Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і Валютні операції ~ це вид банківської діяльності у сфері міжнародних валютних відносин що спрямований

Работа добавлена на сайт samzan.net:


PAGE   \* MERGEFORMAT 4

ОБЛІК ВАЛЮТНИХ ОПЕРАЦІЙ

  1.  Економічний зміст та класифікація валютних операцій
  2.  Теоретичні підходи до обліку валютних операцій
  3.  Облік операцій, що впливають на зміну валютної позиції
  4.  Облік операцій в іноземній валюті, що виконуються за дорученням клієнтів

  1.  Економічний зміст та класифікація валютних операцій

Операції в іноземній валюті – це такі операції, розрахунки за якими виконуються в іншій валюті ніж гривні.

Валютні операції – це вид банківської діяльності у сфері  міжнародних валютних відносин, що спрямований на одержання прибутку і охоплює різноманітні види операцій з валютними  цінностями (за винятком  операцій  резидентів у національній валюті), що здійснюються  на національному та міжнародних валютних ринках як за дорученням клієнтів, так і за власні кошти банків.

Звідси випливає, що  весь комплекс операцій в іноземній валюті поділяється на 2 групи

  1.  Операції , які виконуються банком для себе і за свій кошт, тобто власні.
  2.  Операції, які виконуються за дорученням клієнтів і за їх кошти. Це операції клієнтські.

Для обліку коштів в іноземній валюті відкриття ностро-рахунка є обов’язковою умовою. Тобто банк повинен заключити угоду з будь-яким іноземним банком тієї держави, де потрібна валюта є національною.

Обслуговування таких рахунків досить високовартісне. Тому банкам вигідніше  підписати угоду на відкриття ностро-рахунка у конкретній валюті у будь-якому вітчизняному банку, який вже має підписану угоду з іноземним банком.

Залишки за рахунками відповідно до Плану рахунків, але визначені в іноземній валюті фіксуються в Балансі банку у перерахунку на гривневий еквівалент на дату складання Балансу.

Крім того до інших властивостей валютних операцій банку належать їх ознаки:

  1.  За економічною суттю (касові, розрахункові, кредитні, депозитні, обмінні і ін )
  2.  За видами ринків (на внутрішніх валютних ринках чи міжнародних)
  3.  За видами валютних цінностей (зд. В нац.. валюті з нерезидентами, або операції в іноземній валюті, чи в банківських металах)
  4.  За ступенем конвертованості іноземних валют (у вільноконвертованій валюті або у валюті з обмеженою конвертацією)
  5.  За видами руху грошових потоків (поточні торговельні операції або поточні неторговельні, а також оп. Пов’язані з рухом капіталу)
  6.  За характером посередницької діяльності (активні – надання кредитів, розміщення депозитів в іноз. Валюті, а також пасивні – залучення коштів клієнтів, одержання міжбанківських валютних кредитів  )
  7.  За контрагентами (міжбанківські, клієнтські, оп. З резидентами або нерезидентами, з фізичними особами або юридичними особами)
  8.  За наміром проведення (за дорученням контрагента, за власною ініціативою, з метою спекуляції, хеджування або арбітражу)
  9.  За джерелами коштів ( проводяться за кошти клієнтів або за власні кошти)
  10.  За строками проведення (негайні, короткострокові, середньострокові, довго- )
  11.  За впливом на валютну позицію банку ( ті що впливають на валютну позицію, або не впливають)
  12.  За відображенням на рахунках бух обліку (балансові та позабалансові)
  13.  За типом події (можуть бути одноразовими –якщо моменти початку операції і завершення її виконання збігаються в часі,  багаторазові події мають операційне життя, тобто кілька разів відображаються в облікових реєстрах )
  14.  За видами доходів (витрат) (такі операції можуть супроводжуватися одержанням (сплатою) комісійних доходів (витрати), процентних доходів (витрат), торговельних прибутків (збитків)).

