Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Формування інноваційної культури педагогічних кадрів з предметною підготовкою

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти

Кафедра педагогіки, психології та педагогічної творчості

Відділ школознавства

Ситуаційні  вправи як  засіб формування предметної  компетентності

Електронний  міні – підручник

2012

Укладачі: слухачі інтегрованих очно -  дистанційних  курсів корпоративного  навчання за  темою «Формування  інноваційної  культури  педагогічних кадрів» з предметною  підготовкою.

Ситуаційні  вправи як  засіб формування предметної  компетентності: Електронний  міні – підручник / Укл. слухачі інтегрованих очно -  дистанційних  курсів корпоративного  навчання. – Хлібодарівка, 2012 – с.

У електронному  міні – підручнику представлено ситуативні  вправи з предметів шкільного  компоненту навчального плану загальноосвітніх навчальних   закладів.

Рекомендований  для  широкого  кола  викладачів  предметів  загальноосвітніх  навчальних   закладів.

Зміст

Вступ ………………………………………………………………………………4

Розділ I. Метод  ситуаційного  навчання casestudy………………………… 5

Розділ II. Використання методу ситуаційного навчання при викладанні предметів шкільного компоненту загальноосвітніх навчальних закладів…...15

2.1. Використання методу  ситуаційного  навчання  на  уроках інформатики……………………………………………………………….17 2.2. Використання методу  ситуаційного  навчання  на  уроках  з предметів суспільно-гуманітарного циклу……………………………...23

2.3. Використання методу  ситуаційного  навчання  на  уроках математичного циклу……………………………………………………..55

2.4. Ситуаційні задачі як форма  інтерактивного вивчення шкільного курсу географії…………………………………………………………….58

         2.5. Використання ситуаційних вправ на уроках хімії………………….65

Висновки…………………………………………………………………………75

Список використаної літератури……………………………………………….76

Вступ

    Професійна діяльність будь якого викладача  предмету  може  викликати різні  ускладнення  в  роботі. Такі ускладнення  він  як  правило, формулює  у  вигляді  «проблем» або  « проблемних  ситуацій», які  й  прагне вирішити для  продовження  своєї   діяльності. Якщо вчитель потрапляє  у  відносно знайомі (аналогічні) ситуації, він   більш – менш успішно їх вирішує, злегка  «коректуючи» свій  досвід.

     Сьогодні стає очевидним  той  факт, що молодь,  більш ніж  будь - коли, повинна  вміти вирішувати   складні  завдання, критично  аналізувати  обставини й  приймати  продумані  рішення на  основі  аналізу  відповідної  інформації. Здатність мислити  критично  повинна  формуватися в  навчальному   середовищі.

     Мислити  критично означає проявляти   допитливість і   використовувати   дослідницькі   методи. Критичне  мислення  виробляє  точку    зору   по  певному  питанню й  здатність відстояти цю точку  зору  логічними  доводами. Маючи  критичне   мислення,  людина  знайомиться  з  тими або  іншими ідеями й  розглядає  можливі  наслідки  їхньої  реалізації. Завдяки критичному  мисленню  традиційний  процес   пізнання  знаходить індивідуальність   і  стає  осмисленим, безперервним і  продуктивним. Що, в  свою чергу, розвиває  вміння  й  навички.

     Вміння  і  навички – це  здатності, які  можна  розвивати  і які в тому або іншому ступені  ефективно проявляються  на  практиці. Ці  здатності  не  обов’язково  повинні  бути  впровадженими. Крім  того, вони змінюються в  плині життя й  використовуються як  допоміжний  засіб для  досягнення  мети.

     Швидке «старіння»  знань, одержуваних  учнями  у  школі, викликає необхідність  дати   учням  такі  операційні засоби, які  дозволяють їм  самостійно  й   при   цьому  високо ефективно перетворювати,   розвивати   й  доповнювати   свої  знання.

Методичних  прийомів, що сприяють  розвитку  навичок   і   критичного мислення, безліч. Більшість з них  використовуються  викладачами  на  заняттях. Важливо, щоб вони  використовувалися  систематично.

Традиційне  навчання  дає  людині  знання, завдяки яким вона  зуміє знайти вихід з ситуації  на основі  минулого; інтерактивне  навчання  дає людині  знання  і  досвід, що  дозволяє  їй  справлятися із сьогоденням.  

Метод  ситуаційного навчання case-study

Потік інформації у сучасному світі вимагає застосування таких методів навчання, які дозволили б ефективно передавати доволі великий обсяг знань, забезпечили високий рівень оволодіння матеріалом, який вивчається. Сьогодні основні методичні інновації пов’язані з використанням активних, або як їх ще називають інтерактивних, методів навчання. Суть їх полягає у тому, що навчальний процес організовується на основі взаємодії, діалогу, в ході якого учні навчаються критично мислити, вирішувати складні проблеми на основі аналізу обставин і відповідної інформації, враховувати альтернативні думки, приймати продумані рішення, брати участь у дискусіях, спілкуватись з іншими людьми.

Педагогічна інноватика знаходиться в постійному пошуку, впровадженні нових, максимально ефективних технологій навчання і виховання, результатом яких має бути формування високоадаптованої до змінних умов активної діяльності творчої особистості, яка вміє аналізувати, долати будь-які труднощі, приймати самостійні рішення. Однією з інтерактивних методик, що набула популярності у Англії, США, Німеччини, Данії та інших країнах стала Case study (кейс-метод, метод аналізу ситуацій), розроблена англійськими науковцями М. Шевером, Ф. Едейем та К. Єйтс. Саме їй у світової практиці відводиться важливе місце для вирішення сучасних проблем у навчанні. Метод аналізу ситуації найбільш широко використовується у вивченні економіки і бізнес-наук. Вперше він був використаний у навчальному процесі в школі права Гарвардського університету у 1870 році як своєрідний переклад запровадженої на той час технологіі підготовки юристів на підготовку менеджерів. Застосування цього методу в Гарвардській школі бізнесу почалось у 1920 році. Головною особливістю метода кейс стади було вивчення студентами прецедентів, тобто ситуацій з юридичної чи ділової практики. Особлива увага спрямовувалася на самостійну роботу студентів, протягом якої вивчався та аналізувався весь практичний матеріал. В 1910 г. профессор Копленд (Copeland)почав першим використовувати метод студентських дискусій за підсумками анализу конкретних ситуацій case tudies з життя бізнесу. Перша збірка кейс стаді була надрукована в 1921 г. (The Case Method at the Harvard Business School). З того часу Гарвардська школа бизнесу виступає в якості лідера и головного пропагандиста метода. До середини минулогостоліття метод кейс стаді набув чіткий технологічний алгоритм, став активно використовуватись не тільки в американському, але й в запахідноєвропейському бізнес-навчанні.

Перші збірники кейсів були опубліковані у 1925 році у Звітах Гарвардського університету. На сьогоднішній день співіснують дві класичні школи case-study – Гарвардська (американська) і Манчестерська (європейська). Серед закордонних вчених над теоретичними та практичними питаннями

використання case-study можна відзначити Е. Монтера, М. Лідере, Дж. Ерскіна, М. Норфі. У вітчизняній освітній практиці застосування методу аналізу ситуацій знаходиться на початковому етапі: в Україні даний метод став поширюватись тільки у другій половині 90-х років ХХ ст., як пізнавальна акселерація у процесі вивчення природничих наук. На сьогодні запровадження методу аналізу ситуацій у навчальний процес знаходиться на стадії осмислення та запозичення напрацьованих методик у закордонних вчених.

Новизна і особливості використання case-study вимагають детального аналізу даного методу як виду інтерактивних форм навчання, адаптації до особливостей використання при викладанні різних дисциплін. Метод case-study або метод конкретних ситуацій (від англійського case – випадок, ситуація) – метод активного проблемно-ситуаційного аналізу, заснований на навчанні шляхом вирішення конкретних завдань, – ситуацій (вирішення кейсів). В основу кейс-методу покладені концепції розвитку розумових здібностей. Суть методу полягає у використанні конкретних випадків (ситуацій, історій, тексти яких називаються «кейсом») для спільного аналізу, обговорення або вироблення рішень студентами з певного розділу навчання дисципліни. Цінність кейс-методу полягає в тому, що він одночасно відображає не тільки практичну проблему, а й актуалізує певний комплекс знань, який необхідно засвоїти при вирішенні цієї проблеми, а також вдало суміщає навчальну, аналітичну і виховну діяльність, що безумовно є діяльним і ефективним в реалізації сучасних завдань системи освіти.

Безпосередня мета методу case-study – спільними зусиллями групи учнів проаналізувати ситуацію – case, яка має місце у реальному житті і розробити практичне рішення; закінчення процесу – оцінка запропонованих алгоритмів і вибір кращого в контексті поставленої проблеми.

Сьогодні метод case-study завоював провідні позиції в навчанні, активно використовується в зарубіжній практиці бізнес–освіти і вважається одним з найефективніших способів навчання студентів навичкам вирішення типових проблем. Так, Гарвардська школа бізнесу виділяє майже 90% учбового часу на розгляд конкретних кейсів. Ситуаційне навчання по гарвардській методиці – це інтенсивний тренінг слухачів з використанням відеоматеріалів, комп'ютерного і програмного забезпечення.

Використання методу case-study в навчанні учнів дозволяє підвищити пізнавальний інтерес до навчальних дисциплін, сприяє розвитку дослідницьких, комунікативних і творчих навичків. Помітною особливістю методу case-study є створення проблемної ситуації на основі фактів з реального життя. Створений як метод вивчення економічних дисциплін, в даний час метод case-study знаходить широке розповсюдження у вивченні медицини, юриспруденції ,сільсько-господарських,і інших наук.

Як специфічний метод навчання, кейс-метод застосовується для розв’язання властивих йому завдань. До основних його проблем належить:

- технологізація і оптимізація;

- методологічне насичення;

- застосування в навчанні різних типів і форм;

- компетентісний підхід.

Цілі, на які спрямовано використання кейс-метод, залежить від типу конкретної ситуації, а саме виділяють: кейс-потреби, кейс-вибір, кризовий кейс, конфліктний кейс, кейс-боротьба, інноваційний кейс.

Навчальні завдання кейс-методу полягають у :

-набутті навичок використання теоретичного матеріалу для аналізу

практичних проблем;

-формуванні навичок оцінювання ситуації, вибір та організацію пошуку

основної інформації;

-вироблені вмінь формулювати питання і запити;

-виробленні умінь розробляти багатоваріантні підходи до реалізації плану

дії;

-формуванні вмінь самостійно приймати рішення в умовах невизначеності;

-формуванні навичок та прийомів всебічного аналізу ситуацій,

прогнозування способів розвитку ситуацій;

-формуванні вмінь та навичок конструктивної критики.

Кейс-метод має певні переваги, так як є не тільки навчальним, а й має

великий виховний потенціал з позиції формування особистісних якостей:

-розвиток працьовитості;

-розвиток креативності;

-формуванні здатності до конкурентноспоможності;

-формуванні готовності взяти на себе відповідальності за результати

власного аналізу ситуації і за роботу всієї групи;

-формуванні впевненості в собі;

-формуванні потреби в досягненні;

-розвиток вольових якостей, цілеспрямованості;

-формуванні навичок роботи в групі;

-формуванні навичок комунікативної культури;

-формуванні соціально активної і життєво компетентної особистості,

здатної до саморозвитку, самовдосконаленню і самореалізації.

Дослідження науковців свідчать, що цей метод не потребує великих матеріальних і часових витрат й допускає варіативність навчання. Проблемна ситуація може бути висвітлена як при вивчені нової теми у викладенні теоретичного матеріалу так і може використовуватися з метою узагальнення та систематизації матеріалу. Як інтерактивний метод навчання кейс-метод ефективний у використанні вивченні економічних, суспільних і соціальних наук, мови й літератури та професійних дисциплін.

Метод Case Studies став найбільш відомим в програмах підготовки

менеджерів, включаючи програми МВА. Він ефективний насамперед

для формування таких ключових професійних компетенцій менеджерів в

процесі навчання, як комунікабельність, лідерство, вміння аналізувати в

короткі терміни великий обсяг невпорядкованої інформації, прийняття

рішень в умовах стресу та недостатньої інформації. В цій якості Case

Studies набуває принципово необхідне доповнення до лекційної методики

проведення занять, яка є "каркасоутворюючим" елементом навчання в

класичній, університетській системі навчання. Разом з тим метод Case

Studies не настільки "інноваційний" як такі, більш нові технології

навчання, як метод навчання дією, тренінги, комп’ютерні навчальні

програми та стимуляції. Якщо проаналізувати навчальні методики,

використані в бізнес-навчанні за принципом їх розвитку від традиційних

до всіх більш инноваційних, то месце методу Case Studies буде десь

посередині.

Характерно, що в даному випадку метод кейс стаді розглядається скоріше

як процес з виділенням таких його головних складових, як "обговорення",

"дискусії". Традиція використання Case Studies в навчанні базується за

принципом " просування до істини важливіше за саму істину".Таким

чином, метод Case Studies передбачує:

- підготовлений в письмовому вигляді приклад кейса з практики

бізнесу;

- самостійне вивчення та обговорення кейса учнями;

- спільне обговорення кейса в аудиторії під керівництвом викладача;

- наслідування принципу "процесс обговорення важливіше самого

рішення".

Акцентування уваги на активній участі студентов в вивченні та

обговоренні кейсів — це відмінна особливість саме західного стилю

навчання. Воно, як відомо, втілюється не тільки в методі,що ми

розглядаєм. В цілому західне бізнес-навчання за основу учбового процесу

бере самостійну работу студентів, їх ініциативність, відоме

"розталкування ліктями", хоча останнє і передбачає певні "правила гри",

розповсюджені на роботу в командах. Не дивлячись на пріорітет

"процесної" компоненти в методі Case Studies, він не може

застосовуватись без власне предмета обговорення — самої конкретної

ситуации. В ході довгого розвитку та затвердження даної технології

бізнес-освіта накопичила десятки, якщо не сотні, тисяч кейсів, стиль яких

варіює від багатолисткових гарвардських ситуацій, свідомо

перевантажених інформацією, до компактних та по-своєму непростих, але

елегантних - одно-дволисткових, що зустрічаються в практиці

західноєввропейських шкіл бизнесу.

При спробі виділити суттєві риси конкретної ситуації необхідно

зупинитися на слідуючих принципах:

По-перше, учбова ситуація навмисне готується (пишеться, редагується,

конструюється) для навчальних цілей. Це "препарована" автором ситуація

з практики бизнесу. Методична проробленість конкретних ситуацій, що

використовується для обговорення різних учбових цілей, повинна

створити творчу та одночасно цілеспрямовану атмосферу,що

управляється в процесі обговорення.

По-друге, кейс повинен відповідати певному концептуальному полю того

учбового курсу чи програми, в рамках якого розглядаються. Кейс тому і

учбовий, що вчить, формує певні професійні навички в контексті

конкретного наукового та методичного світогляду. Інакше ми отримаєм не

цілеспрямований та систематичний развиток професійних якостей

студента, а випадкове, головним чином суб’єктивне його сприйняття

окремих сторін бізнесу.

По-третє, кейсів может бути багато, але при різних їх різновидах робота з

ними повинна навчити студентів аналізувати конкретну інформацію,

простежувати причинно-наслідкоові зв’язки , виділяти ключові проблеми

та (чи) тенденції в бізнес-процесах. Наявність реальної, актуальної з точки

зору навчання інформації - це необхідна, хоча і недостатня умова

наявності учбової ситуації.

