2.  Банки та їх роль у житті людини.
  3.  Банки та їх участь у регулюванні пропозиції на грошовому ринку.
  4.  Банківська конкуренція в сучасних ринкових умовах.
  5.  Банківська система Росії: проблеми і перспективи розвитку.
  6.  Банківський сектор як структурний елемент сучасної економіки України.
  7.  Банківські реформи та історія розвитку банківської справи в Росії. 
  8.  Банківські реформи та історія розвитку банківської справи в Україні. 
  9.  Банківські системи розвинутих країн світу на сучасному етапі.
  10.  Банківські системи окремих пострадянських країн та особливості їх функціонування.
  11.  Банківські холдинги та їх діяльність на фінансових ринках.
  12.  Валютна політика НБУ та механізм її реалізації.
  13.  Валютне регулювання та валютний контроль в Росії.
  14.  Взаємодія банківського та реального секторів економіки.
  15.  Вплив банківських криз на реальний сектор економіки України.
  16.  Вплив фінансових криз на діяльність банківських систем.
  17.  Грошово-кредитна політика України та інструменти її реалізації.
  18.  Державне регулювання грошового обороту в Україні.
  19.  Дистанційний моніторинг діяльності комерційних банків.
  20.  Діяльність комерційних банків на ринку платіжних карток.
  21.  Діяльність міжнародних платіжних систем: сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку.
  22.  Еволюція розвитку банківської системи Франції.
  23.  Економічна безпека банківської системи України.
  24.  Електронні банківські послуги населенню: світовий досвід та перспективи розвитку в Україні.
  25.  Європейська система центральних банків на сучасному етапі.
  26.  Європейський інвестиційний банк та його взаємодія з банками.
  27.  Застосування заходів впливу за порушення банківського законодавства.
  28.  Інноваційні процеси в діяльності банківської системи.
  29.  Інспекційні перевірки комерційних банків як метод банківського нагляду.
  30.  Інтеграція банківської системи України в світову ринкову систему.
  31.  Інфляція та проблеми стійкості національної банківської системи.
  32.  Історичні аспекти розвитку банківської системи Великої Британії.
  33.  Історія створення та функції Банку міжнародних розрахунків. 
  34.  Комерційні банки України на ринку цінних паперів.
  35.  Конкурентоспроможність банків України в сучасних умовах.
  36.  Кредитні операції комерційних банків та їх роль в економіці.
  37.  Кредитні взаємовідносини НБУ з комерційними банками.
  38.  Ліквідність банківської системи України: сучасний стан та проблеми регулювання.
  39.  Механізм нарощування ресурсного потенціалу банківської системи.
  40.  Міжбанківські кореспондентські відносини в сучасних умовах.
  41.  Міжнародний валютний фонд та його кредитна діяльність.
  42.  Міжнародні розрахунки та роль банків в їх забезпеченні.
  43.  Національний банк України – центральний банк країни.
  44.  Національний банк України як орган банківського нагляду.
  45.  Обов’язкові економічні нормативи як складова системи банківського нагляду.
  46.  Організація готівкових та безготівкових розрахунків комерційних банків.
  47.  Організація нагляду та регулювання діяльності проблемних банків.
  48.  Організаційно-економічні аспекти реорганізації та реструктуризації банків в сучасних умовах.
  49.  Організація проведення емісійних операцій НБУ та його регіональними управліннями.
  50.  Основи грошової емісії та емісійна політика центрального банку Росії.
  51.  Основи організації та еволюція банківської системи Німеччини.
  52.  Особливості інфляційних процесів в економіці Росії та їхній вплив на банківську систему.
  53.  Особливості розвитку банківської системи Японії.
  54.  Особливості здійснення контролю за проблемними банками.
  55.  Особливості діяльності центральних банків на відкритому ринку.
  56.  Оцінка впливу іноземного капіталу на функціонування банківської системи.
  57.  Платіжні системи та роль банків в їх функціонуванні.
  58.  Призначення та роль Європейського банку реконструкції та розвитку.
  59.  Проблеми і перспективи розвитку валютної системи Росії.
  60.  Регіональні аспекти розвитку банківської системи України.
  61.  Регулювання достатності капіталу вітчизняних комерційних банків.
  62.  Регулювання діяльності комерційних банків в Україні.
  63.  Рефінансування банків як інструмент грошово-кредитної політики держави.
  64.  Ризики у банківській діяльності, їх сутність та способи запобігання.
  65.  Ринок банківських продуктів та послуг в Україні.
  66.  Роль банківської системи в організації кредитних відносин в країні.
  67.  Роль державного регулювання у подоланні банківських криз.
  68.  Роль комерційних банків у розвитку національної економіки.
  69.  Роль НБУ в організації міжбанківських розрахунків.
  70.  Роль НБУ в управлінні золотовалютними резервами країни.
  71.  Роль НБУ в обслуговуванні державного бюджету.
  72.  Роль НБУ в обслуговуванні державного боргу.
  73.  Роль Світового банку у функціонуванні банківських систем.
  74.  Розвиток банківських операцій та послуг для населення.
  75.  Система страхування депозитів: світовий досвід і вітчизняна практика. 
  76.  Система безготівкових розрахунків і напрямки її вдосконалення.
  77.  Створення та розвиток банківської системи України.
  78.  Стратегії управління банківською системою в період фінансових криз.
  79.  Стратегія розвитку малих та середніх банків в умовах глобалізаційних та євроінтеграційних процесів.
  80.  Сучасна банківська система США та особливості її розвитку.
  81.  Сучасні технології визначення рейтингу комерційного банку.
  82.  Тенденції розвитку
  83.  Європейської банківської системи.Транснаціональні банки та перспективи їх розвитку.
  84.  Умови виникнення та історичні аспекти формування банківських систем.
  85.  Фінансовий моніторинг діяльності комерційних банків.
  86.  Фінансові ресурси комерційних банків, їх формування та використання.
  87.  Формування та розвиток банківської системи України.
  88.  Функціонування банківської системи в умовах нестабільної економіки.
  89.  Центральноєвропейський банк: створення, призначення, функції та роль.
  90.  Шляхи залучення коштів населення банківською системою.