Більшість валютних операцій за своєю економічною природою нічим не відрізняються від тих, які здійснюються в національній валюті. Поряд з тим валютні операції  характеризуються складністю проведення в зв’язку з застосуванням різних видів валютних цінностей, в зв’язку з участю в їх проведенні як резидентів так і нерезидентів, через виникнення додаткових ризиків, зокрема валютних, в зв’язку  з застосуванням норм як національного, так і міжнародного права.

Серед валютних операцій є такі, які повністю відрізняються від операцій, що проводяться в національній валюті – це обмінні операції (операції з обміну одних валют на інші). Вони поділяються :

  •  Готівкові (це фізична купівля чи продаж одних видів валютних цінностей за інші. Проводяться через операційну касу або пункт обміну іноземної валюти )
  •  Безготівкові (проводяться через систему безготівкових  розрахунків)
  •  Комбіновані  (операції з купівлі-продажу  готівкових  валютних цінностей за безготівкові).

Залежно від строку поставки  валютних цінностей, безготівкові операції поділяються на:

  •  1 СПОТОВІ операції – це операції з купівлі-продажу одних валютних цінностей за інші за обумовленим курсом на умова поставки контрагентами не пізніше ніж на другий робочий день після дати укладення угоди. Поточний ринковий курс  за таких операцій називають спотовим. Обмеження двохденним терміном виникло в зв’язку з минулими труднощами  можливості проведення розрахунків в коротший термін. Удосконалення засобів електронного зв’язку і передачі інформації дозволило здійснювати поставку валюти в коротші строки. Операції ТОМ – поставка відбувається завтра від англ.. слова tomorrow, або операції на умовах ТОД – дата валютування (обумовлена угодою дата зарахування коштів)  за обмінною операцією припадає на день укладення угоди , тобто від англ . слова today – сьогодні.
  •  2 строкові операції ( період від дати укладення угоди до дати валютування становить понад два робочі дні, до них відносяться форвардні, свопові, ф’ючерсні та опціонні операції)

Під час укладення угоди Форвардних операцій фіксується сума , валютний курс і термін поставки валюти. Сума і строк угоди форвард не обмежені. Найбільш поширеними термінами таких угод є 1, 2, 3, 6 і 12 місяців. Вони здійснюються з метою  страхування від несприятливих змін валютних курсів. Форвардні валютні курси є нефіксованими, а розрахунковими : вони складаються з поточного (спот-курсу) і форвардної маржі, яка може виступати у вигляді премії або дисконту. Якщо форвардний курс валюти вищий від поточного, то це значить, що для  його  визначення  до спот курсу додається форвардна премія. Якщо ж форвардний курс нижчий від спотового, він визначається відніманням від знчення спот-курсу форвардного дисконту.

Валютний своп -  це купівля-продаж однієї  валюти за іншу на умовах  зворотного викупу на певну дату в майбутньому за визначеним курсом. Класичні свопи залежно від послідовності виконаних операцій «спот» і «форвард» поділяються на репорт (продаж валюти на умовах спот і одночасна купівля на умовах форвард)і депорт (купіля валюти на умовах  спот і продаж на умовах форвард).

Валютні ф’ючерси – контрактні угоди на купівлю чи продаж стандартизованої суми іноземної валюти за стандартизованою специфікацією валют та узгодженою ціною. Проводиться тільки на біржовому ринку за попередньо визначеними фіксованими курсами. Характеризуються високо ліквідністю, надійністю.

Валютний опціон – контракт, який надає його покупцеві право, але не зобов’язання, придбати чи продати визначену суму однієї валюти в обмін на іншу за обумовленим валютним курсом впродовж визначеного  періоду або за курсом на визначену наперед дату. Власник опціону має право його реалізації або ж відмови від нього. Залежно від місця продажу є біржові та позабіржові опціони. За характером валютно-обмінної операції є опціони «кол» (надають право їх власнику купити певну суму однієї валюти в обмін на іншу)  та опціони «пут» (дають право їх власнику продати  певну суму однієї валюти в обмін на іншу).

