Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

портами будуть тіякі мають вихід до морів та океанів

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Особливості природних умов нашої планети, наявність і ній великих морів та океанів, зумовила розвиток такої галузі транспорту як судноплавство. Це один з найдавніших видів транспорту, яким користуються вже кілька століть.
Умовами для розвитку морського судноплавства є наявність портів, відповідно головними країнами-портами будуть ті,які мають вихід до морів та океанів.

У другій половині XX ст.  розвитку морського транспорту сприяли формування дуже великого територіального розриву між районами виробництва та споживання, збільшення залежності більшості економічно розвинених країн від заморських поставок палива і сировини, а також від збуту своєї продукції. Зі свого боку і розвиток світового господарства в умовах НТР і глобалізації постійно і сильно впливає на морський транспорт. Це виражається у формуванні нових морських шляхів та освіті особливих їх згущень на деяких напрямках, в посиленні монополізації судноплавства, в загостренні боротьби за вантажі, яка доходить до «війни прапорів», в контейнеризації морського транспорту, у зміні форм організації перевезень.

Судноплавство - дуже важлива складова частина світової транспортної системи, без якої нормальне функціонування світового господарства було б неможливим.

Морський транспорт забезпечує 4/5 всієї міжнародної торгівлі. Морським транспортом перевозиться більша частина вантажів у всьому світі. Особливо стосується наливних вантажів, таких як сира нафта, нафтопродукти, скраплений газ та продукти хімічної промисловості наливом. Друге місце за обсягом перевезень морським транспортом займають контейнери. Судна-контейнеровози витіснили з ринку універсальні судна через те, що у стандартний 20 — або 40-футовий контейнер може бути поміщений будь-який вантаж від голок до автомобілів. Притому час обробки таких суден знижено у десятки разів, завдяки уніфікації транспортної системи всього світу щодо контейнерних перевезень. Чималу роль відіграє механізація та інформаційне забезпечення транспортних процесів.

Також до спеціалізованих суден, які призначені для перевезення одного або декількох видів вантажу, можна віднести судна-автомобілевози, рефрижераторні судна, скотовози, ваговози, навалочні (балкери), ліхтеровози, буксирні тощо.

Морські перевезення обслуговує морський торговельний флот, тоннаж (валова місткість) якого перевищує 600 млн т. Морські судна плавають під прапорами майже 160 країн, але приблизно 70% їх загального тоннажу припадає на країни «першої десятки».

Табл. 1.

Країни першої десятки за розмірами тоннажу торгового флоту (дані за 2007р):

Країна

Тоннаж

Країна

Тоннаж

Панама

Сінгапур

Ліберія

Мальта

Багамські острови

Китай

Греція

Кіпр

Маршалові острови

Великобританія

Наявність великого морського флоту у деяких країн, що розвиваються, особливо у Панами і Ліберії, пояснюється тим, що насправді під прапорами цих країн плавають судна США, Японії, Греції, Норвегії, ФРН, Великобританії, Італії та інших країн Заходу. Така «втеча» флоту пояснюється прагненням судновласників традиційних морських держав заощадити на податках, на заробітній платі моряків

Отже, фактично флот, який плаває під «зручними» (дешевими, підставними) прапорами, належить не тим країнам, що розвиваються, а розвиненим країнам Заходу, в першу чергу Греції, Норвегії, Німеччини, США, Японії. Насправді найбільшим тоннажем морських суден володіють США (понад 70 млн т) і Японія (50 млн т). Особливо потрібно відзначити також Грецію та Норвегію, судна яких традиційно виконують роль «морських візників».

Загальна кількість морських портів на всіх морях і океанах перевищує 2,2 тисячі. Але так званих світових портів, тобто портів-гігантів, що перевантажують щорічно більше 50 млн т вантажів, всього трохи більше 60. У тому числі 32 з них мають вантажообіг, що перевищує 100 млн т на рік; найбільші з цих портів показані в таблиці 2. Більше половини з них знаходяться в Китаї.

Табл. 2.

Назва порту

Країна

Вантажообіг (млн., т/рік)

Шанхай

Китай

537

Сінгапур

Сінгапур

448

Роттердам

Нідерланди

378

Нінбо

Китай

310

Гуанчжоу

Китай

303

Тяньцзинь

Китай

258

Сянган

Китай

238

Новий Орлеан

США

238

Циндоо

Китай

224

Пусан

Республіка Корея

218




1. тема и метод гражданского процессуального права
2. Задание 1 Работа со словарем
3. Анализ систем безопасности, использующих GSM каналы связи
4. крупнейший межотраслевой комплекс объединяющий несколько отраслей экономики направленных на производств.
5. Понятие ценной бумаги, векселя
6. Personality of Hamlet
7. Тема- Спорт Підтема- Олімпійські ігри
8. Основні риси перехідної економіки України
9. Одним из таких программных обеспечений является nsys
10. заимствуется собственно не стиль а отдельные языковые его средства хотя и имеющие окраску этого стиля.html
11. ЛАБОРАТОРНАЯ РАБОТА 2 Анализ особенности управления качеством продукции на основе системы ХАССП на приме
12. Модуль 1 Загальна патологія Змістовий модуль 1 Загальна нозологі
13. Корпоративне управління Сутність корпоративного управління
14. Чрезвычайные меры полиции безопасности
15. Беловежская пуща
16. Лабораторная работа 7 Исследование схем плавной регулировки усиления Цель работы-
17. Реферат- Финансы и Кредит (Шпаргалка МЭСИ)
18. тематичне моделювання та обчислювальні методи
19. М Рахунок 30За 200р
20. просьбы Письмаподтверждения Письманапоминания Письмаизвещения Письмаприглашения и т