Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Ми

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

13

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

УЖВА  Алла Миколаївна

УДК 339.13:664.12 (477.73)

УДОСКОНАЛЕННЯ ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ФУНКЦІОНУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО РИНКУ ЦУКРУ

08.00.04 –економіка та управління підприємствами

(економіка сільського господарства і АПК)

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Миколаїв - 2008

        Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Миколаївському державному аграрному університеті

Міністерства аграрної політики України.

Науковий керівник:  доктор економічних наук, професор

           Топіха Іван Наумович,

                                               Миколаївський державний аграрний університет,

                                               завідувач кафедри економіки сільського

господарства.

        Офіційні опоненти:  доктор економічних наук, професор

                                             Харківський Дмитро Федорович,  

                                             Одеська національна академія харчових технологій,

завідувач кафедри менеджменту та фінансів;

                                               кандидат економічних наук, доцент

                                               Вернюк Наталія Олександрівна,

                                               Уманський державний аграрний університет,

доцент кафедри менеджменту організації.

        Захист відбудеться “19” червня 2008 року о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 38.806.01 у Миколаївському державному аграрному університеті за адресою: 54010, м. Миколаїв, вул. Паризької комуни 9, конференц-зала.

        З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Миколаївського державного аграрного університету за адресою 54010, м. Миколаїв, вул. Карпенка, 73.

        Автореферат розісланий  “14”  травня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради                                                                В.Ф. Клочан

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Провідне місце у формуванні нових виробничих відносин належить економічним механізмам їх регулювання. Сучасні механізми повинні не тільки усунути функціонування адміністративно-командних методів, що склалися і ще залишаються в практичній діяльності, але й утвердити принципи життєдіяльності підприємств в ринкових умовах.

Процес переходу до ринкової економіки спричинив ряд негативних тенденцій в розвитку стратегічних галузей агропромислового комплексу України, зокрема, цукробуряковому підкомплексі. Ефективному функціонуванню підкомплексу заважає: безсистемний перехід до невизначеного економічного механізму господарювання; відсутність концептуального бачення економічних перетворень у цукробуряковому підкомплексі; усунення держави від регулювання цукробуряковим підкомплексом.

Подолання кризової ситуації в цукробуряковому підкомплексі, створення умов для його функціонування вимагають розробки і реалізації системи економічних та ринкових важелів впливу на ринок цукру з метою забезпечення його подальшого функціонування.

Питання економічного механізму функціонування ринку цукру на державному  рівні  розглядалися  в  наукових  працях  Борщевського  П.П.,  Бурика А.Ф., Варченко О.М., Вернюк Н.О., Зайця О.С., Зельднера А.Г.,  Імаса І.В., Кваші С.М., Коденської М.Ю., Пиркіна В.І., Слюсара В.Д., Стасіневича С.А., Фурси А.В., Харківського Д.Ф., Шпичака О.М., Ярчука М.М., Яценка В.М. та інших дослідників. Проте проблеми організації інфраструктури та застосування економічних важелів регулювання ринку цукру, механізму взаємовідносин між партнерами цукробурякового підкомплексу на регіональному рівні залишаються не вирішеними. Актуальність розв’язання цих питань зумовила вибір теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідної роботи Миколаївського державного аграрного університету на тему “Стратегія розвитку ринку продукції та удосконалення економічних відносин в АПК”, яка є складовою програми наукових досліджень “Розробити пропозиції по організації ефективного виробництва в господарських формуваннях ринкового типу” (номер державної реєстрації 0102U00259).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка обґрунтованих наукових і практичних рекомендацій та пропозицій щодо вдосконалення економічного механізму функціонування регіонального ринку цукру.

