Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і УСТАНОВКА ЦО ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ В ЛАБОРАТОРНІЙ РОБОТІ Для проведення лабораторної роботи використ

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

                                             МЕТА РОБОТИ

Вивчити теоретичні та практичні  основи визначення степені контактування, продуктивності каталізатора, константи швидкості реакції та інші при гетерогенному каталізі.

  УСТАНОВКА, ЦО ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ В ЛАБОРАТОРНІЙ РОБОТІ

Для проведення лабораторної роботи використовують установку /рис. 2/, яка складається з вузла приготування газової суміші заданого складу, вузпа контактного окислення діоксиду сірки і контрогьно-вимірюіїального вузла.

Вузол приготування газової суміші складається з компресора 20 з ресивером 19, батона з діоксидом сірки І, осушуючих склянок 3, реометрів для дозування газових компонентів б, зміщувача 7 і осушувача газової суміші 8.

Контактний вузол містить трубчату піч 9 з автоматичним регулятором температури 12, кварцовий реактор 10, заповнений ванадієвою контактною масою, і вставлену туди термопару II.

В контрольно-пимірпвальнйй вузол входять дрексельні склянки 15 з титрованим розчином йоду газометри 14 для вимірювання об"єму газів, що проходять через дрексетьні склянки, крани 15. В схемі також передбачені санітарні потинаочі склянки ІЗ і 5 для вловлювання оксидів сірки. Дія регулюпашія кількості повітря та ціоксиду сірки,-що подаються в систему, перецбрчені крани 2, 4,17, 18.

                           хімічні реактиви, прилади, посуд

В процесі виконання лабораторної роботи використовуються такі  хімічні реактиви, реагенти і агрегати: вода дистильована /ГОСТ С.700-82/; 0,1 н. розчин йоду /ТУ 6-09-2540-72/; сірчана кислота /ГОСТ 4204-77/; хлористий кальцій /ГОСТ 4460-77/; 20%-й розчин гідоксиду натрію /ГОСТ 4326-77/; 0,1 н. розчин тіосульфіту натрію; 1%-й розчин-крохмалю індикатора; діоксид сірки /ГОСТ 29[8-45/; електропіч СУОЛ - 0,251. І/І2 МР-ИЗ /ТУ 45-531-4)71-70/; платинородієва термопара ПП /ГОСТ 3044-75/; універсальний компресор УК-ІИ /ТУ 92-31-68/.

Крім цього, при виконанні роботи використовуються шланги, вимірювальні бюретки, піпетки, циліндри та інший хімічний посуд.

            ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ РОБОТИ

Температура ведення процесу та кількісний вміст S02 в газові й суміші задаються викладачем.

Для проведення досліду вмикають нагрів печі 9 і встановлюють на автоматичному регуляторі І2 задану температуру. Після досягнення в печі температури 623...673 К вмикають компресор 20 при повністю відкритому крані 18. Потім, плавно відкриваючи кран 17 і закриваючи кран 18, встановлюють по реометру 6 потрібний розхід повітря. Повітря з компресора 20 через ресивер 19 і осушуючі склянки 3 з концентрованою сірчаною кислотою поступає в змішувач 7.

При відкритому крані 4 плавко віцкривають балон І з діоксидом сірки. Потім, підкриваючи кран 2 І перекриваючи кран 4, домагаються необхідної витрати S02 по реометру 6, віцградуйованому по діоксиду сірки. Після осушуючих склянок 3 і реометра 6 S02 змішується з повітрям у змішувачі 7. Потім газова суміш остаточно висушується в осушувані 8, який заповнений хлоридом кальцію, і поступає в реактор 10, де на ванадієвому каталізаторі проходить окислення S02 в SО3.

Заданий склад коректують по вмісту S02 в газовій суміші, а вміст останнього визначають йодометричним методом. Для цього в дрексельну склянку 15 /до реактора/ наливають 10 см3 0,1 н. титрованого розчину йоду, 75 см3 дистильованої води і   І см3 1%-го розчину крохманю.  Відкривають кран 15 /до ректора/ і одночасно кран стікання запорної рідини з газометра 4. Рїдина стікаэ в мірний циліндр при незначному розрідженні /2... З мм вод. ст./ по блідо-блакитного забарвлення розчину йоду в склянці 6.

10 см3 0,1 н. розчину йоду відповідає об"ому ІО,95 см3 SO2, що знебарвив йод /при н.у./. По кіпькості води що витекла з газометра 4, визначають об"ем газової суміші, яка пройшла склянку Дрексетгя 14; розраховують концентрацію SO2 до | реактора  С, за формулою

Визначивши концентрацію SO2 збільшують або зменшують його подачу в систему і через 10-15 хв повторюють аналіз.

Досягнувши необхідного вмісту SO2 в суміші, пісcя встановлення -заданого температурного режиму в зоні каталізу анапогічно, як і до реактора, проводять аналіз газу на вміст SO2 після реактора, тільки в даному випадку береться 10 см3 0,ОІ н. /І см30,Ін./ розчину йоду, якому відповідає 1,095 см3 діоксuду сірки /при н.у./.

Концентрацію ді оксиду сірки  a2 піспя реактора розраховують за формулою                                                                                    

Визначивши концентрацію SO2 після реактора, можна розрахувати фактичну ступінь контактування Хф при даник умовах, використовуючи співвідношення

досліду

Температура каталізатора Т, К

Витрата повітря, cм3/хв

Витрата SO2, cм3/хв

Аналіз газів

Ступінь конт. Х

Обєм каталізатора, см3

Витрата газової суміші за н.у ,м3/с

Продуктивність кат. кг/3.год)

Константа швид. Рекції k, c-1

До конт.

Після конт

Обєм води, см3

Концентрація, %

Обєм води, см3

Концентрація, %

1

2

3

4




1. Каменные материалы с древних времен наряду с деревом составляют основу строительства
2. тематическое программирование Общая задача линейного программирования ЗЛП- Здесь 1 назыв
3. Жизнь и общественная деятельность Сципиона Эмилиана Африканского Младшего
4. Реформы в экономике России в 60-х - 80-х годах достижения и неудачи
5. тема функциональных задач 1
6. Лекція 1. Предмет психології її завдання і методи
7. экономической стратегии страховой компании
8. Работа социального педагога в летний период
9. Лабораторная работа 4
10. мале підприємство
11. Исследование эффективности способов защиты от электрического тока.
12. Джерела кримінально-процесуального права
13. отрасль криминалистической техники изучающая закономерности возникновения различных видов следов отража
14.  Мероприятия по стабилизации курса национальной валюты Российской Федерации Усиление контроля за движен
15. Разработка базы данных на языке программирования Python
16. на тему- Передача юмора в процессе перевода Москва 2013 СОДЕРЖАНИЕекст ан
17. Связи или с помощью перетаскивания поля из области Список полей в таблицу
18. Учебное пособие- Влияние международного маркетинга на структуры, планирование и контроль в масштабах предприятия
19. Реферат на тему- Аналіз моделей поширення домішок в атмосфері від стаціонарних джер
20. Проверить осанку в И