Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Малі фольклорні жанри як джерело мудрості та життєвого досвіду

Работа добавлена на сайт samzan.net:


6.Малі фольклорні жанри як джерело мудрості та життєвого досвіду.

Малі жанри фольклору - це невеликі за обсягом фольклорні твори. У деяких роботах зустрічається визначення дитячий фольклор, оскільки такі народні твори входять в життя людини дуже рано, задовго до оволодіння мовою.

Колискова пісня - один з найдавніших жанрів фольклору, на що вказує той факт, що в ньому збереглися елементи змови-оберега. Люди вірили, що людину оточують таємничі ворожі сили, і якщо дитина побачить уві сні щось погане, страшне, то наяву це вже не повториться. Ось чому в колискової можна знайти "сіренького дзиги" та інших страшних персонажів. Пізніше колискові пісні втрачали магічні елементи, набували значення доброго побажання на майбутнє. Отже, колискова пісня - пісня, за допомогою якої заколисують дитини. Оскільки пісня супроводжувалася мірним погойдуванням дитини, в ній дуже важливий ритм.

Пестушки (від слова пестувати, тобто няньчити, пестити) - короткий віршований наспів няньок і матерів, які пестують немовляти. Пестушко супроводжують дії дитини, які він здійснює на самому початку свого життя.

Потішки - елемент педагогіки, пісенька-примовки, супутня грі з пальцями, руками і ногами дитини. Потешки, як і пестушки, супроводжують розвиток дітей. 

Заклички - один з видів заклікательних пісень язичницького походження. Вони відображають інтереси та уявлення селян про господарство та сім'ю. Наприклад, через всі календарні пісні проходить заклинання багатого врожаю; для себе ж діти і дорослі просили здоров'я, щастя, багатства.

Лічилка - невеликий віршик, форма жеребкування, за допомогою якої визначають, хто водить у грі. Лічилка - елемент гри, який допомагає встановити злагоду і повагу до прийнятим правилам. В організації лічилки дуже важливий ритм.

Скоромовка - фраза, побудована на поєднанні звуків, що ускладнюють швидке вимову слів. Скоромовки ще називають " чистоговорками ", оскільки вони сприяють розвитку мовлення дитини. Скоромовки бувають як римовані, так і неримовані.

Загадка, як і прислів'я, являє собою короткий образне визначення предмета чи явища, але на відміну від прислів'я вона дає це визначення в алегоричній, нарочито затемненій формі. Як правило, у загадці один предмет описується через інший на основі схожих рис: "Висить груша - не можна з'їсти" (лампа). Загадка може являти собою і простий опис предмета, наприклад: "Два кінця, два кільця, а посередині гвоздик" (ножиці). Значення загадок важко переоцінити. Це і народна забава, і випробування на кмітливість, кмітливість. Загадки розвивають у дітях догадливість, уяву.

7.Народна казка,як жанр українського фольклору.Основні тематичні групи народних казок. Народна казка — найдавніший вид казок. Їх особливістю є відсутність особи автора. Народні казки — це витвір усього суспільства. Звичайно, що кожна казка в основі має розповідь, яку розповіла певна людина, але з з того часу ця казка як правило переказується великою кількістю людей і досить сильно змінюється.

Виділяють три основних види казок: казки про тварин, чарівні казки, та соціально-побутові казки.

Казки про тварин — це казки, в яких головними героями є тварини — лісові та домашні, а також птахи та комахи. В образах тварин ми бачимо алегорію, тобто ці казки мають виразний соціальнийпідтекст. В цих казках ми бачимо звірів за суто людськими справами: вони воюють, обирають царів, судяться та ін. Ці казки висміюють людські недоліки та пороки такі, як заздрість, агресивність та жадоба. Розповідаючи про пригоди тварин, ці казки «підморгують одним оком на людей».

Чарівні казки породжені в докласовому суспільстві, пов'язані із світоглядом, звичаями та обрядами наших далеких предків. Головні герої, як правило, виявляються в двобої з темними силами (Ольдеквіт, Ох, відьми), які зазнають неминучої поразки. Головними героями як правило є богатирі, наділені неймовірною силою. Чарівні казки чітко підкреслюють перевагу добра над злом.

Соціально-побутові казки сформувалися за часів феодалізму.

8.Народні пісні для дітей як засіб впливу на духовний і фізичний розвиток дитини

Наро́дні пісні для дітей — найбільш розповсюджений вид народної музики, продукт колективної усної творчості. Відображає характер кожного народузвичаїісторичні події.

