Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і Для забезпечення ефективної трудової діяльності необхідно забезпечувати нормальні метеорологічні умов

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 2.6.2024

Вимоги до санітарного контролю за станом повітря робочої землі.

Для забезпечення ефективної трудової діяльності необхідно забезпечувати нормальні метеорологічні умови та необхідну чистоту повітря. Внаслідок виробничої діяльності у повітряне середовище можуть надходити різні шкідливі речовини. Шкідливі речовини, контактуючи з організмом людини, за порушення вимог безпеки, можуть викликати виробничі травми, професійні захворювання

або відхилення стану здоров'я, котрі виявляються сучасними методами в процесі роботи.

Всі шкідливі речовини за характером впливу на людину можна розділити на дві групи: токсичні та нетоксичні.

Токсичні речовини взаємодіють з організмом людини, викликаючи різноманітні відхилення стану здоров'я.

Нетоксичні речовини переважно чинять подразнювальну дію на слизові оболонки дихальних шляхів, очей та на шкіру працівників.

За фізіологічною дією на людину токсичні речовини поділяються на 4 групи:

  1.  подразнювальні, котрі діють на дихальні шляхи та слизову оболонку очей;
  2.  задушливі, котрі порушують процес засвоєння кисню тканинами організму людини;
  3.  соматичні отрути, котрі викликають порушення діяльності всього організму або його окремих систем;
  4.  речовини, котрі чинять наркотичну дію.

УВАГА! Дія шкідливих речовин на виробництві нерідко ускладнюється різними супутніми факторами зовнішнього середовища (високою температурою повітря, шумом, вібрацією тощо).

Найбільш поширені шкідливі речовини повітряного середовища на підприємствах — пил та різного походження тонко дисперсні аерозолі.

Запиленість виробничих приміщень — один з найшкідливіших факторів виробничого середовища. Пил викликає захворювання, є причиною підвищеної пожежо- та вибухонебезпеки виробництва, підвищує електронебезпеку виробничого процесу.

Причина пилоутворення:

  1.  недосконалість технологічного процесу, обладнання;
  2.  недостатня герметизація обладнання;
  3.  порушення термінів проведення планово-попереджувальних ремонтів;
  4.  порушення технологічних режимів, неякісне прибирання приміщень.

Пій, що вільно знаходиться в повітрі, називається аерозолем, а пил, що осів на елементи будівельних конструкцій, виробничого обладнання тощо — аерогелем.

Пил буває органічного та неорганічного походження.

Свинцевий пил викликає зміни в нервовій системі, крові, дихальних шляхах. Нетоксичний пил подразнює шкіру, очі, вуха, ясна, а потрапляючи в альвеоли легень — викликає пневмоконікоз тошо. За роботи в атмосфері, котра містить пилдіоксиду кремнію, у працівників виникає одна з важких форм пневмоконікозу — силікоз. Шкідливість та токсичність пилу залежить:

  1.  від його кількості, що вдихається;
  2.  від ступеня дисперсності;
  3.  форми пилинок;
  4.  від хімічного складу.

За ступенем впливу на організм шкідливі речовини поділяються на 4 класи небезпеки:

1-й — надзвичайно небезпечні:

2-й — високонебезпечні;

3-й — помірно небезпечні;

4-й — малонебезпечні.

В табл. 3.2 наведені класи небезпеки залежно від показників і норми шкідливих речовин в повітрі робочої зони.

Гранично допустимою концентрацією (ГДК) шкідливої речовини у повітрі робочої зони виробничого приміщення вважається така концентрація, вплив якої на людину в разі її щоденної регламентованої тривалості не призводить до зниження працездатності чи захворювання в період трудової діяльності та у наступний період життя, а також не чинить негативного впливу на здоров'я нащадків.

Таблиця 3.2

Класи небезпеки шкідливих речовин

№ п/п

Показник

Норма для шкідливих речовин

1

2

3

4

1

Гранично допустима концентрація (ГДК) шкідливої речовини в повітрі робочої зони, мг/м3

менше 0,1

0,1 1,0

1,1 - 10,0

більше 10,0

2

Середня смертельна доза при введенні у шлунок, мг/кг

менше 15

15-150

151-5000

більше 5000

3

Середня смертельна доза при нанесенні на шкіру, мг/кг

менше 100

100-500

501-2500

більше 2500

4

Середня смертельна концентрація в повітрі, мг/м

менше 500

500-5000

5001- 50000

більше 50000

Щодо речовин, які досить часто потрапляють у повітря робочої зони виробничих приміщень, то для них встановлені допустимі концентрації. Так, наприклад, для окису вуглецю допустимою середньоденною нормою є:

  1.  тривалості роботи до 1 години — 50 мг/м';
  2.  за тривалості роботи протягом ЗО хвилин — 100 мг/м ';
  3.  за тривалості роботи не б 'їльше 5 хвилин — 200 мг/м3.

