Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук Київ ~ Ди

Работа добавлена на сайт samzan.net:


47

Міністерство охорони здоров’я україни

Національний медичний університет

ім. О.О.БОГОМОЛЬЦЯ

Желіба Микола Дмитрович

УДК: 616-089.168.1-06:616.-002.3-084-059

профілактика та лікування післяопераційної ранової інфекції і гнійно-запальних захворювань

м’яких тканин

(14.01.03 –хірургія)

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

доктора медичних наук

Київ –

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Вінницькому державному медичному університеті ім. М.І.Пирогова МОЗ України

Науковий консультант: Заслужений діяч науки і техніки України, доктор медичних наук, професор Палій Гордій Кіндратович, завідувач кафедри мікробіології, вірусології та імунології Вінницького державного медичного університету ім. М.І.Пирогова МОЗ України

Офіційні опоненти:

член-кореспондент НАН України, доктор медичних наук, професор Братусь Василь Дмитрович, професор кафедри факультетської хірургії Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця МОЗ України

доктор медичних наук, професор Даценко Борис Макарович, завідувач кафедри хірургії і проктології Харківської медичної академії післядипломної освіти МОЗ України

доктор медичних наук, професор Василюк Михайло Дмитрович, завідувач кафедри факультетської хірургії Івано-Франківської медичної академії МОЗ України

Провідна установа: Київська медична академія післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика МОЗ України

Захист відбудеться 21 березня 2002 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д.26.003.03 при Національному медичному університеті ім. О.О.Богомольця МОЗ України.

Адреса: 01004, м. Київ, б-р Т.Шевченка, 17, хірургічний корпус КЛ №18

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця за адресою: 01057, м. Київ-57, вул. Зоологічна 3.

Автореферат розісланий   лютого 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат медичних наук     Я.М.Вітовський

загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Профілактика і лікування гнійно-запальних захворювань та інфекційних післяопераційних ускладнень продовжують залишатись однією з важливих проблем хірургії. Хворі з гнійною патологією складають 28-40% від загальної кількості пацієнтів хірургічних відділень В.И.Стручков, 1987; Б.М.Даценко, 1995; Г.А.Измайлов, С.Г.Измайлов, 1997. В загальній структурі внутрішньолікарняної інфекції майже 95% випадків припадають на післяопераційні ускладнення М.В.Гринев, 1999, з яких 30-35% виникають після абдомінальних втручань Э.В.Горшевикова, 1999; А.А.Грінберг, С.Н.Гусятин, 2000. Найбільш частим ускладненням після- операційного періоду є нагноєння рани, яке становить від 2-3 до 30% О.Б.Зубков и соавт., 19995; А.А.Шалимов и соавт., 2000; G.Privitera et al., 1992, особливо після апендектомії В.С.Земсков и соавт., 1992; В.В.Жебровский и соавт., 1995; Г.Г.Мелик-Дадаева, В.К.Гостищев, 1997; В.В.Бойко и соавт., 1998; В.В.Грубник и соавт., 1998. Летальність при гнійній інфекції та її ускладненнях, особливо при сепсисі і септичному шоку, на протязі останніх 25-30 років практично не зменшується і становить від 40 до 60% С.А.Шалимов и соавт., 1985; А.В.Колесник та ін., 1995; В.Ф.Саєнко, 1997; 1999; А.И.Трещинский, 1997; A.Gravett et al., 1987.

Тривалий час для профілактики післяопераційних інфекційних ускладнень і лікування гнійно-запальних захворювань успішно застосовуються антибіотики В.Ф.Саенко и соавт., 1992; 1997; Б.Брискин, 1998; В.К.Огоновський, 1998. З роками широке використання антибактеріальних засобів, насамперед антибіотиків, призвело до корінних змін в етіологічній структурі хірургічної інфекції –зросла роль анаеробних збудників у вигляді асоціацій з грампозитивними і грамнегативними мікроорганізмами, стійкими до більшості антибіотиків, Т.И.Тамм и соавт., 1995; Б.М.Даценко и соавт., 1996; В.К.Гостищев, Н.Н.Омельяновский, 1997; R.J.Howard, R.R.Simmors, 1995 та грибів родини Candida В.Ф.Саенко и соавт., 1998; Э.В.Горшевикова, 1999.    До числа етіологічних факторів стали відносити бактерії, які раніше вважалися банальними сапрофітами М.В.Гринев, 1998; Э.В.Горшевикова, 1999; А.Ю.Миронов и соавт., 2000; Л.В.Тропко, 2000. В останні роки відмічено, що 90% стафілококів є полірезистентними до антибіотиків Н.А.Семина и соавт., 1990; И.Н.Слабко и соавт., 1994. Це стало головною причиною неефективного використання антибіотиків і потребує внесення корективів у стратегію і тактику профілактики й лікування гнійно-запальних захворювань. В умовах широкого розповсюдження множинно стійких до антибіотиків штамів бактерій та пов’язаної з цим малою ефективністю антибіотикотерапії й антибіотико- профілактики, настала необхідність більш інтенсивних пошуків нових антисептичних препаратів, до багатьох з яких збудники гнійної інфекції ще зберегли високий рівень та широкий спектр чутливості Ю.К.Абаев и соавт., 2000; В.Е.Капуцкий и соавт., 2000.

Важкість перебігу гнійно-септичних процесів в значній мірі залежить від вираженості ендогенної інтоксикації, пов’язаної зі всмоктуванням продуктів розпаду некротичних тканин, токсинів мікроорганізмів та інших біологічно активних речовин. Однак, існуючі технічні методи хірургічної обробки гнійної рани та екстракорпоральної детоксикації організму потребують технічно складних апаратів і дорогих сорбентів, в зв’язку з чим існує необхідність подальшого активного пошуку нових ефективних дешевих вітчизняних лікарських засобів, які б мали комплексну антимікробну, некролітичну та детоксикуючу дію [І.І.Геращенко, 1997; О.И.Бондарчук и соавт., 1998; С.П.Глянцев, 1998; Б.М.Даценко и соавт.. 2000; Y.Savada et al., 1990].

Нагноєння ран після “чистих” та “умовно чистих” операцій свідчить, перш за все, про порушення правил асептики, неповноцінне знезаражування шкіри рук хірурга й операційного поля П.С.Шевня, 1991; А.А.Шалімов и соавт., 2000; P.Delamonica, E.Bernard, 1993; J.A.Fearon et al., 1997a , а після “забруднених” –про недостатній захист рани від інфікованого вмісту патологічного осередку О.Б.Милонов и соавт., 1990; Б.М.Даценко и соавт., 1995; В.В.Жебровский и соавт., 1995.

Наявність великої кількості антисептиків для обробки шкіри свідчить про те, що багато з них не забезпечують надійного знезараження, або неблаго- приємно впливають на шкіру та організм в цілому А.П.Красильников и соавт., 1994; С.І.Климнюк, 1995; О.В.Гудзь, 2000; Е.Н.Гудкова и соавт., 2000; А.Я.Циганенко і співавт., 2000а; G.Reybrouck, 1986; M.Steen, 1993 та ін.. В зв’язку з цим існує необхідність пошуку нових, більш ефективних засобів профілактики інфікування операційної рани.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Роботу виконано у відповідності з планом наукових досліджень за №01.86.0033159 Вінницького державного медичного університету ім. М.І.Пирогова: “Вивчити біологічні властивості, стійкість до антимікробних засобів, сорбцію збудників внутрішньолікарняних інфекцій з метою розробки засобів знезараження медичного устаткування і матеріалів, шкіри рук медперсоналу, операційного поля, об’єктів зовнішнього середовища лікувальних закладів”; планової роботи кафедри загальної хірургії на тему: “Профілактика та лікування гнійно-запальних захворювань м’яких тканин, нагноєння рани після операцій на органах черевної порожнини” за №0197 V 003349. Частина роботи виконува- лася у відповідності з планом науково-дослідної роботи Інституту хімії поверхонь НАН України по темі: “Дослідження закономірностей адсорбції синтетичних та природних біологічно активних речовин, створення іммобілізо- ваних препаратів для застосування в медицині і сільському господарстві”         за №0193 И 042439.

 Мета і задачі дослідження. Розробка нової наукової концепції, яка б забезпечила покращення результатів комплексного лікування гнійно-запальних захворювань м’яких тканин за рахунок зниження кількості післяопераційних інфекційних ускладнень в рані, застосування нових вітчизняних препаратів на основі декаметоксину, високодисперсного кремнезему та інших методів.

 Для досягнення наміченої мети були визначені наступні задачі:

  1.  Вивчити етіологію та структуру гнійно-запальних захворювань м’яких тканин з урахуванням змін, що виникли в складі мікроорганізмів внаслідок дії антибіотичних препаратів
  2.  Вивчити порівняльну антисептичну ефективність препаратів декаметоксину відносно головних збудників ранової інфекції.
  3.  Визначити клінічну ефективність місцевого застосування нових вітчизняних антисептиків, створених на основі декаметоксину в лікуванні гнійних ран.
  4.  Дослідити вплив високодисперсного кремнезему на збудників гнійної інфекції та розробити на його основі комбіновані лікарські препарати для місцевого лікування ран в І фазі ранового процесу.
  5.  Вивчити вплив фотомодифікації аутокрові на стан неспецифічної резистентності організму у хворих з гнійно-запальними процесами м’яких тканин.
  6.  Визначити в експерименті та обґрунтувати оптимальну концентрацію розчину натрію хлориду для обробки операційної рани з метою профілак- тики нагноєння.
  7.  Вивчити порівняльну ефективність застосування композиції “Амосепт” для хірургічної антисептики шкіри операційного поля.
  8.  На основі проведених досліджень розробити новий підхід до профілактики і лікування хірургічної інфекції та впровадити результати у клінічну практику.

 Обєкт дослідження. Хворі на гнійно-запальні процеси м’яких тканин.

Предмет дослідження Гнійно-запальні ураження м’яких тканин, антисептичні лікарські засоби на основі декаметоксину, високодисперсного кремнезему (ВДК) та їх дія на мікроорганізми, мікрофлора шкіри операційного поля і гнійних осередків, слабко гіпертонічні розчини натрію хлориду, неспецифічний захист організму, профілактика післяопераційних гнійних ускладнень, комплексне лікування гнійних осередків та перебіг ранового процесу.

Методи дослідження. Для вивчення протимікробної дії лікарських речовин визначали їх мінімальну бактеріостатичну і бактерицидну концентрацію, знезаражуючу ефективність, електронномікроскопічні зміни в будові мікробної клітини. Для обгрунтування застосування лікарських речовин з метою профілактики і лікування гнійної інфекції використані лабораторні та експериментальні дослідження на тваринах. Дослідження видового і кількісного складу мікрофлори шкіри операційного поля і рани виконували методом змивів. Контроль за перебігом ранового процесу виконували шляхом клінічного спостереження, мікробіологічного дослідження видового і кількісного вмісту мікроорганізмів в 1 г тканин, чутливості до антибіотиків, цитологічного дослідження мазків-відбитків з поверхні рани, а також визначення терміну очищення рани від гнійно-некротичних мас, появи грануляцій, початку крайової епітелізації. Оцінку стану неспецифічного захисту організму визначали по показниках імунологічної реактивності організму (ІРО), фагоцитарної активності крові (ФАЛ), фагоцитарному числу (ФЧ) і комплементу.

