Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

42а саме п. 14 підозрюваний має право- ознайомлюватися з матеріалами досудового розслідування в порядку

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Задача 3

Розв’язок

Згідно ст.42,а саме п. 14 підозрюваний має право:

  1.  ознайомлюватися з матеріалами досудового розслідування в порядку, передбаченому статтею 221 цього Кодексу, та вимагати відкриття матеріалів згідно зі статтею 290 цього Кодексу;

Згідно ст.56 п. 11 потерпілий має право :

  1.  знайомитися з матеріалами, які безпосередньо стосуються вчиненого щодо нього кримінального правопорушення, в порядку, передбаченому цим Кодексом, у тому числі після відкриття матеріалів згідно зі статтею 290 цього Кодексу, а також знайомитися з матеріалами кримінального провадження, які безпосередньо стосуються вчиненого щодо нього кримінального правопорушення, у випадку закриття цього провадження;

Щодо того, чи може бути дружина вбитого потерпілою, то згідно ст 55 КПК:

  1.  6. Якщо внаслідок кримінального правопорушення настала смерть особи або особа перебуває у стані, який унеможливлює подання нею відповідної заяви, положення частин першої - третьої цієї статті поширюються на близьких родичів чи членів сім’ї такої особи. Потерпілим визнається одна особа з числа близьких родичів чи членів сім’ї, яка подала заяву про залучення її до провадження як потерпілого, а за відповідним клопотанням - потерпілими може бути визнано кілька осіб.(вона є потерпілою, якщо вона подала заяву про вчинення щодо неї крим.правопорушення або якщо подала заяву про залучення до провадження)

Про черговість повідомлення ,тобто кого першого,потерпілого чи підозрюваного не вказано,але з логіки статті напевно першого потрібно було підозрюваного.

Таке повідомлення згідно ч1 та ч7 ст. 290 робить прокурор або слідчий за його дорученням( в задачі слідчий зробив це сам---тобто порушення!)

Щодо ДЕРЖАВНОЇ ТАЄМНИЦІ, то її «присутність» в кримінальному провадженні регулює Глава 40.

Стаття 517. Охорона державної таємниці під час кримінального провадження

1. Досудове розслідування та судове провадження у кримінальному провадженні, яке містить відомості, що становлять державну таємницю, проводяться з дотриманням вимог режиму секретності.

 

2. Процесуальні рішення не повинні містити відомостей, що становлять державну таємницю.

 

3. До участі у кримінальному провадженні, яке містить відомості, що становлять державну таємницю, допускаються особи, які мають допуск до державної таємниці відповідної форми та яким надано доступ до конкретної секретної інформації (категорії секретної інформації) та її матеріальних носіїв. Підозрюваний чи обвинувачений бере участь у кримінальному провадженні без оформлення допуску до державної таємниці після роз’яснення йому вимог статті 28 Закону України "Про державну таємницю" та попередження про кримінальну відповідальність за розголошення відомостей, що становлять державну таємницю.

 З ЦЬОГО ВИПЛИВАЄ,ЩО ПІДОЗРЮВАНИЙ ЗА СВОЇМ ПРОЦЕСУАЛЬНИМ СТАТУСОМ І ТАК МАВ ЗНАТИ ВСЮ ІНФОРМАЦІЮ….ТОМУ НЕ МОЖНА ВІД НЬОГО ВЖЕ ЇЇ ПРИХОВУВАТИ.І ВИДАЛЯТИ ЙОМУ З МАТЕРІАЛІВ НЕ ПОТРІБНО.

4. Доступ до матеріалів, які містять відомості, що становлять державну таємницю, надається захисникам та законним представникам підозрюваного, обвинуваченого, потерпілому та їхнім представникам, перекладачу, експерту, спеціалісту, секретарю судового засідання, судовому розпоряднику, яким надано допуск до державної таємниці та які потребують його під час здійснення своїх прав і обов’язків, передбачених цим Кодексом, виходячи з обставин, встановлених під час кримінального провадження. Рішення про надання доступу до конкретної таємної інформації та її матеріальних носіїв приймаються у формі наказу або письмового розпорядження керівником органу досудового розслідування, прокурором, судом.

 

5. Потерпілому та його представникам, перекладачу, експерту, спеціалісту, секретарю судового засідання, судовому розпоряднику забороняється робити виписки та копії з матеріалів, які містять державну таємницю.

 Захисникам та законним представникам підозрюваного чи обвинуваченого забороняється робити копії з матеріалів, які містять державну таємницю.

