Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тематизація інформації в облікових регістрах; 29 Відображення обліку товарів у формах фінансової звітності

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 10.5.2024

PAGE  19

зміст

Вступ 5

  1.  Фінансовий облік товарів:                                                                        6

Основи ведення фінансового обліку товарів; 6

Модель обліку товарів; 9

Облік господарської діяльності підприємства; 15

2. Податковий облік товарів: 20

Облік податку на додану вартість; 20

Облік податку на прибуток; 23

3. Документальне оформлення інформації з обліку товарів: 28

Відображення облікової інформації в первинних документах; 28

Систематизація інформації в облікових регістрах; 29

Відображення обліку товарів у формах фінансової звітності; 29

Схема документообігу товарів; 30

Висновки 31

Перелік використаних джерел 33

Додатки 34

Вступ

Сировинні, матеріальні та паливно-енергетичні ресурси - це найважливіша складова частина національного багатства країни. Тому в комплексі заходів щодо створення системи бухгалтерського обліку велике значення має формування повної і достовірної облікової інформації про наявність, рух та використання товарів на кожному підприємстві, а також чітка організація внутрішньогосподарського контролю за їх збереженням.

Матеріальні цінності, придбані (отримані) та утримуються підприємством з метою продажу, у бухгалтерському обліку відносяться до категорії товари.

Організація обліку товарів здійснюється як на оптовій торгівлі, так і в роздрібній торгівлі. Використання форм та вплив на побудову бухгалтерського обліку в оптовій торгівлі - реалізація товарів не зберігається з надходженням коштів, що обумовлює врахування дебіторської заборгованості від моменту поставки товарів до моменту надходження платежу за них або кредиторської заборгованості, коли гроші надходять раніше відвантаження товарів. У роздрібній торгівлі - момент реалізації товарів збігає з моментом оплати готівкою. Існування різних цін при придбанні та реалізації товарів обумовлює ведення обліку за первісною вартістю або ціною реалізації. Якщо підприємства ведуть облік товарів за ціною реалізації, це обумовлює необхідність врахування торгової націнки [5, стор. 71].

Торговельна діяльність - вид підприємницької діяльності, спрямований на задоволення купівельного попиту шляхом реалізації товарів споживчого призначення та надання послуг громадського (масового) харчування. Товари (роботи, послуги) споживчого призначення - продукти праці, які володіють певними споживчими властивостями, предмети особистого, побутового, сімейного споживання, продукція громадського харчування.

1 ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК ТОВАРІВ

1.1Основы ведення фінансового обліку товарів

Товари - матеріальні цінності, які придбані і зберігаються на підприємстві з метою подальшого продажу. Товарами можуть бути продукти як фізичного, так і розумової праці, послуг, сама здатність до праці - все, що має споживчу та продажну вартість і може обмінюватися на інший товар (гроші) власником.

Згідно з П(С)БО 9 товари відносяться до запасів і є оборотними активами підприємства. Для того, щоб придбаний товар був визначений активом, повинні бути дотримані такі вимоги:

 По-перше, використання таких товарів в майбутньому повинне принести певні економічні вигоди;

 По-друге, вартість таких товарів повинна бути достовірно визначена.

Іншими словами, товар є активом, якщо існує ймовірність того, що він буде в майбутньому реалізований.

Формування первісної вартості залежить від того, яким чином товари прибули на підприємство торгівлі. Але частіше формою розрахунків за товари на підприємстві оптової торгівлі є оплата коштами.

Згідно з П(С)БО 9 поняття собівартості придбаного товару може бути застосований до товарів, придбаних за кошти, і являє собою їх первісну вартість.

Первісна вартість товарів включає такі витрати:

 Суми, сплачені постачальнику товарів, за винятком непрямих податків;

 Суми ввізного мита;

 Суми непрямих податків, що не відшкодовуються підприємству;

 Суми транспортно-заготівельних витрат, включаючи витрати, пов'язані зі страхуванням ризиків транспортування товарів;

 Інші витрати, безпосередньо пов'язані з придбанням товарів.

У більшості підприємства торгівлі купують товари для їх подальшої реалізації. В обліку товари можуть відображатися за роздрібними або за попередніми цінами.

Одиницею бухгалтерського обліку товарів є їх найменування або однорідна група (вид). Придбання товарів, як правило, оформляється договором, який укладається між постачальником і покупцем. У договорі обумовлюється номенклатура та вартість товарів, термін поставки і термін оплати, а також зобов'язання, які несуть підприємства. Надходження товарів відображається на основі накладних, товарно-транспортних накладних типової форми.

При отриманні товару необхідно перевірити відповідність його фактичної кількості і якості за даними супровідним документам та умов договору.

Залежно від умов поставки, зазначених у договорі, прийом товару здійснюється:

 На складі підприємства-покупця, якщо доставка товару здійснюється підприємством-продавцем;

 На складі підприємства-продавця, якщо доставка товару здійснюється підприємством-покупцем;

 В місці розвантаження транспортних засобів, роздрукування опломбованих транспортних засобів і контейнерів або на складі перевізника, якщо доставка здійснюється підприємствами залізничного, повітряного, водного, автомобільного транспорту.

Основним документом, який регулює порядок бухгалтерського обліку рух товарів, є Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затвердженого наказом Міністерства фінансів україни від 20.10.99 р. № 246 [4, стор. 557].

При відпуску товарів у продаж або іншому вибутті їх оцінка здійснюється проводиться по одному з методів, наведених на малюнку 3.1.

Продовження малюнка 1.1.1

Малюнок 1.1.1 - Методи оцінки запасів при їх вибутті

На малюнку 3.1 показано, що оцінку вибуття запасів можна робити за методом ідентифікованої вартості, середньозваженої собівартості, методом ФІФО, методом ЛІФО, нормативних витрат, ціни продажу.