3 ПОРЯДОК ОФОРМЛЕННЯ ТА ЗАХИСТУ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсова робота оформляється згідно з вимогами Державного стандарту. Робота виконується на стандартних аркушах формату А4 українською мовою (або іншими мовами у залежності від теми роботи). Текст викладається з одного боку аркуша чітко, розбірливо, без помилок і виправлень пастою чорного кольору або друкується за допомогою комп’ютера у форматі MS Word (шрифт – Times New Roman Cyr-14, інтервал – 1, вирівнювання тексту по ширині). Відступи аркушу: ліворуч – 30 мм, верхнє і нижнє – 20 мм, праворуч – 15 мм. Абзацний відступ – однаковий впродовж усього тексту і повинен дорівнювати п'яти знакам.

При використанні матеріалу з літературних джерел в тексті роботи необхідно робити відповідні посилання, вказуючи джерело за номером у списку літератури в квадратних дужках, наприклад, [3].

Таблиці, діаграми, графіки та інші ілюстрації повинні мати заголовок, одиниці виміру, окрему нумерацію. Номер ілюстративного матеріалу подвійний, перша цифра означає номер розділу роботи, друга, після крапки – номер таблиці або рисунку в межах розділу (окремо для кожного виду матеріалу). Таблиці або графічний матеріал, крім назви, обов’язково супроводжується словами «Таблиця» або «Рисунок» відповідно, після яких проставляється номер. Якщо таблиця має багато рядків і виходить за межі сторінки, таблицю поділяють на частини і переносять на наступну сторінку з надписом «Продовження таблиці – » і зазначенням номера таблиці. Якщо кількість стовпчиків таблиці не дозволяє розташувати її на сторінці звичайним чином (книжковим), таблицю можна надрукувати альбомним форматом або зменшеним шрифтом. На всі ілюстрації в тексті роботі мають бути посилання.  

Всі сторінки роботи, крім титульної і завдання, повинні бути пронумеровані. Перед подачею на перевірку роботу необхідно скріпити.

Виконана і оформлена відповідним чином робота подається керівнику на перевірку не пізніше ніж за місяць до завершення семестра. Після перевірки робота повертається на доопрацювання або рекомендується до захисту.