Для досягнення поставленої мети були визначені такі завдання:

  •    дослідити та систематизувати теоретичні і методичні аспекти економічного механізму регулювання ринку цукру в умовах ринкової економіки;
  •    проаналізувати сучасний стан та тенденції розвитку виробничо-господарської діяльності бурякосійних господарств та цукрових заводів Причорноморського регіону;
  •    дати оцінку ефективності діяльності виробничих структур цукробурякового підкомплексу;
  •    охарактеризувати формування попиту і пропозиції на ринку цукру та цукрових буряків в регіоні;
  •    провести аналіз цінової ситуації на ринку цукру і цукрових буряків;
  •    надати обґрунтовані пропозиції щодо вдосконалення складових економічного механізму функціонування регіонального ринку цукру на державному рівні;
  •    розробити рекомендації щодо вдосконалення механізму економічних взаємовідносин між учасниками цукробурякового підкомплексу;
  •    побудувати організаційну схему інфраструктури регіонального ринку цукру;
  •    розробити оптимальну виробничо-галузеву структуру вирощування цукрових буряків та виробництва цукру в Причорноморському регіоні на основі використання економіко-математичної моделі.  

Об’єктом дослідження є процеси формування ринків сільськогосподарської продукції та складові економічного механізму їх регулювання в сучасних умовах.

Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних підходів та економіко-організаційних заходів щодо удосконалення економічного механізму функціонування регіонального ринку цукру.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дисертаційного дослідження є основні положення економічної теорії, наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених з даної проблеми, законодавчі та нормативно-правові акти органів державної влади України з питань регулювання ринку цукру.

Залежно від спрямованості поставлених завдань при проведенні дослідження використовувалась низка методів, зокрема: діалектичний та абстрактно-логічний (під час узагальнення теоретичних і методичних основ економічного механізму регулювання ринку цукру); метод термінологічного аналізу (при вивченні та систематизації понять “ринок”, “економічний механізм”); монографічний (при висвітленні поглядів учених на розвиток ринку цукру, вивченні процесу його становлення, зарубіжного досвіду формування економічного механізму ринку цукру); статистичних групувань (у процесі вивчення впливу рівня концентрації виробництва на економічну ефективність вирощування цукрових буряків); порівняльний (при аналізі стану, розвитку і ефективності виробництва цукрових буряків і цукру в Причорноморському регіоні); графічний (при вивченні динаміки і структурних змін показників розміру цукробурякового підкомплексу); екстраполяції (для розробки прогнозу урожайності цукрових буряків); кореляційно-регресійний (для виявлення залежності між показниками витрат на 1 га посіву цукрових буряків, а також виробничої собівартості 1 т цукру та факторів, що їх формують); метод Дельфі (для проведення анкетного опитування з проблем цукробурякового підкомплексу); економіко-математичного моделювання (для визначення оптимальних параметрів підкомплексу для забезпечення потреб регіонального ринку цукру); розрахунково-конструктивний (у процесі розробки бізнес-плану щодо впровадження автоматизованої системи управління виробничим процесом випарної установки на АТВТ “Гілея”).

Джерелами інформації для проведення дисертаційного дослідження слугували: законодавчо-нормативні акти України щодо регулювання цукробурякового підкомплексу, статистичні дані Державного Комітету статистики України та Головного управління статистики в Миколаївській області; первинні документи та фінансова звітність бурякосійних господарств і цукрових заводів Причорноморського регіону, монографії та публікації вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів з досліджуваної проблеми, інші джерела.  

Наукова новизна одержаних результатів:

      вперше:

  •    науково обґрунтований механізм розподілу кінцевих результатів діяльності між учасниками інтегрованого формування, в основу якого покладено розподіл грошової виручки від реалізації цукру між партнерами пропорційно частки ціни на цукрові буряки в ціні цукру;

удосконалено:

  •    методичні підходи до визначення ціни на цукрові буряки і цукор з урахуванням показників урожайності та цукристості цукрових буряків, коефіцієнту вилучення цукру;
  •    механізм взаємного кредитування учасників інтегрованого формування, в основу якого покладено розподіл власних вільних грошових коштів партнерів з метою забезпечення їх потреби в кредитних ресурсах;
  •    виробничо-галузеву структуру цукробурякового підкомплексу Причорноморського регіону у напрямку забезпечення стабільності і пропорційності розвитку цукробурякового підкомплексу з використанням економіко-математичної моделі;

