Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

1732 РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ 20

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел. 55-17-32

____________________________________
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.10.09                                                                                 Справа № 16/199пн.

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю “СП “Цегельний завод”, м. Зимогор’я, Слов’яносербський район Луганської області

до Відкритого акціонерного товариства “Фінексбанк”, м. Київ 

третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, - приватний нотаріус Латанюк І.А., м. Київ

про визнання виконавчого напису нотаріусу таким, що не підлягає виконанню

Суддя Шеліхіна Р.М.

секретар судового засідання Маценко О.В.

за участю представників сторін:

від позивача –представник не прибув;

від відповідача - Феденко С.В., довіреність № 3844 від 27.07.09;

нотаріус - не прибув,

ВСТАНОВИВ:

Суть спору: позивачем заявлено вимогу про визнання виконавчого напису нотаріусу від 21.04.09. №2007, вчиненого приватним нотаріусом Латанюк І.А ., таким, що не підлягає виконанню.

Відповідач проти позову заперечує, посилаючись на існування заборгованості у позивача по кредитному договору, у зв’язку з чим нотаріус і вчинив виконавчий напис. Також представник відповідача вказує, що при вчиненні нотаріальних дій, нотаріусом було дотримано встановленого законом порядку.

Нотаріус листом від 31.07.09. №33/01-14 та листом від 05.10.09. №43/01-14 заперечив проти позову і вказав, що вимоги Закону України «Про нотаріат»та інструкції по вчиненню нотаріальних дій, при складанні виконавчого документу по відношенню до позивача, як до боржника за кредитним договором, дотримано у повному обсязі, що підтвердив відповідними документами (а.с.33-49).

Враховуючи вищевикладене, повно, всебічно і об’єктивно дослідивши матеріали та обставини справи, вислухав представників сторін, оцінивши надані ним докази своїх вимог і заперечень до суті спору, їх належність, допустимість, достовірність кожного окремо і у сукупності без надання жодному доказу вищої сили, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню за таких підстав.

Відповідно до норми ст.19 Основного закону держави –Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно статті 7 Закону України «Про нотаріат»- вчинення нотаріальних дій - нотаріуси або посадові особи, які вчиняють нотаріальні дії, у своїй діяльності керуються законами України, постановами Верховної Ради України, указами і розпорядженнями Президента України, постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України, а на території Республіки Крим, крім того, - законодавством Республіки Крим, наказами Міністра юстиції України, нормативними актами обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

          Норма статті 42 цього Закону встановлює строки вчинення нотаріальних дій. Нотаріальні дії вчинюються після їх оплати, а також у передбачених законом випадках після сплати до бюджету податку з доходів фізичних осіб та в день подачі всіх необхідних документів.

          Вчинення нотаріальної дії може бути відкладено в разі

необхідності витребування додаткових відомостей або документів від

фізичних та юридичних осіб або надсилання документів на

експертизу, а також якщо відповідно до закону нотаріус повинен

впевнитись у відсутності у заінтересованих осіб заперечень проти

вчинення цієї дії.

З матеріалів справи, з документів, надісланих до справи нотаріусом, вбачається, що позивач не надіслав заперечення нотаріусу проти вчинення виконавчого напису після отримання вимоги від 17.03.09. №368/1/08, не заперечив вимог відповідача щодо повернення кредиту та оплаті відсотків по кредиту.

Стаття 87 Закону - стягнення грошових сум або витребування майна за виконавчим написом –вказує, що для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість.

          Перелік документів, за якими стягнення заборгованості

провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів,

встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Постановою КМУ від 29.06.99. №1172, якою встановлено перелік документів, за якими стягнення заборгованості проводиться в безспірному порядку, визначено, що для стягнення заборгованості за нотаріально посвідченими угодами, особа, яка звернулась до нотаріуса за вчиненням виконавчого напису, повинна надати нотаріально посвідчені угоди, що передбачають сплату грошових сум, передачу або повернення майна, а також право звернення стягнення на заставлене майно. Для одержання виконавчого напису подаються: а) оригінал нотаріально посвідченої угоди; б) документи, що підтверджують безспірність заборгованості боржника та встановлюють прострочення виконання зобов'язання.