Захист курсової роботи відбувається у визначений кафедрою фінансів термін та приймається комісією, до складу якої входять: лектор курсу «Банківська система»; викладач, що проводить у даній групі практичні заняття; викладач – керівник курсової роботи.

Перед захистом студент повинен ознайомитися з рецензією викладача – керівника курсової роботи, підготувати доповідь та наочний матеріал (аркуш формату А1, що містить цифровий і графічний матеріал, ключовий з точки зору теми роботи). Студенту надається можливість стисло викласти суть роботи та зміст результатів досліджень, обґрунтувати ефективність своїх рішень та відповісти на запитання членів комісії. За результатами захисту виставляється остаточна оцінка курсової роботи.

Студенти отримують підсумкову оцінку з дисципліни в екзаменаційну відомість лише за умови вчасного захисту курсової роботи.


4
КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ ЯКОСТІ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсова робота вважається захищеною, якщо:

  •  студент володіє теоретичними знаннями щодо термінів і понять, положень відповідної нормативної бази, методики розрахунків;
  •  студент зміг пояснити всі наведені в роботі дані та обґрунтувати розрахунки і результати запропонованих заходів.  

Розподіл балів за результатами виконання та захисту курсової роботи за шкалою ECTS наведено в таблиці 4.1.

Таблиця 4.1 – Розподіл балів за результатами виконання та захисту КР

Критерії оцінки

виконання та захисту

курсової роботи

Розподіл балів за розділами КР

Усього

балів за ECTS

теоретичний

розрахунковий

проектний

Правильність підбору матеріалу

0 … 10

0 … 10

0 … 10

0 … 30

Правильність оформлення та виконання розрахунків

0 … 10

0 … 10

0 … 10

0 … 30

Володіння матеріалом на захисті

0 … 10

0 … 20

0 … 10

0 … 40

Усього балів

0 … 30

0 … 40

0… 30

0 … 100

Співвідношення сформованої шкали оцінювання написання та захисту курсової роботи зі шкалою ECTS та існуючою в Україні 5-бальною шкалою оцінки наведено в таблиці 4.2:

Таблиця 4.2 – Шкала оцінювання успішності студентів

Оцінка за національною шкалою

Кількість балів

за шкалою ECTS

Оцінка

за шкалою ECTS

5 – „відмінно”

100 - 90

A

4 – „добре”

89 - 82

B

4 – „добре”

81 - 75

C

3 – „задовільно”

74 - 66

D

3 – „задовільно”

65 - 60

E

2 – „незадовільно”

59 - 35

FX

2 – „незадовільно”