  1.  Теоретичні підходи до обліку валютних операцій

Інструкція з бухгалтерського обліку операцій в іноземній валюті та банківських металах в банках України  

Інструкція з бух обліку операцій з готівковими  коштами та банківськими металами в банках України затв. Постановою правління НБУ № 555 від 17.11.2004.

Інструкція з бухгалтерського обліку операцій з похідними  фінансовими інструментами в банках України від 31.08.2007 № 309.

На міжнародному рівні  методологічні засади обліку валютних операцій регламентуються МСБО 21 «Вплив змін валютних курсів». Дія даного стандарту не поширюється на операції хеджування  в іноземній валюті. Ці питання регламентує МСБО 39 «Фінансові інструменти: визнання та оцінка».

Згідно МСБО 21 операції  в  іноземних валютах слід відображати при первісному визнанні у функціональній валюті, застосовуючи до суми  в іноземній валюті курс обміну «спот» між функціональною валютою та іноземною валютою на дату  операції.

Функціональна валюта – це валюта основного економічного середовища, в якому суб’єкт господарювання здійснює свою діяльність.

Коливання валютних курсів викликає потребу переоцінки активів і зобов’язань виражених в іноземній валюті.

МСБО 21 вимагає щоб на кожну дату балансу:

  1.  Монетарні статті в іноземній валюті відображалися за курсом закриття (курс спот на дату балансу).
  2.  Немонетарні статті в іноземній валюті, які оцінені за історичною с-стю відображалися  за валютним курсом на дату здійснення операції
  3.  Немонетарні статті в іноземній валюті, які оцінені за справедливою с-стю відображалися  за валютним курсом, який існував на момент визначення їх справедливої вартості.

Переоцінка валютних статей призводить до виникнення курсових різниць – доходів і витрат.

Не дивлячись на те в якій валюті проводяться розрахунки за операціями – економічний зміст їх однаковий. /мультивалютність/

Валюта розрахунку відноситься до обов’язкових параметрів аналітичного обліку. Даний параметр вноситься до номера рахунка як 3-ьох значний код валюти відповідно до Єдиного класифікатора валют світу, за яким н-пр:

Долари – код 840

Російські рублі -978

Гривні – 980.

Бухгалтерський облік операцій в іноземній валюті та банківських металах банки здійснюють у подвійній оцінці:

  1.  Іноземна валюта – в номінальній сумі іноземної валюти та гривневому еквіваленті за офіційним курсм
  2.  Банківські метали – в одиницях ваги металу (тройських унціях) та гривневому еквіваленті за офіційним курсом.

Курсова різниця від переоцінки балансових монетарних статей в іноземній валюті  (окрім акцій та інших цінних паперів  з нефіксованим  прибутком, що обліковуються в портфелі на продаж за справедливою вартістю) зараховуються на рахунок 6204 «Результат від торгівлі іноземною валютою та банківськими металами» з окремими аналітичними рахунками  для запису результатів переоцінки.

Переоцінці не підлягають:

  •  Залишки в іноземній валюті за рахунками цінних паперів, що обліковуються за с-стю, інвестиції в асоційовані та дочірні компанії в іноземній валюті
  •  Дебіторська з-сть з придбання оборотних і необоротних активів за іноземну валюту
  •  Кредиторська з-сть з продажу оборотних і необоротних активів  за іноземну валюту
  •  Доходи і витрати майбутніх періодів в іноземній валюті за немонетарними статтями.

Курсові різниці від зміни офіційного курсу гривні до іноземних валют відображаються одночасно з визнанням результату переоцінки таких цінних паперів до їх справедливої вартості:

  •  У разі переоцінки ц.п. у торговому портфелі відображається за рахунком 6204
  •  У разі переоцінки ц.п. у портфелі на продаж відображається за рахунком 5102 «Результати переоцінки ц.п. у портфелі банку на продаж»
  •  Переоцінка боргових цінних паперів відображається за рахунком 6204

Переоцінка позабалансових вимог і зобов’язань в іноземній здійснюється під час кожної зміни офіційного курсу гривні до іноземних валют. Облік такої переоцінки  відображається за рахунком 6204  в кореспонденції з  рахунком 3811 «Переоцінка фінансових інструментів, що обліковуються за позабалансовими рахунками».

