Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 3.4. Комбіновані небезпеки Заняття 2

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 31.5.2024

Міністерство освіти і науки України

Бердичівський коледж промисловості, економіки та права

ЛЕКЦІЯ

з дисципліни

„БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

для студентів усіх спеціальностей

Тема 3.4.

«Комбіновані небезпеки»   

Заняття 2.

«Природно-соціальні  небезпеки»

Обговорена та схвалена на

засіданні циклової комісії

фізичного виховання,

«    »                 2008 р.

Протокол №

Бердичів 2008

1. Небезпечні фактори середовища

На мозок людини безперервно діють різноманітні за кількістю і якістю численні подразники з внутрішнього і навколишнього середовища. Вони викликають утворення безумовних і умовних рефлексів в організмі людини, і все це зустрічається, стикається, взаємодіє і, зрештою, систематизується, врівноважується і закінчується утворенням динамічної рівноваги. Вироблення На мозок людини безперервно діють, різноманітні за кількістю і якістю умовних рефлексів є біологічним актом, який створює основу для правильного обміну речовин та енергії між організмом і навколишнім середовищем.

Розвиваючи вчення про взаємозв'язок організму з навколишнім середовищем, яке його підтримує, І. П. Павлов твердив, що умовні і безумовні рефлекси є органом для постійного здійснення все досконалішої рівноваги між організмом і навколишнім середовищем. Організм людини може існувати лише при постійній взаємодії з природою і самовідновлюватись в результаті такої взаємодії.

Навколишнє середовище, в якому живе людина, характеризується умовами, що сприяють нормальним фізіологічним функціям. Людина не може жити без повітря, яке є одним з найважливіших елементів навколишнього середовища. Атмосферне повітря є постійним джерелом кисню, необхідного для оксидаційних процесів і збереження життя. Важливі й інші компоненти атмосферного повітря, зокрема вуглекислота. З другого боку, в атмосферне повітря поступають газоподібні продукти обміну речовин людини. Отже, в процесі еволюції між організмом людини і повітряним середовищем склалася певна рівновага. Велике значення мають температура повітря, його вологість, барометричний тиск, рух повітря, сонячна радіація, процеси теплообміну організму з навколишнім середовищем, кліматотворчі фактори тощо. Вода і харчові продукти також є компонентами навколишнього середовища, без яких неможливе життя людини. Ці компоненти входять до складу організму, вони є джерелом мінеральних речовин, вітамінів, білків, жирів, вуглеводів, що постійно беруть участь в обміні між організмом і навколишнім середовищем.

Не менш важливим є значення грунту для організму людини. Він є джерелом мінеральних, органічних і органо-мінеральних речовин і унікальною лабораторією, в якій відбуваються процеси розкладу та синтезу органічних речовин, а також фотохімічні процеси. Грунт впливає на формування здоров'я людини, є основним фактором, Що формує геохімічні процеси, від яких залежить хімічний комплекс

організму. Ґрунт є також джерелові мінеральних речовин, необхідних : для циклу обміну речовин, .для росту рослин, які вживає людина і . тварина.        

Отже, можна образно сказати, що людина— дитя природи і не може існувати поза нею. За словами М., Рильського, природа є вічним джерелом нашого життя і творчості. Як показують численні незаперечні факти, тривала ізоляція від природного середовища викликає не лише фізичні, а й психічні захворювання: людей, не кажучи вже про падіння їхньої моральності. Тому можна вважати абсолютно нереальними і навіть шкідливими уявлення деяких футурологів про те, що в майбутньому, коли біосфера Землі буде остаточно зруйнована, людство створить якийсь штучний світ,, у якому зможе безбідно існувати. Треба твердо уяснити,- що єдиний шлях до виживання людства — збереження природи нашої планети.                      .               .

Фактори навколишнього природного середовища - по своїй комплексній дії впливають як ефективно, так і неефективно на стан, здоров'я.                                                                                         . .

Серед факторів, які можуть несприятливо впливати, розрізняють етіологічні, тобто причинні фактори, які безпосередньо обумовлюють розвиток і вираженість патологічного процесу (хвороби), і. фактори ризику, які не є причиною захворювання, але сприяють, посилюють дію етіологічних факторів. Наприклад, інфекційні збудники, токсичні речовини, вібрація є причиною певних захворювань — грипу, туберкульозу, отруєння ртуттю, вібраційної хвороби, а зайва маса тіла, паління, малорухливий спосіб життя можуть як збільшити імовірність захворювань (гіпертонія, ішемічна хвороба серця), тобто впливати на частоту захворювань серцево-судинної системи, так і негативно впливати на їх перебіг, робити менш сприятливий прогноз цих та інших захворювань, які обумовлені дією етіологічних факторів. Алкоголь також може служити фактором ризику, який посилює несприятливу дію хімічних речовин, що діють на нервову систему, а паління — речовин, що вражають переважно легені та дихальні шляхи. Неповно.-цінне харчування (обмаль білків, вітамінів тощо) може служити етіологічним фактором аліментарних розладів і фактором ризику інтоксикацій важкими металами або радіаційного ураження осіб, які стикаються з ними у виробничих умовах.

Негативний вплив факторів навколишнього середовища на організм людини може проявлятись у вигляді запалення, дистрофічних змін, алергічного стану, порушення у розвитку плоду і пошкодження спадкового апарату клітини. 70-80% усіх випадків раку викликані дією хімічних канцерогенів. Вже тепер близько 4% новонароджених відрізняється генетичними дефектами, які ведуть далі до виражених спадкових захворювань.

