Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

переживати щастя Необхідною складовою цього блаженного відчуття його формування є здоров~я індивіда та с

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Вітаю дорогий читач!

Я впевнений, що ви, як і кожна людина зокрема, бажаєте бути активною, життєрадісною, успішною особистістю, реалізовувати свої індивідуальні якості, таланти, вміння, жити сповна, бувши потрібною і яскравою ланкою суспільства - переживати щастя! Необхідною складовою цього блаженного відчуття, його формування є  здоров’я індивіда та суспільства загалом, як найбільшого багацтва націй.

Саме здоровий стан  організму забезпечує реалізацію нашого внутрішнього світу, продукування позитивних думок, гарних ідей і зрештою їх втілення в життя, тоді як наслідком хвороб є фізичні руйнування,стреси, дискомфорт, що віддаляють нас від гармонійного розвитку.

Людство - це мільярди чудових,різноманітних і  унікальних людей: веселих, серйозних, мудрих, загадкових, винахідливих, цілеспрямованих, творчих, людей всяких умінь і темпераменту. Іноді одне тільки спостереження за тим, як щиро забавляються діти, як проявляють емоції дорослі, моменти спільної праці та відпочинку, взаємодопомога і підтримка - здатні піднести настрій, наповнити життя. Мабуть за ці і багато інших чудових рис, Бог створив і полюбив нас над усіх. Життя прекрасна річ,а  ми його з вами частина та окраса. І сьогодні мені дуже прикро спостерігати за стрімким зниженням рівня здоров’я суспільства, розвитку тяжких захворювань серед немовлят, молоді та  дорослих, високим рівнем смертності, низькою народжуваністю і аморальною поведінкою. Причинами цих негативних явищ являється низький рівень знань і свідомості, щодо принципів здорового, гуманного життя та гармонійного розвитку. Ми заплутались - стаємо більш жорсткокі, егоїстичні, бездумні і пожинаємо свої плоди. Я вирішив написати коротенький екскурс до «країни здоров’я», розкрити основні принципи здорового функціонування нашого організму та гармонійного розвитку.  Я не люблю «мертвої теорії»,  і тому схоластики  ви тут не знайдете, в книзі наведені  практичні методи і принципи побудови здорового тіла та духу, а її незначний обсяг дозволить ознайомитись з ними протягом одного дня.

Здоров’я, згідно трактування ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров’я) це не тільки відсутність захворювань, але фізичне, духовне і соціальне благополуччя, тобто перебування людини в повній гармонії зі своїм тілом, собою та суспільством. Я цілком погоджуюсь з цим тлумаченням, бо саме ці аспекти і створюють відчуття щасливого буття. Якшо вам імпонує стан здоров’я  і ви хочете бути здоровими , то я  радісно поділюсь з вами на сторінках даної книги частиною свого внутрішнього світу направленого на вивчення і досягнення стану здоров’я, його збереження та зміцнення. Ваш організм неодмінно відкликнеться на цей чудовий поклик, йому не терпиться бути здоровим і очищеним, наділяти вас енергією і позитивом, а я буду щасливим, якщо допоможу комусь на цьому шляху.

Усе геніальне – просте! Не вийнятком тут виступає наше здоровя.

 Нам даний унікальний і досконалий організм, у своєму арсеналі він має всі необхідні інструменти  для підтримання здорового функціонування та самолікування.  Вчені довели, що всі клітини нашого тіла за сприятливих умов  здатні оновлюватись цілком за одинадцять місяців. Тобто в якому б жахливому стані ми  не перебували в даний момент, за рішучого бажання і здорового способу життя, уже за рік можна привести свій організм в чудову форму, відчути по-новому своє тіло і насолоджуватись гарним самопочуттям та  енергією.  Перед  нами постануть нові можливості, ми зможемо  ефективніше використовувати світлову добу і найголовніше позбавимось  тягару не здорового тіла!

Що ж потрібно для здорового функціонування нашого організму і які сприятливі умови для нього є?  Я виділяю три основні фактори, які впливають на формування здорового тіла та духу:

  1.  Рухова активність;
  2.  Харчування;
  3.  Діяльність мозку.

Рух – ознака всього живого!

Рух являється основною складовою відмінністю живої природи від неживої: атоми, молекули, клітини і міжклітинний обмін, процеси росту і розвитку, життєдіяльність організму, все це здійснюється в неперервному русі.

Рух є найбільш природнім процесом, новонароджене дитя ще не спроможне мислити, відразу починає виконувати рухи. Надмірна активність в дитячому віці супроводжується природними потребами, покликом організму. Тваринний світ левову частку свого життя перебувають в русі, бувши активними і неймовірно сильними і тільки дорослішаючи ми-люди  чомусь шукаємо різні шляхи зменшення наших фізичних зусиль.  Прогрес направлений на забезпечення комфорту, він зменшує нашу участь в задоволені потреб і це звичайно добре, проте сучасний світ робить людей лінивими, його виховання і де в розріз зі здоровими принципами, тому слід користуватися благами цивілізації, однак не забувати про фізичне виховання, яке надає нашому тілу тонусу і енергії для здорового, активного життя.

ХХІ  століття – час нечуваного стрімкого розвитку технологій, прогресу в науковій і медичній сферах, перед людьми відкриті всі блага для задоволення потреб. І тепер задумайтесь на мить, чому сьогодні ми спостерігаємо зниження тривалості життя, рівня здоров’я, появу різних захворювань, зокрема у молодому віці, високий процент смертності серед новонароджених, низька продуктивність і депопуляція. Жахлива реальність, яка на перший погляд не притаманна  прогресу, а навпаки. Однак створюючи свій світ людина дедалі віддаляється від природи, її законів, знищуючи себе і довкілля.

Давайте у пошуках істини звернемось до не далекого минулого-історії, яка дає багато відповідей для майбутнього. ХХ  століття, часи революцій і війн, люди жили в бідності, голоді, без відомих в наш час благ, однак розглядаючи їх рівень здоров’я і тривалість життя того часу, зокрема  наших дідів і бабусь - виникає парадокс  тому, що жили в той тяжкий період  на 10-15 років довше в порівнянні із сьогоденням, а головне люди вдвічі довше жили без захворювань, недуги  з’являлись у них уже в похилому віці. Як таке може бути, наш мозок відразу ж не бачить в цьому зв’язку, але все насправді дуже просто - в тих умовах люди  багато працювали і їли здорову їжу в невеликих кількостях, не було переїдання. Таким чином серце було треноване, кровоносна система була чистою, судини еластичними і кров без перешкод розносилась і живила кожну клітину тіла, треновані мязи брали на себе навантаження, організм мав ресурси на очищення і відновлення.  Яскравим прикладом позитивного впливу високої рухової активності, фізичних навантажень на здоров‘я є афроамериканці - раса, яка в минулому перебувала в тяжкій рабській праці і яка зробила їх сильними, стійкими, з високим рівнем здоров’я, яке генетично наглядне сьогодні.

Рух в нашому житті відбувається в найрізноманітніших формах:  ходьба, біг, робота по дому, всякого роду фізична праця, спорт. Рух активовує, пробуджує наш організм, налаштовує його на злагоджену роботу, тренує і зміцнює, сприяє як фізичному, так і духовному здоров’ю.

Мабуть кожний з нас відчував легкість після виконаної пробіжки, розминки, коли тіло розігрівається, насичується киснем, мозок розряджається і з’являється відчуття  бадьорості і припливу сил, я називаю це природним еліксиром молодості. Насправді фізична рухова активність, вправи, праця, заняття спортом є універсальним засобом формування і збереження здоров’я і також є природними ліками. Під час заняття фізичними вправами, під час прогулянок, бігу, наш організм отримує внутрішній ефект масажу, який ми всі так полюбляємо. Найбільша частка захворювань викликані погіршенням циркуляції крові , кисневим голодуванням і психологічним напруженням, стресами, які руйнують наш організм.  Універсальність дії фізичних вправ полягає в попередженні всіх цих негативних  факторів. Регулярний і достатній рівень рухової активності тренує серце як найсильніший м’яз, забезпечує еластичність і чистоту серцево-судинної системи, відволікає нас від розумової напруги, дарує гарне самопочуття, а відповідно і настрій, наш мозок продукує гарні думки, зберігаються нерви, зростає нервова сила, здатність долання труднощів і стресів, всякий негативний вплив на наш організм значно нівелюється.  Тому, коли ви втомлені від напруженого дня, у вас проблеми, стрес, відкладіть усе і прогуляйтесь на свіжому повітрі, глибоко дихаючи, поробіть фізичні вправи, розвійтесь, ваш організм наповниться киснем, мозок розрядиться, нерви заспокояться і ви прийдете до логічного вирішення проблем, а найголовніше збережете здоров’я. Рух прекрасний тим, що він немає меж, ви можете придумати власні рухи, вправи, які вам до вподоби, підключати творчість, виконувати їх під музику, все обмежує тільки наша фантазія.

Епідемії вірусних захворювань припадають на осінньо-зимовий період, коли рухова активність людей у наших краях через погодні умови знижується, організм втрачає опірність, слабне імунітет. Паралізовані люди, які втратили здатність до відчуття і виконання рухів, одужують тоді, коли не здаються і виконують вправи, спочатку з допомогою інших, щодня розширюючи коло вправ, збільшуючи тривалість виконання - повертаються до повноцінного життя.

Філософія занять фізичною культурою та спортом повинні нести  оздоровчу мету, щоб люди знали і розуміли, що фізичні вправи є носіями здоров’я і стали нашими супутниками життя , забезпечуючи його повноцінне, здорове функціонування впродовж всього життя, а не тільки молодості.   

Найкраще для забезпечення належного рівня фізичної підготовки і здоров’я, обрати з різноманіття видів спорту, спортивних ігор і вправ, які вам до вподоби та поєднувати приємне з корисним впродовж  життя. Спорт дисциплінує, виховує вольові якості, вчить докладати зусиль і досягати мети, а не бути багатослівними, дозволяє сповна використовувати закладені в нас фізичні, розумові і духовні дари! Бездіяльність ж приводить до загальної атрофії як м’язів, так  і людини вцілому, доки людина працює, доки вона займається своєю справою – вона живе! Люди, які не мають змоги, часу чи бажання займатись спортом, на допомогу їм у підтриманні здоров’я і бадьорості протягом  життя прийде зарядка із загальновідомих нам фізичних  вправ,  для розминки нашого тіла, забезпечення якісної циркуляції крові. Ранкова кількох хвилинна зарядка пробудить ваш організм і він подарує вам заряд енергії для подальшого дня. Якщо у вас малорухома, сидяча робота, не полінуйтесь і проведіть повторно після кількох годин роботи коротеньку розминочку, важливим є періодичність рухів протягом дня, для забезпечення належної циркуляції крові, уникнення застійних процесів в організмі. Крім гарного самопочуття і розумова діяльність значно підвищиться. Я впевнений, що одна тільки щоденна зарядка продовжить і підвищить якість вашого здоров’я, дозволить вам сповна використовувати світлову добу, ви економите безліч часу, що іде на настроювання на роботу, лінивість, на боротьбу з  важкістю та втомою.

Мені подобається як у високорозвинених країнах  люди різного віку і статусу мавши більший рівень обізнаності у питаннях власного здоров’я, прислухаючись до потреб організму, самостійно виконують ранкові пробіжки, фізичні вправи і в «бойовій  готовності» розпочинають свій день. Статистика тривалості і якості їхнього життя та рівня здоровя свідчить сама за себе. Нам потрібно руйнувати стереотипи важкості і великих затрат часу для заняття спортом, фізичною культурою. Пів години на день потрачених напряму для власного здоров’я і гарного самопочуття,  принесуть вам в десятеро більше ефективно використаного часу. Фізично здоровий організм здатний відновлюватись практично вдвічі швидше, 5-7 годинний сон забезпечує йому енергію для нового дня, ви прокидаєтесь раніше, помічаєте красу світанків, до робочого дня у вас залишається ще декілька годин без метушні, мозок свіжий і продуктивний, ранкова зарядка повністю пробуджує ваш організм, ви маєте час для себе і своїх інтересів, усе встигаєте, вас наповняє відчуття благодаті, безпеки і мозок продукує позитивні думки. Все дуже просто, коли ви турбуєтесь про свій організм, він турбується про вас. Якщо підрахувати, то за 50 років життя, людина, яка  близько години часу на добу витрачає для власного фізичного виховання, використовує за ці роки на 54750 годин більше часу, тобто близько шести років ми виграємо самі у себе за рахунок кращого стану здоров’я і це тільки поверхневі підрахунки, оскільки перевагою тут буде і значно краща якість прожитих років, ви зможете направити цей час, який ми самі у себе відбираємо,  ведучи не здоровий, безладний спосіб життя на головне  - наші сім’ї, близьких, наші вподобання. Ми житимемо сповна і нам не потрібно буде вдаватись до всякого роду антидепресантів, шкідливих звичок, які дають той самий швидкий, тільки  штучний і короткочасний  ефект бадьорості з подальшим руйнуванням і надмірним виснаженням нашого організму. Фізичні тренування зміцнюють організм і він економніше використовує свої ресурси. Так у тренованої людини різко збільшується життєва ємність легень, частота дихання і скорочення серця зменшується, судини підтримуються в чистоті і тонусі, а отже робота організму значно економніша і він може більше років ефективно працювати.  

Наші м’язи беруть участь в циркуляції крові, отримуючи і віддаючи кров, забезпечуючи таким чином належне її циркулювання. Слабкі, атрофовані м’язи  отримуючи кров не здатні повністю віддати її, частково затримуючи, акумулюючи, як наслідок виникає не достатня циркуляція і подальші порушеня роботи організму. Рух – це те, що характеризує життя в нашому тілі і дозволяє нам проявляти себе, і мені дивно стає дивлячись як сьогодні всі стараються уникати рухової активності, низький рівень якої веде до зниження працездатності всіх систем організму і розвитку захворювань. Займайтесь  власним фізичним вихованням, з усвідомленням того, що кожний виконаний рух покращує ваше здоров’я. Займайтесь з розумом, не забувайте  про основу – якісну розминку, яка розігріє ваші м’язи і підготує серце до навантажень. Розпочинайте розминку з верхньої частини тіла до нижньої, від легких вправ  до важких. Не переоцінюйте свої можливості, займайтесь на якість, а не на кількість, слідуючи техніці виконання. Надійний фундамент є основою, тому не поспішайте, поступово готуйте свої мязи до великих навантажень. Існують хибні  стереотипи щодо шкідливості окремих видів спорту, зокрема важкої атлетики, занять з великими навантаженнями.  Шкідливим може бути все за необачного застосування, а розумний підхід - здатний зробити з вас надзвичайно міцних, здорових людей.

Рух є природний наркотик , тільки з оздоровчим ефектом і що саме найкраще, де б ви не були і в яких обставинах  не перебували, завжди можна абсолютно без затрат, підтримувати своє здоров’я і гарне самопочуття, як говорить мій друг: «В якій б халепі ти не був у житті, в тебе можуть забрати все, але ти завжди зможеш впасти і віджатись».

Я зокрема надаю перевагу тренуванням з вагою, це може бути вага мого тіла, займаючись на перекладені, бруссях, виконуючи різноманітні вправи в упорі лежачи, стійці на руках, тощо. А також тренування із застосуванням штанг і гантелей. Поясню в чому їх особливість і моя прихильність до них. При таких тренуваннях ми, наче заганяємо, заштовхуємо, насичуємо кожну клітинку нашого тіла кров’ю, а циркуляція крові це обмін поживними речовинами, це виведення шкідливих речовин, це тренування дихальної системи, серця, судин, що живлять всі часточки тіла і відповідно забезпечується тонус всьому організму. Після якісного тренування мене наповняє відчуття надзвичайної легкості, невагомості, бадьорості і ейфорії,  їх можна прирівняти до відчуттів, які отримує наркоман,  і які в подальшому ваблять його, спонукаючи до наступної дози. Приблизно теж відчуваю і я, тому заняття з додатковою вагою чи вагою власного тіла я відношу до занять з наркотичним характером. Ще зі шкільних років, коли я вперше почав відвідувати тренажерний зал і переживши це відчуття, цей ефект справжього тренування, то він залишив слід у моєму житті і триває надалі. В ті часи я ще був зовсім не свідомою, «зеленою шпаною» і займаючись переслідував одну мету – накачатись, стати великим. Ідучи до цієї мети, прагнучи швидких результатів, а в житті толку з поспіху немає ніколи.  Відповідно мені набридало і я систематично полишав тренування, але що цікаво, коли  проходив час без тренувань,  місяць-другий, то мій мозок починав посилати імпульси, бажання, я просто починав скучати за тим процесом і  відчуттями, які мені дарували тренування. І так  я мабуть вже більше десятка разів залишав і повертався до тренувань.  І проходячи цей шлях, зростаючи, стаючи свідомішим, переосмислюючи цінності я не полишив тренувань, але вони вивели мене на новий рівень. Сьогодні ціль моїх тренувань єдина – здоров’я, я почав вивчати організм, роки тренувань дали мені певний багаж досвіду і відчуття роботи організму, його потреб.  Щодня я дізнаюсь все більше про велич, складність структури, неймовірну організацію роботи  нашого організму, розробляю тренування, дозую їх, вдосконалюю,  урізноманітнюю, експерементую.  Тепер усвідомлення того, що з кожним рухом, з кожною виконаною вправою я окрім краси і сили отримую оздоровчий ефект, зміцнюю увесь організм, розширяю власні розумові, творчі, психологічні якості в поєднанні з тим задоволенням під час і після тренування, то  зараз я просто кайфую тренуючись і гадки покинути заняття у мене вже не виникає. Такого наркотичного ефекту в інших видах спорту я не зустрічав, але кожному - своє і тому радо можу заявити, що не шкідливі,  але навпаки - цілющі наркотики є, і ними являється свідоме заняття спортом, коли ви переслідуєте оздоровчу мету, концентруєтесь на тренуванні і відчуттях, які воно приносить.