 Наукова новизна отриманих результатів. Теоретично і експеримен- тально обгрунтована нова програма профілактики та лікування гнійної хірургічної інфекції м’яких тканин, що забезпечує покращення якісних показників в умовах неблагоприємних змін в структурі гноєтворної мікрофлори і прогресуючого росту її антибіотикорезистентності. Електронномікроскопіч- ними дослідженнями вперше виявлено, що декаметоксин діє на цито- плазматичну мембрану мікробної клітини, пригнічує життєдіяльність ділянок клітини, які відповідають за синтез білка та розділення клітини, знижує вірулентність за рахунок зменшення адгезії. Вперше виявлена взаємо- потенцююча дія декаметоксину і перекису водню, що дозволило розробити багатокомпонентний антисептик (Патент України на винахід №41945). Вперше досліджена антисептична плівкоутворююча композиція “Амосепт” для обробки шкіри операційного поля та доказана його висока ефективність у попередженні інтраопераційної мікробної контамінації ран. Вперше теоретично обґрунтована, експериментально вивчена і клінічно підтверджена ефективність застосування слабкогіпертонічних розчинів натрію хлориду при обробці операційної рани шляхом зниження субопераційної мікробної контамінації (А.с. №1109168). Вперше виявлено, що ВДК має виражену властивість до адсорбції мікро- організмів із водного середовища незалежно від їх видової належності, проте не має прямої антисептичної дії (А.с. №1310342). Вперше науково обґрунтована і клінічно доказана висока ефективність створених в Україні сорбційно-лізуючих композицій, що містять ензими і антисептики, на основі ВДК для місцевого лікування гнійних ран (Патент України №20765А і Патент України №21587А). Розроблена нова методика приготування автологічних еритроцитарних тіней-носіїв у собак (Патент України №34920А) і вперше застосовано внутрішньоартеріальне введення антибіотиків в еритроцитарних тінях-носіях для лікування гнійних процесів на стопі у хворих на цукровий діабет. Розроблена нова методика визначення імунологічної реактивності організму (А.с. №1082399). Вперше розроблено спосіб місцевого лікування гнійних ран методом лазерного фотофорезу через світловод-дренаж (А.с. №666126).

Практичне значення одержаних результатів. На підставі результатів проведених досліджень для практичної хірургії запропоновано ряд високо- ефективних лікарських композицій на основі вітчизняного антисептика декаметоксину і ВДК, застосування яких покращує результати місцевого лікування гнійно-запальних захворювань в І фазі ранового процесу. Нова антисептична композиція “Амосепт” для обробки шкіри операційного поля забезпечує суттєве зменшення кількості післяопераційних гнійних ускладнень. Простота і надійність методу антисептичної обробки шкіри рук медичного персоналу і операційного поля амосептом дозволяють застосовувати його в екстремальних ситуаціях. Обробка післяопераційних ран слабкогіпертонічним розчином натрію хлориду є простим, безпечним, дешевим і ефективним методом субопераційної профілактики їх нагноєння. Поєднане застосування антисептика декаметоксину і лазерного фотофорезу гнійних ран забезпечує скорочення строків їх очищення від гнійно-некротичного секвестру. Розроблений метод загальної оцінки імунологічної реактивності організму забезпечує в короткі строки (до 1 доби) отримання достовірної інформації для обґрунтування застосування методів ультрафіолетового і лазерного опромінення крові.

Матеріали дисертації ввійшли в нормативно-технічну документацію на лікарські препарати “Декаметоксин”, “Амосепт”, “Горостен” (технічно-економічне обґрунтування, інструкції по застосуванню препаратів, ТФС та ін.). “Полісорб”, антисептичні препарати “Декаметоксин, “Амосепт”, “Горостен” серійно випускають підприємства медичної промисловості України. Їх застосовують для профілактики і лікування гнійно-запальних захворювань в лікувально-профілактичних закладах України. Антисептичний препарат “Палісан” дозволений для клінічної апробації рішенням Фармакологічного Комітету МОЗ України (протокол №6 від 26.06.97 р.).

Клінічна апробація розроблених препаратів, методів лікування і про- філактики післяопераційної ранової інфекції з позитивними результатами була проведена в хірургічних клініках Вінницького державного медичного університету ім. М.І.Пирогова, медичного факультету Ужгородського державного університету, Буковинської, Івано-Франківської і Тернопільської медичних академій, НДІ урології та нефрології АМН України, Українському НДІ травматології та ортопедії, в хірургічних відділеннях Вінницької ЦРКЛ, вузлової клінічної лікарні ст. Вінниця. Основні наукові положення дисертації включені до лекційного матеріалу та використовуються під час практичних занять зі студентами та лікарями-інтернами на кафедрах загальної хірургії, мікробіології, біохімії та загальної хімії Вінницького державного медичного університету ім. М.І Пирогова. Рекомендації по застосуванню декаметоксину в лікуванні гнійної інфекції включені в підручник “Загальна хірургія” для студентів медичних вузів України ІІІ-IV рівнів акредитації.

 Особистий внесок здобувача. Аналіз наукової літератури, інформаційний пошук, визначення мети та задач дослідження, розробка програми обстежень, збір і обробка архівного та клінічного матеріалу, забезпечення лабораторних досліджень клінічним матеріалом, статистичне опрацювання, аналіз, інтерпретація отриманих результатів, побудова на їх підставі висновків і рекомендацій, підготування рукопису дисертації проведені автором самостійно. Дисертантом особисто та з його безпосередньою участю виконана більша частина хірургічних втручань у хворих з гнійно-запальними процесами м’яких тканин.

Експериментальні дослідження на тваринах і клінічна апробація застосування слабкогіпертонічних розчинів натрію хлориду для обробки операційної рани виконувалися сумісно з к.мед.н. І.А.Покидько та проф. О.Я.Фіщенко. Дослідження антисептичних властивостей застосовуваних автором антисептичних препаратів, адсорбції мікроорганізмів ВДК із водного середовища, мікрофлори гнійно-запальних осередків і шкіри операційного поля, показників неспецифічного захисту організму виконувалися зі співробітниками кафедри мікробіології Вінницького державного медичного університету ім. М.І.Пирогова (доцентами А.О.Часниковою, Р.В.Раковською, В.П.Непорадою, Є.Ф.Макац, В.П.Ковальчуком і к.мед.н. І.М.Вовк).         Сумісно з д.фарм.н. І.І.Геращенко і кандидатами мед. наук О.А.Вільцанюком, С.В.Сандером і В.І.Півтораком приймав участь в складанні пропису нових лікарських композицій на основі ВДК та їх клінічній апробації. Методика приготування еритроцитарних тіней-носіїв у собак і методика внутрішньоартеріального введення антибіотиків, включених в автологічні еритроцитарні тіні, при гнійно-некротичних ураженнях стопи у хворих на цукровий діабет розроблена сумісно з аспірантом М.І.Бурковським

 Апробація результатів дисертації. Основні положення та матеріали дисертації викладені та обговорені на: XV з’їзді хірургів України (Київ, 1984); Всесоюзному семінарі “Вопросы антибактериальной терапии инфекционных осложнений в неинфекционной клинике” (Москва, 1987); II, III, V, VI, VIII республіканських навчально-методичних та наукових конференціях завідуючих кафедрами загальної хірургії медвузів України (Одеса, 1993; Вінниця, 1994; Тернопіль, 1996; Вінниця, 1998; 2001); науково-практичній конференції “Гнойно-септичекие осложнения в неотложной хирургии” (Харьков, 1995); об’єднаному засіданні Вінницького обласного наукового товариства хірургів і анестезіологів-реаніматологів (Вінниця, 1997); міжнародній науковій конференції “Стратегия и тактика борьбы с инфекционными заболеваниями” (Харьков, 1998); науковій конференції “Застосування в медичній практиці лікарських препаратів (полісорб, силлард, силікс, оксил та ін.) на основі високодисперсного кремнезему та механізм їх дії” (Вінниця, 1999); Всеукраїнській науково-практичній конференції “Проблеми поєднаної патології в хірургії” (Чернівці, 1999); міжнародній конференції “Стратегия и тактика применения антисептиков в медицине” (Вінниця, 2000); науково-практичній конференції “Проблеми профілактики та лікування гнійної інфекції в хірургії” (Вінниця, 2000); Всеукраїнській науковій конференції “Хірургічні хвороби і цукровий діабет” (Тернопіль, 2001).

 Публікації.  За матеріалами дисертаційних досліджень опубліковано 54 наукових робіт (21 в фахових журналах, 33 в матеріалах і тезах з’їздів, конференцій, симпозіумів). Видані монографія (у співавторстві) і інформацій- ний лист. Отримано 4 авторських свідоцтва СРСР, 4 патенти України на винахід.

 Структура та обсяг дисертації. Основний текст дисертації викладений на 266 сторінках машинопису. Складається зі вступу, огляду літератури, 6 розділів власних досліджень, аналізу одержаних результатів та їх обгово- рення, висновків і практичних рекомендацій. Список використаних джерел нараховує 610 робіт, з них 162 іноземних. Робота ілюстрована 46 таблицями і 43 рисунками.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 Матеріали і методи досліджень. Досліджування антимікробного спектру дії поводили трьохкратно методом послідовних серійних розведень досліджуваних препаратів у рідкому поживному середовищі за загально- прийнятою методикою. Знезаражуючі властивості розчинів декаметоксину, етонію, хлоргексидину біглюконату і фурациліну вивчали на батистових тест-об’єктах. Визначення чутливості мікроорганізмів до протимікробних препаратів проводили методом дифузії в агар з використанням стандартних дисків. Високочутливими вважали штами, в яких зони затримки росту були більше 20 мм; чутливими –від 15 до 20 мм; слабо чутливими –від 10 до 15 мм і нечутливими –менше 10 мм. Вплив 0,05% розчину декаметоксину на клітинну структуру S.aureus i E. сoli вивчали за допомогою електронного мікроскопу JEM –S (Японія) при напрузі 80 кВ. Приготування електрон- номікроскопічних препаратів виконували методом фіксації парами глютаральдегіду й чотирьохоксиду осмію з наступним зневодненням у спиртах зростаючої концентрації. Колонії мікроорганізмів заливались в епоксидні смоли, а потім готували зрізи на ультратомі. Сорбційну активність полісорбу вивчали відносно штамів S. аureus, E coli, P. vulgaris, P. aeruginosa у концентраціях 10-10 бактеріальних тіл в 1 мл   ізотонічного розчину натрію хлориду і концентраціях полісорбу 3,3; 6,6; 13,3 мг/мл. Бактерицидна дія полісорбу оцінювалася після посіву суспензій полісорбу та мікроорганізмів у вказаних концентраціях на тверді і рідкі поживні середовища.

Гостру токсичність палісану вивчали на 25 білих мишах вагою 18–г, яким кожний день внутрішньоочеревинно вводили по 2 мл препарату на протязі 10 діб. Підгостру токсичність палісану вивчали на 28 щурах вагою 180-210 г.   В дослідній групі 14 тваринам на протязі 21 дня один раз на добу внутрішньоочеревинно вводили по 5 мл препарату, а в контрольній групі 14 тваринам –по 5 мл 0,9% розчину натрію хлориду. Під час експерименту за тваринами велось клінічне спостереження, визначався морфологічний склад крові, біохімічні показники функції печінки та нирок за звичайними методиками. На 22 добу під наркозом тварини виводились з експерименту шляхом декапітації.

Визначення осмотичного тиску 3% розчину натрію хлориду проводили кріоскопічним методом за загальноприйнятою методикою. Місцеву подразнюючу дію розчинів натрію хлориду вивчали у 35 пацюків методом внутрішньотканинного введення. Оцінку реакції тканин проводили через добу після введення розчинів. Інтенсивність реакції оцінювали за наявністю набряку, гіперемії шкіри, утворенню інфільтрату або некрозу. Ефективність мікробної деконтамінації експериментальної рани, забрудненої 1 мл 2 млрд суспензії добової культури S.аureus, вивчали у 10 пацюків шляхом її зрошення або заповнення розчином натрію хлориду з експозицією у 2 хв. Результати оцінювали по виду загоєння рани.

