Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тема юридичних норм які регулюють відносини щодо організації фінансування і надання матеріального забезпе

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

76.  Право соціального захисту в системі права України

Право соціального захисту — це система юридичних норм, які регулюють відносини щодо організації, фінансування і надання матеріального забезпечення, матеріальної підтримки та соціальних послуг (соціального обслуговування та утримання) населенню для захисту від негативних наслідків соціальних ризиків.

Узагальнено соціальне право можна визначити як систему юридичних норм, які регулюють суспільні відносини щодо реалізації, охорони і захисту соціальних прав людини і громадянина в цілях збереження, відтворення та розвитку людського суспільства.

Право соціального захисту необхідно відмежовувати від інших галузей права, зокрема конституційного, адміністративного, цивільного трудового та ін.

Право соціального захисту насамперед тісно пов'язане з конституційним правом. Норми конституційного права становлять основний зміст та гарантії права людини на соціальний захист в Україні, основні засади його здійснення, закріплюють компетенцію державних органів законодавчої та виконавчої влади у сфері соціального захисту, основні засади судового захисту прав людини, у тому числі й права на соціальний захист. Таким чином, норми конституційного права є основою для права соціального захисту, система норм якого виступає юридичним механізмом забезпечення права людини на соціальний захист у державі.

Право соціального захисту тісно пов'язане з адміністративним правом. Предметом адміністративного права є управлінські відносини, які виникають, змінюються або припиняються у зв'язку з практичною діяльністю механізму реалізації виконавчої влади. Для методу адміністративного права характерним є імперативний спосіб правового регулювання, тобто метод влади і підпорядкування. Адміністративно-правова специфіка проявляється у сфері соціального захисту у відносинах управлінського характеру, які виникають при утворенні, визначенні конкретної компетенції та функціонуванні органів, установ та закладів, які забезпечують здійснення права громадян на соціальний захист і надають соціальні виплати та соціальні послуги, а також у відносинах щодо застосування адміністративно-правових санкцій за порушення соціально-захисного законодавства.

Право соціального захисту пов'язане також із цивільним правом, яке регулює майнові та особисті немайнові відносини, засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності їх учасників (ст. 1 Цивільного кодексу України).

У сфері соціального захисту засобами цивільного права регулюються відносини з приводу надання соціальних послуг на приватних засадах недержавними установами та закладами. Зокрема це стосується недержавного пенсійного забезпечення, а також надання платних соціальних та медичних послуг. Водночас такі послуги мають надаватися з додержанням державних соціальних стандартів, а також відповідних гарантій, встановлених законодавством. Держава не може повністю перевести сферу соціального захисту на приватні засади. Отже, відносини, пов'язані з недержавним соціальним забезпеченням, на нашу думку, мають комплексний характер і регулюються як нормами цивільного права, так і нормами права соціального захисту.

Право соціального захисту і трудове право

Право соціального захисту тісно пов'язане з трудовим правом. Трудове право і право соціального захисту мають свої предмети правового регулювання. Якщо для трудового права таким предметом є відносини у сфері застосування найманої праці, то предметом права соціального захисту є відносини з приводу захисту населення від соціальних ризиків. Тобто суб'єктами трудових правовідносин виступають фізичні особи, які працюють у роботодавців на умовах трудового договору, а суб'єктами права соціального захисту виступає все населення держави.

Слід зауважити, що зв'язок відносин із соціального захисту і трудових правовідносин реалізується декількома способами.

По-перше, відносини з приводу соціального захисту можуть передувати безпосередньому виникненню трудових правовідносин. Це стосується випадків працевлаштування особи за допомогою державної служби зайнятості.

Відносини з виплати штрафу підприємствами за порушення законодавства про зайнятість є адміністративно-правовими і регулюються нормами адміністративного права.

Відносини між конкретним роботодавцем і працівником щодо укладення трудового договору на основі направлення служби зайнятості на невизначений строк, а також на сезонні, тимчасові, громадські роботи за направленням служби зайнятості входять до предмета трудового права.