0 - 34

F


РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

Основна література

  1.  Конституція України від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (зі змінами та доповненнями).
  2.  Господарський кодекс України від 16.01.2003 № 436- IV (зі змінами та доповненнями).
  3.  Цивільний кодекс України від 16.01.2003 № 435-ІУ (зі змінами та доповненнями).
  4.  Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI (зі змінами та доповненнями).
  5.  Закон України “Про Національний банк України” від 20.05.1999 № 679-ХІУ (зі змінами та доповненнями).
  6.  Закон України “Про банки і банківську діяльність” від 7.12.2000 № 2121-ІІІ (зі змінами та доповненнями).
  7.  Закон України “Про цінні папери та фондовий ринок” від 23.02.2006  3480-ІV.
  8.  Закон України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб від 23.02.2012 № 4452-VI.
  9.  Декрет КМУ Про систему валютного регулювання і валютного контролювід 19.02.1993 № 15-93 (зі змінами та доповненнями).
  10.  Адамик Б.П. Інформаційні технології у банківській сфері: навчальний посібник. К.: Знання, 2008. 349с.
  11.  Базель ІІ: проблеми та перспективи використання в національних банківських системах [Текст]: монографія / За редакцією А.О. Єпіфанова, І.О. Школьник. – Суми: ДВНЗ “УАБС НБУ”, 2011. – 261 с. 
  12.  Банківський нагляд: Навчальний посібник / В.І. Міщенко, А.П. Яценюк, В.В. Коваленко, О.Г. Коренєва. К.: Знання, 2004. 406с.
  13.  Банківські операції: Підручник / За ред. Мороза А.М. – К.: КНЕУ, 2008. – 608с.
  14.  Банківські операції: Підручник / За ред. Міщенка В.І., Слов’янської Н.Г. – К.:Знання, 2006. – 727с.
  15.  Банковская система в современной экономике: Учебное пособие / Под ред. проф. О.И. Лаврушина. М.: КНОРУС, 2011. 360с.
  16.  Белоглазова Г.Н. Деньги. Кредит. Банки: Учебник / Под ред. Г.Н.Белоглазовой – М.: Высшее образование, 2009. – 392с.
  17.  Вешкин Ю.Г., Авагян Г.Л. Банковские системы зарубежных стран: Курс лекций. – М.: Экономист, 2004. – 400с.
  18.  Глущенко С.В. Кредитний ринок: інститути та інструменти: навч. посіб. – К.: Вид. дім "Києво-Могилянська академія", 2010. – 153с.
  19.  Ґудзь Т.П. Банківський нагляд: Навч. Посібник. – К.: Ліра-К, 2008. – 379с.
  20.  Декрет Кабінету Міністрів України “Про систему валютного регулювання і валютного контролю”.
  21.  Денисенко М.П. Гроші та кредит у банківській справі: Навч. посібник. – К.: Алерта, 2004. – 478с.
  22.  Енциклопедія банківської справи України / Ред.. кол..: В.С.Стельмах та ін. – К.: Молодь: Ін Юре, 2001. – 680с.
  23.  Єгоричева С.Б. Банківські інновації. Навч. Посібник. – К.: ЦУЛ, 2010. – 208с.
  24.  Єгоричева С.Б. Організація діяльності банків в зарубіжних країнах: Навч. посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 208с.
  25.  Загородній А.Г., Вознюк Г.Л., Паргин Г.О. Інвестиційний словник. Навч. посібник. – Львів: Бескид-Біт, 2005. – 512с.
  26.  Кириченко О. А., Денисенко М. П., Гречан А. П. та ін. Казначейство банку: Навч. посіб. К.: Центр учбової літератури, 2010. 464с.
  27.  Коваленко В.В. Банківський нагляд: Навчальний посібник: Навчальне видання. Суми: УАБС НБУ, 2007. 262с.
  28.  Коваленко В.В. Центральний банк і грошово-кредитна політика: навчальний посібник. – Суми: ВТД "Університетська книга", 2009. – 224с.
  29.  Кравець В.М., Кравець О.В. Західноєвропейський банківський бізнес: становлення і сучасність/За ред. В.І.Міщенка. – К.: Знання – Прес, 2003. – 470с.
  30.  Левченко Л. В. Гроші та кредит. Навч. Посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2011. – 224с.
  31.  Лютий І.О. Банківський маркетинг: підручник для студ. вищ. навч. закладів. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 775с.
  32.  Масленников В.В. Зарубежные банковские системы: Научное издание.  – М.: ТД «Элит-2000», 2001. – 392с.
  33.  Мельник П.В., Тарангул Л.Л., Гордей О.Д. Банківські системи зарубіжних країн: підручник. – К.: Алерта, ЦУЛ, 2010. – 586с.
  34.  Мещеряков А.А. Організація діяльності комерційного банку: Навч. посіб. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 608с.  
  35.  Миргородська Л.О. Фінансові системи зарубіжних країн:навчальний посібник. К.: Центр учбової літератури, 2008. 317с. 
  36.  Мочерний С. В., Тришак Л. С. Банківська система України: Навч. Посібник. – Львів: Тріада плюс, 2004. – 289с.
  37.  Операції комерційних банків: Навчальний посібник / Єпіфанов А.О., Маслак Н.Г., Сало І.В. Суми: ВТД "Університетська книга", 2007. 523с.
  38.  Орлюк О.П. Банківська система України. Правові засади організації: монографія. – К.: Юрінком Інтер, 2003. – 239с.
  39.  Петрук О.М. Банківська справа: Навчальний посібник. / За ред. проф. Бутинця Ф.Ф. – К.: Кондор, 2004. – 461с.
  40.  Реверчук С.К. Грошово-банківські системи зарубіжних країн. Навчально-методичний посібник. – Львів: «Тріада плюс», 2007. – 160с.
  41.  Романишин В., Уманців Ю. Центральний банк і грошово-кредитна політика. Навч. посібник. – К.: Атіка, 2005. – 480с.
  42.  Управління банківськими ризиками: Навчальний посібник. /За ред. Л.О.Примостки. – К.: КНЕУ, 2007. – 600с.
  43.  Фінансові послуги України: Енциклопедичний довідник / Ред.. Мітюков І.О. та ін. – К.: Укрбланковидав, 2001. – 282с.
  44.  Центральний банк та грошово-кредитна політика. Підручник / Кол. авт. А.М.Мороз, М.Ф.Пуховкіна, М.І.Савлук та ін.; За ред. д.е.н., проф. А.М.Мороза і к.е.н., доц. М.Ф.Пуховкіної. – К.: КНЕУ, 2005. – 556с.
  45.  Чайковський Я.І. Платіжні системи: Навч. посіб. для студ. вузів – Тернопіль: Карт-бланш, 2006. – 210с.
  46.  Череп А.В., Андросова О.Ф. Банківські операції: Навч. посібник – К.: Кондор, 2008. – 410с.
  47.  Шамова І. В. Грошово-кредитні системи зарубіжних країн: навч.-метод. посібник. К.: КНЕУ, 2007. 157с.
  48.  Шевчук І. М. Грошово-кредитні системи зарубіжних країн: навч.-метод. посібник. Львів: Львів. комерц. акад., 2007. 175с.
  49.  Шестаков А. В. Банковская система РФ / Федеральное агентство по образованию; Московский гос. индустриальный ун-т; Московский индустриальный колледж. М.: МГИУ, 2006. 240с.
  50.  Шило В.П., Васькова В.Н. Організація міжнародних банківських операцій: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. – К.: Професіонал, 2008. – 218с.
  51.  Шкарлет С.М., Жарій Я.В. Банківські операції. Навч. посібник. – К.: Дорадо-Друк, 2010. –  384с.
  52.  Щетинін А. І. Гроші та кредит: Підручник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2008. – 432 с.
  53.  Basel II: problems and prospects of usage in national banking systems [Text]: monograph / under the editorship of Anatoliy Yepifanov, Inna Shkolnik. – Sumy: SHEI “UAB NBU”, 2010. – 239 p.