Небезпека хімічного та радіаційного забруднення полягає в тому, що вплив цих забруднень на організм людини проявлятиметься протягом багатьох поколінь. Від атомної енергетики смертність у світі складає 20%, а від хімічних сполук гербицидів та пестицидів — 80%.

Діти, які проживають у районах, забруднених атмосферними викидами, часто мають малу масу тіла і рівень фізичного розвитку, а також функціональні відхилення серцево-судинної і дихальної систем. Захворюваність хворобами органів дихання становить в середньому 73,5% від їх загальної кількості.

Зміни мікроелементарного складу води також можуть викликати такі захворювання, як зоб (тиреотоксикоз), флюороз, карієс зубів тощо. Так, недостатня кількість фтору у воді у західному регіоні України призводить до збільшення захворюваності людей на карієс зубів (у населення Львову і Львівської області вона сягає 96%). Збільшення кількості фтору у питній воді до 1,0 — 1,9 мг/л спричиняє виникнення флюорозу і характеризується ураженням зубів з утворенням на них плям жовто-бурої пігментації, дефектів емалі тощо.

Особливості вмісту різноманітних хімічних речовин у грунті дають змогу вивчити стан організму і зрозуміти сутність захворювань. Забруднення грунту отрутохімікатами, мінеральними добривами, промисловими та господарськими відходами призвело до того, що грунт став джерелом захворювань на туберкульоз, бруцельоз, паратифи та інші шлунково-кишкові захворювання, -а також гельмінтозів.

Пестициди і мінеральні добрива є причиною багатьох забруднень і отруєнь. Потрапляючи у питну воду і продукти харчування, вони сприяють порушенню діяльності центральної нервової, .серцево-судинної та інших систем організму, аномалій новонароджених та зниження діяльності імунної системи. Вони можуть викликати ріст злоякісних пухлин та бути причиною зниження тривалості життя.

Важко переоцінити трагічні наслідки Чорнобильської катастрофи, що стала для України фатальним фактором, який спричинив загрозу генетичному здоров'ю нації. Радіоактивні продукти створили високий радіаційний фон і сприяли зовнішньому і внутрішньому опроміненню людей. Багато з них потрапило в організм через органи дихання, травлення, шкіру.

Визначення впливу на організм цілого ряду інкорпорованих радіонуклідів не дає права встановити допустиму дозу опромінення для людини, що відповідає концепції 35 бер. Ця концепція-не стільки медична, як економічна. Вона науково-не обгрунтована і загрозлива для здоров'я. Ця норма може бути причиною 250 випадків генетичних аномалій на 1 млн. людей. Вже тисячі мешканців заражених районів стали її жертвою. В 1986 р. було констатовано

2. Вплив наркоманії та токсикоманії на життєдіяльність людини

Соціально-економічні труднощі в державі призвели не тільки до спаду життєвого потенціалу населення, а й до зростання негативних і дуже небезпечних явищ у суспільстві. Одним із таких явищ є розповсюдження наркоманії.

Споживання наркотиків, як правило, заняття анонімне, що часто проходить в інтимному колі. Наркоманом людина може стати вже після першого перебування в наркотичному «кайфі». Наркоман — це кризовий тип, людина, що втікає від труднощів життя. Найчастіше наркоманами стають діти і молодь.

Про причини зростаючої пристрасті до наркотиків є багато точок зору. Вона поширюється від звичайної зацікавленості, від бажання зробити  назло,  групового примушення і  спокусливості, відсутності    і тепла і захисту в домі, навчальних закладах, роботі. Спустошення    і-душ та ізоляція в суспільному житті також призводять до цього тяжкого лиха. До наркоманії ведуть невеликий вибір видів проведення вільного часу, безробіття молоді, надмірний достаток або бідність.,

Єдиним загальним показником є, очевидно, те, що причину зростаючого використання наркотиків слід шукати в суспільному розвитку. З одного боку, держава не веде належної ефективної боротьби з наркоманією, а заходи, що вживаються, дуже загальні. По-друге, в умовах ринкового хаосу, безробіття, життєвих труднощів, злочинна пристрасть людей до наркоманії зростає. Правоохоронні органи ведуть боротьбу із наркоманією, особливо із злочинною торгівлею наркотиками. Наркоманію, не схвалює ніхто. Між тим є наркомани серед усіх соціальних верств, у яких наркотична залежність з'явилась при порівняно мало вражаючих обставинах Просто грайливий настрій може привести до вживання наркотика, або до бажання випробувати «кайф» прилюдно, скажімо, на дискотеці або в компанії. Слід пам'ятати, що люди звикають до наркотиків набагато швидше, ніж, наприклад, до алкоголю або нікотину.

Відступ назад ще можливий, доки не сформувалась залежність. З цієї причини слід рішуче відмовитись уже від першої спроби, оскільки навіть єдина спроба може послужити стартом до початку наркоманії. Разом з тим, якщо це вже трапилось, слід набратися мужності і звернутися за консультацією до лікаря-нарколога.

Психічна залежність означає, що лише з допомогою наркотика можливо відновити душевну рівновагу і тримати під контролем свої нерви. Коли людині більше не вдається обійтися без засобів збуджуючої або пригнічуючої дії, до них доводиться звертатись знову і знову.

