Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 10.5.2024

УКООПСПІЛКА

ЛЬВІВСЬКА КОМЕРЦІЙНА АКАДЕМІЯ

ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ

Методичні вказівки і завдання для самостійної роботи

студентів денної і вечірньої форм навчання

напрямів підготовки:

6.030508 „Фінанси і кредит”;

6.030509 „Облік і аудит”;

6.030510 „Товарознавство і торговельне підприємництво”;

6.030401 „Право”;

6.030601 „Менеджмент”;

6.030504 „Економіка підприємств”;

6.030502 „Економічна кібернетика”;

6.030201 „Міжнародні відносини”

ЛЬВІВ

Видавництво Львівської комерційної академії

2010

Укладачі: д. іст. н., проф. Гелей С. Д.,

                   к. іст. н., доц. Михальський Ю. В.,

                   к. іст. н., доц. Прокіп А. В.,

                   к. іст. н., доц. Кухар В. М.,

 к. філос. н., доц. Кендус О. З.,

к. іст. н., ас. Клок В. І.,

к. іст. н., ас. Сова А. О.

Відповідальний за випуск: д. іст. н., проф. Гелей С. Д.

Рекомендовано до друку Вченою радою юридичного факультету.

Протокол № 2  від 14.09.2010.

                                                                                  © Гелей С. Д.,

Михальський Ю. В.,

                                                                                                    Прокіп А. В. Та ін.,

                                                                           2010

ВСТУП

Курс історія української культури спрямований на збагачення і розширення гуманітарної підготовки студентів, формування творчості і активності майбутніх фахівців. Ця навчальна дисципліна дає уявлення про етапи історичного розвитку культури, забезпечує розуміння зв’язку всіх складових культури – мистецтва, етнографії, матеріальної культури, наукового знання, усіх форм духовних цінностей, формує світогляд.

Завдання курсу – розвинути у студентів почуття патріотизму, національної свідомості, високий рівень духовності, адже саме навернення людей до культури у її глибокому розумінні сприяє утвердженню загальнолюдських цінностей. При цьому не ставиться завдання зробити студентів професіоналами у царині літератури, мистецтва, музики, моралі тощо. Однак фахівець не може бути кваліфікованим, якщо він не має поняття про справжню культуру.

МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА РЕЗУЛЬТАТИ ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ

Мета викладання дисципліни – формування системи знань про закономірності національного історико-культурного процесу, основні досягнення вітчизняної культури, засвоєння загальнолюдських та національних культурних цінностей, збагачення духовного світу, формування моральних і естетичних потреб та здатності зберігати і охороняти культурні здобутки України.

Завдання навчальної дисципліни:

  •  визначити передумови та засади культури, її виникнення, тенденції розвитку та основні закономірності функціонування;
  •  розглянути багатовікову історію вітчизняної культури, розкрити основні етапи її розвитку;
  •  розкрити специфіку української культури, визначити її місце і роль у сучасному світовому культурному просторі;
  •  сприяти збагаченню духовного світу студентів, зростанню інтересу до самостійного творчого осмислення культурної спадщини, власній участі в культурному становленні України;
  •  визначити особливості та тенденції розвитку вітчизняної культури XXI ст., дати аналіз стану сучасних течій, молодіжних субкультур та контркультурних відгалужень.

У результаті вивчення дисципліни студент повинен знати:

  •  на понятійному рівні – сутність, структуру, функції української культури, її місце в житті людини і суспільства, провідні тенденції розвитку культури та художні стилі, властиві культурним епохам, творчість провідних діячів української культури і мистецтва;
  •  на фундаментальному рівні – сутність сучасного процесу розвитку української культури; її місце і роль у розмаїтті національних культур;
  •  на практичному рівні – взаємозв'язок вітчизняної культури та людини; зміст та особливості національної культури; окремі культурні артефакти, що розкривають ознаки та особливості кожної історико-культурної епохи, зміст основних (програмних) першоджерел.

Після вивчення дисципліни студент повинен вміти:

  •  на репродуктивному рівні – розуміти та використовувати основні культурологічні поняття у повсякденному житті; змістовно і послідовно аналізувати основні культурні епохи, їх історико-культурні пам'ятки.
  •  на евристичному рівні – аналізувати закономірності розвитку світової культури та особливості їх прояву / віддзеркалення в українській культурі;
  •  самостійно робити висновки й узагальнення культурологічних проблем; вміти застосовувати культурологічні знання для визначення особистої орієнтації в культурному просторі.

КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ

Оцінка „ВІДМІННО” ставиться студенту, який виявив різнобічні, систематизовані та глибокі знання навчально-програмного матеріалу, вміння на високому рівні виконувати завдання, передбачені програмою, засвоїв основну і додаткову літературу, рекомендовану програмою. Як правило, оцінку „відмінно” отримують студенти, які усвідомили взаємозв'язок основних понять комплексу дисциплін, виявили творчі здібності у розумінні, сприйнятті та використанні навчально-програмного матеріалу.

Оцінку „ДОБРЕ” ставлять студенту, який продемонстрував знання навчально-програмного матеріалу, успішно виконує передбачені програмою завдання, засвоїв основну літературу, рекомендовану програмою. Зазвичай, оцінку „добре” отримують студенти, котрі частково засвоїли матеріал з комплексу дисциплін і здатні його самостійно поповнювати під час подальшого навчання та професійної діяльності.

Оцінка „ЗАДОВІЛЬНО” ставиться студенту, який виявив знання основного навчально-програмного матеріалу в обсязі, необхідному для подальшого навчання і майбутньої роботи за фахом, справляється з виконанням завдань, що передбачені програмою, знає джерела основної літератури, рекомендованої програмою. Як правило, оцінка „задовільно” отримують студенти, які припустилися помилок під час виконання комплексних контрольних завдань, але володіють необхідними знаннями для усунення помилок під керівництвом викладача.

Оцінка „НЕЗАДОВІЛЬНО” ставиться студенту, у якого є прогалини в знаннях навчально-програмного матеріалу та який припустився суттєвих помилок під час виконання комплексного контрольного завдання. Зазвичай, оцінку „незадовільно” отримують студенти, які не володіють необхідними знаннями і не можуть усунути допущені помилки без засвоєння додаткових знань з дисципліни.


РОЗПОДІЛ БАЛІВ, ЩО ПРИСВОЮЄТЬСЯ СТУДЕНТАМ

Оцінювання знань студента здійснюється за 100-бальною шкалою (для екзаменів і заліків).

  •  максимальна кількість балів при оцінюванні знань студентів з дисципліни, яка завершується екзаменом, становить за поточну успішність 60 балів, на екзамені – 40 балів;
  •  при оформленні документів за екзаменаційну сесію використовується таблиця відповідності оцінювання знань студентів за різними системами.

Шкала оцінювання: вузу, національна та ECTS

Оцінка  ECTS

Оцінка в балах

За національною шкалою

Екзаменаційна оцінка, оцінка з диференційованого заліку

Залік

А

91 – 100

5

Відмінно

Зараховано

В

81-90

4

Дуже добре

С

71-80

Добре

D

61-70

3

Задовільно

Е

51-60

Достатньо

Протягом семестру проводиться не менше двох модулів або колоквіумів чи контрольних робіт або інших видів контролю.

МЕТОДИКА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Важлива роль у вивченні курсу історії української культури належить лекціям. Вони визначають зміст, наукову спрямованість предмета. Лекції спонукають студентів самостійно вивчати першоджерела, історичну літературу, виробляють вміння слухати і конспектувати.

Протягом навчання студент має проводити також індивідуальну дослідницьку роботу з проблематики історії української культури, результати якої можуть бути оформлені як реферат чи стаття науково-популярного характеру. Тему і план дослідження слід узгодити з викладачем, він може порекомендувати літературу, прийоми і методи роботи над темою. Результати свого дослідження студент може оприлюднити під час підсумкової науково-практичної конференції чи «круглого столу» за участю студентів, викладачів кафедри історії та політології.

Як бачимо, засвоєння курсу історії української культури потребує систематичної самостійної праці студентів. Вона надзвичайно різноманітна: вивчення історичних документів, складання конспектів, підготовка рефератів, праця з таблицями, картами, фонозаписами тощо.

Мета самостійної роботи полягає у: розвитку здатності аналітичного мислення; сприянні вироблення інтересу до дисципліни, що вивчається; закріпленні та розширенні знань, отриманих на лекціях. Самостійна робота має спонукати студентів виробляти вміння та навички для опрацювання історичної інформації, здатність критично оцінювати результати своєї праці та удосконалювати власне розуміння історії.

Самостійна робота вимагає наполегливості, акуратності, напруженої розумової праці. Тому кожному студенту необхідно вести записи в зошиті.

Готуючи реферати, повідомлення, необхідно користуватись рекомендованою літературою. Дуже важливо навчитись методично грамотно працювати з книгою. По-перше, необхідно зафіксувати прізвище автора, назву праці чи збірника документів, місце і час її видання, переглянути назви розділів, параграфів, тобто скласти уяву про структуру твору. Далі слід перечитати передмову (вступ) і закінчення (післямову), щоб визначити коло тих питань, про які йдеться в книзі. По-друге, конспектувати потрібно те, що стосується проблем, які Вас цікавлять, причому найбільш суттєве. По-третє, конспект має правильно передавати зміст твору і в той же час бути коротким і чітким. Основні положення рекомендовано записувати без змін, у вигляді цитат. Цитувати треба закінчені думки — узагальнюючі визначення, основні твердження, висновки. При цитуванні необхідно зазначити сторінки, де вони наводяться.

Пропонуємо два способи конспектування: 1. Текстуальний — виклад змісту джерела словами автора. 2. Вільний — передача своїми словами змісту джерела. Другий спосіб більш ефективний і відповідає цілям навчальної роботи. Вільна система запису сприяє прояву ініціативи в процесі вивчення рекомендованих джерел і має творчий характер, в той час як текстуальне, або цитатне конспектування, часто виявляється формальністю. У конспекті матеріал викладається економно, в 10-15 разів займає менше місця порівняно з книгою або її розділом. Це забезпечує концентрацію уваги і краще сприйняття тексту.