          Правилом статті 88 Закону визначено умови вчинення виконавчих написів і вказано, що нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями - не більше одного року.

          Якщо для вимоги, за якою видається виконавчий напис, законом

встановлено інший строк давності, виконавчий напис видається у

межах цього строку.

Аналізуючи зміст договору іпотеки від 27.03.08. №1820, укладеного між сторонами по справі, суд встановив, що договір іпотеки має застереження про задоволення вимог кредитора (відповідача) в порядку Закону України «Про іпотеку»- в позасудовому порядку.

Згідно ст.33 вказаного Закону звернення стягнення на предмет іпотеки здійснюється на підставі рішення суду або виконавчого напису нотаріуса, вчиненого у відповідності до вимог Закону України «Про нотаріат».

Як було вказано вище, норми ст.ст.88,89 Закону України «Про нотаріат»надають право нотаріусу вчиняти дії по складанню виконавчих написів за умови надання стягувачем (відповідачем) документів, які посвідчують зобов’язання боржника (позивача) на користь кредитора( відповідача).

Матеріалами справи та документами, які відповідач надав нотаріусу для вчинення нотаріального напису, - кредитним договором, договором іпотеки та документами, що підтверджують факт надання кредиту, - належним чином і з дотриманням порядку ст.ст. 33,34 ГПК України повністю підтверджено вимоги відповідача до позивача у розмірі і за період, що вказані у виконавчому напису нотаріуса. Тобто, виконавчий документ повністю відповідає фактичним правовідносинам сторін по справі, розмірам та строку заборгованості позивача перед відповідачем і за цим документом пропонується звернути стягнення на заставлене в цілях забезпечення виконання позивачем зобов’язання майно, що належить на праві власності позивачеві, для отримання кредитором (відповідачем) задоволення своїх вимог за рахунок продажу заставленого майна. Відтак, виконавчий напис нотаріусу від 21.04.09. №2007, вчинений приватним нотаріусом Латанюк І.А ., є таким, що відповідає закону і підлягає виконанню.

За таких підстав суд дійшов висновку про відсутність порушення нотаріусом вимог закону при складанні виконавчого напису, у зв’язку з чим позовні вимоги слід залишити без задоволення і судові витрати покласти на позивача в порядку ст.49 ГПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.22,33,34,35,49,82,84,85 ГПК України, суд

В И Р І Ш И В :

1.          Відмовити у позові.

2.          Судові витрати покласти на позивача.

Рішення підписане 26.10.09.




Суддя                                                                                 Р. Шеліхіна


PAGE  1




1. Южный федеральный университет Высшей школы бизнесаФедерального государственного автономного образоват.
2. 1Медицинская организация которая обеспечивает наблюдение за определенными категориями больных
3. 1вводныйпроводит специалист по охране труда 2первичныйпроводит руководитель на раб месте 3повторныйн
4. Управление промышленными предприятиями Допускаю к защите руководитель Ж
5. Subject into collection of vrious culturl identifiers
6. С ВАТОРОПИИ КМ ОЛЬХОВИКОВ Перспективы секуляризма и религии в эпоху постмодерна ОНС 2002 2 Знак и божест
7. цивилизованной личности или ближе к истине восточные учения имеющие в своем арсенале не только традицион
8. Структурная схема АСР ТОУ технологический объект управления; ПП первичный преобразователь или чувств
9. Анализ эффективности инвестиционных проектов и проблемы оптимизации капиталовложений
10. Туризм І семестр 20132014 н.
11. на тему- Мотивы поведения потребителей факторы выбора и потребительские риски
12. На тему- Цветочный альбом Педагога дополнительного образования- Фешиной Екатерины Вячеслав.html
13. 3015 Включить генератор
14. Закінчений та незакінчений злочин
15. Соціальна політика як складова демократичного розвитку суспільства
16. тема ~ це єдиний природний комплекс утворений живими організмами та їх середовищем пробування у якому усі к
17. гражданское общество
18. Контрольная работа- Правящая элита и ее роль в политике
19. Пожарно-техническая экспертиза архитектурно-строительной части проекта ресторана
20. Дипломная работа- Проблемы муниципальной информационной политики