дістали подальший розвиток:

  •    складові економічного механізму регулювання ринку цукру (система бюджетної підтримки галузі, цінова, кредитно-фінансова, податкова політика, важелі експортно-імпортної діяльності), дія яких спрямована на забезпечення підвищення ефективності виробництва та стабілізації ринку цукру;
  •    наукові та прикладні засади інтеграційних процесів у цукробуряковому підкомплексі, які обумовлюються створенням інтегрованого формування (асоціації) із залученням торговельних, обслуговуючих підприємств для покращення результатів господарювання;
  •    система показників оцінки розвитку та функціонування ринку цукру. При цьому по кожному напрямку маркетингового дослідження ринку цукру запропоновано конкретні специфічні показники.

Практичне значення одержаних результатів. Найбільшу цінність для практики господарювання виробничих структур цукробурякового підкомплексу мають такі розробки: модель оптимізації виробничо-галузевої структури цукробурякового підкомплексу Причорноморського регіону та схема інфраструктури регіонального ринку цукру, які враховані працівниками Головного управління сільського господарства і продовольства Миколаївської обласної державної адміністрації при складанні відповідних програм (довідка № 104/01/09-01-28/08  від 11 березня 2008 року).

Пропозиції здобувача щодо здійснення механізму взаємного кредитування учасників асоціації за рахунок їх власних вільних грошових ресурсів; створення бюджетних контор у районах; розробки середньострокового прогнозу виробництва цукру; запровадження методики розподілу грошової виручки від реалізації цукру між учасниками створеного інтегрованого формування пропорційно частки ціни коренеплодів у ціні цукру, прийняті працівниками Первомайської районної державної адміністрації Миколаївської області до використання у практичній діяльності (довідка № 174-01-41 від 14 березня 2008 року).

Розроблений бізнес-план для одержання короткострокового кредиту банку з метою впровадження автоматизованої системи управління виробничим процесом випарної установки щоб зменшити втрати цукру в процесі виробництва. Запропонована схема створення на базі цукрового заводу асоціації прийнятті правлінням АТВТ “Гілея” Первомайського району Миколаївської області для впровадження у практику (довідка № 249 від 17 березня 2008 року).

Теоретичні та прикладні розробки автора за дисертаційного дослідження використовуються у навчальному процесі при викладанні дисциплін: “Економіка підприємств”, “Державне регулювання економіки” для підготовки бакалаврів, спеціалістів у Миколаївському державному аграрному університеті (довідка № 432 від 5 березня 2008 року).     

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота виконана автором самостійно. Представлені в дисертації наукові результати з теоретико-методологічних і прикладних питань, висновки і рекомендації щодо шляхів вдосконалення економічного механізму функціонування регіонального ринку цукру є особистими розробками автора.

Апробація результатів дисертації. Основні положення, наукові результати, практичні розробки дисертаційного дослідження апробувалися та обговорювались на таких науково-практичних конференціях: міжнародних –“Методичні основи сучасного дослідження в аграрній економіці” (м. Житомир, 2005р.); “Ринкова трансформація економіки постсоціалістичних країн” (м. Харків, 2005р.); “Економічний і соціальний розвиток України в ХХІ столітті: національна ідентичність та тенденції глобалізації” (м. Тернопіль, 2006р.); “Фінансування та кредитування аграрного сектора: проблеми та перспективи” (м. Мелітополь, 2006р.); “Сучасний стан та проблеми інноваційного розвитку держави” (м. Луцьк, 2006р.); “Євроінтеграція та конкурентоспроможність продукції агропромислового комплексу України” (м. Київ, 2006р.); “Розвиток агропродовольчого сектора економіки і проблеми підготовки кадрів” (м. Одеса, 2007р.); “Україна –сільське господарство –СОТ: теорія і практика” (м. Миколаїв, 2007р.); регіональних - ”Шляхи підвищення економічної ефективності та конкурентоспроможності продукції в підприємствах АПК” (м. Миколаїв, 2005р.); “Економічні   проблеми  розвитку  регіону” (м. Миколаїв, 2006р.).