Складанню конспекту повинно передувати читання. Вміння правильно читати значною мірою полегшує весь процес навчання, в тому числі і конспектування. Існує чотири основних методи читання: 1) читання-перегляд, коли книжку швидко перегортають, затримуючись на окремих сторінках. Мета такого перегляду — перше ознайомлення з книгою, отримання загального уявлення про її зміст; 2) читання вибіркове, або неповне, коли детально читають тільки потрібні для конкретних цілей місця; 3) читання повне, коли уважно прочитують весь текст, але не роблять ґрунтовних записів, обмежуючись позначками на закладках; 4) читання з опрацюванням матеріалу, тобто складання різного виду записів прочитаного, конспектування.

Поширеною формою самостійної роботи студентів є підготовка рефератів. Тематика рефератів розроблена до кожної з 8-ми тем курсу, що передбачені програмою. Право вибору теми залишається за студентами.

Під час опрацювання повідомлення не слід обмежуватись списком рекомендованої літератури. Радимо додатково проглянути каталоги бібліотек, картотек, бібліографічні покажчики, навчитись користуватись довідковою літературою. Можна звертатись за консультацією до викладачів, в методичний кабінет кафедри. Необхідно попередньо ознайомитись з темою, обраною для висвітлення. Це дасть можливість уявити основні аспекти проблеми і допоможе  скласти план повідомлення. Наявність його дозволяє цілеспрямовано збирати і групувати історичний матеріал, послідовно викладати його. У вступі студент вказує на важливість і актуальність опрацьованої ним теми, описує основні джерела та літературу, які він використовував, викладає концептуальні підходи до вивчення цієї теми у працях попередніх дослідників і своє розуміння методики висвітлення. Виклад основного матеріалу завершують висновки, в яких, як правило, роблять коротке узагальнення вивченої проблеми.

ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ

Тема 1. Історія української культури як навчальна дисципліна

Сутність української культури в контексті основних культурологічних парадигм. Типологія української культури. Становлення української культури як продукту людської спільноти. Складові української культури. Українське мистецтво як квінтесенція художньої культури. Види українського мистецтва. Предмет української культури та зміст навчального курсу.

Тема 2. Витоки української культури

Український народ – автохтонне населення України. Особливості трипільської та інших археологічних культур. Культурний процес кімерійського, скіфського і сарматського періодів. Зарубинецька і черняхівська культура та її місце в культурному надбанні слов'ян. Венеди, анти і склавини, їх пам'ятки та матеріальна культура. Духовна культура давніх слов'ян. Торгові й культурні зв'язки з античними містами-державами Північного Причорномор'я.

Тема 3. Культура Київської Русі

Етнокультурні риси „українського” середньовіччя. Християнсько-язичницький синкретизм як його світоглядна основа. Особливості релігійного життя. Світська культура: початок писемності, освіти і наукових знань. Архітектурні пам'ятки. Монументальний живопис, станкові твори та мініатюри. Народна культура Київської Русі. Обряди та звичаї українського народу Українська народна творчість. Українська культура під гнітом татаро-монгольської навали. Давньоруська культурна спадщина у східно європейському ареалі культурних традицій.

Тема 4. Культурні процеси за литовсько-польської і польсько-козацької доби

Спадкоємність культури Київської Русі та творче осмислення нових цінностей західноєвропейського Ренесансу. Утвердження гуманістичних ідей в умовах релігійного протистояння. Поширення просвітництва та відродження ідеалів ранньохристиянської культури. Братський рух та його культурні здобутки: повернення до візантійської спадщини, підтримка шкільництва, розвиток української філології, книгописання та книгодрукування. Києво-Могилянська колегія (академія). Нові явища в галузі церковної культури, перекладна та полемічна література, греко-православне богослужіння. Становлення української літературної мови, ірмолойний спів і партеси.

Тема 5. Українська культура доби козацько-гетьманської держави.

Українське бароко

Реформація церкви та освіти; розвиток науки. Розвиток і поширення друкарської справи. Українська барокова література. Українське бароко в архітектурі, образотворчому мистецтв, граверстві. Передумови формування українського театру. Музичне життя України другої половини ХVІІ-ХVІІІ ст. Вплив української культури на розвиток культурних процесів Росії.

Козацтво та його роль у формуванні національної самовизначеності української культури. Ренесансні тенденції в розвитку міської культури. Шкільний та ярмарковий театр. Вертеп. Жанри побутового музикування. Відродження храмового та цивільного будівництва. Архітектура кам'яна і дерев'яна. Стильові ознаки оборонних споруд. Малярство монументальне та станкове. Становлення світського живопису, портрет. Жанрове оновлення усної народної творчості. Декоративно-ужиткове мистецтво.

Тема 6. Культура в час пробудження української
національної свідомості

Особливості розвитку української культури в умовах австрійсько-польсько-російської експансії. Скасування гетьманщини. Формування української національної свідомості. Народно-побутова культура, фольклор та їхня роль у збереженні національно-культурних традицій. Формування української інтелігенції та громадсько-просвітницька діяльність українських товариств.

Становлення нової української літератури, драматургії та поезії. Формування національної композиторської школи. Художня освіта. Діяльність мистецьких об'єднань. Український музично-драматичний театр. Наукове відродження пам’яток української давнини. „Українська ідея” як культурна парадигма, етнографічні елементи в образотворчому мистецтві, національно-регіональна своєрідність української культури та форм опосередкування „іншомовних” культурних впливів на Лівобережній та Правобережній Україні. Сталі риси духовної ментальності, її естетична визначеність у контексті загального «портрета» східнослов'янської та західноєвропейської традиції.

Тема 7. Українська культура і духовне життя на початку XX ст.

Особливості розвитку української культури на початку XX ст. Освітній, науковий і технічний рівень в Україні початку новітньої доби. Неоромантична гуманістична концепція особистості в українській літературі. Творчі здобутки корифеїв українського театру. Розвиток музичної культури. Модернізм в архітектурі, скульптурі та малярстві. Особливості українського модерну 1900-1910 рр. Розвиток красного письменства. Образотворче мистецтво, скульптура і граверство у роки визвольних змагань. Радянський період розвитку культури України. Українське національно-культурне відродження 20-х років. Національна культура в умовах панування радянської ідеології 30-50-х років. Соцреалізм як візитівка тоталітарної культури. Культура України під час кризи радянської системи (60-80-ті роки). Релігія і церква в Україні.

Теми 8. Провідні тенденції розвитку сучасної української культури. Модерн і постмодерн

Наростання кризових явищ в культурі глобалізованого світу. Зростання соціально-прагматичного вектора розвитку європейської культури XX-XХІ ст. Дегуманізація культури та її прояви в мистецтві XX ст. Художній світ техногенної цивілізації. Естетика постмодернізму. Посмодерністська модель світу в українській та світовій інтерпретаціях. Постмодернізм як плюралізм стильових напрямків в українському мистецтві. Характерні риси українського постмодерну та їх прояви в українській культурі. Експансія американської «маскультури». Проблема культурною відчуження: поляризація відношень «елітарна культура – народна культура». Особливості розвитку української культури XXІ ст. Нове національно-культурне відродження в добу становлення незалежності України. Шляхи та форми впливу інших культур.

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1.  Багацький В. В. Культурологія: історія та теорія світової культури XX ст. / В. В. Багацький, Л. І. Кормич. – Київ: Кондор, 2004.
  2.  Гонтова Л. В. Українське мистецтво 2 пол. XX ст. / Л. В. Гонтова. – Київ, 2005.
  3.  Горовий А. В. Перший іконописець Київської Русі – Аліпій / А. В. Горовий – Київ: Наш час, 2008.
  4.  Ільїн В. В. Людина і світ / В. В. Ільїн, Ю. І. Кулагін. – Київ: КНТЕУ, 200З.
  5.  Історія української та зарубіжної культури: навч. посіб. /                       С. М. Клапчук, З. Ф. Остафійчук, Ю. А. Горбань. – Київ: Знання-Прес, 2004.
  6.  Козьякоса М. И. История. Культура. Повседневность. Западная Европа: от античности до 20 века / М. И. Козьякоса. – Москва: Весь мир, 2002.
  7.  Корінний М. М. Короткий енциклопедичний словник з культури / М. М. Корінний, В. Ф. Шевченко. – Київ: Україна, 2003.
  8.  Крвавич Д. Українське мистецтво. Т. 2. / Д. Крвавич, В. Овсійчук, С. Черепанова. – Львів: Світ, 2004.
  9.  Культурологія: теорія та історія культури: навч. посіб. / [за ред.                      І. І. Тюрменко, О. Д. Горбула]. – Київ: ЦНЛ, 2004.
  10.   Культурологія: українська та зарубіжна культура / М. М Закович , І. А Зязюн , О. М. Семашко , Ж. О. Безвершук – Київ: Знання, 2004.
  11.  Наливайко Д. Українське бароко. Т. 1. / Д. Наливайко, Д. Горбачов. – Xарків: Акта, 2004.
  12.  Откович В. П. Народна течія в українському живописі 17-18 ст. / В. П. Откович. – Київ, 1990.
  13.  Подольська Є. А. Культурологія: навч. посіб. / Є. А. Подольська, В. А. Лихвар, К. А. Іванова. – Київ: ЦНЛ, 2005.
  14.  Українське мистецтво в полікультурному просторі: навч. посіб. / О. Рудницька, Л. Кондрацька. – Київ: Єксоб, 2000.
  15.  Український портрет І6-18 ст. – Київ: Артанія нова, 2006.

ТЕМИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1

Історичний розвиток української культури: від витоків

до І пол. ХVII ст.

Тема 1. Історія української культури як навчальна дисципліна

1. Розуміння поняття культури як суспільного та духовного феномену: еволюція поглядів та сучасні інтерпретації поняття. Структура та функції культури.