Якщо при вживанні наркотиків наступає фізична залежність, то це, безсумнівно, набагато гірше, оскільки до згаданого психічного потягу вживати наркотики приєднуються фізичні страждання. Якщо наркоман перестає вживати наркотики, він відчуває сильний біль при «ломці». Це означає, що накроман вживає наркотик уже не для того, щоб відчути наркотичні емоції, а щоб уникнути страждань від «ломки».

Після настання фізичної залежності помисли наркомана спрямовані виключно на те, щоб будь-яким чином роздобути наркотики.

v Наркомани, як правило, вже не спроможні ні до якої систематичної роботи і в більшості випадків здійснюють злочини, щоб забезпечити собі засоби на існування та задовольнити потреби в наркотиках.

Найбільш поширеними наркотиками, що зумовлюють фізичну і психічну залежність є опіумні (опіум, морфін, героїн, кодеїн), а також частково барбітурати, транквілізатори і векаміни.

Видужання наркомана можливе лише в умовах стаціонару при проведенні спеціального лікування. Однак навіть при довготерміновому лікуванні можливі рецедиви. Якщо наркоманові не вдається вийти з цього пекла, смерть його неминуча. Соціальна небезпечність і шкідливість наркоманії:

наркомани погані робітники, їх працездатність, фізична і розумова, знижені, всі думки, домінанта пов'язані з наркотиком — де і як його роздобути і вжити;

наркоманія наносить значні матеріальні і моральні збитки, є причиною нещасних випадків на виробництві, на транспорті, в побуті, причиною травматизму і захворювань, різних правопорушень;

наркомани створюють неймовірно важкі умови для своєї сім'ї, отруюючи її своєю присутністю, поведінкою, позбавляючи її засобів .існування, здійснюїоть тяжкі злочини щодо своїх нащадків, оскільки порушення в здоров'ї батьків передаються дітям;

наркомани, деградуючи фізично і морально, є тягарем для .суспільства, втягуючи в цю ганебну справу все нових і нових людей,, в першу чергу, молодь, а потім передчасно гинуть;

вживання наркотичних засобів аморальне. Сама суть наркоманії полягає в .руйнуванні здорової оцінки оточуючого світу і місця в ньому, системи цінностей, які склались в процесі виховання, в руйнуванні цілей і змісту життя;

 наркологічна хвороба у всіх її видах або наркотизм та соціально-небезгіечне психічне захворювання, що загрожує майбутньому нації, .благополуччю і здоров'ю населення всієї держави. Цим визначається загальнолюдське, .глобальне значення -проблеми.

3. Негативна дія на стан здоров'я людини і алкоголю та нікотину     

Вживання алкоголю та тютюнопадіння є соціальним злом для суспільства. Саме через це скорочується тривалість-життя, підвищується смертність, народжується неповноцінне потомство.

Алкоголь має великий .негативний вплив на життєздатність людей. Алкоголь, або спирт, є наркотичною, отрутою, яка діє, перш за все, на клітини головного мозку, паралізуючи їх. Доза в 7-8 г чистого спирту на 1 кг ваги тіла є смертельною .для людини. Доросла людина вагою 75 кг може померти від одноразового вживання 1 літра сороко-градусної горілки. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, алкоголізм щорічно забирає життя 6 млн. чоловік — це більше, ніж помирає від раку. В Україні в 1997 р. загинули 9134 особи від отруєння алкогольними напоями.

Відомо, що отруйні властивості алкоголю використовуються для  знищення мікробів, тобто для обеззаражування. На організм людини алкоголь впливає дуже негативно. Він викликає, глибоку і довготермінову ослаблюючу дію. Наприклад, така мізерна доля, як 80 г алкоголю, зберігає свою дію на протязі 24 годин і отруює організм. Алкоголь сприяє розвитку туберкульозу та інших хвороб.

При вживанні алкоголю запалення легенів набирає затяжного характеру, що часто супроводжується нагноюванням і гангреною. Відзначено, що серед людей, які часто вживають алкогольні напої, зустрічаються захворювання на подагру і рак. Систематичне пияцтво обумовлює багато захворювань, призводить до передчасного старіння, скорочує життя. Алкоголь, як отрута, згубно діє на все живе, в тому числі на клітини рослин і особливо на злакові. Якщо в пляшку з водою вкинути зерна пшениці або жита, вони проростуть, але якщо туди добавити лише одну краплину спирту, ростків не буде.

Встановлено, що особи, які зловживали алкоголем, вперше взяли чарку з «зеленим змієм» у віці до 15 років і алкоголь їм вперше запропонували їх близькі родичі.

Через вживання алкоголю водіями транспорту відбувається багато аварій. Досліди чехословацьких вчених свідчать, що кухоль пива, випитий водієм перед виїздом, збільшує кількість аварій з його вини в 7 разів, при вживанні 50 г горілки — в ЗО разів, при вживанні 200 г горілки — в 130 разів. Слід чітко запам'ятати, що ніякої «допустимої» концентрації алкоголю в крові, яка ніби-то не впливає на частоту аварій на транспорті, не існує.

Лише в Європі в дорожньо-транспортних пригодах гине понад 250 тисяч чоловік і близько 10 мільйонів отримують травми. Найбільше транспортних пригод допускають водії у віці 15-25 років і переважно причиною всьому є алкоголь.