Народні пісні мають багато жанрів:

  1.  Голосіння
  2.  Жартівливі пісні
  3.  Історичні пісні
  4.  Козацькі пісні і думи
  5.  Балади
  6.  Колискові пісні
  7.  Колядки та щедрівки
  8.  Кріпацькі пісні
  9.  Купальські пісні
  10.  Ліричні пісні та балади
  11.  Наймитські пісні
  12.  Обрядові пісні
  13.  Побутові пісні
  14.  Рекрутські пісні
  15.  Стрілецькі пісні
  16.  Патріотичні пісні
  17.  Повстанські пісні
  18.  Танці і хороводи
  19.  Чумацькі пісні

9. Літературні пам'ятки київської русі як об'єкт вивчення дитячої літератури

Писемна література, яка сформувалася в Київській Русі на початку XI століття, спиралася на два найважливіших джерела — усну народну творчість і християнську традицію, що прийшла з сусідніх держав, насамперед Візантії.

У творах літераторів того часу широко використовувалися героїчні й обрядові піснізагадкиприслів'яприказкизамовляння і заклинання. За свідченням автора «Слова о полку Ігоревім», народні мотиви лягли в основу творчості «віщого Бояна», якого він назвав «солов'єм старого часу». Народні пісні і перекази широко використовувалися літописцями. Від усної народної творчості древньої Русі у фольклорі українського народу збереглися найяскравіші зразки обрядової поезії — колядки і щедрівки.

Три богатирі — Ілля МуромецьДобриня МикитичАльоша Попович (В. М. Васнецов, 1898 р.)

Вершиною усної народної творчості став героїчний билинний епос, що склався до Х столітті і розвивався в XI–XIII століттях. Головною темою билин київського циклу стала боротьба з іноземними загарбниками, ідея єдності і величі Русі. У найдавніших билинах народ ідеалізував своє минуле, коли селяни ще не були залежні від феодалів. Оратай Микула Селянинович вільний і багатий, богатир Микита Кожум'яка — безстрашний захисник Батьківщини. Істинно народними героями стали пізніше Ілля Муромець похований у печерах Києво-Печерської лаври, завзятий галичанин Дунай, волинець Михайло Казарин, ростовець Альоша, рязанець Добриня, новгородець Садко. Їх імена збереглися в пам'яті народу як символ відваги, молодецтва, доблесті і слави древніх русичів. Усна творчість народу безпосередньо впливала на писемну літературу.

З утвердженням християнства велику роль починає відігравати перекладна література. За літературними зв'язками Київська Русь тяжіла до Візантії, яка була центром античних і східносередземноморських цінностей. З Константинополя в Київ незабаром після введення християнства стали надходити церковні і світські твори грецькою та іншими мовами. Одним з перших був переклад Євангеліє, виконаний у Києві дияконом Григорієм для новгородського посадника Осторомира — Остромирове Євангеліє. Також поширювалисяапокрифічні твори — твори релігійного змісту, неканонізовані церквою.

10. твори григорія сковороди доступні дітям.

БДЖОЛА ТА ШЕРШЕНЬ

ЗОЗУЛЯ ТА КОСИК

Собака і Вовк

Бджола та Шершень

Всякому місту — звичай і права

      Виховання слід починати якомога раніше, максимально враховуючи психофізіологічні особливості дітей. Хоч іноді й важко пізнати природу маляти, але вона може і повинна бути пізнана. Г. Сковорода наголошував на необхідності вести щоденне спостереження за дитиною, її грою, стосунками з навколишніми, за всім її життям. Тільки в такий спосіб можна глибоко вивчити її задатки і відповідно будувати процес виховання. Саме правильне виховання дитини з перших днів її життя, вважав Г. Сковорода, є основою профілактики відхилень у формуванні її особистості, вчинення нею протиправних дій.




1. DSMT4 EMBED Eqution3 EMBED Eqution
2. Десятый конгресс ООН по предупреждению преступности и обращению с правонарушителями, его место в истории конгрессов
3. Расчет структурной надежности системы
4. Вариант 41 Вариант 42 Вариант 43
5. на тему- Розклад функцій в степеневий ряд
6. всегда бы так Вроде ничего такого и не было а так тянетчто то к Максиму редко такое бывает со мной но вот
7. вступая во взаимодействие друг с другом и взаимоопределяясь с большей полнотой реализуют собственную идею
8. декадентства модернизма
9. Поліцейський менеджмент в Швеції.html
10. Слуцкий Б
11. Влияние биоритмологических особенностей на работоспособность подростков
12.  Когда я писал о вещах51 то предварительно заметил чтобы в них обращали внимание только на то чту они суть а
13. Обнажать душу так же неприлично как обнажать тело
14. В сражающемся Китае
15. Психические расстройства при травмах головного мозга
16. МЕХавцев... а тут еще и на Рафа напали
17. Память
18. хозяйственную политику Банка осуществляет исполнительнораспорядительные функции в том числе координируе
19. на тему Методы и формы отбора персонала Проверил Чупина Ирина Павловна
20. Уотергейтское дело Аносова Дарья 201 группа Расследовательская жур