Ідеальна конкретна ситуація, це:

1.Цікава історія конкретного бізнесу чи випадок з історії даного бізнесу;

2. Внутрішня інтрига, головоломка, що потребує рішення;

3.Надлишок інформації, аналіз якої не звичайний і потребує пошуку

додаткової ;

4. актуальна проблема, що може дати продовження ситуації в

майбутньому

На початку процесу засвоєння методики Case Studies в Росії в 1991—1997

р.р., одним з обов’язкових розділів в вітчизняних публікаціях був опис

різних типів ситуацій. Тобто, відмічалась певна захопленість

класифікацією кейсів. За своїм призначенням конкретні ситуації в області

менеджменту в цілому розділяють на:

· більш-менш типова ситуація, що співпадає в головному — "теорії "

питання iлюстративні;

· аналітичні;

· пов’язані з прийняттям рішень.__

Перед тим як приступати до опису нового кейса, не потрібно

підганяти його під певний тип. Як і літературний жанр, розроботка

ситуацій, є творчим процесом, а кінцевий результат може бути і

непередбачуваним для автора. Але в любому випадку необхідне

дотримання певного формату ситуації.Кейси, зазвичай підготовлені в

письмовій формі й складені, виходячи з досвіду реальних людей. Вони

читаються, вивчаються й обговорюються.

Кейс – це описання складної життєвої ситуації, яку для того щоб

зрозуміти, потрібно спочатку розкласти на частини, проаналізувати кожну

з них, а потім знову скласти разом, щоб одержати цілісне уявлення про

ситуацію. Таким чином, з'являється ще одна важлива категорія методу

case-study – «аналіз ситуації». Можна виділити декілька завдань, які

повинні бути вирішені при аналізі ситуації: здійснення проблемного

структурування, що припускає виділення комплексу проблем ситуації,

їхньої типології, характеристик, наслідків, шляхів дозволу; визначення

характеристик, структури ситуації, її функцій, взаємодії з навколишнім і

внутрішнім середовищем; встановлення причин, які призвели до

виникнення цієї ситуації й наслідків її розгортання; діагностика змісту

діяльності в ситуації, її моделювання й оптимізація; побудова системи

оцінок ситуації, її складових, умов, наслідків, дійових осіб; підготовка

передбачень щодо ймовірного, потенційного й бажаного майбутнього;

вироблення рекомендацій щодо поводження дійових осіб у ситуації;

розробка програм діяльності в даній ситуації.

Case-studiеs, конкретні ситуації, які спеціально розробляються на

основі фактичного матеріалу з метою подальшого розбору у навчальних

заняттях, втілюють у собі наступні ідеї:

1.Метод призначений для отримання знань з дисциплін, істина в яких

плюралістична, тобто немає однозначної відповіді на поставлене питання.

2.Акцент навчання переноситься не на оволодіння готовим знанням, а на

його вироблення, на співпрацю студента і викладача; звідси принципова

відмінність методу case-study від традиційних методик – демократія в

процесі отримання знання, коли студент по суті справи є рівноправним з

іншими студентами і викладачем в процесі обговорення проблеми.

3.Результатом застосування методу є не тільки знання, але і навички

професійної діяльності.

4.Технологія методу полягає в наступному: з урахуванням певних правилах

розробляється модель конкретної ситуації, яка має місце у реальному

житті, і відбиває той комплекс знань і практичних навичок, які студентам

потрібно отримати; при цьому викладач виступає в ролі ведучого, який

генерує питання, фіксує відповіді, підтримує дискусію, тобто в ролі

посередника у процесі співпраці.

5.Позитивною стороною методу ситуаційного аналізу є не тільки

отримання знань і формування практичних навичків, але і розвиток

системи цінностей студентів, професійних позицій, життєвих установок,

своєрідного професійного світовідчуття.__

6.У методі case-study долається класичний дефект традиційного навчання,

пов'язаний з “сухістю”, не емоційністю викладу матеріалу – відповідним

чином організоване обговорення кейса може нагадувати театральну

виставу.

Метод case-study – інструмент, який дозволяє застосувати теоретичні

знання для вирішення практичних завдань. Метод сприяє розвитку у учнів

самостійного мислення, уміння вислуховувати і враховувати

альтернативну точку зору, аргументовано висловити свою. За допомогою

цього методу студенти мають можливість проявити і удосконалити

аналітичні навички, навчитися працювати в команді, знаходити найбільш

раціональне вирішення поставленої проблеми.

Передбачається, що у реальному житті не існує однозначно

правильних рішень. Суть навчання методом case-study полягає в тому, що

кожен пропонує варіанти, виходячи із знань, які є у нього в наявності,

практичного досвіду і інтуїції. До кейсів висувається ряд вимог. Кейс

повинен містити реальну, обґрунтовану інформацію, достатню для того,

щоб той, кого навчають, зміг уявити себе в описаній ситуації й ототожнити

з людьми, що беруть участь у ній. За своєю природою кейс тим кращий,

чим у більш реальну ситуацію потрапляє той, хто її вивчає. Ситуація

повинна бути зрозумілою до найменших подробиць. Однак за своєю

конструкцією вона не повинна являти собою добре сформульовану

проблему. Навчання пошуку й формулюванню проблеми є принциповим у

застосуванні методу сase-study.

Основна функція методу case-study – вчити учнів вирішувати складні

неструктуровані проблеми, які не можливо вирішити аналітичним

способом. Кейс активізує учнів, залишаючи їх наодинці з реальними

ситуаціями.

До переваг методу case-study можна віднести:

• використання принципів проблемного навчання – отримання навичок

вирішення реальних проблем, можливість роботи групи на єдиному

проблемному полі, при цьому процес вивчення, по суті, імітує механізм

ухвалення рішення в житті, він адекватніший життєвій ситуації, ніж

заучування термінів з подальшим їх переказом, оскільки вимагає не тільки

знання і розуміння термінів, але і уміння оперувати ними, вибудовувавши

логічні схеми вирішення проблеми, аргументувати свою думку;

• отримання навичок роботи в команді;

• отримання навичок презентації, проведення прес-конференції;

• уміння формулювати питання, аргументувати відповідь.

Кейс-метод виступає і специфічним практичним методом організації

учбового процесу, методом дискусій з погляду стимулювання і мотивації

учбового процесу, також методом лабораторно-практичного і

самоконтролю.

Кейс-метод можна уявити в методологічному контексті як складну

систему, в яку інтегровані простіші методи пізнання.У нього входять

моделювання, системний аналіз, проблемний метод, уявний експеримент,__

методи опису, класифікації, ігрові методи, які виконують в кейс-методі

свої ролі.

Суть кейс–метода полягає в тому, що засвоєння знань і формування

умінь є результат активної самостійної діяльності учнів з вирішення

протиріч, внаслідок чого і відбувається творче оволодіння професійними

знаннями, навичками, уміннями і розвиток розумових здібностей. У

навчанні із застосуванням кейс–метода зона найближчого розвитку учнів

розширюється до області проблемних ситуацій – області, при якій перехід

від незнання до знання перестає бути для студентів основним, він стає

природною ланкою, зоною його активного розвитку.

Для видання першого, достатньо повного збірника російських

кейсів,довелось приводити до єдиного формату більш 100 ситуацій,

представлених 30 учбовими закладами та консалтинговими компаніями.

Для цього за основу був взятий формат ситуацій, розповсюджений

Гарвардською школою бізнесу, а також досвід вивчення методу

конкретних ситуацій, отриманих в Манчестерській школі бізнесу

(Великобританія) в 1993 г. Так склався формат кейсу, який пройшов

перевірку часом і зараз має широке визнання в Росії. Письмовий опис

кожної ситуації повинен містити:

- титульний лист с короткою назвою кейса, що легко запамятовується

(в додатку вказати автора і рік написання);

- вступ, де згадуються герой (герої) кейсу, розповідається про історію

фірми, зазначається час початку дії;

- основну частину, де міститься головний масив інформації,

внутрішня інтрига, проблема;

- заключення (кінцівка) де ситуація може "зависати" на тому етапі

свого розвитку, який потребує відповідного рішення проблеми.

В методиці навчання, що базується на розробці і обговоренні "певним

чином" конкретних ситуацій, крім власне самої ситуациії, повинно бути

забезпечено і відповідний інформаційний та методичний супровід. Дуже

часто важливу, але другорядну інформацію, пов’язану з внутрішньою

проблемою кейса, переносять в додатки. Взагалі в західній традиції

розробки ситуації є майже обов’язковим надання фінансового балансу

компанії, копії фотографій і публикацій продукції компанії, опис її

виробничої та торгової інфраструктури, а додаткові матеріали, що

стосуються її історії та сучасного життя. Ці додаткові матеріали і

даються в додатках.Крім них, повний комплект під назвою "учбова

конкретная ситуація" містить заключення по ситуації, де викладається

"рішення" ситуації, зазвичай, надає уяву про розвиток ситуації в

реальному житті, і, що ще більш важливо, записка для викладача (teaching

note). Остання описує методичні особливості роботи з ситуацією в "класі",

авторский аналіз ситуації, тобто те цінні поради, без яких для любого

викладача, що планує використовувати цю конкретну ситуацію, робота с

ситуацією стає повною імпровізацією. По традиції західної бізнес-освіти

и заключення, і, тим паче, записка для викладача дуже рідко

публікуються.

Небажання оголошувати фактично головні учбово-методичні

рекомендації по разбору кейсів пояснюється тим,що недоцільно

навязувати одне єдине бачення ситуації, якщо воно й дається в

авторському викладі. Справа в тому, що одна і та сама ситуація може

мати декілька рішень, пошук яких необхідно заохочувати в процесі

обговорення, постійно декларується в західній методичній літературі.

Оскільки існує достатньо конкурентний ринок конкретних ситуацій, ціни

окремої ситуації і повного комплекту можуть відрізнятися на порядок.

До " ідеального" комплекту матеріалів для роботи з учбовим кейсом

входить :

-власне сам кейс (текст з питаннями для обговорення);

- додатки з підборкою різноманітної інформації, що передає загальний

контекст кейса (копія фінансових документів, публікації, фото и др.);

- заключення по кейсу (можливо рішення проблеми, подальші події);

- записка для викладача з переказом авторського підходу до розбору

кейсу.

Що стосується компьютерних версій ситуацій, то це, безперечно,

найефективніший, хоча й більш дорогий, ніж традиційний шлях

розвитку методики в сучасних умовах. Особливо важливі такі іноваційні

підходи в розробці ситуацій и роботі з ними в програмах

дистанційного навчання.

Робота над кейсом передбачає:

- розбір конкретної ситуації з певного сценарію, який включає самостійну

роботу;

- «мозковий штурм» в мережах малої групи;

- публічний виступ із представленням та захистом запропонованого

рішення;

- контрольне опитування учасників на предмет знання фактів кейсу, що

розбирається.

Роботу над кейсом поділяють на два основні етапи: домашня

самостійна робота й робота в аудиторії.

Алгоритм проведення занять із застосуванням кейс-методу

передбачає:

І етап - заздалегідь складені кейси викладач роздає учням не пізніше як

за день до заняття. Учні самостійно розглядають кейс, підбирають

додаткову інформацію і літературу для його вирішення.

ІІ етап - заняття розпочинаються з контролю знань учнів, з’ясування

центральної проблеми, яку необхідно вирішити. Розділів групу учнів на

малі робочі групи дати різні ситуації для вирішення кейсу або всім

однакові. Викладач контролює роботу малих груп, допомагає, уникаючи

прямих консультацій. Студенти можуть використовувати допоміжну

літературу, підручники, довідники. Кожна мала група обирає «спікера»,

який на етапі презентації рішень висловлює думку групи. У ході дискусії__

можливі питання до виступаючого, виступи і доповнення членів групи,

викладач слідкує за ходом дискусії і шляхом голосування обирається

спільне вирішення проблемної ситуації. На етапі підведення підсумків

викладач інформує про вирішення проблеми в реальному житті або

обґрунтовує власну версію і обов’язково оприлюднює кращі результати,

оцінює роботу кожної малої групи і кожного учня.

Для ефективного використання кейс-методу необхідно створювати

спеціальні умови:

- забезпечення достатньо високої складності пізнавальних проблем, які

потрібно вирішувати учням,

- створення викладачем логічного ряду запитань щодо пізнавальної

проблеми, які спонукають учнівську молодь до пошуку істини;

- створення в аудиторії атмосфери психологічного комфорту, яка має

сприяти вільному висловлюванню учнями думки, не боячись помилки;

- відведення спеціального часу на осмислення способів вирішення

проблеми;

- організація спеціальної підготовки викладачів до запровадження

методики.

Таким чином, треба визначити, що застосування викладачем кейс-

методу з одного боку стимулює індивідуальну активність учнів, формує

позитивну мотивацію до навчання, зменшує «пасивних» і невпевнених у

собі учнів, забезпечує високу ефективність навчання і розвитку майбутніх

фахівців, формує певні особистісні якості і компетенції, а з другого дає

можливість самому вчителю: самовдосконалюватись, по-іншому мислити й

діяти та оновлювати власний творчий потенціал.

Цілком ймовірно найближчими роками ситуативна методика стане

домінуючою. Але вже в наш час в її розвитку спостерігається

поєднання накопиченого міжнародного досвіду з національною

методичною специфікою. Використання методу аналізу ситуацій є

дієвим чинником стимулювання творчої активності учнів, залучення їх до

аналізу буденної реальності з метою поєднання теоретичного матеріалу та

практичного осмислення багатомірної повсякденності. Ефективність

навчання за допомогою кейс-методу очевидна. Учневі надається

можливість перевірити теорію на практиці, активізувати свої здібності,

творчо мислити. З іншого боку, практична ситуація викликає інтерес до

процесу навчання, оскільки стає ясно, яких теоретичних знань не вистачає

для вирішення проблеми.

Кейсові методи навчання - навчання через аналіз типових ситуацій. В

результаті чого студенти, а останнім часом і школярі ПТНЗ та

технікумів отримують можливість розглядати проблеми, події, теми в

перспективі, що допомагає їм зрозуміти, яким чином створюється знання;

Специфічною рисою багатьох ситуаційних завдань є множинність

припустимих рішень. Використання ситуаційних завдань можливе на

різних етапах навчального процесу - при вивченні нового матеріалу, його

закріпленні, при оцінюванні результатів освітньої діяльності. Застосування

цих завдань можна розглядати як метод аналізу конкретних ситуацій, що

зараз одержав значне поширення у практиці навчання дорослих.

Стосовно цілей загальної освіти ситуаційні завдання можуть

виступати як метод реалізації кожної із цих цілей. У всіх випадках рішення

ситуаційних завдань буде спрямоване на досягнення метапредметних

результатів, тобто освітніх результатів, що виходять за рамки навчального

предмета, та застосовуваних у різних видах діяльності. Із цього погляду

рішення ситуаційних завдань можна розглядати як метод досягнення

метапредметних результатів освітньої діяльності.

Особливістю ситуаційних завдань є те, що при їхньому рішенні

вчитель та учні виступають як рівноправні партнери, які разом вчаться

вирішувати значущі для них проблеми. Використання методу аналізу

конкретних ситуацій може сприяти зміні характеру відносин не тільки між

учителями та учнями, а й між учнями, оскільки в них буде складатися

потреба у спільній діяльності, спрямованій на пошук оптимального

вирішення значущих для них проблем.