У школі я був звичайним балаболом-трійочником, якому з трудом натягували 4 і ні батьки, ні вчителі на мене розраховувати не могли. Та систематичні заняття спортом, поступове їх вдосконалення, усвідомлення,  значно покращили мої розумові здібності і вже після школи я на подив собі ставав відмінним студентом. Результати тренувань вимагають зусиль і регулярності, ти усвідомлюєш, що в житті все дається працею, виникає цінність, повага, командний дух  і це на підсвідомому рівіні виховує та дисциплінує. Як говорили ще стародавні греки: «В здоровому тілі – здоровий дух», і я бачу в собі доказ цих слів. Зміцнюючи з кожним тренуванням  своє тіло я на підсвідомому рівні зміцнював свій дух. Мене все більше починало цікавити житя, навчання, сенс буття, я читав Біблію, знаходив відображення Слова Божого у житті, ставав на стежку гармонійного розвитку . Сьогодні я вже розумію, що межі індивідуального розвитку ставимо ми самі і фізичне виховання дозволяє їх розширити, зробити вас не тільки міцнішими, витривалішими  і здоровими, але і розумнішими, цікавими, ефективніше використовувати мозок, зміцнити нерви, пізнавати себе і все довкола. Я навчився радіти простим речам, помічати велич і красу природи, в мене практично завжди чудове самопочуття і надлишок енергії, моє тіло значно швидше відновлюється, а мозок продукує позитивні бажання, думки, наповняє ідеями. Мої одногрупники думали, що я заучка, а багато тих, хто знайомий з моєю фізичною діяльністю думають, що я тільки спортом  живу і це ще один плюс фізичного виховання – ефективної  діяльністі всього організму. Тому, що насправді здоровий фізичний стан дозволяє мені краще засвоювати матеріал, в середньому пів години-годину  на день навчання і годину занять фізичного виховання дали успішний результат і створили  для інших хибний стереотип заучки і качка. Ці дві години на день ніщо у порівнянні із тим, скільки кожний з нас просто марнує часу в нікуда, лінуючись, борючись з втомою, важкістю не зовсім здорового організму. Фізичний розвиток є засобом економії часу, збільшення продуктивності як фізичної, так і розумової праці і є складовою гармонійного розвитку. Періодичні тренування на одинці в спортзалі чи на спортивній площадці є чудовим засобом самовиховання, розігрітий і насичений кров’ю організм, сконцентрованість, дозволяє збиратись з думками, аналізувати і багато зрозуміти в житті, часто під час таких тренувань я приходжу до логічних рішень, виникають ідеї, самодисципліна, загартовується тіло, дух і розум, тому я раджу іноді проводити тренування саме на самоті, коли ніщо і ніхто не відволікає.

 Фізичне виховання з покон віків було призначене для виховання впершу чергу всесторонньо розвинутої, високодуховної, мудрої, дисциплінованої, порядної, чесної особистості. Ось визначення найвищого  спортивного руху – олімпізму: філософія життя, що об’єднує в єдине, збалансоване ціле якості тіла і духу, концепція виховання гармонійно розвиненої людини засобами спорту, поширеня гуманістичних ідей в житті суспільства, розвиток співробітництва, взаєморозуміння і взаємодопомоги. Сучасне суспільство дедалі відходить від ідеалів гармонійного розитку, молодь не знайома з істинним обличчям фізичного виховання, люди вдаються до болісних і дорогих процедур  лікування та забувають про приємний і безкоштовний спосіб оздоровлення засобами спорту. І усвідомлюючи цей комплексний вплив, мені жалко спостерігати на те жалюгідне видовище, в яке  перетворили сьогодні спорт – ніякої моралі, гонка за результатами і та в супереч здоров’ю та здоровому глузду, обман, допінги, не спортивна поведінка . Звісно в таких умовах інтерес до спорту, фізичного виховання у людей пропадає, мало хто усвідомлює філософію, засоби і їхню роль. Та часи міняються і в даний час розвинуті країни повертаються до здорових принципів життя. Я надіюсь ви теж  усвідомите істинну філософію спорту та скористаєтесь його засобами  для власного здорового, гармонійного життя.

 Сьогодні, в час екологічних лих і катастроф, неякісних  продуктів харчування, забрудненого повітря, роль фізичного виховання дедалі зростає, саме тільки  треноване тіло може компенсувати цей негативний вплив. Ви повинні усвідомити,що все наше тіло являє собою м’яз, який чудово піддається тренуванню засобами руху і розуму,  зміцненню і вдосконаленню. Ніхто, окрім нас самих не подбає про наше здоров’я, людину  можна тільки направити на вірний шлях, але рухатись по ньому належить їй самій, і по великому рахунку все в наших руках.

Я не закликаю нікого поринати у великий спорт, в кожного свої вподобання, але якщо ви хочете бути здоровими, вам не подобаються лікувальні заклади, знайте, що без належної рухової активності організм довго не може повноцінно функціонувати, робіть зарядки щодня, бігайте, насолоджуючись довкіллям, робіть прогулянки після робочого дня, глибоко дихайте, плавайте, займайтесь руховими іграми, видами спорту, які до вподоби і ваш організм подбає про ваше чудове самопочуття, ви зможете ефективніше використовувати ресурси даного нам Богом унікального організму, межі яких встановлюємо ми самі!

Брат моєї бабусі у віці шістдесяти років як і більшість людей його віку погано себе почував, його мучили болі, корчі в ногах не давали спокою. Проживаючи в селі, поруч з лісовими масивами, він розпочав активно гуляти на природі, спостерігати за її життям, дихати свіжим повітрям. В лісі він готував дрова і підручні матеріали для дому, з кожним днем йому все більше подобалось  знаходитись там. Невдовзі під оздоровчим подихом природи він залишив  тютюнопаління і так полюбив ходити в ліс, що це стало його щоденним заняттям. Сьогодні йому  67 і він говорить, що таким легким і сповненим сил ще в житті не був.  Тривала ходьба по пересічній місцевості, фізична праця, свіже повітря, очистили його організм і звільнили від болі і корчів. Інколи  в потребах по господарству він приносить з лісу шестиметрові  лати, його силі дивується молодь, а сам він низького зросту і  вагою менше 50 кг.

Рухова активність, фізичне виховання, всяка форма руху в необхідній кількості здатні підтримувати здорове функціонування нашого організму, компенсувати вплив негативних факторів. Я впевнений, що із усього арсеналу рухів, які виконує наше тіло, починаючи від ходьби на свіжому повітрі, бігу, ігор, видів спорту, танців, фізичних вправ, трудової діяльності, для кожної людини знайдеться заняття по душі, яким ви займатиметесь із задоволенням. Це і є мета спорту – поєднання задоволення і оздоровлення. Тож зробіть свій вибір і впродовж життя ідіть з ним, наче другом -  пліч- о-пліч.  Так, саме другом, оскільки заняття на свіжому повітрі в час великої напруги, труднощів,  якнайкраще знімають втому, очищають розум, внаслідок чого ви знаходите логічне вирішення ваших проблем. Це не займе у вас багато часу, пів години-годину на день цілком достатньо, щоб підтримувати належний фізичний стан. Здоров’я дозволить вам сповна використовувати свої розумові здібності, ефективніше навчатись, працювати на роботі ,  виконувати роботу по дому, ладити з людьми, залишатись життєрадісною, люблячою, творчою особистістю, втілювати свій внутрішній світ в реальність,  жити на всі 100%!

Фізичні вправи можуть замінити ліки , але жодні ліки не можуть замінити фізичні вправи!

Здоровий хребет.

Наш хребет - фундамент, основа  опорно-рухового апарату, він є  каркасом  для нашого скелету, м’язів , внутрішніх органів та спинного мозку з його мережею  нервів, які забезпечують функціонування організму. Від стану нашого хребта напряму залежить наше здоров’я і самопочуття. Його деформації, кривизна, відхилення від норми призводять до зміщення положень внутрішніх органів, защемлення нервів, які ними управляють, захворюваності організму. Впродовж життя хребет витримує колосальні навантаження утримуючи наше тіло у правильному положенні і сьогодні частка людей зі здоровим хребтом дуже низька. Цьому сприяє те, що у період формування скелету діти отримують освіту в школах і проводять  багато часу сидячи за партами  у неправильному положенні, яке призводить до викривлення хребта. Тому дуже важливо змалку дітей привчити до правильної осанки, виробити в них цю звичку, бо інакше вони будуть сидіти як їм подобається, і як правило це далеко не ідеальне положення тіла. Як не скептично  звучить, але в плані здоровя наша сучасна українська система освіти і проведення занять призводить до того, що у школах діти заробляють сколіоз, а у вищих навчальних закладах стреси. Однак окрім нас самих ніхто не зможе подбати про наше здоровя і догляд за хребтом насправді надзвичайно легкий і простий. Перш за все слід дотримуватись правильної постави, ваше тіло має бути максимально випрямлене, в день тягніться до сонця, а вечором  до зірок. Сидіти прямо опершись на спинку крісла,  а положення обох рук повинне бути однакове, щоб виключити викривлення однієї зі сторін. Періодично, під час навчання, праці,  робіть коротеньку хвилинну розрядку для хребта у вигляді: потягнутися руками догори, нахилів  тулуба в бік, вперед-назад, потягнутись до носочків,  знову догори, за можливості – висіння на перекладині. Дуже корисна вправа в положенні стоячи нахиліть тулуб  вперед, руками обпершись об опору вистою близько 1м.  (стіл, перекладину), ноги прямі  і прогинаємо спину  донизу. Або ж робити цю вправу на підлозі – сід на п’ятках з нахилом, тобто в упорі на колінах, сидячи на п’ятках, руки витягнуті максимально вперед , долоні на підлозі і так само прогинаємо спину донизу, подібно як це роблять коти, і ви відчуєте, як ваші хребці стають у потрібне місце, хребет розтягується та розслабляється.  Ще дуже корисно прийняти упор лежачи і кілька секунд, хто скільки може пробути так, всі м’язи спини симетрично напружуються і зміцнюються. Ці прості вправи, які займуть у вас не більше кількох хвилин часу, розвантажать ваш хребет і  забезпечать йому розтяг і пружність,міжхребцеві диски будуть в тонусі, а нерви захищені

Зняти навантаження з  хребта і зміцнити його, особливо для тих людей у кого він хворий  допоможуть мязи спини, які за належного розвитку допоможуть  утримування хребет  у правильному положенні  і візьмуть на себе значну частку навантажень. Ось чому я вважаю фізичне виховання універсальними ліками, адже вони здатні зміцнити організм загалом.

Загально-розвиваючі вправи, ходьба, біг, різні види спорту, віджимання, підтягування,  фізична праця, всі  вони розвивають м’язи спини, зміцнюють кістки, хрящі, забезпечать пружність і тонус ваших міжхребцевих дисків.  Дуже корисним буде тренування м’язів черевного пресу, оскільки  вони мають двохсторонній характер, позитивно впливаючи на прес, черевну порожнину і хребет з його м’язами.  У своїй практиці я виділяю одну вправу, яка найкраще зміцнює хребтовий стовбур м’язів  і знімає всякі болі в області хребта, її назва – гіперікстензія.  Виконується вона дуже просто – підніманням тулуба вгору в положенні лежачи на животі, вона не вимагає багато часу чи особливих умов, її можна виконувати як вдома на підлозі, так і в спортзалі на спеціальній лавці як зображено на фотографіях.  Два-три підходи у кількості відповідно до ваших можливостей через день , забезпечать вам міцний м’язовий каркас.

Чудо властивості зарядки.

Для будь-якого роду діяльності, чи то фізична, чи розумова праця необхідна енергія. Енергію ми отримуємо за рахунок всмоктування у кров поживних речовин отриманих від їжі, подальше розщеплення і окиснення яких (вуглеводів, жирів, білків)забезпечує вивільнення енергії необхідної для виконання нашої роботи. Для ефективного енергопостачання, продуктивної праці, організм потрібно забезпечити циркуляцією крові і збагатити її киснем. Тоді фізичні і розумові центри зможуть ефективно працювати, виконуючи свої функції. Кількох  хвилинна зарядка забезпечить належну циркуляцію крові  і збагатить наш організм киснем. Ось чому я такий прихильник зарядки, вона покращить ваші розумові і фізичні можливості. Тому  рекомендую робити зарядку як після сну, щоб сповна активувати організм і забезпечити його енергією, так і приступаючи до фізичної чи розумової праці, не полінуватись і забезпечити необхідну циркуляцію крові завдяки руховій активності, фізичним вправам, ви зможете якісніше і з кращим самопочуттям виконати свою роботу, у вас буде краще сприйняття і запам’ятовування інформації, мислення.  При тривалій одноманітній роботі добре також відволіктись і порухатись. Таким чином зміцнюючись фізично ми будемо покращувати і свої розумові здібності, в нас це займе кілька хвилин, але продуктивність і наше здоров’я економитимуть нам години часу. Особливо  рекомендую у тяжкі, стресові,  екстренні ситуації, не впадати в паніку, але вийти на свіже повітря, прогулятись, побігати,  порухатись – ви розвієтесь, збагатите кров свіжим повітрям, вона збагатить ваш організм і мозок зокрема, ви зможете прийти до логічного вирішення ваших проблем,  знімете напругу, збережете свої нерви і здоров’я. Дуже корисними будуть  ранкові і вечірні прогулки на свіжому повітрі, збагачення киснем крові сприятимуть  здоровому сну і гарному самопочутті, збільшення частки вуглекислого газу призводить  до негативного ефекту і загальної втоми.

Теж саме стосується занять спортом та тяжкої фізичної праці. Перед тим як  приступити до них, слід ефективно розігріти м’язи, не тільки з метою уникнення травм, але й щоб забезпечити належне кровопостачання ваших м’язів, тобто забезпечити їх  утворенням і вивільненням необхідної  та  своєчасної кількості енергії. Я завжди кажу: «Розминка – основа тренування!». Тому не нехтуйте нею, ви ризикуєте не досягти гарних результатів і можете травмуватись. Перед тренуванням і під час розминки потрібно сконцентрувати свої думки на вправах, які попереду, на те, як ваші м’язи працюватимуть виконуючи їх, на меті тренування, прокрутити в голові їх виконання, настроїти себе і самонавіювати те, що ви все зможете, що ваш організм оздоровлюється, а розум очищується. Аналогічно можна використовувати власну психологічну підготовку до будь-якої діяльності: навчання, робота, дозвілля, приступаючи до яких ви відтворюєте в голові заплановану роботу, її процес, говорите собі, що ви все відмінно виконаєте і отримаєте задоволення. Така розминка з психологічною підготовкою дозволяє досягти максимальних результатів у будь-якій діяльності. Тому, що наявність розвинутих м’язів і виконання вправ покажуть результат, який буде відповідати трохи більше половини від ваших резервів і можливостей організму. Це пояснюється тим, що м’язи скорочуються і розвивають свою силу внаслідок отриманих ними імпульсів від нашої нервової системи, від сили і частоти цих сигналів залежить величина сили, яку розвиває м’яз. Коли ми розминаємось чи робимо зарядку ми розігріваємо м’язи і готуємо їх до роботи, а поєднання психологічної підготовки готує, мобілізує нашу нервову силу для виконання запланованої роботи і дозволяє добитись максимального ефекту від тренування чи будь-якої іншої діяльності. Для того, щоб ви краще зрозуміли, пригадайте і порівняйте вашу силу, вправність, розумові здібності при виконанні любої роботи, коли у вас був гарний, піднесений настрій і її ж виконання у звичайний, спокійний час. Думаю, що різниця в результатах буде колосальною на користь гарного настрою і саме такий ефект дає ваше індивідуальне психологічне настроювання.