Згубна дія алкоголю на серцево-судинну систему відома давно. Найчастіше алкоголь обумовлює алкогольну гіпертонію або вражає міокард. На думку вчених, більше ніж у 40% осіб, що вживають алкоголь, — гіпертонія і майже у 35% артеріальний тиск знаходиться в стані ризику.

Алкоголь обумовлює також гепатит (запалення печінки), цироз (рубцеве переродження) печінки, пошкодження мозку, статеве безсилля.

Вченими доведено, що безпечних доз алкоголю не існує. Вже 100 г горілки гублять 7,5 тисячі активно працюючих клітин головного мозку. Після прийняття 75 г горілки через ЗО хвилин знижується сила м'язів до 40%. Алкоголь — внутріклітинна отрута. Вона гальмує обмін речовин в серцевих м'язах, виснажує запаси їх енергії. Понад 25% випадків захворювання серця безпосередньо пов'язані з вживанням алкоголю. Алкогольні ураження серця частіше розвиваються у чоловіків у віці 30-45 років. Кожна четверта із так званих раптових смертей обумовлена вживанням спиртних напоїв.

Пияцтво і алкоголізм є причиною майже половини всіх розірваних шлюбів, 62,6% всіх розлучень з ініціативи жінок мотивуються пияцтвом чоловіків. Половина загальної кількості алкоголіків  розлучені. Сьогодні на Україні кожна сьома сім'я складається лише з матері і дитини.

Неможливо і не можна забувати про руйнуючу, шкідливу дію алкоголю на потомство. Ще в давнину було доведено, що зачаття майбутньої дитини знаходиться у великій небезпеці, якщо хтось із подружжя або обидва знаходяться у п'яному стані. Вчені-медики на основі обстеження нервово хворих дітей дійшли висновку, що із 100 дітей-епілептиків у 60 — батьки зловживали алкоголем, у 40 із 100 розумово відсталих дітей — батьки алкоголіки. Алкоголізм батьків є однією з причин народження дітей з різними дефектами. Діти в таких сім'ях народжуються слабкими, хворобливими, відстають у фізичному і психічному розвитку, погано вчаться, рано починають вживати спиртні напої, здійснюють антисоціальні вчинки. На основі проведених дослідів академік В. М. Бехтєрев з'ясував, що від алкоголіків народжуються на кожні 100 чоловік 10 виродків, 8 ідіотів, 15 хворих епілепсією, 5 алкоголіків.

У дитячому і підлітковому віці руйнуюча дія алкоголю відбувається прискореними темпами, що обумовлює швидкий розлад різних органів і, в першу чергу, центральної нервової системи. Відомо, що понад 30% вжитого людиною алкоголю затримується клітинами мозку, вага якого складає 2,5% від загальної ваги тіла. Вченими доведено, що систематичне вживання спиртних напоїв у віці до 20 років призводить до алкоголізму майже в 80% випадків. Молодий організм, що розвивається, в 6-8 разів швидше, ніж дорослий звикає до хмільного, а тому підлітки стають алкоголіками швидше. Підлітки, що почали вживати спиртні напої в шкільні роки, вже в 20-25 років починають лікуватися від хронічного алкоголізму, причому не завжди успішно.

Тютюнопаління є поширеною звичкою серед чоловіків, меншою — серед жінок, підлітків. Наукові досліди підтверджують згубну дію нікотину на організм людини. Встановлено, що тютюновий дим вміщує отруйні речовини. Крім нікотину він містить шкідливі речовини такі як: чадний газ, піридинові основи, синильну кислоту, сірководень, вуглекислоту, аміак, азот, ефірні масла. Дим від 25 цигарок містить близько двох крапель чистого ніко-7 тину, тобто таку кількість отрути, якої достатньо, щоб вбити собаку. Миша гине раптово, якщо їй ввести в око одну краплю нікотину.

Одноразова доза нікотину 0,08-0,16 г є смертельною для людини. На протязі ЗО років доросла людина спалює в середньому 200 тисяч цигарок, або 160 кг тютюну, в якому міститься 800 г нікотину, що дорівнює 10 тисячам смертельних доз.

Оскільки нікотин потрапляє в організм людини поступово і малими дозами, гострих явищ отруєння людей не спостерігається. Вміст нікотину в різних гатунках тютюну змінюється від 0,7% (дорогі цигарки) до 5-6% (цигарки дешевих гатунків). Найбільше його міститься у махорці:

Тютюн шкідливо діє на організм людини і, в першу чергу, на нервову систему, спочатку .збуджуючи, а потім пригнічуючи її.

Нікотин звужує судини мозку і зменшує їх еластичність, ускладнює надходження крові в мозок, що і обумовлює погіршення його роботи. Як наслідок — біль в голові, запаморочення, почуття надмірної ваги в голові. -Мають місце випадки, коли у людей, що палять, послаблюються статеві функції. Під впливом паління послаблюється пам'ять, увага, сила м'язів, зменшується інтелект. Досліди свідчать, що робота, на яку людина витрачає 8 годин, потребує на дві .години; більше часу, якщо працівник випалить пачку цигарок.

У дитячому віці отруєння тютюном особливо шкідливе. Відбувається затримка росту і загального розвитку дитини, виникають розлади серцево-судинної системи. Одна цигарка руйнує в дитячому організмі 2,5 мл вітаміну С, а він є вкрай необхідним в період росту. При палінні утворюється так званий тютюновий дьоготь - смолянистий наліт, що осідає в легенях того, хто палить. Людина, яка. щоденно випалює пачку цигарок, за рік поглинає 700-800 г дьогтю. Смолисті речовини дьогтю є канцерогенними, сприяють зхворюванню раком. Тютюновий дьоготь містить радіоактивні ізотопи: полоній-210, свинець-210, вісмут-210. Полоній накопичується в легенях, а інші ізотопи в інших, органах (наприклад, в нирках).                        