Для обґрунтування доцільності внутрішньоартеріального введення лікарських речовин в еритроцитарних тінях-носіях при гнійно-запальних процесах на кінцівках було виконане експериментальне дослідження на 11 собаках, у яких попередньо моделювали гнійно-запальний процес на задніх кінцівках. На третю добу експерименту у собак проводили забір 15 мл крові і готували автологічні еритроцитарні тіні за власним методом (М.І.Бурковський, М.Д.Желіба, 1999). Отримані тіні насичували 0,1% розчином метиленового синього або 30% розчином верографіну і вводили внутрішньоартеріально у дослідну кінцівку. Одночасно в другу (контрольну) кінцівку внутрішньо- артеріально вводили ці ж речовини, але не включені в еритроцитарні тіні. Під час і після введення барвника спостерігали за часом появи й інтенсивністю забарвлення в рані та навколишній шкірі, часом його зникнення. Одночасно з дослідної рани брали мазки-відбитки, які вивчали за допомогою фазово-контрастної мікроскопії. Паралельно вивчали динаміку концентрації метиле- нового синього в тканинах дослідної і контрольних ран. Одному собаці одномоментно в обидві стегнові артерії водили 30% розчин верографіну. На дослідній кінцівці він вводився в еритроцитарних тінях, а на контрольній –без. Через 2, 6 і 20 хв після внутрішньоартеріальних ін’єкцій виконували рентгено- логічні знімки обох задніх кінцівок апаратом “Арман”.

Оцінку клінічної ефективності декаметоксину, етонію, хлоргекседину біглюконату, сорбційно-лізуючих сумішей і загальновживаних препаратів проведено шляхом ретроспективного клініко-статистичного аналізу результатів лікування 964 хворих з гнійно-запальними процесами м’яких тканин.

Порівняльну ефективність внутрішньоартеріального введення антибіоти- ків в еритроцитарних тінях і без них виконано у 59 хворих з ішемічно-гангренозною формою синдрому стопи діабетика. В процесі лікування гнійно-запальних захворювань м’яких тканин виконувались мікробіологічні дослідження осередків. В якості критеріїв оцінки перебігу ранового процесу були клінічні спостереження за хворими, терміни очищення ран від некротизо- ваних тканин, появи грануляцій і початку крайової епітелізації, цитологічні дослідження мазків-відбитків з рани.

У 116 хворих з гнійно-запальними процесами м’яких тканин виконано обстеження стану неспецифічної резистентності організму і його динаміки в процесі лікування шляхом визначення фагоцитарної активності крові, фагоцитарного числа, титру системи комплементу по загально прийнятих методиках. Імунологічну реактивність організму визначали по розробленій нами методиці (А.с. №1082399 від 01.12.93 р.). За норму взяті показники, які були визначені після обстеження 30 донорів.

Вивчення частоти та основних причин нагноєння післяопераційної рани при гострих запальних процесах органів черевної порожнини проводилося на прикладі гострого апендициту, як найбільш поширеного захворювання. З цією метою проведено ретроспективний аналіз 553 карт стаціонарних хворих, оперованих з приводу гострого апендициту, і 103 карт повторно госпіталізо- ваних з нагноєнням ран після апендектомії. Аналіз захворюваності на гострий апендицит по Вінницькій області проводили по результатах звітів лікувальних закладів області.

Подразнюючу дію первомуру, декаметоксину і амосепту вивчали у 283 волонтерів методом аплікації (Верреев Ю.Н., 1979). Ефективність амосепту для антисептичної обробки шкіри операційного поля вивчалась у 60 хворих на гострий апендицит. У цих хворих проводили мікробіологічне обстеження шкіри операційного поля до обробки антисептиком і після завершення операції, операційної рани перед її зашиванням та ексудату черевної порожнини. Контрольну групу склали 50 хворих, у яких шкіра операційного поля оброблялась препаратами йоду. У 54 хворих, що знаходились на лікуванні в хірургічному відділенні з приводу різноманітних гнійно-запальних захворю- вань, вивчали мікрофлору шкіри ділянок тіла, в які виконуються ін’єкції. Одночасно вивчали ефективність застосування амосепту для знезараження шкіри ін’єкційного поля у 24 хворих, яким було виконано 90 ін’єкцій. Контрольну групу склали 30 пацієнтів, котрим було виконано 108 ін’єкцій і шкіру яких обробляли 70 етанолом.

Дослідження клінічної ефективності застосування 3% розчину натрію хлориду для деконтамінації операційної рани під час апендектомії виконано у 125 хворих.

Отримані результати досліджень були оброблені по узвичаєних правилах варіаційної статистики з обчисленням середньої арифметичної, середньо- квадратичного відхилення, середньої стандартної помилки середньої арифметичної, довірчого коефіцієнта (критерій Стьюдента). Відмінності між показниками розглядалися як статистично достовірні при P<0,05. Визначалася кореляційна залежність між окремими показниками.

Результати дослідження. За період з 1983 по 1992 рр в клініці знаходи- лися на лікуванні 28191 хворий, із котрих 2964 –з гнійно-запальними процеса- ми м’яких тканин. Щорічно пацієнти з гострою гнійною патологією складали від 8,8 до 14% від загальної кількості хворих, які знаходилися на лікуванні. Цей показник практично не мав тенденції до зниження. З 1985 року спостерігався ріст як загальної , так і післяопераційної летальності, в структурі якої у 40,1% випадків смерть пов’язана з інфекцією, що була безпосередньо її причиною або сприяла погіршенню перебігу основного захворювання та декомпенсації супутніх захворювань.

Аналіз 446 результатів мікробіологічних досліджень вмісту гнійних вогнищ м’яких тканин показав, що найбільш частими збудниками були грампозитивні коки, які склали 69,5% від загальної кількості виділених видів, з яких 61,3% припадав на стафілококи. Значна роль у розвитку місцевих гнійних процесів належала і грамнегативним паличкам, які були виділені в 18,9% досліджень, з них 14,5% припадали на кишкову паличку. У 9,2% результатів досліджень спостерігалися мікробні асоціації.

Дослідження чутливості мікроорганізмів до антибіотиків показали, що велика кількість лікарняних культур стійка до більшості широковживаних антибіотиків “старшого покоління”. Так до пеніциліну виявили стійкість 68,4% виділених мікроорганізмів, до еритроміцину –,2%, до оксациліну –,3%,  до левоміцетіну –%. Найвищою резистентністю до антибіотиків володіли псевдомонади і протеї. Найвища чутливість клінічних штамів мікроорганізмів була виявлена до гентаміцину і тієнаму.

У хірургічній практиці для лікування інфікованих ран під пов’язкою широко використовуються 10% розчин натрію хлориду, фурацилін, етоній, хлоргексидину біглюконат та інші антисептики. При порівнянні отриманих результатів визначення протимікробної активності антисептиків виявилося, що розчин декаметоксину проявляв бактеріостатичну і бактерицидну дію стосовно S.aureus 209 Р  у концентрації 0,45-0,9 мкг/мл (табл. 1).

Таблиця 1

Порівняльна антибактеріальна активність

антисептичних препаратів (в мкг/мл)

Досліджуваний препарат

Вид мікроорганізмів

S.aureus 209 Р

E.coli М-17

P.mirabilis

Ps.аeruginosa

МБсК

МБцК

МБсК

МБцК

МБсК

МБцК

МБсК

МБцК

Декаметоксин

0,45

,9

,8

,6

,2

,2

,5

,5

Хлоргексидин

0,9

,8

,9

,8

,2

,2

,6

,2

Етоній

7,8

,6

Фурацилін

25

Менш чутливою до декаметоксину була E.coli, для котрої мінімальна бактерицидна концентрація склала 15,6 мкг/мл, а найбільш стійкими виявилися мікроорганізми родини Proteus і Pseudomonas, загибель яких наступала при концентрації останнього 31,2 і 62,5 мкг/мл відповідно. Порівняння діапазону мінімальних бактеріостатичних концентрацій декаметоксину і хлоргексидину продемонструвало більш виражену антистафілококову дію першого. Проте, значення МБсК і МБцК декаметоксину відносно грамнегативних мікроорганізмів у 2-4 рази вища, ніж у хлоргексидину.

Значно поступається своєю антимікробною дією перед декаметоксином і хлоргексидином етоній, МБсК та МБцК якого у 8–разів більша у порівнянні з ними. Антимікробні концентрації фурациліну стосовно стафілокока і кишкової палички склали 25 і 125 мкг/мл відповідно. В наших дослідженнях ми не виявили бактерицидної дії у використовуваних стандартних розчинах фурациліну до P.aeruginosa і P.mirabilis.

Аналіз результатів знезаражуючої дії декаметоксину, хлоргексидину біглюконату, фурациліну проводили відносно клінічних штамів S.aureus, E.coli і P.aeruginosa при експозиції з антисептиками на протязі 1, 5, 15 і 30 хвилин показав, що стосовно S.aureus знезаражуючий ефект проявлявся після однохвилинної експозиції у декаметоксину, після п'ятихвилинної –у хлоргексидину. Тільки після 30-хвилинної експозиції припинився ріст культури золотистого стафілокока під дією фурациліну.

Бактерицидна дія розчинів декаметоксину і хлоргексидину на E.сoli проявилася після п'ятихвилинної експозиції. Розчин фурациліну впливав на ріст мікроорганізмів тільки через 30 хвилин. На палички синьогнійної інфекції знезаражуючу дію розчини декаметоксину і хлоргексидину виявили після п’ятнадцятихвилинної експозиції. Фурацилін на протязі визначених експозицій не справив на неї знезаражуючої дії.

Вивчення чутливості мікроорганізмів до декаметоксину, хлоргексидину біглюконату, етонію і фурациліну було проведене методом дифузії в м’ясо-пептонний агар. Отримані результати мікробіологічних досліджень показали, що до декаметоксину виявили найбільшу чутливість стафілококи, клостридії, ентеробактерії, у яких зона затримки росту становила від 25,3 до 27,7 мм   (табл. 2) Дещо меншу чутливість мала кишкова паличка і кандиди, зона       росту котрих становила 19,7-20,6 мм. Мало чутливими до дії декаметоксину виявились протей і синьогнійна паличка. Аналогічну чутливість проявили мікроорганізми й до інших представників катіонних детергентів, але на значно нижчому рівні. Особливо ця різниця була помітна по відношенню до стафілоко- ків і анаеробних мікроорганізмів, в тому числі і до спороутворюючих. Більшість мікроорганізмів проявляли стійкість до фурациліну, а такі як   протей, псевдомонади були взагалі майже не чутливі до дії досліджуваних антисептиків.

Таблиця 2

Чутливість мікроорганізмів до антисептиків

(метод дифузії в м’ясо-пептонний агар)

Мікроорганізми

Досліджувані антисептики

(зона затримки росту в мм; M + m)

декаметоксин

хлоргексидин

етоній

фурацилін

St.aureus ATCC 25923

26,3 + 1,5

,2 + 2,6

,8 + 0,8

,8 + 0,9

E.coli ATCC 25922

19,7  1,5

,2  0,8

15,2  0,6

,7  1,4

P.vulgaris 4636 “H”

11,7  0,5

,9  0,8

,4  0

,0  0

P.aeruginosa ATCC 27853

10,7  0,6

,0  0,8

,2  0

,0  0

C.albicans ATCC 356-653

20,6  1,5

,2  1,2

12,6  1,2

,0  0

Cl.perfringens 27

27,7  0,5

,0  0,8

,2  0,7

,9  2,8

B.fragilis ATCC 13/83

25,3  1,15

,8  0,5

,5  2,3

,2  1,7

B.melaninogenicus 97

25,7  1,5

,3  1,4

15,6  2,4

,1  2,9

Peptostreptococcus 13

26,7  0,6

,5  1,6

,1  1,6

,8  2,1

Peptococcus spp.

27,0  1,0

,0  2,1

,8  1,9

,0  2,0

Електронномікроскопічні дослідження показали, що дія декаметоксину спрямована на руйнування клітинної стінки мікроорганізмів і порушення функції ділянок клітини, відповідальних за синтез білків і поділ клітин. Крім того, препарат знижує вірулентність мікроорганізмів за рахунок зменшення     їх адгезивності.

В сучасній клінічній практиці досить часто використовують композиції, до складу яких входять два і більше лікарських засобів, що підвищує ефективність комплексної фармакотерапії при правильно обраних інградієнтах.

У результаті дослідження взаємодії декаметоксину з іншими біологічно-активними сполуками виявлено взаємопотенціюючий антимікробний ефект розчинів декаметоксину і перекису водню. Цей ефект набув надзвичайного значення по відношенню до представників родин Pseudomonas і Proteus, які мають природну стійкість до четвертинних амонієвих сполук (табл. 3). Так, якщо МБцК декаметоксину для P.aeruginоsa становила 125 мкг/мл, то в комбінованому препараті вона знижувалася до 7,8 мкг/мл, тобто у 16 разів, і перевищувала дію хлоргекседину біглюконату у 4 рази. Значно зросла і активність перекису водню відносно стафілококів і грамнегативних мікро- організмів, перевищуючи вихідний рівень у 66-128 разів.