Роль нашого розуму надзвичайно важлива і фактично ті рамки, які ми будемо ставити у своїх думках будуть визначати наш результат, тому я і кажу завжди, що ми самі себе обмежуємо, а меж нашому розвитку практично  немає…

Природні стимулятори.

Сьогодні широко використовуються стумулюючі речовини і препарати – кава для того, щоб прокинутись, а ред-бул, щоб працювати. Вони тільки відбирають останні резерви нашого організму, завдаючи йому нищівного удару. Є багато природних-оздоровчих засобів стимулювання бадьорого настрою і енергії.  Контрастний душ є чудовим способом прокинутись і тонізувати нервову систему, забезпечити собі гарний настрій. Для цього вам не потрібно спеціально довгий час загартовуватись, ви приймаєте звичний вам душ і на прикінці робите кількох секундні серії зміни температури знижуючи спочатку зовсім трошки температуру на кілька секунд і повертаєтесь до попередньої - звичної. Знову знижуєте її дещо більше на кілька секунд і піднімаєте температуру до попередньої, ще трішки знижуєте і повертаєтесь до попередньої і так кілька серій. Тобто ми міняємо сходинками температурний режим по декілька секунд, так щоб нова температура встигла окутати наше тіло, і остання зміна температури повинна закінчитись на нижчій температурі. Якщо ви приймаєте вперше контрастний душ, вам не потрібно відразу опускатись в кінці серії до холодної чи літньої води, а просто поступово дещо знижувати температуру відповідно до ваших безпечних відчуттів, щоб отримати прохолодний ефект. А з кожним прийняттям такого душу ви зможете поступово понижувати температуру води і скоро холодна вода в кінці прийому не лякатиме вас, а стане джерелом бадьорості. Після душу не поспішайте відразу до рушника, витріть ним голову, а решту тіла нехай висохне самостійно і  вже за пару секунд ви відчуєте приплив тепла і легкості. Такий спосіб загартування безпечний і надзвичайно дієвий, головне все робити поступово і не переоцінювати свої можливості.

На підошовній поверхні нашої стопи розміщуються рецептори внутрішніх органів. Масаж цих зон, ходьба, біг і заняття босоніж на свіжому повітрі, по поверхні землі є ще одними природними стимуляторами здоров’я. Наші ноги протягом дня витримують колосальні навантаження і їх постійне перебування у тісних рамках плоского взуття тільки посилюють втому.  Хвилинний самостійний масаж стопи, гомілки і бедра за допомогою пальців рук, знімуть напругу посеред і після робочого дня. Ходьба і заняття босоніж надворі будуть  чудовим масажем  внутрішніх органів, діючи на їх рецептори, для ваших ніг, і крім цього ви отримуєте енергію землі. Перші заняття босоніж дещо колючі і лоскотливі, але вже через кілька сеансів, ви зможете абсолютно вільно на будь-якому покриті бігати, стрибати і насолоджуватись здоров’ям та волею. На початках  обмежуйтесь короткими періодами до хвилини, з кожним разом збільшуючи тривалість до кількох хвилин, а в теплу літню пору можна безтурботно ганяти босяком довгий час. Розпочавши в теплу пору ви поступово зможете круглий рік по кілька хвилин релаксувати босяком і з приходом зими ніякі морози вас не страшитимуть, навпаки коротенька сніжна прогулка збодрить і зарядить вас краще всякого ред булу. Ранкові сонячні ванни є чудовим тонізуючим, цілющим засобом природи. Повітря є основою енергетичної системи нашого організму, тому застосування глибокого дихання;  серій швидких вдихів і видихів із допоміжним підніманням при вдосі рук догори і їх опусканням при видосі – збагатять вас енергією і бадьорістю.

Застосовуйте ці прості природні стимулятори і ваша втома разом з поганим настроєм зчезнуть, а на їх місце прийдуть потоки енергіїї, бажання творити і витрачати її з користю!

Використовуючи засоби гігієни і чистоти: миючі засоби для посуду, шампуні, мила, не лінуйтесь і проводьте ретельні полоскання після їх використання, не один і не два рази, інакше ці надзвичайно концентрованні речовини, що так легко розчиняють будь-який бруд - опиняться всередині нас. Використання анти-перспірантів блокують очисну  функцію шкіри, створюючи герметичний ефект губки, яка вбирає в себе все, а вивести уже не взмозі. Всякі речовини не природного походження, високої концентрації, токсичності, несуть негативний вплив, не зловживайте ними і бережіть себе.

Здорове харчування.

Харчування являється будівельним матеріалом і джерелом енергії для нашого організму. Здорове харчування у поєднанні  з руховою активністю здатні забезпечувати відмінний стан організму протягом всього життя  і дедалі довше звичних нам 60-90 років, в цих сприятливих умовах він здатний до самоочищення і самовідновлення, будучи найкращим лікарем для себе. При проведенні опитувань довгожителів нашої планети, які розміняли друге століття свого життя, їх об’єднувало те, що вони проводили своє життя у фізичній праці, таким чином забезпечуючи необхідний рівень рухової активності і харчувались  здоровою природною їжею відповідно до потреб організму, і обсяги їхнього раціону були на диво скромні, з левовою часткою рослинної їжі, виключаючи ефект переїдання. Їх здоровий організм був здатний ефективніше засвоювати поживні речовини, при меншому навантаженні на організм.

Однак не здорове харчування несе із собою протилежний ефект, воно засмічує наш організм, утруднює процеси живлення, циркуляції крові, призводить до появи зайвої ваги, надмірних навантажень на внутрішні органи, викликає фізичну і моральну втому. Прикладом є американське суспільство, яке страждає від глобального ожиріння, серцево-судинних захворювань, викликаних  харчуванням у фаст-фудах та кондитерських,  переважання жирної, смаженої, з великим вмістом солі та цукру їжі і низький рівень рухової активності призвели до проблеми №1. Більшість людей люблять смачно поїсти, попри відсутність голоду, широкий асортимент харчової продукції задовольняє їх бажання сповна, люди не бажаючи тратити час на готування їжі все більше вдаються до готових продуктів в супермаркетах з сумнівною якістю, смакові властивості яких надаються хімічними засобами, а любов до жирної, смаженої їжі і не знання принципів здорового харчування, призводить до загального перевантаження і не спроможності організму до відновлення, його сигналів про допомогу у вигляді недуг. Великою загрозою для здоров’я суспільства, зокрема молодої категорії людей, серед яких є популярним втамування голоду швидкими закусками як: чіпси, сухарики,різноманітні газовані напої, алкогольні, випічка,солодощі, смажені вироби. Низька обізнаність і безпека в юному віці, сприяє харчуванню цими продуктами дітей на перервах, молоді у вільний час. Вживання цих продуктів зручне і має гарні смакові властивості, однак є небезпечним, по-перше це «напівмертва їжа», яка в ході свого приготування, обробки, втратила більшу частину поживних речовин, по-друге висока концентрація в цих продуктах солі, жирів, шкідливих  хімічних смакових добавок, негативно  впливають на внутрішні оболонки шлунково-кишкового тракту , процеси травлення і відповідно якісним будівельним матеріалом для нашого організму бути не можуть. Часте втамування ними голоду, наповнення пустого шлунку, призводить до появи захворювань кишечника, засмічення фільрів організму, підвищення артерільного  тиску, появи зайвої ваги, тощо. Ці продукти є «дітищами» комерції, звідси і їхня популярність, смакові властивості, однак використання їх у якості основної їжі є дуже негативним фактором, вони можуть слугувати як десерт після здорової їжі і то не часто, а краще взагалі виключити їх зі свого раціону, замінивши природними солодощами-фруктами.

 Давайте розглянемо, що таке здорове харчування і як в сучасних умовах дотримуватись його.

Здорове харчування – це нормування кількості і якості їжі, яку ми вживаємо відповідно до потреб нашого організму, витраченої  ним енергії.  Кількість харчування має бути пропорційна виконаній роботі, інакше збільшення норми буде призводити до підвищення навантажень і появи зайвої ваги, а зменшення до виснаження організму. Людина є частиною природи і наш організм створений для життя саме в природному середовищі. Тому найбільш корисними будуть рослині продукти,  овочі та фрукти зрощені природою і сонячною енергією, увібравши в собі комплекс необхідних для нашого організму поживних речовин.  Вони мають очисну дію на шлунково-кишковий тракт, готуючи його до травлення.  Рослинна їжа містить в собі  вітаміни, вуглеводи, білки, не насичені жири, які є необхідним будівельним і енергетичним матеріалом, антиоксиданти захищають нас від вільних радикалів, створюючи захисну функцію, зміцнюючи наш імунітет, вітаміни прискорюють процеси обміну.  Дарована природою їжа значно швидше і легше  засвоюється, вимагаючи менших затрат енергії. Цей фактор в харчуванні дуже важливий, оскільки після прийому їжі організм витрачає багато ресурсів  на її травлення, решту ж часу між процесами травлення відбувається очистка організму від шкідливих компонентів  їжі та оновлення організму. Тобто чим більше організм має часу на очистку і відновлення, тим здоровіші ми будемо і стороннього лікування нам не потрібно буде, наш організм потурбується про нас. Саме характер їжі і режим харчування визначають цей період між процесами травлення.

Характером буде вид продуктів, які ми вживаємо, продукти рослинного  походження ми вже розглянули.  М’ясо-молочні продукти, смажена і  з великим вмістом солі їжа, здійснює велике навантаження на організм, потребує  значно більше затрат часу та енергії на свою переробку. Зловживання цими продуктами призводить до підвищення рівня холестерину і окрім зайвої ваги призводить до відкладення жирів на стінках судин, засмічуючи їх, таким чином серце повинно працювати на підвищених тонах, щоб забезпечити рух крові, це призводить до серцево-судинних захворювань, а недостатнє живлення організму викликане ними призводить до появи захворювань решти органів. Синонім солі – білий яд, окрім того, що сіль не несе з собою жодних поживних речовин, бувши мертвою не органічною речовиною, вона утруднює і блокує процеси травлення, а також підвищує кров’яний тиск, призводить до появи набряків у місцях її відкладення.

Режим харчування, тобто періоди прийняття їжі є другою складовою. Найбільшою проблемою і загрозою здоров’ю тут виступає  явище переїдання – прийняття їжі у великих обсягах та за відсутності  її потреби, голоду. Переїдання створює додаткове навантаження і виключає можливість організму до самоочистки. Кожний з нас знає відчуття, коли перебереш з їдою, знижується розумова і фізична активність, з’являється втома і сонливість. Це сигнали попередження, вони спричинені  тим, що великі обсяги їжі потребують великого притоку крові для їх перетравлення, тому серце спрямовує всі свої резерви на її забезпечення і при цьому стають обділені кров’ю головний мозок та інші частини тіла. Це надзвичайно сильне навантаження на наш організм і систематичні переїдання призводять до розвитку серцево-судинних захворювань, а з ними і ланцюговою реакцією до недуг інших органів. Безладне харчування є найбільш небезпечною шкідливою звичкою, так саме шкідливою. Івикликане воно тим, що всі безпечно ставляться до їжі, як невід’ємного джерела енергії і здоров’я,  а молодий організм здатний витримувати навантаження не здорового, не нормованого харчування. Ця не компетентна безпека по відношенню до їжі призводить до масових захворювань і частка серцево-судинних серед них найбільша, навіть серед молодої категорії людей. Неправильне харчування є постійним джерелом навантаження і засмічення організму, адже їмо ми щодня і протягом життя, навідміну від інших шкідливих звичок і речовин. Тому переїдання, зловживання жирною, смаженою, соленою їжею, кондитерськими виробами, споживання великих обсягів їжі в один прийом є мабуть найбільш небезпечною на сьогодні шкідливою звичкою і дуже низький рівень усвідомлення людей, розуміння і визнання цього факту,  тільки посилює  негативний ефект і разом з різноманіттям пропонованої продукції схиляють супільство саме до не раціонального, не здорового харчування.  

 Одною з ознак 21 століття я б назвав «рабство у шлунка»,  тобто масове переїдання, бажання постійно ласувати, завдаючи при цьому шкоду власному здоров’ю. Переїдання спричинене не фізіологічними потребами, а нашим хитрим розумом, який викликає  спокусливе бажання попри відсутність потреби в їжі.  Звичка багато їсти сама штучно створює  хибне відчуття голоду, особливо нас тягне на щось смачненьке, коли нам нудно і нічого робити. Погляньте на дітей, їх годі вгамувати, вони постійно в активному русі, все їм цікаво, вони до всього прагнуть долучитись, їхня надмірна енергія аж надокучає батькам. Тепер зверніть будь ласка увагу і подумайте, дитина, яка росте і яка перебуває у неперервному русі,  по логіці речей повинна була б за таких обставин «сидіти в холодильнику»  і постійно бути голодною, просячи чергової порції їжі. Однак спільна проблема батьків, як вони думають - заставити дитину поїсти і це дуже неправильно.  Дитячий організм чистий і здоровий, він засвоює краще поживні речовини, а найголовніше – дитина керується своїми відчуттями,  і коли вона справді не хоче їсти, вона цього не буде робити. Тому велика помилка обтяжувати організм дитини і заставляти її до їжі без потреби.

Дивлячись на людей похилого віку та людей з тяжкими захворюваннями  як туберкульоз, перенесення інсультів, інфарктів,  я помітив, що ті з них, хто свідомо чи не свідомо стали притримуватись здорових дієт, мало їли, їх організм зміг очиститись і підтримувати життя впродовж довгих років, а ті з них,  хто займався ще й і фізичним вихованням, повернулись до повноцінного життя. І саме люди, які не переїдають -  мають значно краще здоров’я і довше живуть. Моя тітка перехворіла туберкульозом, втратила зір і в неї багато недуг, через це вона мало рухається і про здоровий спосіб життя в її безпорадному становищі речі йти не могло. Але той фактор, що вона мало їсть - два-три рази в день, маленькими порціями, дозволив організму підтримувати свої функції уже близько десяти років. Зараз їй 62 і вона добре тримається, сьогодні ж багато відносно здорових, повноцінних людей,  які можуть самі подбати про себе, не доживають до її років, не знаючи, або нехтуючи принципами здорового харчування. Харчування є надвичайно важливим фактором  у підтриманні здоров’я.

Зростаючи, ми дедалі віддаляємось від своїх відчуттів, низький рівень свідомості в питаннях здоров’я, хибні стереотипи, призводять до того, що наш мозок продукує бажання, що не відповідають потребам і ми часто не в змозі встояти перед спокусами, таким чином переїдаючи. Чистий, здоровий організм здатний зі значно меншої частки їжі засвоїти значно більше необхідних поживних речовин. Перевантаження від їжі призводить до порушення процесів травлення і засвоєння поживних речовин, перетворюючи наш організм на звалище відходів, частина яких потрапляє до наших суглобів, викликаючи їх захворювання і біль при виконанні рухів. Хвороба - це сигнальний механізм нашого організму, за допомогою якого він «кричить»  нам про допомогу, це свідчення того, що він засмічений і потребує можливості для своєї очистки і оновлення, тому  в першу чергу  необхідно надати йому цю можливість, перестати вживати їжу і пити багато води, щоб розчинити і вивести з організму все зайве та шкідливе. Пригадаєте «братів наших менших» , коли собака, кіт чи інший представник тварин нездужає, він одразу ж припиняє вживання їжі, даючи змогу очиститись організму,  у них немає нашого супер інтелекту, але їхні інстинкти не обманюють їх. Наша шкіра – чудовий механізм очищення і виведення з організму шкідливих речовин, завдяки вмісту в ній близько двох міліонів потових залоз. Тому,  якщо ви відчуваєте перші ознаки захворюваності, необхідно добре пропотіти, вивести все зайве і попередити недугу. Такий, але вже захворівши, механізм очистки організму, коли у нас виникає гарячка і тіло потіє, щоб позбавитись шкідливого баласту. Мабуть краще допомогти очиститись нашому організму засобами фізичного виховання, ніж доводити організм до жару. Гарне фізичне тренування, пиття води у великій кількості – найкращі природні засоби одужання. Зрозумійте, що гарячка, кашель, нежить, рвота – це не складові певної хвороби, а екстренні шляхи звільнення нашого організму від шлаків, слизу, зайвих, шкідливих речовин, накопичених ним в процесі неякісного, не нормованого харчування, способу життя,  життєдіяльності .

І так ми вже знаємо, що наш організм у вільний від прийому їжі і травлення час здійснює самоочистку, відновлення і лікування, цей природній механізм може забезпечити нам чистий і здоровий організм впродовж нашого життя. Тому наше харчування і його режим повинен забезпечувати цю можливість. Більшу частину щоденного раціону повинні становити зрощенні сонцем і землею, напоєні небесним дощем , наші помічники на шляху до здорового і щасливого життя – овочі і фрукти, вони носії природної енергії,  їх широкий асортимент  дозволить задовільнити найвибагливіших гурманів. Саме з них слід починати і закінчувати день, вони як найкраще забезпечують потреби організму, процеси обміну і очищення. Сніданок і вечеря повинні бути в невеликих обсягах, щоб ми не перевантажували організм перед  сном і після нього. Прокинувшись зранку наш шлунок дещо зменшений, не потрібно його травмувати, порція овочевого чи фруктового салату в цей період будуть найкращим паливом для вашого організму,  якщо у вас попереду важка праця чи тренування, слід забезпечити сніданок вуглеводами, використовуючи зернові каші, найкращі джерела енергії.