  1.  Предмет курсу «Історія української культури». Феномен української культури.
  2.  Особливості світогляду українського народу як підґрунтя української культури.
  3.  Українська культура як складова та невід’ємна частина світової культури.

Запитання та завдання для контролю та самоконтролю

1. Розкрийте поняття „культура”.

2. Розкрийте сутність поняття «українська культура як система».

3. Які функції культури?

4. Що є предметом вивчення культури?

5. Що таке народна культура? Дайте визначення та наведіть приклади.

Тести до теми

  1.  Предметом історії української культури є:

а) історичний аспект культури;

б) комунікативний аспект культури;

в) ціннісно-смисловий аспект культури;

г) морфологічний аспект культури.

  1.  Передумовою культурного розвитку і прогресу кожного народу є:

а) самобутній розвиток культури певного народу;

б) здатність сприймати культурні впливи інших народів;

в) історико-культурне минуле народу;

г) всі відповіді правильні.

  1.  До функцій культури належать:

а) пізнавальна;

б) світоглядна;

в) комунікативна;

г) всі відповіді правильні.

  1.  Курс „Історія української культури” вивчає:

а) мистецтво;

б) музику;

в) архітектуру;

г) всі відповіді правильні.

  1.  Усі здобутки культури знаходять своє відображення у:

а) архітектурі;

б) мові;

в) музиці;

г) образотворчому мистецтві.

Теми рефератів

1. Духовна культура як спосіб самореалізації людини (на прикладі України).

2. Роль особистості в культурі.

3. Етнос як носій культури.

4. Українська національна культура в світовому контексті.

5. Вплив розвитку міжнародних відносин на національну культуру.

ЛІТЕРАТУРА ДО ТЕМИ

  1.  Бокань В. Історія культури України: навч. посіб. / В. Бокань,               Л. Польовий. — Київ: МАУП, 2002.
  2.  Задорожний В. Курс історії української культури: (ІХ – початок ХХІ ст.): навч. посіб. для студентів-україністів / В. Задорожний, Ю. Кундрат. – Ужгород: Ґражда, 2009.
  3.  Історія світової та української культури: підручник для вищ. закл. освіти / [В. Греченко та ін.] – Київ: Літера ЛТД, 2005.
  4.  Історія світової культури: навч. посібник. / Л. Т. Левчук. – Київ: Либідь, 2000.
  5.  Історія української та зарубіжної культури: навч. посіб. / С. Клапчук, В. Остафійчук, Ю. Горбань. – Київ: Товариство “Знання”-Прес, 2002.
  6.  Кармин А. С. Культурология / А. С. Кармин, Е. С. Новикова. – Санкт-Петербург : Питер, 2004.
  7.  Лукань В. Г. Історія українського мистецтва : курс лекцій /                        В. Г. Лукань. – Івано-Франківськ: видавець Третяк І. Я., 2010.
  8.  Українська та зарубіжна культура: навч. посібник. / М. М. Закович, І. А. Зязюн, О. М. Семашко. – Київ: Знання, КОО, 2002. 
  9.   Шейко В. М. Історія української культури: навч. посіб. / В. М. Шейко, В. Я. Білоцерківський. – Київ: Знання, 2010.
  10.  Шейко В. М. Історія української культури: навч. посіб. / В. М. Шейко. – Київ: Кондор, 2010.

Тема 2. Витоки української культури

  1.  Культурогенез українського народу. Витоки української культури.
  2.  Матеріальна та духовна культура стародавнього населення України (палеоліт, мезоліт, неоліт, енеоліт). Феномен Трипільської культури.
  3.  Культура мідно-бронзової та залізної доби (кіммерійці, скіфи, сармати, антична епоха Причорномор’я).
  4.  Характерні риси культури ранньослов’янського періоду. Зарубинецька та Черняхівська культури.

Запитання та завдання для контролю та самоконтролю

1. До якої мовної сім’ї належить стародавнє українське населення?

2. Де, крім України, розташовуються пам’ятки трипільської культури?

3. Скільки існувало середньостатистичне „трипільське поселення”?

4. Опишіть типове „трипільське поселення”.

5. Якою була землеробська техніка трипільців?

6. Яким був суспільний устрій трипільців?

7. На які періоди поділяється культура народів Північного Причорномор’я залізного віку?

8. Що передбачав „номадичний” стиль життя народів Північного При чорномор’я залізного віку?

9. Під якими впливами постала скіфська культура?

10. Що говорить про скіфів античний історик Геродот?

11. Назвіть найвідоміші скіфські кургани. Які основні знахідки цих курганів?

12. Який зміст Ви вкладаєте у поняття „варварська демократія”?

13. Якими рисами характеризується передусім черняхівська і зарубинецька культури?

14. Чим відрізняються черняхівська і зарубинецька культури?

15. Перелічіть основні концепції виникнення слов’ян.

16. Охарактеризуйте матеріальну культуру стародавніх слов’ян.

17. Охарактеризуйте духовну культуру стародавніх слов’ян.

18. Назвіть та охарактеризуйте основні форми релігійних вірувань стародавніх слов’ян.

19. Як сучасна наука трактує сегментацію і зображення Збруцького ідола?

20. Доведіть, що українська культура за типологією К. Леві-Строса є „живою”?

Тести до теми

  1.  Трипільська культура набула розповсюдження на території:

а) правобережної України і Молдови;

б) східної Румунії;

в) Угорщини;

г) правильні всі варіанти відповідей.

  1.  Трипільська культура охоплює період:
    1.  пізнього палеоліту;
    2.  енеоліту;
    3.  залізного віку;
    4.  правильні всі варіанти відповідей.

  1.  Трипільські поселення характеризуються:
    1.  присвоюючим характером виробництва;
    2.  відтворюючим характером виробництва;
    3.  утвердженням домінуючого характеру відтворюючого господарства;
    4.  сезонним характером виробництва.

  1.  Трипільське суспільство було:
    1.  матріархальним;
    2.  патріархальним;
    3.  матріархальним з тяжінням до переростання у патріархальне;
    4.  егалітарним.

  1.  Трипільська кераміка характеризується:
    1.  палеолітичними мадоннами;
    2.  звіриним стилем:
    3.  кольоровим розписом;
    4.  правильні всі варіанти відповідей.
  2.  Встановіть правильний варіант послідовностей періодів:
    1.  скіфський – сарматський – кіммерійський;
    2.  сарматський – скіфський – кіммерійський;
    3.  кіммерійський – сарматський – скіфський;
    4.  кіммерійський – скіфський – сарматський.

  1.  Конярство було найбільше розповсюдженим серед:
    1.  кіммерійців;
    2.  скіфів;
    3.  сарматів.
    4.  правильні всі варіанти відповідей.

  1.  Залізний вік на території України розпочинається з :
    1.  трипільської культури;
    2.  кіммерійців;
    3.  скіфів;
    4.  сарматів.

  1.  Залізний вік на території України розпочинається з вторгнення:
    1.  іракомовних народів;
    2.  германців;
    3.  тюркомовних народів;
    4.   правильні всі варіанти відповідей.

  1.  В. Хвойка та Б. Рибаков ототожнювали зарубинецьку культуру з :
    1.  венедами;
    2.  склавинами;
    3.  венедами та склавинами;
    4.  антами.

  1.    Черняхівська культура, на думку сучасних вчених, - це:
    1.  культура антів;
    2.  культура готів;
    3.  скіфська культура;
    4.  поліетнічна культура.

  1.  Зарубинецька культура характеризується:
    1.  „мальованою керамікою”;
    2.  ліпною керамікою;
    3.  культовою керамікою;
    4.  правильні всі варіанти відповідей.

  1.  Між Дніпром і Ордою розташовують батьківщину слов’ян:
    1.  Ю. Костомлевський, М. Рудницький, Т. Лер-Сплавинський;
    2.  О. Шахматов, В. Пертов;
    3.  М. Артамонов, П. Третяков, Б. Рибаков;
    4.  правильні всі варіанти відповідей.

  1.  Велика Скіфія проіснувала:
    1.  з VІІ ст. до н.е. до ІІІ ст. н.е.;
    2.  з V ст. до н.е. до ІІІ ст. н.е.;
    3.  з ІV ст. до н.е. до ІІІ ст. н.е.;
    4.  з ІІІ ст. до н.е. до ІІІ ст. н.е.

  1.    Велике переселення народів тривало з :
    1.  VІІ ст. до н.е. до ІІ ст. до н.е.;
    2.  VІІ ст. до н.е. до ІІ ст. н.е.;
    3.  ІІ ст. н.е. до VІІ ст. н.е.;
    4.  правильні всі варіанти відповідей.

Теми рефератів

1. Релігія слов'янських племен.

2. Особливості язичницьких вірувань і пантеону божеств.

3. Мистецькі надбання слов'ян.

4. Особливості трипільської культури.

5. Особливості культурного процесу скіфського періоду.

6. Черняхівська культура та її місце у культурному надбанні слов'ян.

7. Праслов'янська писемність.