По-друге, включення особи у трудові правовідносини автоматично тягне включення її у сферу державного соціального страхування, яке виступає однією з організаційно-правових форм соціального захисту, оскільки трудовим законодавством закріплено загальне положення про те, що всі працівники підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню (ст. 253 КЗпП). Таким чином, застосовано такий механізм, що відносини з приводу загальнообов'язкового державного соціального страхування для працівника "зароджуються" у трудових правовідносинах, але регулюються не трудовим, а спеціальним законодавством про соціальне страхування. Це зовнішні відносини стосовно трудових. Слід зауважити, що нині профспілки законодавчо і фактично усунені від процедури призначення соціальних допомог працівникам, ці функції покладено на відповідний Фонд соціального страхування та комісії з соціального страхування, що створюються на підприємствах. Таким чином, на сьогодні правове регулювання загальнообов'язкового державного соціального страхування здійснюється засобами не трудового права, а права соціального захисту.

Отже, відносини з приводу обов'язкового державного соціального страхування обов'язково існують паралельно з трудовими відносинами, так би мовити, супроводжують їх, наприклад у випадку надання допомог по тимчасовій непрацездатності, як із загального захворювання, так і у зв'язку з нещасним випадком на виробництві, при народженні дитини, по догляду за дитиною тощо.

По-третє, соціально-захисні відносини існують паралельно з трудовими відносинами, оскільки система державної соціальної допомоги має універсальний характер. Наприклад, у тому разі, коли сім'я працівника визнана малозабезпеченою, така сім'я матиме право на соціальну допомогу у зв'язку з мало-забезпеченістю. Окрім того, сім'я працівника може мати право на призначення житлових субсидій та ін.

По-четверте, право соціального захисту пов'язане з трудовим правом також тим, що отримавши в установленому порядку не у зв'язку з трудовими правовідносинами певний соціальний статус (наприклад інваліда, особи, що потерпіла від Чорнобильської катастрофи, ветерана війни тощо), така особа, ставши працівником (уклавши трудовий договір), привносить свій соціальний статус і на підприємство. Тобто відбувається певне "накладення" статусів, і це надає такому працівникові особливого правового становища у трудових правовідносинах. У такий спосіб соціальний захист має зв'язок з трудовим правом завдяки реалізації у трудових відносинах соціальних пільг і гарантій, встановлених працівникам за їх соціальним статусом. Йдеться про працівників-неповнолітніх, працівників-жінок, працівників — осіб зі зниженою працездатністю та працівників-інвалідів, працівників — осіб похилого віку, працівників — ветеранів праці, працівників — осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, тощо. Пільги і гарантії для таких категорій осіб передбачені як нормативно-правовими актами з соціального захисту, так і трудовим законодавством.

По-п'яте, можуть бути випадки, коли трудові відносини передують виникненню конкретних соціально-захисних правовідносин. Наприклад, отримавши на виробництві каліцтво, працівник набуває статусу інваліда; пропрацювавши певну кількість років і з досягненням певного віку, працівник набуває статусу пенсіонера. Причому в національному законодавстві, на відміну від зарубіжної практики і вимог міжнародних стандартів, пенсія виплачується особі незалежно від інших доходів, у тому числі заробітної плати. Тобто переважне число пенсіонерів продовжують працювати і одночасно виступають суб'єктами і трудових, і соціально-захисних правовідносин.

У цілому ж право соціального захисту і трудове право — це окремі самостійні галузі національного права. Між ними існують зв'язок і взаємодія. Актуальним є узгодження між трудовим законодавством і законодавством про соціальний захист взаємозалежних положень, а також визначення суб'єктів, умов і порядку компенсації роботодавцеві за надані додаткові соціальні пільги працівникам.

Право соціального захисту і медичне право

Медичне право тісно пов'язане з правом соціального захисту. Зокрема їх об'єднує підстава для виникнення правовідносин — соціальні ризики: хвороба, народження дитини, настання інвалідності тощо. Але засобами права соціального захисту забезпечуються матеріальні витрати, які понесла особа у зв'язку із зазначеними обставинами, шляхом надання пенсій, соціальних допомог, а медичне право регламентує відносини з приводу надання допомоги саме медичними засобами. З цієї причини медичне страхування як один з видів соціального страхування становить інститут права соціального захисту. Медичне право має свою сферу впливу, воно більш "цивілістичне" і більш "технічне", спеціалізоване. Окрім того, право соціального захисту "втручається" у сферу медичного права, коли врегульовує надання особливого соціального захисту при наданні окремих видів медичної допомоги, а також для окремих категорій суб'єктів. Наприклад, такий соціальний захист передбачений для донорів при здійсненні операції з трансплантації органів людині, хворих на СНІД, осіб, які страждають на психічні захворювання тощо.