Люди, що палять, в 5 разів частіше хворіють на рак та інші злоякісні пухлини. Тривалі спостереження спеціалістів. СІНА більш, як над мільйоном хворих дали змогу зробити такий висновок: захворюваність і смертність від раку легенів, у тих, хто палить, в 10 разів частіші, ніж у тих, хто не палить, а в осіб які випалюють до двох пачок в день, цей ризик більший в 24-30 разів.                                 .

Досліди американських спеціалістів свідчать, що через непрацездатність осіб, які палять, щорічно додатково втрачаються в СІНА 77 млн. трудових днів, а днів зі зниженою працездатністю — понад 300 млн.

Молодим людям необхідно мати уявлення про паління в різних аспектах. Етичний аспект полягає в тому, що з точки зору культурної людини негарно палити в присутності людей похилого віку, дітей, на різного роду зборах, нарадах, засіданнях, у гостях, в присутності жінок та малознайомих людей. Про це не .кожний знає, але саме з цього оточуючі судять про рівень культури тієї особи, яка палить.

Гігієнічний аспект полягає в тому, що людина, яка-палить, отруює не лише-свій організм, а й оточуюче повітря, на що не. має ніякого права. Для тих людей, які не палять, перебування в задимленій кімнаті більш небезпечне для здоров'я, ніж для того, хто палить. Заняття фізкультурою і спортом є дійовим засобом боротьби з палінням.                                                                              

Проти паління необхідно боротися всім суспільством. Боротьбу необхідно вести в таких основних напрямках:

проведення адміністративних заходів, метою яких є обмеження паління в загальних місцях і особливо не допускання паління серед дітей і підлітків;

кожний, хто палить, повинен усвідомлювати всю ту шкоду, яку

наносить здоров'ю.

Тютюнове зілля Колумб і його супутники «випустили» у світ п'ятсот років тому і, на жаль, воно дуже прижилося в суспільстві. Паління — це не просто шкідлива звичка, а один із видів наркоманії. Реакція організму на речовину, що обумовлює хворобливу пристрасть до нікотину, не проходить протягом всього життя.

4. Небезпека захворювання на СНІД

СНІД — це одна із інфекційних хвороб, яка поширена на всіх континентах Землі і викликає десятки тисяч захворювань. Це одна із найтрагічніших проблем, з якою зіткнулося людство в нинішньому столітті. Хвороба розповсюджується з неймовірною швидкістю по всій планеті. Жодна людина у світі не застрахована від ВІЛ-інфекції (віруса імунодефіциту людини).

ВІЛ — це вірус, який потрапляючи в організм людини, викликає

смертельне інфекційне захворювання.

Хвороба протікає довго, має декілька стадій. Термін «синдром» означає сукупність симптомів хвороби. У кожному випадку захворювання на СНІД виявляють глибоке ураження імунної системи, а саме її недостатність, тому в назву включили «імунний дефіцит». Оскільки він виникає в якийсь момент життя, а не при народженні, його назвали «набутим» (на відміну від «уродженного»).

Перші прояви і випадки захворювання були зареєстровані в СПІА. ВІЛ від однієї людини до іншої передається в основному при статевому контакті з інфікованою людиною незалежно від його способу; при переливанні крові зараженого ВІЛ донора, пересадці його органів; при неодноразовому вживанні голок і шприців наркоманами, проколюванні вух, татуюванні; при пошкодженні шкіряних покровів або слизових оболонок медичним інструментом та ін.

Ступінь ризику зараження ВІЛ залежить від типу передачі Імовірність інфікування при переливанні крові перевищує 90%, використання нестирильних медичних інструментів від 0,5 до 1%, випадковий

укол з вірусом до 0,3%.

Після зараження, момент якого встановити досить важко, настає так званий інкубаційний період. Він може тривати 3-6 тижнів, а потім настає гостра фаза. Найчастішими проявами хвороби є підвищення температури тіла, збільшення лімфатичних вузлів, ангіна, висипка на обличчі, на тулубі у вигляді рожевих або червоних плям, розлад травлення, головний біль, блювання. Цей стан триває від 2 до 4 тижнів і проходить без будь-якого лікування. Антитіла ВІЛ на цей момент ще не визначаються, а з'являються лише через 1,5-3 місяці, після закінчення гострої фази, а тому в більшості випадків, інфекція на цій стадії не діагностується.

За фазою гострої інфекції настає фаза безсимптомної інфекції. Виявити присутність вірусу можливо лише за допомогою спеціальних-лабораторних методів дослідження, але вірусоносій вже небезпечний для здоров'я людини. Цей період триває до 3-5 років і більше. У цей час людина почуває себе здоровою, але залишається джерелом інфекції. У цей період можлива поява деяких ознак прогресування хвороби: збільшуються периферичні лімфатичні вузли.                    

Настає період «персистуючої генералізованої лімфоаденопатії». Тривале збільшення лімфовузлів зобов'язує хворого звернутись до лікаря. Ця стадія може тривати декілька років. У цей період ще не пізно звернутись до лікаря, спеціалісти продовжать ваше життя, сповільнять погіршення стану імунної системи.

