Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

НА ТЕМУ- БОСКЕТЯК ПЛАНУВАЛНИЙ ЕЛЕМЕНТ РЕГУЛЯРНОГО ЛАНДШАФТУ Виконала-

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Київський національний університет будівництва і архітектури

РЕФЕРАТ

З ТЕОРІЇ ЛАНДШАФТНОЇ АРХІТЕКТУРИ

НА ТЕМУ:

«БОСКЕТ,ЯК ПЛАНУВАЛНИЙ ЕЛЕМЕНТ РЕГУЛЯРНОГО ЛАНДШАФТУ»

        Виконала: ст. гр. АБС 4

                                                                  Суська М.О.

                                                                  Перевірила:

                                                                       Гнезділова О.В.                                                              

Київ – 2013 р.

План

1. Регулярний стиль

- загальна характеристика

- характерні ознаки регулярного стилю

2. Боскет

- загальна характеристика

- вимоги,що до формування боскету

- матеріали та аксесуари

- рослини для боскетів

3. Висновок

4. Список використаної літератури

Регулярний стиль

Епоха французького класицизму подарувала нам регулярний стиль в садово -парковому мистецтві , зразками якого і понині служать творіння архітектора Андре Ленотра (1613-1700) - парки Тюїльрі , Марлі , Версаля. У Росії зразками регулярного стилю є партерні сади і парки Петергофа , Царського Села .

Регулярний стиль передбачає сувору симетрію в плануванні саду , прямі лінії , дзеркальність щодо осьової композиції. У французькому саду панує розкіш. Йому притаманні прямі широкі алеї , строгі боскети , стрижені дерева і чагарники , килимові квітники , врізані в партерні газони , строгої геометричної форми басейни з фонтанами , каскадами , велика кількість скульптур. Регулярний сад, мається на увазі великий партерний простір, що підкреслює верховенство і архітектуру будинку , побудова головної композиційної осі з розкриттям далекої перспективи .

Особливо ретельно опрацьовуються партери , адже вони примикають до парадної частини будинку. Їх влаштовують з суцільного або фігурно вирізаного газону , облямованого низько підстриженим бордюром із самшиту або вузькою доріжкою , засипаній піском. Складні візерунки в партері створюють з рослин і таких інертних матеріалів , як товчена цегла або вугілля , кольоровий пісок , дрібний щебінь , скло. Із сучасних матеріалів все ширше використовуються фарбовані щебінь , деревна щіпка і кора .

Для французького регулярного саду характерні:

  1.  Зорове розширення простору.
  2.  Осьове розподіл саду .
  3.  Домінування будинку , збудованого в класичному стилі.
  4.  Ділення території саду на функціональні зони.
  5.  Переважання газонів і вічнозелених насаджень над квітковими культурами.
  6.  Фігурна стрижка зелених насаджень.

Не можна не сказати , що створення французького регулярного саду та догляд за ним вельми трудомісткий і в ідеалі вимагають участі професіонала.

Боскет

Боскет – елемент садово-паркової архітектури,сформований щільний масив високостовбурних дерев або кущів.Б., які були поширені в архітектурі ренесансу і барокко,вирішувались у вигляді системи прогулянкових алей чи лабіринтів,іноді доповнювались скульптурою і малими,а також служили природною огорожею відкритих чи напіввідкритих кабінетів,літніх театрів і т. ін. 

Боскети почали своє існування в парках Франції в XVI столітті. Під відкритим небом тісно посаджені дерева і кущі утворювали зали, кабінети і лабіринти.

Істотна відмінність боскета від живоплоту полягає в тому , що рослини , що утворюють боскет , стрижуть , надаючи їм різноманітні форми. На сьогоднішній день у садівників боскети користуються популярністю не тільки з причини розкішного зовнішнього вигляду , але і в силу своєї багатофункціональності .

«Зелена кімната» на присадибній ділянці захищає від спеки , вітру , пилу і від цікавих очей. Всередині неї , залежно від її розміру , можна організувати дитячий майданчик , місце для прийому гостей , робочий кабінет. При цьому боскет може бути від 50 см до 3 м заввишки.

Формуючи боскет , важливо дотримуватися основних правил :

  1.  Плануємо правильну геометричну форму ;
  2.  Використовуємо виключно ті рослини , які піддаються стрижці ;
  3.  Догляд за Боскетом здійснюється в режимі «Стрижка , стрижка , стрижка ».