Одним із визначальних факторів побудови фінансового обліку банківських валютних операцій є їх вплив на валютну позицію банку.

Валютна позиція – це співвідношення вимог (балансових і позабалансових) та зобов’язань (балансових і позабалансових) банку в кожній іноземній валюті та в кожному банківському металі. При їх рівності – позиція називається закритою. При нерівності – відкритою.

Відкрита позиція не виключає можливості як отримати додаткові прибутки, так і зазнати додаткових збитків у разі зміни обмінних курсів валют.

Коли сума пасивів та позабалансових зобов’язань перевищує суму активів і позабалансових вимог, ідеться про коротку відкриту валютну позицію. У противному разі, тобто коли сума активів та позабалансових вимог перевищує суму пасивів та позабалансових зобов’язань, виникає довга відкрита валютна позиція.

Зв’язок між операціями в іноземній та національній валютах здійснюється за допомогою рахунків:

3800 Позиція банку щодо іноземної валюти та банківських металів;

3801 Еквівалент позиції банку щодо іноземної валюти та банківських металів.

Рахунок 3800 вважається технічним рахунком для обліку валютної позиції банку при відображенні операцій, що здійснюються у двох різних валютах. За дебетом обліковується вартість іноземної валюти (або банківських металів), що збільшують коротку чи зменшують довгу валютну позицію. Відповідно за кредитом — вартість іноземної валюти, що збільшує довгу або зменшує коротку валютну позицію. Зрозуміло, що рахунок 3800 ведеться тільки в іноземній валюті, аналітичні рахунки відкриваються в розрізі валют, і відкрита валютна позиція визначається за кожним видом валюти за датою валютування.

Рахунок 3801 є контррахунком щодо рахунку 3800 і слугує для обліку гривневого еквівалента позиції щодо іноземної валюти та банківських металів. Записи за цим рахунком також проводяться за датою валютування. За дебетом відображається еквівалент суми іноземної валюти, що збільшує довгу або зменшує коротку валютну позицію, а за кредитом — еквівалент, який збільшує коротку або зменшує довгу валютну позицію.

Для потреб позабалансового обліку використовується технічний рахунок 9920 «Позабалансова позиція банку за іноземною валютою та банківськими металами»

  1.  Облік операцій, що впливають на зміну валютної позиції

Валютні операції, що виконуються за власною ініціативою та за кошти банку характеризуються як такі, що впливають на валютну позицію.  До таких операцій відносяться:

  •  Придбання-продаж готівкової чи безготівкової валюти за рахунок коштів банку
  •  Нарахування доходів і витрат в іноземній валюті
  •  Формування резервів під можливі витрати за кредитними операціями, за операціями з цінними паперами в іноземній валюті
  •  Погашення сумнівної з-сті в іноземній валюті
  •  Придбання основних засобів, ц.п. за іноземну валюту

Валютні операції, які виконуються у двох різних валютах також здебільшого впливають на розмір валютної позиції банку. До них відносять такі операції:

купівля, продаж готівкової та безготівкової іноземної валюти, у тому числі строкові операції (на умовах форвард, спот), за якими виникають вимоги та зобов’язання в іноземних валютах, незалежно від способів та форм розрахунків за ними;

одержання та сплата іноземної валюти у вигляді доходів, витрат та нарахованих доходів і витрат;

надходження коштів в іноземній валюті до статутного фонду;

погашення банком безнадійної заборгованості в іноземній валюті;

купівля-продаж основних засобів та товарно-матеріальних цінностей за іноземну валюту;

інші обмінні операції з іноземною валютою.