1.2 Модель обліку товарів

Товарами називаються товарно-матеріальні цінності, придбані і що зберігають для подальшого продажу.

 

 

 

Кореспонденція рахунків бухгалтерського обліку операцій з товарами [2, стор.]

Малюнок 1.2.1 - Синтетичний і аналітичний облік товарів [5, стор. 71].

На рахунок 28 «Товари» ведеться облік руху товарно-матеріальних цінностей, що надійшли на підприємство з метою продажу. Цей рахунок використовують в основному збутові, торговельні та заготівельні підприємства і організації, а також підприємства громадського харчування.

На промислових та інших виробничих підприємствах рахунок 228 «Товари» застосовується для обліку будь-яких виробів, матеріалів, продуктів, спеціально придбані для продажу, або тоді, коли вартість матеріальних цінностей, придбаних для комплектування на промислових підприємствах, не включає в собівартість готової продукції, що виробляється на цьому підприємстві, а підлягає відшкодуванню покупцями окремо.

Постачальницькі, збутові, торгові підприємства і організації на рахунку 28 «Товари» ведуть облік також купівельної тари і тари власного виробництва, крім інвентарної тари, яка призначена для виробничих і господарських потреб та облік якої ведеться на рахунку 11 «Інші необоротні матеріальні активи» або 20 «Виробничі запаси».

Рахунок 28 «Товари» має такі субрахунки:

281 «Товари на складі»

282 «Товари в торгівлі»

283 «Товари на комісії»

284 «Тара під товарами»

285 «Торгова націнка»

На субрахунках 281 - 284 по дебету відображається збільшення товарів та їх вартості, за кредитом - зменшення.

На субрахунку 281 «Товари на складі» ведеться облік руху і наявності товарних запасів, що знаходяться на оптових і розподільних базах, складах, овочесховищах, морозильниках і т.п.

На субрахунку 282 «Товари в торгівлі» ведеться облік руху і наявності товарів, що перебувають на підприємствах роздрібної торгівлі.

На субрахунку 283 «Товари на комісії» ведеться облік товарів, переданих на комісію за договорами комісії та іншими цивільно-правових договорами, які не передбачають переходу права власності на цей товар до їх продажу. Аналітичний облік ведеться за видами товарів і підприємствам (особам)-комісіонерам.

На субрахунку 284 «Тара під товарами» ведеться облік наявності та руху тари під товарами і порожньої тари. Торгові підприємства можуть вести облік тари за середніми обліковими цінами, що встановлюються керівництвом підприємства за видами (групами) тари і цінами на тару. Різниця між цінами придбання і середніми парними цінами на тару відноситься на субрахунок 285 «Торгова націнка».

На субрахунку 285 «Торгова націнка» підприємства роздрібної торгівлі при веденні обліку товарів за продажними цінами відображають торгові націнки на товари, тобто різницю між купівельною та продажною (роздрібною) вартістю товарів. За кредитом субрахунка 285 відображається збільшення суми торгових націнок, за дебетом - зменшення (списання). списання за розрахунками суми торгової націнки на реалізовані товари відображається за дебетом субрахунка 285 і кредитом субрахунка 282 або способом сторно зворотною кореспонденцією рахунків. У звітність включається згорнуте по всіх субрахунках сальдо рахунка 28 [1, стор. 560].

№ п/п

Зміст  господарської операції

Корреспонденция счетов

Дебет

Кредит

1

2

3

4

Розділ 1. Облік надходження товарів

1

Придбані товари з подальшою оплатою:

- отримані від постачальників-платників податку на додану вартість (ПДВ) за вартістю без ПДВ

281 «Товари на складі»

282 «Товари в торгівлі ле»

63 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками »

- на суму податкового кредиту з ПДВ за операцією

641 «Розрахунки за податками і платежами»

63 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками »

- отримані від постачальників-платників НДС по вартості в сумі зобов’язання перед постачальниками

281 «Товари на складі»

282 «Товари в торгівлі»

63 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками »

Сформована торгова націнка товарів

282 «Товари в торгівлі»

285 «Торгова націнка»

2

Придбані товари при при здійсненні предоплати

- здійснений авансовий платіж за товари

371 «розрахунки по аиданим авансам»

31 «рахунки в банках»

- на суму податкового кредиту на НДС по операції

64 «розрахунки по податкам та платежам»

644 «податковийкредит»

- отримані від поста-чальників-платників податку на додану  вартість (НДС) повартості без НДС

281 «Товари на складі»

282 «Товари в торговлі»

63 «розрахунки з постачальниками і підрядниками»

- признані зобов’язання перед постачальником на суму раніше відображеного НК по НДС

644 «податковий кредит»

63 «розрахунки з постачальниками і підрядниками»

Сформирована торгова націнка товарів

282 «Товари в торговлі»

285 «Торгова націнка»

Проведено закриття рахунку обліку розрахунків з постачальниками по оплаченим і отриманим товарам

63 «розрахунки з постачальниками і підрядниками»

371 «розрахунки по виданим авансам»

3

Оприбутковано товари, повернені від покупців(способом сторно)

902 «собівартість реалізованих товарів»

281 «Товари на складі»

282 «Товари в торговлі»

Зменшено дохід від реалізації на суму продажної вартості

704 «Вирахування з доходу»

36 «Розрахунки з покупцями і замовниками»

Зменшена сума надміру нарахованого АЛЕ з ПДВ за операцією (способом сторно)

704 «Вирахування з доходу»

64 «Розрахунки за податками і платежами»

Відновлена списана сума торгової націнки повернутих товарів (способом сторно)

285 «Торгова націнка»

282 «Товари в торгівлі»

4

Оприбутковано товари, отримані у вигляді благодійних внесків (гуманітарної допомоги), цільового фінансування