Зміні характеру відносин учасників освітнього процесу буде сприяти

й інший підхід до планування навчальних занять, обумовлений

включенням у навчальний процес ситуаційних завдань. Зараз заняття

плануються відповідно до змісту навчальних програм: фрагмент

навчальної програми стає темою заняття. Тема заняття перетворюється в

його мету - треба засвоїти певний фрагмент змісту, обов'язкового для

вивчення навчального матеріалу. Такому підходу до планування занять

відповідає орієнтація на мотивацію навчального обов'язку.

Включення у зміст навчальних предметів ситуаційних завдань

дозволяє змінити підхід до визначення тем навчальних занять. Частина тем

може бути сформульована у вигляді питань, що містяться в ситуаційних

завданнях. Метою уроку в цьому випадку стає засвоєння методу. А

поняття, факти, наукові закономірності будуть засвоєні учнями в тому

випадку, якщо вони потрібні для розуміння сутності методу. Засвоєння

окремих елементів системи знань стає самоціллю лише в деяких випадках.

Написання, підготовка конкретних ситуацій в методичному

відношенні дозволяє в достатньому обсязі оволодіти цією методикою,

пройти весь цикл роботи з ситуацією. Навіть врахувати всі корисні

рекомендації опису конкретної ситуації дуже складно. Перша проблема,

яку треба вирішувати, це відповідь на питання: звідки брати

фактичний матеріал, після творчої обробки якого і народжується більш-

менш вдала ситуація. Вариантів тут три.

Перший варіант базується на тому, що что за основу береться

історія, а частіше за все фрагмент життя реальної компанії. Автор

створює ситуацію безпосередньо протягом дослідного проекту чи

цілеспрямованого сбору інформації. Подібний підхід в інформаційному

відношенні найбільш глибокий та повний ; саме таким чином готується

значна частина ситуацій за кордоном. Головна перевага такого підходу є

в тому,що проблеми організації вивчаються "зсередини", без значних__

проміжних спотворювань . В Росії використання в великих кількостях

подібних первинних джерел інформації до цього часу стримується

внаслідок значно більшої закритості вітчизняного бізнесу (особливо в

відношенні фінансової інформації), менш активної участі викладачів в

консультативній практиці порівняно з їх іноземними колегами. Очевидно,

має значення й менше розповсюдження методу конкретних ситуаций в

цілому. На жаль,у викладачів немає звички "писати" ситуації.

Другий варіант — використання вторинних джерел, перш за все

інформації, "розсипаної" в засобах масової інформації, спеціалізованих

журналах та виданнях, інформаційних вісниках і буклетах,

розповсюджених на виставках, презентаціях и т.д. Подібна інформація

завжди неповна, як правило, спотворює картину господарського життя і

нерідко просто неточна. Але навіть при всіх цих недоліках цими

джерелами інформації не можна нехтувати. В своїй основі газетні чи

журнальні публікації можуть використовуватися в якості базового

інформаційного приводу для підготовки ситуації. Вподальшому, потрібно

менше часу на її опрацювання,оскільки доводиться мати справу з уже

зібраною і, по-своєму, систематизованою інформацією.

Третій, ймовірніше найменш розповсюджений, варіант — опис

вигаданої ситуації. До числа основних недоліків такого підходу слід

віднести максимальну відірваність від реального бізнесу, проблем

реальної компанії. А це суперечить самій сутності методу конкретних

ситуацій. За винятком випадків, коли ситуацію вигадує спеціаліст, що має

великий досвід професійної підготовки ситуацій і добре орієнтується в

реальному бізнесі, цей третій шлях рекомендувати не варто.

При наявності належної основи обробка і редагування ситуації —

це діло техніки, хоча і в повній мірі, творчий процес. Головне в ньому —

"не засушити" ситуацію. Її цікавість, відмінний літературний стиль,

внутрішні задачі, питання перекриють нестачу будь-якої інформації, її

неточність, "додуманість" будь-яких подій.

Далеко не всі викладачі, що використовують конкретні ситуації в

навчанні, пишуть їх самі. Крім неорганізованого, випадкового отримання

ситуацій від колег, на семінарах и т.д., повинні бути більш

систематизовані механізми доступа до ситуацій. В світовому бізнес-

навчанні існує "індустрія" підготовки ситуацій в спеціалізованих центрах-

депозитаріях (case clearing houses), як правило, що діють при великих

університетах і школах бізнесу. В них підготовка і розповсюдження

ситуацій поставлені на потік, перетворились в добре налаштований бізнес

зі своєю ціновою політикою, просуванням, пошуком нових ринків. Цьому

викладач в будь-якій закордонній школі бізнесу не має проблем з

отриманням ситуації практично на будь-яку тему.

Для підготовки до практичного заняття зі застосуванням кейс-

технології викладачу необхідно:

- визначити основні елементи кейсу з певної теми курсу;

- проаналізувати, як конкретний основний момент кейсу необхідно

дослідити на основних етапах самостійної та аудиторної роботи.

- розподілити час на обговорення кожного питання. Ретельно підготовлене

та проведене практичне заняття з використанням методу конкретних

ситуацій дає змогу зменшити час на вивчення навчальної дисципліни

внаслідок підвищення ефективності засвоєння навчального матеріалу.

Пояснення викладачем суті проблемної ситуації та визначення основних

завдань для аналізу кейсу проводиться в аудиторії в два етапи: частково під

час першого інструктажу, коли пояснюється домашнє завдання; частково

на другому, коли розпочинається аудиторне опрацювання конкретної

ситуації.

Аудиторне опрацювання конкретної ситуації доцільно розпочинати з

роботи в парах або малих групах. Учні мають об’єднати знання та досвід,

визначаючи сильні та слабі сторони підприємства, компанії, фірми,

аналізуючи економічне та ділове оточення, визначаючи та оцінюючи

альтернативні дії, до яких може вдатися керівництво фірми, рекомендуючи

дистрибуцію продукції, розробляючи рекламну стратегію, тобто вони

навчаються застосовувати знання, одночасно працювати в команді,

делегувати завдання, обговорювати рекомендації, створювати

маркетинговий план та презентувати висновки своєї роботи. Це

дозволяє сформувати в учня навички роботи в групі, вміння

встановлювати ділові контакти,обмінюватись інформацією, відстоювати

свою позицію й брати участь у формуванні групового рішення. Такий

підхід стимулюватиме індивідуальну активність учнів.

 

 

Використання методу  ситуаційного  навчання  на  уроках  інформатики

 Навчання  на конкретному  прикладі  дає  людині мудрість, дозволяє  передбачати  майбутнє і  робити  так, щоб  це  майбутнє  працювало на  неї.  Кейс – це  завжди  моделювання життєвої  ситуації. Він дозволяє  розглянути  життєву  проблему  за  письмовим  столом. Те  рішення, що  знайде  учасник   кейса, може  служити  як  відбиттям рівня  компетентності  й   професіоналізму учасника, так  і  реальним  рішенням проблеми. Як  правило,  кейси не  мають єдиного рішення. Учасник   завжди  може  придумати  свій  неповторний  варіант  рішення. Безліч  кейс  методів  поєднуються в   технології. Кейс -  технологія -  це  загальна  назва технологій  навчання, що представляють собою  методи  аналізу. До кейс  технологій  відносяться:  метод   ситуаційного   аналізу;  ситуаційні завдання  й  вправи; аналіз  конкретних  ситуацій;  метод   кейсів;  метод  інциденту;  метод  розбору  ділової  кореспонденції; ігрове  проектування;  метод   ситуаційно -  рольових  ігор;  метод   дискусії.

Інформатика 10 клас.

Підготувала Мандрикіна С.А.

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація №1.

Завдання. Відкрийте головну сторінку сайту Віртуальний словник (http://vslovar.org.ru). Ознайомтесь з правилами пошуку даних в Словарі. Знайдіть тлумачення та аціативні зв'язки таких слів: конформізм, агорафобія. Складіть алгоритм находження тлумачення слів в Візуальному словнику.

Завдання виконується при вивченні теми: «Програмні засоби навчання» в 10 класі (Рівень стандарт).

Завдання відповідає достатньому рівню навчальних досягнень учнів.

Учні отримують завдання.

У учнів формується поняття про програмні засоби навчання, їх можливість використовувати при вивченні шкільних дисциплін,

Виховується інтерес до вивчення інформатики.

Опис

Дане завдання виконувати при закріпленні матеріалу теми «Навчання в Інтернеті».

Розвивати практичні навички роботи з електроннім словником.

Учні виконують завдання з використанням комп'ютерних енциклопедій

Джерело

Ривкінд Й.Я., Лисенко Т.І., Чернікова Л.А., Шакотько В.В. Інформатика 10 класс (Акадамічний рівень,профільний рівень), Київ «Генеза», 2010

Сторінка 289, завдання №5.

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація №2.

Завдання. Створити таблицю за зразком. Зберегти документ в своїй папці в файлі з іменем Вправа 1.docx.

Завдання відповідає достатньому рівню навчальних досягнень.

Виконувати дане завдання при вивченні теми «Текстовий процесор».

Учні отримують завдання для виконання.

У учнів формується поняття створювати в текстовому документі таблиці довільного рівня складності; значення табличної інформації різних галузях суспільства.

Опис

Завдання виконують при закріпленні матеріалу уроку з теми «Таблиці в текстових документах».

Учні навчаються створювати в текстовому документі таблиці довільного рівня складності.

Розвивати інтерес до інформатики.

Виховувати культуру роботи за комп'ютером.

Учні виконують завдання на комп'ютері.

Учитель контролює процес роботи учнів.

Джерело

Ривкінд Й.Я., Лисенко Т.І., Чернікова Л.А., Шакотько В.В. Інформатика 10 класс (Акадамічний рівень,профільний рівень), Київ «Генеза», 2010

Сторінка 33 завдання №1.

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація №3.

Завдання. Укажіть  основні об'єкти, які опрацьовує Power Point 2007. Опишіть їх властивості.

Завдання виконується при вивченні теми «Комп'ютерні презентації» в 10 класі.

Учні отримують текст завдання.

Формується знання про

основні об'єкти та їх властивості, які використовують для створення слайдів презентації.

Опис

Завдання виконується на етапі актуалізації опорних знань.

Учні називають основні об'єкти та їх властивості, які використовують для створення слайдів презентації.

Виховується свідоме ставлення до формування інформаційної та комунікативної компетенції.

Учні виконують завдання  письмово в зошитах.

Учні зачитують відповіді.

 

Учитель коректує правильність виконання.

Джерело

Ривкінд Й.Я., Лисенко Т.І., Чернікова Л.А., Шакотько В.В. Інформатика 10 класс (Акадамічний рівень,профільний рівень), Київ «Генеза», 2010

Сторінка 78, завдання11.

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація №4.

Домашнє завдання. Підготувати макет слайдів за темою «Село,  де я живу». (5-6 слайдів) 

Завдання одержують учні після вивчення теми «Принципи стильового оформлення презентації. Основні принципи дизайну слайдів».

Учні отримують завдання додому.

Застосування набутих навиків по створенню тематичної презентації з даної тематики.

Виховують культуру роботи з комп'ютером.

Опис

Завдання виконується після вивчення даної теми.

Учні розвивають вміння застосувати набуті знання по створенню тематичної презентації.

Виховують культуру роботи з комп'ютером.

(Учні, які не мають вдома комп'ютера, виконують макети на папері).

Учитель коментує домашнє завдання.

Джерело

Методична література

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація №5

Експрес-контроль за темою:

«Поняття про мультимедійні дані.

Формати аудіо- та відео файлів.

Мультимедійні програвачі».

  1.  Із наступного списку оберіть відеоформати:

а). MPEG   б). WMV

в). WAV     г). AVI

д). MOV

  1.  Формат WAV – це…

а). відеоформат;

б). аудіоформат;

в). медіаконтейнер.

  1.  Встановіть відповідність між форматом та його характеристикою:

1). MP3

а). Розроблений корпорацією Microsoft для програвача Windows Media

2). WMA

б). Унеможливлює прослуховування захищеного запису при відтворенні на іншому комп’ютері

3). WMV

в). Використовує стиснення з втратами, підтримує стерео і потокове передавання.

4). WAV

г). Контейнер, розроблений спеціально для QuickTime

5). AVI

д). Контейнер для зберігання нестисненого звуку

6). MOV

є). Об’єднання нестиснених або закодованих аудіо-, відеоданих. Обмеження на обсяг до 4 Гбайт

  1.  Кодек – це…

а). програмний продукт, що містить колекції зображень, текстів і даних, які супроводжуються звуком, відео, анімацією та іншими візуальними ефектами, оснащений інтерактивним інтерфейсом з елементами керування.

б). програма, що призначена для відтворення медіафайлів;

Завдання виконується в 10 класі при вивченні матеріалу з теми «Поняття про мультимедійні дані. Формати аудіо- та відео файлів. Мультимедійні програвачі. Засоби перетворення  аудіо- та відео форматів».

Учні отримують завдання експрес-контролю.

Перевірка знань теоретичного матеріалу  з теми.

Опис

Завдання виконується після вивчення даної теми, з метою виявлення   рівня засвоєння первинних знань.

Учні виконують завдання в межах певного часу.

Здають роботи на перевірку.

Джерело

Методична література

Використання методу  ситуаційного  навчання  на  уроках  з предметів суспільно-гуманітарного циклу

Одним  із  способів ефективного   застосування  теорії в  реальному  житті, при  вирішенні  виникаючих проблем, є рішення навчально – конкретних   ситуацій або метод  ситуаційного  навчання, а  також навчання на  прикладі  розбору конкретної  ситуації – casestudy. Кейс – це практична  ситуація, що містить  деякі  проблеми. У перекладі  з  англійської – кейс – це випадок, а   casestudy -  це  навчальний  випадок. Історія   появи і поширення методу  «casestudy» бере  свій  початок   у  20 роках минулого  століття. Хоча, цілком  можна  говорити, що у  методу більш довге  життя, і  набагато. Певні антології з методом «casestudy» можна  побудувати  читаючи  Біблійні  притчі й  бесіди Сократа  з учнями… Всі  ці  тексти побудовані  на  використанні  описів  конкретних  випадків  життя.

Метод «casestudy» може  бути названий методом  аналізу  конкретних  ситуацій. Суть методу досі проста: для  організації  навчання використовується  опис  конкретних  ситуацій.  Учням пропонується  осмислити реальну  життєву  ситуацію, опис  якої  одночасно відбиває не  тільки  будь – які практичні   проблеми, а й  актуалізує певний комплекс  знань, які  необхідно засвоїти  при  вивченні  даної  проблеми. При цьому  сама  проблема не  має  однозначних  рішень.

Будучи інтерактивним  методом  навчання,  він завойовує позитивне   відношення з боку   учнів, які  бачать  у  ньому  можливість виявити ініціативу, відчути  самостійність  в  освоєнні  теоретичних  положень і  оволодінні практичними навичками. Не менш  важливо  і  те, що аналіз  ситуації, досить  сильно впливає на  професіоналізацію  учнів, сприяє їхньому  дорослішанню, формує  інтерес і  позитивну  мотивацію  до навчання.

Використання ситуаційних вправ на уроках історії

 

Ситуаційні вправи

Методичний коментар

Прогнозований результат

джерело

Князь Ярослав Мудрий, передчуваючи наближення смерті, заповідав своїм синам жити в злагоді та мирі. Однак після смерті батька сини розпочали боротьбу між собою за великокнязівський престол.  Чи   змінилась би доля Київської держави на краще або на гірше становище, якби не було князівських міжусобиць. Відповідь обґрунтуйте.

Історія України. 5клас.Тема. Боротьба Київської Русі з кочовиками. Монголо  – татарська навала.

