Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

основна відповідальність і обов'язок заохочувати й захищати права людини та основні свободи лежить

Работа добавлена на сайт samzan.net:


PAGE  29

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

ЛУГАНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ВНУТРІШНІХ СПРАВ ІМЕНІ Е.О. ДІДОРЕНКА

             

Плани

семінарських  

і практичних занять

з навчальної дисципліни  

СТАНДАРТИ ПРАВ ЛЮДИНИ І

ГРОМАДЯНИНА В УКРАЇНІ

Розробник  ______________ Загоруй І.С.,

кандидат історичних наук, доцент

Луганськ – 2013


"…основна
 відповідальність і обов’язок заохочувати й  

захищати права людини та основні свободи лежить

на державі"

Декларація про право і обов’язок окремих осіб,
груп і органів суспільства заохочувати і захищати
загальновизнані права людини та основні свободи

Прийнята резолюцією 53/114 Генеральної Асамблеї
від 9 грудня 1998 року

ПЕРЕДМОВА

Програма навчальної дисципліни "Стандарти прав людини і громадянина в Україні" складається з трьох  органічно пов’язаних частин (історія прав людини, теорія прав людини, практика прав людини), які в свою чергу розподілені на декілька підрозділів:

  •  теоретичні і методологічні засади прав людини (вступ до теорії прав людини; ідейно-теоретичні витоки прав і свобод людини; конституціоналізація прав і свобод людини : від Великої хартії вольностей до Загальної декларації прав людини 1948 року;
  •  міжнародно-правові стандарти в галузі прав людини; Міжнародний білль про права людини;
  •  міжнародний захист прав людини;
  •  міжнародні стандарти прав людини в українському законодавстві та в соціальній практиці;  
  •  конституційно-правове регулювання громадянських (особистих) і політичних прав і свобод людини і громадянина в Україні;
  •  юридичні стандарти економічних, соціальних і культурних прав людини і громадянина в Україні і соціальна практика;
  •  державний механізм захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні;
  •  національні інституції захисту прав людини і неурядові правозахисні організації. Проблеми двох останніх підрозділів виносяться на самостійне вивчення.
Структура дисципліни випливає з реального розвитку конституції і практики здійснення прав людини, діалектичної взаємообумовленості національного та міжнародного стандартів. Історично проблематика, що пов’язана з правами і свободами людини, виникла і розвинулася в національному праві, і лише після цього в праві міжнародному, яке акумулювало суспільний досвід національно-правових систем і виробляло (сприймало) загальновизнані (універсальні) стандарти прав і свобод людини. За умов його достатності й обумовленості сучасного суспільного розвитку процесами глобалізації, міжнародні стандарти стали необхідною і невід’ємною частиною національного конституціоналізму.
Вивчення дисципліни обумовлюється потребою усвідомлення цілісного соціального буття людини, інтеграції гуманістичних знань, набутих слухачами і студентами в процесі вивчення інших юридичних дисциплін. Мова йде про розвиток демократичного політико-юридичного світогляду студентів магістратури, про удосконалення професійної підготовки слідчих та усіх, чия професія пов’язана з правоохоронною чи правозахисною діяльністю.  Головне призначення курсу – сформувати у студентів повагу до прав і гідності людини, а отже, створити передумови гуманізації слідчого апарату, інших підрозділів ОВС України, завданням яких насамперед є захист прав і свобод людини.
Мету навчальної дисципліни – забезпечення одного із найважливіших культурних прав людини, – права знати свої права, до того ж ці знання для юриста повинні бути чітко професійними та суворо обов’язковими. З огляду на це навчальний курс передбачає вивчення: ідейно-теоретичних засад прав людини, історії їх зародження, формування і становлення в світі і в Україні;  розвиток інституту прав людини від найдавніших правових пам’яток до сучасних міжнародних стандартів – Міжнародного білля про права людини; конституційне закріплення системи і змісту основних прав і свобод людини і громадянина в Україні; закріплення  системи гарантій реалізації і механізму захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні; глобалізація прав людини; міжнародні та регіональні системи захисту прав людини.
Подання і вивчення теоретичного матеріалу спрямовано на розкриття стандартів прав людини і громадянина в Україні.

Семінарські і практичні заняття допоможуть студентам і слухачам магістратури розширити систему знань про права людини, набути навички й уміння наукового спілкування, аналізувати класичну і сучасну спеціальну літературу, міжнародні універсальні і регіональні документи з прав людини, українське законодавство, оволодіти знаннями щодо практики захисту прав людини і громадянина, а в цілому – удосконалювати свій професійний рівень аби у майбутньому грамотно і професійно захищати права людини.

Для студентів і слухачів магістратури денної форми навчання основними формами вивчення курсу є аудиторні заняття : лекції, семінарські і практичні заняття. Першочергове значення має самостійна робота студентів над джерелами міжнародних стандартів, національним законодавством, підготовка публічних виступів у формі наукових повідомлень, вирішення практичних завдань та/або написання наукових (навчально)- дослідних завдань – рефератів, есе, розв’язування та складання практичних, ситуативних задач різного рівня з теми або навчального курсу, складання практикумів тощо.

Для підготовки до семінарських і практичних занять, виконання самостійних науково-творчих завдань, реферативних повідомлень, надання відповідей на питання для самоконтролю, підготовки до заліку, в посібнику наводиться розширений перелік рекомендованої базової та допоміжної літератури, вказані найважливіші інтернет-ресурси (корисні веб-сайти), де студент може самостійно відшукати інші корисні матеріали. Список літератури, носить довідковий характер і надає студентам і слухачам уявлення про наявність публікацій із зазначених тем навчальної дисципліни.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1.

СТАНДАРТИ ПРАВ ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНА В УКРАЇНІ: НАЦІОНАЛЬНИЙ І МІЖНАРОДНИЙ АСПЕКТ

Семінарське заняття №1

ТЕМА 1. ПРАВА ЛЮДИНИ, СУСПІЛЬСТВО, ДЕРЖАВА  4 год.  

1.1. Ідейно-теоретичні витоки прав і свобод людини    2 год.

Мета

Освітня (навчальна): поглиблення знань студентів і слухачів магістратури з питань стандартів прав людини, історії розвитку наукових доктрин та відповідної науки прав людини; конкретизація посутніх ознак галузевого предмету і методології науки прав людини, предмету і методу відповідної навчальної дисципліни; систематизація знань, засвоєних під час лекційних занять щодо розуміння основних концепцій і теорій прав людини, їх особливостей, щодо розуміння прав; вироблення вміння користуватися інструментарієм науки прав людини, визначати тенденції розвитку прав людини на сучасному етапі розвитку України. 

Розвивальна: розвиток логічного мислення студентів і слухачів магістратури в контексті питань стандартів прав людини в Україні; набуття ними умінь працювати з нормативними актами та спеціальними  літературними джерелами; формування умінь і навичок аналізу юридичних фактів, явищ і  проблем реалізації прав людини і громадянина в Україні.

Виховна: виховання відповідальності, працездатності, науково-правової культури спілкування і мислення в контексті принципів прав і свобод людини, поваги до прав людини; прищеплення інтересу до вивчення питань стандартів прав людини в Україні, формування потреби раціоналізації навчально-пізнавальної діяльності та організації дозвілля.

Основні поняття: адресати основних прав; античні концепції прав людини; верховенство права; громадянин; демократична держава; законний суспільний інтерес;  законність; класифікації прав людини; людина; марксистська теорія прав людини; матеріальні права; методологія; наука прав людини; наукові теорії прав людини; наукові теорії прав людини; обмеження основного права; обов’язки людини; основні права; особистість; персона-центризм; позитивні права; покоління прав людини; права/свободи громадянина; права/свободи людини; правова держава;  правовий статус особи; принцип поділу влади; принципи прав людини; природні права; природно-правова теорія прав людини; процесуальні права; система прав людини; система-центризм; соціальна держава; суб’єкти основних прав; теорія юридичного позитивізму; універсальність прав людини.

ПЛАН

1. Права людини як наука і навчальна дисципліна: предмет, цілі, функції, завдання, наукові школи.

2. Принципи прав людини: поняття, функції, система.

3. Основні концепції прав і свобод людини та їх ідейно-теоретичні витоки (античні концепції прав людини; середньовічні концепції прав-привілеїв; права людини у новоєвропейській правовій думці).

4. Проблема прав людини в соціалістичних теоріях.

ТЕМИ РЕФЕРАТІВ

1. Генезис прав людини в історії політико-правової думки світу та України.

2. Ідея правової держави в інтелектуальній традиції.

3. Інтерпретація прав людини в конструкціях юридичного позитивізму.

4. Розвиток ідей про права і свободи людини в Україні наприкінці XІХ – поч. ХХ ст.

ПИТАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ  

  1.  Чому необхідно вивчати права людини і яка наука може всебічно і достатньо виконувати подібне завдання?
  2.  Висловіть міркування стосовно поставлених питань: "Права людини належать до морального (природного) чи позитивного права? У якому співвідношенні знаходяться моральні і позитивні права?"
  3.  Чому саме з "людською гідністю" і "свободою" пов’язуються найважливіші принципи теорії прав людини? Назвіть інші принципи теорії прав людини. 
  4.  Встановіть співвідношення між правами людини і правами громадянина та вкажіть, як це позначається на їх нормативному викладенні і захисті? Чи є практична необхідність говорити про права людини і права громадянина?
  5.  В юридичній (і не тільки) літературі є багато визначень поняття "права людини" і "свободи людини". Дайте визначення цих понять.
  6.  В чому полягають сутнісні розбіжності природно-правової і позитивістської теорій прав і свобод людини?
  7.  Сучасні уявлення про права людини, як правило, обґрунтовуються в аспекті правового статусу особи. Узагальненою думкою з цього приводу є те, що в історії філософсько-правової думки і юридичній практиці склалися чотири підходи до проблеми правового статусу особи, а відтак і до розуміння прав людини.

Перший підхід обумовлений ліберальною концепцією прав людини; другий підхід до проблеми правового статусу особи пов'язаний з марксистсько-ленінською концепцією; третій підхід пов'язаний із традиційним мусульманським правом і четвертий –  обертається в рамках правового статусу особи, що склався в межах звичаєвого права. В чому полягає сутність кожного з означених підходів до розуміння прав людини?

  1.  Існує таке правило: відносини у сфері прав людини мають регулюватися нормами-заборонами (залежно від ситуації в країні), норми-зобов’язаннями та нормами-дозволами. Поміркуйте, який відсоток правових норм певного виду має випадати на регулювання прав людини в демократичній правовій державі і як це чиниться в Україні?

ЗАВДАННЯ

1. Використовуючи порівняльний аналіз, складіть і заповніть таблицю: "Посутні ознаки основних концепцій прав людини".

2. Здійсніть періодизацію формування науки прав людини та відобразіть це у вигляді схеми.

3. Відповідно до існуючого каталогу прав людини, закріплених у Загальній декларації прав людини, Міжнародних пактах 1966 року, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та у Конституції України відобразіть систему принципів прав людини. Віднайдіть підстави класифікацій принципів прав людини  та відобразіть це у схемі.

4. В поглядах на права людини наука спирається на відповідні теорії 1) класичну; 2) некласичну  і 3) постнекласичну. Відобразіть у вигляді схеми їхні основоположні парадигми.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ

Загальна декларація прав людини. Прийнята Генеральною Асамблеєю ООН (10 грудня 1948 року). – ст.ст. 22-27, 29.

Конституція України: прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

БАЗОВА

Джек Донеллі. Права людини у міжнародній політиці / Переклад з англійської Тараса Завалія. – Львів: Кальварія, 2004.

Дженіс М., Кей Р., Бредлі Є. Європейське право у галузі прав людини : джерела і практика застосування. (Пер з англ.). – К.: Наукова думка, 1997.

Історія філософії України. Підручник. Затверджено Міністерством освіти України як підручник для студентів вищих навч. закладів. – К.: Либідь, 1994. 

Колодій А.М., Олійник А.Ю. Права людини і громадянина в Україні: Навчальний посібник. – К.: Юрінком Інтер, 2004.

Конституційні права, свободи та обов’язки людини і громадянина : навч.посібник [для студентів ВНЗ] / МОНМС України/ В.В. Молдован, Л.І. Чулінда. – К. : ЦУЛ, 2012. 

Права человека. Учебник для вузов. Отв. ред. – член-корр. РАН‚ д.ю.н. Е.А. Лукашева.М.: Норма, 1999.

Пушкіна О. В. Система прав і свобод людини та громадянина в Україні: теоретичні і практичні аспекти забезпечення. – К. : Логос, 2006.

Тодыка Ю.Н. Конституционно-правовой статус человека и гражданина в Украине / Ю.Н. Тодыка, О.Ю. Тодыка. – К.: Концерн "Видавничий Дім" "Ін Юре", 2004.

Семінарське заняття № 2

Тема 1.2. Конституціоналізація прав людини:

від Великої хартії вольностей до Загальної декларації

прав людини 1948 року       2 год.

Мета

Освітня (навчальна): поглиблення знань студентів і слухачів магістратури з питань стандартів прав людини, процесу формування інституту прав людини; конкретизація посутніх ознак міжнародних стандартів прав людини; систематизація знань, засвоєних під час лекційних занять щодо розуміння юридичної природи прав людини, їх нормативного закріплення в різні історичні періоди; вироблення вміння користуватися інструментарієм науки прав людини. 

Розвивальна: розвиток логічного мислення студентів і слухачів магістратури в контексті дискурсу стандартів прав людини в умовах глобалізації; набуття ними умінь працювати з нормативними актами та спеціальними  літературними джерелами, аналізувати юридичні факти, явища і  проблеми реалізації прав людини і громадянина в Україні.

Виховна: прищеплення інтересу до вивчення, ідеї необхідності стандартизації прав людини права на міжнародному та національному рівні,  виховання відповідального ставлення до вирішення навчальних завдань, творчого опрацювання нормативної літератури і соціальної практики.

Основні поняття: Habeas corpus act; громадянське суспільство; Ліга Націй; міжнародний трибунал; негативні права; Організація Об’єднаних Націй; персона-центризм; плюралізм (багатоманітність); позитивні права; права громадянина; права держави; права людини; права народів; правова держава; принцип поділу влади; природні права;  система-центризм; соціальна держава; станові права-привілеї

ПЛАН

1. Формування інституту прав людини в епоху феодального суспільства: нормативне викладення прав людини в період буржуазних революцій наприкінці XVIIІ ст.

2. Формування і генезис міжнародних стандартів прав людини у ХХ ст. (Ліга Націй та Організація Об’єднаних Націй).

3. Правова природа міжнародних стандартів.

ТЕМИ РЕФЕРАТІВ

1. Генезис прав людини в історії політико-правової думки світу та України.

2. Ідеї прав людини в українській філософсько-правовій спадщині представників гуманістичної культури XVI сторіччя (Ю. Дрогобич, П. Русин, С. Оріховський-Роксолана, С. Пекаліда). 

3. Вчення про права і свободи людини в національній філософсько-правовій думці та в українському конституціоналізмі в ХІХ ст.

ПИТАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ  

  1.  Кожна історична епоха по-своєму трактувала ідеї прав людини. Назвіть основні вчення про права людини та встановіть їх особливості.
  2.  В чому полягають сутнісні розбіжності природно-правової і позитивістської теорій прав і свобод людини?
  3.  Коли і в яких країнах з’явилися перші правові документи з прав людини? Що вам відомо про українську філософсько-правову думку про права людини? Змоделюйте історичний алгоритм конституціоналізації прав людини.
  4.  На яких ідеалах щодо прав людини ґрунтується Загальна декларація прав людини 1948 року? Який її статус та чи співвідносяться з її настановами положення Конституції України 1996 року?
  5.  Визначте систему джерел основних прав людини в Україні та, використовуючи загальний і спеціальний підхід,  встановіть між ними ієрархію і генетичний зв’язок з міжнародними стандартами.
  6.  Що таке міжнародні стандарти прав людини і якими ознаками вони характеризуються?
  7.  Зробіть коментар до висловлювання відомого польського правозахисника, директора Варшавського Гельсінського фонду прав людини Марека Новіцького: "Принцип обмеженої влади часто називають принципом конституціоналізму". Чи має відношення цей принцип до прав людини?
  8.  Яке значення має юридична визначеність (legal certainty) у правовідносинах, щодо регулювання основоположних прав людини?
  9.  Встановіть співвідношення між поняттями верховенство права і дотримання прав людини. Чи є  ці терміно-поняття синонімами і чи обов’язково ці обидві концепції (верховенство права і дотримання прав людини) збігаються між собою? Визначте права, що найочевидніше пов’язані з верховенством права.

ЗАВДАННЯ

1. Складіть і заповніть таблицю: "Ідейні витоки прав і свобод людини".

Періоди.

Основні представники

Особливості і

характерні риси

1.

2.

1.

2.                                                                                                 

2. Загальновизнаним твердженням є висновок |затвердженняпро те, що витоки|джерела| ідеї прав людини слід шукати в античній Греції. Одного разу|одного дня| ця теза навіть стала поводом для дипломатичного скандалу: під час святкування 200-ліття|-річчя| Французької революції тодішній британський прем'єр Маргарет Тетчер заявила, що термін "права людини" не є|з'являється| витвір французької революції, а походить від стародавніх|древніх| греків. Національне почуття французів було сильно уражено.

