Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Облік і аудит Тернопіль ТНЕУ ~ 2013 ЗМІСТ

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Міністерство освіти і науки України

Тернопільський  національний економічний університет

Факультет обліку і аудиту

МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ ТА ВКАЗІВКИ

ДЛЯ ВИКОНАННЯ

КУРСОВОЇ РОБОТИ З ФАХУ

для студентів спеціальності

7. 03050901 і 8.03050901 «Облік і аудит»

Тернопіль, ТНЕУ – 2013


ЗМІСТ

1.

Мета та завдання курсової роботи з фаху

3

2.

Структура курсової роботи з фаху:

4

теоретична частина

4

практична частина

6

3.

Оформлення курсової роботи

7

Додатки

12

Додаток А «Перелік тем курсових робіт з фаху для спеціальності 8.03050901 «Облік і аудит» магістерська програма «Облік і аудит в будівництві» (групи ОБм)»

12

Додаток Б «Перелік тем курсових робіт з фаху для спеціальності 7.03050901 «Облік і аудит» спеціалізація «Облік і аудит в будівництві» (групи ОАс)»

13

Додаток В «Перелік тем курсових робіт з фаху для спеціальності 8.03050901 «Облік і аудит» магістерська програма «Облік і аудит в промисловості» (групи ОПм)»

14

Додаток Г   «Взірець титульного аркуша»

15

Додаток Г1 «Взірець титульного аркуша»

16


МЕТА ТА ЗАВДАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ З ФАХУ

Курсова робота з фаху виконується з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, одержаних студентами під час вивчення фахових дисциплін «Фінансовий облік І», «Фінансовий облік ІІ», «Управлінський облік», «Облік в галузях економіки», «Облік інвестиційно-інноваційної діяльності», «Податковий облік», «Аудит», «Аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства» ті ін. та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання.

Завданнями написання курсової роботи є:

  •  систематизація, закріплення і розширення теоретичних і практичних знань з фахових дисциплін;
  •  виявлення рівня теоретичної і практичної підготовки студентів з фахових дисциплін;
  •  набуття навиків критичної оцінки існуючої практики бухгалтерського обліку;
  •  формування вмінь самостійно викладати матеріал у вигляді злагодженої системи теоретичних положень і методичних рекомендацій;
  •  розвиток навичок самостійної роботи зі спеціальною літературою та нормативними актами;
  •  навчання студентів самостійно вирішувати проблемні питання з обраної теми курсової роботи;
  •  набуття навиків практичної оцінки стану фінансово-господарської діяльності на конкретному підприємстві.

До курсової роботи ставляться такі вимоги: самостійність виконання; високий теоретичний рівень; повнота викладу матеріалу; дотримання термінів написання та захисту; використання ілюстративного матеріалу (графіки, діаграми, таблиці, схеми, рисунки та ін.).  


СТРУКТУРА КУРСОВОЇ РОБОТИ З ФАХУ

Курсова робота з фаху складається з двох частин: теоретичної та практичної.

І. ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

Тематика курсових робіт розробляється колективом кафедри обліку у виробничій сфері (додатки А, Б, В, Г).

Студент самостійно вибирає тему курсової роботи. Під час вибору теми необхідно орієнтуватись на ознайомлення з матеріалами дослідження, наявність зібраного та опрацьованого матеріалу, літературних джерел, актуальність чи малодослідженість теми, бажання запропонувати свою методику тощо.  Після визначення остаточного варіанту теми курсової роботи, студент повинен повідомити про це кафедру.

Теми та їх виконавці затверджуються завідувачем кафедри і після цього не підлягають зміні. Разом із затвердженням теми кафедра призначає за кожною курсовою роботою наукового керівника.

На якісне виконання курсової роботи впливає вмілий підбір і правильне опрацювання літератури. Літературу студент підбирає самостійно, а при потребі може звертатись до наукового керівника чи працівника бібліографічного відділу бібліотеки, користуватися бібліотечним фондом Університету. Вивченню підлягають усі доступні вітчизняні та зарубіжні матеріали, зміст яких пов'язаний з темою роботи.