Мета: розкрити причини й прояви ослаблення Київської держави; показати яким лихом для руських земель була монголо – татарська навала; виховувати повагу до минулого України.Тип уроку - комбінований ; етап уроку - вивчення нового матеріалу; метод -  робота в групах над ситуаційною вправою.

Учні зможуть оцінювати окремі факти,події;

будувати докази чи спростування; формулювати емоційно-ціннісну оцінку історичних подій діяльності історичних осіб.

О.Олеся «Княжа Україна» , фрагмент оповідання «Ярослав Мудрий».

У 1199 року – Роман Мстиславович захопив Галич та утворив Галицько-Волинську державу. Ця подія є визначною в історії Київської Русі, так чи ні.

Історія України. 5клас.Тема. Галицько-Волинська держав.

Мета: ознайомити учнів з виникненням Галицько-Волинської держави й підставами для того , щоб вважати її спадкоємицею Київської Русі; на прикладах особистостей князів продовжити формування вмінь складати характеристику видатних  історичних діячів; виховувати почуття гордості за славне минуле свого народу.

Тип уроку - комбінований урок; етап уроку -  вивчення нового матеріалу; проблемне завдання.

Учні зможуть самостійно будувати відповідь, використовуючи різні джерела знань; брати участь у дискусії, аргументувати власну думку з посиланням на джерело; визначати наслідки та значення історичних подій.

«Слово о полку Ігоревім», підручник.

У пошуках союзників у боротьбі з поляками Б.Хмельницький звернувся до Московської держави, 8 січня 1654 р. у Переяславі  козаки присягнули на вірність московському царю. Після Переяславської ради було укладено Березневі статті. Опрацювавши положення статей,поміркуйте, якби Б.Хмельницький не погодився на протекцію московського царя, ситуація в української державі   погіршилася  чи покращилася би.

Історія України. 5клас.

Тема.  Українсько  – московський договір 1654р.

Мета: розкрити перебіг основних подій національно – визвольної війни; розкрити роль Б.Хмельницького та його сподвижників, дати учням початок уявлення про процес державотворення; виховувати  учнів у дусі патріотизму, взаєморозуміння між народами на основі особистого усвідомлення досвіду історії.

Тип уроку - комбінований урок; етап уроку -  закріплення нового матеріалу; метод – «займи позицію»(клас поділяється на дві групи, кожна повинна назвати три аргументи  на захист своєї позиції)

Учні зможуть оцінювати окремі факти, події; давати усний відгук на відповідь однокласників; брати участь у дискусії; формулювати емоційно-ціннісну оцінку історичних подій діяльності історичних осіб.

Підручник, карта,історичні документи, уривок з фільму «Вогнем і мечем».

Найбільшим лихом для України стала Чорнобильська катастрофа 26 квітня 1986року. Уявіть, що у вас є нагода відправити звернення у минуле до керівництва України, щоб ви запропонували.

Історія України. 5клас.

Тема. Україна у 50-80-ті роки ХХ ст.

Мета: дати учням уявлення про життя України в 60-80-ті рр.. ХХст.; пояснити суть і наслідки чорнобильської катастрофи; виховувати учнів у дусі патріотизму.

Тип уроку:  систематизація та узагальнення знань;

метод «мікрофон».

Учні зможуть оцінювати окремі факти, події; вправлятися у розвитку мовленнєво – комунікативних навичок; письмово оформлювати свої думки; співвідносити дати подій з певним періодом історії; розповідати про історичні події й явища та описувати їх.

Підручник, ілюстрації

У 60-80 роки ХХ ст. Українці жили в мирі, не було масових репресій, життєвий рівень підвищився, але це не принесло їм щастя, тому що…

Історія України. 5клас.

Тема. Україна сучасна.

Мета: дати учням уявлення  чому саме на початку 90-хроків ХХ ст. склалися умови, які дали змогу відновити незалежність України, охарактеризувати розвиток України за роки незалежності; виховувати учнів у дусі патріотизму, толерантності.

Тип уроку – комбінований;

метод «продовж речення»(роботу виконати письмово у зошиті)

Учні зможуть формулювати нескладні висновки та узагальнення; письмово оформлювати свої думки; розповідати про історичні події й явища , описувати їх.

підручник

«Блаженні, які перебувають у мирі, бо їм належатиме земля»

        «Святе письмо»

Прочитавши епіграф уроку, висловити власну думку з цього приводу, яким чином вислів розкриває тему уроку.

Історія України. 7клас

Тема. Галицько–Волинська держава за наступників Данила Романовича

Мета: з`ясувати , яким було становище Галицько – Волинської держави за наступників Данила Романовича; визначити зовнішні і внутрішні причини занепаду; удосконалювати вміння і навички роботи з історичними джерелами; аналізувати історичну інформацію, давати власну оцінку історичним подіям.

Тип уроку – вивчення нового матеріалу;

метод -«Вільний мікрофон»

Учні зможуть аналізувати інформацію, виділяти головні ідеї в тексті чи розповіді вчителя; самостійно будувати відповідь; розповідати про історичні явища й події, описувати їх.

Підручник , атлас.

У 988 році відбулася важлива подія в історії Київської Русі – Хрещення Русі. А чи могла ця подія відбутися раніше, за часи правління Аскольда та Ольги, доведіть свою думку.

Історія України, 7клас. Тема  . Запровадження християнства на Русі. Мета: визначити передумови й історичне значення запровадження християнства на русі; охарактеризувати діяльність Володимира Великого. Тип уроку – комбінований;

метод – робота політологічних груп.

Учні зможуть встановлювати послідовність подій; самостійно будувати відповідь;розповідати про історичні явища й події та описувати; давати історичну характеристику історичним діячам.

Підручник , атлас.

Уявіть собі, що завдяки сучасним технологіям Ярослав Мудрий  опинився в теперішньому часі  і ознайомився з сучасним зводом законів. Чи все буде до вподоби великому князю Київської Русї, поясніть чому.

Історія України, 7клас. Тема. «Руська правда» Ярослава Мудрого.

Мета: визначити  головні події в Київській Русі за часів правління Ярослава Мудрого, розвивати вміння аналізувати правові основи розвитку держави на матеріалі історичних та правових джерел;  робити висновки.

Тип уроку – комбінований;

метод – робота політологічних груп.

Учні зможуть будувати докази чи спростовувати; встановлювати послідовність подій; самостійно будувати відповідь;розповідати про історичні явища й події та описувати; давати історичну характеристику історичним діячам.

Підручник, історичні документи.

Ви журналісти. Вам потрібно надрукувати статтю,  яка доводить велич і могутність Київської держави. Вам випала нагода взяти інтерв’ю    в одного з князів періоду розквіту Київської Русі, з ким із князів ви б зустрілися  і чому.

Історія України, 7клас. Тема. Урок узагальнення з теми «Княжа Русь-Україна».

Мета: систематизувати й узагальнити знання учнів про виникнення та розквіт Київської Русі; розвивати самоосвітні вміння і навички роботи учнів з першоджерелами і додатковою літературою, використовувати знання , які учні засвоїли на попередніх уроках,вживатися в певну історичну епоху; викликати інтерес до навчання, розвивати образне мислення, фантазію, уяву учнів; виховувати повагу до історії України.

Тип уроку – закріплення засвоєних  знань.

Форма- урок – вистава.

Учні зможуть давати усний відгук на повідомлення інших учнів; встановлювати послідовність подій; самостійно будувати відповідь;розповідати про історичні явища й події та описувати; давати історичну характеристику історичним діячам.

Підручник, карта Київської Русі, портрети київських князів, костюми.

Період роздробленості – прогрес чи регрес в історії України.

Історія України, 7 клас. Тема. Феодальна роздробленість.

Мета: познайомити учнів з причинами роздробленості Київської Русі; підвести їх до розуміння причин і наслідків цього процесу; розвивати вміння аналізувати історичні факти та події, узагальнювати фактичний матеріал; розвивати інтерес до історії країни.

Тип уроку – формування вмінь і навичок;

форма «Займи позицію»

Учні зможуть аналізувати інформацію, виділяти головні ідеї в тексті чи розповіді вчителя;

самостійно будувати відповідь;розповідати про історичні явища й події та описувати їх.

Підручник, карта, словник-довідник, зошит.

Учні переглядають фрагмент фільму «Великий злам». Чи можливий був інший варіант розвитку подій 1932-1933років

Історія України, 10клас.Тема. Голодомор 1932-1933років в Україні.

Мета: вивчення передумов, масштабів та наслідків Голодомору , сприяти усвідомленню учнями трагедії українського народу; розвивати уміння встановлювати  причино  – наслідкові зв’язки , аналізувати історичні факти.

Тип уроку – вивчення нового матеріалу;

Метод - робота в групах: «історики», «архівісти», «аналітики»

Учні зможуть аналізувати події української історії 30-х рр.. ХХст.; визначати причини, характер, наслідки Голодомору; порівнювати і оцінювати різні точки зору на історичні явища та події.

Карта України, історичні фотографії, телевізор, фрагмент фільму «Великий злам», підручник.

Якби Михайло Грушевський дожив до сьогодення і побачив усі перетворення , що відбулися в Україні: становлення української державності, вибори Президента, прийняття Конституції, введення національної валюти, він би з певністю сказав: «Наша вистраждана ідея втілилася в життя…»

Історія України.10клас.Тема.Утворення Центральної Ради.

Мета: розглянути перший етап Української революції та його особливості; з`ясувати причину, мету, програму діяльності Центральної Ради; розвивати у учнів навички аналізу історичних фактів, уміння виділяти головне; сприяти формуванню національної свідомості школярів, їх історичної пам`яті, пошани до державотворчих традицій в Україні.

Тип уроку – урок засвоєння нових знань, умінь, навичок.

Метод «мікрофон».

Учні зможуть аналізувати та узагальнювати значний обсяг інформації у певній системі; висловлювати власну точку зору, формулювати і захищати власну позицію під час усної дискусії;давати багатогранну характеристику історичних особистостей.

Підручник, історичні документи.

Які заходи непу не втратили актуальності й сьогодні?

Історія України, 10 клас. Тема. Впровадження непу в Україні.

Мета: з`ясувати  причини впровадження непу; показати, що впровадження нової економічної політики було вимушеним кроком радянського керівництва; розвивати у учнів уміння аналізувати та зіставляти історичні події, робити відповідні висновки; сприяти осмисленню ролі людини в історії. Тип уроку - урок вивчення нових знань;

метод – «займи позицію»

Учні зможуть аналізувати інформацію; синтезувати засвоєну інформацію; самостійно будувати відповідь використовуючи різні джерела знань;

розповідати про історичні події й явища та описувати їх.

Підручник, історичні документи.

«Якби я входив до керівництва Центральної Ради, які пропозиції я вніс би на розгляд політичного успіху революційного парламенту України»

Історія України, 10 клас. Тема. І і ІІ універсали Центральної Ради.

Мета: розглянути діяльність Українського національного конгресу; проаналізувати зміст і значення І і ІІ універсалів; розвивати в школярів навички аналізу історичних фактів, уміння виділяти головне; сприяти формуванню національної свідомості школярів, їх історичної пам`яті, поваги до державотворчих традицій.

Тип уроку – засвоєння нових знань, умінь, навичок;

метод – вільне письмо(есе)

Учні зможуть розглядати суспільні явища у розвитку та в конкретно-історичних умовах певного часу; аналізувати та узагальнювати значний обсяг інформації у певній системі; висловлювати власну точку зору, формулювати і захищати власну позицію;давати багатогранну характеристику історичних подій; вправлятися у розвитку мовленнєво – комунікативних навичок; письмово оформлювати свої думки.

Підручник, історичні документи

23 серпня 1939 року було підписано радянсько – німецький пакт. Уявіть собі, що цей документ не було підписано, яким чином це б вплинуло на перебіг  подій Другої світової війни і Великої Вітчизняної.

Історія України, 10 клас. Тема. На передодні війни.

Мета: розглянути умови підписання радянсько – німецького договору;  з`ясувати мету та інтереси співтовариства СРСР та Німеччини; спираючись на карту та інші джерела інформації, характеризувати геополітичні плани щодо України.

Тип уроку – урок вивчення нових знань;

метод – робота в групах.

Учні зможуть визначати хронологічну послідовність подій Другої світової війни та Великої Вітчизняної; характеризувати геополітичні плани СРСР та Німеччини щодо України;порівнювати різні точки зору щодо подій початкового етапу Другої світової й визначати власну позицію.

Підручник, історичні документи.

Ситуаційні вправи з іноземної  мови

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація № 1

Уявіть,що ви – шкільний психолог і готуєтесь до виступу на батьківських зборах з питання «Чому діти повинні допомагати батькам по дому?» Складіть вашу промову.

Вправа для учнів 7 класу з англійської мови за програмою для загальноосвітніх навчальних закладів  при вивчені матеріалу теми «Сім’я та друзі»

Під час виконання вправи учні набувають вмінь робити повідомлення; висловлювати, аргументувати та доводити власну точку зору, активно використовують лексичний матеріал теми.

Опис

Учні повинні застосувати вміння описувати події в їхній логічній послідовності, висловлюючи власну точну зору; аналізувати явища суспільно-економічного життя рідної країни.

Джерело

Павліченко О.М. Збірник завдань до підручнику А.М.Несвіт Харків: Ранок, 2012.

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація № 2

Поставте себе на місце шеф-повара ресторану « Козацька хата». Складіть меню вашого закладу на Різдво.

Вправа для учнів 7 класу з англійської мови за програмою для загальноосвітніх навчальних закладів  при вивчені матеріалу теми «Їжа»

Під час виконання вправи формується вміння активно застосовувати мовні явища іноземної мови.

Опис

Учні повинні володіти навичками писемного мовлення.

Джерело

Павліченко О.М. Збірник завдань до підручнику А.М.Несвіт Харків: Ранок, 2012.

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація № 3

Ви - театральний сценарист. Складіть для щкільного спектаклю сцену-діалог, під час якої Том зізнається в коханні Бекі за повістю Марка Твена «Том Сойер».

Вправа для учнів 7 класу з англійської мови за програмою для загальноосвітніх навчальних закладів  при вивчені матеріалу теми «Світ кіно та театру».

Під час виконання вправи учні набувають вмінь правильно вести діалог-обмін інформацією

Опис

Учні повинні застосувати вміння описувати власні почуття, давати оцінку та аналізувати явища,події в їхній логічній послідовності, висловлюючи власне ставлення до ситуації.

Джерело

Павліченко О.М. Збірник завдань до підручнику А.М.Несвіт Харків: Ранок, 2012.

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація № 4

Уявіть,що ви – глядач шкільного змагання з баскетболу. Розкажіть, яка атмосфера панує у залі та які відчуття у глядачів.

Вправа для учнів 7 класу з англійської мови за програмою для загальноосвітніх навчальних закладів  при вивчені матеріалу теми «Спорт»

Під час виконання вправи учні набувають вмінь робити повідомлення; висловлювати, аргументувати та доводити власну точку зору, активно використовують лексичний матеріал теми.

Опис

Учні повинні застосувати вміння описувати події в їхній логічній послідовності, висловлюючи власну точну зору; аналізувати явища суспільно-економічного життя рідної країни.

Джерело

Несвіт А.М. Ми вивчаємо англійську мову:Підручник для 7 кл. Київ: Генеза, 2007.

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація № 5

Ви тільки-но повернулися з подорожі до Лондону. Розкажіть своїм однокласникам, яким ви бачите це місто у новому столітті. Яка саме частина Лондону повна спогадів про його славне минуле?