28 «Товари»

48 «Цільове фінансування і цільові надходження»

5

Оприбутковано безоплатно отримані товари

28 «Товари»

718 «Дохід від безоплатно одержаних оборотних активів»

6

Оприбутковано товари, отримані від учасника (засновника) підприємства

28 «Товари»

46 «Неоплачений капітал»

1

2

3

4

7

Зараховано до складу первісної вартості товарів:

- витрати щодо страхування, митні збори, мито, суми непрямих податків, інші витрати

28 «Товари»

63 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками»,

64 «Розрахунки за податками і платежами»,

685 «Розрахунки з іншими кредиторами»,

65 «Розрахунки за страхуванням»

28 «Товари»

63 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками»,

685 «Розрахунки з іншими кредиторами»

- визначена за законодавством суму ПК з ПДВ за операцією

641 «Розрахунки за податками і платежами»

63 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками»,

685 «Розрахунки з іншими кредиторами»

8

Оприбутковано товари, раніше не обліковані на балансі, а також надлишки товарів, виявлених при інвентаризації

28 «Товари»

719 «Інші доходи від операційної діяльності»

9

Виявлені нестачі і псування товарів при прийманні вантажу з вини постачальника або транспортної організації

374 «Розрахунки за притензиям»

63 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками»,

685 «Розрахунки з іншими кредиторами»

10

Пред'явлена сума претензії до постачальника на величину різниці між сумою попередньої оплати та сумою, зазначеною в отриманих документах

374 «Розрахунки за притензиям»

63 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками»

11

Оприбутковано товари, отримані внаслідок здійснення обміну неподібними активами за бартерною угодою::

- визнаний дохід від реалізації товарів покупцям за справедливою вартістю

36 «Розрахунки з покупцями і замовниками»

70 «Доходи від реалізації»,

71 «Інший операційний дохід»

- нараховано пз з ПДВ за операцією

70 «Доходи від реалізації»,

71 «Інший операційний дохід»

641 «Розрахунки за податками і платежами»

- списано балансову вартість переданих товарів

90 «Собівартість реалізації»,

94 «Інші витрати операційної діяльності»

28 «Товари»

- оприбутковано товари за справедливою вартістю

28 «Товари»

63 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками»

- визначена за законодавством суму ПК з ПДВ за операцією

641 «Розрахунки за податками і платежами»

63 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками»

- проведено закриття рахунків

63 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками»

36 «Розрахунки з покупцями і замовниками»

Розділ 2. Переоцінка товарів

12

Списана сума, на яку первісна вартість товарів перевищує чисту вартість їх реалізації

946 «Втрати від знецінення запасів»

28 «Товари»

13

Відновлена раніше списано величина вартості товарів внаслідок збільшення чистої вартості реалізації (способом сторно)

946 «Втрати від знецінення запасів»

28 «Товари»

1

2

3

4

Розділ 3. Облік вибуття товарів

14

Реалізовані (продано) товари:

- списано собівартість реалізованих товарів

902 «Собівартість реалізованих товарів»

28 «Товари»

- отриманий дохід від реалізації товарів

36 «Розрахунки з покупцями і замовниками»,

37 «Розрахунки з різними дебіторами»

702 «Дохід від реалізації товарів»

- - нараховано пз з ПДВ за операцією

702 «Дохід від реалізації товарів»

641 «Розрахунки за податками і платежами»,

643 «Податкові зобов'язання» (на умови попередньої оплати)

15

Списана сума торгової націнки

285 «Торгова націнка»

282 «Товари в торгівлі»

або способом сторно

282 «Товари в торгівлі»

285 «Торгова націнка»

16

Виявлені нестачі і втрати від псування товарів в результаті інвентаризації

947 «Нестачі і втрати від псування цінностей»

28 «Товари»

Одночасно зарахована на позабалансовий рахунок балансова вартість списаних сум нестач і втрат від псування товарів до прийняття рішення про конкретних винуватців На балансовому рахунку

072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей» здійснюється запис про збільшення невідшкодованих сум нестач і втрат від псування товарів

17

Передано товари як внесок до статутного капіталу іншого підприємства:

- собівартість фінансової інвестиції, зазначена в устаных документах

14 «Довгострокові фінансові інвестиції»

68 «Розрахунки за іншими опрециям»

- списано собівартість переданих товарів

943 «Собівартість реалізованих виробничих запасів»

28 «Товари»

- визнаний дохід від реалізації переданих товарів

36 «Розрахунки з покупцями і замовниками»

702 «Дохід від реалізації товарів»

- нараховано пз з ПДВ за операцією

702 «Дохід від реалізації товарів»

64 «Розрахунки за податками і платежами»

- проведено закриття рахунків

68 «Розрахунки за іншими операціями»

36 «Розрахунки з покупцями і замовниками»

18

Безоплатно передані товари

949 «Інші витрати операційної діяльності»

28 «Товари»

Нараховано пз з ПДВ за операцією

949 «Інші витрати операційної діяльності»

64 «Розрахунки за податками і платежами»

19

Списана з розрахунку розподілена величина транспортно-заготівельних витрат (при їх узагальнення на окремому субрахунку обліку товарів)

15 «Капітальні інвестиції»,

23 «Виробництво»,

90 «Собівартість реалізації»,

91 «Загальновиробничі витрати»,

92 «Адміністративні витрати»,

93 «Витрати на збут»,

94 «Інші витрати операційної діяльності»

28 «Товари»

20

Списано втрати товарів, понесені внаслідок надзвичайних подій

99 «Надзвичайні витрати»

28 «Товари»