ЛІТЕРАТУРА ДО ТЕМИ

  1.  Баран В. Походження слов’ян / В. Баран, Д. Козак, Р. Терпиловський. – Київ, 1991.
  2.  Брайчевський М. Вибрані твори / М. Брайчевський. – Київ: Видавничий дім «КМ Академія», 2003.
  3.  Брайчевський М. Походження слов'янської писемності / М. Брайчевський. – Київ: Видавничий дім «КМ Академія», 2001.
  4.  Брайчевський М. Походження Русі / М. Брайчевський. – Київ, 1968.
  5.  Василенко В. Велика Скіфія / В. Василенко. – Київ, 1991.
  6.  Винокур О. Давня і середньовічна історія України / О. Винокур, С. Трубчанінов. – Київ, 1996.
  7.  Гончарук П. С. Історія України з найдавніших часів до початку ХХ століття: навч. посіб. / П. С. Гончарук. –Київ: ЦУЛ, 2009.
  8.  Грушевський М. Історія України-Руси. В 11 т. 12 кн. / М. Грушевський. – Київ, 1991. – Т. 1.
  9.  Давня історія України: у 2-х кн. Кн. 1. – Київ, 1994.
  10.  Залізняк Л. Нариси стародавньої історії України / Л. Залізняк. – Київ, 1994.
  11.   Історія України /  Ю. Сливка, Ю. Зайцев. – Львів, 2002.
  12.   Історія України в прозових творах і документах. – Київ, 1995. – Кн. 1: Витоки. Від найдавніших часів до першої половини ІХ ст.
  13.   Історія української культури. – Київ, 1994.
  14.  Історія української культури. У 5 т. – Київ, 2008. – Т. 1.
  15.  Каденюк О.С. Історія України: навч. посіб. / О. С. Каденюк. – Київ: Кондор, 2008.
  16.  Котляр М. Русь язичницька. Біля витоків східнослов’янської цивілізації /  М. Котляр. – Київ, 1995.
  17.  Крвавич Д. П. Українське мистецтво: навч. посібн. У 3 ч. /                         Д. П. Крвавич, В. А. Овсійчук, С. О. Черепанова. – Львів, 2003.
  18.  Лазарович М. В. Історія України: навч. посіб. / М. В. Лазарович. – Київ: Знання, 2008.
  19.  Огієнко І. Українська культура. Коротка історія культурного життя українського народу. Курс, читаний в Українськім народнім університеті. Репринтне відтворене видання 1918 року / І. Огієнко. – Київ, 1991.
  20.  Петров В. Походження українського народу / В. Петров. – Київ, 1992.
  21.  Україна i свiт (Вiд початку нашої  ери до Великого переселення народів), Том 3. / [укладач М. Белік]. – Київ: Kріон, 2010.
  22.  Українська культура : лекції / Д. Антонович. – Київ, 1993.
  23.  Чмихов М. Археологія і стародавня історія України: курс лекцій / М. Чмихов, Н. Кравченко, Т. Черняков. – Київ, 1992.
  24.   Яковенко Н. М. Нарис історії України з найдавніших часів до кінця ХVІІІ ст.: навч. посіб. / Н. Яковенко. – Київ, 1997.

Тема 3. Культура Київської Русі

Історичні передумови формування культури Київської Русі:

а) язичницька культура давніх русів;

б) християнство та його вплив на культуру.

Писемність, освіта, література, літописання.

Художня культура:

а) архітектура та монументальне мистецтво;

б) іконописання;

в) декоративно-ужиткове мистецтво.

Культура Галицько-Волинської держави.

Запитання та завдання для контролю та самоконтролю

  1.  Яке соціокультурне значення мало хрещення Київської Русі?
    1.  Які основні пам’ятки писемності та літератури Київської Русі?
    2.  Які основні духовні цінності слов’ян Київської Русі?
    3.  Якою була матеріальна культура Київської Русі? Назвіть основні її види та галузі господарювання.
    4.  Які пам’ятки архітектури збереглися в Україні від часів Київської Русі?
    5.  Як сформувалася держава Київська Русь? Якою була роль князів Аскольда, Олега, Ігоря, Ольги, Святослава, Володимира, Ярослава Мудрого у цьому процесі?
    6.  Якою була система освіти в Київській Русі?
    7.  „Слово о полку Ігоревім” — гордість української та світової культури.
    8.  Дайте основні характеристики «Повісті минулих літ» Нестора Літописця.

Тести до теми

  1.  Населення Київської Русі у повсякденному житті користувалося:

а) старослов’янською мовою, якою написано й більшість богослужбових книжок того часу;

б) давньоруською мовою, яка дійшла до нас завдяки документам та літературним творам русичів;

в) племінними говірками, які з часом злилися в територіальні діалекти.

г) латиною.

  1.  Володимир Мономах написав твір:

а) “Cлово про закон і благодать”;

б) “Повість минулих літ”;

в) “Повчання дітям”;

г) “Галицько-волинський літопис”.

  1.  Центральна, найбільш захищена частина давньоруського міста називалася:

а) дитинцем;

б) подолом;

в) посадом;

г) ринком.

  1.  Ланцюги із срібних та золотих медальйонів з емалевими прикрасами, які князі носили поверх одягу, називалися:

а) гривни;

б) підвіски;

в) барви;

г) віра.

  1.  Русичі називали своїх язичницьких жерців:

а) пророками;

б) волхвами;

в) закупами;

г) рядовичами.

  1.  Відомим на Русі співцем билин був:

а) Боян;

б) Агапіт;

в) Алімпій;

г) Ярополк.

  1.  Як свідчить літопис, перші школи на Русі заснував князь:

а) Святослав Завойовник;

б) Володимир Великий;

в) Володимир Мономах;

г) Данило Галицький.

  1.  Книги в Київській Русі писали на:

а) папері;

б) пергаменті;

в) бересті;

г) глині.

  1.  В архітектурі Київської Русі найпоширенішим був стиль:

а) романський;

б) візантійський;

в) готичний;

г) модерн.

  1.  Одним із найталановитішим майстрів-іконописців часів Русі вважають:

а) Бояна;

б) Агапіта;

в) Алімпія;

г) Ярополка.

Теми рефератів

  1.  Роль Володимира Великого у культурному розвитку Київської Русі.
  2.  Ярослав Мудрий і культурний розвиток Київської держави.
  3.  Особливості рукописної книги Київської Русі.
  4.  Музичне мистецтво Київської Русі.
  5.  Літературні пам’ятки Київської Русі.
  6.  Зв’язок культури Київської держави з античністю.
  7.  Українська національна символіка.
  8.  Давньоруська культурна спадщина в східноєвропейському ареалі культурних традицій.

ЛІТЕРАТУРА ДО ТЕМИ

  1.  Александрович В. Мистецтво Галицько-Волинської держави / В. Александрович. – Львів, 1999.
  2.  Бойко О. Д. Історія України: навч. посібн. / О. Д. Бойко ; [3-є вид., вип. і доп. ] . –– Київ, 2007.
  3.  Брайчевський М. Походження Русі / М. Брайчевський. – Київ, 1968.
  4.  Брайчевський М. Утвердження християнства на Русі / М. Брайчевський. – Київ, 1988.
  5.  Галицько-Волинська держава. Передумови виникнення, історія, культура – Львів, 1993.
  6.  Горовий А. В. Перший іконописець Київської Русі – Алімпій / А. В. Горовий. – Київ, 2008.
  7.  Єльников М. Золотоординські часи на українських землях / М. Єльников. – Київ, 2008.
  8.  Ісаєвич Я. Галицько-Волинська держава / Я. Ісаєвич. – Львів, 1999.
  9.  Історія України / [відп. ред. Ю. Сливка] ; – [3-тє вид., перероб. і доп.]. – Львів, 2002.
  10.  Історія української культури. У 5 т. – Київ, 2008. – Т. 1.
  11.  Київська Русь: культура, традиції : зб. наукових праць. – Київ, 1982.
  12.  Коритко Р. Корона Данила Галицького / Р. Коритко. – Львів, 1996.
  13.  Крвавич Д. П. Українське мистецтво: навч. посібн.: У 3 ч. /                        Д. П. Крвавич, В. А. Овсійчук, С. О. Черепанова. – Львів, 2004. – Ч. 2.
  14.  Крип’якевич І. Галицько-Волинське князівство / І. Крип’якевич. – Львів, 1999.
  15.  Котляр М. Нариси воєнного мистецтва Давньої Русі / М. Котляр. – Київ, 2010.
  16.  Мистецтво Київської Русі. – Київ, 1989.
  17.  Моця О. Населення південно-руських земель ІХ–ХІІІ с. (за матеріалами некрологів) / О. Моця. – Київ, 1993.
  18.  Національний заповідник «Софія Київська». – Київ: Балтія-Друк, 2009.
  19.  Огієнко І. Українська культура. Коротка історія культурного життя українського народу. Курс, читаний в Українськім народнім університеті. Репринтне відтворене видання 1918 року. / І. Огієнко. – Київ, 1991.
  20.  Пастернак О. Пояснення тризуба, герба Великого Київського князя Володимира Святого / О. Пастернак – Київ, 1991.
  21.  Толочко П. Київська Русь / П. Толочко. – Київ, 1996.
  22.  Яковенко Н. М. Нарис історії України з найдавніших часів до кінця ХVІІІ ст.: навч. посіб. / Н. М. Яковенко. – Київ, 1997.
  23.  Шумило С. Князь Оскольд и христианизация Руси / С. Шумило – Київ: «Дух і Літера», 2010.
  24.  Янин В. Л. Берестяная почта столетий / В. Л. Янин. – Москва, 1979.

Тема 4. Культурні процеси за литовсько-польської і польсько-козацької доби

  1.  Утвердження гуманістичних ідей в умовах релігійного протистояння.
  2.  Вплив братського руху на розвиток освіти та наукових знань в Україні.
  3.  Вплив європейської реформації на утвердження нових явищ в галузі церковної культури.
  4.  Архітектура і образотворче мистецтво доби Ренесансу.
  5.  Музична культура і театральне мистецтво епохи Ренесансу в Україні.

Запитання та завдання для контролю та самоконтролю

  1.  Назвіть провідні центри розвитку книгодрукування та освіти в ХVIXVII ст.
    1.   Хто з українських магнатів ХVIXVII ст. найбільше сприяв розвитку вітчизняної культури?
      1.  Назвіть найбільш відомі українські архітектурні пам’ятки ХVIXVII ст.
        1.  Охарактеризуйте українську музичну культуру епохи Ренесансу.
        2.  Що Ви можете сказати про розвиток українського театрального мистецтва в добу Ренесансу.

Тести до теми

  1.  Українські землі у ХІV-ХV ст. не були підкорені державою:

а) Османською імперією;

б) Польщею;

в) Литвою;

г) Московщиною.

2. Велике князівство Литовське найбільше успадкувало культурні традиції від:

а) Візантійської імперії;

б) Польщі;

в) Київської Русі;

г) Угорщини.