Для підбору літературних джерел за темою дослідження доцільно поряд з традиційними носіями інформації (монографіями, підручниками, навчальними посібниками, статтями та ін.) використовувати мережу Інтернет, яка дає практично необмежений доступ до вітчизняних та зарубіжних інформаційних ресурсів.

Після опрацювання літературних джерел студент самостійно складає план курсової роботи і обов’язково погоджує його з керівником. План повинен містити 5-6 пунктів, які в повному обсязі розкривають тему курсової роботи. У плані необхідно виділити питання, які висвітлюють як методику та організацію обліку, так і аудиту обраної ділянки дослідження фінансово-господарської діяльності підприємства.  

Після того, як план роботи складено, потрібно перейти до ретельного опрацювання літературних джерел. Це передбачає, окрім свідомого читання, додаткові дії: виписування, конспектування, складання тез тощо.

У будь-якому випадку слід брати до уваги, в першу чергу, ту інформації, яка містить:

  •  теоретичні знання з обраної теми;
  •  практичні матеріали з питань документального оформлення, організації та техніки аналітичного та синтетичного обліку, звітності;
  •  елементи наукових досліджень, пошуку самостійного підходу до вирішення облікових завдань;
  •  висновки та пропозиції щодо вдосконалення обліку;
  •  висновки та пропозиції щодо вдосконалення аудиту.

Мінімально допустима кількість літературних джерел для виконання роботи рекомендується на рівні 20 найменувань.

Робота повинна виконуватися самостійно, без копіювання тексту підручника або посібника, інструкцій та інших нормативних матеріалів.   

Курсова робота з фінансового обліку повинна орієнтовно розкрити такі питання:

  •  загальнотеоретичні положення про об’єкт дослідження і завдання обліку;
  •  первинна документація про рух та зміни в об’єкті;
  •  організація аналітичного обліку;
  •  організація синтетичного обліку;
  •  шляхи удосконалення обліку;
  •  організація та методика проведення аудиту.

У висновках до курсової роботи необхідно викласти найважливіші результати дослідження, вказати пропозиції та рекомендації автора, та обґрунтувати їх.  


ІІ. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА

У практичній частині курсової роботи з фаху студенти на основі показників фінансової звітності повинні здійснити аналіз господарської діяльності підприємства.

При проведенні аналізу господарської діяльності підприємства слід:

1. Дати загальну оцінку фінансового стану підприємства за звітний період, визначити основні фактори впливу на фінансовий стан підприємства.

2. Дати оцінку стану та ефективності використання активів підприємства (основних засобів, нематеріальних активів, виробничих запасів тощо).

3. Проаналізувати структуру активів підприємства і джерел їх утворення на підприємстві за попередній та  звітний періоди.

4. На основі фінансової звітності розрахувати на початок і кінець звітного періоду систему таких показників:

4.1. Показники фінансової стійкості

4.2. Показники ліквідності:

  •  коефіцієнт загальної (поточної) ліквідності;
  •  коефіцієнт термінової ліквідності;
  •  коефіцієнт абсолютної ліквідності;

4.3. Показники ділової активності:

  •  коефіцієнт оборотності активів;
  •  коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості;
  •  коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості;
  •  коефіцієнт оборотності виробничих запасів;
  •  коефіцієнт оборотності власного капіталу.

4.4. Коефіцієнти рентабельності:

  •  рентабельність діяльності підприємства;
  •  рентабельність активів;
  •  рентабельність реалізації;
  •  рентабельність власного капіталу.

4.5. показники імовірності банкрутства.

5. На основі розрахунку вищеназваних коефіцієнтів зробити відповідні висновки про стан фінансово-господарської діяльності підприємства.

Аналіз господарської діяльності підприємства повинен бути проведений на основі даних фінансової звітності за два останні роки будь-якого функціонуючого підприємства. Фінансова звітність, на основі якої проведений аналіз, повинна бути прикріплена на початку практичної частини курсової роботи.

ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсова робота повинна містити: титульний аркуш (додаток Д), зміст, вступ, основну частину, висновки, перелік використаних джерел (понад 20 пунктів), додатки та розрахункову частину.

Написання роботи починається  із вступу, який не повинен перевищувати 3-4 сторінки тексту. Вступ обґрунтовує актуальність теми, її практичне значення, місце та роль у господарській діяльності підприємства.

Далі викладається питання практики обліку та аудиту на сучасному етапі. Матеріал наводиться у певній послідовності відповідно до складеного плану. В основній частині роботи використаються цитати з першоджерел з посиланням на них, матеріал викладається у довільній формі з використанням ілюстративного матеріалу (графіки, діаграми, схеми, рисунки, таблиці, зразки заповнення облікових документів).

Список використаної літератури містить перелік джерел, з яких у роботі використано матеріали і на які є посилання у тексті. Цей перелік починають з нової сторінки, подаючи бібліографічні описи в порядку, за яким вони вперше згадуються у тексті або в алфавітному порядку з їхньою наскрізною нумерацією. Бібліографічні описи посилань у переліку наводять відповідно до чинних стандартів з бібліотечної та видавничої справи.

Додатки вміщують матеріал, який:

а) є необхідним для повного висвітлення теми, але внесення його до основної частини може порушити впорядкований і логічний виклад тексту роботи;

б)  не може бути послідовно розміщений в основній частині роботи через великий обсяг або способи відтворення;

в) підтверджує апробацію та впровадження результатів досліджень.

У додатках доцільно вміщувати допоміжні ілюстрації або таблиці, а також матеріали, які через великий обсяг, специфіку викладення або форму подання не можуть бути внесені до основної частини (формули, розрахунки, інструкції, первинні документи або їхні копії тощо).

Курсову роботу оформляють на аркушах формату А4 (210 х 297 мм). За необхідності допускається використання аркушів формату АЗ (297 х 420 мм). Обсяг основного тексту курсової роботи повинен становити не менше 35 сторінок Друк виконують за допомогою комп'ютерної техніки на одному боці аркуша білого паперу з розрахунку не більше, ніж 30 рядків на сторінці, за умови рівномірного її заповнення та з висотою літер і цифр не менше, ніж 1,8 мм. Набір тексту роботи має виконуватися на комп'ютері з використанням текстового редактора МS WORD (шрифт Тіmes New Roman, кегль (розмір) 14 з міжрядковим інтервалом 1,5).

Текст роботи слід друкувати, додержуючись таких розмірів берегів: лівий - 30 мм., верхній і нижній - 20 мм., правий - 10 мм. При цьому необхідно дотримуватись рівномірної щільності, контрастності й чіткості зображення, а всі лінії, літери, цифри і знаки повинні бути однаково чорними впродовж усієї роботи. Окремі слова, формули, знаки, які вписують у надрукований текст, мають бути чорного кольору, а щільність вписаного тексту - максимально наближуватись до щільності основного зображення.

Абзацний відступ має бути однаковим впродовж усього тексту роботи і дорівнювати п'яти знакам.

Сторінки роботи слід нумерувати арабськими цифрами, додержуючись наскрізної нумерації впродовж усього її тексту. Номер сторінки проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці. Титульний аркуш потрібно внести до загальної нумерації сторінок роботи. Першою сторінкою вважається титульний лист, другою - зміст роботи, нумерація починається з третьої сторінки – вступу.

Розділи (питання) роботи повинні мати порядкову нумерацію в межах викладення суті роботи і позначатися арабськими цифрами з крапкою, наприклад, 1. , 2. , 3.  і т. д.  Підрозділи повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, відокремлених крапкою. Після номера підрозділу крапку ставлять, наприклад, 1.1., 1.2. і т. д.