Таблиця 3

Антимікробна активність декаметоксину,

перекису водню і палісану

Штамм мікрорганізмів

Досліджувані препарати

N

ДМТ

НО

палісан

МБсК

МБцК

МБсК

МБцК

МБсК

МБцК

ДМТ

НО

S.aureus 906

1,9

,9

,3

,015

,48

,1

,8

E.coli 0-55

3,9

,6

,5

,5

,9

,9

P.aeruginosa 9627

62,5

,8

,8

C.albicans 43

3,9

,8

,5

,9

,9

Примітка.

N –у скільки разів підвищується активність палісану в порівнянні з контролем

Взаємопотенцюючу дію декаметоксину і перекису водню можна пояснити наступним. Як показали електронномікроскопічні дослідження, декаметоксин викликає деструкцію клітинної мембрани мікроорганізмів і пригнічує активність каталази –ферменту, який бере участь в реакції розщеплення перекису водню на воду і молекулярний кисень. Наявність в клітині каталази зумовлює ефективний захист клітинних структур від деградації під дією перекису водню. Деструкція клітинної мембрани під дією декаметоксину сприяє проникненню перекису водню в мікробну клітину, а пригнічення активності каталази підвищує його руйнівну дію на клітинні структури. Декаметоксин також значно знижує активність пероксидази, в зв’язку з чим порушується дихання бактеріальної клітини.

Виявлений ефект враховано в процесі розробки складу антисептичної композиції під умовною назвою “Палісан”, до складу якої, поряд з декаметоксином і перекисом водню, входить і поліглюкін. Введення до складу композиції поліглюкіну підвищило її осмотичну та стимулюючу дію і не вплинуло на активність антисептиків.

Результати дослідження антисептичної дії палісану на мікроорганізми і токсичної дії на макроорганізм дали підставу рекомендувати його для застосування в хірургічній практиці для обробки та лікування інфікованих ран.

Переважаюча більшість хворих з гнійно-запальними захворюваннями та інфекційними ускладненнями інших захворювань потребують оперативного лікування. Успіх оперативного лікування забезпечується ретельним виконанням наступних умов: вибір методу знеболювання, вибір хірургічного доступу, некректомія і санація гнійного осередку, адекватне дренування.

Первинна хірургічна обробка гнійного осередку виконана у 805 (83,5%) із 964 хворих, які знаходилися під нашим спостереженням. У 16,5% хворих були інфіковані післяопераційні та випадкові рани, що не потребували оперативного лікування.

Місцева інфільтраційна або провідникова анестезія застосовувалася у  135 (16,7%) хворих. Переважно це стосувалося оперативних втручань з приводу абсцедувавших фурункулів, гідраденітів, атером, що нагноїлися, дрібних абсцесів і поверхневих форм панариціїв.

Оперативне лікування фурункулів полягало в розсіченні шкіри, видаленні гнійно-некротичного стрижня й обробки порожнини 3% розчином перекису водню та іншим антисептиком. При карбункулах шкіру розсікали хрестоподібно у межах запального інфільтрату, висікали мертві ділянки, а життєздатні –відсепаровували і розводили.

Флегмони розкривали декількома або одним достатньо довгим розрізом щоб цілком розкрити уражену ділянку. Розплавлену, тьмяну, просочену гноєм або каламутним ексудатом жирову клітковину, в якій локалізуються інфільтрати або дрібні абсцеси, висікали до здорових тканин. При необхідності широко розсікали апоневроз для декомпресії м'язів. Особливо це стосується анаеробних флегмон, коли поширення процесу йде саме по апоневрозу та фасціальних просторах і радикальне висічення уражених тканин –єдиний ефективний лікувальний метод.

Некротичні тканини, по можливості, висікали в межах здорових тканин. Ступінь життєздатності тканин під час операції визначали на підставі узвичаєних клінічних ознак: наявність видимої деструкції тканин, зміна її кольору, просочування гнійним або каламутним серозним ексудатом, відсутність блиску або скорочення м'язових волокон, ступінь кровоточивості. Достовірною ознакою життєздатності тканин була багата капілярна кровотеча, а для м'язів –характерний блиск і посмикування при подразненні.

Оперативна тактика при панариціях залежала від розташування запального осередку. Якщо гнійний процес локалізувався у зоні дистальної фаланги пальця, то використовували клюшкоподібний розтин. При локалізації його у ділянці середньої або проксимальної фаланг наносили бічні розтини. У хворих тендовагінітом застосовували розтин посередині між долонною і тильною поверхнями пальців. При ураженні сухожилків II, III, IV пальців для розтину проксимального завороту синовіальної піхви додатково розрізали шкіру між колопальцевими узвишшями дистального відділу долоні. Важкий перебіг панариція був показанням до виконання невідкладного оперативного втручання, під час якого проводили ретельну некректомію, при наявності секвестрів –секвестректомію. У випадках пандактиліту доводилося вдаватися до ампутації пальців.

Для розкривання абсцесів, особливо коли утворилася піогенна оболонка, ми використовували один або кілька розрізів шкіри, достатніх для ревізії пальцем і створення адекватного відтоку ранових виділень. Після ревізії порожнини через розрізи у верхньому та нижньому полюсах абсцесу вводили трубчасті дренажі. Для створення герметичності рани ушивали до трубок. Через верхню трубку порожнину заповнювали 0,05% розчином декаметоксину на 3% розчині натрію хлориду або іншим антисептиком і трубки затискали гвинтовими затискачами. Через 5-6 годин вміст порожнини випускали і знову заповнювали її свіжим розчином антисептика. Запропонована нами методика дозволяє, не міняючи пов'язки, постійно обновляли антисептик, що заповнює порожнину, рідко і безболісно змінювати пов'язку та, на відміну від методу постійного краплинного зрошення, не потребує тривалого перебування хворого у ліжку під час процедури, заощаджує антисептик.

Хірургічна обробка інфікованої рани полягала в достатньо широкому розсіченні, щоб цілком розкрити рану і зробити повноцінну ревізію під час якої видаляли сторонні тіла, висікали некротичні тканини, обробляли антисептиками, дренували.

З метою покращення результатів оперативного лікування гнійних осередків у післяопераційному періоді застосовуються різні антисептичні засоби, в тому числі і розчини антисептиків.

Аналіз отриманих результатів лікування гнійних ран у І фазі ранового процесу показав, що застосування 0,02% розчину етонію прискорює очищення рани у порівнянні з традиційними засобами, проте в цьому відношенні він значно поступається 0,05% розчину хлоргексидину біглюконату. При використанні 0,05% розчину декаметоксину терміни очищення рани, появи грануляцій і початку крайової епітелізації скорочуються більш ніж на 1,5 доби у порівнянні з цими ж показниками при лікуванні традиційними засобами і майже на добу в порівнянні з 0,05% розчином хлоргексидину біглюконату (табл. 4). Найбільш ефективним в лікуванні гнійних ран виявився багатокомпонентний антисептик “Палісан”, при використанні якого істотно скоротилися терміни некролізу, появи грануляцій і початку крайової епітелізації в порівнянні з іншими антисептиками.

Таблиця 4

Порівняльна ефективність лікування гнійних ран антисептиками

Антисептик

Кількість хворих

Критерії оцінки

некроліз

поява грануляцій

поява епітелізації

0,02% розчин фурациліну та 10% розчин натрію хлориду

252

,77+0,16

,83+0,20

,40+0,19

0,02% розчин етонію

81

,38+0,03

,91+0,24

,03+0,26

0,05% розчин хлоргексидину біглюконату

86

,78+0,16*

,69+0,13*

,97+0,14*

0,05% розчин декаметоксину

269

,02+0,11*

,97+0,13*

,19+0,19*

палісан

40

,13+0,14*

,23+0,12*

,18+0,12*

Примітка:

* –Р<0,001 в порівнянні з контрольною групою

При порівнянні результатів лікування гнійно-запальних процесів м’яких тканин антисептиками нами виявлений цікавий факт. Незалежно від того, який застосовувався антисептик для місцевого лікування фурункулів та призначення антибіотиків строки їх очищення й загоєння практично не відрізнялися (P>0,05). В зв’язку з цим ми вважаємо, що включення фурункулів в матеріали для статистичної обробки результатів лікування гнійно-запальних процесів м’яких тканин в залежності від застосовуваних лікарських засобів може мати спотворюючий наслідок. Тому ми при статистичній обробці отриманих результатів місцевого лікування гнійно-запальних процесів фурункули не включали.

В процесі лікування гнійних ран 0,05% розчином декаметоксину визначались чутливість мікроорганізмів до антибіотиків і кількість мікроорганізмів в 1 г біоптату з рани (табл. 5). Результати бактеріологічних досліджень свідчать про достовірне збільшення чутливості до всіх досліджуваних антибіотиків. Особливо чітко це просліджується стосовно пеніциліну, мономіцину і стрептоміцину.

Таблиця 5

Динаміка чутливості S.aureus до антибіотиків в процесі лікування

гнійних ран декаметоксином

Антибіотик

Зона затримки росту (мм)

1-2 день

-4 день

-6 день

Бензилпеніцилін

10,76+0,39

,4+0,36*

,24+0,71*

Оксацилін

11,67+0,42

,2+0,41*

,90+0,83*

Карбеніцилін

11,90+0,50

,3+0,46*

,48+0,74*

Эритроміцин

14,4+0,73

,6+0,62*

,57+0,52*

Олеандоміцин

13,05+0,58

,0+0,47*

,10+0,85*

Левоміцетин

14,2+0,67

,7+0,91*

,5+0,85*

Тетрациклін

13,62+0,73

,2+0.81*

,95+1,08*

Стрептоміцин

10,52+0,41

,6+0,36*

,19+0,89*

Канаміцин

16,01+1,08

,8+0,16*

,33+0,78*

Мономіцин

15,05+0,98

,3+0,87*

,14+0,79*

Гентаміцин

18,6+0,89

,95+1,06*

,85+1,0*

Лінкоміцин

16,3+0,67

,3+0,82*

,8+0,90*

Примітка: * –Р<0,001 в порівнянні з вихідними даними

Дослідження концентрації мікроорганізмів в тканинах рани в процесі лікування показали наступне (рис. 1). Вихідний рівень кількості мікро- організмів в тканинах рани хворих основної і контрольної груп в середньому становив lg 8,9 КУО/г. В процесі лікування в основній групі на 3-4 добу він знизився на 2-3 порядки, в той час як в контрольній групі він ще значно переважав критичний. На 5-6 добу в основній групі кількість мікроорганізмів на 1 г тканини була в 2 рази нижча критичного рівня, а в контрольній групі вона залишалась ще достатньо високою.

Рис. 1 Динаміка зміни кількості мікробних тіл в тканинах рани в процесі лікування у досліджуваній та контрольній групах хворих

Виходячи із сучасної уяви про патогенез І фази ранового процесу, препарати, що застосовуються в цьому періоді, повинні сприяти відторгненню некротичних мас, зменшенню набряку, відтоку ексудату, зв’язуванню токсинів, впливати на мікроорганізми. Цим вимогам найбільше відповідають сорбенти, серед яких вигідно відрізняється високодисперсний аморфний кремнезем –полісорб. Він володіє високою адсорбційною активністю до речовин білкового походження, в тому числі і до мікробних токсинів (300-800 мг/1г), вираженою гідрофільністю, його осмотична активність досягає 500%.

Проведені нами дослідження полісорбу показали, що він має високу адсорбційну активність стосовно мікроорганізмів, які знаходяться у водяному середовищі. При концентрації полісорбу 3,3 мг/мл у водяному середовищі,     яке містить 10 мікробних тіл у 1 мл, спостерігається адсорбція до 91% бакте- ріальних клітин. Підвищення концентрації до 13,2 мг/мл збільшує адсорбційний ефект практично до 100%. Порівняльний аналіз адсорбційної активності стосовно різноманітних видів мікроорганізмів показав відсутність істотних розходжень (Р>0,05). Відсутньою є й різниця між адсорбцією полісорбом музейних і клінічних штамів мікроорганізмів.