Вправа для учнів 7 класу з англійської мови за програмою для загальноосвітніх навчальних закладів  при вивчені матеріалу теми «Дві столиці: Лондон та Київ»

Під час виконання вправи учні набувають вмінь робити повідомлення; висловлювати, аргументувати та доводити власну точку зору, активно використовують лексичний матеріал теми.

Опис

Учні повинні застосувати вміння описувати події в їхній логічній послідовності, висловлюючи власну точну зору; аналізувати явища суспільно-економічного життя рідної країни.

Джерело

Несвіт А.М. Ми вивчаємо англійську мову:Підручник для 7 кл. Київ: Генеза, 2007.

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація № 1

Уявіть,що ви доросла, освічена людина, яка вже деякий час шукає роботу. Розкажіть давньому другові, яку роботу ви хотіли б виконувати, куди вже зверталися та які вимоги до вас були предявлені.

Вправа для учнів 10 класу з англійської мови за програмою рівня стандарт  при вивчені матеріалу теми «Вибір професії»

Під час виконання вправи формується вміння активно застосовувати мовні явища іноземної мови.

Опи

Учні повинні застосувати вміння описувати події в їхній логічній послідовності, висловлюючи власну точну зору; аналізувати явища суспільно-економічного життя рідної країни.

Джерело

Карпюк О.Д. «Англійська мова». Підручник для 10 кл. Рівень стандарту.- Тернопіль:»Видавництво»Астон», 2010.

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація № 2

Уявіть,що ви – лікар-дієтолог. До вас звернулася за допомогою супер-зірка, яка страждає на зайву вагу. Складіть список порад-рекомендацій щодо її харчування з метою усунення даної проблеми.

Вправа для учнів 10 класу з англійської мови за програмою рівня стандарт  при вивчені матеріалу теми «Національна кухня».

Під час виконання вправи формується вміння робити письмове повідомлення з теми.

Опис

Учні повинні застосувати граматичні вміння будувати наказові речення та навичок здорового способу життя.

Джерело

Лисовець І.П. Усі уроки англійської мови.10 кл. Рівень-стандарт. Харків:Видавнича група «Основа», 2010.

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація № 3

Уявіть,що ви - учень школи чаклунів. Вже рік ви там навчалися , а на канікули приїхали у реальний світ людей. Що ви розкажите своїм родичам про школу чаклунів?

Вправа відноситься до програми з іноземної мови для 10 кл. рівня стандарт  при вивчені матеріалу теми «Школа».

Під час виконання вправи учні повинні показати знання ними лексичного матеріалу в межах вивченої теми, вміння будувати розповідні речення з порівняльними зворотами.

Опис

Учні повинні продемонструвати вміння робити порівняльну характеристику явищ, подій. А також культурологічних знань про умови життя українського суспільства, вмінь розповідати про повсякденне життя, про минулу діяльність, дотримуючись нормативного мовлення.

Джерело

Карпюк О.Д. «Англійська мова». Підручник для 10 кл. Рівень стандарту.- Тернопіль:»Видавництво»Астон», 2010.

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація № 4

Уявіть,що ви - депутат Верховної Ради, який опікується питаннями охорони навколишнього середовища. Складіть звертання до свого народу з порадами, чого не треба робити, щоб ще більше не забруднювати природу.

Вправа для учнів 10 класу з англійської мови за програмою рівня стандарт  при вивчені матеріалу теми «Охорона навколишнього середовища»

Під час виконання вправи учні набувають вмінь робити повідомлення; висловлювати, аргументувати та доводити власну точку зору.

Опис

Учні повинні скласти монологічне висловлювання про актуальність питання захисту довкілля та сформулювати конкретні поради із забороною певних дій.

Джерело

Карпюк О.Д. «Англійська мова». Підручник для 10 кл. Рівень стандарту.- Тернопіль:»Видавництво»Астон», 2010.

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація № 5

Уявіть,що ви – репортер і готуєте статтю про творчість відомого сучасного українського художника. Складіть список питань, з якими ви звернетесь до митця.

Вправа для учнів 10 класу з англійської мови за програмою рівня стандарт  при вивчені матеріалу теми «Живопис»

Під час виконання вправи формується вміння активно застосовувати мовні явища іноземної мови.

Опис

Учні повинні скласти перелік питань, використовуючи моделі питальних речень з різними спеціальними словами.

Джерело

Карпюк О.Д. «Англійська мова». Підручник для 10 кл. Рівень стандарту.- Тернопіль:»Видавництво»Астон», 2010.

Ситуаційні вправи з української мови та літератури

    Ситуаційна вправа

 Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація №1

Уявіть себе в ролі класного керівника, який проводить бесіду з учнями щодо правил поведінки в театрі під час перегляду вистави.

Складіть невелике висловлювання, використовуючи звертання.

Виконати вправу з української мови з учнями 5 класу

Учні читають завдання вправи

Опис

Дана вправа використовується при вивчені теми «Звертання» в 5 класі з розділу «Відомості з синтаксису і пунктуації» на етапі закріплення матеріалу.

В учнів формуються вміння оволодівати культурою усного і писемного мовлення; правильно інтонувати речення із звертаннями, розставляти розділові знаки при звертанні.

Використавши вправу, учні запитують висловлювання,  в якому використали звернення, пояснюють висловлювання розділових знаків при звертанні.

Джерело

М.І. Пентилюк, І.В. Гайдаєнко, А.І. Ляшкевич. Підручник для 5 класу загальноосвітніх навчальних закладів. Київ «Освіта» 2006 р.

Вправа 170, сторінка 83

    Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація №2

Уявіть собі, що ви художники слова і потрапили:

І група – на величезне поле, де дозріває пшениця;

ІІ група – у гай навесні (на світанку)

  1.  Доберіть словосполучення, які передають ваші враження від побаченого і почутого. Запишіть їх у зошити, дайте назву побаченій картині.
  2.  Чи могли б ви це зробити без слів у переносному значенні?
  3.  Зробіть висновок про роль переносних слів у мові.

Виконати вправу з української мови з учнями 5 класу

Учні уважно читають завдання вправи

Опис

Ситуаційна вправа використовується при вивчені теми «Уживання багатозначних слів у прямому і переносному значеннях (повторення) у 5 класі». З розділу «Лексикологія» на етапі закріплення знань.

 В учнів формуються вміння розрізняти пряме і переносне значення слова, уживати слова у прямому й переносному значеннях у художньому мовленні; розвивати увагу, логічне мислення та кмітливість.

Учні записують у зошити словосполучення, які передають їхні враження від побаченого (пояснюють вживання слів у переносному значенні); усно відповідають на поставленні питання сторінка 3-7

Джерело

Кузьмина О. Інноваційні прийоми активізації пізнавальної дійсності учнів 5-6 класів на уроках мови. Укр. Мова і література в школі, 2005 №6.

    Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація №3

Кожному варіанту запропонована певна рубрика.

I варіант-висвітлює новини культури;

II варіант-екологічні проблеми;

III варіант-шкільні надії;

IV варіант-питання моралі;

Уявіть собі, що ви журналісти й працюєте в газеті.

Складіть замітку до вашої рубрики про якусь важливу подію.

Ситуаційна вправа з української мови для учнів 5 класу

Учні 5 класу знайомляться з тематикою заміток в газету.

Опис

Дана вправа використовується на уроці розвитку зв’язного мовлення у 5 класі на тему «Замітка-інформація в газету»

Виконання даної вправи дає можливість учням повторити матеріал про особливості публіцистичного стилю; розвивати навички написання текстів публіцистичного стилю(складати замітки в газету інформаційного характеру); виховувати мовну культуру.

Складені замітки зачитуються учням на уроці; обговорюється правильність їх написання та важливість висвітлених тем.

Джерело

Є.І Науменко, Щ.М. Чхайло, Уроки української мови. 5-6 клас – Харків: Щснова, 2007

    Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація №4

Яке прислів’я або приказку ви згадаєте, якщо:

а) довго не змогли розв’язати завдання, а разом з товаришем зробили це швидко(одна голова добре, а дві-краще).

Чому ви так думаєте?

Доведіть це на інших прикакдах із вашого життя.

Вправа для учнів 5 класу з української літератури

Учні уважно читають завдання, міркують над змістом прислів’їв та приказок.

Опис

Вправа використовується на уроці української літератури в 5 класі при вивченні теми

« Прислів’я та приказки з розділу» Світ фантазії, мудрості на етапі закріплення знань, умінь та навичок.

В учнів формулюється навички виразного читання, прислів’я та приказок; шанобливого ставлення  до кмітливості та мудрості нашого народу.

П’ятикласники називають  прислів’я та приказки, пояснюють їх смисл, наводять приклади з життя.

 Джерело

Конспект уроків з української літератури. – Видавництво   «Ранок» 2008.

Ситуація  № 5

Методичний коментар

Прогнозований результат

Вправа « Розігрування ситуації за ролями»

а) виразне читання уривка казки за ролями ( оповідач, Лис, звірі, починаючи від слів: « Тоді Лис перший заговорив до них ласкаво…» до слів « Пішли дні за днями»

б) Обговорення прочитаного:

- Як ви почували себе в ролі?

- Що відчули звірі, почувши цю розмову?

- Що відчув Лис?

Як він поводився в цій ситуації?

Яку рису характеру Лиса розкриває тут автор?

Вправа виконується учням 5 класу на уроці української літератури.

Учні читають уривок казки « Фарбований Лис» за ролями.

 Опис

Вправа « Розігрування ситуації за ролями» використовується на уроці української літератури з теми « І. Франко, Фарбований Лис» Образ Лиса Микити на етапі сприйняття та засвоєння матеріалу.

Учні набувають умінь і навичок аналізувати художній образ, висловлювати свої думки щодо прочитаного, ставлення до літературного героя.

Прочитавши уривок, учні обговорюють прочитання за питаннями.

 Джерело

Пометун  О., Пироженко Л., Сучасний урок. Інтерактивні технології навчання – К. Вид – во А.С.К., 2004.

    Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація №1

Творче конструювання речень за опорними словами (записати прислів’я, пояснити написання –не- з дієсловами)

  1.  Не, кожух, чужий, гріє.
  2.  Ластівка, не, весни, робить.
  3.  Мудрим, не, вродився, а, навчився, ніхто.

Виконання вправи на уроці української мови в 7 класі

Учні знайомляться з опорними словами, думають над творчим конструюванням речень

Опис

На уроці української мови в 7 класі на тему: «Узагальнення й систематизація вивченого про дієслово» учні виконують вправу «творче конструювання речень».

Учні закріплюють знання з розділу «Морфологія. Орфографія. Узагальнення вивченого про дієслово»; розвивають усне і писемне мовлення, образне мислення, творчу фантазію.

Діти 7 класу зачитують складені речення за опорними словами, пояснюють орфограму «не з дієсловами».

Джерело

Плани-конспекти. Українська мова 7 клас, Харків «Основа», 2011

    Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація №2

Використавши деякі з поданих словосполучень, скласти й попарно розіграти діалог, що може відбутися між двома друзями, які обговорюють прихід до їхнього класу новачка. (Став, як укопаний; як у воду опущений; язик гарно підвішений; правила перекручені; слова забуті; твір списаний)

Вправа виконується на уроці української мови в 7 класі

Учні складають діалог, використовуючи дієприкметники

Опис

Вправа «Створення діалогу відповідно до запропонованої ситуації спілкування, пов’язаної з характеристикою людей» використовується на уроці української мови в 7 класі з теми «Дієприкметник як форма дієслова» на етапі закріплення матеріалу.

В учнів формуються комунікативні вміння, зокрема вміння створювати й підтримувати діалог; розвивати логічне мислення, пам'ять; формувати навички самостійної роботи; застосовувати теоретичні знання на практиці.

Учні розігрують діалог відповідно до запропонованої ситуації, використавши дієприкметники

Джерело

О.П. Глазова. Рідна мова. Плани-конспекти уроків. 7 клас, 2003

    Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація №3

Мовна задача.

Семикласники отримали завдання утворити від дієслова гуркотати дієприслівник і скласти з ним речення.

Оленка записала в зошиті: «Віз їхав нерівною дорогою, голосно гуркочучи, неначе хотів розвалитися». Сашко склав таке речення: «Раптом гора страшенно затріщала, і велетенський уламок, гуркотячи, полетів в ущелину». Хто з учнів правильно виконав завдання? Свою думку доведіть.

Ситуаційна вправа виконується учнями 7 класу на уроці української мови

Учні вдумливо читають завдання мовної задачі

Опис

Вивчаючи тему «Творення дієприслівників недоконаного і доконаного виду» розв’язуємо мовне задачу з учнями 7 класу на етапі закріплення матеріалу.

В учнів формуються уміння і навички правильно утворювати дієприслівники, відрізняти їх від дієприкметників, виправляти помилки у вживанні та правописі дієприслівників.

Семикласники правильно розв’язують мовну задачу, свою думку доводять прикладами

Джерело

А.А. Ворон, В.А. Солопенко. Українська мова, 7 клас. Київ «Освіта», 2007

    Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація №4

Проведення літературного диктанту за твором І.Франка «Захар Беркут».

Завдання диктанту:

  1.  основний рід діяльності тухольців (скотарство);
  2.  назва великого кам’яного стовпа (сторож);
  3.  вік Захара Беркута (90 років);
  4.  сила природи, до якої найчастіше звертався Захар Беркут (сонце);
  5.  під час битви тухольців з татарами Захар Беркут займався… (лікарською справою);
  6.  хто в дитинстві виховував Мирославу? (батько);
  7.  характер, проявлений Мирославою у поєдинку з ведмедицею (безстрашність,  стійкість,  рішучість)

Вправа «літературний диктант» для учнів 7 класу

Учні зосереджують свою увагу над питаннями літературного диктанту

Опис

На етапі уроку «актуалізація опорних знань» дана вправа проводиться з учнями 7 класу на уроці української літератури.

В учнів розвивається інтелектуальна активність, творче мислення, пам'ять, увага, спостережливість, уміння аналізувати, співставляти; виховується почуття патріотизму, поваги до історичного минулого

Семикласники відповідають на поставлені питання диктанту за твором І.Франка «Захар Беркут»

Джерело

О.О. Чупринін. Плани-конспекти, 7 клас, Харків, видавництво «Основа», 2011

    Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація №5

Знайти у домашніх чи бібліотечних мистецьких альбомах картини видатних українських художників, на яких зображені пейзажі, що могли б стати ілюстраціями до повісті М.Стельмаха «Гуси-лебеді летять…».

Обговорити пейзажі, зачитуючи відповідні уривки з тексту. Визначити найбільш  вдало підібраний малюнок і скласти короткий твір-опис про нього, за початок взявши відповідну цитату з повісті

Учні виконують завдання на уроці української літератури в 7 класі

Діти розглядають картини художників, на яких зображені пейзажі, висловлюють свої думки

Опис

Вправа виконується на уроці української літератури в 7 класі на тему: «РМ. Усний твір-опис пейзажу за повістю М.Стельмаха «Гуси-лебеді летять».

В учнів розвиваються навички усного і писемного мовлення, вміння грамотно висловлювати свої думки, почуття, спостереження

Усний твір-опис за даним початком (цитата наводиться з повісті)

Джерело

О.Міщенко. Українська література, 7 клас, Київ «Генеза», 2007

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація №1

Ознайомитися з листом десятикласниці до редакції молодіжної газети. Обговорити ситуацію у формі полілогу-дискусії.

(Лист десятикласниці. У моєму віці багато хочеться: гуляти,любити зрештою. Мені здається, що у 18 років я буду вже старою, ось чому мені так необхідно спілкуватися. А в батьків чомусь тільки лихе на думці. Недавно ми з подругою втекли з-під батьківського нагляду. Познайомилися з хлопцями. З ними було весело: пішли до бару, потім на дискотеку. «А вдома батьки влаштували мені скандал. Чи справедливо це? Думаю, батьки не праві).