Овочеві  і фруктові салати, гречка, рис, картопля, риба, творог,курячі яйця, соя, квасоля, кукурудза, зелений горошок, горіхи, насіння соняшника, мед, супи і борщі, чай з шипшини та багато інших продуктів природи, які доступні нам, забезпечать повноцінний раціон  і енергію на цілий день.  Я рекомендую замінювати пристрасть людей до неякісних продуктів харчування з великим вмістом солі, цукру, смажені, копчені, насичені жирами  вироби - фруктами, ці натуральні солодощі з їхнім багатогранним смаком прийдуть до вподоби будь-кому і стануть вашими друзями і помічниками на шляху до здорового щасливого життя. Перед вживанням важкої їжі, чи після великої перерви між прийомами їжі не полінуйтесь і з’їжте щось з овочів чи фруктів, вони приготують шлунок і сприятимуть кращому метаболізму, бо інакше ваш організм отримає сильне навантаження з порушенням процесів травлення. Їсти потрібно без поспіху, ретельно пережовуючи їжу, це покращить  процеси травлення і засвоєння поживних речовин. Давайте розглянемо таких тварин як кінь, бегемот і слон, всі вони вирізняються неабиякою силою і відносно великою тривалістю життя, бувши виключно травоїдними тваринами. Я не виступаю за вегетаріанство, а за розумне поєднання, але просто хочу, щоб ви зрозуміли повноцінність і необхідність харчування рослинною їжею, овочами та фруктами, бо ними ми часто нехтуємо. Потреба нашого організму в жирах є природною, такі рослинні продукти як горіхи, соняшник, бобові, соя, рослинні олії,  мають в собі достатню кількість не насичених жирів, які на відміну звичних нам насичених з м’ясних продуктів не несуть шкоди організму.  Наведу вам декілька прикладів спортсменів світового масштабу-вегетеріанців, що розвіяли міф про те, що для сили нам потрібні м’ясні вироби:

Карл Льюіс -  великий легкоатлет, спринтер, дев’яти разовий переможець олімпіад, признаний кращим легкоатлетом усіх часів;

Майк  Тайсон – про нього ви точно чули, наймолодший абсолютний чемпіон світу з боксу у найтяжцій ваговій категорії, його сила потрясала, власник кількох світових рекордів;

Вишванатан Ананд – відомий індійський шахматіст, 15-й чемпіон світу з 2007 року;

Мак Данціг – чемпіон світу по боях без правил;

Білл Голдберг -  професіональний борець-рестлер, актор;

Френк Зейн – трьох разовий переможець найвищого титулу серед  боді білдерів «Містер Олімпія», серед  людей з найрозвинутішим і найкрасивішим тілом, неймовірної сили;

Фредерік Кальберматтен – професійний сноубордист, екстремальні траси, Швейцарія;

Кріс Кємпбел – олімпійський чемпіон з боротьби;

Сіксто Лінарес – світовий рекордсмен по 24-х годинному тріатлону;

Джудит Окли – чемпіонка з бігу по пересіченій місцевості;

Нікі Коул – перша жінка, яка добралась до Північного полюсу;

Ден Міллман – чемпіон світу з гімнастики;

Білл Перл – легенда бодібілдинга,  4-х разовий переможець «Містер Вселенної», вигравав змагання на протязі двадцяти років, не вживаючи стероїдів, справжній приклад, сьогодні тренер чемпіонів, письменник, актор;

Стен Прайс – світовий рекордсмен у важкій атлетиці;

Пітер Брок – легенда авто гонок Австралії, більше 1000 перемог , участь в гонках на 61-му році життя.

Це тільки невеличкий список, в який я включив різнопланових людей, феноменальних досягнень, які є вегетаріанцями, рослинна їжа, овочі та фрукти є природними для нас, увібравши в собі енергію природи та її компоненти, вони зберігають чистоту нашого організму, даруючи молодість.  М’ясо, окрім рибячого, багате на насичені жири, які при переїданні призводять до негативних наслідків, підвищення холестерину в крові і появи атеросклерозу, засміченню кровоносних судин і подальших ускладнень, а також до появи зайвої ваги. Вуглеводи, які  містяться в зернових, бобових, картоплі  є прямим джерелом енергії.

Рослинна їжа  – це широкий комплекс всіх необхідних поживних речовин для нашого організму і насамперед це здорова, сонячна їжа,  приготована самою природою,  і тому акцент потрібно робити саме на неї.

Повернемось до режиму харчування, його слід побудувати таким чином, щоб активний період,  протягом якого ми будемо вживати їжу не перевищував період спокою організму, коли він може направити свої зусилля на очистку і оновлення. Наприклад, якщо перший прийом їжі у нас буде в 8.00, то останній прийом їжі має бути з в 18-19, в таких умовах організм матиме близько одинаковий  період як на травлення продуктів харчування, так і на виведення їх шкідливих, зайвих компонентів, будуючи здорове тіло. При цьому найкорисніше буде починати і закінчувати день зі вживання овочів та фруктів. Такий режим  забезпечує здорове функціонування організму, створює високу опірну здатність і дарує легкість та заряд енергії на кожний день, підвищує розумову активність. Обід – екватор дня, тому основний прийом їжі повинен припадати саме на нього, слід надавати перевагу білковій їжі, оскільки білки є будівельним матеріалом, вони не синтезуються сповна організмом, тому повинні щодня потрапляти з їжею( бобові, горіхи, насіння соняшника, м’ясо молочні продукти,  курячі яйця). Трьох разове харчування цілком достатнє для людини із середньою активністю і чотирьох для людей з високим рівнем фізичної праці. Думаю всім нам відомі відчуття тяжкості зранку після пізньої вечері, а якщо вона складалась зі жирних, смажених страв, випічки, солодкого, то ці відчуття наближенні до похмілля чи отруєння, в такі моменти найменше, що нам хочеться - їсти. Це є ознакою того, що організм ще не встиг справитись з цими продуктами, він перевантажений і найбільшою помилкою тут буде снідати. Тому найкраще вечеряти у діапазоні 18-20 години. Звичайно ми не машини і у нас бувають різні обставини, не завжди є можливість вкластись у часові рамки. Головне  забезпечити організму час на очищення і якщо ви пізно вечеряли, то просто слід пізніше поснідати, бажання їсти у вас не буде, а от пити воду навпаки потрібно.

У кого вдома є акваріум, той знає, що найкращий стан для  рибок , коли вони залишаються трішки голодними, тоді вони здорові і активні, за ними цікаво спостерігати. По відношенню до людей та ж сама ситуація, ефект переїдання негативно впливає на наш організм, окрім перевантаження і подальших, вище згаданих негативних факторів, які несе за собою переїдання,  великі порції їжі призводять до розбиття шлунку, його розтягнення і збільшення в розмірах. Таким чином збільшуючись в розмірах нам потрібно вже більше їжі для відчуття ситості, така гонка призводить до збільшення об’ємів талії до катастрофічних масштабів,  ліквідувати, які дуже важко, тіло перетворюється в тяжку ношу, що ми масово спостерігаємо сьогодні. Тому якщо ви великий шанувальник їжі, краще вам їсти частіше, але невеликими порціями, залишаючи при цьому необхідний час для відновлення по останньому прийому їжі і між самими прийомами він повинен складати не менше двох-трьох годин, щоб шлунково-кишковий тракт міг справлятись зі своїми функціями.

Всі наші органи самі по собі нічого не представляють, як і цілий наш організм, це просто тканинна оболонка складної конструкції  та структури. А от те, що оживляє наше тіло, заставляє працювати кожну його клітинку, об’єднуючи  все у єдиний, злагоджений живий організм, те що продукує життя, - є наша з вами кров. У Святому Письмі  Господь говорить про те, що в крові - душа живого, остерігаючи не вживати її.

Наша кров складається з розщеплених продуктів харчування, вона несе в собі життя і нашу особисту інформацію. Тому справедливим є вислів: «ми те, що ми їмо». І роль харчування тут є надзвичайно важливим фактором у нашому житті, його якості і тривалості. Чистота крові являється найважливішим показником здоров’я і здатна забезпечувати здорове функціонування нашого організму і щасливе життя набагато довше звичних нам часових рамок. Натомість безладне харчування, шкідливі звички, алкоголь, куріння, наркотики, всякого роду не природні і шкідливі речовини отруюють нашу кров і тоді вона так само як іржа роз’їдає метал – руйнує наш організм з середини.

Друга складова крові є процеси газообміну, потреби організму у повітрі, яке ми вдихаємо. Кисень необхідний для  забезпечення життя, процесів обміну речовин, отримання енергії, він найбільш життєво необхідний компонент природи, без якого кілька хвилин призводять до втрати життя. При недостатньому надходженні кисню, наш організм не в змозі цілком перетворити продукти харчування до води і вуглекислого газу, таким чином зростає частка засмічення організму, накопичення в ньому шлаків. І тут рухова активність  знову стає найкращим помічником у підтриманні здорової дихальної системи, тренуючи і зміцнюючи її. Забезпечення тонусу дихальної системи дуже просте і приємне заняття, яке може здійснюватись у найрізноманітніших формах, цікавих для кожної людини зокрема. Вдихати повітря слід носом, ніс ваш фільтр зволожувач і термостат.  Ви можете гуляти на свіжому повітрі, виконувати дихальні вправи, відчуйте насолоду глибокого дихання, можете займатись аеробікою, бігати, робити зарядки, танцювати, обрати вид спорту до вподоби, чи грати у спортивні ігри та забави, і все це буде забезпечувати потреби організму, підтримувати його здоровий стан і ваше гарне самопочуття, знімаючи нервову напругу, даючи відпочинок мозку. Під час навантажень, рухової активності, окрім м’язів тренуються і розвиваються, розширюючи свої можливості також внутрішні органи. Серцево-судинна і дихальна система під час фізичних навантажень працює в різних тонах від низьких до високих і навпаки, таким чином відбувається ефект тренування, кров енергійно циркулює по всьому організму, підтримуючи внутрішні органи в тонусі, виключаючи процеси застою в організму і його засмічення.

Фізична активність здатна компенсувати негативний вплив шкідливих компонентів  продуктів харчування, спалюючи їх.  Тільки фізичне виховання, разом з  раціональним  харчуванням є єдиним дієвим і корисним  засобом попередження і  позбавлення тіла від зайвої ваги. В українців прийнято добряче поїсти і піти відпочивати, як говориться – «для зав’язки сала». В цих словах міститься доля правди, якщо після гарного, плотного прийому їжі ми проводимо  малорухомо час, то неодмінно воно-сало буде зав’язуватись , відкладаючись у різних частинах нашого тіла.  Більше надходження кисню до організму під час фізичної праці, тренувань, сприятиме кращому спалюванню продуктів харчування. Все дуже просто, отримана кількість калорій має відповідати витраченій енергії, інакше залишок їх піде у ваш жировий банк, а недостача у виснаження організму. Однак тут слід знати фізіологічні особливості роботи м’язів. При виконанні високо інтенсивних  тренувань – м’язи беруть енергію від спалювання вуглеводів і це ще один плюс здорової рослинної їжі. Тому людям без зайвої ваги для нарощення м’язової сили і їх об’ємів слід користуватись саме цим методом. Проводити високоефективні тренування з великими навантаженнями і не великою тривалістю тренувань, поповнюючи свої запаси вуглеводів за рахунок рослинних зернових, картоплі, гречки, макаронів, збагачувати раціон овочами та фруктами.  Жири ж спалюються внаслідок тривалої, але малоінтенсивної роботи м’язів, в іншому випадку джерелом енергії будуть вище згадані вуглеводи. Тому легкий  і тривалий біг є основною формою втрати зайвої ваги, а кисневе збагачення і ефект внутрішнього масажу під час бігу будуть як найкраще сприяти вашому оздоровленню. Полюбіть біг, бігайте поступово, уникаючи задишки. Не концентруйтесь на тяжкості, розглядайте пейзажі, думайте про своє, глибоко вдихайте носом і видихайте ротом  і невдовзі ви відчуєте насолоду надзвичайної легкості, яку дарує біг. Я вважаю біг і плавання – коронами оздоровлення. Якщо у вас схильність до повноти, повільніший обмін речовин, вам просто необхідно менше їсти і більше рухатись, компенсуйте голод здоровою їжею зі сирих овочевих та фруктових салатів. Коли у вас швидкий обмін речовин і ви худорляві, переїдання призведе тільки до перевантаження вашого організму , зношення органів і появи їх захворювань, ваги при цьому ви не наберете. Люди худорлявої статури більш здорові і витривалі, вони більше рухаються, це благо, а не вада. Багато людей не маючи цієї генетичної схильності прагнуть бути такими, а якщо вам все таки не подобається ваше тіло,  здається, що ви надто худі, то слід робити акцент не на кількість харчування, а його якість,  зміцнюючи своє тіло і збільшуючи  м’язову масу засобами фізичного виховання.

Термін «зайва вага» говорить сам за себе, не потрібно жартувати і занехаювати цей фактор. Зайва вага це додаткове навантаження, тягар на ваш організм. Окрім тяжкої ноші, концентрація жирів призводить до ожиріння внутрішніх органів, відкладення жирних часток на внутрішніх стінках кровоносних судин, що призводить  до серцево-судинних захворювань і послаблення всіх внутрішніх органів, їх резервів. Надмірна вага для жінок може стати причиною втрати здатності народжувати. Повнота дуже швидкий процес, буквально за 1-2 роки людина може кардинально змінитись, набрати не один десяток кілограм, це сьогодні призводить до руйнування сімей, замкнутості і не впевненості людей, зовнішньої і внутрішньої деградації особистості. Завжди легше попереджувати хворобу ніж її ліквідувати і саме тому більшість спроб схуднути є невдалими, не тренований розум і тіло схиляють нас до попереднього способу життя створюючи заспокійливі думки. Бережіть своє здоров’я і визначте, що для вас у цьому житті головне - шлунок і лінь чи втілення мрій у здоровому, енергійному  тілі.

Стільки дискусій ведеться, щодо правил прийому їжі, намагаючись знайти своїм розумом і логікою єдино правильного рішення, що ми забули про простий і безпомилковий природний механізм – відчуття голоду. Їжте тоді, коли справді голодні, їжте не великими порціями і не частіше ніж через дві –три години, харчування повинне бути різноманітним, не їжте пізно вечером, не зловживайте жирною, смаженою, з великим вмістом солі та цукру їжею, нехай більша частину раціону складають овочі та фрукти, будьте вдячні Богу за їжу і вона піде вам на користь сповна!

Ось приклад  здорового харчування, який  я сам використовую:

Прокинувшись, випиваю склянку води з ложкою меду і роблю  5-ти хвилинку, так я називаю свою зарядку, снідаю зазвичай  о 7.00-7.30 - цільнозернова каша зі сухофруктами та горіхами, що є капітальним легким, природним і поживним вуглеводним сніданком.

Другий прийом їжі припадає на 11.30-12.00 – це легкий пере кусничок, який може бути у вигляді морквини, кількох фініків, горіхів, кількох печеню шок.

Обід -  близько 14-15год - основний прийом їжі, він повинен складатися з білків, які протягом дня витрачаються на відновлення нашого організму, є його основним будівельним матеріалом, беруть участь в усіх його процесах, білки не синтезуються сповна і тому щодня повинні надходити з їжею. Зазвичай мій обід складається зі свіжоприготовлених на мінімальному вогні гречки, рису, картоплі, горошку, які я чергую, щоб не приїдалися. До них нарізаю салат зі свіжих сирих овочів, а в якості основного джерела білку додаю бобових, курятини чи риби.  

Підвечірок – 16-17год - теж білкового характеру  у вигляді горіхів, насіння соняшника, творогу, куряче яйце в сирому вигляді збите з ложкою меду.

Вечеря - 19-20год – не повинна бути обтяжена, салат з овочів чи фруктів буде в самий раз, або ж склянка молока, воно поживне і має нейтральну кислотність, однак молоко можна пити в тому разі, коли ви його пили періодично протягом життя і у вас збереглися ферменти, які перетравлюють молоко. Якщо ви в період розвитку, статевого дозрівання не пили молока, цей фермент випадає з обміну, і якщо пізніше ви захочете почати вживати молоко для вашого здоров’я, то воно просто не буде перетравлюватися, а відбуватимуться процеси його гниття.