Виражена інтенсивність адсорбції мікроорганізмів полісорбом послужила підставою для вивчення його антимікробної дії. Дослідження антимікробної дії полісорбу на музейних і лікарняних штамах мікроорганізмів показало, що він не має прямої антимікробної дії. Проте, виходячи з отриманих даних варто сказати, що, зважаючи на високу резистентність до антибіотиків лікарняних штамів умовно-патогенних мікроорганізмів, винятково виражена адсорбційна активність полісорба дозволяє забезпечити елімінацію збудників із рани, незалежно від етіології гнійного вогнища.

Для місцевого лікування ран з наявністю великої кількості гною і некротичних мас нами запропоновані сорбційно-лізуючі композиції на основі високодисперсного неорганічного кремнезему –полісорбу. Це препарати багатонаправленої дії. Порівняльне дослідження ефективності застосування сорбційно-лізуючої композиції, проведене у 30 хворих з карбункулами різної локалізації, показало, що при її застосуванні у хвороих на 1,5-2 доби раніше нормалізується температура тіла, зникає больовий синдром, набряк оточуючих тканин, значно скорочуються строки очищення рани і появи грануляцій у порівнянні з традиційними засобами і ензимами.

Одним із найважливіших компонентів при комплексному лікуванні гнійно-некротичних процесів м’яких тканин є антибіотикотерапія. Ефективність антибіотика збільшується при підведенні його безпосередньо до вогнища ураження. Нами експериментально обґрунтована доцільність внутрішньоартеріального підведення антибіотиків до осередку запалення після включення їх в автологічні еритроцитарні тіні-носії. При цьому спостерігається значне накопичення лікарського препарату безпосередньо в запально змінених тканинах. Застосування даного методу антибіотикотерапії при комплексному лікуванні хворих на цукровий діабет з гнійно-некротичними процесами на стопі дозволило нам у більшості випадків після виконання “економних” оперативних втручань зберегти опорну функцію нижньої кінцівки. Даний метод профілактував ускладнення ранового процесу на стопі, що сприяло суттєвому скороченню термінів утворення грануляційної тканини і початку розвитку крайової епітелізації, а в кінцевому результаті дозволило значно зменшити час перебування даного контингенту хворих на лікарняному ліжку.

Вивчення показників неспецифічного захисту організму у хворих з гострими гнійними процесами м'яких тканин в залежності від тяжкості перебігу гнійно-запального процесу та впливу комплексного лікування виявило їх тісну залежність від ступеня важкості захворювання. Вони найбільш високі у хворих з легкою формою перебігу гнійно-запального процесу і практично не відрізняються від показників у здорових людей, тобто, не потребують імунокорекції. У хворих з середнім ступенем важкості захворювання ці показники знижуються, проте, так само, не потребують корекції, а у хворих з важким перебігом інфекційного процесу спостерігається їх різке зниження, яке вимагає імунокорекції.

Використання методів фотомодифікації (лазерного й ультрафіолетового опромінення) крові виявило позитивну дію на показники неспецифічного захисту організму. При порівнянні імуностимулюючої дії ультрафіолетового та червоного лазерного випромінювання істотної різниці не виявлено (Р>0,05).

Аналіз клінічного матеріалу показав, що у структурі гнійно-запальних уражень м’яких тканин 14,9% займають нагноєння післяопераційних ран. Найбільш часто розвиток гнійної інфекції в рані виникав у хворих, оперованих з приводу гострих запальних захворювань органів черевної порожнини.

Для виявлення основних причин розвитку післяопераційної ранової інфекції проведено аналіз 553 історій хвороби оперованих з приводу гострого апендициту і 103 історій хвороби повторно госпіталізованих у зв'язку з нагноєнням рубця після апендектомії. Проста форма апендициту була у 137 хворих, флегмонозна –у 366 і гангренозна –у 50.

Аналіз архівного матеріалу показав, що під час операції з приводу простого апендициту серозний ексудат був виявлений у 34 хворих. У 16 пацієнтів операція завершилася дренуванням черевної порожнини поліхлорвініловою трубкою через операційну рану. В цій групі хворих у 5 осіб (14,7%) рана гоїлася вторинним натягом. В тих випадках, коли черевну порожнину не дренували, нагноєння рани виникло в одному випадку (0,82%).

При флегмонозній формі апендициту прозорий серозний ексудат в черевній порожнині зустрічали у 68 пацієнтів. У 115 хворих він був каламутним з наявністю фібрину, а у 85 –носив гнійний характер з неприємним запахом. В 194 випадках виконано дренування черевної порожнини через операційну рану. Нагноєння рани виникло у 33 (17%) хворих, а серед тих, у кого черевна порожнина не дренувалася або дренажі виводили через окремий розріз, –у 3 (1,8%). Гангренозний апендицит завжди супроводжувався наявністю випоту гнійного характеру. У 9 хворих дренування черевної порожнини виконували через додаткові розрізи, а у 40 –через основну рану і додаткові розрізи. В першому випадку інфекція в рані розвинулася у 2 хворих, в другому –у 16.

З метою виявлення ролі ексудату черевної порожнини в розвитку післяопераційної ранової інфекції був проведений аналіз 258 мікробіологічних досліджень ексудату і 52 –ранового вмісту у хворих з нагноєнням рани після апендектомії. В 53,3% мікробіологічних досліджень ексудату черевної порожнини мікрофлора не виділена. При флегмонозному і особливо гангренозному апендициті мікрофлора ексудату в 20,9% представлена стафілококами, а в 23,2% –грамнегативними паличками, спроможними викликати нагноєння рани. У 52 хворих з нагноєнням рани після апендектомії виділено 27 штамів грамнегативних паличок і 18 штамів стафілококу.

Отримані результати мікробіологічних досліджень свідчать про те, що при простому та, у більшості випадків, флегмонозному апендициті ексудат має серозний характер, в якому практично мікрофлора висівається не завжди. В таких випадках, після осушування черевної порожнини, дренування не показане. При наявності каламутного і гнійного випоту після осушування черевної порожнини обов’язкове дренування через додаткові розрізи У противному разі інфікований ексудат по каналах для трубок потрапляє у рану і викликає в ній інфекційний процес. Розвиток інфекційного процесу в рані подовжує терміни перебування хворого в стаціонарі після апендектомії в середньому на 9 діб і викликає додаткові матеріальні витрати.

У розвитку ранової інфекції велике значення має ступінь активності запального процесу, наявність і характер випоту, спосіб дренування черевної порожнини. Природно, що при наявності інфікованого ексудату в черевній порожнині практично завжди має місце мікробне обсіменіння операційної рани.

Одним з джерел екзогенної мікробної контамінації операційної рани є шкіра рук хірурга та операційного поля. Існуючі методи обробки шкіри рук і операційного поля в недостатній мірі відповідають сучасним вимогам.

Для знезаражування шкіри рук медичного персоналу та обробки мікротравм створена антисептична плівкоутворююча композиція “Амосепт”. Суттєвим недоліком більшості антисептичних засобів, які використовуються для обробки шкіри, є їх подразнююча дія. Проведені нами за методикою Ю.Н.Верреева (1979) дослідження подразнюючої дії на шкіру амосепту в порівняні з первомуром свідчили про відсутність у нього подібного недоліку.

Клінічні випробування препарату “Амосепт” в якості засобу для знезаражування шкіри операційного поля з метою профілактики мікробної контамінації рани під час операції виконано у 118 хворих.

Для порівняння ефективності знезаражування шкіри операційного поля антисептиками мікробіологічні дослідження виконувалися до обробки її і після завершення операції. Як показали результати мікробіологічних досліджень, обсіменіння шкіри операційного поля до обробки антисептиком складала 927+21 КУО/мл. При цьому встановлено, що 60,2% мікроорганізмів, які населяють поверхню шкіри передньої черевної стінки являють потенційну загрозу розвитку інфекційного процесу в операційній рані. Бактеріальне обсіменіння шкіри, обробленої препаратами йоду, в момент завершення операції складала 205+12 КУО/мл, в той час як після обробки амосептом вона дорівнювала 167+13 КУО/мл. Одночасно досліджувався ступінь мікробної забрудненості операційної рани на момент завершення операції. При обробці операційного поля йодофорами вона дорівнювала 192+24 КУО/мл, а при застосуванні амосепту –+12 КУО/мл. Передопераційна обробка шкіри операційного поля йодофорами забезпечує стерильність шкіри до завершення операції в 82%, а амосептом –в 91,7% оперативних втручань. Післяопераційні ускладнення з боку рани після апендектомії з приводу катаральної і флегмонозної форми апендициту в контрольній групі виникли у 8,3% хворих, при обробці амосептом –у 3,8%.

Мікробіологічні дослідження показали, що наявність інфікованого ексудату в черевній порожнині збільшує частоту висівання мікроорганізмів з поверхні шкіри наприкінці операції на 10-12%, а з рани –до 100% незалежно від способу хірургічної антисептики шкіри операційного поля. В таких випадках виникає необхідність додаткового захисту рани від “забруднення” інфікованим ексудатом черевної порожнини.

Одним з методів зниження мікробного обсіменіння рани є промивання її розчинами антисептиків. З метою зниження кількості мікроорганізмів в рані нами запропоновано використання 3-3,5% розчинів натрію хлориду. В основі застосування слабко гіпертонічних розчинів лежить осмотичний ефект. При цьому посилений вихід лімфи у просвіт рани перешкоджає проникненню мікроорганізмів у тканини. Обґрунтуванням для використання сольового розчину в такій концентрації стали результати експериментальних досліджень. Встановлено, що введення в м'які тканини 0,9%, 2% і 3,5% розчину натрію хлориду клінічно не справляло на них подразнюючої дії. В той же час, при введенні 4%, 5% і 6% розчинів натрію хлориду утворювалися інфільтрати, а після 10% розчину виникав некроз м'яких тканин.

Експериментальні рани, засіяні мікробною суспензією, які перед ушиванням не оброблялися розчином натрію хлориду в 100% випадків нагноювалися. Обробка ран 0,9% розчином знижувала ризик нагноєння майже в два рази, а 2% розчином –в 5 разів. Найбільш ефективними для обробки засіяних мікроорганізмами ран були 3-3,2-3,5% розчини натрію хлориду.

Механізм дії 3% розчину натрію хлориду, за нашими даними, такий: осмотичний тиск плазми, інтерстіциальної рідини і лімфи приблизно дорівнює 780 кПа, а 3% розчину натрію хлориду –кПа. Ця значна різниця викликає так званий “осмотичний стрибок”. Посилений потік рідини з інтерстіциальних просторів у рану викликає додаткову фільтрацію і дифузію рідини із судинного русла в інтерстіций, а разом з нею макромолекул білків плазми. Макромолекулярні білки виходять із судин на периферію мікроциркуляторного блока й істотно змінюють колоідно-осмотичний тиск у цьому мікрорайоні, що забезпечує посилену мікросеквестрацію і переміщення рідини від центру до периферії в рану. Посилений вихід рідини із судинного русла в міжклітинні простори та у просвіт рани викликає механічне вимивання мікроорганізмів, зруйнованих клітин і продуктів метаболізму зі стінок рани. Одночасно в просвіт рани з потоком рідини виходять фактори гуморального захисту організму, які сприяють знешкодженню патогенного фактора і видаленню нежиттєздатних тканин.

Клінічна апробація 3% розчину натрію хлориду, виконана у 125 хворих на гострий апендицит, підтвердила наші сподівання. Так при катаральному апендициті всі рани зажили первинним натягом. З 53 хворих флегмонозним апендицитом у 25 мали місце явища місцевого перитоніту. В післяопераційному періоді рана нагноїлася лише у 3 (2,4%), в той час як в контрольній групі нагноєння рани спостерігалося у 9,8% хворих. При гангренозній формі апендициту в основній групі післяопераційна рана нагноїлась у 25% хворих проти 35% в контрольній.