Наступною стадією є стадія вторинних захворювань. До збільшення лімфовузлів приєднуються такі ознаки, як розлад шлунку, тривале (близько 1 місяця) підвищення температури тіла, зменшення маси тіла досягає 10% і більше. Спостерігається швидка стомлюваність, нічна пітливість. Приєднання вторинних інфекцій, викликаних вірусами, бактеріями або найпростішими, розвиток пухлин, поява симптомів ураження нервової системи і психічних порушень свідчать . про те, що настала фінальна стадія хвороби — СНІД.

На цій стадії зусилля лікарів спрямовані на те, щоб Полегшити страждання хворого.

У даний час медицина не має засобів, які б дали можливість вилікувати людину від СНІДу, але вдалось розробити методи лікування, які зупиняють розвиток хвороби.

До того часу, доки вчені не знайдуть ефективних засобів профілактики лікування СНІДу, запобігти його поширенню можна лише, змінившу власну поведінку. Люди, які проявляють підвищену сексуальну активність і ведуть безладний статевий спосіб життя* мають набагато більше шансів захворіти СНІДом, ніж решта

 

5. Характеристика небезпечних психофізіологічних та шкідливих виробничих чинників

До небезпечних психофізіологічних та шкідливих виробничих чинників належать фізичні (статичні, динамічні та гіподинамічні) і нервово-психічні перевантаження (розумове, зорове, емоційне).

Праця економістів, фінансистів, працівників банківських установ, науково-дослідних та інших установ, а також інших працівників невиробничої сфери характеризується тривалою багатогодинною (8 год і більше) працею в одноманітному напруженому положенні, малою руховою активністю при значних локальних динамічних навантаженнях.

Робоче положення "сидячи" супроводжується статичним навантаженням значної кількості м'язів ніг, плечей, шиї та рук, що дуже втомлює. М'язи перебувають довгий час у скороченому стані і не розслабляються, що погіршує кровообіг. В результаті виникають больові відчуття в руках, шиї, верхній частині ніг, спині та плечових суглобах.

Внаслідок динамічного навантаження на кістково-м'язовий апарат кистей рук виникають больові відчуття різної сили в суглобах та м'язах кистей рук; оніміння та уповільнена рухливість пальців; судоми м'язів кисті; ниючий біль в ділянці зап'ястя.

У результаті виникають локальні м'язові перенапруження, хронічні розтягнення м'язів травматичного характеру, що можуть викликати професійні захворювання: дисоціативні моторні розлади, захворювання периферійної нервової та кістково-м'язової систем. Ці захворювання увійшли до Переліку професійних захворювань, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2000 р., № 1662.

Крім того, робота "сидячи" призводить до зниження м'язової активності - гіподинамії. За браком рухів відбувається зниження споживання кисню тканинами організму, сповільнюється обмін речовин. Це сприяє розвитку атеросклерозу, ожиріння, може стати причиною дистрофії міокарда, хронічного головного болю, запаморочення, безсоння, роздратування.

Помірними гімнастичними вправами можна викликати активізацію обміну речовин в організмі, посилити виділення отруйних продуктів життєдіяльності.

Трудова діяльність працівників невиробничої сфери належить до категорії робіт, які пов'язані з використанням великих обсягів інформації, із застосуванням комп'ютеризованих робочих місць, із частим прийняттям відповідальних рішень в умовах дефіциту часу, безпосереднім контактом із людьми різних типів темпераменту тощо. Це зумовлює високий рівень нервово-психічного перевантаження, знижує функціональну активність центральної нервової системи, призводить до розладів в її діяльності, розвитку втоми, перевтоми, стресу.

Тривала робота на комп'ютеризованому робочому місці призводить до значного навантаження на всі елементи зорової системи і зумовлює втому та перевтому зорового аналізатора. Напружена зорова робота викликає "очні" (біль, печія та різь в очах, почервоніння повік та очей, ломота у надбрівній частині тощо) та "зорові" (пелена перед очима, подвоєння предметів, мерехтіння, швидка втома під час зорової роботи) порушення органів зору, що може викликати головний біль, посилення нервово-психічного напруження, зниження працездатності.

6.    Вплив втоми на безпеки праці

Надмірні фізичні та нервово-психічні перевантаження зумовлюють зміни у фізіологічному та психічному станах працівника, призводять до розвитку втоми та перевтоми.

Втома - це сукупність тимчасових змін у фізіологічному та психологічному стані людини, які з'являються внаслідок напруженої чи тривалої праці і призводять до погіршення її кількісних і якісних показників, нещасних випадків. Втома буває загальною, локальною, розумовою, зоровою, м'язовою та ін. Оскільки організм - єдине ціле, то межа між цими видами втоми умовна і нечітка. Втома породжує у працівника стан, який призводить до помилок у роботі, небезпечних ситуацій і нещасних випадків. Вчені наводять дані, які вказують, що кожному четвертому нещасному випадку передувала явно виражена втома.

Але, як зазначалося раніше, виробнича втома, як наслідок впливу на організм працівника трудових навантажень і умов виробничого середовища, відіграє, в першу чергу, захисну роль і стимулює відновлювальні процеси. Тому заходи по запобіганню втоми ні в якому разі не мають за мету ліквідувати це явище. Вони спрямовуються на віддалення в часі розвитку втоми, недопущення глибоких стадій втоми і перевтоми працівників, прискорення відновлення сил і працездатності.