Як би ви вирішили цей дипломатичний конфуз? Чи права була Маргарет Тетчер?

3. Використовуючи порівняльний аналіз, складіть і заповніть таблицю: "Права людини і права громадянина: загальне і відмінне".

Права людини

Права громадянина

1.

2.

1.

2.                                                                                                               

4. Здійсніть типологію прав людини, відповідно до існуючого каталогу, викладеного у Загальній декларації прав людини, Міжнародних пактах 1966 року, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та Конституції України. Віднайдіть підстави класифікацій прав людини  та заповніть таблицю: "Класифікація прав і свобод людини".

Підстави класифікації

Види прав

1.

2.

1.

2.

5. Порівняйте права людини нормативно закріплені а документах періоду буржуазних революцій наприкінці XVIIІ ст. з міжнародними стандартами прав людини ХХ ст. Встановіть між ними право приємність. Відобразіть це у вигляді схеми.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

Документ Копенгагенского совещания Конференции по человеческому измерению СБСЕ в июне 1990 г.

Загальна декларація прав людини. Прийнята Генеральною Асамблеєю ООН (10 грудня 1948 року). – ст.ст. 22-27, 29.

Закон України "Про міжнароднi договори України України" від 29.06.2004 // Відомості Верховної Ради. – 2004. – № 50.

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Застосування в Україні [Текст] : офіційне вид. / Міністерство юстиції України. – К. : [б. и.], 2006. – 176 с.

Конвенція проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання. Конвенцію ратифіковано із застереженнями Указом Президії ВР № 3484-XI 3484-11 від 26.01.87. Поправки до Конвенції див. в документі № 995_108 від 08.09.92.

Конституція України: прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

Міжнародний пакт "Про громадянські і політичні права" (16 грудня 1966 року). –  ст.ст. 8; 23.

Міжнародний пакт "Про економічні, соціальні і культурні права" (16 грудня 1966 року). – ст.ст. 6-15.

БАЗОВА

Бернс Г.Уестон. Права людини // Права людини: концепції, підходи, реалізація : Пер. з англ. /  Під ред. Б. Зізік. – К.: Вид-во "Ай Бі", 2003. – С.13-37.

Джек Донеллі. Права людини у міжнародній політиці / Переклад з англійської Тараса Завалія. – Львів: Кальварія, 2004.

Дженіс М., Кей Р., Бредлі Є. Європейське право у галузі прав людини : джерела і практика застосування. (Пер з англ.). – К.: Наукова думка, 1997.

Історія філософії України. Підручник. Затверджено Міністерством освіти України як підручник для студентів вищих навч. закладів. – К.: Либідь, 1994. 

Колодій А.М., Олійник А.Ю. Права людини і громадянина в Україні: Навчальний посібник. – К.: Юрінком Інтер, 2004.

Конституційні права, свободи та обов’язки людини і громадянина : навч.посібник [для студентів ВНЗ] / МОНМС України/ В.В. Молдован, Л.І. Чулінда. – К. : ЦУЛ, 2012. 

Конституція України : наук.-практ. комент. / Нац. акад. прав. наук України; редкол.: В. Я. Тацій [та ін.]. – 2-ге вид., переробл., і допов. – Х. : Право, 2012. – 1128 с.

Права человека. Учебник для вузов. Отв. ред. – член-корр. РАН‚ д.ю.н. Е.А. Лукашева.М.: Норма, 1999.

Пушкіна О. В. Система прав і свобод людини та громадянина в Україні: теоретичні і практичні аспекти забезпечення. – К. : Логос, 2006. – 416с.

Рабинович П. Основні права людини: поняття, класифікація, тенденції // Український часопис прав людини. – 1995. № 1. – С. 14-22.

Тодыка Ю.Н. Конституционно-правовой статус человека и гражданина в Украине / Ю.Н. Тодыка, О.Ю. Тодыка. – К.: Концерн "Видавничий Дім" "Ін Юре", 2004.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №1

Тема 2. Міжнародний білль про права людини   2 год.

Мета

Освітня (навчальна): поглиблення знань студентів і слухачів магістратури з питань міжнародних стандартів прав людини та вивчення цих стандартів, викладених у відповідних міжнародних інструментах; конкретизація посутніх ознак міжнародних стандартів прав людини викладених в Міжнародному біллі про права людини та в інших міжнародних актах; систематизація знань, засвоєних під час лекційних занять та підготовки до практичного заняття щодо розуміння стандартів прав людини в Україні; вироблення вміння користуватися інструментарієм науки прав людини. 

Розвивальна: розвиток логічного мислення студентів і слухачів магістратури в контексті дискурсу стандартів прав людини в умовах глобалізації; набуття ними умінь творчо працювати з нормативними актами та спеціальними  літературними джерелами, аналізувати юридичні факти, явища і  проблеми реалізації прав людини і громадянина в Україні.

Виховна: прищеплення інтересу до вивчення ідеї необхідності стандартизації прав людини на міжнародному та національному рівні,  виховання відповідального ставлення до вирішення навчальних завдань, творчого опрацювання спеціальної нормативної літератури і соціальної практики, поваги до прав людини.

Основні поняття: Гельсінський процес; декларація; Загальна декларація прав людини;  конвенція; міжнародна правозахисна організація; міжнародна правосуб’єктність людини; Міжнародний білль про права людини; міжнародні інструменти; міжнародні стандарти; пакт; Пакт про громадянські і політичні права; Пакт про економічні, соціальні і культурні права; регіональне співробітництво в галузі прав людини; регіональні (локальні) стандарти прав людини;стандарти прав людини;  універсальні стандарти прав людини; хартія

ПЛАН

1. Загальний огляд міжнародних стандартів, викладених в Міжнародному біллі про права людини (Загальна декларація прав людини і Пакти ООН 1966 р.).

2. Інші конвенційні стандарти прав людини. Документи Гельсінського процесу.

3. Конституція України – національний стандарт з прав людини.

4. Проблема співвідношення міжнародного і державного права прав людини, міжнародної і національної правосуб’єктності людини.

ТЕМИ РЕФЕРАТІВ

1. Джерела прав людини в Україні.

2. Загальна декларація прав людини : юридична природа і сила її положень.

3. Міжнародні пакти ООН з прав людини 1966 року і законодавство України.

4. Паризька хартія для нової Європи (1990) і її роль для розвитку прав людини.

ПИТАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ  

  1.  Один із найавторитетніших британських суддів лорд Том Бінґем, міркуючи про істотні елементи верховенства права, називає вісім його "інгредієнтів" (складових):

(а) доступність закону (в тому значенні, що закон має бути зрозумілим, чітким та передбачуваним);

(b) питання юридичних прав мають бути вирішені нормами права, а не на основі дискреції;

(c) рівність перед законом;

(d) влада має здійснюватись у правомірний, справедливий та розумний спосіб. Поміркуйте і назвіть інші, а можливо і додаткові складові верховенства права, які є обов’язковими для англо-американської традиції.  

  1.  Як розуміє поняття «верховенство права»  («rule of law») - «правовладдя» Європейська Комісія «За демократію через право» (Венеційська Комісія)? Чи співпадають її тлумачення цього поняття з вітчизняними підходами до його розуміння?
  2.  Назвіть міжнародні документи, що складають систему конвенційних стандартів. У чому полягає відмінність цих документів від первинних актів, які поклали початок сучасному Міжнародному біллю про права людини.
  3.  Зовнішніми формами виявлення міжнародних стандартів є декларації, міжнародні договори (пакти і конвенції), резолюції міжнародних організацій, керівні принципи. Спробуйте знайти відмінності між існуючими формами міжнародних інструментів.
  4.  Чи відноситься до міжнародних інструментів з прав людини Статут ООН, Статут Міжнародної організації праці, Заключний пакт, Наради з безпеки і співробітництва в Європі? Відповідь аргументуйте міркуваннями.
  5.  За якими критеріями здійснюється класифікація прав людини у міжнародному праві? Обґрунтуйте необхідність і практичність такої класифікації.
  6.  Права людини, закріплені як міжнародні стандарти, носять універсальний характер. В чому виявляється універсальність прав людини? Чи не суперечить ідея універсальності прав людини ідеї культурного релятивізму?
  7.  Стаття 9 Конституції України проголошує: «Чинні міжнародні договори, згода на  обов'язковість яких надана Верховною  Радою  України,  є  частиною  національного законодавства України». Яким законом та у який спосіб доповнюється зміст згаданої конституційної норми? Висловіть своє ставлення до подібного способу розв’язання можливих колізій міжнародного і державного права прав людини за умови встановленого конституційного порядку в Україні.