Вправа виконується учнями 10 класу на уроці української мови

Учні обговорюють ситуацію (знайомляться з листом десятикласниці до редакції газети)

Опис

Урок розвитку мовлення. Форми мовного спілкування.

На уроці української мови в 10 класі «РМ. Форми мовного спілкування –знайомимося із завданням вправи , щоб обговорити ситуацію у формі полілогу-дискусії.

В учнів формуються навички створення полілогу відповідно до запропонованої ситуації, вдосконалюються вміння висловлювати свої думки, добираючи переконливі аргументи.

Десятикласники висловлюють свої думки щодо листа учениці; створюють полілог-дискусію.

Джерело

М.Я. Плющ, В.І. Тихоша.

Підручник для 10 класу (профільний рівень) Київ «Освіта» 2010

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація №2

Скласти і записати власну строфу з алітерацією, асонансом. Оцінити свою роботу та роботи однокласників і визначити переможця конкурсу поетів-початківців

Учні виконують вправу на уроці української мови в 10 класі

Десятикласники повторюють питання з теорії літератури

Опис

На уроці української мови в 10 класі на тему «Стилістичні засоби фонетики. Милозвучність мови. Експресивні можливості звуків української мови використовується дана вправа на етапі закріплення матеріалу.

В учнів формуються вміння складання віршів, використовуючи засоби милозвучності мови.

Учні 10 класу зачитують складені віршовані рядки з алітерацією, асонансом; визначаємо переможця конкурсу

Джерело

М.Я. Плющ, В.І. Тихоша, С.О. Караман.

Підручник для 10 класу (профільний рівень) Київ « Освіта» 2010

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація №3

Гра «Четверте зайве».

У кожному рядку визначте слово, в якому допущена помилка на подвоєння чи подовження приголосних. Свою думку обґрунтуйте.

А Страшенний, нездоланний, згуртований, незрівнянний;

Б медаллю, радісттю, ніччю, жовчю;

В ванна,барокко, панна, білль;

Г знання. куття, сторіччя, колосся.

Вправа виконується учнями 10 класу на уроці української мови

Десятикласники знайомляться з правилами гри « Четверте зайве».

Опис

Дана вправа застосовується на уроці української мови в 10 класі на тему «Подовження і подвоєння приголосних» на етапі закріплення матеріалу

В учнів удосконалюються орфографічні вміння та навички; вміння закріплюються знаннями про найважливіші орфограми; розвиваються логічне мислення.

Учні обґрунтовують свою думку, вибираючи правильний варіант відповіді.

Джерело

І.А.  Крівіч, Л.І. Сургай.

Українська мова.

Плани-конспекти Рівень стандарту 10 клас. Видавництво «Ранок» 2010.

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація №4

Спрощене судове засідання ( за романами П.Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні?»)

Завдання: відтворити атмосферу судового засідання під час суду над персонажем роману Чіпкою. Група учнів (будуть виконувати роль суддів) вестимуть засідання, будуть надавати слово свідкам і зроблять висновки.

«Підсудний» може бути уявним, йому слід надати «останнє слово».

Суд заслуховує виступи свідків захисту та свідків обвинувачення і виносить вирок.

Урок української літератури в 10 класі

Учні відтворюють атмосферу судового засідання над персонажем роману.

Опис

Дана вправа використовується на уроці української літератури в 10 класі на тему: «Роман «Хіба ревуть воли, як ясла повні? Чіпка-бунтар чи злодій?»

В учнів формуються вміння і навички з’ясовувати систему образів, розкривати мотиви вчинків головного героя.

Учні (суд) виносять вирок: визнати винним Чіпку у скоєнні злочину і засудити до каторжних робіт(або звільнити з-під варти в залі суду).

Джерело

Інформаційний вісник «Словесник»

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація №5

Розказати про випадок із життя, до якого можна застосовувати подані фразеологізми. Змоделюйте ситуацію, розігравши  діалог.

1. Не все так буває, як чоловік гадає.

2. Як їсть, то упріє, а як робить, то змерзне.

3. Передати куті меду.

Вправа виконується учнями 10 класу на уроці української мови

Учні  складають діалог, використовуючи фразеологізми.

Опис

Дану вправу використовують на уроці української мови в 10 класі на тему: « Фразеологія як розділ мовознавства. Фразеологічні одиниці української мови» на етапі закріплення матеріалу.

В учнів вдосконалюються навички знаходити в тексті й пояснювати значення фразеологізмів; визначати можливі джерела походження фразеологізмів та зясовувати їхній виховний потенціал.

Дяситикласники розказують про випадок із життя, використовуючи фразеологізми ( у формі діалогу)

Джерело

М.Я. Плющ, В.І. Тихоша, С.О. Караман.

Українська мова 10 клас (профільний рівень) Київ « Освіта» 2010

Світова література- 5 клас

Задача №1                      « Постав себе замість героя»

                       «Синдбад – мореплавець»

Ти – Синдбад. Потверджуючи текстом, розкажи про себе, як про винахідника, який може використовувати складні обставини та уникати безвихідні ситуації.

                        Методичний коментар.

Рольова гра.

Під час цієї гри учень навчається розуміти факти словесного мислення, аналізувати  твір, словесного мистецтва, розвиток читацьких умінь. Ця гра передбачає емоційний, пізнавальний  і особистісний розвиток дитини, готовність до взаємодії з довколишнім світом.

                      Прогнозований результат.

Учень вміє логічно мислити,  бачити головне, розвиває мовні, інтелектуальні та пізнавальні здібності.

                                     Джерела.

О.О.Гузь,  І.О.Зарудня, В.І.Жванко, Т.В.Шуренок,  О.М.Слободянюк «Зарубіжна  література» 5 клас ( книжка для вчителя). За редакцією  І.М.Переденко та  Є.В. Волощук. Київ «Генеза» 2008.

Державний стандарт базової і повної загальної середньої освіти.

  Задача №2               Г.Х.Андерсен  «Снігова Королева»

Уявіть, що ви зустрілися з маленькою розбійницею. Як вона пояснила вам пояснила, чому вона відпустила Герду на пошуки Кая?

                                             Методичний коментар.

Діалог.

Учень співпрацює з партнером виконавши різні ролі, показуючи  уміння спілкуватися та взаємодіяти з іншими людьми, оцінювати явища, аналізувати та оцінювати вчинки. Ця вправа передбачає емоційний, пізнавальний  і особистісний розвиток дитини, готовність до взаємодії з довколишнім світом.                                     

                                        Прогнозований результат.

Учні  вміють логічно мислити, вести діалог, бачити головне, розвивати мовні, інтелектуальні та пізнавальні здібності.

                                     Джерела.

Євгенія Волощук «Зарубіжна література», 5 клас,Київ «Генеза» 2006.

О.О.Гузь,  І.О.Зарудня, В.І.Жванко, Т.В.Шуренок,  О.М.Слободянюк «Зарубіжна  література» 5 клас ( книжка для вчителя). За редакцією  І.М.Переденко та  Є.В. Волощук. Київ «Генеза» 2008.

Державний стандарт базової і повної загальної середньої освіти.

Задача №3    А.С. Пушкин  «Сказка о мертвой царевне и семи богатырях».

Исследуя текст, составить коллективно на доске смысловую таблицу, сопоставления характеров царицы и царевны.

?

Асоциативный куст

?

?

                  ?                          ?                             ?

?

злая

                                                                                                                     
своенравна----                 Царица (мачеха)  

?

?

?

                                                                                                 

                                                                            

                   

?

?

?

Прекрасная душой и телом

                  ?                              ?                             ?

добрая

                                                                                                   ?                  
                                     Царевна

?

?

?

?

Методический коментарий

Сказка изучается на языке оригинала(русском).  Учащиеся раскрывают смысловое содержание, развивают  умение высказывать своё впечатление о произведении, выбирать из текста важные фрагменты и цитаты для понимания смысла и всего текста.

                                 

                      Прогнозируемый результат

Учащиеся выбирают из текста важные фрагменты и цитаты, воспринимают художественный текст как  целое, видят в нем значение изобразительных средств речи,  логически мыслят, анализируют текст.

                                   

 Джерела.

О.О.Гузь,  І.О.Зарудня, В.І.Жванко, Т.В.Шуренок,  О.М.Слободянюк «Зарубіжна  література» 5 клас ( книжка для вчителя). За редакцією  І.М.Переденко та  Є.В. Волощук. Київ «Генеза» 2008.

Задача №4       Джозеф Редьярд  Кіплінг, із «Книги джунглів». «Мауглі»

                Складіть таблицю

Що в описі Людського дитинчати є суперечливим. Складіть порівняльну таблицю «Слабкість і сила Людського дитинчати».

Слабкість Людського дитинчати

Сила  Людського дитинчати

«Така слабенька і така ніжна крихітка»;

«Малесеньке», «зовсім голе;

«Воно зовсім без волосся, і я міг би його розчавити, торкнувшись лапою».

«Дитина глянула в очі Батькові Вовкові і засміялася».

«Дитинча розштовхувало вовченят, протискуючись до теплого боку Вовчиці».

«воно їсть разом з іншими».

«Але поглянь, воно дивиться просто на мене і зовсім не боїться».

 

                        Методичний коментар.

Учні визначають роль художніх засобів на порівнянні сили та слабкості людського дитинчати,бачити роль елементів зображувально-виражального ряду у створенні художнього образу.

                      Прогнозований результат.

Учні  вміють логічно мислити,  бачити головне, аналізувати,досліджувати, розвиває мовні, інтелектуальні та пізнавальні здібності.

                                     

Джерела.

О.О.Гузь,  І.О.Зарудня, В.І.Жванко, Т.В.Шуренок,  О.М.Слободянюк «Зарубіжна  література» 5 клас ( книжка для вчителя). За редакцією  І.М.Переденко та  Є.В. Волощук. Київ «Генеза» 2008

Задача № 5      Астрід Анна Емілія Ліндгрен «Пеппі довга панчоха»

  « Ми – пошуковці»

  Уявіть, що ви знайшли такі предмети: поліетиленовий пакет, пластикову пляшку, баночку з-під консерви, ґудзик, сірникову коробочку. Наслідуючи Пеппі знайдіть їм практичне застосування. (клас об’єднується в групи. Чия команда більше перерахує пунктів застосування вказаних предметів, та й перможе).

                        Методичний коментар.

Командна гра.

Під час цієї гри учні навчаються розуміти головну героїню, мислити як вона,  аналізувати  твір, словесного мистецтва, розвиток логічного мислення. Ця гра передбачає емоційний, пізнавальний  і особистісний розвиток дитини, готовність до взаємодії з довколишнім світом.

                      Прогнозований результат.

Учень вміє логічно мислити,  бачити головне, розвиває мовні, інтелектуальні та пізнавальні здібності.

                                     Джерела.

О.О.Гузь,  І.О.Зарудня, В.І.Жванко, Т.В.Шуренок,  О.М.Слободянюк «Зарубіжна  література» 5 клас ( книжка для вчителя). За редакцією  І.М.Переденко та  Є.В. Волощук. Київ «Генеза» 2008.

Ситуаційні вправи

Світова література

7 клас

Задача №1     Йоганн Крістоф Фрідріх Шиллер «Рукавичка»

Складіть кодекс честі лицаря (посилаючись на вчинки Делоржа).                 

                        Методичний коментар.

    «Мозковий штурм»

Учні визначають роль художніх засобів на порівнянні сили та слабкості людського характеру,бачити роль елементів зображувально-виражального ряду у створенні художнього образу; формування гуманістичних ідеалів – свободи, честі, справедливості.

                      Прогнозований результат.

Учні висловлюють особисте ставлення до проблем, порушених у творі, аргументують свої ствердження цитатами з тексту.

                           

Джерела

Л.А.Чередник «Світова література» 7 клас (посібник); ТОВ Видавництво «Ранок»,2012

Задача №2    Вальтер Скотт «Айвенго»

Розкажіть від імені Айвенго, що з ним сталося після турніру.

                        Методичний коментар.

Рольова гра.

Під час цієї гри учень навчається характеризувати художній образ, розуміти факти словесного мислення, аналізувати  твір, словесного мистецтва, розвиток читацьких умінь. Ця гра передбачає емоційний, пізнавальний  і особистісний розвиток дитини, готовність до взаємодії з довколишнім світом.

                      Прогнозований результат.

Учень висловлює особисте ставлення до проблем порушених у романі, вміє логічно мислити,  бачити головне, розвиває мовні, інтелектуальні та пізнавальні здібності.

                            Джерела

Л.А.Чередник «Світова література» 7 клас (посібник); ТОВ Видавництво «Ранок»,2012

Задача №3         М.В.Гоголь «Тарас Бульба»

Створіть рекламу повісті М.Гоголя «Тарас Бульба», щоб  усіх виникло  бажання прочитати цю повість.

                        Методичний коментар.

    «Мозковий штурм»

Розвиток зв’язного мовлення, словесного малювання, формування громадянської позиції, виховання любові до рідного краю.

                      Прогнозований результат.

Учень вміє  словесно малювати, логічно мислити,  бачити головне, розвиває мовні, інтелектуальні та пізнавальні здібності.

Задача №4    Артур Конан Дойль «Собака Баскервілів»

Продовжити  «Ланцюжок здогадок Шерлока Холмса»

Записка – Пропали черевики – Таємничій чоловік з бородою…

                        Методичний коментар.

    «Мозковий штурм»

Навчання аналізувати твір, зв’язного мовлення, логічного мислення,сприяти моральному вихованню школярів, розвивати літературні смаки.

                      Прогнозований результат.

Аналізування ключових епізодів, визначити особливості дедуктивного методу Шерлока Холмса.

Задача №5        Джеймс Олдрідж  «Останній дюйм»

Автор пише наприкінці твору: « Усе склалося якнайкраще, але багато залежало від зустрічі з хлопцем: тут або все почнеться, або остаточне урветься, і, можливо,назавжди». Як ви вважаєте, якою буде зустріч героїв?

                        Методичний коментар.

Діалог.

Розвиток усного мовлення, словесного малювання,  уміння визначати ключові епізоди, формулювати основну думку твору, висловлювати власну думку» виховувати повагу до старших, намагання порозумітися з ними.

                      Прогнозований результат.

Формування головної думки твору, розмірковування про своєрідність розв’язання  проблеми взаємин батьків та дітей.

Ситуаційні вправи

Англійська мова

5 клас

Вправа  №1    «Знайди помилку»

  She did not see I because I was not at home. I met my friend and went to the cinema with they. I am going to phone she.

                             Методичний коментар.

Здатність учнів знаходити  помилки в особових  займенниках та вміти застосовувати на практиці здобутих знань.

                           Прогнозований результат.

Здатність учня реалізувати на практиці знання та уміння

                            Джерела

Oksana KarpiukEnglishpupils book 5, Тернопіль “Видавництво Астон» 2005.

Державний стандарт базової і повної загальної середньої освіти.

Вправа №2    «Асоціативний кущ»

?

?

Доповни.

To read books in English

                                                            ?                         

To learn things

 

                                                     ENGLISH   LANGUAGE                      

?

?

?

                              ?                              ?                              ?

                                       

 Методичний коментар.

Здатність учнів застосовувати в умовах конкретної ситуації знання, вміння, здібності  до колективної діяльності.

                               Прогнозований результат.