Розділ 4. Позабалансовий облік товарів

21

Прийняті товари на відповідальне зберігання

На балансовому рахунку 023 «Матеріальні цінності на відповідальному зберіганні» здійснюється запис про надходження товарів на відповідальне зберігання

22

Списано вартість товарів після їх повернення власнику

На балансовому рахунку 023 «Матеріальні цінності на відповідальному зберіганні» здійснюється запис про вибуття запасів, повернутих власнику

1

2

3

23

Отримано товари за договорами комісії (консигнації), поруки та інших подібних за змістом цивільно-правових договорів На балансовому рахунку

024 «Товари, прийняті на комісію» здійснюється запис про надходження товарів у межах договорів комісії (консигнації), поруки та інших подібних за змістом цивільно-правових договорів

24

Списано вартість товарів після виконання умов договорів комісії (консигнації), поруки та інших подібних за змістом цивільно-правових договорів

На балансовому рахунку 024 «Товари, прийняті на комісію» здійснюється запис про вибуття товарів після виконання умов договорів комісії (консигнації), поруки та інших подібних за змістом цивільно-правових договорів

1.3 Облік господарської діяльності підприємства

ТОВ «Меблі-Прогрес» займається виготовленням корпусних та м'яких меблів. Воно розташоване в орендованому будинку, в якому є виробничі приміщення та офіс. Нормальна виробнича потужність підприємства - 1000 од. продукції, фактичний обсяг виробництва - 800 од., обсяг реалізації - 500 од.

Таблиця 1.3.1

Калькуляція одиниці виробу: стіл комп'ютерний (кутовий)

№ п/п

Статті калькуляції

Сума, грн.

1

2

3

1

Матеріальні розходи:

1.1

ДСП

375

1.2

ДВП

23,33

1.3

Фурнітура

83,33

1.4

Папір

12,5

1.5

ПВХ

42,92

1.6

Клей

8,33

2

Сума матеріальних розходів

545,41

3

Заробітня плата

85

4

Нарахування на заробітню плату (37%)

31,45

5

Накладні розходи

53,78

6

Адміністративні розходи

30

7

Розходи на збут

30

8

Повна собівартість

775,64

9

Рентабельність(10%)

77,56

10

ПДВ(20%)

170,64

11

Цена одиниці виробу

1023,84

Аналітичні розшифрування статей калькуляції (общепроизводствен-вих, адміністративних витрат і витрат на збут) можна переглянути в таблиці 1.3.2

Таблиця 1.3.2

Аналітичні розшифрування статей калькуляції

Найменування

Сума витрат на од., грн

Сума на весь обсяг, грн

Вид витрат

1

2

3

4

1. Загальновиробничі витрати

Арендная плата

600

7200

Постійні

Комунальні платежі

400

4800

Постійні

Амортизація основних засобів

200

2400

Постійні

Зарплата начальника цеху з нарахуваннями

1300

15600

Постійні

Освітлення та опалення

440

5280

Постійні

Електроенергія

6

4800

Змінні

Додаткові матеріали

5

4000

Змінні

Упаковка

7,5

6000

Змінні

РАЗОМ

х

50080

х

2. Адміністративні витрати

Зарплата администратора з нарахуваннями

1500

18000

Постійні

Арендная плата

450

5400

Постійні

Комунальні платежі

250

3000

Постійні

Опалення

300

3600

Постійні

РАЗОМ

х

30000

х

3. Витрати на збут

Содержание склада

1000

12000

Постійні

Ремонт склада

400

4800

Постійні

Зарплата кладовщика

700

8400

Постійні

Реклама

200

2400

Постійні

Транспортировка готовой продукции

200

2400

Постійні

ИТОГО

х

30000

х


Розподіл накладних витрат згідно нормальної виробничої потужності видно з таблиці 1.3.3.

Таблиця 1.3.3

Розподіл ОПР згідно нормальної виробничої потужності

№ п/п

Показатели

Всего

На 1 ед. базы распределения

Включение ОПР в

Производственную себестоимость

Себестоимость реализации

1

2

3

4

5

6

1

Нормальная производственная мощность, ед.

1000

2

ОПР принормальной мощности, из них:

53780

2.1

Переменные

18500

18,5

2.2

Постоянные

35280

35,28

3

Фактическая мощность, ед.

800

4

Фактические ОПР:

50080

4.1

Переменные

14800

18,5

14800

4.2

Постоянные:

35280

44,1

4.2.1

Постоянные распределенные

28224

35,28

28224

4.2.2

Постоянные нераспределенные

7056

7056

Виробнича собівартість= 545,41 * 800 + (85 + 31,45) * 800 + + 14800 + 35280 = 579568 (грн.)

Собівартість реалізації= 545,41 * 500 + (85 + 31,5) * 500 + 18,5 * 500+ + 35,28 * 500 + 7056 = 364901 (грн.)

Собівартість залишку готової продукції на складі = 579568 - 364901 = = 214667 (грн.)

Відображення операцій по виготовленню і реалізації продукції підприємства «Меблі-Прогрес» у бухгалтерському обліку, використовуючи рахунки восьмого і дев'ятого класу Плану рахунків одночасно, можна побачити в Журналі реєстрації господарських операцій (дивися таблицю 1.3.4)

Таблиця 1.3.4

Журнал реєстрації господарських операцій

№ п/п

Содержание хозяйственных операций

Сумма, грн.