Новий розділ слід починати з нової сторінки, а параграфи і пункти слід продовжувати на тих сторінках, де закінчується виклад попередніх параграфів чи пунктів.

Ілюстрації (креслення, рисунки, графіки, схеми, діаграми) слід розміщувати у роботі безпосередньо після тексту, де вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації мають бути посилання у тексті. Якщо ілюстрації створені не автором роботи, то необхідно при їхньому поданні дотримуватися вимог чинного законодавства про авторські права, тобто посилатися на джерело.

Ілюстрації можуть мати назву, яку розміщують під нею. За необхідності під ілюстрацією розміщують пояснювальні дані (підрисунковий текст або експлікацію). Ілюстрація позначається словом «рисунок», яке разом з номером і назвою ілюстрації розміщують після пояснювальних даних, наприклад: «Рис. 3.1. Схема кореспонденції рахунків з обліку витрачання виробничих запасів».

Ілюстрації слід нумерувати арабськими цифрами порядковою наскрізною нумерацією в межах курсової роботи, за винятком ілюстрацій, наведених у додатках.

Посилання в тексті роботи на джерела слід зазначати порядковим номером за переліком використаних джерел, виділеним квадратними дужками, наприклад: «у роботах [1 - 7]. » При цитуванні або використанні цифрового чи іншого матеріалу в посиланні, крім порядкового номера джерела, через кому вказують сторінку [7,18]. При посиланні на декілька джерел між їхніми номерами ставиться крапка з комою [15,145-146; 34,321].

Приклади оформлення бібліографічного опису у списку джерел, які наводяться у курсовій роботі

Характеристика джерела

Приклад оформлення

Один автор

Пушкар М.С. Фінансовий облік: підруч. [Текст]  /  М.С. Пушкар.  –   Тернопіль: Карт-бланш, 2002. – 628 с.

Два автори

Бабіч, В.В. Фінансовий облік: облік активів: навч. пос. [Текст]/ В.В. Бабіч, С.В. Сагова. – К.: КНЕУ, 2006 282 с. 

Три автори

Сопко В.В. Бухгалтерський облік: первинні документи та порядок їх заповнення: навч. пос. [Текст]  / Г.Кім, В.В. Сопко, С.Г. Кім. – Київ: Центр навчальної літератури, 2004. – 440с.

Чотири автори

Контроль і ревізія: підруч. для студ. ВНЗ., 3-є вид. [Текст] / Ф.Ф. Бутинець, Н.Г. Виговська, Н.М. Малюга, Н.І. Петренко. – Житомир: ПП «Рута», 2002. - 544с.      

П’ять авторів

Бухгалтерський фінансовий облік: підруч., 8-є вид. [Текст] /Ф.Ф. Бутинець, А.М. Герасимович, Н.М. Малюга та ін. ; за ред. проф. Ф.Ф Бутинця. – Житомир: Рута, 2009. – 912 с.

Журнальні статті

Кузьмінський Ю. А. Що таке система бухгалтерського обліку [Текст] / Ю.А. Кузьмінський / / Бухгалтеский облік і аудит. – 2006. – № 6. - С. 8-11.

Тези доповідей

Супрунко К.Р. Сучасні концептуальні підходи до дослідження тенденцій розвитку системи обліку [Текст] / К.Р. Супрунко, О.І. Михайлович / / Створення інтелекту-альної системи обліку для економіки України: Матеріали міжнародної науково-практичної конф. - Тернопіль, 2007. – С. 173-175.

Електронні ресурси

Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 19.07.1999 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: //zakon.rada.gov. ua/cgi-bin/laws/ main. cginreg.

Додатки як продовження роботи оформляють на її наступних сторінках або у вигляді окремої частини, розташовуючи додатки в порядку появи посилань на них у тексті. Кожний додаток повинен починатися з нової сторінки. Він має заголовок, надрукований вгорі малими літерами з першої великої симетрично відносно тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої повинно бути надруковано слово «Додаток __» і велику літеру, що позначає додаток, наприклад, «Додаток А». Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Ґ,Є,3,І,Ї,Й,О,Ч,Ь, наприклад, додаток А, додаток Б і т. д. Додатки повинні мати спільну з попереднім текстом наскрізну нумерацію сторінок.