 

  1.  У ХІV-ХV ст. основним чинником культурних процесів на українських землях була:

а) українська православна церква;

б) римо-католицька церква;

в) уніатська церква;

г) протестантська церква.

  1.  Найважливішою постаттю гуманістичної культури в Україні у ХV-ХVІ ст. можна вважати:

а) Юрія Дрогобича;

б) Павла Русина із Кросно;

в) Лукаша з Нового Міста;

г) Станіслава Оріховського.

  1.  До прозових та публіцистичних творів Станіслава Оріховського не належать:

а) „Про турецьку загрозу слово…”;

б) „Трактат про сонячне затемнення 20 липня 1478 року”;

в) „Напущення польському королю Сигізмунду Августу”;

г) „Хрещення в Русинів”.

  1.  Українськими письменниками-полемістами не були:

а) Герасим і Мелетій Смотрицькі;

б) Стефан Зизаній;

в) Петро Скарга;

г) Христофор Філалет.

  1.  Партесний спів – це:

а) сольна пісня зі супроводом;

б) спів за голосами;

в) музичний триголосий ансамбль;

г) акапельне соло.

  1.  Найвидатнішим рукописним твором ХІV ст. вважається:

а) „Київський Псалтир”;

б) „Пандекти Антиоха”;

в) „Загорівський Апостол”;

г) „Пересопницьке Євангеліє”.

  1.  «Пересопницьке Євангеліє» було створене у:

а) ХІV ст.

б) ХV ст.;

в) ХVІ ст.;

г) ХVІІ ст.

  1.  «Октоїх», «Часословець», «Тріодь пісна» і «Тріодь цвітна» були першими книгами, надрукованими руською мовою у:

а) Перемишлі;

б) Кракові;

в) Львові;

г) Холмі.

  1.  Першою книгою, надрукованою на Україні, вважається:

а) «Буквар»;

б) «Адельфотес»;

в) «Апостол»;

г) «Граматика Словенська».

  1.  Першим ректором Острозької слов’яно-греко-латинської академії був:

а) Кирил Лукарис;

б) Герасим Смотрицький;

в) Костянтин Острозький;

г) Дем’ян Наливайко.

Теми рефератів

1. Україна в православному культурному просторі ІІ пол. XVI – середини XVII ст.

2. Контакти українців із Західною Європою у ХV – середині XVI ст.

3. Брестська церковна унія: підготовка, здійснення, наслідки.

4. Утворення Речі Посполитої: територія, населення, особливості соціально-політичного устрою.

5. Вплив Реформації в українських землях.

6. Виникнення та діяльність православних братств.

7. Релігійна полеміка, її основні ідеї та представники.

8. Виникнення і діяльність київського культурного осередку.

9. Відновлення вищої церковної ієрархії. Реформи Петра Могили.

10. Острозький культурний осередок.

11. Становище української православної церкви. Духовенство.

12. Територія, населення, адміністративно-політичний устрій українських земель в ІІ пол. XVI – середині XVII ст.

13. Українське козацтво: інтеграція в суспільне життя.

14. Україна очима чужоземних мандрівників.

15. Розвиток книгодрукування в українських землях.

16. Система освіти в Україні ІІ пол. XVI – середини XVII ст.

17. Українське міщанство та його роль в культурному відродженні України в            ІІ пол. XVI – середині XVII ст.

ЛІТЕРАТУРА ДО ТЕМИ

  1.  Архітектурна спадщина України. – Т.1-2. – Київ, 1995.
  2.  Відейко М. Грюнвальд. Хоругви зі сходу. / М. Відейко. – Київ.: Наш час, 2010.
  3.  Гуманістичні і реформаційні ідеї на Україні (XVI – початок XVII ст.). – Київ,1991.
  4.  Європейське відродження та українська література XIV XVIII ст. – Київ, 1993.
  5.  Ісаєвич Я. Д. Першодрукар Іван Федоров: виникнення друкарства на Україні / Я. Д. Ісаєвич – Львів, 1983.
  6.  Історія української культури / І. Крип’якевич. – Київ, 1994.
  7.  Хома І. Я. Історія української культури : навч. посібник. / І. Я. Хома, А. О. Сова, Л. В. Скорич, Ж. В. Мина. – Львів, 2010.
  8.  Мицько І. З. Острозька слов’яно-греко-латинська академія (1576-1636) / І. З. Мицько. – Київ, 1990.
  9.  «Нариси з історії Києва». – Київ, «Генеза», 2002.
  10.  Овсійчук В. А. Українське мистецтво другої пол. XVI – першої пол. XVII ст.: Гуманістичні та визвольні ідеї / В. А. Овсійчук – Київ, 1985.
  11.  Пам’ятки братських шкіл на Україні: кінець XVI – початок XVII ст. Тексти і дослідження. – Київ, 1988.
  12.  Секуляризація духовного життя на Україні і в епоху гуманізму і Реформації: зб. наук. праць. – Київ, 1991.
  13.  Степовик Д. В. Українська графіка XVI XVIII ст. / Д. В. Степовик. – Київ, 1982.
  14.  Українська культура. Історія і сучасність : навч. посіб. – Львів, 1994.
  15.  Українські гуманісти епохи Відродження: Антологія. У 2 т. – Київ, 1995.
  16.  Філософія Відродження на Україні. – Київ, 1990.
  17.  Шейко В. М. Історія української культури: навч. посіб. / В. М. Шейко, В. Я. Білоцерківський. – Київ: Кондор, 2010.
  18.  Шейко В. М. Історія української культури: навч. посіб. / В. М. Шейко, Л. Г. Гіташевська – Київ: Знання, 2010.
  19.  Юцевич Ю. Є. Музика : словник-довідник / Ю. Є. Юцевич. – Тернопіль: «Навчальна книга — Богдан», 2003.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2

Історія української культури з ІІ пол. ХVII – ХХІ ст.

Тема 5. Українська культура доби козацько-гетьманської держави.

Українське бароко

  1.  Історичні та суспільно-політичні передумови розвитку української культури. Самобутні риси культури козацької держави.
  2.  Феномен козацького бароко в  архітектурі та образотворчому мистецтві. 
  3.  Розвиток освіти та наукових знань в Україні ІІ пол. ХVII – поч. ХVIIІ ст. Діяльність Києво-Могилянської академії.
  4.  Особливості літературної діяльності в українській культурі: козацькі літописи, полемічна література тощо.
  5.  Музична культура і театральне мистецтво культури українського бароко.

Запитання та завдання для контролю та самоконтролю

  1.   Які особливості козацтва визначили його роль у культурній розбудові України XVII ст.?
  2.   У чому полягала реформа церкви та освіти в XVII ст.?
  3.   Назвіть основні літературні жанри цієї доби.
  4.   Дайте характеристику стилю бароко.
  5.  Назвіть основні види театральних вистав доби бароко.
  6.  Що зумовлює національну специфіку іконопису XVII— XVIII ст.?
  7.  Які особливості характерні для портретного живопису цієї доби?
  8.  Назвіть основні барокові архітектурні ансамблі XVIII століття.

Тести до теми

1. Основні риси стилю бароко в архітектурі:

а) пишність;

б) монументальність;

в) вигадливість ліній фасаду;

г) правильні всі варіанти відповідей.

2. Бароко в детальному перекладі означає:

а) чепурний;

б) неправильний;

в) видовжений;

г) правильні всі варіанти відповідей.

3. У XVIII столітті на Україні виникли перші:

а) опера;

б) романс;

в) багатоголосий хоровий спів;

г) правильні всі варіанти відповідей.

4. Автором «Граматики музичної» є:

а) М. Дилецький;

б) А. Стеценко;

в) М. Лисенко;

г) С. Пекалицький.

5. Рушниковий стиль в архітектурі характерний для:

а) класицизму;

б) бароко;

в) маньєризму.

6. Чиє ім’я викарбувано на дошці пошани в Болонській музичній академії поряд з іменем Моцарта?

а) А. Веделя;

б) Д. Бортнянського;

в) М. Березовського;

г) І. Григоровича-Барського. 

7. Видатними українськими архітекторами епохи козацького бароко є:

а) С. Ковнір;

б) І. Григорович-Барський;

в) В. Растреллі;

г) правильні всі варіанти відповідей.

8. Яка кількість імен українських художників увійшла до списку Жолтовського?

а) 1116;

б) 1126;

в) 1136;

г) 1675.

9. За часів бароко розвивається література:

а) публіцистична;

б) полемічна;

в) історична;

г) правильні всі варіанти відповідей.

10. Улюблений образ “Козака Мамая” є свідченням:

а) любові народу до козаків;

б) поваги народу до козаків;

в) відображення історичної епохи;

г) правильні всі варіанти відповідей.

Теми рефератів

1. Феофан Прокопович — видатний діяч просвітництва і культури.
2. Козацькі літописи.
3. Вплив української культури на розвиток культурних процесів Росії.
4. Григорій Сковорода — просвітитель, філософ, поет.
5. Театральне мистецтво.
6. Нові тенденції розвитку образотворчого мистецтва другої половини
XVІ—XVIII ст.

7. Культурно-мистецький процес України у XVIII ст.
8. Освіта в Україні у
XVIII ст.
9. Архітектура й образотворче мистецтво другої половини
XVIII ст.