Здатність учня реалізувати на практиці знання та уміння

                            Джерела

Oksana KarpiukEnglishpupils book 5, Тернопіль “Видавництво Астон» 2005.

Державний стандарт базової і повної загальної середньої освіти.

Вправа №3               «Ти – гід»

Провести екскурсію по своєму рідному місту для свого друга по листуванню.

Розказати про звичаї свого народу.

                                        Методичний коментар.

Активізування лексичного матеріалу теми,формування монологічного мовлення,розвивання комунікативних здібностей учнів.

                               Прогнозований результат.

Здатність учня реалізувати на практиці знання та уміння

                            Джерела

Oksana KarpiukEnglishpupils book 5, Тернопіль “Видавництво Астон» 2005.

Державний стандарт базової і повної загальної середньої освіти.

Вправа №4     «Рольова гра»

Написати прикмети однокласника, який загубився під час екскурсії, хто це?

                                        Методичний коментар.

 Формувати навички усного мовлення. Будувати логічні вислови, спираючись на опорні слова, розвивати комунікативні здібності

                               Прогнозований результат.

Здатність учня реалізувати на практиці знання та уміння

                            Джерела

Oksana KarpiukEnglishpupils book 5, Тернопіль “Видавництво Астон» 2005.

Державний стандарт базової і повної загальної середньої освіти.

Вправа №5     Гра «Hobbies»

Учень називає будь-яке хобі, клас визначає до якої з поданих категорій належить слово: «leaning things»,»doing things»,»making things»,»collecting things».

                                 Методичний коментар.

 Формувати навички усного мовлення. Будувати логічні вислови, спираючись на опорні слова, розвивати комунікативні здібності

                               Прогнозований результат.

Здатність учня реалізувати на практиці знання та уміння

                            Джерела

Oksana KarpiukEnglishpupils book 5, Тернопіль “Видавництво Астон» 2005.

Державний стандарт базової і повної загальної середньої освіти.

Використання методу  ситуаційного  навчання  на  уроках  математичного циклу

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація №1

Населення міста складає 3600 чоловік .Знайти чисельність населення через 3 роки, якщо

Приріст населення складає 4 %.

Джерело

Ситауція№2

Стипендія студентів спочатку збільшилась на 15% ,а потім на 20%. На скільки процентів змінилася стипендія?

Джерело

Формувати вміння і навички процентних розрахунків, знання формули складних процентів.

10 клас . Алгебра.

Тема уроку: «Процентні розрахунки»

Використати в самостійній роботі при закріпленні формули складних процентів.

Розвязання ситуації дозволить замислитись над чисельністю населення на Україні, освоїть прийоми процентних розрахунків.

Збірник завдань для тематичних і підсумкових атестацій .Алгебра 7-9.Л.Я.Федченко.Донецьк «Каштан».2009 р.

Систематизувати вміння і навички процентних розрахунків.

10 клас .Алгебра.

Тема уроку: « Процентні розрахунки»

Використати у груповій роботі , самостійній роботі або то.

Розв’язання ситуації дає можливість замислитись над тим чи треба  мати стипендію чи н і .Відпрацьовує вміння процентних розрахунків.

 

Збірник завдань для тематичних і підсумкових атестацій .Алгебра 7-9.Л.Я.Федченко.Донецьк «Каштан».2009 р.

Знати і вміти

Знати і вміти

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація№3

Як за допомогою креслярського прямокутного трикутника перевірити ,що спиця ,яка перетинає аркуш картону, перпендикулярна до аркуша?

Джерело

Ситуація№4

Статистикою встановлено ,що підлітків хлопчиків,які курять 60% ,а дівчат 50%. Визначити скільки дітей в школі, які курять,якщо в ній 500 хлопців і 600 дівчат.

Джерело

Ситуація №5.

Побудувати періодичне зображення орнаменту меандр і акант на папері.

Джерело

Формувати вміння використовувати признак перпендикулярності прямої і площини на практиці.

10 клас . Геометрія.

Тема: « Розміщення прямої і площини у просторі»

Використати при фронтальному запитанні.

Розвязання ситуації дає можливість замислитись ,як перевірити прямі кути при побудові будинку .Засвоїти признак при доведеннях задач і теорем.

Коваленко В.П. Геометрія. Початкові відомості стереометрії.КІМО.2002.

Відпрацьовувати вміння і навички процентних розрахунків.

10 клас .Алгебра.

Тема: «Процентні розрахунки»

Використати при усній роботі чи математичному диктанті ,бліц турнірі.

Дана ситуація дає можливість замислитись над поганими звичками ,своїм здоровям.

Статистичні данні.

Формувати поняття періодичності функцій, періодичності зображень.

10 клас . Алгебра.

Тема: «Періодичні функції і гармонічні коливання»

Використати в домашній практичній роботі.

Ситуаційне завдання творчого характеру ,дає можливість засвоїти поняття періодичності на практиці ,поняття періоду,амплітуди .Виявляє зацікавленість до математики.

Підручник Г.П. Бевз.Математика.10.Рівень стандарту .Київ «Генеза» 2011.

Знати і вміти

Знати і вміти

Формуються поняття.

Ситуативні  задачі з  математики

  1.  Тема: Відсоток (застосовувати  на  етапі  повторення)

Товар продавався у  двох магазинах по однаковій  ціні. Перший  магазин знищів  ціну спочатку на 10%,а  згодом ще  на 10%, а  другий -  відразу  на 20%. Де  вигідніше  купувати  товар?

  1.  Тема: Функції ( на етапі закріплення  матеріалу)

На  голові людини росте  волосся, яке регулярно підстригають.(х -  час  зростання, у – загальна  довжина волосся). Складіть графік функції, що відповідає даній ситуації.

  1.  Тема: Лінійне  рівняння ( при перевірці домашнього завдання)

Вчитель  свідомо допускає помилку у  рівнянні.

2(х-3)=3(2х-3)

2х-6=6х-9

2х-6х=-9-6

-4х=-15

Х=15=33

     4     4

  1.  Рівняння з двома  змінними

На   батьківських  зборах 7 класу  батьки вирішили в якості  новорічних  подарунків придбати 3 кг. Цукерок, спакованих  у коробки по 200 та  300гр. у кожній. Скільки потрібно взяти таких  коробок?

  1.  Тема: Об’єм циліндру

Горизонтально розміщена циліндрична  цистерна майже цілком вкопана у  землю. Як вирахувати  об’єм  цистерни та  тої  її  частини, яка  знаходиться у  землі? Який  розмір цистерни ще потрібно знати?

Ситуаційні задачі як форма  інтерактивного вивчення шкільного курсу географії

Ситуаційні задачі є важливим елементом у структурі інтерактивних  методів у вивченні  географії та спрямовані на вирішення реальних  життєвих проблем. Саме  застосування таких  вправ на уроках дозволяє побудувати навчальний простір для самореалізації школярів. Таким чином необхідність їх використання  зумовлена бажанням досягти якісно нової географічної  освіти, яка відповідатиме сучасним вимогам розвитку суспільства.

         Спираючись на роботи С.Рубінштейна, В.Давидова , І.Душиної,

В. Соломіна необхідно  сказати, що методика використання ситуаційних задач при інтерактивному вивченні шкільного  курсу  географії є доповненням і розширенням стратегії  модернізації шкільної географічної  освіти.

 Для створення географічних  ситуаційних  задач базовим джерелом є художня та  публіцистична  література, інформація ЗМІ, статистичні  матеріали, наукові  публікації, ресурси інтернету.

При всьому розмаїтті ситуаційних задач, всі вони мають типову  структуру та як правило складаються:

  1.  назва (бажано, щоб вона  захоплювала увагу учнів);
  2.  ситуацію – випадок, проблему, історію з реального життя;
  3.  особистісно – значуще  пізнавальне питання;
  4.  інформація з даного  питання представлена у формі тексту. Таблиці, графіку, статистичних даних тощо;
  5.   питання і завдання для роботи з задачею (різного рівня  складності, враховуючи індивідуальні особливості учнів класу).

        Ситуаційні задачі орієнтовані  на  формування найбільш універсальних способів роботи з  інформацією, яка  спирається на таксономію, розроблену Б. Баумоном. Рішення  ситуаційних задач включає декілька послідовних  етапів: цільовий, актуалізації, проблемний, вибору засобів, теоретичний, результативний, генералізації.

         Ситуаційні  задачі виконують низку функцій:

  1.  функція  організації пізнавальної діяльності учнів – сприяє засвоєнню учнями змісту географії як  шкільного предмета;
  2.  організація самостійної навчальної діяльності учнів – мають можливість самостійно набувати знання, перевіряти свої дослідження за  допомогою різнорівневих завдань, вести облік  результатів;
  3.  коригуюча функція – зведена  таблиця, що дозволяє оцінити результати роботи учнів, а також здійснювати коригування.  

Існує певний перелік критеріїв для підбору матеріалу по ситуаційним задачам:

  1.  сформульована у вигляді розповіді;
  2.  необхідно брати теми, які цікаві учням ( живий приклад, що викликає непідробний інтерес учнів  до її вирішення);
  3.  ситуаційна задача має бути актуальною;
  4.  добре складена ситуаційна задача викликає почуття співучасті з головними героями події ( реальна ситуація, що стимулює прояв різних емоцій: співчуття, здивування, радість, обурення тощо;
  5.  до тексту  задачі необхідно включати цитати з різних джерел з  метою  створення повноцінної, реалістичної картини;
  6.   створюючи задачі необхідно брати до уваги вікові особливості учнів;
  7.  проблема, що є основою ситуаційної задачі має бути  зрозумілою  учню.

Приклади ситуаційних задач:

  1.  Стрілки годинника більше не  будуть переводити на зимовий час, починаючи з осені 2013 року. Науковці стверджують, що відміна переводу стрілок годинника сприятиме  поліпшенню здоров’я багатьох українців. Як відміна переходу  на  зимовий час впливатиме на простих громадян? Господарський комплекс України? Електроенергетику?
  2.  Голова нашої сільради на  засіданні сесії розглядає питання щодо можливості створення заводу по переробці відходів у вторинні матеріали. Це  дозволить утилізувати сміття не надаючи школи навколишньому середовищу. Які зміни відбудуться у комунальному  господарстві сільської ради? Населення?  
  3.  Телебачення та радіо можна використовувати для ефективного охоплення конкретних користувачів. Як би ви організували використання цих засобів реклами для охоплення аудиторії підлітків, домогосподарок, службовців, працівників сільського господарства?
  4.   Поміркуйте про будь – який товар, що маєте купити. Про що насамперед думаєте, розглядаючи можливість придбання: про бажані корисні якості, або популярність торгової марки? Якщо так, то чому? Якщо ні – чому?  
  5.  Яку рекламу вважаєте привабливою? Чому? Що робить рекламу привабливою? За яких  умов реклама має ефект, а  за яких формує неприязнь?
  6.  57,2% домогосподарок, що брали участь у соціологічному  дослідженні, вважають, що необхідно збільшити об’єм холодильників. Здебільшого це пов’язано з новим проектуванням квартир, де площа кухні набагато збільшиться. Ринок холодильників малих розмірів росте, але  залежить зовсім від інших факторів, таких як збільшення кількості одиноких людей, необхідність другого холодильника для інших кімнат. З розвитком ринку холодильників великих та малих розмірів збільшується його поділ на сегменти користувачів холодильників різних розмірів. З точки зору їх функціональності розвивається виробництво холодильників з кількістю дверцят 2 – 4, а також моделей з іншими додатковими функціями у  той час як акцентується увага на  дизайн, збільшення ємкості і використання нових типів ізоляційних  матеріалів. Яким вимогам повинен відповідати холодильник? Холодильник якого виробника ви розглядаєте у якості придбання?  Наведіть аргументи «за» та «проти» стосовно збільшення продажу холодильників  великих та малих розмірів?

Фрагменти художніх творів

Розширюючи сферу географічних інтересів учнів, необхідно включати в навчальний процес фрагменти художніх творів. У школярів розвивається пізнавальний інтерес до вивчення предметів природничого циклу. Обговорюючи фрагменти художніх творів учні  обговорюють ті чи інші явища, роблять висновки, пропонують свої рішення розв’язання різних проблем.

5 клас

Тема уроку: «Роль води у природі. Кругообіг води.»

Вода появляется из ручейка,

Ручьи по пути собирает река.

Вода полноводно бежит на просторе,

Пока, наконец, не вливается в море.

Моря наполняют запас океана,

Сгущается влага над ним , как сметана.

Она поднимается выше, пока

Не превращается в облака.

А облака, пролетая над нами,

Дождем поливаются, сыплют снегами.

Снега превращаются весной в ручейки,

Ручьи побегут до ближайней реки.

Все это и зовут в народе

Круговорот воды в природе.

Воду дают не одни родники,

Тают в горах весной ледники.

Если на карту Земли посмотреть,

Земли на Земле всего одна треть.

Но странный вопрос возникает тогда:

Планета должна называться…Вода!

Цей віш можна використовувати під час вивчення нового матеріалу. Учні відповідають на питання: про який кугообіг води йдеться в вірші? Про які джерела води йдеться в вірші?

Також можна примінити прийом «Творча лабораторія». Групі  кращих учнів знайти відповідь на проблемне питання :

«Если на карту Земли посмотреть,

Земли на Земле всего одна треть.

Но странный вопрос возникает тогда:

Планета должна называться…Вода!»

7 клас

Тема уроку: «Рельєф Південної Америки»

На етапі уроку про формування рельєфу Південної Америки можно використати уривок з твору Ж. Верна «Дети капитана Гранта»: «Занимавшийся день осветил ужасное зрелище. Очертания гор внезапно изменилиформу. Вершины качались и потом с диким треском куда – то провалились, словно в раскрытый люк. Целый участок хребта шириной в несколько миль сорвался с места и скользил по направлению к равнине.- Это землетрясение!- крикнул Паганель.»

В ході бесіди учні відповідають на питання : що таке землетруси? Чому в Андах часто відбуваються землетруси?

«Приваблива мета»

Найчастіше використовується на етапі мотивації навчальної діяльності. Учитель формує цікаву для учнів мету ( формування позитивного ставлення до теми) , розв’язуючи тим самим навчальні завдання (мені це цікаво!).

5 клас

Тема уроку: «Чинники формування  рельєфу.»

Вам усім  знайомий процес ліплення фігурок із пластиліну чи глини. Людину, що ліпить професійно, називають скульптором. Як працює скульптор? Незалежно від того, правша він чи лівша, він завжди ліпить двома руками. Природу Землі можна порівняти зі скульптором: вона невтомно «ліпить» і створює образ поверхні нашої планети. Давайте познайомимося з роботою її рук. Чому поверхня Землі така різноманітна? Сьогодні на уроці ми маємо з’ясувати, як працюють руки природи Землі, звідки вони беруть силу та що в результаті цієї роботи виходить.

5 клас

Тема уроку: «Гірські породи та мінерали.»

Ми живемо в оточенні повітря й води, рослин і тварин, а також різних каменів. Камені Зазвичай відносять до «неживої природи», але часто можна почути, що навіть мовчазне камінні «живе» своїм особливим життям. Здавалося б, що незвичайного в камені? Проте це один з найдивовижніших витворів природи. Якщо уважно вдивитися в камені….(Демонстрація каменів)… що повсюди навколо нас, то легко переконатися в тому, що всі вони різні. Усі камені- це гірські породи та мінерали, з яких складається земна кора. Вивчення будови, складу та властивостей гірських порід і мінералів дозволяє вченим відтворювати геологічну історію формування нашої планети. Вважається, що камені мовчать. Але це зовсім не так. Сьогодні ми з вами навчимося «слухати» та «розуміти» те, про що можуть розповісти камені.

