Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 8 ПЕНСІЇ В НАКОПИЧУВАЛЬНІЙ ПЕНСІЙНІЙ СИСТЕМІ Загальна характеристика державної накопичувально

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Тема 8 «ПЕНСІЇ В НАКОПИЧУВАЛЬНІЙ ПЕНСІЙНІЙ СИСТЕМІ» 

  1.  Загальна характеристика державної накопичувальної пенсійної системи.
  2.  Види довічних пенсій в накопичувальній пенсійній системі.
  3.  Порядок укладення договору страхування довічної пенсії.
  4.  Порядок виплати пенсій.

1.Накопичувальна система загальнообов'язкового державного пенсійного страхування базується на засадах накопичення коштів застрахованих осіб у Накопичувальному фонді або у відповідних недержавних пенсійних фондах - суб'єктах другого рівня системи пенсійного забезпечення та здійснення фінансування витрат на оплату договорів страхування довічних пенсій і одноразових виплат на умовах та в порядку, передбачених законом.

Суб’єкти

-Особи, від імені та на користь яких здійснюється накопичення та інвестування коштів.

-Накопичувальний фонд та відповідні недержавні пенсійні фонди

Накопичувальний фонд:

-Накопичувальний фонд створюється Пенсійним фондом як цільовий позабюджетний фонд.

-Адміністративне управління Накопичувальним фондом здійснює виконавча дирекція Пенсійного фонду.

-Управління пенсійними активами Накопичувального фонду здійснюється компаніями з управління активами.

-Рахунки Накопичувального фонду відкриваються виконавчою дирекцією Пенсійного фонду в зберігачі.

Джерелами формування накопичувальної системи пенсійного страхування є:

-страхові внески до накопичувальної системи пенсійного страхування (крім суми, передбаченої для оплати послуг виконавчої дирекції Пенсійного фонду з адміністрування Накопичувального фонду);

-інвестиційний дохід, що утворюється в результаті розміщення та інвестування коштів накопичувальної системи пенсійного страхування у порядку, встановленому законом;

-суми пені, сплаченої страхувальником за несвоєчасне перерахування сум страхових внесків на рахунок для другого рівня системи пенсійного забезпечення на користь учасників накопичувальної системи пенсійного страхування.

Кошти накопичувальної системи пенсійного страхування є власністю учасників накопичувальної системи пенсійного страхування в сумі, що обліковується на їх накопичувальних пенсійних рахунках в Накопичувальному фонді або на індивідуальних пенсійних рахунках у відповідних недержавних пенсійних фондах - суб'єктах другого рівня системи пенсійного забезпечення.

 Право власності учасника накопичувальної системи пенсійного страхування на належну частку пенсійних коштів накопичувальної системи пенсійного страхування, що обліковуються на його накопичувальному пенсійному рахунку в Накопичувальному фонді або на індивідуальному пенсійному рахунку в недержавному пенсійному фонді - суб'єкті другого рівня системи пенсійного забезпечення, реалізується згідно із Законом, а у разі смерті такого учасника право власності спадкоємців на його пенсійні кошти реалізується відповідно до законодавства.

2.ВИДИ ДОВІЧНИХ ПЕНСІЙ В НАКОПИЧУВАЛЬНІЙ ПЕНСІЙНІЙ СИСТЕМІ.

 Довічна пенсія є основною пенсійною виплатою, сума якої визначається в договорі страхування довічної пенсії. Вона сплачується у визначеному законом порядку застрахованій особі після досягнення нею пенсійного віку або членам її сім'ї чи спадкоємцям з коштів Накопичувального пенсійного фонду.Вид пенсії, обраний застрахованою особою, зазначається в договорі страхування довічної пенсії.

 Розмір довічної пенсії розраховується страховою організацією виходячи з суми оплати договору страхування довічної пенсії, з урахуванням майбутнього інвестиційного доходу, забезпечуваного страховою організацією, видатків, пов'язаних з подальшим інвестуванням зазначених сум, та з урахуванням середньої для чоловіків і жінок величини тривалості життя.

 Виплата довічної пенсії здійснюється у строки і в порядку, що визначені договором страхування довічної пенсії.

Види пенсій :

Довічна пенсія з установленим періодом 

Довічна обумовлена пенсія 

Довічна пенсія подружжя 

Довічна пенсія з установленим періодом — це щомісячна виплата, яка здійснюється протягом життя пенсіонера, але не менше 10 років з дня її призначення. У разі смерті пенсіонера право на отримання призначеної довічної пенсії протягом установленого періоду мають спадкоємці, зазначені в договорі страхування довічної пенсії або визначені відповідно до Цивільного кодексу України.