ЗАВДАННЯ

  1.  Прочитайте базові документи, які складають Міжнародний білль про права людини та віднайдіть у них матеріальні, організаційні і процесуальні норми. Відповідь оформіть у відповідній таблиці.
  2.  Конституція України де-юре відверто запозичила міжнародно-правові стандарти з двох пактів ООН про права людини 1966 р. та зразки європейського права. Віднайдіть приклади таких запозичень і встановіть міру їх відповідності та реальності. Для прикладу, порівняйте ч. 2 ст. 30 Конституції України й ч. 2 ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод стосовно права на повагу на житло. Перенесіть метод порівняльного аналізу на інші норми та інші міжнародні документи. Відповідь оформіть у відповідній таблиці.
  3.  Порівняйте каталог прав, зазначених у Міжнародному біллі про права людини та у Конституції України. Складіть відповідну порівняльну таблицю.
  4.  Порівняйте міжнародні стандарти універсального та регіонального (європейського) рівня з каталогом прав, закріплених у Конституції України. Складіть відповідну порівняльну таблицю.
  5.  З положеннями Конституції України нерідко суперечать норми вітчизняного законодавства (ст. 62 і ст.ст. 44-49 КК України). Яким міжнародним документом і якою мірою виправляється подібна неузгодженість? Відшукайте інші схожі ситуації українського законодавства у сфері прав людини, що свідчать про існуючі протиріччя між внутрішньодержавними правовими актами та їх неузгодженістю з міжнародними документами у сфері прав людини.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ

Загальна декларація прав людини. Прийнята Генеральною Асамблеєю ООН (10 грудня 1948 року). – ст.ст. 22-27, 29.

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод [текст] : збірник законодавчих і нормативних актів станом на 16 січня 2013. – К. : «Центр учбової літератури», 2013.

Конвенція проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання. Конвенцію ратифіковано із застереженнями Указом Президії ВР № 3484-XI 3484-11 від 26.01.87. Поправки до Конвенції див. в документі № 995_108 від 08.09.92.

Конституція України: прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

Міжнародна конвенція про ліквідацію усіх форм расової дискримінації від 7 березня 1966 року: ратифікована Президією Верховної Ради Української РСР 21 січня 1969 року // Международные акты о правах человека. Сборник документов. – М.: Издательская группа НОРМА-ИНФРА-М, 1998. – С. 138-148.

Міжнародний пакт про громадянські та політичні права. Прийнятий резолюцією 2200 (ХХІ) ГА ООН від 16 грудня 1966 р. // Забезпечення прав людини. Хрестоматія. – К.; Х., 2005. – С.38-46.

Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права. Прийнятий резолюцією 2200 (ХХІ) ГА ООН від 16 грудня 1966 р. // Забезпечення прав людини. Хрестоматія. – К.; Х., 2005. – С.33-38.

Про міжнароднi договори України: Закон України від 29 червня 2004 року № 1906-IV // Відомості Верховної Ради України. – 2004. – № 50. – Ст. 540.

Устав ООН : подписан 26 июня 1945 г. в Сан-Франциско на заключительном заседании Конференции Объединенных Наций по созданию Международной Организации и вступил в силу 24 октября 1945 г. Офиц. издание ООН, 1968 г.

БАЗОВА

Джек Донеллі. Права людини у міжнародній політиці / Переклад з англійської Тараса Завалія. – Львів: Кальварія, 2004.

Дудаш Т.І.Практика Європейського суду з прав людини: навч.-практ. посіб. / Т.І. Дудаш. – К.: Алерта, 2013.  

Карташкин В.А. Права человека: международная защита в условиях глобализации / В.А. Карташкин. – М.: Норма, 2009.  

Конституційні права, свободи та обов'язки людини і громадянина : навч.посібник [для студентів ВНЗ] / МОНМС України/ В.В. Молдован, Л.І. Чулінда. – К. : «Центр учбової літератури», 2012. 

ДОПОМІЖНА

Дженіс М., Кей Р., Бредлі Е. Європейське право у галузі прав людини: Джерела і практика застосування. – Київ-Будапешт, 1997.

Комарова Т. В. Юрисдикція Суду Європейського Союзу / Т. В. Комарова; Нац. юрид. акад. України ім. Ярослава Мудрого. – Х.: Право, 2010.

Мицик В. В. Права людини у міжнародному праві. Міжнародно-правові механізми захисту: підручник для ВУЗів / Київ. нац. ун. ім. Тараса Шевченка, Ін. міжнар. відносин. – К. : Видавничий дім "Промені", 2010.

Міжнародно-правові стандарти: права людини в Україні // Право України. – 1992. – № 4.

Назаренко О.А. Співвідношення Конституції України та міжнародних договорів України // Часопис Київського Університету права. – 2005. № 3. – С. 90-96.

ТЕМА 3. МІЖНАРОДНІ СТАНДАРТИ ПРАВ ЛЮДИНИ В УКРАЇНСЬКОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ ТА В СОЦІАЛЬНІЙ ПРАКТИЦІ

Семінарське заняття № 3

3.1. Національні і міжнародні стандарти прав першого покоління: порівняльний аналіз     2 год.

Мета

Освітня (навчальна): поглиблення знань студентів і слухачів магістратури з питань міжнародних стандартів прав людини та викладення їх у Конституції України; конкретизація посутніх ознак міжнародних і національних стандартів прав першого покоління; систематизація знань, засвоєних під час лекційних занять та підготовки до семінарського заняття щодо розуміння системи прав першого покоління, їх особливостей і змісту; вироблення вміння користуватися інструментарієм науки прав людини для пояснення їх юридичної природи, гарантування і захисту. 

Розвивальна: розвиток логічного мислення студентів і слухачів магістратури в контексті дискурсу стандартів прав людини в умовах сьогодення; набуття ними умінь творчо працювати з нормативними актами та спеціальними  літературними джерелами і судовою практикою; формування умінь і навичок аналізу юридичних фактів, явищ і  проблем забезпечення прав людини і громадянина в Україні.

Виховна: прищеплення інтересу до вивчення, стандартів прав людини права на міжнародному та національному рівні,  виховання принципів толерантності і поваги до прав людини, відповідального ставлення до вирішення навчальних завдань, творчого опрацювання спеціальної нормативної літератури і соціальної практики.

Основні поняття: громадянські (особисті) права і свободи людини; евтаназія; індивідуальні свободи; інформаційні права; політичні права; право на життя; право на свободу і особисту недоторканність; право на свободу пересування і вільний вибір місця проживання; прайвесі; свобода від катування; свобода об’єднання

ПЛАН

1. Загальна характеристика конституційних положень, що закріплюють права і свободи людини і громадянина в Україні.

2. Відповідність конституційних прав і свобод людини і громадянина в Україні міжнародним стандартам.

3. Практика забезпечення громадянських і політичних прав і свобод людини і громадянина в Україні.

ТЕМИ РЕФЕРАТІВ

1. Обмеження громадянських (особистих) прав і свобод громадян України.

2. Європейська Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод щодо охорони життя і здоров'я людини (ст. ст. 2, 3 Конвенції, ст. 1 Протоколу № 6).

3. Право на повагу  до гідності людини |чесноти|у у системі|рівноправності| Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (ст. 4, 8, 12 і 14 Конвенції, ст. 5 Протоколу № 7).

4. Свобода вираження поглядів у системі Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (ст. 9 і 10 Конвенції, ст. 2 Протоколу № 1).

5. Європейські стандарти у сфері політичних свобод (ст. 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод і ст. 3 Протоколу № 1).

6. Охорона свободи пересування за Європейською Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод ( ст. 2, 3 і 4 Протоколу № 4).

ПИТАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ

  1.  Право на життя є основним правом кожної людини. Визначте гарантії щодо його забезпечення Українською державою.
  2.  Підберіть класифікацію до громадянських (особистих) прав та свобод людини і громадянина та визначте головне право у кожній підгрупі.
  3.  Що передбачає право людини на приватність1 (приватне життя)? Які аспекти приватного життя людини охороняє Основний Закон України? Чи можна встановити межу приватності?
  4.  Що таке евтаназія і чи передбачає українське законодавство її застосування? Мотивуйте свою відповідь спираючись на відповідні норми.
  5.  Визначте суб’єкт, зміст та види посягання на конституційне право недоторканності фізичної особи.
  6.  Визначте носія, зміст і охоронювані об’єкти конституційного права на свободу і особисту недоторканність.
  7.  Назвіть міжнародні вимоги щодо можливого втручання державних органів у приватне життя людини. Наведіть приклади із практики українських судів та  Європейського суду з прав людини.
  8.  Встановіть об’єкти, визначте носіїв та адресатів політичних прав, свобод і обов’язків в Україні. Поміркуйте, ці права належать до блоку беззастережних чи умовно обмежених прав?
  9.  На думку доктора юридичних наук, професора В. Буткевича українські суди на практиці досить часто застосовують обмеження, коли йдеться про умовно обмежені права, керуючись принципом так званої «свободи розсуду». Але при цьому вони нерідко розуміють цю свободу як можливість приймати рішення дійсно на власний розсуд. В якій інтерпретації викладає принцип «свободи розсуду» Європейський суд з прав людини?
  10.  Назвіть фактори, які на ваш погляд, негативно впливають на ефективність реалізації прав людини в Україні. Спробуйте систематизувати їх за певними критеріями цієї ефективності, наприклад: 1) якість правового акта, що формулює право людини і т.д.
  11.  Україна ратифікувала два міжнародних договори:  Міжнародний пакт про громадянські і політичні права 1966 р. і Європейську конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 р. Чи узгоджуються  ці міжнародно-правові акти з законодавством України?  Якщо ні, то як це позначиться на діяльності правозастосовних органів щодо захисту прав людини?