ЛІТЕРАТУРА ДО ТЕМИ

  1.  Андрусяк М. Гетьман Іван Мазепа як культурний діяч / М. Андрусяк, Є. Маланюк. — Київ, 1991.
  2.  Антонович В. Про козацькі часи на Україні / В. Антонович. – К., 1991.
  3.  Баканурський А. Світова та українська культура : навч. посіб./ А. Баканурський. – Одеса: Бахва”, 2001.
  4.  Гетьман: Шляхи. – Київ:Темпора, 2009.
  5.  Гречанко В. Історія світової та української культури. / В. Гречанко, І. Чорний, В. Кушнерук, В. Белко. – Київ, 2002.
  6.  Грушевський М. С. Історія української літератури / М. С. Грушевський – Київ, 1993.
  7.  Клапчук С. М. Історія української та зарубіжної культури: навч. посіб. / С. М. Клапчук, В. Ф. Остафійчук, Ю. А Горбань. – Київ: Товариство “Знання”-Прес, 2002.
  8.  Корінний М. М. Короткий енциклопедичний словник з культури / М. М. Корінний, В. Ф. Шевченко. – Київ: Україна, 2003.
  9.   Лина К. Військо Богдана Хмельницького / К. Липа, О. Руденко. — Київ: Наш час, 2010.
  10.  Макаров А. М. Світло українського бароко / А. М. Макаров. – Київ, 1994.
  11.  Муха А. Композитори України та української діаспори / А. Муха — Київ, 2004.
  12.  Ольховський А. Нарис історії української музики / А. Ольховський — Київ: Музична Україна, 2003.
  13.  Союзники і супротивники: армії сусідів україни у XVII столітті / С. Кузьмич, К. Липа, О. Писарєв, О. Руденко. – Київ: Наш час, 2010.
  14.  Києво-Могилянська академія в іменах, XVII–XVIII ст. : енцикл. вид. / З. І. Хижняк, В. С. Брюховецький. — Київ: Вид. дім «КМ Академія», 2001.

Тема 6. Культура в час пробудження української національної свідомості

  1.  Ґенеза та періодизація національно-культурного відродження в Україні наприкінці ХVІII – початку ХХ ст.
  2.  Характерні риси дворянського періоду національно-культурного відродження в Україні.
  3.  Особливості народницького періоду національно-культурного відродження.
  4.  Модерністичний період національно-культурного відродження в Україні та його характеристики.
  5.  Феномен національно-культурного відродження у Галичині.

Запитання та завдання для контролю та самоконтролю

  1.  Які фактори сприяли виникненню поняття „національна самосвідомість”?
  2.  Особливості розвитку образотворчого мистецтва, музики театру у XIX ст.
  3.  Охарактеризуйте здобутки української суспільної думки XIX ст. У чому виявилась національна своєрідність української культури кінця XIX — початку XX ст.

4.Охарактеризуйте основні стилі та напрямки літератури і мистецтва в Україні у XІX ст.

Тести до теми

1. Про який твір йдеться в уривку з історичного джерела?

«Бувають в історії народів дати, які немовби розривають надвоє їхнє життя й кладуть межу високу посеред рівного шляху історичних подій... Ми маємо таку історичну дату – це...рік 1798-й. Того року прилетіла перша ластівка українського національного відродження – невеличка книжка, од якої початок нового українського письменства рахуємо...»

а) «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського;

б) «Сад божественних пісень» Г. Сковороди;

в) «Енеїда» І. Котляревського;

г) «Кобзар» Т. Шевченка.

2. Яке прізвище є зайвим у логічному ланцюжку: «М. Шашкевич –                         Я. Головацький – М. Драгоманов – І. Вагилевич»?

а) М. Шашкевич;

б) Я. Головацький;

в) М. Драгоманов;

г) І. Вагилевич.

3. У якому році стараннями Я. Головацького було видано альманах «Русалка Дністровая»?

а) 1837 р.;

б) 1848 р.;

в) 1863 р.;

г) 1875 р.

4. Яка організація у своїх документах задекларувала такі ідеї діяльності:

«...політичне об’єднання слов’ян є тією справжньою метою, до якого вони повинні прагнути. При об’єднанні кожне слов’янське плем’я [українці, росіяни, білоруси] повинно мати свою самостійність. Визначаємо, що кожне плем’я повинно мати народне правління і дотримуватися повної рівності співгромадян... Має існувати спільний Слов’янський собор з представників всіх племен. ...правило «Мета виправдовує засоби» визнається безбожним»?

а) Південне товариство декабристів;

б) Кирило-Мефодіївське братство;

в) Братство тарасівців;

г) Руська трійця.

5. Укажіть прізвища діячів національного відродження на західноукраїнських землях другої половини ХІХ ст.

1. Д. Яворницький

2. І. Франко

3. М. Шашкевич

4. М. Кропивницький

5. Ю. Бачинський

6. Ю. Федькович

а) 1, 2, 6;

б) 2, 5, 6;

в) 3, 4, 6;

г) 1, 3, 5.

6. У яких містах розташовані пам’ятки садово-паркового мистецтва «Софіївка» та «Олександрія»?

а) Київ, Ялта;

б) Ялта, Умань;

в) Умань, Біла Церква;

г) Біла Церква, Кам’янець-Подільський.

7. Відкриття Харківського університету пов’язано з ім’ям:

а) М. Остроградського;

б) М. Максимовича;

в) В. Антоновича;

г) В. Каразіна.

8. З іменами яких діячів пов’язано створення національного гімну «Ще не вмерла Україна»?

а) І. Франко, М. Лисенко;

б) М. Лисенко, П. Чубинський;

в) П.Чубинський, М. Вербицький;

г) М. Вербицький, Л. Українка.

9. Про якого митця йдеться в уривку з історичного джерела?

«На початку XX ст. на оперних сценах світу царювали четверо чоловіків – Баттістіні, Карузо, Тітто Руффо, Шаляпін. І лише одна жінка спромоглася    сягнути їхніх висот і  стати в рівень з ними.  Найвимогливіші критики  світу

називали її «Незабутньою Аїдою», «Найчарівнішою Чіо-Чіо-Сан», «Вражаючою Валькірією».

а) М. Садовську-Барілотті;

б) С. Крушельницьку;

в) Г. Борисоглібську;

г) М. Заньковецьку.

Теми рефератів

1. Культурний процес другої половини ХІХ ст.
2. Українська наука і культура початку ХІХ ст.
3. Розвиток науки в Україні початку ХІХ ст.
4. Організація науково-мистецьких товариств.
5. Тенденції розвитку української літератури ХІХ ст.
6. Реформа освіти в Австрійській імперії.

7. „Театр корифеїв”.
8. Реформа освіти в другій половині ХІХ ст. у Російській імперії.
9. Недільні школи, клубні заклади та бібліотеки в Україні.
10. „Просвіти” та їх роль у культурному процесі.
11. Розвиток музичного мистецтва наприкінці ХІХ — на початку ХХ ст.

ЛІТЕРАТУРА ДО ТЕМИ

  1.  Бойко О. Д. Історія України: навч. посібн. / О. Д. Бойко. – [3-тє вид., вип., доп.] – Київ: Академвидав, 2007.
  2.  Вовк Х. К. Іванченко Ю.Видатний вчений і патріот України / Х. К. Вовк, Студії з української етнографії та антропології. – Київ: Мистецтво, 1995. –              С. 3–6.
  3.  Вовк Х. К. Студії з української етнографії та антропології / Х. К. Вовк – Київ: Мистецтво, 1995.
  4.  Гелей С. Д. Львівська комерційна академія. Нарис історії / С. Д. Гелей. – Львів: Вид-во ЛКА, 2008.
  5.  Гнатюк В. Нарис української міфології / В. Гнатюк. – Львів: Інститут народознавства НАН України, 2000.
  6.  Дзюба І. Тарас Шевченко / І. Дзюба // Шевченко Т. Г. Кобзар. Повна ілюстрована збірка [Текст] – Харків: Книжковий Клуб “Клуб Сімейного Дозвілля”, 2009.
  7.  Довідник з історії України (А-Я): посібник для серед загальноосвітніх навчальних закладів / [за заг. ред. І. Підкови, Р. Шуста]. – [2-ге вид., доопр. і доп.]. – Київ, 2001.
  8.  Історія України / [відп. ред. Ю. Сливка]. – [перероб. і доп.] – Львів: Світ, 2002.
  9.  Історія української культури: У 5 т. – Київ: Наукова думка, 2008. – Т. 4. – Кн. 1.
  10.  Історія української культури: У 5 т. – Київ: Наукова думка, 2005. – Т. 4. – Кн. 2.
  11.  Кирчів Р. Міфологіяна Володимира Гнатюка / Р. Кирчів // Гнатюк В. Нарис української міфології. – Львів: Інститут народознавства НАН України, 2000. – С. 7–47.
  12.  Костомаров М. І. Закон Божий (Книга буття українського народу) / М. І. Костомаров. – Київ: Либідь, 1991.
  13.  Кучер Р. Наукове товариство ім. Т. Шевченка. / Р. Кучер. – Київ, 1992.
  14.  Мишанич О. Всеобіймаюче око України / О. Мишанич // Нечуй-Левицький І. Світогляд українського народу. Ескіз української міфології. –             [2-ге вид.] – Київ: Обереги, 2003. – С. 134–141. – (Бібліотека українського раритету).
  15.  Нечуй-Левицький І. Світогляд українського народу. Ескіз української міфології. / І. Нечуй-Левицький. – Київ: Обереги, 2003.
  16.  Огієнко І. Українська культура. Коротка історія культурного життя українського народу. Курс, читаний в Українськім народнім університеті. Репринтне відтворене видання 1918 року / І. Огієнко. – Київ, 1991.
  17.  Олійник-Шубравська М. Рання наукова діяльність Д. І. Яворницького та його перша історико-народознавча монографія про Запорожжя.Ч. І; Ч. ІІ: для ст. шк. віку /. М. М. Олійник-Шубравський.// Еварницький Д. І. (Яворницький Д. І.). Запорожжя в залишках старовини і переказах народу: – Київ: Веселка, 1995. – С. 5–26.
  18.  Павко А. І. Основні напрями формування викладацького та наукового складу університетів України в імперську добу (ХІХ – початок ХХ ст.) / А. І. Павко. // Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст. – Київ: Інститут історії України НАН України, 2008. – Випуск 15. – С. 290–304.
  19.  Слідюкова Т. Забудова і благоустрій м. Києва в ХІХ–ХХ ст. (за документами київських держархівів) / Т. Слідюкова. // Архіви України. Науково-практичний журнал. – Київ, 2009. – №  1–2 (263). – С. 68–78.
  20.  Владислав Таранюк про Івана Пулюя, Василя Єрошенка, Василя Каразіна, Агатангела Кримського, Лазаря Заменґофа. / В. Танюк. – Київ: Грані-Т, 2009.
  21.  Українські поети-романтики: Поетичніі твори / [упоряд. і приміт. М. Л. Гончарука]. – Київ: Наукова думка, 1987.
  22.  Шевченко Т. Г. Кобзар. Повна ілюстрована збірка [Текст] / Т. Г. Шевченко. – Харків: Книжковий Клуб “Клуб Сімейного Дозвілля”, 2009.