Аналіз структури гнійно-запальних захворювань за 10 років показав, що із 758 абсцесів 387 (51%) утворились після ін’єкцій. Мікробіологічні обстеження вмісту абсцесів у 72,1% виявили мікрофлору, що свідчило про недотримання правил асептики і антисептики при виконанні ін’єкцій. Частіше всього джерелом інфекції є шкіра рук медичного персоналу і ін’єкційного поля. Застосування амосепту для антисептичної обробки шкіри ін’єкційного поля дозволило знизити кількість позитивних мікробіологічних обстежень шкіри до 6% проти 25% при обробці шкіри 70 етанолом.

Таким чином, в результаті проведених експериментальних та клінічних досліджень всебічно вивчені лікувальні властивості вітчизняного антисептика декаметоксину, вітчизняного сорбенту на основі кремнійнеорганічної сполуки та створених на їх основі нових лікарських засобів. Отримані результати дають нам підставу рекомендувати їх для широкого практичного застосування в профілактиці та лікуванні гнійно-запальних захворювань. Субопераційна обробка рани 3-3,5% розчинами натрію хлориду знижує її мікробну забрудненість при “умовно чистих” і “забруднених” операціях, зменшує ризик розвитку післяопераційної ранової інфекції. При важкому перебігу гнійно-септичних захворювань відбувається пригнічення неспецифічного захисту організму і потребує корекції. Застосування екстракорпорального ультрафіолетового і низькоінтенсивного лазерного опромінення сприяє нормалізації його показників.

ВИСНОВКИ

В дисертації приведені результати поглиблених лабораторних, експери- ментальних і клінічних досліджень та обґрунтування розробки нових методів профілактики післяопераційної ранової інфекції. Застосування нових, створених на основі антисептика декаметоксину і високодисперсного аморфного кремне- зему, лікарських засобів покращило результати оперативного лікування гнійно-запальних захворювань м'яких тканин.

  1.  Частота гнійно-запальних захворювань м’яких тканин залишається високою і не має тенденції до зниження. Хворі з гнійними процесами щорічно складають від 8,8% до 14% від загальної кількості хворих хірургічного стаціонару. В структурі хірургічної летальності у 40,1% померлих в хірургічному відділенні смерть в тій чи іншій мірі пов’язана з інфекцією. Основними збудниками гнійно-запальних процесів м’яких тканин залишаються стафілококи (61,3%), грамнегативні палички (18,9%) та їх асоціації (9,2%), які характеризуються високою стійкістю до антибіотиків.
  2.  В лікуванні гнійно-запальних захворювань головна роль належить хірургічній операції, яка потребує від хірурга високої кваліфікації. Некваліфіковано виконана первинна хірургічна обробка гнійного осередку, особливо в анатомічно складних ділянках, приводить до ускладненого перебігу запальних процесів і в 6,2% випадків потребує повторних оперативних втручань. Радикально виконана операція, адекватне дренування і раціональний підбір антибактеріальної терапії є запорукою успішного лікування гнійно-запальних захворювань.
  3.  Вітчизняний антисептик декаметоксин характеризується високою протимікробною активністю по відношенню до стафілококів, збудників анаеробної інфекції, грибів та інших мікроорганізмів і низькою по відношенню до сімейств Pseudomonas i Proteus внаслідок їх природної стійкості до катіонних детергентів. Введення до складу багатокомпонентних антисептиків на основі декаметоксину перекису водню посилює його протимікробну активність відносно Pseudomonas i Proteus у 16 разів внаслідок взаємопотенцюючої дії. Застосування декаметоксину для лікування гнійно-запальних осередків підвищує чутливість мікроорганізмів до антибіотиків.
  4.  Порівняльними дослідженнями встановлена висока ефективність застосування декаметоксину і препаратів на його основі для лікування гнійних ран в І фазі. Багатокомпонентний антисептик палісан, завдяки широті протимікробної дії, може застосовуватися для обробки і лікування гнійних осередків незалежно від виду збудника і скорочує термін очищення від гнійно-некротичних мас на 2,6 доби.
  5.  Високодисперсний кремнезем забезпечує адсорбцію мікроорганізмів із водяного середовища до 10/мл мікробних тіл при концентрації препарату 13,2 мкг/мл незалежно від виду і патогенності мікроорганізмів, проте прямою антисептичною активністю він не володіє. Розроблені нові лікарські композиції на основі високодисперсного кремнезему проявляють адсорбуючу, пролонговану некролітичну та антисептичну дію. Застосування цих препаратів скорочує термін очищення рани від некротичних тканин, зменшує ранову інтоксикацію організму і сприяє елімінації мікроорганізмів із рани.
  6.  Використання автологічних еритроцитарних тіней в якості транспортної системи для підведення антибіотика в осередок запалення забезпечує високу концентрацію препарату безпосередньо в рані, що сприяє скороченню термінів очищення рани на 3,7 доби, прискоренню початку крайової епітелізації та зменшує термін перебування хворого в стаціонарі.
  7.  Гнійно-септичні захворювання м’яких тканин знижують активність неспецифічної резистентності організму, яка при важких формах захворю- вання потребує додаткової корекції. Застосування ультрафіолетового і лазерного опромінення крові сприяє більш швидкій нормалізації показників неспецифічної резистентності організму і прискорює загоєння рани.
  8.  Плівкоутворююча композиція амосепт, створена на основі декаметоксину, має пролонговану антисептичну дію. Антисептична обробка шкіри операційного поля амосептом забезпечує її стерильність на протязі оперативного втручання у 92% хворих, в той час як при обробці препаратами йоду вона зберігається тільки у 80%. Застосування амосепту для хірургічної антисептики шкіри операційного поля при “чистих” і “умовно чистих” операціях зменшує кількість нагноєнь післяопераційних ран.
  9.  Виконання “забруднених” і “брудних” операцій завжди супроводжується мікробним забрудненням операційної рани. Обробка мікробно забруднених ран 3-3,5% розчинами натрію хлориду зменшує кількість мікроорганізмів в рані і післяопераційних інфекційних ускладнень.

ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Хірургічна обробка гнійного осередку повинна виконуватися, по можливості, по типу його радикального висічення в межах здорових тканин.

Висока протимікробна активність та широкий спектр дії декаметоксину і антисептичних препаратів на його основі, особливо палісану, дозволяють застосовувати їх для лікування гнійно-запальних осередків, незалежно від виду збудника.

Для лікування гнійних ран, що містять велику кількість некротичних тканин та густий гній, доцільно застосовувати комбіновані препарати “Лізосил” та “Лізетокс”, які мають некролітичну, протимікробну і високу сорбційну здатність.

Ендогенна інтоксикація, що зумовлена місцевим гнійно-запальним процесом, пригнічує активність неспецифічних факторів природного захисту організму. Розроблений метод визначення імунологічної реактивності організму (ІРО) дає можливість без особливих витрат і в короткий строк визначити загальний стан неспецифічного захисту організму і контролювати ефективність імунокорегуючих заходів.

Для профілактики і лікування гнійно-некротичних процесів найбільш оптимальним методом антибіотикопрофілактики і антибіотикотерапії є метод внутрішньоартеріального введення антибіотиків в еритроцитарних тінях-носіях.

Антисептичну обробку шкіри операційного поля амосептом виконують після її попередньої гігієнічної підготовки і змащування спиртом. На суху шкіру стерильною марлевою кулькою тонким шаром наносять амосепт і чекають 1,5-2 хв поки не утвориться суха плівка. Потім поле обкладають стерильною білизною і виконують операцію. Стерильність шкіри, обробленої амосептом, зберігається на протязі 2-4 годин.

Для зменшення мікробної контамінації операційної рани при виконанні “забруднених” операцій рану рекомендується обробити 3-3,5% розчином натрію хлориду і осушити. При необхідності рану можна обробити повторно.