Корреспонденция счетов

Дт

Кт

1

2

3

4

5

1

Отражены материальные расходы

442728

80

20

2

Зарплата и начисления

143560

81,82

66,65

3

Амортизация основных средств

2400

83

13

4

Прочие операционные расходы

100680

84

685

5

Налоговый кредит

20136

641

685

6

Списаны элементы производственных расходов по видам деятельности:

6.1

Материальные расходы

4000

91

80

6.2

Ремонт склада

4800

93

80

6.3

Расходы на оплату труда и начисления

21600

91

81,82

18000

92

81,82

10800

93

81,82

6.4

Амортизация

2400

91

83

6.5

Прочие операционные расходы

22080

91

84

12000

92

84

14400

93

84

7

Произведена готовая продукция

579568

26

23

8

Списание ОПР

43024

23

91

9

Списание ОПР на себестоимость

7056

90

91

10

Реализованы компьютерные столы

426600

361

702

11

Отражено налоговое обязательство по НДС

85320

702

641

12

Получены денежные средства за реализованный товар

511920

311

361

13

Списана себестоимость реализованной продукции

364901

901

26

14

Списание административных расходов на финансовый результат

30000

79

92

15

Списание сбытовых расходов на финансовый результат

30000

79

93

16

Списание себестоимости реализации на финансовый результат

364901

79

901

                         Продолжение таблицы 1.3.4

1

2

3

4

5

17

Списание доходов на финансовый результат

426600

702

79

18

Отражен налог на прибыль

424,75

981

641

19

Списание налога на прибыль на финансовый результат

424,75

79

981

20

Отражение перечисления налогов в бюджет

65608,75

641

311

21

Отражена чистая прибыль

1274,25

79

44

2 ПОДАТКОВИЙ ОБЛІК ТОВАРІВ

2.1 Облік податку на додану вартість

Об'єктом оподаткування є операції з:

1. поставки товарів, місце надання яких знаходиться на митній території України;

2. ввезення товарів у митному режимі імпорту або реімпорту.

З метою оподаткування до імпорту також прирівнюються:

 ввезення з-за межами митного кордону України на митну тер-риторию України товарів за договорами лізингу), застави та іншими договорами, які не передбачають передання права власності на такі товари або передбачають їх обмін на корпоративні права чи цінні папери, у тому числі якщо таке ввезення пов'язаний з поверненням товарів у зв'язку з припиненням дії зазначених договорів;

 поставка товарів з території безмитних магазинів на митну територію України для вільного обігу (крім території двох безмитних магазинів);

3. вивезення товарів у митному режимі експорту або реекспорту.

З метою оподаткування до експорту товарів також прирівнюються:

 вивезення товарів за межі митного кордону України за договорами фінансового лізингу), застави та іншими договорами, які не передбачають передання права власності на такі товари або передбачають їх обмін на корпоративні права чи цінні папери, у тому числі якщо таке вивезення пов'язаний з припиненням дії зазначених договорів;

 поставка товарів з митної території України на територію безмитних магазинів;

 передача товарів, оформлених у митному режимі експорту, під митний режим митного складу, для подальшого вивезення таких товарів з митної території України.

База оподаткування операції з поставки товарів визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеним за вільними цінами, але не нижче за звичайні ціни, з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов'язкових платежів), згідно із законами України з питань оподаткування (за винятком податку на додану вартість, а також збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового рухомого зв'язку, що включається в ціну товарів). До складу договірної вартості включаються будь-які суми коштів, які передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу в зв'язку з компенсацією вартості товарів.

При поставці товарів без оплати або з частковою оплатою їх вартості коштами у межах бартерних операцій, здійснення операцій з передачі товарів, натуральних виплат у рахунок оплати праці фізичним особам, передачі товарів у межах балансу платника податку для невиробничого використання, витрати на які не відносяться до валових витрат обігу) і не підлягають амортизації, а також пов'язаній з продавцем особі чи суб'єкту підприємницької діяльності, який не зареєстрований як платник податку, база оподаткування визначається виходячи з фактичної ціни операції, але не нижче звичайних цін.

Для товарів, які імпортуються на митну територію України платниками податку, базою оподаткування є договірна вартість таких товарів, але не менша митної вартості, зазначеної у ввізній митній декларації з урахуванням витрат на транспортування, навантаження, розвантаження, перевантаження та страхування до пункту перетину митного кордону України, сплати брокерських, агентських, комісійних та інших видів винагород, пов'язаних з імпортом таких товарів, плати за використання об'єктів інтелектуальної власності, що належать до таких товарів, акцизних зборів, ввізного мита, а також інших податків, зборів (обов'язкових платежів), за винятком податку на додану вартість, що включаються у ціну товарів згідно з законами України з питань оподаткування. Визначена вартість перераховується в українські гривні за валютним курсом Національного банку України, що діяв на кінець операційного дня, що передує дню, в якому товар вперше підпадає під режим митного контролю відповідно до митного законодавства.

Якщо після поставки товарів здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за поставкою перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів особі, яка їх надала, суми податкових зобов'язань (АЛЕ) та податкового кредиту (ПК) постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню.

У випадках, коли платник податку здійснює підприємницьку діяльність з продажу вживаних товарів, придбаних у осіб, не зареєстрованих платниками податку, базою оподаткування є комісійна винагорода такого платника податку.

У разі, якщо платник податку здійснює операції з поставки товарів, які є об'єктом оподаткування згідно з пунктом 3.1 статті 3 цього Закону, під забезпечення боргових зобов'язань покупця, надане такому платнику податку у формі простого або переказного векселя або інших боргових інструментів, випущених таким покупцем або третьою особою, базою оподаткування є договірна вартість таких товарів.

При наданні послуг з транзитного перевезення товарів з митної території України база оподаткування розраховується виходячи з вартості послуг за такою транзитного перевезення, наданих на митній території України.

Звільняються від оподаткування операції з:

- поставки товарів спеціального призначення для інвалідів за переліком, встановленим Кабінетом Міністрів України;

- надання благодійної допомоги, а саме безоплатна передача товарів особам, визначеним абзацами «а», «б» і «е» підпункту 7.11.1 статті 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»;

- поставки товарів, передбачених для власних потреб дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав і представництв міжнародних організацій в Україні, а також для використання дипломатичним персоналом цих дипломатичних місій та членам їх сімей, які проживають разом з особами цього персоналу;

- імпорту товарів морського промислу, здобутих судами.