 

Довічна обумовлена пенсія теж належить до щомісячних виплат. Вона виплачується протягом життя пенсіонера. Однак якщо загальна сума цієї пенсії, виплачена пенсіонеру на момент смерті, є меншою, ніж сума вартості договору страхування довічної пенсії на час його укладення, то різниця коштів між зазначеними сумами виплачується спадкоємцям, що зазначені в договорі страхування довічної пенсії або визначеним відповідно до Цивільного кодексу України.

 

 

Довічна пенсія подружжя виплачується щомісячно протягом життя пенсіонера, а після його смерті — іншому з подружжя, який досяг загального пенсійного віку, аж до його смерті.

3.ПОРЯДОК УКЛАДЕННЯ ДОГОВОРУ СТРАХУВАННЯ ДОВІЧНОЇ ПЕНСІЇ.

 

Договір страхування довічної пенсії укладається між учасником накопичувальної системи пенсійного страхування та страховою організацією відповідно до законодавства про страхову діяльність з урахуванням вимог, передбачених Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, після досягнення учасником накопичувальної системи пенсійного страхування віку.

Для укладення договору страхування довічної пенсії учасник накопичувальної системи пенсійного страхування подає страховій організації протягом місяця до досягнення пенсійного віку, заяву за формою, встановленою страховою організацією, та довідку Пенсійного фонду про суму коштів, облікованих на його накопичувальному пенсійному рахунку в Накопичувальному фонді, або відповідно довідку адміністратора недержавного пенсійного фонду про суму коштів на його індивідуальному пенсійному рахунку у відповідному недержавному пенсійному фонді - суб'єкті другого рівня системи пенсійного забезпечення.

 

У разі відстрочення дати призначення пенсії за віком відповідно до цього Закону учасник накопичувальної системи пенсійного страхування має право укласти договір страхування довічної пенсії з більш пізнього строку, але не пізніш як із 70 років.

 Учасник накопичувальної системи пенсійного страхування:

інформує територіальний орган Пенсійного фонду або адміністратора недержавного пенсійного фонду про обрану страхову організацію

подає письмову заяву про перерахування зазначеній організації коштів з накопичувальної системи пенсійного страхування, що обліковуються відповідно на накопичувальному пенсійному рахунку в Накопичувальному фонді чи на індивідуальному пенсійному рахунку в недержавному пенсійному фонді для оплати договору страхування довічної пенсії.

 

Територіальний орган Пенсійного фонду або адміністратор відповідного недержавного пенсійного фонду не пізніш як через три робочих дні після надходження заяви надає розпорядження зберігачу щодо перерахування обраній страховій організації коштів учасника накопичувальної системи пенсійного страхування в сумі, що обліковується на його накопичувальному пенсійному рахунку в Накопичувальному фонді або на індивідуальному пенсійному рахунку у відповідному недержавному пенсійному фонді.

  

 

 Зберігач не пізніш як через три робочих дні після отримання розпорядження перераховує зазначені кошти для оплати учасником накопичувальної системи пенсійного страхування договору страхування довічної пенсії. У разі порушення зазначеного строку зберігач за власний рахунок сплачує учаснику накопичувальної системи пенсійного страхування пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України в розрахунку на один день від суми, що підлягає перерахуванню за кожний день прострочення платежу, у порядку, визначеному Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України.

  

 Територіальний орган Пенсійного фонду або адміністратор недержавного пенсійного фонду - суб'єкта другого рівня системи пенсійного забезпечення має право відмовити учаснику накопичувальної системи пенсійного страхування в наданні розпорядження зберігачу щодо перерахування коштів страховій організації у випадках:

-якщо договір страхування довічної пенсії укладено з особою, яка не має права на одержання довічної пенсії;

-якщо договір страхування довічної пенсії укладено із страховою організацією, яка не відповідає вимогам, установленим цим Законом для страхових організацій, які можуть здійснювати страхування і виплату довічних пенсій, передбачених цим Законом;

-якщо договір страхування довічної пенсії укладено з порушенням або суперечить вимогам цього Закону та іншим нормативно-правовим актам;

-якщо територіальним органом Пенсійного фонду, адміністратором недержавного пенсійного фонду - суб'єкта другого рівня системи пенсійного забезпечення або учасником накопичувальної системи пенсійного страхування вже укладено договір страхування довічної пенсії;

-якщо сума пенсійних коштів, що належить учаснику накопичувальної системи пенсійного страхування, є меншою, ніж мінімальна сума коштів, необхідна для оплати договору страхування довічної пенсії, а також якщо такий учасник не виявив бажання додатково за свій рахунок перерахувати на накопичувальний пенсійний рахунок у Накопичувальному фонді кошти в сумі, якої не вистачає для забезпечення оплати договору страхування довічної пенсії.