список опублікованих праць за темою дисертації

  1.  Антисептики у профілактиці й лікуванні інфекцій. Антисептики в профилактике и лечении инфекций / Кол. Авторів; за ред. Г.К.Палія. –К.: Здоров’я, 1997. –с. (особистий внесок автора полягає в тому, що він приймав участь в написанні 3, 4, 6, 7, 8 і 9 глав)
  2.  Палий Г.К., Кравец В.П., Желиба М.Д. Лечение осложнённых форм панариция с применением декаметоксина // Клиническая хирургия. –. –№1. –С.56-58. (особистий внесок автора полягає у складанні пропису декаметоксинової мазі, наборі клінічного матеріалу та його статистичній обробці).
  3.  Фищенко А.Я., Ошовский И.Н., Желиба Н.Д. Тактика лечения больных с аппендикулярным инфильтратом // Клиническая хирургия. –. –№4. –С.41-43. (автор особисто виконував ендолімфатичне введення антибіотиків, збір клінічного матеріалу, його обробку)
  4.  Верещагин Ф.Ф., Желиба Н.Д. Наблюдение тяжелого гнойного осложнения после введения гидрокортизона // Клиническая хирургия. –. –№1. –С.54. (автор надавав консультативну допомогу, оформляв статтю до друку)
  5.  Сандер С.В., Бондарчук О.И., Желиба Н.Д. Критерии течения раневого процесса // Клінічна хірургія. ––№1. –С.14-16. (автор приймав участь у клінічній апробації методики, статистичній обробці отриманих результатів та у оформленні статті до друку)
  6.  Желіба М.Д. Лікування гострих гнійних процесів м'яких тканин у хворих на цукровий діабет // Клінічна хірургія. –. –№2-3. –С. 75.
  7.  Желіба Н.Д. Ультраструктурные изменения условнопатогенной микрофлоры при воздействии декаметоксина // Вісник морфології. –. –№2. –С. 87-88.
  8.  Желіба М.Д. Гострий апендицит: причини нагноєння операційної рани // Вісник Вінницького державного медичного університету. –. –№2. –С. 60.
  9.  Сандер С.В., Желіба М.Д., Бондарчук О.І., Козлов О.В. Динаміка захворю- ваності на гострий апендицит // Клінічна хірургія. –. –№2. –С. 11-12. (автор приймав участь в обробці архівного матеріалу, в інтерпретації отриманих результатів та в підготовці статті до друку)
  10.  Желіба М.Д. Застосування декаметоксину в лікуванні гнійних процесів м’яких тканин // Вісник Вінницького державного медичного університету. –. –№2. –С. 400-402.
  11.  Желіба М.Д. Високодисперсний кремнезем полісорб та його дія на мікро- організм // Вісник Вінницького державного медичного університету. –. –№1. –С. 228-230.
  12.  Желіба М.Д., Бурковський М.І. Порівняльна характеристика методів антибіотикотерапії гнійно-некротичних уражень діабетичної ступні // Вісник Вінницького державного медичного університету. –. –№2. –С. 352-353. (автором надавалась консультативна допомога при розробці методу антибіотикотерапії, автор приймав участь у обробці клінічного матеріалу та його інтерпретації)
  13.  Желіба М.Д. Клініко-морфологічна оцінка застосування лізосілу для лікування гнійних ран в І фазі ранового процесу // Вісник морфології. –. –№1. –С.80-81.
  14.  Бурковський М.І., Желіба М.Д. Експериментальне обґрунтування можливості внутрішньоартеріального введення лікарських речовин в еритроцитарних тінях-носіях // Вісник морфології. –. –№2. –С.218-219. (автор особисто розробив методику експериментального дослідження, виконав інтерпретацію результатів дослідження, приймав участь у оформленні статті)
  15.  Желіба М.Д. Вплив гнійної інфекції на неспецифічний захист організму та його корекція // Інфекційні хвороби. –. –№4. –С.39-40.
  16.  Желіба М.Д. Застосування амосепту для знезараження шкіри операційного поля // Буковинський медичний вісник. –. –Т.3, №2. –С.58-60.
  17.  Палій Г.К., Желіба М.Д., Ковальчук В.П., Палій В.Г. Лікування гнійних ран горостеном // Буковинський медичний вісник. –. –Т.4, №3. –С.128-129. (автором виконані клінічний розділ дослідження, статистична обробка отриманих результатів та оформлення статті до друку)
  18.  Палій Г.К., Желіба М.Д., Біктіміров В.В., Ковальчук В.П., Палій В.Г., Когет Т.О. Вплив антимікробної композиції “Палісан” на морфофункціональний стан внутрішніх органів // Вісник морфології. –. –№1. –С.64-65. (автор приймав участь у розробці препарату, виконував експериментальну частину дослідження, статистичну обробку результатів, оформляв статтю до друку)
  19.  Желіба М.Д., Палій Г.К., Шевня П.С., Макац Є.Ф. Лікування та профілактика абсцесів м’яких тканин // Вісник Вінницького державного медичного університету. –. –№1. –С.100-101. (автор розробив методику профілак- тики та лікування абсцесів м’яких тканин, приймав участь у зборі клінічного матеріалу, його статистичній обробці та у підготовці статті до друку)
  20.  Шевня П.С., Желіба М.Д., Бурковський М.І. Порівняльна характеристика ефективності передопераційного знезараження рук хірургів первомуром і лікарськими формами декаметоксину // Вісник Вінницького державного медичного університету. –. –№2. –С.380-381. (автором проведене дослідження подразнюючої дії досліджуваного препарату на шкіру)
  21.  Желіба М.Д., Палій В.Г., Бурковський М.І. Застосування антисептичної композиції “Палісан” в лікуванні гнійних ран // Вісник Вінницького державного медичного університету. –. –№1. –С. 115-116. (автор приймав участь у складанні пропису препарату, виконував збір клінічного матеріалу, його статистичну обробку та інтерпретацію отриманих результатів).
  22.  Бурковський М.І., Желіба М.Д., Вільцанюк О.О., Жученко О.П. Результати лікування ішемічно-гангренозної форми синдрому стопи діабетика // Шпитальна хірургія. –. –№3. –С.13-16. (автор надавав консультативну допомогу по розробці методики дослідження, приймав участь у зборі клінічного матеріалу та у оформленні статті до друку)
  23.  Палій Г.К., Желіба М.Д., Ковальчук В.П., Вовк І.М. Ефективність застосування катіонних детергентів для місцевого лікування гнійних ран // Вісник Вінницького державного медичного університету. –2001. - №2. –С.336-338. (автор виконав збір клінічного матеріалу, його обробку, інтерпретацію отриманих результатів, оформлення статті до друку)
  24.  А.с. 1082399, МКИ А 61 В 10/00; G 01 N 33/48 Способ определения иммунологической реактивности организма / Г.К.Палий, В.П.Непорада, Н.Д.Желиба (СССР) // №330241/28-13; Заявлено 17.06.81; Зарегистрировано 30.03.84. –Бюл.. –№ 12. (автор приймав участь у розробці методики та забезпечив дослідження клінічним матеріалом)
  25.  А.с. 1109168, МКИ А 61 К 33/14 Способ обработки операционной раны / И.А.Покидько, А.Я.Фищенко, Н.Д.Желиба, О.В.Смирнова (СССР) // №3309186/28-13; Заявлено 23.06.81.; Зарегистрировано 28.08.84. –Бюл.. –№31. (автор приймав участь в теоретичному обгрунтуванні способу, в експеримен- тальній та клінічній частині роботи).
  26.  А.с. 1310342, МКИ С 02 F 1/28 Способ удаления микроорганизмов из водной среды / Г.К.Палий, АА.Чуйко, П.К.Загниборода, В.М.Кульчиковский, А.А.Чеснокова, И.Г.Палий, Н.Б.Луцюк, Г.В.Терентьев, Н.Д.Желиба, В.И.Богомаз (СССР) // №3750891/28-26; Заявлено 060684; Зарегистрировано 15.05.87. –Бюл. –№18. (автор забезпечив дослідження клінічним матеріалом, приймав участь у статистичній обробці отриманих результатів)
  27.  А.с. 1666126, МКИ А 61 N 5/06 Световод-дренаж / А.Я.Фищенко, С.Д.Химич, В.П.Сливка, Н.Д.Желиба, А.А.Вильцанюк, Ю.Е.Выренков (СССР) // №4649251/14; Заявлено 26.12.88.; Зарегистрировано 30.07.91. –Бюл. №28. (автору належить ідея та технічна сторона виконання дослідженя)
  28.  Патент 20765 А Україна, МКІ А 61В 17/00 Спосіб лікування гнійно-запальних процесів / І.І.Геращенко, О.О.Вільцанюк,М.Д.Желіба, В.І.Півторак, О.О.Чуйко / 94013306; Заявлено 14.01.94; зреєстр. 07.10.97. (автор приймав участь у складанні пропису композиції, зборі клінічного матеріалу, обробці та інтерпре- тації отриманих результатів, оформлені заявки)
  29.  Патент 216817 А Україна,  МКІ А 61К 37/547,  А 61К 31/695  Ранозагоючий   засіб / І.І.Геращенко, О.О.Вільцанюк, М.Д.Желіба., С.В.Сандер, О.О.Чуйко / 95020955; Заявлено 28.02.95; Зареєстр. 20.01.98. (автор приймав участь у складанні пропису засобу, зборі клінічного матеріалу, його обробці, оформленні заявки)
  30.  Патент 34920 А Україна, МКІ G01N 33/50 Спосіб приготування еритроцитарних тіней у собак / М.І.Бурковський, М.Д.Желіба / 99074156; Заявлено 20.07.1999; Зареєстр. 15.03.2001. (автору належить ідея способу, теоретичне обґрунтування, проведення інтерпретації отриманих результатів)
  31.  Патент 41945 Україна, МКІ А61К 31/14, А61К 33/40, А61Р 31/00 Рішення про видачу патенту №96020789 Антимікробна композиція “Палісан” / Г.К.Палій, Т.О.Когет, В.Г.Палій, В.П.Бобрук, М.Д.Желіба, В.П.Ковальчук, І.М.Вовк, А.І.Годлевський, В.О.Шапринський // Заявлено 29.02.1996; Зареєстр. 15.10.2001. –Бюл. №9 (автор приймав участь в експериментальному дослідженні, зборі клінічного матеріалу, обробці та інтерпретації результатів).
  32.  Желиба Н.Д. Способ хирургического лечения абсцедирующей формы мастита путём дренирования и непрерывного орошениня // Лист медицинской информации (по материалам рацпредложений). Винницкий медицинский институт им. Н.И.Пирогова. –Винница, 1974. –С.8.
  33.  Желиба Н.Д. Особенности профилактики и лечения острых лактационных маститов // Актуальные вопросы практической медицины. –К.: Здоров’я, 1977. –С.99-100.
  34.  Желиба Н.Д., Жученко С.П., Анализ заболеваемости острым лактационным маститом по данным Винницкой узловой больницы // Тезисы IV итоговой научной конференции по использованию НИР в практике, посвящённой        110-летию со дня рождения В.И.Ленина. –Винница, 1980. –С.48.
  35.  Покидько И.А., Палий Г.К., Фищенко А.Я., Желиба Н.Д., Смирнова О.В. Способ предупреждения нагноения послеоперационной раны // Тезисы докладов XV съезда хирургов Украинской ССР. –Киев, 1984. –С.49-50.
  36.  Желиба Н.Д., Палий Г.К., Абарбарчук Э.Я., Маркац Е.Ф., Навроцкий В.А. Основные направления предупреждения хирургической бактериальной инфекции // Резюмате. ІV Национална конференция по бактериальни инфекции и имунология (с международно участие). –Варна, 1984. –С.152.
  37.  Фищенко А.Я., Желиба М.Д., Шевня П.С., Кокаркин А.Я. Сравнительная эффективность антисептических средств в лечении гнойно-воспалительных процессов // Тезисы докладов II Всесоюзной конференции “Раны и раневая инфекция”. –Москва, 1986. –С.40.
  38.  Желиба Н.Д., Ошовский И.Н., Шевня П.С., Жученко А.П. Сосудистые ангиопатии как осложнение сахарного диабета // Современные методы диагностики и лечения эндокринных заболеваний. –Винница, 1987. –С.19.
  39.  Чеснокова А.А., Желиба Н.Д. Профилактика внутрибольничных осложнений, вызванных условнопатогенными микроорганизмами // Проблемы эпидемиоло- гии, микробиологии и паразитологии. Тезисы докладов ІІ съезда гигиенистов и санитарных врачей, микробиологов паразитологов Молдавской ССР.           Часть 2-я. –Кишинёв, 1987. –С.236-237.
  40.  Фищенко А.Я., Желиба Н.Д., Ошовский И.Н., Колибаба С.С., Раковская Р.В., Покидько И.А., Жупанов А.А., Шанчук Н.И. Профилактика гнойно-воспалительных осложнений в хирургии // Материалы Всесоюзного семинара “Вопросы антибактериальной терапии инфекционных осложнений в неинфекционной клинике”. –Москва, 1987. –С.183-184.
  41.  Раковская Р.В., Желиба Н.Д. Распространение антибиотикоустойчивых вариантов стафилококков у больных гнойно-воспалительными заболеваниями // Материалы Всесоюзного семинара “Вопросы антибактериальной терапии инфекционных осложнений в неинфекционной клинике”. –Москва, 1987. –С.70.
  42.  Палий Г.К., Непорада В.П., Желиба Н.Д. Способ определения иммунологической реактивности организма // Тезисы первой научно-практической конференции “Изобретательство и рационализация на современном єтапе развития здравоохранения”. Часть I. –Киев, 1988. –С.14.
  43.  Фищенко А.Я., Сливка В.П., Желиба Н.Д., Вильцанюк А.А.. Химич С.Д. Световод для равномерного лазерного облучения стенок полостей и полых органов // Тезисы первой научно-практической конференции “Изобретательство и рационализация на современном єтапе развития здравоохранения”. Часть II. –Киев, 1988. –С.139.
  44.  .Фищенко А.Я., Желиба Н.Д. Комплексное лечение хирургического сепсиса // Тезисы докладов ІІ Всесоюзной конференции “Хирургический сепсис”. –Тула, 1989. –С150-151.
  45.  Палий Г.К., Желиба Н.Д., Макац Е.Ф., Ошовский И.Н. Применение декаметоксина для местного лечения ран // Материалы Всесоюзной конференции “Местное лечение ран”/ под ред. академика АМН СССР В.Д.Фёдорова. –Москва, 1991. –С.94-95.
  46.  Желиба Н.Д., Фищенко А.Я., Вильцанюк А.А., Ошовский И.Н, Шевня П.С., Химич С.Д. Профилактика и лечение гнойно-воспалительных осложнений в экстренной абдоминальной хирургии // Тезисы докладов Пленума проблемной комиссии “Инфекция в хирургии” и республиканского семинара по внедрению достижений науки в практику здравоохранения. –Витебск, 1992. –С.102-103.
  47.  Желиба Н.Д. Послеоперационная раневая инфекция и её профилактика // Тези доповідей: ХІ об’єднана наукова медико-технічна конференція (з міжнародною участю). Вінниця. –Київ, 1993. –С.36-38.
  48.  Геращенко И.И., Вильцанюк А.А., Желиба Н.Д., Пивторак В.И. Применение комбинации высокодисперсного кремнезёма с протеолитическими ферментами для лечения гнойных ран // Материалы І Української наукової конференції за участю країн СНД. –Вінниця, 1993. - С.221-222.
  49.  Желіба М.Д. Лікування довго незагоюваних ран // ВДМУ ім. М.І.Пирогова. Матеріали з наукових робіт співробітників. –Вінниця, 1994. –С.120-121.
  50.  Желиба Н.Д. Влияние декаметоксина на антибиотикоустойчивость стафилококков у больных гнойно-воспалительными заболеваниями // Матеріали ІІІ Республіканської учбово-методичної та наукової конференції завідуючих кафедрами загальної хірургії медвузів України. –Вінниця, 1994. –С.52.
  51.  Желіба М.Д. Лікування гнійних ран декаметоксином // Матеріали ІІІ Республіканської учбово-методичної та наукової конференції завідуючих кафедрами загальної хірургії медвузів України. –Вінниця, 1994. –С.53.
  52.  Желіба М.Д. Гнійні ускладнення операційної рани після апендектомії та їх запобігання // Тези доповідей Першого (ХVII) з’їзду хірургів України. –Львів: Світ. –. –С.389.
  53.  Желиба Н.Д. Влияние декаметоксина на микрофлору раны в процессе лечения // Матеріали симпозіуму “Синтез, експериментальне вивчення та клінічне застосування четвертичних амонієвих сполук”. –Чернівці, 1995. –С.25.
  54.  Желіба М.Д., Шевня П.С., Жученко О.П. Порівняльна оцінка ефективності знезараження шкіри рук хірурга та ін’єкційного поля антисептиками // Матеріали симпозіуму “Синтез, експериментальне вивчення та клінічне застосування четвертичних амонієвих сполук”. –Чернівці, 1995. –С.26.
  55.  Желиба Н.Д. Детоксицирующее и иммуностимулирующее действие ультразвукового и лазерного излучения у больных с гнойными процессами // Тезисы докладов научно-практической конференции хирургов Украины “Гнойно-септические осложнения в неотложной хирургии” –Харьков, 1995. –С.215-217.
  56.  Геращенко И.И., Вильцанюк А.А., Желиба Н.Д. Сандер С.В. Лечение гнойных ран препаратами на основе высокодисперсного кремнезёма // Тезисы докладов научно-практической конференции хирургов Украины “Гнойно-септические осложнения в неотложной хирургии” –Харьков, 1995. –С.251-253.
  57.  Желиба Н.Д., Шевня П.С., Палий В.Г., Ковальчук В.П., Вільцанюк А.А.,    Макац Е.Ф. Применение препаратов декаметоксина для профилактики и лечения постинъекционных осложнений // Тезисы докладов научно-практической конференции хирургов Украины “Гнойно-септические осложнения в неотложной хирургии” –Харьков, 1995. –С.370-371.
  58.  Желіба М.Д. Порівняльна характеристика місцевого лікування гнійно-запальних процесів м’яких тканин // Матеріали V республіканської учбово-методичної та наукової конференції завідуючих кафедрами загальної хірургії медвузів України. –Тернопіль, 1996. –С.70-72.
  59.  Желіба М.Д., Бондарчук О.І., Сандер С.В., Вільцанюк О.О. Програма контролю динаміки ранового процесу // Матеріали V республіканської учбово-методичної та наукової конференції завідуючих кафедрами загальної хірургії медвузів України. –Тернопіль, 1996. –С.72-73.
  60.  Желиба Н.Д. Применение многокомпонентных присыпок на основе кремнезёма для лечения гнойных ран // Матеріали VI конгресу патологів України. –Вінниця, 1998. –С.273-275.
  61.  Желіба М.Д. Комплексне лікування гнійно-запальних процесів // Збірник науко- вих робіт ІІ Конгресу хірургів України. –Київ; Донецьк: Клінічна хірургія. –. –С.30-31.
  62.  Желиба Н.Д., Ошовский И.Н., Барило С.И., Вайсман А.И. Применение тиенама при лечении больных с хирургической инфекцией // Збірник наукових робіт ІІ Конгресу хірургів України. –Київ; Донецьк: Клінічна хірургія. –. –С.31-32.
  63.  Желіба Н.Д. Местное лечение гнойных ран В І фазе раневого процесса // Матеріали VI Всеукраїнської конференції завкафедр загальної хірургії медичних ВУЗів України. –Вінниця, 1998. –С.114-115.
  64.  Желиба Н.Д., Бурковский Н.И. Комплексное лечение больных сахарным диабетом с поражением сосудов нижних конечностей // Матеріали VI Всеукраїнської конференції завкафедр загальної хірургії медичних ВУЗів України. –Вінниця, 1998. –С.115-116.
  65.  Желіба М.Д., Бурковський М.І. Спосіб антибіотикотерапії гнійно-некротичних уражень діабетичної ступні // Укрмедпатентінформ. –Інформаційний листок –Випуск 2 з проблеми “Хірургія”, №86-99.