Нормативні акти НБУ

  1.  Інструкція "Про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті" від 21.01.2004 № 22 (зі змінами та доповненнями).
  2.  Інструкція "Про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті" від 16.08.2006 № 320.
  3.  Інструкція НБУ «Про порядок регулювання діяльності банків в Україні» від 28.08.2001 № 368 (зі змінами та доповненнями).
  4.  Інструкція НБУ «Про порядок складання та оприлюднення фінансової звітності банків України» від 27.12.2007, № 480.
  5.  Методика розрахунку економічних нормативів регулювання діяльності банків в Україні (до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні) від 11.04.2005 № 125 (зі змінами та доповненнями).
  6.  Методичні вказівки з інспектування банків "Система оцінки ризиків" від 15.03.2004 № 104.
  7.  Методичні рекомендації щодо організації та функціонування систем ризик-менеджменту в банках України від 02.08.2004 № 361.
  8.  Монетарний огляд за 2011 рік / Генеральний департамент грошово-кредитної політики НБУ.
  9.  Положення «Про валютний контроль» від 08.02.2000 № 49 (зі змінами та доповненнями).
  10.  Положення «Про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавства» від 28.08.2001 № 369 (зі змінами та доповненнями).
  11.  Положення «Про здійснення банками фінансового моніторингу» від 14.05.2003 № 189 (зі змінами та доповненнями).
  12.  Положення «Про переміщення цінних паперів через митний кордон України» від 22.12.2011 № 469.
  13.  Положення «Про порядок емісії спеціальних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням» від 30.04.2010 № 223. 
  14.  Положення «Про порядок здійснення уповноваженими банками операцій за документарними акредитивами в розрахунках за зовнішньоекономічними операціями» від 03.12.2003 № 514 (зі змінами та доповненнями).
  15.  Положення «Про створення дочірнього банку, філії та представництва українського банку на території інших держав» від 12.04.2006 № 143.
  16.  Положення «Про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів» від 08.09.2011 № 306. 
  17.  Положення «Про порядок формування обов'язкових резервів для банків України» від 16.03.2006 91.
  18.  Положення Про процентну політику Національного банку України» від 18.04.2004 № 389 (зі змінами та доповненнями).
  19.  Положення Про регулювання Національним банком України ліквідності банків України» від 30.04.2009 259. 
  20.  Положення «Про рефінансування та надання Національним банком України кредитів банкам України з метою стимулювання кредитування економіки України на період її виходу на докризові параметри» від 04.02.2010 № 47.
  21.  Положення «Про забезпечення безперебійного функціонування інформаційних систем Національного банку України та банків України» від 17.06.2004 № 265.