Між прийомами їжі  я п’ю одну-дві склянки води та по склянці перед і після сну, в середньому в сумі за добу випиваю 2л.  Готуючи страви я не використовую сіль, цукор також, його замінює мені мед. Кондитерські солодощі я замінив природними – фруктами, не менша гама смаків і все у здоров’я, хоча інколи дозволяю їх собі  в якості десерта.  

Комбінувати раціон можна по різному пізнаючи і використовуючи все нові дари природи. Цей бідний на перший погляд раціон наповнений вуглеводами і  білками, комплексом вітамінів і мінералів,  я не відчуваю голоду, тіло легке і рухливе, а надмірну енергію «змушений» витрачати на тренуваннях, мене часто наповняє бажання взяти і побігти, ходьба мене гальмує. Вечеряти стараюсь  до 19-20, при такому розкладі  мій організм отримує близько 12-14 годин спокою, відновлюючи організм і готуючи його до нового дня. Близько години на день я приділяю фізичним вправам, розширюючи можливості свого тіла, отримуючи від нього вдячні відчуття легкості, бадьорості та щастя, мені не відомий головний біль, прокидаючись зранку я повний сил.

Складаючи свій денний раціон, я дізнаюсь все нові властивості різних продуктів, комбіную їх, імпровізую, процес  приготування приносить такі ж чудові  відчуття, як і під час заняття улюбленими справами, підходьте до цього з любов’ю і готування їжі не буде для вас черговим обов’язком, а ваші результати на кухні принесуть вам фізичне і моральне задоволення, вчіться брати з усього позитив і тоді наше життя буде мінятись з чорно-білих в кольорові тона. Взагалі, якщо розглянути здоровий харчовий раціон, левову частину якого складає їжа рослинного походження, то він значно ширший, поживніший, містить увесь спектр необхідних поживних речовин, несе з собою оздоровчий ефект і при цьому в 1,5-2 рази дешевший у порівняні із безладним харчуванням.

Хто думає і шукає, той завжди знаходить у всьому чудовий вихід.

Біблія розповідає про тривалість життя перших поколінь людей, яке тривало понад  900 років і сьогодні для нас це звучить як фантастика, однак розсудіть самі: люди тоді жили в абсолютно ідеальних умовах в обіймах природи, вони вживали виключно здорову, чисту, поживну і природну їжу (інакшої тоді просто не було). Вони краще знали Бога і в їхніх серцях панувала любов, жили в повній гармонії і не потерпали від стресів, в таких умовах організм просто не міг зношуватись чи старіти. І тільки гріх та переступ, який проявився вперше в особі Адама та Єви, позбавив їх безсмертя і поширюючись далі в негативних поступках людей, відступлення їх від законів любові, любові Творця, призвів до поступового зниження тривалості життя, початку деградації, чвар між людьми, зла, вбивств і ситуації, яка є у нас сьогодні, логічним кінцем якої, мабуть буде знищення людьми самих себе і не потрібно боятись апокаліпсів, ми самі прекрасно з цим справляємося.

Гріх породжує смерть, а любов повертає до життя…!!!

Джерелом захворювань являється не якісне і не нормоване харчування, тому пильно обирайте якими продуктами харчування будувати своє тіло, не довіряйтесь рекламам і штучно наданим смакам, які несуть комерційний характер і смертельну загрозу,  перевіряйте якість продукції і складайте ваше меню зі здорової їжі, не переїдайте,  це ваше життя і самопочуття, подбайте про нього!

Вода.

Вода становить дві третини площі  поверхні землі, наш організм на 70% складається з води, все живе наповняє вода.  Якщо людина без їжі може жити більше місяця, то без води її життя триватиме кілька діб. Ці загальновідомі факти самі говорять про роль води для всього живого і нашого організму зокрема.

Вода немає ні кольору, ні смаку, ні запаху, наче не жива і водночас оживляє все. Вона тече і несе з собою історію життя, вода має пам’ять і реагує на наш настрій та слова, змінюючи свою структуру і властивості. Вода надзвичайно «чиста», наче правда, Бог порівнює Своє Слово, яке несе в собі життя і любов до рік живої води, потоки яких не закінчаться. Вода це щось неймовірне і не зрозуміле до кінця, як і все довкола…

Вода для нашого організму являється універсальним розчинником, вона допомагає очищати і виводити з організму всі зайві продукти обміну та шкідливі речовини. Згадайте моменти, коли ми зробили надто концентрований солодкий, квасний, чи гіркий напій, або ж скуштували занадто гострої їжі, тощо. Перше що ми робимо в такі моменти, щоб пом’якшити, послабити гостроту відчуттів - ми розбавляємо напої водою, або ж запиваємо нею їжу. Розбавляючи, зменшуючи концентрацію речовин вода знижує їх вплив. Так само вода позитивно впливає і знімає навантаження на організм під час процесів травлення і обміну речовин,  виводить з організму все зайве, тому лікарі завжди радять хворим пити багато води. Вода має тонізуючу, освіжаючу і відновлюючу дію, складаючи  3/4 середовища організму і близько половини складу джерела нашого життя – крові, тому відповідно при забезпечені нашого організму чистою, свіжою водою і весь наш організм буде очищатись і оновлюватись. Вода є надзвичайно простим, доступним і дієвим способом покращення стану здоров’я, яка не вимагає зусиль, що мабуть для більшості є найважливішим, люди хочуть мати все, не докладаючи зусиль, хоча саме лінь віддаляє людину від її бажань і того, кого вона хоче бачити в дзеркалі чи своїй уяві.

Вода повинна увійти в число наших найкращих і вірних друзів природи, одне тільки збільшення обсягів вживання води покращить ваше самопочуття і стан ваших внутрішніх органів, зніме навантаження з фільтрів організму, серцево-судинної системи. Під прийомом води, мається на увазі чиста вода, без додавання в неї будь-яких інгредієнтів (чаю,кави, всякого роду доповнювачів), оскільки вода у поєднанні з іншими продуктами буде втрачати свої очистні властивості і стане  об’єктом звичайного травлення їжі, а нам вода необхідна як засіб  розчинення, очищення і виведення зайвих продуктів обміну, шкідливих речовин. Найкраща для вживання є дистильована вода, ідеально очищена і без всього зайвого, якщо у вас є можливість, пийте саме її. Я використовую компроміс – воду з природних джерел та колодязів, коли  до них немає доступу купляю мінеральну воду. Не пийте води з крана, в крайньому випадку як слід прокип’ятіть її.

Щодо кількості і прийомів води, тут усе дуже просто, я вважаю, що води забагато не буває, середня потреба організму у воді 2-2.5л. Звичайно  потреби коливаються від кліматичних умов і характеру праці, при високій температурі і тяжкій фізичній праці, коли втрата тілом рідини дуже висока, потреби зростають, зрештою спрага і ваше пересохле горло вам про це підкажуть, хоча краще випереджувати ці відчуття. Воду слід пити після і сну та між прийомами їжі протягом цілого дня. Відразу перед , під час і після вживання їжі пити не можна, це тільки створить додатковий тиск, навантаження на ваш шлунок і збільшить його об’єми, погіршить процеси травлення.

Привчіть себе до  води і при кожній нагоді випивайте склянку, є багато фактів одужання і зцілення тяжко хворих людей шляхом  пиття великої кількості води з природних джерел і водних процедур, які очищають і відновлюють організм. Коли ви відчуваєте, що простудилися і зараз занедужаєте чи уже занедужали, коли організм саме звільняється від слизу, токсичних речовин, найкращим засобом одужання є випивання 0.5-1л води щогодини, це багато, але так протягом одного дня можна повністю очиститися і уникнути тижневої недуги. Сьогодні люди відвикли від «живої води», вживаючи її у формі різноманітних напоїв, втрачаючи  свого помічника в очищенні організму , і часто окрім втрат функції води, вони несуть негативний вплив на організм. Бувши малим і дивлячись американські фільми,  я не міг збагнути чому так часто в епізодах у ресторанах замовляють склянку звичайної води, їхній прийом гостя завжди супроводжується пропозицією склянки води, тоді мені це було не зрозуміло, я б заказав мінімум сок, думалось тоді мені. Але люди у високорозвинених країнах,  окрім більших доходів і рівня життя є і більш освідченими та свідоми людьми, що дозволяє їм досягати такого розвитку. І вони розуміють,  що  найбільшим багацтвом є наше з вами здоров’я, без якого людина не може розвиватись ні фізично, ні духовно,  тому вони дбають про своє здоров’я і знають роль води для його забезпечення.  Вода живить всю нашу природу, якої ми є частина, тому чим ближче ми будемо до природи, вживаючи її дари, тим краще будемо себе почувати.

Очищення організму.

Якщо ми будемо дотримуватись здорового режиму харчування, тобто надавати організму рівноцінний відпочинок від їжі, то наш організм справлятиметься з очисними функціями, у вас буде здоровий сон і ви будете повністю відновлюватись. Ваш організм, внутрішні органи  та кровоносна система будуть чистими й працюватимуть у природньому режимі без перевантажень. Про це ми говорили раніше і це чудовий механізм очищення, який від нас потребує тільки побудови такого режиму харчування, за якого період  доби,  протягом якого ми їмо не перевищував час спокою.  І чим він більший, тим краще очищається наш організм та направляє нашу енергію не на травлення, а на відновлення, розумову активність, духовне збагачення, оскільки тоді наш мозок краще працює, продукує ідеї і знаходить нові рішення. Особливо для творчих людей це являється найкращим часом. Однак на протязі життя наш організм накопичує дуже багато зайвих шкідливих речовин в собі, які і є причинами захворювань, порушення функціонування, адже не завжди ми харчувались натуральної їжею і належним чином, та й у якості продуктів харчування впевненими бути не можемо, за своє життя ми вжили не один пуд «мусору».  Для звільнення від нього на допомогу нам прийде той самий принцип – відпочинок від їжі, одні називають це голодуванням, постом, а особисто мені приємніший варіант – відпочинок від їжі. Визначні філософи, вчені, люди, які  розуміли роль харчування - приділяли йому велику роль.  Пророки, апостоли, учні Христа і Сам Христос, часто вдавались до посту, щоб розширити свої духовні можливості, краще пізнавати життя і бути сильними особистостями, протистояти негативним проявам.

Сьогодні поняття посту дуже спотворене в народі, що викликано низькою свідомістю і незнання Бога, Його Слова. Піст – це не лицемірство, протягом якого ми цілий рік грішимо, а потім у визначений час утримуємся від певних продуктів і увесь час споримо, що можна їсти, а що ні. З нетерпінням чекаємо на закінчення так званого посту і відриваємось далі сповна. Піст це далеко не харчування, піст – це стан душі, коли ми любимо Бога та людей, допомагаючи одні одним, прощаючи і вдосконалюючись і це щоденний  стан душі, а не календарні періоди.

Ось, що говорить нам сам Господь про піст, як поняття духовне:

«Хіба ж оце піст, що Я вибрав його, - той день, коли

морить людина душу свою, свою голову гне, як та

очеретина і стелить верету та попіл?

Чи ж оце називаєш ти постом та днем уподоби

для Господа?

Чи ж ось це не той піст, що Я вибрав його:

Розв’язати кайдани безбожності, пута ярма розв’язати й

пустити на волю утиснених, і всяке ярмо розірвати?

Чи ж не це, - щоб вламати голодному хліба свого,

а вбогих бурлаків до дому впровадити?

Що як побачиш нагого, - щоб вкрити його,

І не сховатися від свого рідного?

Засяє тоді, мов досвітня зоря, твоє світло,

і хутко шкірою рана твоя заросте,

і твоя справедливість ходитиме перед тобою,

А Слава Господня сторожею задньою!

Тоді кликати будеш – і Господь відповість,

будеш кликати і Він скаже: Ось Я!

Якщо віддалиш з-поміж себе ярмо,

не будеш підносити пальця й казати лихого,

і будеш давати голодному хліб свій

і знедолену душу наситиш, - тоді то засвітить у темряві

світло твоє, і твоя темрява ніби як полудень стане,

і буде Господь тебе завжди провадити і душу твою

нагодує в посуху, кості твої позміцняє, і ти станеш, немов

той напоєний сад, і мов джерело те, що води його не всихають!

У фізичному ж плані, Бог говорить нам про піст, не для нашої покори, насильного утримання від їжі і дотримання створенного нами календаря постів, просто Він знає, яку користь може нам принести відпочинок від їжі, щоб пізнавати істини життя, підняти свій інтелектуальний і духовний рівень, пізнати Бога, себе і свої можливості, життя  і своє місце в ньому. Та такий піст повинен бути свідомим та бажаним і саме тоді він принесе вам надзвичайну духовну, розумову  і фізичну користь.

Голодування очищує наш організм від всіх зайвих речовин, надає йому відпочинок, налаштовує всі системи організму на правильну роботу, зміцнює нервову систему і розширює розумові здібності. Таким чином очищений організм потребує менше затрат на обслуговування життя, всі органи працюють відмінно і нас переповнює життєва енергія і ясний розум. Сьогодні голодування є універсальними природніми ліками, які здатні повернути вашому організму здоров’я юних літ.

Поль С. Брегг – доктор філософії, всесвітньо відомий спеціаліст з продовження  життя, спеціаліст з фізичної культури, фізіотерапевт, основоположник науки про здорове харчування і культуру здоров’я , письменник і лектор, консультант відомих акторів і спортсменів з питань дієти і здоров’я, засновник всесвітньої мережі магазинів натуральних продуктів. Ця людина з великої букви  у юному віці була тяжко хворою на туберкульоз, завдяки програмі лікування лікаря Августа Ролльє, яка базувалась на здоровій сонячній їжі, сонці, голодуванні  і фізичних вправ - Поль одужав. Цей випадок став переломним у його житті, одужавши від смертельної недуги, він вирішив присвятити життя вивченню здоров’я та лікуванню інших людей, як і його у свій час вилікували. Протягом життя Брегг вилікував тисячі людей по всьому світу. Це наглядний приклад того, як посіяне добро рано чи пізно проростає, посіявши добро, Август не міг знати, що його лікування принесе такий ефект в особі Поля. Не втомлюйтесь робити добрі справи, це кращий еліксир для нашої душі і тіла. Будучи прадідусем, Брегг вів активний спосіб життя:  бігав, плавав, піднімався в гори і міг обігнати в цьому втричі молодших людей, проводив лекції в різних країнах світу. Смерть не минуча, але Поль  довів, що старість не повинна супроводжуватись безпорадністю і недугами, вони наслідок нашого способу життя .

Послідовник  Брегга  -  Джек  Ла  Лейнн  - легендарний американський тренер, спеціаліст по фітнесу, харчуванню і здоровому способу життя, був надзвичайно активною і позитивною людиною, протягом 34-х років він навчав і оздоровляв американське суспільство, ведучи своє спортивне телевізійне шоу. У віці 42-ти років Джек встановив рекорд по виконанню 1033-х  віджимань від підлоги за 23 хвилини. У свої 45 він поновив його виконавши 1000 віджимань і після 1000 підтягувань на перекладині, які виконав разом протягом 1години 22-х  хвилин. У сімдесяти річному віці Джек шокував всіх своїм рекордом, він проплив півтори милі під час сильних вітрів, був скований у наручниках, тягнучи за собою 70 лодок, у яких знаходилось 70 людей, всіх їх він тягнув пливучи у наручниках півтори милі, у 70 років!!! Маючи більше 90 років Джек продовжував звичайний йому ритм життя, починаючи день з бігу, зарядки, фізичних вправ, проводячи по декілька годин на тренуваннях, своїм прикладом він мабуть надихнув не тисячі, а мільйони людей, достойно відійшовши в інший світ. Зі своєю дружиною Елейн Ла Лейнн, Джек познайомився, коли вона викурювала сигару і безладно харчувалась, після чого він їй дав пораду їсти апельсини, яблука та банани, сказавши в кінці, якби ви мені не подобались, я б вам цього не сказав. Так розпочались їхні взаємини, Елейн розпочала нове життя з Джеком, разом вони прожили 50 років, до смерті чоловіка, у них є троє дітей. Елейн продовжує справу Джека у пропаганді здоров’я, їй уже за 80 та вона досі може віджатись від землі і підтягнутись  на перекладені. Ці факти просто вражаючі , однак ні Джек ,ні Брегг та тисячі подібних їм людей не володіли надзвичайними вміннями, все чого вони досягли є результатом праці, прагнення пізнавати життя, наші можливості, бути вільними людьми, надзвичайно різноманітними. Володіючи багажем знань в багатьох сферах, вони були геніями в тілах атлетів, що і називається гармонійним розвитком особистості. Вони посвятили свої життя вивченню здоров’я і сьогодні  кожний з нас має можливість  скористатись  цими знаннями, очистити свій організм і насолоджуватись благами здоров’я.