У медичній спеціальній літературі неодноразово порушувалося питання про необхідність прийняття нормативного акта, у якому були б врегульовані права та обов'язки пацієнта69. Такі ж пропозиції є й в Україні. 9 січня 2002 р. Кабінет Міністрів України затвердив Міжгалузеву комплексну програму "Здоров'я нації" на 2002—2011 роки, яка передбачає, крім іншого, розроблення проекту закону про захист прав пацієнтів і медичних працівників. Відомо, що зараз розробляється проект закону України про права пацієнта70. Видається більш доцільним відмовитися від ідеї прийняття окремого законодавчого акта про права пацієнта, а краще врегулювати його правовий статус спільно з правовим статусом медичного працівника шляхом прийняття Медичного кодексу України, оскільки лише у взаємозв'язку прав та обов'язків цих двох суб'єктів медичних правовідносин можна досягти найбільшої ефективності в їх забезпеченні і у такий спосіб привести національне законодавство у відповідність до загальновизнаних міжнародних правових стандартів.

Щоб обрати форму нормативно-правового акта, який міг би стати основним джерелом медичного права, доцільно скористатися зарубіжною юридичною практикою з цього питання. Наприклад у ФРН, Франції, США, Італії діють лікарські або медичні кодекси, норми яких детально регламентують права громадян на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування71. В Україні таким актом міг би стати Медичний кодекс України.

2.4.4. Право соціального захисту і соціальне право

У другі половині XX ст. у зв'язку з побудовою соціальної держави та реалізацією соціальних прав людини особливої актуальності набула проблема соціального права.

Слід зазначити, що соціальне право стало предметом наукового аналізу ще на початку XX ст., хоча феномен соціального права по-різному трактувався, а в цей термін вкладався різний зміст. Зокрема Леон Дюгі пов'язував соціальне право з обов'язками, які має кожний стосовно всіх72, а відомий німецький юрист О. Гірке, поділяючи всю систему права на дві частини — право індивідуальне та право соціальне, в основу соціального права покладав усвідомлення людиною себе як члена суспільного цілого73.

Аналіз сучасних наукових джерел приводить до висновку, що зарубіжні і вітчизняні дослідники розуміють соціальне право у таких значеннях: як комплексну галузь права, як самостійну галузь права, як певну правову спільність.

Визнання сучасного соціального права тісно пов'язане із соціальною політикою Європейського Союзу. Європейське соціальне право розглядається науковцями як системна правова структура, до складу якої входять трудове право, право соціального забезпечення та інші норми, які регулюють захист соціальних прав. Визнання соціального права як такого вважається французькою доктриною соціального права. Соціальне право ЄС досягло більш вагомих результатів, ніж право окремих країн у цій галузі74.

Найбільш значущими для процесу становлення соціального права є ознаки визнання соціального права у системі права представниками науки теорії права. Ю.А. Тихомиров визначає соціальне право як таке, що призначене для реалізації і захисту не тільки індивідуальних прав громадян, а й їх сукупної охорони75. А.В. Міцкевич вважає, що поступовий прогрес законодавчого визнання і забезпечення соціальних прав, масштаби соціальних проблем, що постали перед російською державою, соціальний характер російської держави, закріплений у статті 7 нової Конституції РФ, змушують думати про більш широкий підхід до соціальної політики держави та розвиток комплексного масиву соціального права, до складу якого, на думку автора, мають входити законодавство про соціальне забезпечення, спеціальне законодавство в галузі освіти, охорони здоров'я.