- тимчасового ввезення на митну територію України та подальшого вивезення [6, стор. 45].

2.2 Облік податку на прибуток

Так як торгове підприємство здійснює діяльність, спрямовану на отримання прибутку як на території України, так і за її межами, то воно є платником податку на прибуток.

Об'єктом оподаткування є прибуток, який визначається шляхом зменшення суми скоригованого валового доходу звітного періоду, визначеного згідно з пунктом 4.3 цього Закону на:

- суму валових витрат платника податку, визначених статтею 5 цього Закону;

- суму амортизаційних відрахувань, нарахованих згідно із статтями 8 і 9 цього Закону.

Валовий доход - загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, її континентальному шельфі, виключній (морській) економічній зоні, так і за її межами.

Валовий дохід включає:

1. Загальні доходи від продажу товарів, у тому числі допоміжних та обслуговуючих виробництв, що не мають статусу юридичної особи;

2. Доходи з інших джерел, у тому числі, але неисключительно, у вигляді:

 сум безповоротної фінансової допомоги, отриманої платником податку у звітному періоді, вартості товарів, безоплатно наданих платнику податку у звітному періоді, крім їх надання неприбутковим організаціям згідно з пунктом 7.11 статті 7 цього Закону та у межах таких операцій між платником податку та його відокремленими підрозділами, що не мають статусу юридичної особи, крім випадків, визначених у частині четвертій статті 3 Закону України «Про списання вартості несплачених обсягів природного газу»;

 вартості матеріальних цінностей, переданих платнику податку згідно з договорами схову (на відповідальне зберігання) та використаних ним у власному виробничому або господарському обороті;

 сум акцизного збору, сплачених (нарахованих) покупцями підакцизних товарів (за їх рахунок) на користь платника такого акцизного збору, уповноваженого законом вносити його до бюджету.

Не включаються до складу валового доходу:

1. Суми податку на додану вартість, отримані (нараховані) платником податку на додану вартість, нарахованого на вар-тість продажу товарів, за винятком випадків, коли підприємство-продавець не є платником податку на додану вартість;

Валові витрати виробництва та обігу - сума будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній та нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів, які придбаваються таким платником податку для їх подальшого використання у власній господарській діяльності.

Валові витрати:

1. Суми будь-яких витрат, сплачених (нарахованих) протягом звітного періоду у зв'язку з продажем товарів;

2. Вартість товарів, добровільно перераховані (передані) протягом звітного року до Державного бюджету України або бюджетів місцевого самоврядування, до неприбуткових організацій, визначених у пункті 7.11 статті 7 цього Закону;

3. Суми витрат, пов'язаних з підтвердженням відповідності продукції, систем якості, систем управління якістю .

Не включаються до складу валових доходів витрати на:

1. Сплату податку на додану вартість, включеного до ціни товарів, що придбаваються платником податку для виробничого і невиробничого користування.

Для платників податку на прибуток підприємств, які не зареєстровані як платники податку на додану вартість, до складу валових витрат виробництва (обігу) входять суми податків на додану вартість, сплачених у складі ціни придбання товарів, вартість яких відноситься до валових витрат такого платника податку.

У разі, якщо платник податку на прибуток, зареєстрований як платник податку на додану вартість, одночасно здійснює операції з продажу товарів, що оподатковуються податком на додану вартість та звільнені від оподаткування або не є об'єктом оподаткування таким податком, податок на додану вартість, сплачений у складі витрат на придбання товарів, які відносяться до складу валових витрат, включається відповідно до валових витрат.

2. Сплату вартості торгових патентів, що враховується у зменшення податкових зобов'язань платника податків у порядку, передбаченому пунктом 16.3 цього Закону.

3. Суми збитків платника податку, понесених у зв'язку з продажем товарів або їх обміном за цінами, що нижчі за звичайні, пов'язаним з таким платником податку особам.

Особливості віднесення витрат подвійного призначення до складу валових витрат платника податку - витрати платника податку на проведення передпродажних та рекламних заходів стосовно товарів, які продаються (надаються) такими платниками податків.

Особливості визначення складу витрат на оплату праці - з урахуванням норм пункту 5.3 цієї статті до складу валових витрат платника податку відносяться витрати на оплату праці фізичних осіб у вигляді відшкодувань вартості товарів.

Платник податку веде податковий облік приросту (убутку) балансової вартості товарів на складах, витрати на придбання та поліпшення яких включаються до складу валових витрат згідно з цим Законом (за винятком тих, що отримані безкоштовно).

Вартість товарів оплачених, але не отриманих (не оприбуткованих) платником податку-покупцем в приріст товарів не включається.

Вартість товарів оплачених, але не відвантажених (не знятих з обліку) платником податку-продавцем спад товарів не включається.

У разі коли балансова вартість таких запасів на кінець звітного періоду перевищує їх балансову вартість на початок того ж звітного періоду, різниця включається до складу валових доходів платника податку у такому звітному періоді.

У разі коли балансова вартість таких запасів на кінець звітного періоду менше їх балансової вартості на початок того ж звітного періоду, різниця включається до складу валових витрат платника податку у такому звітному періоді.

Якщо платник податку приймає рішення про уцінку (дооцінку) това-рів згідно з правилами бухгалтерського обліку, то така уцінка (дооцінка) з метою податкового обліку не змінює балансову вартість товарів та валові доходи або валові витрати такого платника податку, пов'язані з придбанням таких товарів.