Публікації. За матеріалами дисертаційного дослідження автором опубліковано 11 одноосібних наукових праць, загальним обсягом 2,69 д.а., з яких 7 –у фахових виданнях обсягом 2,11 д.а.

Структура і обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів і висновків до кожного з них, загальних висновків, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг дисертації становить 253 сторінки комп’ютерного тексту, з яких 11 рисунків займають 7 сторінок, 37 таблиць –сторінок. Список використаних джерел (202 найменування) займає 16 сторінок, 25 додатків –сторінки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність і доцільність дисертаційного дослідження, визначено мету, основні завдання, предмет, об’єкт, методи дослідження, розкрито наукову новизну та практичне значення, наведено дані про апробацію та впровадження результатів дослідження.

У першому розділі дисертаційного дослідження “Теоретико-методичні основи економічного механізму функціонування ринку цукру” висвітлено теоретичні засади економічного механізму функціонування ринку цукру, розкрито сутність ринку цукру та принципи його формування, досліджено показники оцінки розвитку та функціонування ринку цукру.

В умовах ринкового середовища важливе значення для забезпечення стабільного й ефективного функціонування ринку мають механізми регулювання процесів відтворення в агропромисловому комплексі, серед яких чільне місце належить економічного механізму. Науковці по-різному визначають сутність і функціональне призначення економічного механізму, його значимість у формуванні стратегічних напрямів розвитку ринку. Одні визначають економічний механізм як систему форм і методів управління та стимулювання виробництва, яка направлена на пропорційний розвиток ринку, інші вважають його важливою складовою частиною господарського механізму.

Економічний механізм функціонування ринку цукру нами визначається як система важелів і методів ринкового і державного впливу на ринок цукру з метою забезпечення ефективного його розвитку.

Ринок цукру є ринком стратегічного монопродукту, функціонування якого тісно пов’язано з розвитком цукробурякового підкомплексу. Ми розглядаємо ринок цукру як систему товарно-грошових відносин, що складається в процесі виробництва цукрових буряків, їх промислової переробки, розподілу і споживання цукру та характеризується свободою у виборі покупців, продавців, визначенні цін і заходів, спрямованих на забезпечення конкурентоспроможності продукції. Процес становлення та функціонування ринку цукру в Україні виявився важким і тривалим. Формування ринкових відносин співпало з глибокою економічною кризою, яка мала системний характер і охопила всі галузі економіки. Основною причиною такого становища став неправильний вибір концепції створення ринків, орієнтація на ринкову стихію, відхід від державного регулювання економіки. Все це негативно вплинуло на продовольчі ринки, в тому числі і ринок цукру. Результати дослідження свідчать, що до цього часу не сформовано бачення економічних перетворень в цукробуряковому підкомплексі, в тому числі в частині організації ринку цукру.

В процесі дослідження встановлено, що в умовах сьогодення маркетингові дослідження ринку цукру проводяться не комплексно, тобто вони набули найбільшого поширення у збутовій діяльності й не розповсюджуються на власне виробництво цукрових буряків і цукру. Нами вдосконалена методика дослідження ринку цукру, яка враховує специфічні особливості цукробурякового підкомплексу, запропоновано систему показників оцінки розвитку та функціонування ринку цукру, перелік яких наведено в дисертації.

У другому розділі “Сучасний стан розвитку регіонального ринку цукру проаналізовано сучасний стан та ефективність виробництва цукрових буряків в Причорноморському регіоні, визначено ступінь ефективності діяльності цукрових заводів, проведено аналіз попиту, пропозиції та цінової політики на ринку цукру та цукрових буряків.

