Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Одеса ~ 2

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 4.5.2024

11

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень

Шунтова Світлана Георгіївна

УДК 338.439 + 658.567

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ ТВЕРДИМИ ВІДХОДАМИ ВИРОБНИЦТВА ТА СПОЖИВАННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ ПРОДУКЦІЇ

Спеціальність: 08.08.01 – Економіка природокористування та

охорони навколишнього середовища.

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Одеса – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Одеському державному екологічному університеті  Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник

кандидат економічних наук, доцент

Губанова Олена Ростиславівна,

Одеський державний екологічний університет,

доцент кафедри економіки природокористування

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, старший науковий співробітник

Хлобистов Євген Володимирович

Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України, завідувач відділу сталого розвитку та екологічної безпеки

кандидат економічних наук, старший науковий співробітник

Хумарова Ніна Іпполитівна 

Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України, вчений секретар

Провідна установа:

Сумський державний університет Міністерства освіти та науки України, кафедра управління, м. Суми

Захист відбудеться “17” січня 2007 р. о 1500 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 41.177.01 в Інституті проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України за адресою: 65044, м. Одеса, Французький бульвар, 29.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України за адресою: 65044, м. Одеса, Французький бульвар, 29.

Автореферат розісланий “13” грудня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради                                                                Моліна О.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Найважливішою ланкою в системі національної безпеки будь-якої країни є продовольча складова. У зв'язку з тим, що велика частина населення України дотепер не в змозі забезпечити себе необхідною кількістю харчових продуктів відповідно до фізіологічних норм раціонального харчування, одним із пріоритетних факторів державної політики залишається створення умов для подолання продовольчого дефіциту і поліпшення якості життя українського народу.

Приймаючи до уваги гостроту продовольчої проблеми, соціально-орієнтовані перетворення вітчизняної системи господарювання мають торкнутися в першу чергу продовольчого комплексу – одного з найпотужніших та інвестиційно-привабливих секторів української економіки, що безпосередньо формують продовольчу безпеку країни.

Однак, вирішення продовольчої проблеми неможливе без вирішення комплексу екологічних проблем, характерних для всіх етапів виробництва і споживання продуктів харчування. Високі темпи зростання харчової промисловості обумовили загострення екологічних проблем, рішення яких можливе при наявності дієвого організаційно-економічного механізму екологічного регулювання.

Проблемам розробки організаційно-економічних інструментів природоохоронного регулювання в Україні присвячені наукові праці багатьох учених і фахівців: Балацького О.Ф., Борщевського П.П., Буркинського Б.В., Веклич О.О., Галушкіної Т.П., Данилишина Б.М., Дейнеко Л.В., Долішнього М.І., Крисанова Д.Ф., Ковальова В.Г., Ковальової Н.Г., Мельника Л.Г., Міщенка В.С., Суханової О.Т., Степанова В.М., Теліженка О.М., Туниці Ю.Ю.,  Харичкова С.К., Хлобистова Є.В.

У зв'язку з підвищенням культури споживання продуктів харчування в нашій країні загострюється проблема утворення і нагромадження відходів виробництва і споживання харчової продукції. Це пов'язано також з відсутністю дієвої системи управління відходами і недостатньо розвинутими інструментами стимулювання скорочення і повторного використання відходів. Тому актуальною є розробка комплексного організаційно-економічного механізму управління відходами, що зможе забезпечити ефективне поводження з відходами виробництва і споживання продовольчої продукції з найменшим негативним впливом на навколишнє середовище. Це визначило вибір теми дисертаційної роботи, її мету та структуру досліджень.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконувалась в рамках бюджетної теми кафедри менеджменту природоохоронної діяльності Одеського державного екологічного університету “Розробка економіко-екологічного механізму підвищення ефективності природокористування та природоохоронної діяльності” (2004 – 2005 рр., номер державної реєстрації 0104U002229) у який автором проведено аналіз економічного механізму природокористування і природоохоронної діяльності. Також автор брав участь у виконанні аналізу ринків чистої продукції та технологій і розробці концепції екологізації сільськогосподарського виробництва на основі розвитку і впровадження чистих технологій для бюджетної теми “Економіко-екологічні проблеми розвитку чистих технологій” (2005 р., номер державної реєстрації 0105U004502), що розробляється на кафедрі економіки природокористування Одеського державного екологічного університету. У госпрозрахунковій темі кафедри прикладної екології Одеського державного екологічного університету “Розробка концепції управління і поводження з твердими побутовими відходами в Одеській агломерації” (2004 р., номер державної реєстрації 0104U009477) автором розроблено методику визначення швидкості процесів нагромадження твердих відходів споживання в Одеській агломерації в залежності від ступеня пакування продукції.