Вміст шкідливих речовин в повітрі не повинен перевищувати гранично допустимих концентрацій (ГДК), котрі оцінюються в міліграмах на метр кубічний. За вмісту в повітрі робочої зони кількох речовин односпрямованоїдіїдля забезпечення безпеки роботи слід дотримуватися наступної умови:

де: С, С2 С3... Сп — концентрації відповідних шкідливих речовин в повітрі, мг/м3; ГДКГ ГДК2... ГДКп — граничнодопустимі концентрації відповідних шкідливих речовин, мг/м3.

До шкідливих речовин односпрямованої дії належать шкідливі речовини, котрі близькі за хімічною будовою та характером впливу на організм людини.

Це, зокрема, вуглець, оксид азоту, сірчаний газ, сірчаний водень та інші вуглеводневі сполуки.

Вміст шкідливих речовин в повітрі, котре надходить у виробничі приміщення, не повинен перевищувати 0,3 ГДК, встановлених для робочої зони виробничих приміщень. Викиди в атмосферу повітря, котре містить шкідливі речовини, слід передбачати та обґрунтовувати таким чином, щоб концентрації їх не перевищували норм, вказаних в ГОСТ 12.1.005-88 иССБТ. Воздух рабочей зоньї. Общие санитарно-гигиенические требования". Допустимий вміст пилу в повітрі, котре викидається в атмосферу, варто визначати за формулами:

  1.  при витраті повітря, що викидається в атмосферу більше 15 тис. м'/год С1 - 100'К;
  2.  при об'ємі повітря, що викидається в атмосферу 15 тис. м '/год і менше С2 = ( 160 — 4а) К,

де СІ та С, — допустимий вміст пилу в повітрі; а — витрата повітря тис. м'/год; К — коефіцієнт, котрий приймається залежно від гранично допустимої концентрації пилу в повітрі робочої зони.

Значення К, залежно від гранично допустимої концентрації пилу в повітрі виробничих приміщень, варто приймати рівним 0,3 за ГДК пилу 2 мг/л*? та менше; 0,6 за ГДК від 2 до 4 мг/м3; 0,8 за ГДК від 4 до 6 мг/м та 1 за ГДК 6 мг/м'та більше.

Для визначення кіл ькості пилу в повітрі виробничих приміщень існує ваговий метод (за допомогою аспіратора для відбору проб повітря), суть якого — у протягуванні через фільтр певного об'єму досліджуваного повітря. Потім зважують фільтр на аналітичних вагах і визначають запиленість за формулою з подальшим порівнянням фактичної запиленості з допустимою.

Під час використання вимірювача концентрації пилу ВКП-1 визначення запиленості здійснюється за шкалою і тарувальним графіком.

Принцип дії приладу полягає в електризації аерозольних пилових частинок в полі від'ємного електричного коронного розряду та в подальшому вимірюванні електричного заряду, що накопичується на стінках вимірювальної камери, і пропорційному вмісту пилу в повітрі.

Особливості газового та парового забруднення повітря:

  1.  гази та пара змішуються з повітрям на молекулярному рівні і видалити їх з повітря механічним способом досить важко;
  2.  розповсюджуються разом з повітрям та на великі відстані і можуть забруднювати зони приміщень, що не контролюються як виробничі, призвести до неочікуваного отруєння працівників;
  3.  не визначаються візуально і в багатьох випадках не мають запаху;
  4.  деякі досить поширені у виробничому процесі гази мають питому вагу більшу за питому вагу повітря і накопичуються у понижених ділянках приміщень (підвалах, шахтах тощо), досягаючи значних концентрацій.

Тому у приміщеннях, де присутні небезпечні речовини 1 -го класу та де може бути аварійний викид, повинен здійснюватися безперервний контроль вмісту в повітрі шкідливих газів та пари.

Методи контролю вмісту шкідливих речовин у повітрі:

  1.  безперервно-автоматичні — здійснюються за допомогою газоаналізаторів (ФЛ-550Г, ПГФ-1; К1-1.3 та ін.);
  2.  індикаторні методи хімічного аналізу з використанням газоаналізаторів УГ-І, УГ-2, ГХ 4 та ін.;
  3.  санітарно-хімічні — калориметричний, фотоколоритмічний, хроматографічний та ін.