Проведений нами аналіз виробництва цукрових буряків в усіх категоріях господарств Причорноморського регіону показав, що в 2006 році порівняно з 2001 роком валовий збір цукрових буряків в середньому зменшився на 28,3 тис. т, помітно скоротилась зібрана площа коренеплодів, а саме на 15,3 тис. га, проте врожайність культури в середньому зросла на 43,9 % (табл.1).

Таблиця 1

Виробництво цукрових буряків в усіх категоріях господарств

Причорноморського регіону

Область

Роки

У середньому  ІІ період  в % до І періоду

І період

ІІ період

2001

У середньому

У середньому

Зібрана площа, тис. га

Миколаївська

17,5

,4

,8

,6

,8

,5

,5

,9

,5

Одеська

18,7

,0

,3

,7

,2

,4

,6

,4

,3

Херсонська

3,6

,1

,2

,0

,8

,9

,4

,4

,7

Разом

39,8

,5

,3

,2

,8

,8

,5

,7

,8

Урожайність, ц з 1 га

Миколаївська

149,0

,7

,8

,9

,2

,4

,2

,1

,9

Одеська

145,2

,5

,1

,3

,5

,9

,3

,1

,3

Херсонська

160,8

,0

,2

,3

,1

,6

,0

,1

,4

В середньому

148,5

,8

,5

,9

,2

,0

,7

,0

,9

Валовий збір, тис. т

Миколаївська

261,2

,9

,4

,5

,3

,5

,0

,9

,6

Одеська

271,6

,6

,8

,7

,5

,2

,8

,8

,8

Херсонська

58,2

,3

,5

,0

,1

,8

,9

,6

,0

Разом

591,0

,8

,7

,2

,9

,5

,7

,4

,6

В процесі дослідження встановлено, що протягом 2003-2006 років серед областей Причорноморського регіону провідні позиції у виробництві цукрових буряків зайняла Миколаївська область, тому в роботі більш детально розглянуто стан та економічну ефективність вирощування цукрових буряків в Миколаївській області. В області основними виробниками цукрових буряків є сільськогосподарські підприємства. Так, за 2001-2006 роки питома вага виробництва цукрових буряків сільськогосподарськими підприємствами склала в середньому 97 %, господарствами населення –%. Відсутність у бурякосійних господарствах Миколаївської області достатніх коштів для закупівлі добрив, засобів захисту рослин від шкідників, паливно-мастильних матеріалів, технічних засобів для вирощування цукрових буряків призвело до чіткої тенденції скорочення площ посіву цукрових буряків з 37,1 тис. га в 1990 році до 12,5 тис. га в 2006 році, зменшенні урожайності цієї культури на 15,25 %. Валовий збір цукрових буряків в 2006 році порівняно з 1990 роком зменшився на 706 тис. т або на 71,38 %.

Нестача обігових коштів не дає змоги впроваджувати та застосовувати інтенсивні технології вирощування культури, що помітно впливає на ефективність виробництва цукрових буряків (табл.2).

Таблиця 2

Ефективність виробництва цукрових буряків у

сільськогосподарських підприємствах Миколаївської області

Показники

Роки

У середньому  ІІ період  в % до І періоду

І період

ІІ період

2001

2002

2003

У середньому

2004

2005

2006

У середньому

Урожайність цук-рових буряків, ц з 1 га

151,1

,0

,5

,2

,8

195,2

,2

,7

,2

Цукристість цук-рових буряків, %

15,80

,69

,05

,50

,60

,58

,50

,23

-0,27 в.п.

Прямі затрати пра-ці на 1 ц продук-ції, люд.-год.

1,8

,9

,2

2,0

,6

,9

,1

,5

,0

Собівартість 1 ц реалізованої  про-дукції, грн.

12,40

,42

,14

,00

,35

,04

,55

,31

,7

Ціна реалізації 1 ц продукції, грн.

