Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

2013 по 01032013 я ~ студент 4 курсу 4 групи військовоюридичного факультету 6 Подлєсних Олександр Сергійович пр

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

                                                          

                                                              ЗВІТ

                                          про проходження практики

З 08.01.2013 по 01.03.2013 я – студент 4 курсу 4 групи військово-юридичного факультету №6 Подлєсних Олександр Сергійович, проходив практику в Селидівському міському суді Донецької області.

Відповідно до статті 6 Конституції України державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову.

Правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускаються. Юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі. Судочинство здійснюється Конституційним Судом України та судами загальної юрисдикції. Народ безпосередньо бере участь у здійсненні правосуддя через народних засідателів і присяжних. Судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України (стаття 124 Конституції України).

Система судів загальної юрисдикції в Україні будується за принципами територіальності  і спеціалізації. Найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції є Верховний Суд України. Вищими судовими органами спеціалізованих судів є відповідні вищі суди. Відповідно до закону діють апеляційні та місцеві суди. Створення надзвичайних та особливих судів не допускається (стаття 125 Конституції України).

Правові засади організації судової влади та здійснення правосуддя в Україні з метою захисту прав, свобод та законних інтересів людини і громадянина, прав та законних інтересів юридичних осіб, інтересів держави на засадах верховенства права, визначає систему судів загальної юрисдикції, статус професійного судді, народного засідателя, присяжного, систему та порядок здійснення суддівського самоврядування і встановлює систему і загальний порядок забезпечення діяльності судів та регулює інші питання судоустрою і статусу суддів визначаються Законом України «Про судоустрій і статус суддів».

Відповідно до ч. 1 ст. 18 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суди загальної юрисдикції спеціалізуються на розгляді цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних справ, а також справ про адміністративні правопорушення.

Селидівський міський суд Донецької області є місцевим судом загальної юрисдикції та спеціалізується на розгляді цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних справ, а також справ про адміністративні правопорушення.

Суд знаходиться в двоповерховій будівлі за адресою: вул.Пушкіна, 4 м.Селидове Донецької області.

Відповідно до Правил внутрішнього трудового розпорядку суду, режим роботи суду виглядає наступним чином:

  1. початок роботи о 8 годині -  протягом тижня;
  2. перерва на обід з 12-00 години до 12 години 45 хвилин – протягом тижня;
  3. кінець робочого дня  в понеділок, вівторок, середу та четвер -  о 17 годині 00 хвилин, а        

           у пятницю – о 15 годині 45 хвилин.

  1. напередодні святкових днів кінець робочого дня скорочено на одну годину.

В Селидівському міському суді Донецької області працюють 6 суддів. 

Судді суду здійснюють судочинство в порядку, встановленому процесуальним законом, а також інші повноваження, визначені законом (ст.23 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів»).

Голова місцевого суду:

1) представляє суд як орган державної влади у зносинах з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами;

2) визначає адміністративні повноваження заступника голови місцевого суду;

3) контролює ефективність діяльності апарату суду, вносить керівникові територіального управління Державної судової адміністрації України подання про призначення на посаду керівника апарату суду, заступника керівника апарату суду та про звільнення їх з посад, а також про застосування до керівника апарату суду, його заступника заохочення або накладення дисциплінарного стягнення відповідно до законодавства;

4) видає на підставі акта про призначення (обрання) суддею чи звільнення судді з посади відповідний наказ;

5) повідомляє Вищу кваліфікаційну комісію суддів України про наявність вакантних посад у суді в десятиденний строк з дня їх утворення;

6) забезпечує виконання рішень зборів суддів місцевого суду;

7) контролює ведення в суді судової статистики, дбає про інформаційно-аналітичне забезпечення суддів з метою підвищення якості судочинства;

8) забезпечує виконання вимог щодо підвищення кваліфікації суддів місцевого суду;

9) здійснює інші повноваження, визначені законом.

Голова місцевого суду з питань, що належать до його адміністративних повноважень, видає накази і розпорядження.

У разі відсутності голови суду виконання його обов'язків здійснюється відповідно до встановленого ним розподілу обов'язків щодо організації діяльності суду.

Організаційне забезпечення роботи суду здійснює його апарат, який очолює керівник апарату.

Керівник апарату суду несе персональну відповідальність за належне організаційне забезпечення суду, суддів та судового процесу, функціонування автоматизованої системи документообігу, інформує збори суддів про свою діяльність.

Керівника апарату місцевого суду, його заступника призначає на посаду та звільняє з посади начальник відповідного територіального управління Державної судової адміністрації України за поданням голови місцевого суду.

