Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

На тему- ldquo;Культура безпеки як елемент загальної культуриrdquo;

Работа добавлена на сайт samzan.net:


                          Міністерство освіти і  науки України

                         Черкаський державний бізнес-коледж

                               Кафедра економіки та туризму

                                               Реферат

                 З предмета Безпека життєдіяльності

На тему:

      “Культура безпеки як елемент загальної культури                                                                                   

                                                              Виконала:

                                                              Студентка групи 1Е-13

                                                              Буката Т. O.

                                                              Перевірив викладач:

                                                              Павлюк Т. І.

                                       Черкаси 2014

             Зміст

Вступ

1. Поняття «культура»

2. Поняття «безпека»

3 .Культура безпеки

4. Компоненти культурної безпеки

5. Класифікація неправильних дій

Висновок

Додаток 1

Додаток 2

Список використаних джерел

       

  Вступ


Хоча помилки людини мають потенціал створення загрози для захисту, дії людини вкрай важливі для безпечної експлуатації, а професіоналізм і культура безпеки дозволяють персоналу робити свій внесок у забезпечення надійної експлуатації, виявлення і запобігання аномалій на ранній стадії. Більш того, при наявності достатнього часу і відповідної інформації людина може конструктивно реагувати у таких ситуаціях, які не можуть бути цілком передбачені у планах і тому не можуть контролюватися діями автоматичних засобів. Однак для успішних дій людини потрібен високий рівень кваліфікації і професійної підготовки, включаючи навчання на тренажерах, у широкому діапазоні експлуатаційних ситуацій.

Культура безпеки широко застосовується в усіх галузях, пов'язаних із глибоко ешелонованим захистом і особливо важлива для експлуатаційної безпеки. Одним з найбільш важливих уроків тяжких аварій є те, що необхідно сприяти розвитку критичного підходу і прагненню до більш глибокого розуміння питань захисту і безпеки, не допускати почуття заспокоєності
.

1. Для кращого розуміння терміну «культура безпеки» доцільно спочатку розглянути суть його складових, а саме: культура та безпека.

Культура в аспекті безпеки подається в усіх документах МАГАТЕ, особливо у Керівництві для використання у розповсюдженні культури безпеки .

Культура суспільства розглядається як пам'ять людей, або як людська частина середовища, або як традиції, котрі вказують на те, що виправдало себе в минулому.

У документі наведено трирівневу модель оцінки рівня культури, від видимих проявів до мовчазних і невидимих ознак, від артефактів через визнані цінності до базових припущень. Підкреслюється, що зрозуміти культуру, примусити її працювати, у тому числі й на безпеку, можна лише дійшовши до самих її глибин. І лише виходячи з цього, можна інтерпретувати більш видимі прояви більш поверхневих рівнів.

Акцентується увага на тому, що культура - складне поняття, яке має бути проаналізоване на кожному рівні перш ніж буде зрозумілим. Найбільший ризик в осмисленні поняття "культура" полягає в тому, що можна спростити його, ігноруючи такі важливі аспекти:

по-перше, воно глибоке; культура керує нами більше ніж ми культурою;

по-друге, воно широке; це значить, що слід зосередитися на конкретних проблемах культури, не розпорошуючи сили на спроби пізнати культуру взагалі;

по-третє, воно стійке; спроба змінити окремі елементи культури передбачає зміну найстійкіших елементів особистості та життя взагалі; саме культура переважно на підсвідомому рівні формує базові властивості та мотиви дій особистості, які найважче розвивати.

Звідси випливає, що підвищення безпеки АЕС шляхом мобілізації можливостей культури - дуже непроста проблема, яка потребує повсякденної копіткої роботи і ресурсів. У іншому випадку є загроза «заговорити» культуру безпеки на вітчизняних АЕС .

2. Безпека АЕС - це властивість АЕС (при нормальнійексплуатації, порушеннях нормальної експлуатації, аварійних ситуаціях іаваріях) обмежувати радіаційний вплив на персонал, населення і навколишнє середовище встановленими межами.

Ілюзія можливості її досягнення, відповідно, і повної безпеки, неприпустимо, якщо це стосується безпеки АЕС. Оскільки завжди існує ймовірність переходу ядерної установки із безпечного стану до небезпечного, має бути виключена самозаспокоєність персоналу і населення в цілому.