14,84

,03

,15

,00

,52

,32

,02

,62

,6

Прибуток, грн. на

- 1 ц продукції

- 1 га посіву

2,44

,68

,61

,33

,01

,62

2,00

,40

,17

,74

,28

,86

,47

,50

1,31

,12

65,5

,1

Рівень рентабель-ності, %

19,68

,10

,56

,67

,47

,98

,38

,56

-8,11 в.п.

Встановлено, що бурякосійні господарства не дотримуються оптимальних строків проведення технологічних операцій, визначеної науково-розробленої системи сівозмін, не використовується комплексна система захисту рослин від бур’янів, хвороб, шкідників, кількість внесених мінеральних та органічних добрив не відповідає рекомендованим нормам їх внесення, порушуються раціональні співвідношення елементами живлення NPK. В сільськогосподарських підприємствах Миколаївської області протягом 2001-2006 років спостерігається підвищення обсягів внесення мінеральних добрив на 1 га посівної площі цукрових буряків в 4 рази, проте норми їх внесення менші у 5–разів від рекомендованих.

Виробництвом цукру в Причорноморському регіоні займаються п’ять цукрових заводів: АТВТ ”Гілея”, ТОВ ”Сімекс”, які знаходяться в Миколаївській області та ВАТ АПК ”Південний”, ЗАТ ”Заплазський цукровий завод”, ВАТ ”Котовський цукровий завод” Одеської області.

Зниження обсягів надходження сировини зумовило недостатній рівень використання виробничих потужностей цукрових заводів регіону, а саме 70 %. Середня виробнича потужність цукрових заводів Причорноморського регіону в 2006 році склала 3 тис. т переробки коренеплодів за добу.

Проблеми недозавантаження переробних підприємств Причорноморського регіону цукросировиною, скорочення тривалості сезону сокодобування до 25 діб, погіршення якості цукрових буряків, зростаючі втрати сировини у процесі переробки і зберігання спричинили спад виробництва цукру-піску з цукрових буряків (табл.3).

Таблиця 3

Показники роботи цукрових заводів  Причорноморського регіону

Показники

Роки

У середньому  ІІ період в % до І періоду

І період

ІІ період

2001

2002

2003

У середньому

2004

2005

2006

У середньому

Перероблено цукро-вих буряків, тис. т

670,5

,6

,9

561,7

632,8

,4

,3

522,2

,0

Вироблено цукру-піску з цукрових буряків, тис. т

77,08

,88

,19

60,72

66,98

,94

,90

55,61

,6

Вихід цукру, %

11,5

,3

,4

10,7

10,6

,9

,4

10,6

-0,1 в.п.

Цукристість цукрових буряків при прийман-ні, %  

15,6

,1

,7

15,5

14,6

,2

,4

15,0

-0,5

в.п.

Втрати коренеплодів при зберіганні та транспортуванні, %

13,8

,0

,9

17,2

14,9

,9

,3

16,0

-1,2

в.п.

Коефіцієнт виробни-цтва, %

73,7

,9

,3

70,9

72,5

,2

,6

71,4

,5

в.п.

В процесі дослідження встановлено, що дефіцит цукрових буряків на цукрових заводах дав поштовх значному надходженню на переробку цукру-сирцю тростинного та цукровмісних продуктів. В 2001-2005 роках цукрові заводи регіону виробили 926,3 тис. т цукру з тростинної сировини та 300,2 тис. т бурякового цукру (рис.1).

  f2. .

Рис.1. Динаміка виробництва цукру в Причорноморському регіоні, тис. т

Внаслідок подорожчання вартості палива та електроенергії протягом 2001-2005 років в 2 рази, допоміжних матеріалів в 4 рази на цукрових заводах регіону спостерігалася чітка тенденція збільшення собівартості 1 т переробки цукрових буряків з 63,3 грн. за 1 т в 2001 році до 145,02 грн. за 1 т в 2006 році, що спричинило підвищення собівартості 1 т цукру на 36,23 %. Прибуток від операційної діяльності заводів зменшився на 25,2 %, рівень рентабельності знизився з 1,2 % в 2005 році до 1 % в 2005 році.