Допоміжна література

  1.  Періодичні видання: “Актуальні проблеми економіки”, “Банки та банківські системи”, “Банківська справа”, “Банковская практика за рубежом”, “Банковские услуги”, “Бюлетень Національного банку України”, “Вісник НБУ”, “Деньги и кредит”, “Фінанси України”, “Фінансова справа”, “Економіка України”, “Економіка і держава”, “Економіка. Фінанси. Право”, “Економіст”, “Бізнес”, “Бізнес-Інформ”, “Галицькі контракти”, “Інвестиційна газета”, “Квартальні передбачення”, “Финансовая консультация”, “Урядовий кур’єр”, “Голос України” та ін.

Інтернет-сторінки

  1.  www.rada.gov.ua/ – офіційний сайт Верховної Ради України.
  2.  www.minfin.gov.ua/ – офіційний сайт Міністерства фінансів України.
  3.  www.bank.gov.ua/ – офіційний сайт Національного банку України.
  4.  www.aub.com.ua/ – офіційний сайт Асоціації українських банків.
  5.  www.bank.net.ua/,   www.bankstore.com.ua/,   www.uabankir.com/, www.kbs.org.ua/, та ін. – «Банки України» (інформаційні сайти).
  6.  www.bankofengland.co.uk/ – офіційний сайт Банку Англії.
  7.  www.statіstіcs.gov.uk/ – Бюро статистичних досліджень Великої Британії (Natіonal Statіstіcs).
  8.  www.bundesbank.de/ – офіційний сайт Центрального банку Німеччини (Deutsche Bundesbank).
  9.  www.bundesfіnanzmіnіsterіum.de/  – офіційний сайт Міністерства фінансів Німеччини.
  10.  www.cbr.ru/ – офіційний сайт Центрального банку Росії.
  11.  www.mіnfіn.ru/ – Міністерство фінансів Росії.
  12.  www.ecb.іnt/ – Європейський центральний банк (European Central Bank).
  13.  www.federalreserve.gov/ – офіційний сайт ФРС США.
  14.  www.treas.gov/ – Міністерство фінансів США (U.S. Treasury).
  15.  www.fedstats.gov/ – Служба статистичних досліджень США (FedStats).
  16.  www.fdic.gov/ – Федеральна корпорація по страхуванню депозитів (США).
  17.  www.banque-france.fr/ – офіційний сайт Банку Франції.
  18.  www.fіnances.gouv.fr/ – Міністерство фінансів Франції (Mіnіstere de L'Economіe).
  19.  www.boj.or.jp/ – офіційний сайт Банку Японії.
  20.  www.mof.go.jp/ – Міністерство фінансів Японії.
  21.  www.nbrb.by/ – офіційний сайт Національного банку Республіки Білорусь.
  22.  www.nationalbank.kz/ – офіційний сайт Національного банку Республіки Казахстан.
  23.  www.cbu.uz/ru/ – офіційний сайт Центрального банку Республіки Узбекистан.
  24.  www.banks.am/ru/, bank.my1.ru/ – «Банки Арменії» (інформаційні сайти).
  25.  www.bis.org/ – Банк міжнародних розрахунків.
  26.  www.ebrd.com/ – Європейський банк реконструкції та розвитку.
  27.  www.eib.org/ – Європейський інвестиційний банк.
  28.  www.imf.org/ – офіційний сайт Міжнародного валютного фонду. Сохраненная копия - Похожие
  29.  www.worldbank.org/ – офіційний сайт Світового банку.
  30.  www.worldbank.org.ua/ – Представництво Світового банку в Україні. 
  31.  history.banks-credits.ru/ История банковского дела [Электронный ресурс].