Всі ці операції фіксуються через записи за технічними рахунками 3800 та 3801, на кінець робочого дня за якими залишки обнуляються, тобто вони зі звітності випадають за наступним правилом:

  •  к-сть іноземної валюти за  Кт 3800 *  на офіційний курс = Дт 3801.

При проведенні витратних валютних операцій рівність виконується так:

  •  Дт 3800 * офіційний курс = Кт 3801

Така рівність виникатиме при використанні офіційного курсу.  З метою спекулятивних цілей (заробітку) банк може використовувати ринковий курс . За таких умов зазначена рівність буде порушуватися і супроводжуватися записом Дт чи Кт 3801 у кореспонденції з рахунком 6204.

Приклад 1 Облік придбання іноземної валюти у СГ 100 000 дол.

Курс угоди – 8,33 грн/дол,    оф. Курс – 8,35 грн /дол

  1.  На вартість валюти що сплачується клієнту

Дт 3801   Кт 2600            833 000 грн

  1.  На суму дол.. США одержаних від клієнта

Дт 2600    Кт 3800           100 000 дол. США

  1.  Обчислення реалізованого результату від придбання валюти

Дт 3801     Кт 6204    2000 грн (є позитивна різниця між гривневим еквівалентом купленої валюти за офіційним курсом та за курсом угоди )

Отже, наприкінці кожного дня залишки за рахунками  3800 та 3801 будуть тотожні.

Через розбіжності у часі дати операції і дати розрахунку банк використовує рахунки  3540 – для обліку дебіторської з-сті  та рахунки 3640 – кредиторської з-сті.

Операції з куівлі-продажу іноземної валюти за іншу валюту виконується банком з дотриманням ліміту відкритих валютних позицій за кожною валютою.

Облікові записи такі

  1.  Продана і перерахована валюта клієнту

Дт 3800.1      Кт 2600.1  валюта

  1.  Факт придбання валюти (зворотнє проведення)

Дт  2600.2     Кт 3800.2    валюта

  1.  Заносимо в облік гривневий еквівалент за ринковим курсом

     Дт 3801.2 «аналітичний рахунок купленої валюти»

     Кт 3801.1 «аналітичний рахунок проданої валюти»

  1.  Визначення результату здійснення операції через рахунок 6204

Дт 6204 – якщо від’ємна різниця між гривневим еквівалентом проданої і купленої валюти за офіційним курсом до ринкового

Якщо навпаки – то Кт 6204 в кореспонденції з 3801.

Цифри 1 і 2 в кінці номерів (після крапки) балансових рахунків означають код валюти — придбаної та проданої.

4Облік операцій в іноземні валюті, що виконуються за дорученням клієнтів

Дані операції характеризуються як такі, що не впливають на валютну позицію

Також не впливають на розмір відкритої валютної позиції операції в іноземній валюті, які здійснюються в одній і тій самій валюті.

Прикладом такої операції є продаж іноземної валюти за гривню на підставі заяви клієнта, щодо якої в обліку здійснюються проведення.

Д-т Валютний рахунок клієнта

К-т Валютний кореспондентський рахунок банку.

У разі отримання еквіваленту в гривнях:

Д-т Кореспондентський рахунок банку в гривнях

К-т Поточний рахунок клієнта в гривнях.

Обслуговування потреби клієнтів щодо купівлі-продажу іноземних валют вважається однією із основних форм участі банків у здійсненні зовнішньоекономічних операцій.

Виконати заявки клієнтів на купівлю-продаж валюти банк може у різний спосіб, а саме:

узяти участь у торгах Української міжбанківської валютної біржі (УМВБ) за дорученням клієнтів;

укласти угоду з іншим суб’єктом міжбанківського валютного ринку України (МВРУ) щодо придбання або продажу валюти на замовлення клієнта;

виконати замовлення своїх клієнтів (продавця та покупця) взаємним заліком коштів у національній та іноземній валютах у межах одного банку;

продати клієнту або викупити в нього валюту за власний рахунок у межах ліміту відкритої валютної позиції.