В основі здорового способу життя і лікування ним людей  як Брегга, так і Джека  Ла Лейнна були: натуральне харчування, голодування, фізичний і духовний розвиток, вони жили в гармонії з природою. Раджу кожному не полінуватись і в ім’я власного здоров’я прочитати праці цих людей.

Голодування-відпочинок від їжі, протягом якого ваш організм плідно працює як санітар, очищаючись від всього зайвого. Шляхом періодичних голодувань можна звільнитись практично від усіх шкідливих речовин, які потрапили в організм ще в далекому минулому, дитинстві, звільнити вас від наслідків минулих недуг і попередити майбутні, розширити можливості використання вашого мозку і нервової сили.

Всі голодування повинні супроводжуватись строго однією водою, як вже говорилось, найкраще використовувати дистильовану, за відсутності, воду  з природних джерел. Перед  голодуванням не можна їсти важкої жирної, смаженої, чи соленої їжі. Перед  входом у фазу голодування ваш останній прийом їжі до голодування  має бути у вигляді овочевого салату, який підготує ваш шлунок до нього, я використовую доступну нам моркву та капусту, слід знати про їх походження, чи не вирощені вони за допомогою хімічної обробки, в такому випадку вони не підходять. Починати слід з 24-х годинних голодувань від обіду-до обіду, чи від вечері-до вечері, під час яких вживати виключно воду, щоб не заважати організму очищати, відновлювати і лікувати ваш організм. Виходиться з голодування аналогічно - овочевим салатом, при цьому наступний прийом їжі має бути не тяжким для травлення, без м’яса, я люблю гречку, вона рекордсмен з поживності і легкості, можна картоплю, рис, фрукти. До третього прийому їжі ваш шлунок уже відмінно пристосується і можна вживати і м’ясні вироби. Одного 24-х годинного голодування в тиждень буде цілком достатньо для підтримання чистоти вашого організму. Згодом можна збільшувати терміни голодувань, робити 36-ти годинні, а у сприятливий для вас час, коли ви не надто  навантаженні фізично, можна декілька раз в рік проводити трьох денні, семи, чи навіть десяти денні голодування, які виведуть з вашого організму більшу частину всього, що накопичилось у вас за всі роки. Поль Брегг проводив 20-ти і більше денні голодування, під час яких мандрував горами сповнений сил, Христос пробував у 40-ка денному пості. Все це є шлях поступової підготовки і очищення організму. Голодування слід починати тоді, коли ви внутрішньо відчуваєте готовність, бажання очищення, вдосконалення, тоді ваша мотивація і розум допоможе вам проводити відпочинок від їжі із задоволенням, усвідомлюючи, що з кожною годинною ваш організм стає чистішим і здоровим. Спочатку звісно непривично, ваш розум буде вам диктувати відчуття голоду і дискомфорту, це суто психологічний, а не фізіологічний аспект, випийте склянку води в ці хвилини і це відчуття вгамується. Найкраще зайнятись улюбленою справою, хобі, відволікти себе ві вже згодом відчуття голоду розвіється і ви відчуватимете легкість. Я дотримуюсь схеми щоденного харчування так, щоб кожного дня у мене відбувався ефект голодування,  стараючись щодня надати організму більше часу без їжі, тобто те, про що я вам писав в режимі  харчування. Надаючи щодня 12-14 годин відпочинку від їжі, я створюю той самий ефект, не повний, але зате частіший, а чисті голодування проводжу, коли відчуваю в цьому потребу і в залежності від мого розкладу життя. Коли я кудись їду і немає можливості здорово харчуватись я беру голодування і не переймаюсь. Ви здивуєтесь, але після голодування ви отримаєте більше сили, ніж б цілий день харчувались насиченою, висококалорійною їжею.  Наприкінці свого першого голодування я заскочив на перекладену і мені здалось, що самі руки висять на ній, а тіло, наче з вати, надзвичайна легкість.  Звісно все залежить від стану кожного організму, засмічений потребує більше голодувань для значного ефекту. Головне щоб ви знали і розуміли принцип роботи організму  і в тяжку хвилину змогли звернутись до природних методів очищення, лікування, самовдосконалення, розширення своїх можливостей, формування ясного розуму,  а кожний вже вирішує і приходить до цього сам.

Молодість, яка породжує старість. Ілюзія безпеки.

В плані фізичного здоров’я  ілюзією безпеки виступає  відносно здоровий стан організму, викликаний молодим віком, коли органи і тканини ще справляються зі своїми функціями і наше самопочуття внормі. І в таких умовах, коли скарг на здоров’я немає, думати про його підтримання, зміцнення не дуже комусь і  хочеться. Та бездумна молодість спричинює виснаження організму згодом, з його подальшими наслідками – хворобами.  Не лінуйтесь потратити трохи зусиль для головного - вашого здоров’я, за вас ніхто не зможе забезпечити його. Не старість причина захворювань, але те як ми жили в молодості спричиняє руйнування нашого організму.

Бог наділив нас унікальним  організмом і надзвичайно сильним мотором-серцем, яке живить кожну клітинку нашого з вами тіла. Серце є найсильнішим м’язом, воно також піддається тренуванню і здатне за сприятливих умов працювати не одну сотню років. Ілюзія безпеки викликана у нас тим, що цей потужний орган здатний справлятися зі своїми обов’язками навіть у найбільш несприятливих умовах близько 25-40 років. Молодь почуваючись в нормі, не дбає про здоров’я, думаючи, що так буде завжди, а робимо зміни у своєму житті, коли вже остаточно недуга притисла і є загроза життю. Також безпечність людей викликана тим, що вже з’являються, але ще немає наочних прикладів дії негативних факторів на життя. Багато людей, які перебувають під  диктатурою власних шкідливих звичок, оправдовують себе тим, що сусід, родич, чи ще хтось усе життя курив, випивав і помер у свої 60-70 як і інші. Однак це тимчасове явище, наші батьки і діди були генетично сильніші, знову ж таки у кожного свій генотип, у когось більші, а в когось менші фізіологічні резерви. Вони  зростали  і більшу частину свого життя жили у сприятливих умовах, їли здорову сонячну їжу з власних грядок, багато працювали, їх фізичний стан був значно кращий і організм витримував навантаження, та все одно старість мало для кого стала за радість.

Та погляньте на сьогоднішню ситуацію: дитяча смертність у різних регіонах України коливається від 15-20% на тисячу новонароджених дітей до одного року, кількість вроджених вад у дітей зростає,  організм втрачає здатність до відтворення, все більше молодих пар  ризикують  позбавитись мрії-стати батьками, серцева недостатність, інфаркти, інсульти, цироз печінки, язви, гастрити, ниркове і печінкове каміння, сьогодні косить наповал навіть підлітків, хоча такі глобальне засмічення організму і його сигнали про допомогу раніш проявлялися як наслідок тривалого життя і були хворобами старості. Скрізь тільки чути про те, що хтось з наших знайомих занедужав і я запевняю вас це не наслідок часу в якому ми живемо, умов, тяжкості обставин в яких ми проживаємо, це просто наслідок нашого способу життя, того як ми будуємо свій організм, чим його живимо і роду думок, якими ми керуємось. Зовсім скоро, якщо ми продовжуватимемо надалі деградувати, то буквально за декілька років, коли на Землі проживатиме саме покоління людей, яке народилось в час прогресу і екологічного лиха, тобто ми з вами, хто зростав на не здоровому харчуванні, сидячи за комп’ютерами та шкідливими звичками, обмежуючи фізичні навантаження для забезпечення спокою, ми будемо спостерігати нечуваний ріст смертності,  середній вік якої я прогнозую 40, максимум 50 років, які проживатимуться у комплексних і хронічних захворюваннях. Уникнути цього дуже просто та за нас ніхто не зможе цього зробити, коли ми дбатимемо про свій організм, то і він подбає про нас, тільки гармонійний розвиток тіла і духу, як не від’ємних складових  даруватимуть вам щастя.

Ворогом  №1 для нашого здоров’я сьогодні виступають шкідливі звички, які наймасовіше проявляються в тютюнопалінню,  вживанні алкоголю та інших наркотичних речовин, вони стають невід’ємним атрибутом сучасного суспільства. Пригадайте будь ласка свій досвід у викурені першої сигарети чи випитої першої чарки алкоголю, думаю не знайдеться інших відчуттів окрім відрази, гидоти, кашлю і кривого виразу обличчя. Тоді скажіть мені будь ласка, якого милого всі ми поринули у полон, стали заручниками, а згодом і рабами цих не приємних речовин, скільки проблем вони щодня приносять мільйонам сімей…? Це тільки свідчить про надзвичайно сильний їх вплив на психічну діяльність, що спонукає нас – людей розумних іти в супереч своїх відчуттів і розумінь та свідомо отравляти власний організм, який продукує життя. Мода  диктує стиль життя і більшість людей прагнуть їй відповідати, однак моду створюють люди на верхах не дбаючи про ваше здоров’я, а переслідуючи власні інтереси збагачення. Очевидним доказом моїх слів є мода на алкоголь, цигарки, наркотики, різного роду антидепресанти, каву, шкідливих продуктів харчування, всі вони разом у буквальному сенсі вбивають наш організм тільки повільно і болісно, їхній вплив проявляється у засміченні організму, утрудненому циркулюванні крові, вони роз’їдають слизові оболонки наших внутрішніх органів, призводять до появи язв, атрофування органів, поступового зменшення продуктивності. Вони спочатку  штучно створюють ефект бадьорості, забираючи  всі резерви нервової сили, а після наступає надмірне виснаження організму, так зване похмілля, спалюються нервові клітини і в кінцевому результаті - повна відмова наших органів. Хвора людина не може бути щасливою, важкість і біль не дозволяють концентруватись на чомусь хорошому і доброму, на своїх цілях і мріях, не здоровий фізичний стан викликає психічні розлади, схильність до стресів, агресії, мозок продукує негативні думки.  Звісно гармонія і щастя не можуть пробувати в такій атмосфері. Поганий фізичний стан знижує нервову силу -  нашу рушійну силу, психічну стійкість, з’являється всяке небажання, лінь, байдужість, гасне наше «внутрішнє я», і часто під таким впливом люди здаються,  живучи, наче мумії в полоні шкідливих звичок, очікуючи  чергової дози токсинів, убивши свою особистість, що є найгіршим в нашому житті. Ставлячи хрест на собі, ми ще й приносимо горе своїм рідним і близьким людям, більша частина злочинів, аварій, невиправних помилок в житті, сьогодні спричиненні саме під впливом шкідливиз звичок. Ніхто з нас не побажає, щоб наші діти курили, вживали алкоголь чи інші шкідливі речовини, однак самі розуміючи їх негативний вплив вдаємося до них, ми знову ж таки суперечимо самі собі, але при цьому ми забули ще одну просту істину – наші діти вспадкують  нашу схильність до шкідливих звичок! Тому зважте всі мінуси і плюси   (якшо вони знайдуться) шкідливих звичок і бездумного способу життя,  і тоді вже вирішуйте  чи ви будете господарем свого життя, свого щастя, своєї сім’ї, чи стати рабом нами ж придуманої отрути, цієї ілюзії і тваринних бажань.

Якшо проаналізувати перший досвід і подальші фактори, що спонукають людину до вживання  шкідливих речовин,  до негативних пристрастей і надмірних захоплень, то ми побачимо і зрозуміємо, що це зовсім не фізична чи духовна потреба, але корінь цих проблем полягає у психічній дизгармонії, порушені її стійкості, повноцінності, спаду нерової сили. Зазвичай підліток вперше вдається до алкоголю, сигарет, чи інших шкідливих занять через банальну потребу уваги, для її привертання чи щоб влитися у компанію. Також люди вдаються до цих крайнощів у часи труднощів, для сміливості, для забуття. Сьогодні суспільство масово вживає алкоголь  тому, що всім потрібна увага, а він їх об’єднує. З порушеною психікою під  його впливом легше спілкуватись і не потрібно великих зусиль чи загального розвитку. Тобто, як би хто не лукавив, але кожна людина вдалась до шкідливих звичок і бажань через свої проблеми, порушення психіки, бо жодна людина, в якої все гаразд, яка щаслива, не візьме і не стане  вживати алкоголь, наркоту, обжиратись, фанатіти, щоб нищити себе цим, позбавляти себе щастя. А відвідавши ці речовини і заняття, людина попадає під їх наркотичний вплив, психотропну дію, організм привикає і вже згодом вимагає їх. В таких умовах тільки одиниці людей, в яких ще залишилась нервова сила можуть покинути  безглузді і смертоносні заняття, а решта кажуть, що  вони не можуть уже, їм не вистачає сили волі. Все знову ж таки заключається в нашій голові-нашому розумі, в  думках  які ми продукуємо і якими керуємось. Я можу порадити спосіб як розвинути потрібну нервову силу, силу волі, яка дозволить позбавитись шкідливих звичок.

Шкідливі звички є психологічною проблемою і вирішувати ці проблеми слід також психологічним впливом. Мій принцип заключається у психологічному тренінгу, який треба проводити на початку дня, в кінці і в моменти, коли у вас виникатиме бажання викурити сигару, випити, вколотись, нюхнути, обкластись їжею, зходити в ігрові автомати, одним словом тим, від чого у вас залежність. У ці моменти треба сконцентруватись і говорити самому собі, що я сильний(а), я зможу, мені цього не хочеться і не потрібно, це огида, воно мене віддаляє від втілення моїх мрій, отруює мій організм і руйнує моє життя, я більше не хочу цього і скоро я буду щасливий(а), здоровий(а), у мене все в житі получиться! Ось приблизно такого роду слова потрібно повторювати собі по декілька раз періодично протягом дня. Ви можете змінити їх текст індивідуально, як вам довподоби. Треба пробудити потужне бажання, стимулювати його тими позитивними сторонами звільнення від шкідливого впливу, цілями, мріями. Звикнувши до шкідливих звичок мозок посилає сигнали для їх задоволення, а такий психологічий тренінг суперечить їм, ви даєте наказ мозку, змінюєте їх. Поступово зміцнюєте свою нервову силу і свій опір негативним бажанням, і скоро вони стануть чужими для вас. Звичайно без зусиль у цьому житті нічого доброго немає і вам прийдеться поборотись за себе, за волю,здоров’я, щастя та це є нічим у порівняні з втратами від полону..

І ще один психологічний фактор впливу на свідомість,  це взяти і на повному серйозі сказати самому собі-дати клятву, що з цього моменту я кинув, я вище цього, дати собі слово, доказати собі, що я маю це слово. Ви ідете на спір із собою і поразка в ньому буде означати, що ви слабка людина і вами володіє продукт виробництва чи людської видумки, тут уже ніхто вам не помішає, вас може обманути тільки ви самі. І поразка для адекватної людини буде не припустимою і цей спір може стати потужною силою і порятунком, щоб не порушити його і звільнити себе. Я застосовую  такий механізм  коли ставлю мету і до неї треба чималі зусилля, чи коли я бачу, що у мені хочуть прокинутись якісь не адекватні бажання. І тоді, в ті моменти, коли мій організм хоче здатися я кажу самому собі: « Макс, якщо ти зараз здашся, то твоє слово нічого не варте, а значить станеш фуфлом, а якщо ти фуфло, для чого тоді жити, такщо збери сили і веди себе гідно, ти вище цього!», і такий механізм прекрасно діє, чим швидше ви присічете корінь зла, тим легше з ним боротися. Це є психологія і людська фізіологія, адже все керується мозком і хто тренує його – досягає цілей!

Заняття фізичною культурою, заняття на свіжому повітрі, здорова їжа, позитивне мислення стануть чудовими помічниками на вашому шляху очищення від шкідливих звичок, зміцнення нервової сили

 Легко в цьому житті дається тільки зло – те,  що несе з собою шкоду, але кінець його – пустота!