3. Культура безпеки, відповідно до INSAG-4, - такий набір характеристик і особливостей діяльності організацій, поведінки окремих осіб, котрий встановлює, що проблемам безпеки АЕС як таким, що мають найвищий пріоритет, приділяється увага, яка визначається їхньою значимістю.

Комісія з ядерного регулювання США (NRC) визначає культуру безпеки у подібному, але стислому варіанті: "Належна культура безпеки в ядерній організації відображає цінності, які поділяють усі на всіх рівнях організації, і ґрунтується на вірі, що безпека є важливою і є відповідальністю усіх".

Культура безпеки, відповідно до ЗПБ АЕС 88\97, - це кваліфікаційна і психологічна підготовленість усіх осіб, за якої забезпечення безпеки АЕС є пріоритетною метою і внутрішньою потребою, що приводить до самоусвідомлення відповідальності і самоконтролю під час виконання всіх робіт, які мають вплив на безпеку.

Комісія зі здоров’я і безпеки Великої Британії вважає, що культура безпеки зароджується із структури ціннісних орієнтацій, здібностей і дій окремих людей, які встановлюють напрямок участі організації в діяльності зі збереження своєї цілісності, забезпечення безпеки та визначають методи і наслідки такої діяльності.

На одному із сайтів NRC наведено ряд формулювань поняття "культура безпеки" без посилання на першоджерела.

1. Чарлз Джонс: "Культура безпеки подібна до релігії - або ти віриш у неї і дотримуєшся завжди, або ні. Між цим нічого немає (третього не дано)".

2. Верт визначає культуру безпеки як робоче середовище, в якому етика безпеки дозволяє сфокусувати поведінку колективу і всіх його членів на запобіганні аварій шляхом критичної самооцінки, активної ідентифікації управлінських і технічних проблем, а також належного, вчасного і ефективного вирішення проблем до їх перетворення на кризи.

Що стосується вітчизняних ядерних установок, бачимо, що різними словами говориться про одне й теж: про сукупність цінностей, стандартів, моральних норм і норм прийнятної поведінки, спрямованих на підтримання самодисципліни як мети підвищення рівня безпеки вище ніж вимоги законодавства і регулюючих органів.

4.Структурно культура безпеки містить два загальних компоненти :

перший - необхідні робочі умови в організації, належить до відповідальності управляючої ієрархії і є визначальним;

другий - позиція персоналу на всіх рівнях як реакція на такі умови і результат цих умов.

Концепція культури безпеки, як ознака гуманізації суспільства і людства, взагалі, як уже зазначалось, почала використовуватися в інших сферах людської діяльності, що свідчить про природність зазначеної концепції і виправданість зусиль та ресурсів на її впровадження в систему безпеки АЕС, а також очікувань на її ефективність. На окрему увагу заслуговує фраза "роль людського фактора у забезпеченні культури безпеки". Оскільки культура безпеки - управлінський принцип, а людський фактор - лише один із технічних принципів забезпечення безпеки АЕС, то й співвідноситися вони мають як філософські категорії - загальне і одиничне відповідно. Отже, мова може йти про вплив культури безпеки на реалізацію людського фактора при формуванні належного захисту АЕС за наявності певних зворотних зв'язків. За різними оцінками, від 15 до 40% усіх аварій і до 90 % усіх порушень на АЕС прямо чи опосередковано пов'язані з неправильними діями персоналу. Ці відсотки залежать від методики оцінки корінних причин, яких існує понад 100.

Вважається, що високий відсоток порушень в роботі АЕС з вини персоналу обумовлено наступними причинами:

· звіти про аварії, як правило, готують керівники, при цьому з'являється реальна можливість звинуватити інших людей;

· закликати людину бути уважною легше, ніж провести реконструкцію системи або змінити технологію;

· бажання знайти стрілочника.

Вибір конкретних напрямів удосконалення культури безпеки потребує: 1)постійної оцінки характеру; 2)структури помилкових дій персоналу.