Мета і задачі дослідження. Метою даної дисертаційної роботи є розробка діючих організаційно-економічних інструментів і механізмів управління відходами, що утворюються в процесі виробництва і споживання продукції харчової промисловості.

Відповідно до зазначеної мети в роботі було необхідно вирішити такі задачі:

- провести комплексну економіко-екологічну оцінку тенденцій і закономірностей розвитку вітчизняної харчової промисловості і виявити основні причини загострення проблеми утворення і нагромадження твердих відходів виробництва і споживання продовольчої продукції;

- розкрити сутність і визначити основні засади і принципи дії податкових і економічних інструментів стимулювання скорочення відходів виробництва і споживання продовольчої продукції;

- запропонувати систему класифікації твердих відходів, що утворюються на всіх етапах життєвого циклу харчової продукції;

- розробити пропозиції і рекомендації щодо основних напрямків формування ефективних інструментів і механізмів управління відходами виробництва і споживання продукції продовольчого комплексу;

- розробити методику оцінки екстернального ефекту, який виникає внаслідок утворення відходів виробництва харчової продукції.

Мета і задачі роботи визначили основні напрямки досліджень і зміст  дисертаційної роботи.

Об'єктом дослідження є процес управління твердими відходами, що утворюються в процесі виробництва і споживання харчової продукції.

Предметом дослідження є система організаційно-економічних інструментів управління твердими відходами виробництва і споживання продукції продовольчого комплексу.

Методи дослідження. Методологічною та емпіричною основою дисертаційної роботи є фундаментальні положення економічної теорії, наукові дослідження вітчизняних і закордонних дослідників у сфері економіки природокористування й охорони навколишньої природного середовища, а також із проблем методологічних і науково-організаційних основ у сфері поводження з відходами. В основу методологічного апарату положено комплексний і системний підходи щодо вирішення ряду задач у напрямку створення організаційно-економічного механізму управління відходами виробництва і  споживання харчової продукції.

У роботі використано сучасні загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: діалектичний метод пізнання; аналітичний і логічний методи –   для виявлення проблем організаційного забезпечення ефективного управління твердими відходами виробництва і споживання харчової продукції; методи економічної статистики, зокрема методи розрахунку середніх і відносних величин, угруповання даних, аналізу рядів динаміки –  для визначення тенденцій зміни економічних показників функціонування вітчизняної харчової промисловості; метод інтерналізації – для розробки методики оцінки екстернальних ефектів, обумовлених утворенням і нагромадженням відходів виробництва продовольчої продукції; метод аналітичного вирівнювання рядів динаміки і метод екстраполяції – для виявлення основних тенденцій і прогнозу виробництва харчової продукції.

Інформаційною базою дослідження є Закони України, Постанови Кабінету Міністрів України, офіційні дані Державного комітету статистики України й Одеського управління статистики, матеріали звітності підприємств харчової промисловості Одеського регіону, наукові праці вітчизняних і закордонних учених з питань дослідження, особисті розрахунки, дослідження й узагальнення автора.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у розвитку і поглибленні відомих та в обґрунтуванні нових теоретичних та методичних положень, що у комплексі визначають концептуально-методичну основу формування організаційно-економічного механізму управління твердими відходами виробництва і споживання харчової продукції.