ЗАВДАННЯ

1. Громадянка Новікова оцінила поводження працівника міліції (чоловічої статі), пов’язане з особистим оглядом і обшуком стосовно неї, як акт жорстокого і принижуючого гідність поводження. Свою оцінку вона обґрунтувала у скарзі до прокурора. Чи дійсно особистий  огляд і обшук можна розцінювати як порушення права на повагу до гідності людини?

Дайте відповідь, посилаючись на законодавство України та міжнародні стандарти з прав людини.

Можливості міжнародних інструментів у вирішенні ситуації

Можливості національного законодавства у вирішенні ситуації

1. Європейська конвенція про

захист прав людини і

основоположних свобод.

2. Міжнародний пакт про

громадянські і політичні права.

1. Конституція України.

2. Закон України "Про міліцію".

3. Кримінальний кодекс України.

4. Цивільний кодекс України.

5. Кримінальний процесуальний кодекс України.

2. Під час громадської акції протесту проти підвищення тарифів у транспорті працівники міліції у особливо грубій формі затримали мирних протестуючих, журналістів та випадкових перехожих. Більш того, до деяких затриманих була застосована фізична сила (били гумовими палицями, тягнули за волосся, заламували за спину руки).

Які права людини було порушено у цій ситуації? Дайте правову оцінку діям кожної зі сторін за такою схемою:

Можливості міжнародних інструментів у вирішенні ситуації

Можливості національного законо-давства у вирішенні ситуації

1. ЗДПЛ

2. Міжнародний пакт про громадянські і політичні права.

3. Основні принципи застосування сили та вогнепальної зброї посадовими особами з підтримання порядку.

1. Конституція України.

2. Закон України "Про міліцію".

3. Закон України "Про громадські об’єднання" від 22.03.2012.

4. Цивільний кодекс України.

3. Працівник органу дізнання вимагав від священнослужителя надати йому інформацію про вчинення злочину, яку він отримав під час сповіді віруючого Кравця. Священнослужитель відмовився, посилаючись на "таємницю сповіді". Чи охороняється законом "таємниця сповіді"?

Мотивуйте відповідь, посилаючись на міжнародні стандарти та законодавство України.

Можливості міжнародних інструментів у вирішенні ситуації

Можливості національного законодавства у вирішенні ситуації

1. Європейська конвенція про захист прав людини і основоположних свобод.

2. Міжнародний пакт про громадянські і політичні права.

1. Конституція України.

2. Закон України "Про свободу совісті та релігійні організації".

3. Закон України "Про оперативно-розшукову діяльність".

4. Цивільний кодекс України.

5. Кримінальний процесуальний кодекс України.

4. На підтримку ініціативи Партії зелених про захист довкілля студенти вийшли на мітинг, блокуючи проїжджу частину центральної вулиці міста К. Через гучномовець вони вигукували гасла стосовно захисту довкілля, викрикували, свистіли, співали. Працівники міліції запропонували студентам розійтися, погрожуючи застосуванням до них сили, для чого вже були викликані спеціальні загони міліції. Після бурхливої суперечки студенти розійшлися, обурені тим, що їх акція вважається незаконною і що їх конституційні права на збори, мітинги та вільне вираження своїх поглядів  (ч. 1 ст. 34, ст. 39) грубо порушено.

Мотивуйте відповідь, посилаючись на міжнародні стандарти та законодавство України. Чи можуть студенти захищати свої основні права таким способом, посилаючись на положення ч.1 ст. 34 та ст. 39 Конституції України?  

4. Поміркуйте над таким дискурсом: «права людини є досить складною системою, яка містить ряд юридично неоднозначних блоків. Найбільш важливим серед них є блок беззастережних прав, у рамках якого виділяються абсолютні права, тобто такі, від яких держава не може ні відмовитися, ні обмежити їх.

Крім того, існує блок так званих умовно обмежених прав, обмеження яких можливе лише у спосіб і на умовах, передбачених законом, такі обмеження мають переслідувати законну мету і бути необхідними в демократичному суспільстві».

1. Назвіть права, закріплені Конституцією України і міжнародними документами, які належать до блоку беззастережних прав та виокреміть з них групу абсолютних прав. Подібну вправу застосуйте до прав іншого блоку - так званих умовно обмежених прав.

2. Якими правовими актами підтримується сила юридичної обов’язковості прав, що належать до певного блоку у державах з розвинутими правовими системами? Чи можуть при цьому, скажімо, абсолютні права визначатися інструкціями? Чи доцільно, створюючи закон,  виходити за межі умовно обмежених прав?

5. Суддя Верховного суду штату Масачусетс О.У. Холмс (1892 р.), висловив таке міркування: "петиціонер [особа, яка  звертається з петицією|розглядує|] має конституційне право говорити про політику [все, що він захоче], але|та| у нього не має конституційного права стати поліцейським".

Як слід розуміти цей вислів з точки зору, принципу status activus?2 У зв'язку з цим обґрунтуйте свою думку стосовно того, чи буде вірним дискурс, що не існує прав громадян на участь в управлінні справами держави, оскільки державою управляють не громадяни, а державні службовці?

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ

Загальна декларація прав людини. Прийнята Генеральною Асамблеєю ООН (10 грудня 1948 року). – ст.ст. 22-27, 29.

Кодекс поведінки посадових осіб у підтриманні правопорядку. Прийнято резолюцією 34/169 ГА ООН від 17 грудня 1979 р. // Права людини і професійні стандарти для юристів в документах міжнародних організацій. / Упоряд. Т. Яблонської. – К.: Сфера, 1999.

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Застосування в Україні [Текст] : офіційне вид. / Міністерство юстиції України. – К. : [б. и.], 2006. – 176 с.

Конвенція проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання. Конвенцію ратифіковано із застереженнями Указом Президії ВР № 3484-XI 3484-11 від 26.01.87. Поправки до Конвенції див. в документі № 995_108 від 08.09.92.

Конституція України: прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

Кримінальний кодекс України. – К.: Парламентське вид-во, 2001. Розділ V. Злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина. – Ст. 157, 158, 159, 160.

Кримінальний процесуальний кодекс України : від 13 квітня 2012 р. № 4651-VI // Голос України. –  2012. –90-91; www.zib.com.ua.  (ст.7, ч. 3 ст. 223, ч. 3 ст. 224).

Міжнародна конвенція про ліквідацію усіх форм расової дискримінації від 7 березня 1966 року: ратифікована Президією Верховної Ради Української РСР 21 січня 1969 року // Международные акты о правах человека. Сборник документов. – М.: Издательская группа НОРМА-ИНФРА-М, 1998. – С. 138-148.

Міжнародний пакт про громадянські і політичні права. Прийнятий резолюцією 2200 (ХХІ) ГА ООН від 16 грудня 1966 р. // Забезпечення прав людини. Хрестоматія. – К.; Х., 2005. – С.38-46.

Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні : Закон України від 11.12.2003 // Відомості Верховної Ради, 2004. № 15.

Рішення судової палати у цивільних справах Верховного Суду України  від 03.12.2004 ("справа про факти  системного  і  грубого   порушення принципів  і  засад виборчого процесу при повторному голосуванні з виборів Президента України від 21 листопада 2004 року").

Справа "Гонгадзе проти України" (Заява № 34056/02) від 8 листопада 2005 р. // Офіційний вісник України. 2006. № 10.

Цивільний кодекс України // Відомості Верховної Ради, 2003. №№ 40-44. Глава 1 Цивільне законодавство України. – Ст. 3. Загальні засади цивільного законодавства; Глава 3 Захист цивільних прав. – Ст. 23. Відшкодування моральної шкоди; Глава 21 Особисті немайнові права, що забезпечують природне існування фізичної особи. – Ст. 281. Право на життя; Ст. 288. Право на свободу; Ст. 289. Право на особисту недоторканність; Глава 22. Особисті немайнові права, що забезпечують соціальне буття фізичної особи. – Ст. 297. Право на повагу до гідності та честі; Ст. 301. Право на особисте життя та його таємницю; Ст. 302. Право на інформацію; Ст. 306. Право на таємницю кореспонденції; Ст. 307. Захист інтересів фізичної особи при проведенні фото-, кіно-, теле- та відеозйомок; Ст. 310. Право на місце проживання; Ст. 311. Право на недоторканність житла; Ст. 313. Право на свободу пересування; Ст. 314. Право на свободу об’єднання; Ст. 315. Право на мирні зібрання. 