5. Відповідно до прийнятої концепції класифікації неправильних дій персоналу виділяють три їх види: (дод.1)

· помилки-промахи - ненавмисні пропуски або виконання неусвідомлених, ненавмисних чи непотрібних дій;

· помилки через незнання - ненавмисні неправильні дії, пов'язані з недоліками у професійній підготовці й тренуванні;

· усвідомлені порушення, або мотиваційні помилкові дії всупереч відомій інструкції і правилам, несумісні з принципами культури безпеки ("спрощення" завдань, "раціоналізація" за принципом "здорового глузду" на зразок "хотів як краще"), зневаження правил техніки безпеки або повне їх ігнорування.

Зі структури неправильних дій персоналу (дод.) видно, що культура безпеки певною мірою може сприяти зменшенню чисельності порушень: де завдяки самоконтролю, де завдяки навчанню, де завдяки ретельному виконанню інструкцій і регламентів з розумінням можливих наслідків спрощення або раціоналізації завдань.

У структурі неправильних дій персоналу, власне мотивації, як одному з основних об'єктів окультурення безпеки, порушення становлять 50%, а помилки і промахи дещо менше (рис. 1.2).

Цікавий досвід упровадження культури безпеки за кордоном. Так новий персонал російських АЕС проходить навчальний курс «Культура безпеки», робочі місця оперативного персоналу оснащені пам’ятками з самоконтролю. У Литві, за підтримки державного органу регулювання ядерної безпеки Швеції, сформована і реалізується програма підтримання культури безпеки в умовах виведення з експлуатації енергоблоків Ігналінської АЕС. Таким чином, значні резерви для підвищення культури безпеки на ядерних об’єктах України є і полягають у активізації діяльності Державного комітету ядерного регулювання України (ДКЯР), створеного у 2001 р. Проте за відсутності індикаторів культури безпеки і методів їх оцінки та недостатнє виділення коштів на розробку національних норм, правил і стандартів в галузі ядерної безпеки може свідчити про проблеми з культурою безпеки в Україні на високому рівні .

                        Висновок

Запровадження високої культури безпеки рівнозначне створенню ефективної організації. Практичний розвиток принципів культури безпеки – складний багатогранний процес. Він починається з вищого керівництва організації і розвивається залежно від уваги, яка надається цьому процесу керівництвом та припиняється при втраті до цього інтересу з боку керівників. Методика навчання культури безпеки у класичному її вигляді зводиться до тріади: накопичення знань, умінь і практичних навичок (зі спробами їх упровадження в майбутній професійній діяльності).

          

Додаток 1

Додаток 2

Список використаних джерел

  •  http://studopedia.net/4_49759_kultura-bezpeki-yak-element-zagalnoi-kulturi.html

  •  http://www.km.ru/referats/335642-informatsionnaya-bezopasnost-kak-element-informatsionnoi-kultury

  •  http://www.km.ru/referats/335642-informatsionnaya-bezopasnost-kak-element-informatsionnoi-kultury




1. на тему Городец. Выполнила Румянцева Н
2. а Общие сведения Количество тепла которое необходимо сообщить одному молю вещества чтобы повысить е
3. Реферат на тему- ldquo;Республіка Індія у період 19451996ррrdquo; учня 11Б класу загальноосв
4. Товар как главная категория маркетинга
5. Тема 11 Підприємство в системі ринкових відносин
6. Музыкальное воспитание детей младшего школьного возраста
7. Технологія виробництва вина
8. Лекция- КОРРЕКЦИОННАЯ ПЕДАГОГИКА В СИСТЕМЕ НАУК О ЧЕЛОВЕКЕ Объект предмет и зад
9. Прояви епідемічного процесу
10. Психодиагностика личности
11. Сестринское отделение 1
12. ЦЕНТРАЛЬНАЯ АЗИЯ- В ПОИСКАХ НЕФТИ И СТАТУСА Авторы О
13. Реферат - Эффективность демографической политики в Росси
14. Налоговая система России юридические аспекты
15. 7 H 45~45 ~01-91702 т-га; Требуется семян по норме высева- общая площадь занятая под культурой ~ нома высева
16. задание- вариант Культура Регион
17. Экономическое поведение в творчестве Н Д Кондратьева
18. Накопление и научно-технический прогресс
19. Лікувальна справа Невідкладні стани в акушерстві та гінекології 90 Фельдшера ФАПу викликали до вагі
20. тематическому контролю 6.