Найбільш вагомі результати дисертаційного дослідження, що мають наукову новизну та виносяться на захист, такі:

уперше:

- обґрунтовано і запропоновано класифікацію твердих відходів, що базується на принципах перманентного моніторингу їхнього утворення на всіх стадіях життєвого циклу виробництва та споживання продовольчої продукції;

- розроблено систему організаційно-економічних інструментів підвищення ефективності управління твердими відходами виробництва та споживання продовольчої продукції на підставі диференціації важелів щодо скорочення обсягів утворення відходів для виробників, посередників та споживачів;

удосконалено:

- концептуальні положення формування системи управління твердими споживчими відходами на основі аналізу принципів дії та індивідуальних особливостей існуючих систем матеріальної утилізації пакувальних відходів;

- методичні основи оцінки екстернальных витрат, обумовлених процесами утворення твердих відходів, в частині відходів виробництва та споживання продовольчої продукції;

дістало подальшого розвитку:

- оцінка загострення економіко-екологічних конфліктних ситуацій у харчовій промисловості, викликаних утворенням і нагромадженням твердих відходів виробництва і споживання продовольчої продукції в контексті досягнення конкурентних переваг продовольчої продукції за рахунок збільшення частки пакувальних матеріалів.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що запропонований організаційно-економічний механізм управління твердими відходами може бути використаний місцевими і регіональними органами влади при розробці програм стимулювання скорочення утворення відходів виробництва і споживання харчової продукції та їх утилізації.

Проведений у роботі системний аналіз існуючих інструментів управління твердими відходами дозволив розробити концептуальні, методологічні і науково-практичні основи формування організаційно-економічного механізму управління твердими відходами виробництва і споживання харчової продукції. Отримані в дисертації результати наукових досліджень дозволяють обирати і використовувати оптимальні інструменти  стимулювання скорочення утворення твердих відходів на всіх етапах життєвого циклу продовольчої продукції.

Методичні і практичні результати, отримані в дисертаційній роботі, використані при розробці програм і навчальних планів за курсами “Основи менеджменту природоохоронної діяльності”, “Економіка й організація природоохоронних технологій”, “Економіка природокористування й оцінка ефективності природоохоронної діяльності” і низки інших дисциплін при підготовці фахівців за спеціальністю “Менеджмент організації” в Одеському державному екологічному університеті (довідка № 02-343 від 13.04.2006 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є самостійно виконаною, закінченою науковою працею, у якій викладено персональний підхід і особисто отримані автором теоретичні і прикладні результати в сфері розробки організаційних і економічних інструментів управління відходами виробництва і споживання харчової продукції. З наукових публікацій, опублікованих у співавторстві, у роботі використано тільки ті результати, ідеї і положення, що є результатом особистого дослідження автора.

Викладені в дисертаційній роботі наукові положення, висновки і пропозиції  є особистим надбанням автора і його конкретним внеском в економічну науку, а особливо в економіку природокористування.

Апробація результатів дисертації. По основним положенням і результатам дисертаційних досліджень були зроблені доповіді, що одержали позитивну оцінку на наукових і науково-технічних конференціях і зборах: Четверта наукова конференція молодих учених Одеського державного екологічного університету (м. Одеса, 15 – 19 березня 2004 р.), Четверта щорічна Всеукраїнська наукова конференція “Екологічний менеджмент у загальній системі управління” (м. Суми, 22 – 23 квітня 2004 р.), Другі Всеукраїнські наукові збори по подальшому розвитку ідей В.И. Вернадского “Пріоритети еколого-економічного розвитку України” (м. Миколаїв, 18 – 19 жовтня 2004 р.), науково-технічна конференція наукових і науково-педагогічних працівників Одеського державного екологічного університету (м. Одеса, 8 – 15 лютого 2005 р.), наукова конференція молодих вчених Одеського державного екологічного університету (м. Одеса, 14 – 18 березня 2005 р.), П'ята щорічна Всеукраїнська наукова конференція “Екологічний менеджмент у загальній системі управління” (м. Суми, 21 – 22 квітня 2005 р.), Міжнародна науково-практична конференція “Екологізація економіки як інструмент сталого розвитку в умовах конкурентного середовища” (м. Львів 22 – 23 вересня 2005 р.)