БАЗОВА

Головін А.С. Захист прав і свобод людини і громадянина при здійсненні правосуддя в рішеннях Конституційного Суду України. – К., "Логос", 2011. –  306 с.

Колодій А.М., Олійник А.Ю. Права людини та громадянина в Україні. – К., 2006. – 307 c.

Конституція України : наук.-практ. комент. / Нац. акад. прав. наук України; редкол.: В. Я. Тацій [та ін.]. – 2-ге вид., переробл., і допов. – Х. : Право, 2012. – 1128 с.

Шемшученко Ю.С., Карпачова Н.І., Костецька Т.А., Воротіна Н.В., Суржинський М.І. Конституційні права, свободи і обов`язки людини і громадянина в Україні / Інститут держави і права ім. В.М.Корецького НАН України / Юрій Сергійович Шемшученко (ред.). - К. : Юридична думка, 2008. - 251c.

ДОПОМІЖНА  

Букач В.В., Олійник А.Ю. Конституційні політичні права і свободи людини та громадянина в Україні: Монографія. – Д.: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2006.

Паліюк В.П. Застосування суддями України ст. 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (науково-практичний посібник). – К.: Академія суддів України, 2004.

Права людини в діяльності української міліції: звіт, підготовлений за результатами роботи Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ України МВС України в 2008 році / Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ МВС України / Юрій Леонідович Бєлоусов (заг.ред.), Юрій Леонідович Бєлоусов (авт.-упоряд.). - К.; Х. : Права людини, 2009. - 296с.

Права человека. Учебник для вузов. Отв. ред. – член-корр. РАН‚ д.ю.н. Е.А. Лукашева. – М.: Норма, 1999.

Рабінович П.М. Верховенство права з позицій європейсько-міжнародного та українсько-конституційного судочинства // Бюлетень Міністерства юстиції України. – 2006. – № 3. – С. 11-21.

Рабінович П.М. Виборчі права: Європейські стандарти захисту (практика Страсбурзького суду) // Бюлетень Міністерства юстиції України. – 2006. – № 2. – С. 118-122.

Стаття 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод: застосування при здійсненні правосуддя / Автори: Н. Ахтирська, В. Філатов, Т. Фулей, Х. Хембах. – К.: Істина, 2011.

Хальота А. Класифікація особистих прав і свобод людини та громадянина // Право України. – 2000. – № 8. – С. 55-57.

ПРАКТИЧНЕ заняття № 2

3.2. Юридичні стандарти економічних, соціальних і культурних

прав людини і громадянина в Україні : порівняльний аналіз 2 год.

Мета

Освітня (навчальна): поглиблення знань студентів і слухачів магістратури з питань міжнародних стандартів прав людини та викладення їх у Конституції України; конкретизація посутніх ознак міжнародних і національних стандартів прав другого покоління; систематизація знань, засвоєних під час лекційних занять та підготовки до практичного заняття щодо розуміння системи прав другого покоління, їх особливостей і змісту, ставлення до цих стандартів науковців та міжнародних організацій; вироблення вміння користуватися інструментарієм науки прав людини. 

Розвивальна: розвиток логічного мислення студентів і слухачів магістратури в контексті дискурсу стандартів прав людини в умовах сьогодення; набуття ними умінь творчо працювати з нормативними актами та спеціальними  літературними джерелами і судовою практикою; формування умінь і навичок аналізу юридичних фактів, явищ і  проблем забезпечення прав людини і громадянина в Україні.

Виховна: прищеплення інтересу до вивчення, стандартів прав людини права на міжнародному та національному рівні,  виховання принципів толерантності і поваги до прав людини, відповідального ставлення до вирішення навчальних завдань, творчого опрацювання спеціальної нормативної літератури і соціальної практики.

Основні поняття: авторські права; економічні права; права в сфері екології; права у сфері культури; право на відпочинок; право на достатній життєвий рівень; право на житло; право на освіту; право на охорону здоров’я; право на підприємницьку діяльність; право на працю; право на свободу творчості; право на соціальний захист; право на страйк; право приватної власності та право на результати своєї інтелектуальної творчої діяльності; соціальні права 

ПЛАН

1. Конституційно-правове закріплення соціально-економічних і соціально-культурних прав в Україні і їх відповідність міжнародним стандартам.

2. Стандарти Європейської соціальної хартії 1961 року (переглянутої) і обов’язки України щодо неї.

3. Механізм контролю за дотриманням Хартії. Можливості використання контрольних механізмів Хартії по відношенню до України.

4. Обмеження основних прав і свобод людини і громадянина в Україні: поняття, припустимість, доцільність, межі.

ТЕМИ РЕФЕРАТІВ

  1.  Відповідність українського законодавства Європейській соціальній хартії 1961 року (переглянутій): порівняльний аналіз окремих прав за чотирма тематичними групами.
  2.  Дотримання Україною стандартів Міжнародної організації праці.

ПИТАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ

  1.  Наведіть приклади діяльності органів державної влади України по забезпеченню соціально-економічних прав.
  2.  Назвіть позитивні дії урядів країн Європейського Союзу в боротьбі з подоланням бідності. Чи можливе використання в Україні європейського досвіду в цій площині?
  3.  Якої класифікації прав людини дотримується Європейська соціальна хартія?
  4.  Назвіть фактори, які на ваш погляд, негативно впливають на ефективність реалізації прав другого покоління в Україні. Спробуйте систематизувати їх за певними критеріями цієї ефективності, наприклад: 1) якість правового акта, що формулює право людини і т.д.

ЗАВДАННЯ

1. Керівник підприємства «Хмельницька автомобільна база № 82, Консорціуму військово-будівельна індустрія» К. при наявності необхідних коштів вчинив заборгованість щодо виплати заробітної плати (6 міс.) перед 32 працівниками на загальну суму понад 414 тис. грн.

Військовою прокуратурою Хмельницького гарнізону стосовно К. було порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 175 КК України.

Вирішіть завдання з точки зору основних прав людини і громадянина в Україні.

Мотивуйте відповідь, посилаючись на законодавство України і міжнародні стандарти.

2. У зв’язку з необхідністю будівництва стадіону для проведення Євро-2012 у громадян Рябоконя, Сіренка, Козовського (всього – 12 осіб) рішенням Київради примусово були вилучені ділянки землі з побудованими на ній помешканням. У рішенні Київради зазначалося, що розрахунки з відшкодування вартості вилученого майна будуть здійснені після закінчення чемпіонату.

Чи були у цьому випадку порушені основні права людини і громадянина і які?

Чи можуть громадяни, у яких були примусово вилучені ділянки землі вимагати повного відшкодування їм вартості, посилаючись на ст. 41 Конституції України?

Аргументуйте  відповідь, посилаючись на законодавство України і міжнародні стандарти.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ

Державна цільова соціальна програма подолання та запобігання бідності на період до 2015 року : Затверджено постановою Кабінету Міністрів України  від 31 серпня 2011 р. № 1057 // Офіційний вісник України від 24.10.2011 р. – 2011. - № 80. – Стаття 2946.

Європейська соціальна хартія (Переглянута) (ETS № 163) 3 травня 1996 року// Відомості Верховної Ради України. – 2007. – № 51.

Загальна декларація прав людини. Прийнята Генеральною Асамблеєю ООН (10 грудня 1948 року). – ст.ст. 22-27, 29.

Конвенції Міжнародної організації праці. [Електронний ресурс]. – Режим доступу:  http://ilo.org.ua/Pages/document.aspx?RootFolder=/DocLib/Конвенції&FolderCTID=&View={F4504960-100F-4AC7-BFA6-E7B328134736}

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Застосування в Україні [Текст] : офіційне вид. / Міністерство юстиції України. – К. : [б. и.], 2006. – 176 с.

Конституція України: прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права. Прийнятий резолюцією 2200 (ХХІ) ГА ООН від 16 грудня 1966 р. // Забезпечення прав людини. Хрестоматія. – К.; Х., 2005. – С.33-38.

Про невідкладні заходи з подолання бідності : Указ Президента України від 26 лютого 2010 р. № 274/2010 // Офіційний вісник України  від 15.03.2010. – 2010. – № 16. – Стаття 731.

Про ратифікацію Європейської соціальної хартії (переглянутої : Закон  України   від 14 вересня 2006 р. № 137-V // Відомості Верховної Ради України. –  2006. – № 43. – Ст.418.

БАЗОВА

Головін А.С. Захист прав і свобод людини і громадянина при здійсненні правосуддя в рішеннях Конституційного Суду України. – К., "Логос", 2011. –  306 с.