Боротьба зі втомою, в першу чергу, зводиться до покращення санітарно-гігієнічних умов виробничого середовища (ліквідація забруднення повітря, шуму, вібрації, нормалізація мікроклімату, раціональне освітлення тощо). Особливу роль у запобіганні втомі працівників відіграють професійний відбір, організація робочого місця, правильне робоче положення, ритм роботи, раціоналізація трудового процесу, використання емоційних стимулів, впровадження раціональних режимів праці і відпочинку тощо.

Крім того, для профілактики втоми працівників застосовуються специфічні методи, до яких можна віднести засоби відновлення функціонального стану зорового та опорно-рухового апарату, зменшення гіподинамії, підсилення мозкового кровообігу, оптимізацію розумової діяльності.

Гігієнічні вимоги до параметрів виробничих приміщень, організації та обладнання робочих місць, режимів праці та відпочинку при роботі на комп'ютеризованому робочому місці, а також комплекс вправ для очей, рук та хребта для поліпшення мозкового кровообігу та комплекс прийомів психофізіологічного розвантаження наведені у 17-му розділі підручника

7.    Вплив стресу на безпеку праці

При аналізі психофізіологічних небезпечних та шкідливих чинників велике значення приділяється стресу, що виникає внаслідокВтома породжує у працівника стан, який призводить до помилок у роботі, небезпечних ситуацій і нещасних випадків. Вчені наводять дані, які вказують, що кожному четвертому нещасному випадку передувала явно виражена втома.

Але, як зазначалося раніше, виробнича втома, як наслідок впливу на організм працівника трудових навантажень і умов виробничого середовища, відіграє, в першу чергу, захисну роль і стимулює відновлювальні процеси. Тому заходи по запобіганню втоми ні в якому разі не мають за мету ліквідувати це явище. Вони спрямовуються на віддалення в часі розвитку втоми, недопущення глибоких стадій втоми і перевтоми працівників, прискорення відновлення сил і працездатності.

Боротьба зі втомою, в першу чергу, зводиться до покращення санітарно-гігієнічних умов виробничого середовища (ліквідація забруднення повітря, шуму, вібрації, нормалізація мікроклімату, раціональне освітлення тощо). Особливу роль у запобіганні втомі працівників відіграють професійний відбір, організація робочого місця, правильне робоче положення, ритм роботи, раціоналізація трудового процесу, використання емоційних стимулів, впровадження раціональних режимів праці і відпочинку тощо.

Крім того, для профілактики втоми працівників застосовуються специфічні методи, до яких можна віднести засоби відновлення функціонального стану зорового та опорно-рухового апарату, зменшення гіподинамії, підсилення мозкового кровообігу, оптимізацію розумової діяльності.

Гігієнічні вимоги до параметрів виробничих приміщень, організації та обладнання робочих місць, режимів праці та відпочинку при роботі на комп'ютеризованому робочому місці, а також комплекс вправ для очей, рук та хребта для поліпшення мозкового кровообігу та комплекс прийомів психофізіологічного розвантаження.

Під стресом - тиснення, натискання, напруження) прийнято розуміти стан психічної напруженості, викликаний небезпеками, що виникають у людини при розв'язанні важливої для неї задачі.

Термін "стрес" часто застосовується не тільки в охороні праці, але й у повсякденному житті.

За останні роки психоемоційний стрес став глобальною проблемою виживання людства. Це підтверджується тією увагою, яка приділяється стресу на міжнародному рівні. Так, у 1995 р. у Москві Європейським бюро ВООЗ була проведена міжнародна конференція "Суспільство, стрес, здоров'я"; у 1995 р. у Вашингтоні пройшов міжнародний конгрес під девізом "Праця, стрес та здоров'я. Створення більш здорових робочих місць"; у 1996 р. у Стокгольмі пройшов міжнародний конгрес щодо професійного здоров'я; у 1999 р. у Токіо пройшов міжнародний конгрес з питань хронічного робочого стресу за збереження здоров'я; у 1999 р. в Німеччині пройшов XI міжнародний конгрес, присвячений питанням професійної психіатрії.

Стрес характеризують як захисне явище, як вісник захворювання, як причину порушень низки життєво важливих психофізіологічних функцій.

Стрес проявляється як необхідна і корисна реакція організму на різке збільшення загального зовнішнього навантаження. Він характеризується зростанням біоелектричної активності мозку, підвищенням частоти серцебиття, ростом потоку крові, розширенням кровоносних судин, збільшенням вмісту лейкоцитів у крові, тобто цілим рядом фізіологічних змін в організмі, що сприяють підвищенню його енергетичних можливостей, успішності виконання складних і небезпечних дій. Тому стрес є не тільки доцільною захисною реакцією людського організму, але й механізмом, який сприяє успіху трудової діяльності в умовах перешкод, труднощів і небезпек.

Між рівнем стресу і активацією нервової системи, яка породжується ним, з одного боку, та результативністю трудової діяльності -з іншого, немає пропорційної залежності. Відомо, що з ростом активації нервової системи до певного рівня продуктивність праці підвищується, тоді як при подальшому зростанні активації вона починає падати, і рівень небезпеки зростає.