У разі, якщо після продажу товарів здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи перерахунок у випадках повернення проданих товарів або права власності на такі товари продавцю, платник податку-продавець та платник податку-покупець здійснюють відповідний перерахунок валових доходів або валових витрат у звітному періоді, в якому відбулася така зміна суми компенсації [6, стор. 10].

3 ДОКУМЕНТАЛЬНЕ ФОРМУВАННЯ ІНФОРМАЦІЇ З ОБЛІКУ ТОВАРІВ

3.1 Відображення облікової інформації в первинних документах

Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій.

Таблиця 3.1.1

Первинні документи з обліку товарів

Наименование документа

Назначение документа

1

2

Доверенность (ф. № М-2)

Предназначена для подтверждения права отдельного должностного лица вступать доверенным лицом предприятия при получении товаров

Приходный ордер (ф. № М-4)

Используется на складе, заполняется в день поступления товаров при отсутствии разногласий с документами поставщика

Товарно-транспортная накладная (ф. № 1-ТН)

Комбинированный документ, который состоит из трех самостоятельных разделов: ведомости про груз, погрузо-разгрузочные работы, другая информация

Акт о приеме материалов (ф. № М-7)

Используется при принятии запасов, если есть разногласия с документами поставщика, или когда товары   прибыли без документов. Используется для учета поступления запасов и для направления листа – претензий поставщику

Счет-фактура

Расчетный документ, который выписывается поставщиком на имя покупателя на каждую партию отгруженных товаров

Накладная на отпуск товарно-материальных ценностей (ф. № М-20)

Документ является основой для списания товарно-материальных ценностей, для оприходования их предприятием-получателем и для разрешения на вывоз из территории предприятия поставщика, а также для их складского, оперативного и бухгалтерского учета

Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені документи [3, ряд.6].

3.2 Систематизація інформації в облікових регістрах

Таблиця 3.2.1

Облікові регістри обліку товарів

Наименование документа

Назначение документа

1

2

Ведомость 5.1

Ведется в разрезе материально ответственных лиц, мест хранения и расходования. В ведомости определяется сумма и средний % транспортно-заготовительных расходов, а также фактическая себестоимость израсходованных товаров

Журнал учета пришедших грузов

Используется для регистрации транспортных документов, связанных с получением грузов и оприходованием их на склад

Карточка складского учета материалов (ф. № М-12)

Отображается наличие материалов на складе

Материальный ярлык (ф. № М-16)

Характеристики материалов каждого номенклатурного номера по месту хранения, служит для материальных ценностей паспортом

Ведомость учета остатков материалов на складе

Используется для взаимосвязи складского и бухгалтерского учета

3.3 Відображення обліку товарів у формах фінансової звітності

Таблиця 3.3.1

Відображення обліку товарів у формах фінансової звітності

Наименование формы отчетности

Раздел

Статья

1

2

3

Баланс

2 раздел Актива, строка 140

«Товары»

      

Продолжение таблицы 3.3.1

1

2

3

Отчет о финансовом результате

Строка 040, 035

«Чистый доход от реализации продукции», «Себестоимость реализованной продукции»

Примечание к годовой финансовой отчетности

Строка 910

«Товары»

3.4 Схема документообігу товарів

Рисунок 3.4.1 - Схема документооборота товаров

ВЫВОДЫ

Торговельна діяльність - вид підприємницької діяльності, спрямований на задоволення купівельного попиту шляхом реалізації товарів споживчого призначення та надання послуг громадського (масового) харчування.

Товари (роботи, послуги) споживчого призначення - продукти праці, які володіють певними споживчими властивостями, предмети особистого, побутового, сімейного споживання, продукція громадського харчування.

Основним документом, який регулює порядок бухгалтерського обліку рух товарів, є Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затвердженого наказом Міністерства фінансів україни від 20.10.99 р. № 246.

При продажу (відпуску) товарів їх вартість дозволяється списувати з застосуванням таких методів оцінки:

- Ідентифікована вартість;

- Середньозважена собівартість;

- Собівартості перших за часом надходження запасів (ФІФО);

- Собівартості останніх за часом надходження запасів (ЛІФО);

- Нормативні витрати;

- Ціни продажу.

При обліку організацією, що займається роздрібною торгівлею, товарів за продажними цінами різниця між вартістю придбання і вартістю за продажними цінами (знижки, накидки) відображається у бухгалтерській звітності окремою статтею.

Відвантажені товари відображаються в бухгалтерському балансі за фактично засвоєно-ської (або нормативної - планової) повної собівартості, що включає разом з виробничою собівартістю витрати, пов'язані з реалізацією (збутом) продукції, що відшкодовуються договірної (контрактної) ціною.

Кінцевий фінансовий результат (прибуток або збиток) складається з фінансового результату від реалізації товарів, основних коштів та іншого майна підприємства торгівлі і доходів від позареалізаційних операцій, зменшених на суму витрат за цими операціями.

Виручка від реалізації товарів визначається або по мірі її оплати (при безготівкових розрахунках - після надходження коштів за товари на рахунки в установах банків, а при розрахунках готівкою - після надходження коштів у касу), або за відвантаженням товарів і наданням покупцю (замовнику) розрахункових документів.

Надходження, переміщення і відпуск товарно-матеріальних цінностей оформляються первинними документами в кількісному і вартісному вираженні. Форми первинних облікових документів визначаються і встановлюються організацією у складі застосовуваної нею системи облікової документації для реєстрації господарських операцій (відповідно до затверджених форм первинної облікової документації в торгівлі).

Синтетичний облік наявності і руху товарів здійснюється в де-ніжною одиниці України на рахунках обліку товарів за Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і Інструкції про його застосування, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 19.04.2001 р. № 186.

Облік товарів веде матеріально відповідальна особа. Цей облік може бути організований різними способами в залежності від способу зберігання товарів (партіонний або сортовий).