Колодій А.М., Олійник А.Ю. Права людини та громадянина в Україні. – К., 2006. – 307 c.

Конституція України : наук.-практ. комент. / Нац. акад. прав. наук України; редкол.: В. Я. Тацій [та ін.]. – 2-ге вид., переробл., і допов. – Х. : Право, 2012. – 1128 с.

Охорона праці: європейські і міжнародні стандарти та законодавство України (порівняльний аналіз) /В.С. Венедіктов, В.П. Грохольський, М.І. Іншин, М.М. Клемпарський, К.Ю. Мельник, О.М. Музичук,  І.М. Шопіна /За  ред.  д-ра  юрид.  наук,  проф.  В.С.Венедіктова/  Науково-практичний посібник  У двох томах. Том 1. - Харків-Київ, 2006.- 680 с.

ДОПОМІЖНА  

Карпачова Н.І. Перший Омбудсман України на захисті прав людини: Зб. документів. 1998-2006 / Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. - К. : Азимут-Україна, 2007. - 713с.

Кравченко М.В. Шляхи подолання бідності в контексті сучасного стану соціального захисту населення України [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://archive.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Dtse/2011_1/p_135-141.pdf

 Права человека. Учебник для вузов. Отв. ред. – член-корр. РАН‚ д.ю.н. Е.А. Лукашева. – М.: Норма, 1999.

Про результати аналізу виконання комплексної програми забезпечення реалізації стратегії подолання бідності  // Бюлетень  підготовлено  за  матеріалами  Звіту  про  результати  аналізу виконання Комплексної  програми  забезпечення  реалізації Стратегії  подолання  бідності. – Київ: Рахункова палата України, 2011. – 33 с. [Електронний  ресурс]. – Режим доступу: http://www.ac-rada.gov.ua/control/main/uk/publish/category/16739020

Тодыка Ю.Н.  Конституционно-правовой статус человека и гражданина в Украине / Ю.Н. Тодыка, О.Ю. Тодыка. – К.: Концерн "Видавничий Дім" "Ін Юре", 2004.

Цілі Розвитку Тисячоліття: Україна 2015. Ціль 1. Подолання бідності [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://ukraine2015.org.ua/tsil1

ТЕМА 4. МІЖНАРОДНИЙ ЗАХИСТ ПРАВ ЛЮДИНИ

Семінарське заняття № 4

Мета

Освітня (навчальна): поглиблення знань студентів і слухачів магістратури з питань міжнародних стандартів прав людини та механізму їхнього захисту; розуміння правозахисних відносин, конкретизація посутніх ознак міжнародного і національного механізму захисту прав людини; систематизація знань, засвоєних під час лекційних занять та підготовки до семінарського заняття щодо гарантій прав людини, їх видів і способів здійснення; вироблення вміння користуватися інструментарієм науки прав людини. 

Розвивальна: розвиток логічного мислення студентів і слухачів магістратури в контексті дискурсу міжнародний захист прав людини, правозахисні системи; набуття ними умінь творчо працювати з нормативними актами та спеціальними літературними джерелами і практикою Європейського суду з прав людини; формування умінь і навичок аналізу юридичних фактів, правозахисної практики прав людини.

Виховна: прищеплення інтересу до вивчення правозахисної діяльності щодо захисту прав людини органів і організацій на міжнародному та національному рівні,  виховання принципів толерантності і поваги до прав людини, відповідального ставлення до вирішення навчальних завдань, творчого опрацювання спеціальної нормативної літератури і соціальної практики.

Основні поняття: Генеральна Асамблея ООН; декларація; договірні органи; ЕКОСОР; Європейська система захисту прав людини; Рада Європи; Європейський суд з прав людини; Комітет з економічних, соціальних і культурних прав;  Комітет з прав людини; конвенція; контрольний механізм; механізм захисту прав людини; Міжафриканська система захисту прав людини; міжнародна правозахисна організація; міжнародна правосуб’єктність індивіда; міжнародні інструменти; міжнародні стандарти; міжнародний механізм; міжнародно-правові гарантії прав і свобод людини; МОП;  пакти; принцип вичерпності національних засобів|коштів| захисту прав людини; процедура та механізм розгляду  індивідуальних скарг; регіональне співробітництво в сфері прав людини; хартія; ЮНЕСКО; юрисдикція Європейського суду з прав людини

ПЛАН

1. Міжнародні інструменти, механізми і процедури в системі прав людини. Система інститутів і механізмів ООН по захисту прав людини і попередженню масових та грубих порушень прав людини.

2. Регіональне співробітництво в сфері прав людини: регіональні системи захисту прав людини (міжамериканська (1948); (європейська (1949); (міжафриканська (1981).

3. Європейська система захисту прав людини і основоположних свобод.

4. Юрисдикція Страсбурзького суду із захисту прав людини: методи і практика.

5. Загальноєвропейський (Гельсінський) процес захисту прав людини. Нові гуманітарні виміри Гельсінського процесу

ТЕМИ РЕФЕРАТІВ

1. Відображення основних положень Загальної декларації прав і свобод людини в Конституції України та конституціях зарубіжних країн (порівняльний аналіз).

2. Роль Статуту ООН у системі міжнародно-правового захисту особи.

3. Контрольний  механізм Міжнародного пакту про громадянські і політичні права і Міжнародного пакту про соціальні, економічні і культурні права: порівняльно-правовий аспект. 

4. Контрольний механізм  Європейської Соціальної Хартії.

5. Європейська система захисту прав людини і основоположних свобод: поняття і ґенеза.

6. Міжамериканська система захисту прав і свобод людини.

7. Міжафриканська система захисту прав і свобод  людини.

8. Система захисту прав людини в СНД.

ПИТАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ  

  1.  Назвіть основні міжнародні та регіональні правозахисні організації та визначте їхню роль у захисті прав людини.
  2.  В чому полягає цінність Європейської конвенції захисту прав людини? У чому її відмінність від Міжнародних пактів з прав людини?
  3.  Що входить до структури європейської системи захисту прав людини і основоположних свобод? Чим вона відрізняється від інших регіональних систем?

4. До яких міжнародних організацій може звернутися громадянин України у випадку порушення його прав і свобод? Схарактеризуйте процедуру та механізм розглядання  індивідуальних скарг.

5. Що Ви можете сказати про систему захисту прав людини в СНД. Чи співпрацює Україна у цій системі?

6. З точки зору ефективності, мобільності інших чинників порівняйте запропоновані регіональні системи захисту прав і свобод людини: а) Міжамериканська система захисту прав і свобод людини і  система захисту прав людини в СНД;  б)  Європейська система захисту прав і свобод людини та Міжафриканська система захисту прав і свобод  людини.

7. Як розуміються поняття "міжнародні інструменти" та "міжнародні механізми"?

8. Схематично окресліть стадії реалізації права на звернення за захистом своїх прав  і  свобод  до відповідних міжнародних судових установ чи до відповідних  органів міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна. Проілюструйте це на прикладі ч.4 ст. 55 Конституції України.

ЗАВДАННЯ

1. Заповніть таблицю: "Структура Організації Об’єднаних Націй". Які органи ООН і яким чином безпосередньо вирішують проблему захисту і розвитку основних  прав і свобод людини?

Головні органи

Допоміжні органи

Спеціалізовані  установи

2. Порівняйте контрольні механізми універсального та регіонального (локального) рівнів. Складіть відповідну порівняльну таблицю.

3. Опрацюйте Європейську конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод. Який вигляд має контрольний механізм Конвенції за протоколом № 11. Накресліть відповідну схему.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Застосування в Україні [Текст] : офіційне вид. / Міністерство юстиції України. – К. : [б. и.], 2006. – 176 с.

Конституція України: прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

Заключні зауваження та рекомендації конвенційних органів ООН щодо доповідей України в сфері дотримання прав людини [Текст] : зб. документів / Під. ред. Н. І. Карпачової. - К. : К.І.С., 2004. - 448 с.

Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини: Закон України від 23 лютого 2006 року № 3477-ІV // Відомості Верховної Ради України. – 2006. – № 30. – Ст. 260.

БАЗОВА

Головін А.С. Захист прав і свобод людини і громадянина при здійсненні правосуддя в рішеннях Конституційного Суду України. – К., "Логос", 2011. –  306 с.

Де Сальвиа М. Прецеденты Европейского суда по правам человека. Руководящие принципы судебной практики, относящиеся к Европейской конвенции о защите прав человека и основных свобод. Судебная практика с 1960 по 2002 г. – Спб., 2004.

Дудуаш Т.І. Практика Європейського суду з прав людини: навч.-практ. посіб. / Т.І. Дудаш. – К.: Алерта, 2013.  