Існує декілька методів визначення запиленості повітря в робочій зоні:

  1.  гравіметричний — він є основним у санітарно-гігієнічній практиці, тому шо за умов сталості хімічного складу первинне значення має маса пилу, шо затрималася в організмі людини, а також маса пилу, шо міститься в одиниці об'єму повітря хімічного та дисперсного складу;
  2.  розрахунковий (мікроскопічний) — визначається загальна кількість пилових часток в одиниці об'єму повітря і співвідношення їх розмірів;
  3.  знакометричний — за допомогою поточного ульграфото-мет- ра реєструються окремі частки за умов сильного бокового світла.

Відокремлення пилу від повітря здійснюється різними способами:

  1.  аспіраційним — ґрунтується на просмоктуванні повітря через різні фільтри, які затримують пилові частки розміром до 0,1 мкм і більше;
  2.  седиментаційним — базується на процесі природного осідання пилу на скляні пластинки або банки з подальшим підрахунком маси пилу, що осів на 1 м2 поверхні;
  3.  електроосадженням — полягає в тому, що створюється електричне поле великої напруги, в якому пилові частки електризуються і притягуються до електродів.

Способи і заходи підтримання частоти виробничих приміщень відповідно до вимог санітарних норм:

  1.  видалення шкідливих речовин з повітря робочої зони за рахунок природної чи механічної вентиляції, аспірації (очищення) ікон- диціонування повітря;
  2.  запобігання проникненню шкідливих речовин у повітря робочої зони шляхом герметизації обладнання, ущільнення з'єднань, отворів, люків, удосконалення технологічного процесу;
  3.  застосування засобів індивідуального захисту (313), особливо засобів індивідуального захисту органів дихання (ЗІЗОД).

Вісімдесят відсотків інформації зовнішнього світу людина отримує через очі. Якість інформації залежить від освітлення. Неякісне освітлення викликає втому організму, може стати причиною виробничого травматизму. Практика показує, що в літні місяці року внаслідок широкого використання природного освітлення нещасних випадків значно менше, ніж в осінньо-зимові місяці.

Отже, раціональне освітлення виробничих приміщень і робочих місць є одним з найважливіших заходів виробничої санітарії. Надлишок світла, як і його недостатність, шкідливий. Лампи, що сліплять, блиск від них або різка тінь можуть викликати повну втрату орієнтації працюючого, бути фактором ризику нещасних випадків чи захворюваності; брудні вікна і світильники знижують освітленість.

Пульсація світла, зміна кольорів освітлюваних предметів викликають втому зору і загальну втомлюваність, призводять до аварійності та травматизму.

Залежно від джерела світла виробниче освітлення може бути природним. штучним і суміжним, а за функціональним призначенням — робочим, аварійним, евакуаційним, охоронним, черговим.

У виробничих приміщеннях використовують природне та штучне освітлення залежно від типу виробничих будівель




1. Культуру западноевропейского средневековья отличает общность мировоззрения религиозное единство значи
2. Материалы песочной терапии.html
3. Физическая организация БД ~ совокупность методов и средств размещения данных во внешней памяти и со
4. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук.html
5. Введение 1 Условия и особенности технологии проводки скважин 2 Возможные осложнения по разр.html
6. либо образом систему связей между производителями и потребителями благ
7. По характеру разгрузки выделяют восходящие и нисходящие М
8. Тема 3. Одонтогенный периостит челюстей I- 1 S- Преимущественная локализация периостита челюсти- - верхняя.html
9. Курсовая работа- Средние века в исторической науке
10. темах железнодорожной автоматики и телемеханики РЦ выполняют важные и ответственные функции по обеспечению
11. Реальное знание согласно Аристотелю
12. варианты ответов верный на ваш взгляд ответ нужно обвести кружочком
13. культурная среда развития МЭО
14. а силы вызываемые отдельными малыми участками тока
15. политические причины и резоны художественноэстетические
16. Тема- Толерантность
17. Если хочешь быть здоров для учащихся 4 класса и их родителей
18. УТВЕРЖДАЮ Президент Федерации триатлона Пермского края Е
19. это первая русскоязычная монография посвященная вопросам обеспечения иска в арбитражном и гражданском про
20. Налоговая отчетность ~ предназначена для фискальных целей и обязательств для составления хоз