Насамперед, потрібно вибрати місце для «зеленої кімнати». Так як головні складові боскета - рослини , то місце потрібно вибирати сонячне. Площадка повинна бути рівна. Потім складаємо план і відзначаємо кордону майбутніх посадок.

Потрібно звернути увагу на те , що доріжки і майданчик потрібно будувати перед висадкою рослин , щоб потім земляними роботами не порушувати кореневу систему. А найкраще дати виготовленому підлозі можливість протягом року « осісти » і показати свої вади. Для мощення майданчиків і доріжок використовують граніт , базальт , мармур , гравій , гальку. Головне , щоб ця робота була зроблена грунтовно.

У боскет влаштовують квітники або газон , розміщують фонтан , лавки , поїлки для птахів і т. Як правило , в боскети веде алея або садова доріжка з бордюром зі стриженого чагарнику або низькорослих квіткових культур.

Боскет є ідеальним місцем для влаштування розарію , тому як зелені стіни створюють дивовижний мікроклімат , в якому цариця саду прекрасно себе почуває , радуючи людей тривалим рясним цвітінням і дивним ароматом .

Рослини для боскетів :

Барбарис Тунберга і оттавський , бересклет європейський , бирючина японська , глід , дерен білий , жимолость , калина , кизильник блискучий , кипарисовик , лох , магония падуболистная , ялівець , бузок , слива , снежноягодник , спірея , туя західна.

Матеріали та аксесуари

Щебінь , галька , крупнозернистий пісок , цегляна крихта , бордюрний камінь , фонтан у високій чаші в стилі ренесансу , лава з дерева на металевих « лапах » , 2 контейнера з теракоти , пофарбованих в один колір з фонтанної чашею , для штамбових троянд.

посадковий матеріал.

Висновок

Боскетом можна оформити дитячий майданчик , вибравши для його зведення такої некапризну і піддається стрижці чагарник , як дерен білий. Улюбленим місцем відпочинку може стати двох'ярусний боскет зі стрижених туй західних і барбарису Тунберга ' Aurea ' з пристінний фонтанчиком у вигляді голови лева і дерев'яними лавками на левових лапах. У центрі такого боскета може бути маленька квадратна клумба з підстриженим у вигляді кулі самшиту або кохіей , яка так само легко формується за допомогою ножиць.

Список використаної літератури

  1.  Афмідентова В. В."Істория садово-паркових стилів ",М,"Архітектура", 2003 р.
  2.  Родічкін І.Д. «Ландшафтна архітектура», 1990 р.
  3.  Мардер А.П. «Архітектура. Короткий словник-довідник»  1995  р.




1. Пути совершенствования системы управления персоналом на РУПП Белорусский автомобильный завод
2. Задание 1. Пользуясь учебником альбомами плакатами Справочником товароведа опишите некоторые особенности
3. Лабораторная работа 4 Исследование передачи данных по последовательному каналу Це
4. Планеты Солнечной системы
5. оздоровление экономики А2 Сторонником монетаризма являлся 1 М
6. реферат- анализ философских произведений 1 курс ФТКМ очная форма обучения Августин А
7. Ермак Тимофеевич
8. мерседес катился по гравийной дороге переваливаясь с боку на бок
9. Основная задача уголовного права защита общества от преступлений
10. Территориальная организация
11. за роста издержек производства
12. ОСНОВЫ ТЕОРИИ ТЕХНИЧЕСКОЙ ДИАГНОСТИКИ
13. Печатается по решению Б 76 РИС НовГУ Рецензенты доктор философских наук профессор С
14. Маркетингові дослідження
15. темами как текст записанный на какомлибо языке.
16. Развитие мелкой моторики у детей 3-4 лет с интеллектуальной недостаточностью
17. КОНТРОЛЬНАЯ РАБОТА По курсу Политология Вариант 9 Студент заочник 1 курса Группы
18. Методика расчета показателей разработки газовой залежи при газовом режиме для заданной динамики темпа отбора газа и технологического режима эксплуатации «средней» скважины с постоянной депрессией на пласт
19.  201 г ПРОГРАММА ПРОИЗВОДСТВЕН
20. Лабораторная работа N 3 ЛАБОРАТОРНАЯ РАБОТА N 3 КОМПЕНСАЦИЯ РЕАКТИВНОЙ МОЩНОСТИ