«Творча лабораторія»

Цей прийом використовується на етапі вивчення нового матеріалу. (Нудьгувати ніколи!). Клас ділиться на групи. Кожна група шукає відповідь на проблемне питання або розробляє розв’язання певної ситуації.

5 клас

Тема уроку: «Чинники формування  рельєфу.»

Учні об’єднуються в групи  по п’ять- шість осіб. Завдання групі: охарактеризувати за планом один із зовнішніх процесів, продемонструвати свою відповідь схемою.

План характеристики процесу.

  1.  Назва процесу.
  2.  Види роботи, яку виконує процес.
  3.  Форми рельєфу, що виникають
  4.  Можливі негативні наслідки процесу.
  5.  Способи боротьби з негативними наслідками.

Будь- який прийом, що використовується на уроці, має бути доцільним. Під час вивчення різних тем треба застосовувати різні прийоми. В той же час ефективність кожного прийому залежить від вмілої організації. Все це направлено на формування індивідуальної культури учнів.

Використання ситуаційних вправ на уроках хімії

Компетентністний підхід в навчальному процесі вимагає зміни в змісті освіти і в здійсненні навчального процесу.

Метою навчання становляться досягнення учнями певних результатів. Зміст матеріалу всередині предмету підбирається вчителем під сформований результат, міняється і підходи до оцінки – це рефлексія, збір портфеля доказів, спостереження за діяльністю учнів.

Міняються форми і методи навчання, акцент робиться на навчання через практику, робота учнів в групах, використання міжпредметних зв’язків,розвиток самостійності учнів і особистої відповідальності за прийняті рішення.

Тому повинні бути змінені механізми доставки знань від вчителя до учня, які допоможуть ввійти учням в соціальні і професіональні ролі так, щоб він був успішним і в тому і другому.

Зміст навчання повинен моделювати зміст спілкування, тому що воно являється не тільки засобом навчання, а й каналом пізнання. При цьому треба ураховувати три сторони спілкування – організаційну, діяльністну   і предметну.

Комунікативне навчання хімічно мовної культури передбачає створення процесу навчання, як моделі спілкування. Ситуація ж  є основою  функційованого спілкування і виступає як одиниця організації всього процесу навчання, мовному спілкуванню.

Ситуації в комунікативному навчанні виконують 5 функцій: забезпечують мотивацію мовної діяльності, являються способом презентації мовних засобів, забезпечують перенос мовних навиків, служать умовою розвитку мовного уміння і основою мовних засобів, а також способи ситуацій служать розвитком їх компетентності.

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація № 1

Учню 7 класу, якому «вправи на валентність хімічних елементів», даються дуже важко, він хотів би запитати дещо у свого учителя хімії відповідно до цієї теми. Як ти вважаєш, які питання могли б у нього виникнути з цього приводу? Сформулюй їх.

Вправа для учнів 7 класу з хімії  при вивчені валентності хімічних елементів.

Учні засвоюють поняття «валентність» як здатність атомів утворювати хімічні сполуки.

Опис

Вправа використовується на уроці по темі «Валентність хімічних елементів» під час

визначення валентності за періодичною системою та в сполуках де валентність одного з елементів відома.

Джерело

Новіцкая В.І. «Завдання і вправи з хімії» навчальний посібник для середньої школи

Ситуація№2

Микола та Софійка засперечались, чи потрібно в акваріумі живі рослини. Микола вважає, що їх можна замінити пластмасовими, а Софійка – тільки живі рослини, ще  й додатково акваріум освітлювати. Підключись до їхньої дискусії й аргументуй свою думку.

Вправа для учнів 7 класу з хімії , для закріплення вивченого матеріалу.

Узагальнюють і систематизують знання про хімічний елемент Оксиген та просту речовину кисень.

Опис

Вправа використовується на уроці з теми «Поширеність та кругообіг Оксигену в природі. Застосування кисню та його біологічна роль» під час закріплення вивченої теми, з метою визначення рівня засвоєння матеріалу про поширеність і кругообіг Оксигену і кисню в природі, та їх біологічну роль.

Джерело

Новіцкая В.І. «Завдання і вправи з хімії» навчальний посібник для середньої школи

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація №3.

Нині є чимало спеціальних комп’ютерних програм – так званих калькуляторів молекулярних мас. Достатньо задати формулу речовини і натиснути на відповідну кнопку – і результат готовий. То чи потрібно вчитися обчислювати відносні  молекулярні маси речовин? Семикласниці Софійка та Оксана не змогли дійти згоди цього питання. А як ти вважаєш? Обгрунтуй свою позицію.

Задача розв’язується при закріпленні вивченого матеріалу з учнями 7 класу.

Засвоюють поняття  про відносну молекулярну масу, формується навички її визначення для складних та простих речовин.

Опис

Завдання використовується на уроці з теми «Відносна молекулярна маса речовини, її обчислення за хімічною формулою».

При вивченні даної теми в учнів формуються поняття  про відносну молекулярну масу, формуються вміння і навички обчислення за хімічними формулами.

Джерело

Новіцкая В.І. «Завдання і вправи з хімії» навчальний посібник для середньої школи

Ситуація №4.

Визначить, які перетворення є фізичними явищами, а які хімічними. Уявіть, що у ваших руках чарівна паличка і ви перетворюєте: а) алмаз на вуглекислий газ; б) золотий ланцюжок на золотий перстень; в) залізо на іржу; г) лід на пар.

Задача розв’язується при закріпленні вивченого матеріалу з учнями 7 класу.

У учнів узагальнюються і поглиблюються знання про властивості речовин та фізичні та хімічні явища.

Опис

Дана задача використовується при закріпленні матеріалу про фізичні та хімічні явища; виховується інтерес до предмету; вдосконалюються навички роботи з хімічними речовинами та обладнанням при вивченні теми «Фізичні та хімічні явища. Хімічні реакції та явища що їх супроводжують».

Джерело

Новіцкая В.І. «Завдання і вправи з хімії» навчальний посібник для середньої школи

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація №5.

 Сашко мріє стати хірургом, а Оксана – ветеринаром. Вони засперечались розчином якої речовини  - калій перманганату чи гідроген пероксиду – доцільніше обробляти забруднені рани.

Обгрунтуйте свою позицію з цього питання.

Дане завдання використовується при закріпленні вивченого матеріалу в 7 класі.

Учні засвоюють поняття «реакція розкладу», «каталізатор», «інгібітор».

Опис

У учнів формуються уявлення про реакції розкладу та каталізатор на прикладі одержання кисню в лабораторії на уроці з теми «Одержання кисню в лабораторії. Реакція розкладу поняття про каталізатори»;

Продовжувати формувати уміння проводити хімічний експеримент.

Джерело

Старовойтова І.Ю. Усі уроки хімії. 7клас Вид. група «Основа », 2007

Ситуаційні вправи для 10 класу (рівень стандарту)

Ситуаційна вправа

Методичний коментар

Прогнозований результат

Ситуація №1.

Двом учням 10 класу було доручено наповнити повітряні кульки газом, щоб вони стрімко піднімались вверх (повинні пам’ятати про правила техніки безпеки). Микола запропонував наповнити їх хлором, а Іван  - гелієм. Хто з хлопців запропонував потрібний газ для заповнення повітряних кульок? Обґрунтуй свою позицію з цього питання.

Дане завдання запропоновано для закріплення вивченого матеріалу.

Розвивати, поглиблювати знання про неметалічні елементи, та їх фізичні властивості.

Опис

При вивченні теми «Місце неметалічних елементів у періодичній системі, особливості будови атомів. Фізичні властивості неметалів, поширення в природі».

Показати загальні закономірності та істотні відмінності у властивостях неметалічних елементів.

Джерело

Степін Б.Д. Книга з хімії для домашнього читання . М.: «Хімія»,1995

Ситуація №2.

До Оленки, яка добре знається в хімії звернувся сусід, що вирощує овочі взимку в теплиці. Він дізнався, що для підвищення урожайності овочів, необхідно покращити процес фотосинтезу. Що для цього треба зробити? Вона запропонувала декілька способів одержання вуглекислого газу, необхідного для фотосинтезу. А який би ви запропонували спосіб одержання вуглекислого газу, щоб він був ефективним, дешевим та екологічно чистим. Обґрунтуйте свою позицію з цього питання.

Дане завдання використовується при закріпленні вивченого матеріалу в 10 класі

Учні розширюють знання про кислотні оксиди.

Опис

При вивченні теми уроку «Оксиди неметалічних елементів. Кислотний характер оксидів і гідратів оксидів. Кислотні дощі».

Учні порівнюють фізичні і хімічні властивості кислотних оксидів знайомляться з сутністю поняття «кислотні дощі», розвивають екологічні знання.

Джерело

Новіцкая В.І. «Завдання і вправи з хімії» навчальний посібник для середньої школи

Ситуація №3

Екстремальна ситуація – ви попали в відкрите море без запасу прісної води. Який би спосіб опріснення морської води ви б запропонували? Свою відповідь поясніть.

Дане завдання використовується при закріпленні вивченого матеріалу в 10 класі

Учні  розширюють знання про лужноземельні метали, знайомляться з поняттями твердості води та способами їх усунення.

Опис

При вивченні теми уроку  «Кальцій та його сполуки. Поняття про твердість води» учні знайомляться з кальцієм та його сполуками, виявляють зв’язок з будовою, властивостями та застосуванням.  Одержують поняття «твердості води та способи її усунення»

Джерело

Підручник Хімія 10 клас

Ситуація № 4.

Ваша мама придбала для харчових цілей 80% оцтову кислоту (есенція). Але для консервування овочів їй потрібно 6% столовий оцет. Вона звернулась до вас з проханням, щоб ви розрахували, скільки потрібно добавити води до 100 г такої есенції, щоб приготувати 6% розчин? Який би ви зробили розрахунок для цього ? Свою відповідь поясніть.

Задача розв’язується під час повторення знань з органічної хімії за 9 клас.

Перевірити засвоєння учнями  матеріалу даної теми.

Опис

Дана задача використовується при повторенні вивченого матеріалу з теми «Органічні сполуки та їх властивості», відноситься до достатнього рівня засвоєння знань учнями;

Продовжується формування навиків рішення розрахункових задач,

Джерело

Ярошенко О.Г. Завдання та вправи з хімії. Навчальний посібник для середніх шкіл 1997 р.

Ситуація №5.

Для захисту днища кораблів, які покриті сталевим покриттям, від корозії, можна використати такі методи захисту від корозії: покриття краскою, покриття днища нержавіючою сталлю, прикріплення до днища пластин з біль активних металів. Як на вашу думку, які з перекислених методів найбільш ефективні дешеві та зручні? Свою відповідь обґрунтуйте.

Завдання виконується при вивченні сплавів металів та захист їх від корозії з учнями 10 класу.

Знайомляться з поняттями сплави, корозія металів, захист від корозії.

Опис

Дане завдання  використовується на етапі закріплення вивченого матеріалу, з метою визначення первинного застосування одержаних знань по темі «Поняття про сплави. Корозія металів. Захист від корозії».

Продовжується формування навиків складання рівнянь окисно- відновних реакцій на прикладі хімічної корозії

Джерело

Новіцкая В.І. «Завдання і вправи з хімії» навчальний посібник для середньої школи

Висновок

На  закінчення  хочеться  сказати, що дана  технологія орієнтована  на  самостійну або групову  роботу  учнів над вивченням  інформації   й документів, що характеризують стан  і  розвиток  певної практичної ситуації. При цьому   кожний  учень має можливість і  повинен продемонструвати   свої  здатності  не  тільки  до аналізу   інформації, але й  до  безпосереднього впливу  на  досліджуваний процес. Учень « поринає»  у  ситуацію,  стає  її  учасником і, часто у  формі змагання, творчо шукає  й  застосовує практичні  дії  для досягнення  заданих  цілей  навчання, тим  самим  включаючись у   самостійну   діяльність. Навчаючись за методом  ситуативного навчання, учні  поєднуються  у  робочі  групи від  3-7 чоловік. У  ході  робочих обговорень діти   використовують знання  з різних  наукових   областей. Пробуючи  свої  індивідуальні  можливості й  можливості  роботи  в  колективі, учні   формулюють гіпотези, розробляють  рішення й  вибирають із їхнього погляду  найкраще.  Таким чином,  технологія «  casestudy» дотримується  загальних цілей  навчання: засвоєння  змісту й  відпрацювання  навичок  на  необхідному  рівні, особистісний  розвиток  учня, розвиток  аналітичних  навичок  і   вміння   працювати   в команді, здатність вислухати   і  зрозуміти альтернативну  точку  зору, уміння   виробляти   узагальнююче  рішення з урахуванням альтернатив, планувати   свої  дії й  передбачати  їхні  наслідки.

      

Список використаних джерел

1. Давидов В.  В.  Зміст і структура навчальної діяльності школярів// Формування навчальної діяльності  школярів/ Ред. В.Давидова, І. Ломпшера – М.: Педагогіка, 1982.

2. Душина І. Шкільна географія у період модернізації освіти: успіхи та прорахунки// Географія в школі. – 2009. - № 4.

3. Рубінштейн С. Основи загальної  психології. – М., 1946.

4. Сучасні технології у  вивченні  географії: Колективна  монографія/ За  ред. В.Соломіна. – СПб: Вид – во РДГУ ім.Герцена, 2007.

5. О.О.Гузь,  І.О.Зарудня, В.І.Жванко, Т.В.Шуренок,  О.М.Слободянюк «Зарубіжна  література» 5 клас ( книжка для вчителя). За редакцією  І.М.Переденко та  Є.В. Волощук. Київ «Генеза» 2008.

6. Л.А.Чередник «Світова література» 7 клас (посібник); ТОВ Видавництво «Ранок»,2012

7. Oksana KarpiukEnglishpupils book 5, Тернопіль “Видавництво Астон» 2005

8. Кирик Л.А,Гельфгат І. М., Ненашев І.Ю. Фізика. 10 клас. Питання, задачі, тести. – Х.: Гімназія, 2010




1. дифференциальной ассоциации12 1
2. Аденоид
3. это состояние которое характеризуется только подавленным настроением
4. Українська мова за професійним спрямуванням Складена для ІІІ курсу спеціальності 5
5. Дифференциальное уравнение теплопроводимости
6. ТЕХНІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ НА ВЕСНЯНИЙСЕМЕСТР 2013-2014 НАВЧАЛЬНОГО РОКУ 1 Курс
7. Предпосылки морального выбора с
8. мозговой травмой и другими причинами
9. Убийство, совершенное при превышении пределов необходимой обороны
10. Особливості формування інноваційної культури вчителя
11. Дипломная работа СОДЕРЖАНИЕ ВВЕДЕНИЕ ГЛАВА 1
12. Тема- Процесс работы и сроки создания мультимедийной презентации Создание мультимедийной презентации ~ э
13. .3 Внутренняя энергия работа и теплота в термодинамике
14. опасном объекте ПОО или вследствие его разрушения в результате стихийного бедствия применения средств воо
15. I. ОБСУЖДЕНИЕ РЕЗУЛЬТАТОВ Целью предпринятого нами клиникоэкспериментального исследования явило
16. Понятие и система предпринимательского права
17.  масса 2845 кг; объем 0244 м
18. Лабораторная работа 1 по курсу Программирование для ЭВМ 3 Тема- Алгоритмы поиска
19. Норма права это закрепленное в законе правило поведения исполнение которого обеспечивается силой госуд
20. Лекция 6 Специфика русской философии продолжение