Життя настільки чудесне і в той час просте, що якби ми знаходили час на його пізнання, а не створювали проблем, тоді б ми насолоджувались ним і довкола панувала одна любов та гармонія. Задумайтесь на мить – одне наше дихання забезпечує сімсот міліонів альвеол, загальна площа поверхні яких 100-120 метрів квадратних, це кінцеві  утворення дихальних шляхів, всі вони знаходяться в легенях і в них власне відбувається газообмін між повітрям і кров’ю. На слизовій оболонці тонкого кишечника, на одному квадратному міліметрі є 22-40 кишкових ворсинок, які  всмоктують перетравлену їжу і в кожній з яких є розгалужені кровоносні капіляри та лімфатичні судини. Кожна ворсинка вкрита мікроворсинками і їх налічується 1500-3000 на кожній клітині. У корі головного мозку налічується близко 15 млрд. клітин, кожна з яких має від 7 до 10тис. з’язків із сусідніми клітинами. В центральній частині сітківки нашого ока зосереджено 6-7млн. колбочок, які сприймають усі кольори райдуги і 120-130млн. паличок, що на периферії сітківки забезпечують сутінковий зір. А яка ж тоді структура всього живого довкола, неймовірної  природи яка оточує нас і забезпечує всім. Створений Богом  тисячоліття назад, наш організм для підтримання життя щомитті виконує незчисленну кількість операцій по прийому, обробці, аналізу і виконаня команд, а процес всього живого не вмістили б всі разом взяті сучасні комп’ютери. Факти просто вражаючі, наскільки дивовижно створене і дароване нам наше життя -  це є цілі мікро і макро світи і всі вони направлені на забезпечення нашого здоров’я, довголіття, щастя. І якби кожний з нас задумувався, знав такі речі, аналізував життя, пізнавав його і себе, нам би було огидно марнувати дорогоцінний час, бути такими легковажними  і жити задовільняючи дикі бажання, руйнуючи все і себе.  А яка краса довкола, ця раніше райська природа, навіть сьогодні під тисячолітнім руйнівним впливом людства залишається неймовірною, годує і милує око та душу. Я не уявляю як така організація життя може виникнути внаслідок певного космічного вибуху чи еволюційних процесів, та я кожний день розпочинаю з подяки Творцеві, нашому Господу Богу і прошу у нього мудрості, любові  та сил для нового дня. Його Любов і Слово створили життя, Він є Альфа і Омега, Початок і Кінець. Тому молитва спокон віків була наймогутнішим джерелом сили, вона не у заучених текстах, але походить від нашого серця, такої молитви хоче чути від нас Бог. Він хоче, щоб ми ділились з Ним своїми радощами і турботами, своїми планами, звертались до Нього за мудрістю і допомогою, бо Господь - наш Отець і Він єдиний, хто не зрадить.  Молитва найкращі ліки від всіх незгод і шкіливих звичок в тому числі. Для Бога немає нічого неможливого, але молитва повинна бути підкріплена вірою і ділами, інакше з нашого боку вона буде лицемірством  по відношенню до Нього, а Він знає, що у нас на думці.  Ми часто жаліємось на несправедливість, на байдужість Бога до наших бід, не бачачи власних вчинків, які до них призвели і того, що окрім нас на Землі ніхто не чинить зла і Його Слово дає на це відповідь також:

Ото ж бо, Господня рука не скоротшала,

щоб не помагати, і Його вухо не стало тяжким,

щоб не чути,

бо тільки переступи ваші відділювали вас

від вашого Бога, і ваші провини ховали обличчя

Його від вас, щоб Він не почув, -

бо ваші долоні заплямлені кров’ю, ваші ж

пальці – беззаконням, уста ваші говорять неправду,

язик ваш белькоче лихе!

Немає нікого, хто кликав б на суд, і нікого нема,

хто судидився б поправді, -

кожен надію кладе на марноту й говорить неправду,

вагітніє бідою й породжує злочин!

Бог чекає і стукає до кожного, якщо ви детально розглянете своє життя, то неодмінно розпізнаєте моменти, коли щось, що не можна пояснити рятувало вас з біди чи ваші справи з халепи, ні з того ні з сього виходили на лад, це і була Господня рука. І тільки через любов до кожного з нас, Бог досі терпить наші беззаконня. Якщо ми захочемо змінити на краще своє життя, то Він неодмінно нам допоможе. Господь прощає і хоче цього від нас, а вся істинна закладена в одному – любити!

Життя від свого початку чудесне і досконале, воно не змінювалось, це наше відношення, думки та дії змінили його сприйняття!

 

Діяльність мозку.

Наш мозок являється керівним органом нашого тіла, він є вищим відділом центральної нервової системи, який регулює фізіологічні процеси і координує діяльність систем організму, формує поведінку людини. Тільки людині притаманна друга сигнальна система у її вищій нервовій діяльності, функція мови, спілкування, мислення, обмін, зберігання і відтворення інформації, накопичення досвіду, прояв емоцій, свідомість. Це всі речі, які роблять нас тими, хто ми є. Мозок є носієм  психіки, він продукує наші думки, характер яких може позитивно чи негативно впливати як на духовний , так і на фізичний стан. Тому для нас, як соціальних і духовних істот, роль тренування нашого мозку є найважливішим фактором формування гармонійної особистості з високим рівнем фізичного та психічного здоров’я, високої моралі і культури.

Мозок є нашою рушійною силою, він генератор наших вчинків.  Кожна людина зокрема є унікальною і надзвичайно багатогранною особистістю з великим добрим серцем і безліччю талантів, захованих в кожному. Тільки самопізнання кожного з нас може розкрити весь наш потенціал. Для цього потрібно розширювати свій кругозір і знання, прислухатись до бажань серця і розвивати їх. Доступність знань сьогодні можуть зробити вас тими, ким ви хочете себе бачити, перед нами праці геніїв людства, які присвятили їм свої життя,  а нам залишається тільки користуватись ними, для нашого ж блага. Приділяйте  декілька хвилин на день в час спокою, роздумуючи  над життям і своїми інтересами в ньому, шляхами їх досягнення. Оточуйте  себе тільки добрими і позитивними речами, гарними прикладами, навчіться аналізувати все і брати з усього тільки добру сторону. Виховайте в собі позитивне мислення, знаючи, що за чорним іде біле.   Від труднощів нікуди і нікому не дітись, використовуйте їх на власну користь, з ними приходить досвід і терпіння на майбутнє, вони дозволяють багато переосмислити та зрозуміти, іноді біда стає найбільшим благословінням, відкриваючи нам очі на життя. Не сійте паніки і нівякому разі не вдавайтесь до негативу, постарайтесь охолонути. Новий день – нове життя, дозвольте йому все розставити на свої місця. Будьте терплячими, бо кінець завжди діло хвалить і часом те, що на перший погляд  здається нам бідою переростає в благодать.  Практично всі генії народились в тяжких для себе умовах та вони не здались їм. Сприймайте перешкоди  як виклик, як змагання, ідучи до перемоги. Коли вам тяжко на душі – просіть в Бога сил і мудрості подолати труднощі,  не давай те цим почуттям поглинути вас, згадайте все хороше, що було і чекає попереду, оточіть себе всім, що піднімає ваш настрій, надихає, відволікає від негативу: музика, кіно, хобі, друзі, заняття на свіжому повітрі, прогулянки.  Не потрібно слухати людей, які вас запевняють в тому, що ви чогось не зможете, навіть якщо це ваші батьки. Мрійте, вірте і розвивайте власні таланти, нас обмежує тільки наш мозок під впливом інформації, яку ми отримуємо, тому нехай нею стануть досягнення інших видатних людей, а не скептиків. Все в наших руках, мисліть позитивно і такими ж стануть ваші дії. Навчіться управляти вашим розумом, ставити йому цілі і досягати їх. Праця людини, яка походить з її серця приносить істинне задоволення і щастя, не позбавляйте себе його, покидаючи свої вміння, таланти і мрії.

Сьогодні – результат вчорашнього,  а теперішні наші дії, мрії, -  створюють  майбутнє, тому подумайте, що саме ви хочете бачити в ньому!

Мудрість -  це те, що дозволяє використовувати ресурси нашого мозку, нашу внутрішню силу, направляючи її для нашого добробуту. Мудрість не обчислюється роками, вона притаманна тим, хто її шукає, хто задає запитання і знаходить відповіді. Наш розум керує нашими бажаннями, відчуттями на основі отриманої ними впродовж життя інформації, тому тут є дуже важливим і визначальним фактором саме достовірність і правдивість інформації, якою ми керуємось.  Якщо ми володіємо не вірними знаннями у тій чи іншій сфері, зокрема у формуванні здоров’я,то відповідно керуючись  помилковою інформацією ми будемо самі не розуміючи цього нести шкоду власному здоров’ю, а мозок у силу наших звичок буде створювати хибні відчуття і потреби. Незнання закону, не звільняє від відповідальності. Сьогодні індустрія і політика створює стандарти, які не завжди переслідують інтереси населення, тому обізнаність, свідомість, знання як убезпечити себе і своїх близьких є дуже важливими. Вчіться на чужих помилках і наслідках не здорового і бездумного життя.

Гарний настрій – це третя і заключна складова в моїй структурі формування здоровя як загального стану повного благополуччя. Гарний настрій є запорукою здорового функціонування нервової системи, роботи внутрішніх органів, він є джерелом натхнення і рушійною сили. Носієм гарного настрою є наш мозок, який продукує наші думки в процесі мислення. Оточуйте себе позитивними думками і речами, думайте про краще, розвивайтесь ідучи до мрій, вірте в це, прагніть до доблесних вчинків і вас наповнятиме гарний настрій. Всяка діяльність починається з нашої голови - думки породжують слова і вчинки, від характеру яких уже залежить наш душевний стан і відносини з людьми. Думки,  слова і вчинки, по суті визначають всю ситуацію, яка складається довкола. Словом  можна ранити і зцілити, погубити і врятувати. Не будьте скупі на добрі слова, вони сіють любов в наших серцях і не вдавайтесь до зневаг, бо ніхто з нас не є кращим за іншого. Якщо ми будемо мислити позитивно, то і наші вчинки, взаємини будуть добрими і гармонійними, наш настрій спонукатиме нас до нових благородних вчинків. Будь-яке, навіть найменш бажане заняття, можна виконати з кращим настроєм і ефективністю, якщо віднайти в голові позитивні моменти цього заняття і виконувати його з цим позитивним усвідомленням. Як гласить мудрість: «Робіть усе з любов’ю, або  не робіть взагалі»;  «Що посієш, те й пожнеш», - сійте добрі думки у своєму розумі і  вони принесуть добрі плоди. Чого бажаєте собі, те чиніть іншим, все це прості істини, керуючись якими ви отримуєте і даруєте щастя.  

Неправда, гнів, ненависть, не цензурна лексика, заздрість, лицемірство, злорадство, підступ, зрада – всі ці відчуття і вчинки не є рідними нашій душі і природі. Весь цей потік негативу, який направлений на досягнення певної мети, завдає шкоди іншим і в першу чергу нам самим. Коли ми впускаємо ці негативні емоції і керуємось ними, вони отруюють наш організм. Цей анти природний стан викликає загальне потрясіння для нашої нервової системи і злагодженої роботи всього організму. Таке життя супроводжують стреси і нервові зриви, а в пошуках порятунку часто люди вдаються до антидепресантів, випивки, наркотичних речовин, обкладають себе висококонцентрованими продуктами, які тільки посилюють  руйнівну дію. Ви можете займатись спортом, належно харчуватись та якщо ви керуватиметесь негативними думками, то ви заклали у собі бомбу вповільненої  дії, ви не будете здорові і тим паче щасливі, кінець цього – недуги і пустота. Стреси, злість, обіди, бажання помсти, сьогодні є найбільшою загрозою і джерелом захворювань. Якщо ви занедужали в наслідок низької рухової активності чи поганого харчування, то це вас не позбавить щастя, жаги до життя і втілення себе у ньому. Але коли в нашому серці зло, то добра з нього пожати не вдасться і жодні ліки не матимуть позитивного ефекту.

На одинці.

Коли ми не залишаємо час на роздуми, ми стаємо подібні до роботів, що виконують чиїсь вказівки. І комусь на руку, створити нам такі умови життя і праці,  за яких ми б не мали  ні часу, ні сил для роздумів, для запитань, для свого особистого розвитку. Протягом буднього дня, його турбот, життя іде в шаленому темпі і не завжди вдається на ходу приймати вірні рішення і вчинки, часто можна заплутатись і піти невірним шляхом. Саме тому, так важливо знаходити час на роздуми і аналіз прожитого дня, чи певного періоду, глянути на ситуацію збоку, що дозволить краще зорієнтуватись. Кожна людина унікальна і особлива  і тільки залишаючись на одинці з собою ми можемо подумати про своє місце в житті, свої бажання, сформувати себе, виховати в собі ті якості і поставити ті цілі, які дозволять жити за покликом серця і бути щасливою людиною. Ігнорування цих,  на перший погляд  банальних кількох хвилин на день перед чи після сну, можуть віддаляти нас від нашого успіху і щастя, внутрішньої гармонії, життя в унісон з самим собою. Без самопізнання і індивідуального розвитку ми втрачаємо свою сутність і стаємо просто заручниками обставин, поставивши хрест на своїй особистості, дарованим Богом талантах. Безліч людей сьогодні жаліються на нещасливе життя, працюють на роботі, яка не приносить задоволення, депресії, погані звички і втрата здоров’я. Тому уникайте цього, пізнавайте себе і формуйтесь відносно своїх вподобань, накопичуйте знання у сферах, які є вам до душі, для цього сьогодні є всі необхідні джерела, інформація. Будуйте своє бажане майбутнє, виховайте себе тою людиною, яка намальована у ваших думках і бажаннях. Станьте професіоналом своє справи і ви будете потрібні завжди і зможете забезпечити себе та інших.  Старайтесь розвиватись різносторонньо, будьте відкритими до знань, аналізуйте все  і беріть корисне з усього.

Ми часто любимо знаходити відговорки: « Якби у мене був гарний вчитель, тренер, заможні батьки, якби я народився за інших обставин, я б досягнув більшого».  Звичайно, коли є поруч професійний тренер, вчителі, заможні батьки , відповідно стає легше.  Але це не гарантує нічого,  бо жодний тренер, вчитель чи умови не зможуть заставити вас працювати над собою, якщо ви себе не настроєте на роботу. Немає кому вам допомогти, нічого страшного,  професійні знання у всіх галузях ми можемо почерпнути в бібліотеках, в мережі-інтернет. Набиратись знань, аналізувати, практикувати, вникати в суть речей і незабаром ви самі ощасливите інших, ставши для них тим завітним тренером, вчителем , прикладом для наслідування.  Тому не потрібно здаватись обставинам, але пізнавати і працювати над собою, ідучи до своєї мрії. Одним зі споконвічних факторів, які обмежують розвиток багатьох людей є наша звичка мати керівника, лідера, який буде вести, направляти, брати на себе основну роль і коли у різних сферах життя ми передаємо їм «штурвал», відразу ж заспокоюємся, беручи собі меншу роль, стаємо менш активними, гасне ентузіазм і розвиток, як правило це гальмує одних і обтяжує інших, або призводить до маніпуляції загалу, тоталітаризму чи безпорядку і тільки у рідкісних випадках, за справжнього, порядного організатора, адекватності людей, може відбуватись загальний ефективний розвиток. Одне з найхитріших  відчуттів, що продукує  не тренований  мозок – лінь. Саме вона  мабуть є найбільший барєр у  нашому житті, спочатку ми відкладаємо справу, а потім вона переконує нас в нашій не спроможності. Щоб її побороти, просто потрібно зібрати волю в кулак і почати працювати, вона відразу ж відійде. З кожним днем вашої роботи над собою лінь тікатиме від вас все далі. І я вам кажу: «Ви все зможете!»

Ніхто точно не може визначити сутність життя кожної людини і що нас чекає після нього. Але давайте умовно поглянемо на життя, яке людина прожила не задумуючись, обманюючи інших людей, пиячила, жила одним днем, задовольняла тваринні бажання, і ні з чим,  і ніким не рахувалась, завдала чимало болі і страждань від цього рідним та оточенню. Думаю без високого рівня філософських знань, моралі, наш розум і серце, аналізуючи таке життя підкаже нам, що це невірний шлях і точно ніхто не скаже, що в такому житті – його сенс. Я думаю, що у будь- якому випадку, сенс життя -  буде гідно прожити його. Ми не помилимось, якщо житимемо у гармонійному  розвитку духу і тіла, будучи чесними, люблячими, порядними, добрими людьми,  реалізовуючи  свої таланти і допомагаючи в цьому іншим. І в результаті  такого життя, ми можемо спокійно очікувати те нове, що йде після нього…

Доки ми несемо у цей світ добро – ми живемо…!!!

Сон.

Сон – це природний, життєво необхідний  механізм, призначений для відновлення сил нашого організму.  Для забезпечення  цього відпочинку доба ділиться на світлу і темну пору, день і  ніч. Тривалість сну залежить від рівня здоров’я організму, його ресурсів відновлення. Оптимальна тривалість цього відпочинку вважається 8-10 годин. При поганому стані здоров’я і вони не забезпечують повне відновлення,  у людей спостерігається сонливість, низька активність і мало ефективне використання світлової доби та своїх ресурсів.

Попередньо описані три складові здоровя: рухова активність, здорове харчування і раціональне позитивне мислення, здатні забезпечити нас здоровим сном і що саме головне - значно ефективніше використовувати світлову добу. Здоровий організм здатний повноцінно відновлюватися уже за 5-8 годин сну і після дарувати нам решту часу - бадьорість та енергію.

Ми-люди, найчастіше жаліємося на брак часу, однак час - це те, що ми найбільше марнуємо у своєму житті, а не здоровий, не тренований організм тільки цьому  сприяє, сіючи у нас сонливість, важкість і лінь, не даючи нам реалізуватись сповна. Брак часу це тільке те, чим ми прикриваємось, а його причинами є погана організація, низький рівень знань і спосіб життя.