Про відмову в наданні розпорядження зберігачу щодо перерахування коштів для оплати договору страхування довічної пенсії територіальний орган Пенсійного фонду або адміністратор відповідного недержавного пенсійного фонду письмово повідомляє учасника накопичувальної системи пенсійного страхування та відповідну страхову організацію. Відмова повинна бути обґрунтованою.

Відмова територіального органу Пенсійного фонду або адміністратора відповідного недержавного пенсійного фонду в наданні розпорядження зберігачу щодо перерахування обраній страховій організації коштів, належних учасникові накопичувальної системи пенсійного страхування, може бути оскаржена таким учасником або відповідною страховою організацією до виконавчої дирекції Пенсійного фонду, Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України або в судовому порядку.

У разі безпідставної відмови в наданні розпорядження зберігачу щодо перерахування коштів для оплати договору страхування довічної пенсії територіальний орган Пенсійного фонду несе відповідальність згідно із законом.

 

Відомості про укладення договору страхування довічної пенсії, про перерахування коштів для оплати цього договору вносяться до системи персоніфікованого обліку.

Виплата довічної пенсії здійснюється у строки і в порядку, що визначені договором страхування довічної пенсії.

Одноразова виплата учаснику накопичувальної системи пенсійного страхування за рахунок коштів накопичувальної системи пенсійного страхування здійснюється в порядку, визначеному статтею 56 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”

 Умови здійснення одноразової виплати:

1. У разі якщо сума належних учаснику накопичувальної системи пенсійного страхування на момент набуття права на пенсію пенсійних коштів не досягає мінімальної суми коштів, необхідної для оплати договору страхування довічної пенсії, визначеної національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

2. На вимогу учасника накопичувальної системи пенсійного страхування одноразова виплата здійснюється в разі виїзду цієї особи за кордон на постійне місце проживання.

3. Якщо учасник накопичувальної системи пенсійного страхування визнаний інвалідом I або II групи і набуває право на пенсію по інвалідності у солідарній системі, належні йому пенсійні кошти накопичувальної системи пенсійного страхування використовуються за його вибором для:

 здійснення одноразової виплати незалежно від достатності обсягу такої суми коштів для оплати договору страхування довічної пенсії;

 оплати договору страхування довічної пенсії.

 

4. У разі визнання учасника накопичувальної системи пенсійного страхування інвалідом III групи належні йому пенсійні кошти використовуються ним після досягнення віку на оплату договору страхування довічної пенсії, а у разі недостатності суми коштів для оплати такого договору - на здійснення одноразової виплати.

Для отримання одноразової виплати учасник накопичувальної системи пенсійного страхування чи його спадкоємці подають територіальному органу Пенсійного фонду або адміністраторові відповідного недержавного пенсійного фонду заяву та документи, що підтверджують їх право на отримання такої виплати. Перелік зазначених документів затверджується центральним органом виконавчої влади у сфері соціальної політики.

Одноразова виплата здійснюється протягом десяти робочих днів з дня надходження заяви та зазначених документів.




1. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора педагогічних наук КИЇВ ~ Д
2. железе Его высокая твердость обусловлена сильным искажением кристаллической решетки ~железа сопров
3. политическими и экономическими противоречиями России начала 20 в
4. Основні поняття мови програмування Delphi 50
5. тематический анализ
6. Патология щитовидной железы и беременность
7. Петербурга и является государственным природным заповедником
8. Ф
9. ЗАДАНИЕ 4 Чтобы правильно выполнить задание 4 необходимо усвоить следующие разделы курса англи
10. Лазурный берег одевает Одежды пестрые на балОгнями яркими мигая сверкает в Ницце Карнавал
11. ПЕРМСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ГУМАНИТАРНО ПЕДАГОГИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ Кафедра социальной педагогики
12. Методы управления персоналом и их характеристика
13. тема RCE Реклама и PR
14. Лекции по психологии семейных отношений Составитель- доцент каф
15. 121420 Univ
16. Введение 4 1 Сущность и функции заработной платы 6 2 Формы оплаты труда 9 2
17. Архитектура Руси в 16 веке
18. женщины динамика идентичности
19. Расчет и конструирование железобетонных
20. Правовое регулирование рынка бума