Тема 7. Українська культура і духовне життя на початку XX ст.

  1.  «Розстріляне Відродження» 20-30-х років ХХ ст. та його трагічні наслідки для української культури.
  2.  Особливості радянської доби в українській культурі. Панування соцреалізму.
  3.  Феномен дисидентів-шестидесятників як спроба відновлення української самобутності.
  4.  Творчість діячів української культури в еміграції.

Запитання та завдання для контролю та самоконтролю

1. Які художньо-естетичні течії розвиваються на Україні в літературі, образотворчому мистецтві та архітектурі на початку ХХ ст.?

2. У чому особливості української культури періоду національно-визвольних змагань?

3. Визначте характерні риси українізації як політики більшовиків в українській культурі.

4. Які кроки для утвердження соціалістичного реалізму здійснила радянська влада у 30-х рр. ХХ ст.?

5. Обґрунтуйте значення терміну «розстріляне відродження».  

6. Охарактеризуйте особливості розвитку української культури в роки Другої світової війни.

7. Який внесок здійснили українські «шестидесятники» у розвиток різних видів українського мистецтва?

8. Охарактеризуйте стан української культури доби «застою».

Тести до теми

1. Які стилі не належать до течії модернізму?

а) імпресіонізм;

б) футуризм;

в) символізм;

г) авангардизм.

2. Першу всеукраїнську художню виставку у Львові організував:

а) М. Самокиш;

б) К. Костанді;

в) І. Труш;

г) О. Мурашко.

  1.   Перша Українська академія наук була відкрита у період:

а) Центральної ради;

б) Гетьманату;

в) Директорії;

г) ЗУНР.

  1.  До українських композиторів початку ХХ ст. належать:

а) К. Стеценко та М. Леонтович;

б) М. Самокиш та С. Васильківський;

в) І. Левинський та В. Кричевський;

г) О. Лушпинський та Г. Гай.

  1.  Яка п’ятирічка була оголошена «п’ятирічкою знищення релігії»?

а) перша;

б) друга;

в) третя;

г) четверта.

  1.  Ініціатором повоєнної ідеологічної «проробки» художньої інтелігенції у серпні 1946 р. виступили Сталін і:

а) Т. Лисенко;

б) Л. Каганович;

в) М. Хрущов;

г) А. Жданов.

  1.  У кінці 50-х рр. ХХ ст. посмертно був удостоєний нобелівської премії:

а) П. Майборода;

б) О. Довженко;

в) О. Гончар;

г) Г. Юра.

  1.  Щорічну Шевченківську премію в Україні було встановлено в:

а) 1960 р.;

б) 1961 р.;

в) 1963 р.;

г) 1964 р.

  1.  «Закручування гайок» в культурній та ідеологічній сферах розпочалося із засудження та фактичної заборони:

а) роману О. Гончара «Собор»;

б) роману І. Іваничука «Мальви»;

в) роману П. Загребельного «Диво»;

г) М. Стельмаха «Правда і кривда».

Теми рефератів

1. Нові течії відображення світу у мистецтві початку ХХ ст.: модернізм та реалізм.

2. Діяльність першої Української Академії наук, її значення.

3. Театр «Березіль» – нова віха театрального мистецтва України.

4. С. Крушельницька – знаменита оперна співачка української та зарубіжної сцени.

5. О. Довженко – видатний майстер українського і світового кіномистецтва.

6. Значення та діяльність ВАПЛІТЕ як провідного літературного об’єднання  20-тих рр. ХХ ст.

7. Культурні процеси на західноукраїнських землях у 20-30-ті рр.

8. Вплив другої світової війни на художню українську культуру та мистецтво.

9. Поети шестидесятники, їх роль в художній культурі ХХ ст.  

ЛІТЕРАТУРА ДО ТЕМИ

1. Багряна А. Анна Багряна про Марію Заньковецьку, Олену Телігу, Вангу, Марію Приймаченко, Славу Стецько. / А. Багряна. – Київ: Грані-Т, 2010.

  1.  Арабески Миколи Хвильового. – Київ: Грані-Т, 2010.
  2.  Донцов П. Дві літератури нашої доби / П. Донцов. – Львів, 1991.
  3.  Закович М. М. Українська та зарубіжна культура. /  М. М. Закович. – Київ, 2001.
  4.  Історія української культури: в 5 т. – Київ, 2001.
  5.  Історія світової та української культури. / В. А. Гречанко, І. В. Чорний, В. А. Кушнерук, В. А. Режко – Київ: “Літера”, 2002.  
  6.  Конквест Р. Великий Терор / Р. Конквест. – Луцьк: Терен, 2009.
  7.  Корінний М. М. Короткий термінологічний словник з української та зарубіжної культури /  М. М. Корінний, В. Ф. Шевченко– Київ, 2000.
  8.  Кормич Л. І. Культурологія: ХХ століття. – навч. посіб. / Л. І. Кормич,          В. В. Багацький – Харків, 2002.
  9.  Косів М. На потребу дня / M. Косів. – Львів, 1990.
  10.  Лобановський Б. Б. Українське мистецтво другої половини ХIX - початку XX ст. /  Б. Б. Лобановський, П. І. Говдя. – Київ, 1992.
  11.  Лук’янов С. О. Українська та зарубіжна культура в схемах і таблицях / С. О. Лук’янов. – Харків, 2000.
  12.  Мєднікова Г. С. Українська та зарубіжна культура ХХ ст.: навч. посіб. / Г. С.  Мєднікова. – Київ, 2002.
  13.  Толочко П. П. Історія української культури / П. П. Толочко. — Київ, 2002.
  14.  Феномен української культури. – Київ, 1997.
  15.  Черепанова С. О. Українська культура: навч. посіб. / С. О. Черепанова. — Львів, 1994.
  16.  Шаповал Ю. Україна в добу “Великого терору: 1936–1938 роки” /            Ю. Шаповал. – Київ: Либідь, 2010.
  17.  Шевнюк О. Л. Українська та зарубіжна культура: навч. посіб.  /                  О. Л. Шевнюк. – Київ, 2002.
  18.  Шлемкевич М. Загублена українська людина / М. Шлемкевич. – Київ, 1992.

Тема 8. Провідні тенденції розвитку сучасної української культури. Модерн і постмодерн

  1.  Період «перебудови» в Україні як передумова національного відродження української культури.
  2.  Постмодерністичні тенденції в сучасній українській культурі.
  3.  Особливості та характерні риси українського соціокультурного простору наших днів.
  4.  Перспективи розвитку української культури у ХХІ ст.

Запитання та завдання для контролю та самоконтролю

  1.  Проаналізуйте дегуманізацію культури та її прояви в мистецтві XX ст.
    1.  Дайте оцінку розвитку української музичної культури 90-х рр. ХХ ст.
      1.  Проаналізуйте нові тенденції в українській літературі поч. ХХІ ст.
        1.   Оцініть вплив масової глобалізованої  культури на українське мистецтво кін. ХХ - поч. ХХІ ст.

Тести до теми

  1.  Визначте назву галузі, у якій творять Р. Віктюк, А. Жолдак:

а) живопис;

б) література;

в) музика;

г) театр.

  1.  Визначте автора роману «Тисячолітній Миколай»:

а) А. Діамедов;

б) П. Загребельний;

в) Р. Іваничук;

г) Ю. Мушкетик.

  1.  Визначте назву жанру літератури, в якому працюють П. Загребельний, Р. Іваничук, Ю. Мушкетик:

а) детектив;

б) історична романістика;

в) пригоди;

г) фантастика.

  1.  Визначте прізвище режисерів фільмів «Пастка», «Злочин з багатьма невідомими» за творами І. Франка:

а) О. Бійма;

б) Ю. Іллєнко;

в) Л. Осика;

г) Г. Кохан.

  1.  Визначте назву галузі мистецтва, в якій відзначились А. Солов'яненко,             В. Степова, В. Гришко, В. Лукянець:

а) балет;

б) кіно;

в) опера;

г) театр.

  1.  Визначте прізвище автора роману «Щоденний жезл»?

а) Ю. Андрухович;

б) В. Медвідь;

в) Є. Пашковський;

г) В. Шкляр.

  1.  Визначте назву галузі, у якій працює видатний учений, академік І. Дзюба:

а) історія;

б) літературознавство;

в) політологія;

г) правознавство.

  1.  Яке прізвище режисера фільму «Мамай»?

а) Й. Дунаєвський;

б) М. Мащенко;

в) В. Савельєв;

г) О. Санін.

  1.  Визначте прізвище письменниці, яка є автором роману «Солодка Даруся»:

а) О. Забужко;

б) М. Матіос;

в) І. Карпа;

г) К. Мотрич.

Теми рефератів

  1.  Характерні риси українського постмодерну та їх прояви в українській культурі.
  2.  Зростання соціально-прагматичного вектора розвитку європейської культури XX-XХІ ст.  
  3.  Проблема культурного відчуження: поляризація відношень «елітарна культура – народна культура».
  4.  Постмодерністська модель світу в українській та світовій інтерпретаціях.
  5.  Постмодернізм як плюралізм стильових напрямків в українському мистецтві.