В 2006 році порівняно з 2001 роком обсяги реалізації цукрових буряків сільськогосподарськими підприємствами регіону скоротились на 30,3 %. Найбільшу питому вагу займав продаж сировини переробним підприємствам, а саме в 2001 році –,91 %, 2006 році –,99 %. Разом з тим, зменшилась частка реалізованої сировини на ринку, тобто з 4,42 % в 2001 році до 2,54 % в 2006 році та за іншими каналами з 10,5 % до 8,47 % відповідно. Це є позитивним, оскільки вказує на зменшення посередників на шляху просування сировини від господарств до заводів, а тим самим не відбувається вилучення грошових коштів з галузі, оскільки ціна первинної закупівлі коренеплодів у бурякосійних підприємств значно нижча ціни їх перепродажу переробним підприємствам.

Аналізуючи рівень середніх цін продажу цукрових буряків сільськогосподарськими підприємствами Причорноморського регіону за каналами реалізації, слід відмітити, що в 2006 році порівняно з 2001 роком ціна реалізації цукрових буряків зросла на 41,63 грн. за 1 т, за іншими каналами - на 15,10 грн. за 1 т Обсяги продажу цукру сільськогосподарськими підприємствами в регіоні знизились на 44,53 %, частка реалізації цукру за іншими каналами зросла до 61,3%. До позитивних змін, які відбулись в структурі збуту цукру, належить зменшення долі продажу цукру населенню в рахунок оплати праці з 36,15 % в 2001 році до 10,27 % в 2006 році та за бартерними угодами на 1,58 п.п

Аналіз цінової ситуації на регіональному ринку цукру свідчить, що за 2001–роки середні ціни на цукор, який реалізувався сільськогосподарськими підприємствами, зросли майже на 48 %.

Місткість регіонального ринку цукру за досліджуваний період скоротилась на 66 %. Найвищою вона була в 2003 році - 630,61 тис. т, а найменшою в 2005 році –,51 тис. т.

Обсяги споживання цукру на душу населення зросли в середньому на 3 %, в тому числі в Миколаївській області на 10,9 %, Херсонській –на 1,9 %, в Одеській області цей показник зменшився на 5 %.

У третьому розділі Шляхи оптимізації виробничих параметрів регіонального ринку цукру та вдосконалення економічного механізму його функціонування представлено розрахунки оптимальних виробничих параметрів цукробурякового підкомплексу для забезпечення потреб ринку цукру, висвітлюються питання, пов’язані з вдосконаленням напрямів державного регулювання ринку цукру, економічних відносин між партнерами цукробурякового підкомплексу, формування інфраструктури регіонального ринку цукру.

Для забезпечення стабілізації та стійкого розвитку цукробурякового підкомплексу необхідно вдосконалити форми і методи державної підтримки, розвивати нові напрями і механізми її здійснення. На регіональному рівні пропонуємо застосовувати субвенційні виплати за рахунок бюджетних коштів держави. Правом на субвенцію мають володіти здавальники –виробники цукрових буряків. Суми субвенційних  грошових коштів будуть обліковуватись на цукровому заводі позабалансово, вони не включатимуться в ціну цукру, тобто не впливатимуть на величину ціни пропозиції цукру на ринку.

Товаровиробники цукробурякової галузі потребують кредитного механізму з високим рівнем державної підтримки, який би враховував специфіку виробництва –сезонність виробництва цукрових буряків і цукру, тривалість виробничого циклу, залежність від природно-кліматичних умов. Крім того, слід істотно зменшити коефіцієнти при отриманні кредиту під заставу готової продукції, адже цукор –товар високоліквідний. Така схема забезпечить, по-перше, можливість переробним підприємствам затримувати продукції на своїх складах і давати її на продаж за потребою і за нормальними цінами; по-друге, це сприяло б виведенню цукру з бартеру і значно оздоровило б грошовий обіг. Пропонуємо на регіональному рівні використовувати механізм взаємного кредитування учасників інтеграційного об’єднання в цукробуряковому підкомплексі. Застосування внутрішнього механізму взаємного грошового і товарного кредитування дасть змогу маневрувати грошовими і матеріальними ресурсами та зменшити потребу в кредитних ресурсах.