Публікації. За темою дисертаційної роботи опубліковано 11 наукових праць, з них 6 статей у збірниках наукових праць, 4 – у матеріалах і тезах конференцій. Загальний обсяг опублікованих праць складає 2,8 умовних друкованих аркушів, у тому числі особисто автору дисертації належить 2,7 друковані аркуші.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатку. Повний обсяг дисертації складає 208 сторінок комп'ютерного тексту, у тому числі: 16 таблиць на 9 сторінках, 7 малюнків на 5 сторінках, додатку на 11 сторінках. Список використаних джерел складається з 142 найменувань на 14 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

В вступі обгрунтовується актуальність теми, сформульовані мета і задачі дослідження, наукова новизна і практична значимість отриманих результатів дослідження і положень, що виносяться на захист.

У першому розділі “Економіко-екологічна оцінка сфери виробництва і споживання харчової продукції” охарактеризовано основні тенденції економіко-екологічного стану харчової промисловості, а також сфери виробництва і споживання пакування для продовольчої продукції.

Харчова промисловість займає особливе місце в структурі економіки України. З 1998 року щорічні темпи зростання обсягів виробництва в харчовій промисловості складають 10-12 %, вона нараховує сьогодні більше 22 тисяч підприємств, на яких зайнято понад мільйон чоловік. Питома вага галузі досягає більш ніж 18 % ВВП. Частка вітчизняних продуктів на внутрішньому продовольчому ринку складає 93,6 %.

Інтенсивний розвиток галузей харчової промисловості має свої негативні боки. Зростання виробництва продовольчої продукції неминуче супроводжується загостренням екологічних проблем, пов'язаних з надходженням у навколишнє середовище промислових викидів і скидів стічних вод підприємств, зростанням відходів виробництва і споживання.

Харчова промисловість займає 14 місце серед галузей і виробництв промислового циклу за рівнем забруднення навколишнього природного середовища, впливаючи на всі його компоненти (рис. 1).

ce’baeae8 ef

cded

c0

c2 e8




1. Договор аренды земельных участков
2. Культурное совершенствование России в период становления и упрочения единого национального государства
3. Autopsy
4. Лабораторная работа 1 Классы
5. Молодые таланты Югры 1
6. опори ~ стовпи колони які підтримували будівлю і звільняли під ними територію 2
7. Реферат- Менеджмент сущность, функции, принципы и модели
8. Реклама в контексте инновационного вектора развития культуры
9. ТЕМАТИКА для студентов заочной формы обучения СОДЕРЖАНИЕ- стр
10. Место истории медицины и фармации в формировании мировоззрения будущего врача и провизора
11. Сегодня ими щеголяют престижные рестораны гостиницы офисы и т
12. Тема- Вивчення фотоелектричних явищ в напівпровідниках та характеристик напівпровідникового фотоелемента
13. ВОЛОГІ ГАЗИ І ПОВІТРЯ У природі не існує абсолютно сухих газів
14. Орошение чёрной смородины
15. Владимир I Креститель
16. Биосинтез аскорбиновой кислоты листьями ячменя в атмосфере азота
17. Ватикан
18. тематического ожидания по выборочным средним х
19. Габаритные схемы многоэтажных зданий бескрановые и с крановым оборудованием
20. Формирование диалогического опыта личности в процессе изучения литературы разработанной Светланой Влади