При будь-якому способі зберігання матеріально відповідальні особи ведуть облік товарів у натуральному вимірі на підставі прибуткових і видаткових товарних документів або в натуральному та вартісному вимірах одночасно.

ький тижневик «Баланс», спец випуск, лютий 2000;

4. Бухгалтерський облік в Україні. Навч. посібник. За ред. Р.Л. Хом'як яка. - 2-ге вид.,доп. і перероб. - Львів: «ІНТЕЛЕКТ +», 2003. - 820 с.;

5. Всеукраїнська професійна бухгалтерська газета - студентам. Фінансовий облік, 2005;

6. Всеукраїнська професійна бухгалтерська газета «Все про бухгалтерський облік», № 86 (1119), 20.09.2005;

7. Бутинець Ф.Ф. Теорія бухгалтерського обліку: Підручник для студентів вузів спеціальності «Облік та аудит». - Житомир: ЖІТУ, 200. - 640 с.;

8. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 20.10.99 р. № 246;

9. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99;

10. Ткаченко Н.М. Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах України: Підручник для студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів. К.: А.С.К., 2001. - 784 с.


Оцінка вибуття запасів

Ідентифікована вартість

Передбачає особливу маркування кожної одиниці запасів, що дозволяє в яке-або дого-мя визначити вартість, а також визначити дату використання кожної одиниці запасів визначе-нарахованого виду, собівартість витраченого запасу і вартість запасів, що залишилися.

Середньозважена собівартість

. Визначається шляхом сумарної вартості залишку таких запасів на початок звітного місяця і вартості одержаних у звітному періоді запасів на сумарну кількість запасів на початок звітного місяця і отримані протягом звітного місяця

Собівартості перших за часом надходження запасів, (ФІФО)

Базується на думці, що запаси використовуються у тій послідовності, у якій вони надходили на підприємство, тобто запаси, які перші відпускаються у виробництво, оцінюються за собівартістю перших за часом надходження запасів.

Собівартість по-следних за часом-ні прибуття заході-сов (ЛІФО)

Базується на думці, що запаси використовуються у тій послідовності, яка є протилежним їх надходження на підприємство, тобто запаси, які перші відпускаються у виробництво, оцінюються за собівартості останніх за часом надходження запасів. При використанні цього методу у примітках до фінансової звітності відображається різниця між вартістю запасів, зазначеної на дату балансу в обліку і звітності, і найменшої вартості, нарахованої з використанням методу середньозваженої собівартості, ФІФО, чистої вартості реалізації.

Цены продаж

Нормативные затраты

Полягає у використанні норм витрат на одиницю продукції, які встановлені підприємством з урахуванням нормальних рівнів використання запасів, праці, виробничих потужностей діючих цін. Для забезпечення максимального наближення нормативних затрат до фактичних норм витрат, ціни в нормативній базі повинні регулярно перевірятися і переглядатися

Базується на застосуванні підприємствами роздрібної торгівлі середнього відсотка торговельної націнки товарів. Цей метод можуть використовувати підприємства, що мають значну і змінну номенклатуру товарів з приблизно однаковим рівнем торговельної націнки. Собівартість реалізованих товарів визначається як різниця між продажною вартістю реалізованих товарів і сумою торгової націнки на ці товари.

Синтетичний та аналітичний облік товарів

Аналитический учет

Синтетичний облік

Ведеться за найменуваннями, партіям, групами, видами товарів, сортами, місць зберігання

Рахунок 28 «Товари» за відповідними субрахунками

Документальное оформление движения товаров

Складской учет товаров

Поступление и отпуск товаров на сторону

- доверенность (ф. № М-2)

- приходный ордер (ф. № М-4)

- товарно-транспортная накладная (ф. № 1-ТН)

- акт о приеме материалов (ф. № М-7)

- счет-фактура

- накладная на отпуск товарно-материальных ценностей (ф. № М-20)

- карточка складского учета материалов (ф. № М-12)

- материальный ярлык (ф. № М-16)

- журнал учета пришедших грузов

- ведомость учета остатков материалов на складе

Отображение в учетных регистрах

лавная книга по счету 28 «Товары»

Формы отчетности № 1, 2

Оборотная ведомость

Журнал 5, Журнал 5А и Ведомость 5.1 аналитического учета запасов – записи в регистрах ведутся на основании первичных и сводных учетных документов.




1. дуга штрафной в 10 ярдах от точки пенальти Размеры стадиона- Матчи лиги- Длина- минимум 90 метров максимум
2. Опричин
3. Экка и политика
4. Понятие и виды цiнних паперiв
5. Паблик рилейшнз как стратегическая функция менеджмента.html
6. UC2 исключительно для ВТГР Получение карбидов- 2 метал
7. Альтернативная стоимость блага это- количество благ от которых необходимо отказаться чтобы иметь возмо
8. некая простая и неделимая духовая сущность которая замкнута в себе и не имеет возможности влиять на другие
9. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора біологічних наук Дніпропетров
10. Изображение Диониса в виде козла и быка
11. В зависимости от жанра текста оригинала различают научнотехнический перевод художественный перевод быто.
12. тема оценивания Перечень контрольных вопросов к экзамену 1.
13. Важная особенность материальной культуры неидентичность материальной жизни общества а также всякой мате
14. 22 июля 2010 г
15. Лабораторна робота 2 Дослідження розгалужених кіл методом вузлових потенціалів і методом накладання
16. Развитие творческих способностей детей в группах продленного дня. Из опыта работы.html
17. Цена и стоимость продукта Этапы разработки нового товара или услуги
18. кредитная и банковская системы Спрос на деньги и предложение денег в рыночной экономике
19. Реферат - Татарский костюм
20. Контрольная работа- Развитие познавательных интересов у дошкольников в процессе ознакомления с природой