Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 3 Контроль у сфері майнового оподаткування Лекція 2 1 год

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Модуль 2. Контроль у сфері прямого оподаткування.

Тема 3 Контроль у сфері майнового оподаткування

Лекція 2 (1 год.)

План

  1.  Платники податку із власників транспортних засобів.
  2.  Обєкти оподаткування.
  3.  Пільги.
  4.  Облік податку.

  1.  Платники податку із власників транспортних засобів.

Податок із власників транспортних засобів є одним зі способів формування коштів, які надходять на фінансування, будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування.

Сьогодні цей податок стягується на підставі Закону України від 18.02.97 р. № 75/97-ВР "Про внесення змін до Закону України "Про податок із власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів", що набув чинності з 25.03.97 р. (далі - Закон про транспортний податок).

Платниками податку є всі юридичні й фізичні особи (у тому числі іноземні особи без громадянства) (крім платників фіксованого сільськогосподарського податку), котрі мають зареєстровані в Україні власні транспортні засоби, що є об'єктами оподаткування.

Податок із власників транспортних засобів юридичні особи розраховують самостійно по тих транспортних засобах, що значаться на балансі підприємства на 1 січня. При цьому об'єктами оподаткування є також транспортні засоби, які не використовуються в господарській діяльності, несправні, вкрадені, але які значаться як зареєстровані на даному підприємстві.

  1.  Обєкти оподаткування

До транспортних засобів, що є об'єктами оподаткування, відносяться легкові й вантажні автомобілі, автобуси, самохідні машини, мотоцикли всіх типів, велосипеди з підвісним двигуном, причепи й напівпричепи, моторні човни й катери, трактори (колісні).

  1.  Пільги.

Статтею 3 Закону про транспортний податок передбачене звільнення окремих категорій платників податків від сплати податку. Зокрема, від сплати податку звільняються:

підприємства автомобільного транспорту загального користування - щодо транспортних засобів, зайнятих на перевезенні пасажирів, на які у встановленому порядку визначені тарифи оплати проїзду в цих транспортних засобах;

установи й організації, фінансовані з Державного бюджету України;

на 50% сільськогосподарські підприємства - товаровиробники за трактори колісні, автобуси й спеціальні автомобілі для перевезення людей з кількістю місць не менше десяти;

особи, визначені Законом України "Про статус соціального захисту громадян, які постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи" від 28.02.1991р. №796-ХІІ Законом України "Про статус ветеранів війни та гарантії їхнього соціального захисту" від 09.04.1992р. № 2262-12, Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», а також інваліди незалежно від групи інвалідності (у тому числі діти-інваліди за поданням органівсоціального захисту) – щодо 1 легкового автомобіля ( мотоколяски) з об’ємом циліндрів двигуна до 2500 куб. см або 1 мотоцикла з об’ємом циліндрів двигуна до 650 куб. см., чи 1 човна моторного або катера з довжиною корпуса до 7,5 м.

місцеві органи влади в межах сум, що надходять до їхніх бюджетів по податку із власників транспортних засобів чи інших самохідних машин і механізмів (ст.1 Закону № 1251-ХІІ. Діє з 26.06.1991 р.).

Відповідно до статті 14 Закону України від 18.02.97 р. № 77/97-ВР "Про систему оподаткування" податок із власників транспортних засобів входить до переліку обов'язкових загальнодержавних податків. Згідно з п.п. 5.2.5 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" зазначено, що податок включається до складу валових витрат незалежно від виду автомобіля.

  1.  Облік податку.

Облік податку із власників транспортних засобів ведеться на субрахунку 641 "Розрахунки по податках", на якому для зазначеного податку відкривається окремий субрахунок другого порядку або аналітичний рахунок "Розрахунки по податку із власників транспортних засобів".

Нарахування й оплата транспортного податку відображаються такою кореспонденцією рахунків:

1) Нарахований транспортний податок:

Дт 92 "Адміністративні витрати"; 84 "Інші операційні витрати" - Кт 641 "Розрахунки по податках" субрахунок другого порядку або аналітичний рахунок "Розрахунки по податку із власників транспортних засобу".

2) Перерахований податок до бюджету:

Дт 641 "Розрахунки по податках" субрахунок другого порядку або аналітичний рахунок "Розрахунки по податку із власників транспортних засобів" - Кт 311 "Поточні рахунки в національній валюті".

3) Наприкінці місяця віднесені витрати по транспортному податку на фінансові результати від звичайної діяльності:

Дт 791 "Результат основної діяльності" - Кт 92 "Адміністративні витрати"; 84 "Інші операційні витрати".

Відповідно до ст. 6 Закону про транспортний податок юридичні особи повинні щорічно не пізніше 15 березня подавати в податкову інспекцію Розрахунок податку із власників транспортних засобів, підписаний керівником і головним бухгалтером підприємства. Транспортний податок сплачується юридичними особами щоквартально однаковими частинами до 15 числа місяця, наступного за звітним кварталом (ст. 5 Закону про транспортний податок).




1. тема доставки Не менее важно решить как именно мы будем доносить свои мысли до аудитории
2. Гипотезы возникновения жизни на Земле
3.  Поняття про процес адаптації Розділ 2
4. економічні розрахунки виконання земляних робіт
5. Оздоровление и летний отдых детей Кемеровской области
6. К вопросу о судьбах древнерусских языческих традиций в XI в
7. Анализ правосубъектности граждан в гражданском праве России
8. клиническую помощь населению.html
9. то я задался вопросом- кто творит реальность Ту реальность которую мы с вами видим с которой соприкасаемся.
10. 2 Состав структура и оценка фондов В соответствии с назначением в производственном процессе и правилами уч
11. КУРСОВОЙ ПРОЕКТ Нормирование антропогенной нагрузки ОГЛАВЛЕНИЕ Введение Сведения о предприя
12. Искусство 1989 ДЕЙСТВУЮЩИЕ ЛИЦА К о л о м б и н а
13. аналіз ПП ~~Галицький двір~
14. Бухгалтерский учет в банках1
15. Самовольная постройка как способ приобретения права собственности
16. Отцу который так широко и счастливо улыбался когда узнал что меня собираются напечатать
17. Тема- Товар в рыночной среде
18.  Производственные запасы; 2
19. СХЕМА САМОАНАЛИЗА И САМООЦЕНКИ УРОКА УЧИТЕЛЕМ
20. Королевство Арагон в XIII - XV веках