 

ВИСНОВКИ

  1.  Слідчий діяв неправомірно, оскільки не вказано, що він повідомляв учасників процесу за погодженням з прокурором(ч1 і ч7 ст 290 КПК)
  2.  В чинному КПК є новела, яка нам підходить, про те,що підозрюваному і обвинуваченому не потрібно отримувати допуск до державної таємниці. Йому достатньо роз’яснити ст.28 ЗУ «Про державну таємницю» та попередити про кримінальну відповідальність за порушення законодавства у сфері охорони державної таємниці.Ця новела дуже корисна,адже вона пришвидшує хід ДР,оскільки,щоб отримати допуск треба повозитися місяців з 2,адже потрібно пройти перевірку, підготувати необхідні документи.Перевірку громадян здійснюють органи СБУ у 2-місячний строк.
  3.  Щодо потерпілої, то їй потрібно отримати дозвіл на допуск до державної таємниці.Тобто їй відмовлено обґрунтовано. Якщо вона отримає допуск, то тоді може звернутися до суб’єктів вказаних нище з клопотанням про відкриття їй матеріалів в повному обсязі. Рішення про надання доступу до конкретної таємної інформації та її матеріальних носіїв приймаються у формі наказу або письмового розпорядження керівником органу досудового розслідування, прокурором, судом.
  4.  Прокурор задовільнить клопотання підозрюваного,оскільки йому незаконно відмовлено,а слідчий суддя задовільнить її клопотання лише якщо в неї є допуск(чи буде)
  5.  Оскарження відбувається на підставі ч1 ст 303 КПК(протягом 10 днів)

І як бонус—ЗУ «Про державну таємницю»

Стаття 22. Допуск громадян до державної таємниці

    Залежно від  ступеня  секретності  інформації  встановлюються такі форми допуску до державної таємниці:
 форма 1 - для роботи з секретною інформацією,  що має ступені секретності "особливої важливості", "цілком таємно" та "таємно";
форма 2 - для роботи з секретною інформацією,  що має ступені секретності "цілком таємно" та "таємно";
форма 3 - для роботи з секретною інформацією,  що має ступінь секретності "таємно",

Допуск  до державної таємниці надається дієздатним громадянам України  віком від 18 років,  які потребують його за умовами своєї службової,  виробничої,  наукової чи науково-технічної  діяльності
або навчання,  органами Служби безпеки України після проведення їх перевірки.  Порядок  надання   допуску   до   державної   таємниці визначається Кабінетом Міністрів України.

    Для  розгляду  питання  про  надання  громадянам  допуску  до державної   таємниці   державними   органами,  органами  місцевого самоврядування,   підприємствами,  установами,  організаціями,  де
працюють,  проходять службу або навчаються громадяни, оформляються документи,  які  надсилаються  до  органів Служби безпеки України. Перелік  та  форми  таких  документів,  а також порядок їх надання
визначаються Кабінетом Міністрів України.

    Якщо потреба громадянина у відомостях, що становлять державну таємницю,  не  пов'язана  з  місцем  роботи,  служби або навчання, документи   про  надання  допуску  до  державної  таємниці  можуть
оформлятися   за   місцем  провадження  діяльності,  пов'язаної  з
державною таємницею.

    Надання допуску передбачає:

  1.  визначення необхідності   роботи   громадянина  із  секретною
    інформацією;
  2.  перевірку громадянина  у  зв'язку  з  допуском  до  державної
    таємниці;
  3.   взяття громадянином  на  себе  письмового  зобов'язання  щодо
    збереження державної таємниці, яка буде йому довірена;
  4.   ознайомлення громадянина   з   мірою   відповідальності    за
    порушення законодавства про державну таємницю.

Стаття 27. Доступ громадян до державної таємниці
Доступ до державної таємниці надається дієздатним  громадянам України,   яким   надано  допуск  до  державної  таємниці  та  які потребують його за умовами своєї службової,  виробничої,  наукової чи науково-дослідної діяльності або навчання.
 Рішення   про   надання   доступу   до  конкретної  секретної інформації  (категорії  секретної  інформації)  та її матеріальних носіїв  приймають  керівники  державних органів, органів місцевого самоврядування,   підприємств,  установ та  організацій,  у  яких виконуються   роботи,   пов'язані   з   державною  таємницею,  або зберігаються матеріальні носії секретної інформації.




1. з курсу злочини проти правосуддя- Об~єкт злочинів проти правосуддя його види
2. FBI SWT Tems is specil orgniztionl unit within the FBI creted to combt terrorism nd other prticulrly dngerous criminls
3. задание ’3 Расчёт симметричного мультивибратора Вариант работы ’16 Выполнил студент
4. рыночных отношений
5. ТЕМАТИКИ І МЕХАНІКИ КОЗАЧЕНКО Тетяна Олександрівна УДК 531
6. психиатр в различных психиатрических лечебницах включая Герисау где был помощником директора вплоть до св
7. Солнечная радиация и химический состав воздуха Что понимают под понятием солнечная радиация
8. Тема 6. Фондовий ринок
9. Расчёт налогов
10. Впровадження положень Болонського процесу в Україн
11. Древнерусская литература
12. Манон Леско
13. на тему Участь віруючих християн в релігійних обрядах Методологічна частина Актуальність обраної тем
14. МЕДИЦИНСКОГО УПРАВЛЕ
15. самая крупная железа нашего организма
16. США между кейнсианством и монетаризмом
17. Экож~йе терминін ал~аш енгізген- А
18. ТЕМА 11 Онтология философское учение о бытии Смысл и жизненные корни проблемы бытия
19. Источники Книга как источник текста
20. реферативных работ для студентов фармацевтического факультета очного и заочного отделения