Л.Н. Анісімов у навчальному посібнику "Трудове і соціальне право Росії" зазначає: "Соціальне право є більш широким поняттям, ніж право соціального забезпечення, і передбачає цілу систему соціального захисту населення"77. Як свідчить назва цього підручника, його автори не включають трудове право до складу соціального права, а саме соціальне право зводять до права соціального забезпечення.

Інші правознавці Російської Федерації також характеризують соціальне право як галузь права і визначають його особливості78. До предмета соціального права М.І. Лепіхов відносить правове регулювання захисту трудових прав громадян, медичного обслуговування, соціального обслуговування, обов'язкового соціального страхування, обов'язкового державного страхування і пенсійного забезпечення; соціального захисту окремих категорій осіб (ветеранів, інвалідів, жінок та дітей, військовослужбовців, біженців та вимушених переселенців, посадових осіб різних категорій та ін.), які проживають (перебувають) на території Росії і потребують соціального захисту; створення й організації діяльності органів соціального захисту.

В Україні серед українських науковців з теорії держави і права є окремі розробки, в яких соціальне право визнається як самостійна або комплексна галузь права. Є пропозиції розглядати право соціального забезпечення у майбутньому як соціальне право.

На нашу думку, у такої концепції немає перспективи. У Соціальному кодексі, на нашу думку, можна встановити загальні засади правового регулювання і державного забезпечення усіх соціальних прав, одним із яких виступає й право людини на соціальне забезпечення.

Як відомо, в Україні та Росії були розроблені проекти Соціального кодексу, однак ні один із них не був прийнятий. Очевидно, що проблема соціального права і концепція його основного джерела — Соціального кодексу є не тільки надзвичайно актуальною, а й складною в плані юридичної техніки.

На наш погляд, беззаперечним є те, що за допомогою соціального права реалізується соціальна функція держави, яка полягає в реалізації соціальних зобов'язань держави через створення економічних, юридичних та організаційних заходів щодо забезпечення соціальних прав людини.

Становлення соціального права на сучасному етапі характеризується тим, що вже зараз можна виділити певні загальні положення, які закріплені у правових нормах і є спільними для тих галузей права, що входять до складу соціального права. їх можна назвати загальними правовими інститутами соціального права. До таких можна віднести: соціально-правовий статус людини і громадянина; стандарти соціальних прав та їх державні гарантії; економіко-правовий механізм забезпечення соціальних прав; соціальне партнерство; управління у соціальній сфері; соціальний моніторинг; нагляд і контроль за дотриманням законодавства щодо забезпечення соціальних прав; відповідальність за порушення соціальних прав. На нашу думку, саме ці правові інститути як загальну частину соціального права доцільно закріпити у Соціальному кодексі України, котрий міг би стати консолідуючим актом у цій сфері.




1. Центр КИМ 7 1 2 3
2. Дипломная работа текстовая часть выполняется в соответствии с требованиями ГОСТа на ПЭВМ с использованием
3. Показательным является выход украинскобелорусского товарооборота на докризисный уровень.html
4. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук з державного управління
5. Программное обеспечение Оглавление Введение Операционные системы Системы программирования Прикл
6. Санкт Петербургский Молочный Завод Пискаревский
7. реферату- Надзвичайні ситуації воєнного часуРозділ- Екологія Надзвичайні ситуації воєнного часу Війна за
8. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата ветеринарних наук Київ 2001
9. .Техногенные факторы обводненности горных пород
10. Данная задача решается в Excel с помощью специального средства ~ фильтрации
11. вариант Эссе Только тогда станешь человеком когда научишься видеть человека в другом А
12. Французский метод подачи блюд Особенности общения с гостем в различных ситуациях
13. Письмове множення на двоцифрове число Розвязання задач складанням виразу
14. Контрольная работа- Мотивы личности
15. изучающих и описывающих в определенной системе процесс обучения отдельным предметам2
16. Кристаллические структуры твердых тел.html
17. Сибирский государственный индустриальный университет Кафедра строительного производства и управлени.html
18.  Установите соответствие между наименованием роли менеджера в организации и ее характеристикой
19. .Предложение. Закон предложения
20. тематике почти всегда дедуктивные тогда как в науке и повседневной жизни индуктивное рассуждение встречае