Для того, щоб наш сон був здоровим необхідно користуватися простими правилами:

  1.  наш день повинний супроводжуватись  руховою активністю;
  2.   не можна їсти безпосередньо перед сном і тим паче важку їжу, ваш організм концентруватиметься на травлені, а не відпочинку;
  3.  Склянка чистої води перед і після сну буде чудовим освіжаючим, тонізуючим засобом;
  4.   вечірня прогулянка  на свіжому повітрі збагатить наш організм киснем і приготує до сну;
  5.   сон до  12-ї вечора значно краще  відновлює наш організм, ніж після 12;
  6.  спати слід у вільному положенні, руки і ноги випрямлені і не пересікаються, щоб не утруднювати циркуляцію крові;
  7.  найкращий сон на спині, на дещо твердій основі, коли хребет в розтягнутому  рівному положенні,а м’язи розслаблені, бо на м’якій основі витрачається багато сил на утримання м’язами необхідно положення і відповідно більше часу треба для відновлення;
  8.   Зарядка, вправи  на свіжому повітрі, легкий біг, контрастний душ – найкращі активатори після сну, що пробудять наш організм з повною його віддачею.

Проблема багатьох людей – ігнорування сигналів організму до сну, які якраз проявляються в районі 21-24 години , здається, що це занадто рано, ми пересиджуємо цей час і вже не можемо заснути. На сон залишається все менше часу і організм не встигає сповна відновлюватись. Відповідно в нас немає необхідної енергії впродовж дня, нас переслідує сонливість,  ми не можемо реалізувати сповна свій внутрішній потенціал.  А з дня-на-день це перетворюється у нестерпну тягучку і всяке небажання, люди вдаються до антидепресантів, кави, алкогольних напоїв, щоб штучно настроїти себе на працю. Такий режим,  негативно впливає на наш стан здоровя, зменшуючи щодня наші фізіологічні резерви, забираючи практично половину активного дня,  який б ми могли використати чи то на творчість, сімю, втілення мрій.

Фізіологічно наш організм найактивніший з  16-22-ї години і зранку, після сну-до 12-ї години, решта часу нам характерна знижена активність, це час притаманний для сну. Я рекомендую лягати спати саме в цей час, якщо ми заснемо в 22-й годині, то вже у 5-6 годині ранку наш організм буде повністю відновлений, 5-ти хвилинна зарядка і ви в тонусі. Таким чином ми прокинулись у цей благодатний час тиші, світанку і повного спокою, коли є ще вдосталь часу для того, щоб підготуватись без поспіху і халтури до нового робочого дня. Зранку ясний розум і ефективне мислення, краще сприймається інформація, а «оживаюча»  краса довкола не залишить вас байдужими і наповнить гарним настроєм і радістю життя. Я рекомендую використовувати цей час для себе, своїх вподобань, творчості, роздумів над життям, пізнанням себе, своїх можливостей і шляхів їх розвитку та реалізації. Саме кількох хвилинні роздуми в час спокою є найкращим часом для аналізу життя, пошуку вирішення проблем, появи  нових ідей, пізнання свого шляху в житті і знаходження внутрішнього спокою. Таким чином, ви вирушаєте щасливі і готові до зустрічі нового дня, вам не потрібний кофеїн та іншого роду згубники здоровя, ваш організм здатний всі наступні години дня наповняти вас енергією, роблячи вас успішними людьми. Та найбільшим бонусом такого режиму сну,  стане відчуття повноти дня, вам здаватиметься, наче час сповільнився, адже ви використовуєте його сповна.

Фактично, режим сну визначає успішність, ефективність нового дня і наше самопочуття. Оскільки пізній сон, не повна відновленість - дорівнює втомі, вам не вистачатиме часу і сил на все. До того ж  недоспані години наш організм у нас все одно  відбере при сприятливих для  цього умовах, наприклад на вихідних.  Добре коли пізній сон супроводжується творчістю, роздумами, самовдосконаленням, тоді ви хоч потратили час із користю, бо є люди, в яких краще мислення в пізній період  доби, але коли нехтується сон сидячи перед телевізором чи іншим не корисним заняттям, то ми просто відбираємо у себе дорогий  час, здоровя. Після усе відбувається поспіхом, не організовано, немає часу навіть на роздуми щодо покращення життя та свого місця в ньому і багато чудових моментів проходять повз нас. Сьогодні, дотримуючись наведених в книзі принципів здоровя, я повністю висипаюсь уже за 5-7 годин, навіть після напруженого тижня на вихідних, довше  8-9 годин я просто не можу спати. Після сну я повний сил, насолоджуюсь ранком і виконую свою розминку, яка для когось може здатись високоінтенсивним тренуванням.  Мені незвично дивитись як мої ровесники і молодшого віку люди, важко прокидаються, сплять значно довше, а вираз їхнього обличчя при цьому, наче вони з нічної виробничої зміни. Знаючи природу і насолоду здорового тіла, мені хочетьсяподілитись з вами цим, це є мій людський обов’язок і частково сенс життя.

Притримуйтесь принципів здоров’я: рухової активності, здорового харчування, раціонального використання розумової діяльності, розширюйте свої знання і використовуйте їх для побудови здорового організму, керуйтесь в усьому любов’ю і ви зможете активно, наповненні енергією, щастям і ясним розумом  проводити всі  15-17 годин доби без втоми і важкості та чесно піти на заслужений сон. Таким чином оздоровлюючись, ви ще й в півтори рази більше часу активно проживете в добі, вдвічі ефективніше зможете працювати, досягати своїх цілей, а головне житимете якісно і якщо на те воля Божа, то і значно більше років, ніж би ви жили звичайним, бездумним життям.

Порушення здоров’я людини може виникати лише за наявності 3-х причин: джерела шкідливості, чинника його передачі і сприйнятливого організму. Якщо однієї з цих причин нема – немає і недуги. Навіть перебуваючи в епіцентрі збудників захворювань, ми не захворіємо, якщо у нас не сприятливий для захворювання організм, тобто здоровий. Насправді дбати про здоров’я дуже просто і приємно: рух, сонячна їжа і любов, цінуйте ваших близьких і розділяйте  з ними час, в такій атмосфері наш організм наділятиме нас щастям і ніякі захворювання не будуть нам загрозою. Літом ми спостерігаємо значно нижчий рівень захворюваності населення, це є результатом того, що в цю сонячну пору всі ми більше рухаємося, більше вживаємо овочів та фруктів, більше часу проводимо на свіжому повітрі і в цю яскраву, теплу пору наш настрій значно кращий. Тому навіть не свідомо ми літом ведемо значно здоровіший спосіб життя, а знаючи і дотримуючи цих факторів: рухова активність, здорове харчування, тренування розуму, позитивне мислення, - ми можемо повністю вести здоровий спосіб життя впродовж всього року та насолоджуватись здоровим тілом, ясним розумом і «великим», добрим серцем! Насправді для того, щоб вести гармонійне життя не потрібно володіти особливими знаннями, наш організм сам посилає нам сигнали, зідно його потреб, просто потрібно прислухатись до них, так: голод, сигнали до споживання окремих продуктів, елементи, яких потребує тіло, спрага, сонливість, бажання порухатись, важкість, тощо - спонукають нас до тих чи інших дій. Так само духовна і моральна складова, яка представлена нашою совістю і виразно підказую нам, що добре, а що погано. Якщо не нехтувати сигналами організму, то навіть на підсвідомому рівні можна володіючи мінімумом знань жити в гармонії, і також можна бути професором, доктором наук, володіти теорією та  житти в дизгармонії.

Фізичне  виховання і спорт - здатні зміцнити наш організм і нівелювати негативний вплив на нього інших негативних факторів екології і харчування, зміцнити нашу нервову систему. Здорове харчування здатне підтримувати наш організм в чистоті, забезпечувати його якісним будівельним матеріалом і енергією, дещо компенсувати малорухомий спосіб життя.  Позитивне мислення, любов, здатні дарувати щастя і вести до мети, підтримувати нашу нервову силу в тонусі і долати труднощі з меншою шкодою, дещо нівелювати інші негативні фактори.

Але всі вони, об’єднанні разом: фізичне виховання, здорове харчування, позитивне мислення, самопізнання, справа серця, пошук правди, і всеохоплююча Любов – здатні зробити нас легендарними  людьми, наділених надзвичайними вміннями, мудрістю, енергією, сповненими щастям, миром , гармонією, спільнотою, яка  відновлюють все, будує  і дає  життя! Нестане недуг,  життя набуде сенсу, зникне страх перед смертю, але прийде радісне очікуванням нового, ще кращого буття!

Другий шанс.

Часто в житті та кінематографі виникають ситуації, при яких необхідно другий шанс, щоб виправити її, змінити щось, і як правило життя завжди його дає. Мабуть кожна людина бажала повернути час назад з цією ж метою. В мене є гарна новина з цього приводу, – у нас насправді є 365 других шансів у році, з настанням світанку-новим днем, переосмисливши своє життя, взяти себе в руки і будувати нове життя і себе в ньому такими, якими бажаєте  бачити!

Заповіт.

Часто батьки через непослух  лають своїх дітей,говорячи: «В кого ви такі вдалися?».  Забуваючи, що не діти винні у своїй поведінці, бо вони є нашим відзеркаленням. Нам даний дивовижний механізм спадковості, всі наші таланти, вміння, фізична і розумова діяльність,  характер, мислення, звички, все що ми візьмемо за життя, чи добре чи погане - передасться нашим дітям. Тому це ще один привід робити себе і своїх «кровинок» щасливими,пізнаючи життя, пізнаючи себе, розширюючи  власний кругозір, інтереси. Розвивайте закладені у вас таланти та чесноти і всіх їх успадкують ваші діти. Не наділяйте їх шкідливими звичками, негативом і тягарем хворого тіла!

У будь-якому віці і стані, засобами фізчичного виховання, здорового харчування, позитивним мисленням, вірою і любов’ю, можна покращити своє здоров’я, самопочуття і внутрішній стан. Існує тисячі фактів, коли люди з обмеженими можливостями, смертельно хворі, люди похилого віку, одужували і покращували своє здоров’я, стававши щасливими.

Людство на своєму історичному шляху прагне завоювати і підкорити собі все, проливає кров і знищує себе та природу, це ще один доказ того, як негатив, зло викривлює реальність та істину. Тому, що від самого початку нашого створення Бог віддав нам усі багацтва Землі і настановив нас над усім, полюбив і звеличив понад ангелів, суперників у нас не було і немає, окрім нас самих, і ми продовжуємо битись з не видимим супротивником – зі своїм «Я».

Насправді все так просто і геніально, вся істинна, щастя і все життя закладені в одному – любити! Одна тільки любов не чинить зла, будує, а не руйнує, відкриває справжній сенс життя.  Коли один з учителів  Закону  спитався в Ісуса Христа, Його випробовуючи й кажучи: «Учителю, котра заповідь найбільша в Законі Божому?». Він же промовив йому: «Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою». Це найбільша й найперша заповідь. А друга однакова з нею: «Люби свого ближнього, як самого себе». На двох оцих заповідях увесь Закон і Пророки стоять.  Август Блаженний сказав такі прості і визначальні слова:     « Люби, а вже потім дій як хочеш!» Ось і все, що всім нам потрібно – любити і світ переміниться в одну мить, не буде зла, але прийде турбота!

Щодня все більше пізнаючи життя я просто захоплююсь тим, як наш Небесний Отець створив усе настільки чудесним і надзвичайно досконалим, мільярди і мільярди процесів, які об’єднані і направлені на одне – забезпечити наше життя у всіх його проявах , барвах та емоціях. Ця краса, яка оточує нас і заворожує око, наше унікальне тіло, як інструмент для нашої душі. Ми можемо навчитись всього, робити дивовижні речі, меж  нашим можливостям практично немає, тільки наш мозок обмежує їх під впливом помилкової інформації, стереотипів і обставин, сіючи сумніви і лінь, а люди, що пізнають себе і працюють над собою, сьогодні дивують нас своїми досягненнями, вміннями, мудрістю, силою, добротою, ми називаємо їх - феномени, але вони такі ж самі як ми, тільки працюють над собою, пізнають і беруть від життя більше. Вони зрозуміли, що нам дано все і під силу кожному. І так обідно, коли ми на шляху до визнання, збагачення,  женемось за матеріальними речами, крутістю і славою, опускаємо прості радості життя, просто не помічаємо їх, живемо для людей та нехтуємо ними, гроші  і багацтва невзмозі замінити уваги, якої всім нам так не вистачає. Керуємось розумом, а не серцем, забуваємо свої істинні вподобання, заплутуємось і проклинаємо життя, фактично оминувши його. Божа Любов створила нас і нам дано це найпрекрасніше почуття, воно здатне досягнути до зірок і коли любов в наших серцях - всі турботи намальовані нашим мозком, просто розвіюються,  єдине, чого нам хочеться – любити і творити задля любові цілу вічність, любов не знає зла. Не дозволяйте життєвим турботам поглинути і відібрати її у вас. Керуйтесь в усьому любов’ю, вона відкриє перед  вами світ у нових гарячих кольорах, любіть людей, цінуйте їх і пам’ятайте, що заради них, їхнього спілкування ми живемо, мрійте, фантазуйте, пізнавайте і розвивайте  власні таланти, у кожного з нас їх цілий клад. Ніколи не кажіть слова «не зможу»,  насолоджуйтесь результатами своєї праці,  будьте вдячними, і життя віддячить вам сповна.

Тільки праця, праця над собою дає результат в будь-чому, та ця праця приємна, а результат її – щастя! Не обманюйте себе тим, що ви випєте таблетку і станете здоровими, чи що хтось за вас подбає і влаштує ваше життя, або ж ви надолужите щось за сприятливих обставин.  Лінь - це та річ, яка відділяє нас від наших мрій, наших можливостей, талантів і місії кожного з нас на Землі. Я не вірю, що ми народжуємось, щоб просто прожити дане нам життя, в ньому смислу тоді просто немає. І тому генії людства не покладали зусиль і працювали на загальне благо, залишаючи нам свої  витвори, міняючи, рятуючи тисячі життів своєю працею, залишили свій слід у житті, проживши його гідно і наділивши життя сенсом. Господь у Своєму Слові говорить: «Не складайте скарбів собі на землі, де нищить їх міль та іржа, і де злодії підкопуються й викрадають. Складайте ж собі скарби на небі, де ні міль, ні іржа їх не нищить, і де злодії до них не підкопуються та не крадуть. Бо де скарб твій, - там буде й серце твоє!» Добрі справи є тими скарбами, які накопичуються і надійно зберігаються Богом для нас на небесах…

Любов найприродніше і найблаженіше  почуття, яке дарує нам життя і відкриває його красу. Коли любов в серці - все інше,  просто мізеріє, вона не чинить зла і в ній заключена вся істинна буття.

Нехай нашими «шкідливими звичками» стануть  фізична активність, здорове харчування і гармонійний розвиток, в серці пробуває любов, а в голові доблесть, тоді  Царство Боже буде в середині нас, а Рай в місці нашого перебування, і хай допоможе нам в цьому Бог!

Спасибі Господи за настанови і думки, за неймовірне життя!

Спасибі всім Друзям, чиї слова, вчинки, праця,

Спонукають і направляють життєвим шляхом,

Нехай Господь всіх береже! Будьте ЗДОРОВІ !!!

 




1. Проектирование и расчет водопропускных труб
2. Wy cone mde its debut lter tht yer t the St
3. Пол и характер Конфликтная ситуация Мораль забыта Эмоциональный след Эрик Эрик Леннард Берн
4. Активия
5. Тюменская государственная медицинская академия Федерального агентства по здравоохранению и социальному
6. то взгляд он просто плыл дорогой рвало на части краешки невиданных раньше просторов добро и зло в нем село з
7. на тему Процессуальные гарантии прав обвиняемого в стадии досудебного расследования
8.  Тетрагетерозигота гены не сцеплены между собой образует- а 4 типа гамет; б 16 типов гамет; в 32 типа
9. Задание 1. Даны матрицы и
10. Страхование социально-трудовых рисков
11. и 7минутных песочных часов точно отмерьте девять минут 2 Имеются стандартные весы с чашечками и две гири-
12. Вода
13. Калорический коэффициент углеводов 4 ккал 5 ккал 6 ккал 7 ккал 8 ккал 9 ккал
14. Основы процесса клонирования
15. Общие вопросы Сходимость РАДИУС СХОДИМОСТИ РЯДА РАВЕН а 0 б 1 в 2 г 4 д Эт
16. Term forecst for developments in the re of the interntionl economy business revivl is cumulting momentum fter the recession it experienced in erly 1990s
17. почему люди покупают
18. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук Краматорськ ~ 2002Дисертацією
19. Лабораторная работа по дисциплине1
20. I942 ~ один из основателей микробиологической службы на Западном Урале