АНОТАЦІЯ

Желіба М.Д. Профілактика та лікування післяопераційної ранової інфекції і гнійно-запальних захворювань м’яких тканин. –Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук за спеціальністю 14.01.03 –хірургія. Вінницький державний медичний університет ім. М.І.Пирогова МОЗ України, Київ, 2002 р.

Дисертаційну роботу присвячено питанням профілактики і лікування післяопераційної ранової інфекції та лікування гнійно-запальних процесів м’яких тканин. Мікробіологічні та клінічні дослідження показали високу протимікробну і лікувальну ефективність декаметоксину і препаратів на його основі. Виявлено взаємопотенцюючий ефект протимікробної дії декаметоксину і перекису водню. Висока адсорбційна здатність полісорбу відносно мікро- організмів дозволяє використовувати його в якості матриці для створення нових препаратів. Включення антибіотиків в еритроцитарні тіні значно покращує результати внутрішньоартеріальної антибіотикотерапії. Антисептич- на обробка шкіри операційного поля амосептом та застосування 3% розчину натрію хлориду для промивання операційної рани значно зменшують ризик розвитку нагноєння.

 Ключові слова: гнійно-запальні процеси, антисептичні лікарські засоби, внутрішньоартеріальна антибіотикотерапія, еритроцитарні тіні, профілактика, лікування.

АННОТАЦИЯ

Желиба Н.Д. Профилактика и лечение послеоперационной раневой инфекции и гнойно-воспалительных заболеваний мягких тканей. –Рукопись.

Диссертация на соискание учёной степени доктора медицинских наук по специальности 14.01.03 –хирургия. Винницкий государственный медицинский университет им. Н.И.Пирогова МОЗ Украины, Киев, 2002 г.

Диссертация посвящена проблемам разработки новых методов защиты операционной раны от микробного загрязнения во время операции и разработки новых антисептических препаратов на основе декаметоксина и высокодисперсного аморфного кремнезема для улучшения результатов оперативного лечения гнойно-воспалительных заболеваний мягких тканей. Она состоит из двух частей –экспериментальной, которая выполнена на 25 мышах, 123 крысах и 11 собаках в условиях вивария, и клинической. Клиническая часть включает 964 пациента, которым проводилось оперативное и медикаментозное лечение гнойно-воспалительных заболеваний в клинике общей хирургии на базе хирургических отделений Винницкой ГКБ №4. В роботе изложены результаты сравнительного изучения противомикробной активности катионных детергентов этония, хлоргексидина биглюконата и декаметоксина. Исследова- ния показали, что среди этих антисептиков декаметоксин обладает наиболее выраженной активностью в отношении стафилококков, возбудителей анаэробной инфекции, грибов рода Candida и низкой –к микроорганизмам родов Pseudomonas и Proteus. Показано, что декаметоксин и перекись водорода оказывают взаимопотенцирующее действие, в связи с чем активность к представителям родов Pseudomonas и Proteus возрастает в 8-16 раз. Выполнены экспериментальные и клинические исследования созданного антисептического препарата на основе декаметоксина, перекиси водорода и полиглюкина, которые показали, что он обладает низкой токсичностью и широким спектром противомикробного действия. Анализ результатов сравнительного изучения применения антисептиков для лечения гнойных очагов в первой фазе     раневого процесса у 934 больных подтверждает преимущество препаратов декаметоксина над другими.

Установлено, что высокодисперсный кремнезём полисорб обладает высокой сорбционной активностью в отношении микроорганизмов независимо от их видовой принадлежности, но лишён прямого антисептического действия. Разработанные сорбционно-литические смеси, в состав которых входят полисорб, этоний или декаметоксин и протеолитический фермент обладают сорбционной, лизирующей и антисептической активностью. При этом детергенты играют роль стабилизатора ферментов, входящих в состав прописи антисептика.

В работе экспериментально обоснована и клинически доказана высокая эффективность внутриартериального введения антибиотиков, заключенных в аутологические эритроцитарные тени-носители.

Установлено, что при гнойно-воспалительных заболеваниях происходит угнетение активности неспецифических факторов природной защиты организма. Степень угнетения неспецифической защиты находится в прямой зависимости от тяжести течения гнойного процесса. Применение эфферентных методов детоксикации и экстракорпорального ультрафиолетового или лазерного облучения крови оказывает детоксицирующее и иммунокорре- гирующее действие.

Разработанный метод антисептической обработки кожи операционного поля амосептом по своей эффективности значительно превосходит препараты йода. Эффективность амосепта подтверждается результатами микробиологи- ческих исследований и клинических наблюдений.

Выполненные экспериментальные исследования показали, что 3-3,5% растворы натрия хлорида имеют высокое осмотическое давление и обладают слабым раздражающим действием на ткани. Большая осмотическая разница между интерстициальной жидкостью и 3-3,5% растворами натрия хлорида обеспечивает положительный лимфолаваж в просвет раны, что препятствует адгезии микроорганизмов к тканям в ране и увеличивает приток в рану гуморальных факторов защиты организма. Результаты экспериментальных исследований подтверждены 125 клиническими наблюдениями.

 Ключевые слова: гнойно-воспалительные процессы, антисептические лекарственные средства, внутриартериальная атибиотикотерапия, эритроцитарные тени, профилактика, лечение.

SUMMARY

Zheliba M.D. Prophylactic and Treatment of after-operation wound infection and purulent-inflammative diseases of soft tissues.

The thesis is for obtaining a Scientific Degree of Doctor of Medical Science in the branch 14/01/03 –surgery. Vinnitsia State Pirogov Memorial Medical University of Health Protection of Ukraine, Kyiv, 2001.

The problem of this thesis is prophylactic and treatment of after-operation wound infection and treatment of purulent-inflammative process of soft tissues. Microbiological and clinical researches showed a high antimicrobal and medical effect of decometoxin and preparations on the basis of it. The interpotential effect of antimicrobal action of decametoxin and peroxide of hydrogen was discovered. A high absorptive ability of polysorb towards microorganisms be let’s the usage of it as a matrix for making for making new preparations. Including of antibiotics into blood shadows improves greatly the results of intro-arterial antibiotic therapy. Antiseptically processing of operation field’s skin by amosept and the usage of 3% solution of natrium chloride for washing the operation wound decreases greatly risk of suppuration developing.

Key word: purulent-inflammative processes, antiseptically medical remedies, intro-arterial antibiotic therapy, blood shadows, prophylactics (measures), treatment.

____________________________________________________________________

Підписано до друку 29.11.2001 р. Замовл. №29.

Формат 60х90 1/16 Ум. друк. арк. 0,8 Друк офсетний.

Тираж 100 примірників.

____________________________________________________________________

Вінниця. Друкарня ВДМУ ім. М.І.Пирогова, Пирогова, 56




1. Криворізький національний університет Кафедра філософії випереджаючої освіти та управління інноваційн.html
2. Япония в XIX веке
3. Острый панкреатит
4. Докажи что ты ~ жених Действующие лица- Свидетелницагаишник костюм-форма гаи жезл свисток фура
5. Исторические этапы возникновения прокурорского надзора в государственном механизме [2] 2
6. Реферат- Перспективы телескопии
7. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук.html
8. Восточный административный округ Кузьминк
9. Измерения играют важную роль в жизни человека
10. Введение Необходимым условием качественного обновления общества является умножение его интеллектуально
11. тема сочетающая посреднические банки и средства прямого доступа к источникам заемного капитала На учре.html
12. ТПМ 811141619 ИУК205060 Закон Кулона
13.  Рівень перспективності розвитку галузі СРП1 оцінюється на основі наступних основних показників та характ
14. Количественная оценка включает в себя- показатели объема запасов тур
15. Кроме того установлена обязанность защита клиентуры от причинения вреда здоровью и имуществу что имеет д
16. КОНТРОЛЬНАЯ РАБОТА по дисциплине- Организация нормирование и оплата труда на предприятии здравоох
17. Міст Тур. Вказати наслідки порушень
18. Средняя общеобразовательная школа 24 с УИОП РАССМОТРЕНО на заседан
19. Разработка производственной стратегии предприятия (На примере ГУП РМ
20. Кейнсианская, монетариская теория и теория рациональных ожиданий