Формування цінової політики в цукробуряковому підкомплексі нині є однією з важливих проблем регулювання ринку. На наш погляд, одним з інструментів державного регулювання цін на продукцію може стати використання ф’ючерсних операцій, запровадження яких знизить ризик покупця, оскільки в подальшому він купуватиме продукцію за визначеною ціною.

Удосконалення вимагає і податкова політика. Вважаємо, що для буряківництва доцільно передбачити неоподаткований мінімум прибутку в межах певного рівня рентабельності. Оподатковувати треба лише ту частину прибутку, яка направляється на споживання. З метою зниження податкового тиску і сприяння у формуванні підприємствами власних інвестиційних ресурсів доцільно передбачити створення системи податкових пільг для товаровиробників у частині засобів, що направляються на розвиток виробництва, збільшення виробничих потужностей, на інноваційні цілі та створення нових робочих місць.

Важливе значення має механізм державного регулювання експортно-імпортної діяльності в сфері цукробурякового підкомплексу. Вважаємо, що нині назріла необхідність на законодавчому рівні передбачити направлення частини коштів, одержаних від сплати мита та інших прирівняних до них платежів при імпорті цукру-сирцю тростинного, на державну підтримку цукробурякового виробництва країни.

Основним механізмом поєднання економічних інтересів учасників цукробурякового підкомплексу є їх агропромислова інтеграція.

Вивчивши вітчизняний досвід функціонування інтегрованих об’єднань, пропонуємо в межах Первомайського району Миколаївської області на базі цукрового заводу створити асоціацію виробників цукру, яка сприятиме об’єднанню зусиль бурякосійних господарств, цукрового заводу, торговельних та обслуговуючих підприємств, забезпеченню економічної заінтересованості всіх учасників інтегрованого формування в одержані кінцевого результату (рис.2).

c0

c2 :

-

d0 :

  •  f2 ;
  •  ee ;
  •  ec

c2 :

  •  f1 ;
  •  e3



1. Курсовая работа Способы адаптации к управленческим должностям
2. Тема 9 РОССИЙСКАЯ ГОСУДАРСТВЕННОСТЬ В НАЧАЛЕ ХХ ВЕКА Углубление кризиса абсолютизма в России в на
3. Курсовая работа- Кадровая политика
4. Амурский Государственный Университет ГОУВПО АмГУ
5. образца; База данных ЖД Постоянное поступление данных статистики из базы ЖД содержащей информаци
6. Каждый день в России от употребления наркотиков умирает 80 человек более 250 человек становятся наркозависим
7. Дознание в органах внутренних дел
8. Вариант I Выпишите номер правильного ответа- 1
9. Работа с собственным эмоциональным состоянием Выполнила- Студентка 41 ПП группы Приймачо.html
10. Тепловой расчет дизеля. Давление и температура остаточных газов
11. Лекция 2- Построение вариационных рядов и вычисление статистических характеристик 3 часа 2 часа ПЗ
12. О порядке работы аттестационной комиссии и порядке сдачи квалификационного экзамена федеральными государс
13. Макроэкономическое равновесие на товарном и денежном рынках в кейнсианской модели
14. на тему- Исследование тепловых условий шахты
15. Тема 5- Школа научного управления 1885 1920 гг
16. ВАРИАНТ 2 Практическая часть контрольной работы по дисциплине АНАЛИЗ ХОЗЯЙСТВЕННОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИrdqu.
17. ТЕМА или ВАРИАНТ
18. тематическая подготовка первичной документации по хозяйственным операциям Клиента без ведение журнала хоз
19. Проект разведочной скважины глубиной 540 метров
20. Міжнародна кадрова стратегія та трудові відносини в ТНК.html