Отже, стрес позитивно впливає на результати праці (мобілізує організм і сприяє подоланню перешкод, які виникають у процесі праці) лише доти, доки не перевищить певного критичного рівня. При перевищенні цього рівня в організмі людини розвивається так званий процес гіпермобілізації, який викликає порушення механізмів саморегуляції та погіршення результатів діяльності аж до її зриву. Тому стрес, який перевищує критичний рівень, називають дистресом.

Особливо небезпечним, як показали дослідження, є стрес :у трудовій діяльності. Робота економістів, фінансистів, банківських службовців, менеджерів, працівників державних контрольно-ревізійних та податкових служб пов'язана з впливом на них негативно діючих стресорів, таких, як: інтенсивність праці; зростання потоку інформації, яку необхідно опрацювати і використовувати у повсякденній практиці; дефіцит часу; відповідальність за прийняття рішень; гіподинамія; різні зовнішні впливи (шум, забруднення, випромінювання тощо); монотонність праці; порушення стереотипної системи праці (поломки техніки) тощо.

Як зазначалося раніше, стресові впливи можуть стати причиною виникнення фізіологічних і психологічних змін, що призводять до небезпечних ситуацій та нещасних випадків.

Фізіологічні порушення можуть супроводжуватися розладами нервової та серцево-судинної систем, шлунково-кишкового тракту та ін.

До психологічних розладів належать агресивність, фрустрація, нервозність, роздратування, тривога, нерішучість, швидкий розвиток утоми тощо. Фрустрація (лат. "обман", марне чекання) мотивація досягти мети за існуючої сильної перешкоди.

Крім того, стрес є причиною багатьох психосоматичних захворювань: психозів, неврозів, захворювань судин мозку, серцево-судинних захворювань та інфаркту міокарда, гіпертонічної хвороби, виразково-дистрофічних уражень шлунково-кишкового тракту, нейроциркуляторної дистонії, зниження імунітету, онкологічних захворювань. Стрес впливає на статеві функції, генетичний апарат клітин, призводячи до вроджених порушень розвитку дітей, тощо. Вчені висловлюють припущення про існування зв'язку між стресовими навантаженнями та спонтанним абортом.

Згубна дія стресу також проявляється у зростанні алкоголізму та наркоманії, підвищенні рівня травматизму, збільшенні кількості інвалідів та випадків самогубств.

На сучасному етапі сильним стресом, який впливає на стан працівника та можливість виникнення небезпечних ситуації, є моббінг.

Моббінг - це "війна" на робочому місці, яка призводить до виникнення у працівників стресового стану. Значна частина робітників та службовців реагують на моббінг фізіологічними (виразка шлунку, серцево-судинні та онкологічні захворювання тощо) та психічними розладами, а інколи він призводить до травмування й самогубства.

Причин появи моббінгу досить багато, розглянемо основні з них:

-   процес постійної модернізації, раціоналізації виробництва, який вимагає концентрації сил і уваги в процесі праці, що зумовлює високу продуктивність праці і, як наслідок, соціальну незахищеність працюючого;

-   страх втратити робоче місце;

-   психологічний терор, зумовлений заздрістю, марнославством і, як наслідок, створення інтриг, пліток, фізичного впливу. Все це створює поганий виробничий клімат і впливає на продуктивність праці та безпечність її умов;

-   нудьга на роботі, коли процес праці не вимагає творчих зусиль, що створює умови для породження пліток, шантажу, силової погрози, сексуальних домагань, домислів, суперечок між колегами, в які потрапляє весь колектив.

Моббінг і його наслідки настільки широко розповсюдились, що стали світовою проблемою 90-х років. Вчені пропонують вважати моббінг психо-соціальним нещасним випадком на робочому місці. З точки зору медицини, для профілактики, попередження та реабілітації наслідків психоемоційного стресу рекомендується застосовувати вправи, що включають психотерапію, фізичні, водно-повітряні процедури, фізіотерапевтичні процедури, масаж, адекватне харчування, приймання вітамінів та мінеральних речовин, релаксуючу музику та вправи, медитацію, аутогенне тренування тощо.

Література: 

1. М. П. Гандзюк, Є. П. Желібо, М. О. Халімовський «Основи охорони праці», Видавництво «Каравела»;

2. І. М. Миценко «Забезпечення життєдіяльності людини в навколишньому середовищі»;

3. Є. П. Желібо, Н. М. Заверуха, В. В. Зацарний «Безпека життєдіяльності людини», Видавництво «Каравела».  




1. Себестоимость продукции прибыль рентабельность
2. Лінгард і Гертрудаякі принесли автору загальноєвропейську славу
3. ВАРИАНТ ~ I Выберите один правильный ответ 1
4. ПОЛІТОЛОГІЯ Для напряму Право спеціальності Правознавство Автори- Буйміст
5. Вища школа 1987 75
6. Вступ 1 Проблема особистісних відмі
7. Психология и религия
8. Реферат- Монако
9. Лишение свободы как основной вид наказания
10. Мое отношение к базарову И
11. ющих полимеров
12. Реферат- Оплата труда гражданских служащих
13.  2 Наторп П
14. English in business
15. Особенности эксплуатации энергетического оборудования предприятия
16. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук2
17. Прокурорский надзор за деятельностью администрации исправительных учреждений
18. Современный литературный процесс за рубежом Издательское дело и редактирование IV курс 1 с
19.  Матері або батькові який виховує дітей без матері в тому числі й у разі тривалого перебування матері в л
20. гомосексуалист всегда принимало негативную дискриминационную окраску