ЛІТЕРАТУРА ДО ТЕМИ

  1.  Галайчак Т. Культурне життя в Україні: західні землі. Т. ІІІ /                       Т. Галайчак, О. Луцький. – Львів, 2006.
  2.  Гонтова Л. В. Українське мистецтво 2 пол. ХХ ст. / Л. В. Гонтова. – Київ, 2005.
  3.  Грицак Я. Нарис історії України: формування модерної української нації ХІХ – ХХ ст.: навч. посіб. / Я. Грицак. – Київ, 1996.
  4.  Дашкевич Я. Постаті: нариси про діячів історії, політики, культури /             Я. Дашкевич ; [2-ге вид., виправл. й доп.]. Львів, 2007.
  5.  Довжук І. Нариси історії культури України (до кінця ХХ ст.): навч. посіб. / І. Довжук. – Луганськ, 2007.
  6.  Історія світової та української культури: підручник для вищих закладів освіти / В. А. Греченко, І. В. Чорний, В. А. Кушнерук, В. А. Режко. – Київ, 2006.
  7.  Історія України / [відп. ред. Ю. Сливка;]. – [перероб. і доп.]. – Львів, 2002.
  8.  Касьянов Г. Україна 1991–2007: нариси новітньої історії / Г. Касьянов. – Київ, 2008.
  9.  Корінний М. М. Короткий енциклопедичний словник з культури / М. М. Корінний, В. Ф. Шевченко. – Київ, 2003.
  10.  Крвавич Д. П. Українське мистецтво: навч. посібн.: У 3 ч. /                             Д. П. Крвавич, В. А. Овсійчук, С. О. черепанова. – Львів, 2005.
  11.   Кудрицький А. В. Мистецтво України: біографічний довідник / А. В. Кудрицький, М. Г. Лабінський; [за ред. А. В. Кудрицького]. – Київ, 1997.
  12.  Культурне життя в Україні: західні землі. Т. І: 1939–1953 / [Т. Галайчак, О. Луцький, Б. Микитів та ін.] – Київ, 1995.
  13.   Культурне життя в Україні: західні землі. Т. ІІ: 1953–1966.   [Т. Галайчак, О. Луцький, Ю. Сливка та ін.] – Львів, 1996.
  14.   Литвин В. Україна–2004: події, документи, факти. В 3 т. / В. Литвин. – Київ, 2005.
  15.  Лукань В. Г. Історія українського мистецтва: курс лекцій / В. Г. Лукань. – Івано-Франківськ, 2010.
  16.  Мала енциклопедія етнодержавознавства. – Київ, 1996.
  17.  Молода нація. Спецвипуск: До 70-річчя Вячеслава Чорновола (1937-2007). – Київ: Смолоскип, 2009.
  18.  Національний олімпійський комітет України про художню гімнастику та Ірину Дерюгіну, Олександру Тимошенко, Олену Вітриченко, Катерину Серебрянську, Анну Безсонову. – Київ: Грані-Т, 2010.
  19.  Павленко М. Марина Павленко про Павла Тичину, Надію Суровцову, Василя Симоненка, Василя Стуса, Ірину Жиленко / М. Павленко – Київ:               Грані-Т, 2009.
  20.  Панчук А. Українська церква і незалежна Україна. / А. Панчук. – Львів, 2003.
  21.  Черепанова С. О. Українська культура: історія і сучасність: навч. посіб. / С. О. Черепанова. – Львів, 1994.
  22.  Шейко В. Історія української культури: монографія / В. Шейко. – Харків, 2001.
  23.   Шпорлюк Р. У пошуках майбутнього часу: статті та есеї. / Р. Шпорлюк. – Київ: Грані-Т, 2010.

ПИТАННЯ ДО ІСПИТУ

1. Розкрийте поняття „культура”.

2. Розкрийте поняття „матеріальна” і „духовна” культура.

3. Висвітліть сутність понять „світова”, „національна” і „етнічна” культура.

4. Форми культури (масова, елітарна, народна).

5. Які функції культури?

6. Яка роль особистості в культурі?

7. Розкрийте сутність поняття „українська культура як система”.

8. Які характерні ознаки світосприйняття первісної людини?

9. Назвіть джерела вивчення культури стародавніх слов’ян.

10. Трипільська культура та її особливості.

11. Культура скіфської доби.

12. Черняхівська культура та її особливості.

13. Міфологія стародавніх слов’ян та її характерні особливості.

14. У чому, на Вашу думку, полягає основна відмінність художньої від інших компонентів духовної культури?

15. Які існують теорії походження мистецтва?

16. Які функції мистецтва Ви вважаєте найголовнішими і чому?

17. Що зумовило формування зародків мистецтва?

18. Які фактори роблять мистецтво важливим механізмом культурної еволюції?

19. Що відносять до первісного мистецтва?

20. Розкрийте специфіку художнього образу. Що таке умовність, символічність, стиль?

21. Охарактеризуйте основні види мистецтв.

22. Світосприйняття середньовічної людини.

23. Особливості культури Візантії.

24. Вплив культури Візантії на культуру Київської Русі.

25. Що нового було внесено у державну систему освіти за часів князювання Ярослава Мудрого?

26. Літературні пам’ятки Київської Русі.

27. Які Ви знаєте провідні жанри оригінальної літератури Київської Русі?

28. Назвіть видатних діячів Київської Русі.

29. Софія Київська як світоглядна ідея і художній шедевр.

30. Культурна спадщина Київської Русі.

31. Охарактеризуйте основні жанри образотворчого мистецтва Київської Русі.

32. Які види мистецтва набули поширення на Русі?

33. Які досягнення мала візантійська культура?

34. Який новий ідеал людини з’явився у період Відродження?

35. Який вплив здійснило Європейське Відродження на українську культуру?

36. Яка специфіка соціально-політичної і культурної ситуації в Галицькій і Волинській землях у ХІІ – ХІІІ століттях.

37. Назвіть основні осередки культури у ХІІ – ХІІІ століттях.

38. Які духовні і соціальні процеси визначили особливості барокової доби в культурі?

39. Яким є світ і людина у бароковій свідомості?

40. Що характерно для архітектури бароко?

41. Які особливості козацтва визначили його роль у культурній розбудові України ХVІІ ст.?

42. Що значить для української ментальності поняття „козак” стосовно оцінки людської особистості?

43. Хто з козацької старшини взявся першим опікуватися культурними потребами суспільства?

44. У чому полягала реформа церкви та освіти в ХVІІ ст.?

45. Якою була роль Петра Могили у відновленні культурних пам’яток у Києві?

46. Назвіть основні літературні жанри ХVІІ – ХVІІІ ст.

47. Дайте характеристику українському бароко.

48. Назвіть основні види театральних вистав.

49. Що зумовлює національну специфіку іконопису ХVІІ – ХVІІІ ст.?

50. Які особливості характерні для портретного живопису цієї доби?

51. Назвіть основні барокові архітектурні ансамблі ХVІІІ ст.?

52. Назвіть особливості української культури ХVIII ст.

53. Українські діячі культури ХVIII ст.

54. Що таке „романтичний тип особистості”, „романтичне двосвіття”?

55. Що таке „історизм” у європейській культурі ХІХ ст.? Чим відрізняється це нове розуміння історії від історичних уявлень у культурах епох античності, Середньовіччя, Нового часу?

56. Що характеризує романтичне світовідчуття?

57. Як розуміють завдання художньої творчості імпресіоністи?

58. Що означає поняття національна самосвідомість?

59. Чому ми вважаємо Тараса Шевченка засновником сучасної культури українського народу?

60. Охарактеризуйте здобутки української суспільної думки ХІХ ст.

61. Як можна сформулювати парадигму української культури кінця ХІХ – початку ХХ ст.?

62. Які взаємозв’язки української культури з авангардним пошуком у світі мистецтва?

63. У чому виявилась національна своєрідність української культури кінця ХІХ - початку ХХ ст.?

64. Охарактеризуйте основні стилі української культури кінця ХІХ – початку ХХ ст.

65. Яким є значення української культури на межі століть?

66. Як змінилося світорозуміння і світовідчуття людини у ХХ столітті і чому?

67. Які особливості культури ХХ ст. Ви можете виділити?

68. Назвіть основні риси стилю модерн.

69. Який новий зміст вніс у мистецтво модерн?

Підписано до друку 14.10.2010 р.

Формат 60х84/16. Папір офсетний.

Гарнітура Times New Roman. Друк на різографі.

2,75 др. арк. 2,57 ум. др. арк. 1,66 облік. видавн. арк.

Тираж 300 прим. Зам.500.

Віддруковано в друк. видавництва Львівської комерційної академії

79011, м. Львів, вул. У. Самчука, 6. Тел. 276-07-75. e-mail drook@lac.lviv.ua

Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України

серія ДК № 246 від 16.11.2000 р.




1. Это время обозначено- секундами минутами часами днями сутками неделями месяцами и годами
2.  Установити відповідність між словом і його синонімічним рядом 6 б
3. 20 року слідчий посада найменування органу ініціали п4
4. На тему- Государственное регулирование инвестиций в России
5. критика опыта или критика с позиций опыта; также известен как Второй позитивизм философское напра
6. і При тазових передлежаннях 35 пологів сіднички знаходяться над входом у м-таз
7. . Основные понятия Важным инструментом маркетинга является определение оптимального места продажи тов
8. лет Дети зовут Деда Мороза и Снегурочку
9. Инструкция по охране труда при работе с ПЭВМ
10. Художественное отражение Сибири в очерках СЯ Елпатьевского
11. а предприятий фирм; в экономическом ~ он воплощён в средствах производства т
12. спорт. Его принципиальное отличие от других видов занятий физическими упражнениямиСлово спорт пришло в
13. 2008 Виртуальный дневник
14. Лабораторная работа
15. ОСНОВЫ СТРАТЕГИЧЕСКОГО ПЛАНИРОВАНИЯ В ДЕЯТЕЛЬНОСТИ МУНИЦИПАЛЬНОГО ОБРАЗОВАНИЯ
16. Курсовая работа- Сравнительная характеристика налогообложения Российской Федерации и Канады.html
17. Русская литература XVIII века
18. семейные экологические трудовые социальные отношения в узком смысле т.
19. 1Влияние природногеографических условий на историю Древнего Египта
20. Реферат- Платежный баланс