У перших трьох випадках банк, що обслуговує клієнта, є посередником між покупцем та продавцем. Отже, рахунки валютних позицій за обліком даних операцій не зачіпаються.

За виконання операцій купівлі-продажу валюти банк стягує комісію з клієнта та сплачує комісію зовнішньому контрагенту. Комісійні доходи обліковуються за балансовим рахунком 6114 «Комісійні доходи за операціями на валютному ринку та ринку банківських металів для клієнтів», а сплачені комісійні витрати — за рахунком 7104 «Комісійні витрати за операціями на валютному ринку та ринку банківських металів».

Для відображення операцій купівлі-продажу безготівкової валюти за дорученням клієнтів банки використовують транзитні рахунки:

2900 Кредиторська заборгованість за операціями з купівлі-продажу іноземної валюти та дорогоцінних металів для клієнтів;

2800 Дебіторська заборгованість за операціями з купівлі іноземної валюти та дорогоцінних металів для клієнтів.

На кінець дня всі залишки в іноземній валюті оцінюються за офіційним курсом.

Зміст облікової процедури наступний

  1.  Уповноважений банк укладає з клієнтом угоду на виконання операції з придбання іноземної валюти
  2.  Подання клієнтом платіжного доручення на списання з його рахунка суми, що включає гривневий еквівалент суми іноземної валюти, що купується за курсом угоди та суму комісійної винагороди банку

Дт 2600

Кт 2900

  1.  Перерахування клієнтом збору на обов’язкове державне пенсійне страхування- ця сума депонується на підставі окремого платіжного доручення

Дт 2600

Кт 2909 «інша кредиторська з-сть за операціями з клієнтами банку»

  1.  Перерахування коштів продавцю валюти

Дт 2900

Кт 1200, 1500-ностро

  1.  Поступлення валюти від продавця

Дт 1500   Кт 2900

  1.  Зарахування валюти на рахунок клієнта

Дт 2900

Кт 2600

  1.  Зарахування комісії банку

Дт 2900

Кт 6114 «Комісійні доходи за операціями на валютному ринку та ринку банківських металів для клієнтів»

  1.  За умови якщо іноземна валюта придбана за курсом нижчим ніж заявлено клієнтом, то залишок коштів повертається клієнту

Дт 2900

Кт 2600

  1.  Банк розраховується з Пенсійним фондом

Дт 2909

Кт 1200




1. Трудовая демократия
2. Тема- Основные теории происхождения языка ВЫПОЛНИЛАСытникова Викториястудентка 1 курса 12
3. 09 3
4. I Считает себя больной с февраля 2000 года когда после перенесенного гриппа продолжала держаться температу
5. это воздействие на организм человека магнитными полями в лечебных и профилактических целях
6. геgimеп ~ управление ~ совокупность средств и методов осуществления власти способ функционирования полит
7. Тема- Предмет философии
8. Преступность в местах лишения свободы
9. то задумался всерьез о выборе правильной модели питания для своего будущего ребенка
10. 06w X 2867h cm Floss Used for Full Stitches- Symbol
11. 48 лет бригадир химзавода обратился к врачу поликлиники с жалобами на резкие сжимающие боли за грудиной ко
12. ий семестр 20132014 учебный год Список вопросов- Вопрос ’1- Сколь
13. Лекция Современные аспекты искусственного оплодотворения инсеминации проблемы и перспективы развития
14. тематикой Вармию и Мазуры издревле называют
15. 140 Цена- 152900 руб
16. Этапы образования государства Киевская Русь
17. Водопостачання каналізація раціональне використання та охорона водних ресурсів
18. Казахские национальные виды спорта и подвижные игры
19. тема кодирования Europen rticle Numbering которая в настоящее время применяется и за пределами Европы
20. Организация и реализация коррекционно ’ развивающих мероприятий по снижению общей тревожности дошкольников в группе детского сад