Європейська Конвенція з прав людини : основні положення, практика застосування, український контекст / За ред. О.Л. Жуковської. – К. : ВІПОЛ, 2004. – 176 с.

Європейський суд з прав людини. Судова практика / за заг. ред. В.Г. Буткевича. – К. : Ред. журн. «Право України», 2011.  –  Вип. 1. Ч. 1-3. – Дод. до журн. «Право України».

Колодій А.М., Олійник А.Ю. Права людини і громадянина в Україні: Навчальний посібник. – К.: Юрінком Інтер, 2004.

Конституція України : наук.-практ. комент. / Нац. акад. прав. наук України; редкол.: В. Я. Тацій [та ін.]. – 2-ге вид., переробл., і допов. – Х. : Право, 2012. – 1128 с.

Манукян В. И. Международная защита прав человека: право, прецеденты, комментарии : науч.-практ. пособие / В. И. Манукян. – Киев : Истина, 2010. – 480 с.

Манукян В.Н. Европейский суд по правам человека: право, прецеденты, комментарии: Научно-практическое пособие. – К.: Истина, 2006.

Мицик В. В. Права людини у міжнародному праві. Міжнародно-правові механізми захисту: підручник для ВУЗів / Київ. нац. ун. ім. Тараса Шевченка, Ін. міжнар. відносин. – К. : Видавничий дім "Промені", 2010.

Олійник А. Ю. Конституційно-правовий механізм забезпечення основних свобод людини і громадянина в Україні : монографія. – К. : Алерта : КНТ, Центр навч. л-ри, 2008. – 472 с.

Паліюк В.П. Застосування судами України Конвенції про захист прав та основних свобод. – К.: Фенікс, 2004.

Шевчук С. Судовий захист прав людини: Практика Європейського Суду з прав людини у контексті західної правової традиції. – Вид. 2-е, випр., доп. – К.: Реферат, 2007.

ДОПОМІЖНА

Аналіз судових рішень по конкретних справах, опублікованих в ЗМІ та на сайті Європейського Суду в Інтернеті (www.echr.coe.int/hudoc).

Дотримання прав людини в діяльності МВС / харківська правозахисна група. – Харків: Права людини, 2009.

Кодекс поведінки посадових осіб у підтриманні правопорядку. Прийнято резолюцією 34/169 ГА ООН від 17 грудня 1979 р.// Права людини і професійні стандарти для юристів в документах міжнародних організацій / Упоряд. Т. Яблонської. – К.: Сфера, 1999.

Паліюк В.П. Застосування суддями України ст. 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (науково-практичний посібник). – К.: Академія суддів України, 2004.

Стаття 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод: застосування при здійсненні правосуддя / Автори: Н. Ахтирська, В. Філатов, Т. Фулей, Х. Хембах. – К.: Істина, 2011.

Шевчук С. Європейський суд з прав людини та українська судова система: необхідність узгодження судової практики // Право України. - 2011. - № 7. - с. 88 – 92.

Шевчук С. Концепція позитивних обов’язків держави у практиці Європейського суду з прав людини // Право України. - 2010. - № 2. - с. 55 - 64.

Шевчук С. Судебная защита социальных выплат как права собственности: практика Европейского суда по правам человека и судов конституционной юрисдикции. – Ежегодник украинского права: сб. науч. тр./ отв. за вып. А.В.Петришин. – Харьков: «Право», 2013. - № 5. – с. 110-119.

Як і коли можна звернутися до Європейського суду з прав людини? / авт.-упоряд. Т. В. Руда. – К.: [б. в.], 2010.

ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСИ (корисні веб-сайти):

www.humanrights.coe.int (Загальна інформація з прав людини)

conventions.coe.int (Договори та  угоди)

Human Rights Education : інформ. ресурс Регіон. Інформ. Центру для Схід. Європи ООН. –www.humanrightseducation.info

СУДОВА ВЛАДА УКРАЇНИ

www.court.gov.ua

На сайті можна ознайомитися з судовою практикою, судовою статистикою, отримати інформацію про міжнародну діяльність, а також інформацію про діяльність кваліфікаційної комісії суддів та ради суддів України.

Верховний Суд України

www.scourt.gov.ua

На сайті Верховного Суду України можна знайти інформацію про діяльність Верховного Суду, перелік справ, призначених для розгляду, законодавство, що визначає судову систему, публікації в ЗМІ і т. ін.

Вищий адміністративний суд України

www.vasu.gov.ua

На сайті вміщено інформацію про діяльність Вищого адміністративного суду України, систему адміністративних судів України, адміністративне судочинство в Україні, базу даних судових рішень ВАСУ.

Вищий господарський суд України

www.arbitr.gov.ua

Завдяки сайту можна дізнатися про функціонування місцевих та апеляційних господарських судів, Вищого господарського суду України; про судову практику; одержати інформацію про рух справ у всіх господарських судах України.

Академія судів України

aj.court.gov.ua

Академія суддів України функціонує при Державній судовій адміністрації України і є державним спеціалізованим навчальним закладом, мета якого -  формування кадрового потенціалу судової системи України. На сайті можна дізнатися про навчальний процес, освітні заходи, міжнародну діяльність Академії тощо.

Офіс Ради Європи в Україні

www.coe.kiev.ua

На сайті розміщено загальну інформацію про Раду Європи, документи Ради Європи, документи та рішення Європейського суду з прав людини, матеріали Бюро інформації Ради Європи в Україні.

European Court of Human Rights Council of Europe = Європейський суд з прав людини : офіц. сайт.

http://www.echr.coe.int/echr (англійською та французькою мовами)

Європейський суд з прав людини – організація, створена для контролю за дотриманням прав і свобод людини та громадянина, закріплених у Європейській конвенції з прав людини. Суд є наднаціональним органом, звернутися до якого можна лише за умови вичерпання усіх внутрішньодержавних засобів захисту. Сайт містить загальну інформацію про Суд, судові рішення, основні тексти, прес-релізи.

Практика Європейського суду з прав людини

www.eurocourt.org.ua

Всеукраїнський журнал "Практика Європейського суду з прав людини. Рішення. Коментарі" виходить щокварталу від січня 1999 року.

Журнал є системним спеціалізованим виданням, що забезпечує суддів, адвокатів, науковців та практиків права україномовною інформацією про діяльність Європейського суду з прав людини, передовсім текстами судових рішень.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини : офіц. сайт. – http://www.ombudsman.gov.ua

Українська Гельсінська спілка з прав людини : офіц. сайт. – http://helsinki.org.ua

Права людини в Україні : інформ. портал Харк. правозахисн. групи. – http://khpg.org 

Права людини : онлайн-б-ка Харк. правозахисн. групи. – http://library.khpg.org 

Розуміємо права людини : сайт Всеукраїнської освітньої програми. Ціллю Програми є формування компетентностей щодо розуміння прав людини, демократичних цінностей, механізмів їх захисту та підтримки у громадянському суспільстві.   Програма розрахована на співпрацю з усіма зацікавленими організаціями та громадськими активістами, навчальними закладами.  http://edu.helsinki.org.ua/index.php 

Професійна юридична система МЕГА-НАУ – http://zakon.nau.ua/

1 Приватність – право особи залишатися на самоті.

2 status activus - сфера участі в управленні справами держави (політичні права)




1. Система электронной торговли через Интернет
2. задание 1 Вариант 1 Счетфактура Номенклатурный номер
3. неопределенная она определяется тем теоретическим конструктом который лежит в основе предмета психологии
4. 6 Античная культура
5. та Показания- лечение ЖКТ и мочевыводящих путей
6. ных условиях строительства- в крупных городах и в ненаселённой местности; зимой и в жарком климате; в сложных
7. Электрические машины и трансформаторы
8. Бизнес-план по строительству крематория в городе Хабаровске.html
9. С незапамятных времен кровь привлекла к себе внимание наблюдательного человека
10. Тема- Гигиена и физиология труда
11. Тема 6. ВИТРАТИ НА ВИРОБНИЦТВО ТА РЕАЛІЗАЦІЮ ПРОДУКЦІЇ Поняття і класифікація собівартості і вит.html
12.  НИЖНИКОВА И. ЧАСТУХИНС переходом к рыночным отношениям изменились подходы к постановке бухгалтерского уч
13. Тема 5- Школа научного управления 1885 1920 гг
14. Константин Станиславский
15. Место когнитивной лингвистики в кругу других дисциплин Человеческим интеллектом закономерностями мышле
16. Реферат- Учет косвенных расходов
17. е. культура. Общество ~ имеет отношение к системе взаимоотношений индивидов принадлежащих к общей культу
18. экономических структурах стран Востока становление нового класса национальной буржуазии развитие национ
19. Тема- Порівняння декоративного зображення об~єктів природи з реалістичними
20. I. Упражнения в движении по кругу Ходьба с переходом на бег до 15 ~ 2 мин