Додаток А

Перелік тем курсових робіт з фаху

для спеціальності 8.03050901 «Облік і аудит»

магістерська програма «Облік і аудит в будівництві» (групи ОБм)

№ з/п

Тема курсової роботи

Прізвище студента

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.


Додаток Б

Перелік тем курсових робіт з фаху

для спеціальності 7.03050901 «Облік і аудит»

спеціалізація «Облік і аудит в будівництві» (групи ОАс)

№ з/п

Тема курсової роботи

Прізвище студента

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.


Додаток В

Перелік тем курсових робіт з фаху

для спеціальності 8.03050901 «Облік і аудит»

магістерська програма «Облік і аудит в промисловості» (групи ОПм)

№ з/п

Тема курсової роботи

Прізвище студента

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.


Додаток Г (титулка спеціалістів)

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ОБЛІКУ У ВИРОБНИЧІЙ СФЕРІ

КУРСОВА РОБОТА

з ____________________________

(дисципліна)

на тему:

___________________________________________

Студента __ курсу групи _______

галузі знань «Економіка та підприємництво»

спеціальності 7.03050901 «Облік і аудит»

_______________________

Керівник ______________________________

                            (посада, вчене звання, науковий ступінь, прізвище та ініціали)

Національна шкала ____________________

Кількість балів: ______ оцінка: ECTS _____

Члени комісії   ________ ________________

                                       (підпис)          (прізвище та ініціали)

                         ________ ________________

                                       (підпис)          (прізвище та ініціали)

                         ________ ________________

                                       (підпис)          (прізвище та ініціали)

Тернопіль, 2013


Додаток Г1 (титулка для магістрів)

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ОБЛІКУ У ВИРОБНИЧІЙ СФЕРІ

КУРСОВА РОБОТА

з ____________________________

(дисципліна)

на тему:

___________________________________________

Студента __ курсу групи _______

галузі знань «Економіка та підприємництво»

спеціальності 8.03050901 «Облік і аудит»

_____________________________________

Керівник ______________________________

                             (посада, вчене звання, науковий ступінь, прізвище та ініціали)

Національна шкала ____________________

Кількість балів: ______ оцінка: ECTS _____

Члени комісії   ________ ________________

                                       (підпис)          (прізвище та ініціали)

                         ________ ________________

                                       (підпис)          (прізвище та ініціали)

                         ________ ________________

                                       (підпис)          (прізвище та ініціали)

Тернопіль, 2013




1. биосфера Определение биосферы как особой оболочки Земли широко использовалось выдающимся отечественным
2. Введение2 Возрастные особенности детей дошкольного возр
3. Лабораторная работа 3 Построение простейшего дерева вывода Цель работы- изучение основных понятий теори
4. двойственной истины- её истоки и значение.
5. і. Теорія державного суверенітету Ж
6. исторического развития общества
7. темах Бизнесконсультант основатель проекта Evolider
8. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Льв.html
9. Тактические классификации ОВ и очагов химического поражения
10. С Новым годом друг
11. Контрольная работа По дисциплине Инновационный маркетинг Выполнила-
12. Производительность станков существенно зависит от силовых параметров к которым относятся мощность приво
13. Реферат- Определение факторинга
14. Кошторисна документація Особливості складання інвестиційних кошторисів
15. лекция Цель курса истории науки и техники как междисциплинарной науки заключается в том чтобы осветить и
16. Окремі міфи складаються у міфологію того чи іншого народу яка лежить в основі характерного для нього світог
17. Славянка осуществляющего розничную и мелкооптовую торговлю продуктами питания имеет рабочее место со с
18. Дитяневидимка Был темный и дождливый вечер.
19. I Церковь и государство в XVII веке
20. Реферат Пищевые добавки используемые в современных технологиях