Додаток А

Приклад змісту курсової роботи

на тему:

«Стабільність банківської системи в ринковій економіці»

1 ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ

В РИНКОВІЙ ЕКОНОМІЦІ

1.1 Сутність, функції та роль банківської системи в ринковій економіці

1.2 Організаційна структура та складові сучасної банківської системи

1.3 Методологічні основи та критерії стабільності банківської системи в ринкових умовах

1.4 Правові засади функціонування банківської системи

2 СТАН ТА ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ

2.1 Загальна характеристика та тенденції розвитку банківської системи  

2.2 Аналіз фінансових результатів діяльності комерційних банків

2.3 Регулятивний вплив центрального банку на результати діяльності комерційних банків  

2.4 Основні проблеми сучасної банківської системи та можливості їх розв’язання

3 ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ СТАБІЛЬНОСТІ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ

ВИСНОВКИ

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ

ДОДАТКИ


Додаток Б

Приклад змісту курсової роботи

на тему:

«НБУ як провідник грошово-кредитної політики держави»

1 ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ГРОШОВО-КРЕДИТНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

1.1 Поняття, цілі та місце грошово-кредитної політики в загальній економічній політиці держави

1.2 Типи грошово-кредитної політики та механізм її реалізації

1.3 Роль та функції НБУ в реалізації грошово-кредитної політики

1.4 Класифікаційна характеристика інструментів грошово-кредитної політики

2 ДОСЛІДЖЕННЯ СТАНУ ГРОШОВО-КРЕДИТНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

2.1 Загальна характеристика діяльності НБУ у сфері грошово-кредитного регулювання   

2.2 Політика обов'язкових резервів і контроль за виконанням обов'язкових резервних вимог 

2.3 Політика рефінансування комерційних банків

2.4 Особливості здійснення операцій НБУ на відкритому ринку

3 НАПРЯМКИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ГРОШОВО-КРЕДИТНОЇ ПОЛІТИКИ ДЕРЖАВИ

ВИСНОВКИ

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ

ДОДАТКИ


Додаток В

Приклад змісту курсової роботи

на тему:

«Комерційні банки як фундамент банківської системи»

1 ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ

1.1 Сутність, функції та роль комерційних банків у сучасній банківській системі

1.2 Види та організаційна структура комерційних банків 

1.3 Порядок створення та правові засади функціонування комерційних банків

1.4 Асортимент банківських продуктів і послуг

2 ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ

2.1 Загальна характеристика та тенденції розвитку комерційних банків  

2.2 Аналіз активів та пасивів комерційних банків

2.3 Аналіз фінансових результатів діяльності комерційних банків

2.4 Основні проблеми в діяльності комерційних банків та можливості їх усунення

3 ЗАХОДИ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ

ВИСНОВКИ

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ

ДОДАТКИ





1. ТЕМА Апелляционное производство по обжалованию решений и определений мировых судей
2. экономической системы; возникают новые требования к управлению предприятиями выдвигаемые рыночными отноше
3. Варлаам Хутынский
4. Заміна системної плати Заміна системної плати дає змогу істотно підвищити продуктивність ПК за рахунок
5. Я Шуру У деяких випадках зміцнюють мостовидні протези за допомогою екваторіальних коронок
6. кримінальне право та кримінологія; кримінальновиконавче право
7. Тематика комплексной курсовой работы по МДК
8. заданием преподавателя
9. фонетика происходит от греч
10. Нормативно-правовые акты, регулирующие деятельность системы образования (на примере высшего образования)
11. Трикаскадний лінійний підсилюва
12. Лабораторная работа 3.1
13. жидкая помада или пигментированный блеск
14. ТЕМАТИКИ Е К О Н О М Е Т Р І Я Навчальний посібник З
15. Как лечебный метод электростимуляция известна давно.html
16. Контрольная работа- Психология идентичности
17. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Київ ~
18. ДИМенделеев не наукой единой
19. тематического описания простых гидравлических систем Выберите правильное- во всех трубах протекает одно
20. Мохаммед Али правитель Египта первой половины ХIХ века албанец по происхождению обучившийся грамоте уже в.html