Керівник апарату суду призначає на посаду та звільняє з посади працівників апарату суду, застосовує до них заохочення та накладає дисциплінарні стягнення. Добір працівників апарату суду здійснюється на конкурсній основі.

Правовий статус працівників апарату суду визначається Законом України "Про державну службу". Умови оплати праці, матеріально-побутового, медичного, санаторно-курортного і транспортного забезпечення працівників апарату суду визначаються на засадах, що встановлені для відповідної категорії працівників апаратів центральних та місцевих органів виконавчої влади.

Структура і штатна чисельність апаратів місцевих судів за погодженням з головою суду затверджуються відповідним територіальним управлінням Державної судової адміністрації України, апаратів апеляційних судів - Державною судовою адміністрацією України за погодженням із головою суду, в межах видатків на утримання відповідного суду.

В апараті суду діє канцелярія, яка щоденно протягом робочого часу суду забезпечує прийняття та реєстрацію документів, що подаються до відповідного суду. Канцелярія також виконує інші завдання, визначені положенням, затвердженим керівником апарату відповідного суду.

За період своєї практики я ознайомився із структурою суду, функціональними обов’язками  голови суду, його заступника, суддів місцевого  суду, керівника апарату суду, секретаря судового засідання, завідувача архіву.

Так, організаційне керівництво діяльністю суду здійснює голова суду. Організацію діловодства в суді забезпечує керівник апарату суду. Керівник апарату суду підпорядковується голові суду і координує свою діяльність з відповідним територіальним управлінням державної судової адміністрації. Керівник апарату суду ознайомлює всіх працівників апарату суду з нормативно-правовими актами і методичними матеріалами з діловодства.

Усі працівники апарату суду є відповідальними за збереження процесуальних та інших документів а також за нерозголошення інформації,  що міститься  в них.  Про втрату документа невідкладно повідомляється керівник апарату суду та складається акт,  який передається голові суду для відповідного реагування в установленому порядку. Обов'язки, права і відповідальність працівників апарату суду визначаються їх посадовими інструкціями, що затверджуються наказом керівник апарату суду. Функціональні обов'язки  працівників  апарату  суду вносяться окремим розділом до їх посадових інструкцій.

Зокрема ознайомився з порядком приймання громадян у суді.

Приймання   громадян   у   суді  здійснюється  згідно  з законодавством України  про  звернення  громадян  та  відповідними Правилами внутрішнього розпорядку суду, які затверджуються наказом голови суду. Ознайомлення з матеріалами судових  справ здійснюється протягом усього робочого дня апарату суду. Графік приймання  громадян і Правила внутрішнього розпорядку суду вивішуються  в суді  на  спеціально пристосованому стенді (дошці оголошень суду).  На цьому ж стенді  вивішена  інша корисна  для  громадян  інформація  (списки справ,  призначених до розгляду в суді, оголошення про надходження  апеляційних скарг,  зразки заяв про видачу копій судових документів,  про надання  дозволу  на  побачення  з  особами,  які тримаються  під  вартою і рахуються за судом,  витяги з нормативно правових  актів,  що встановлюють  розміри   сплати   відповідних платежів, тощо).З метою створення оптимальних умов для реалізації громадянами своїх  законних  прав  та  інтересів,  приймання  громадян  у суді здійснюється   відповідним   працівником   апарату   суду,    який визначається наказом голови суду. Особисте приймання  громадян  з  питань  роботи  суду   також здійснюється головою суду або його заступником.

Під час проходження практики я ознайомився з основними принципами ведення діловодства.

Діловодство суду ведеться  державною мовою. Усі судові  документи також складаються  державною мовою з урахуванням вимог процесуального законодавства  України, а також відповідно до Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді. Оформлення організаційно-розпорядчих документів, створюваних у результаті діяльності суду, здійснюється відповідно до Національного стандарту України "Вимоги до оформлювання документів ДСТУ 4163-2003", затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 № 55 (далі - Національний стандарт України). Усі журнали прошнуровуються і скріплюються гербовою печаткою, а також підписом голови суду; кожен аркуш журналу повинен бути пронумерований. Заповнення форм звітності, статистичних карток на осіб, стосовно яких судом розглянуто матеріали кримінального провадження, та карток обліку сум шкоди, заподіяної злочинами, регламентується відповідними інструкціями. Внесення відомостей про облік судового збору здійснюється працівником апарату суду, на якого покладено відповідний обов'язок, шляхом заповнення даних в автоматизованій системі діловодства суду. Контроль за своєчасністю та достовірністю внесення даних здійснюється керівником апарату суду.

Усі судові справи та кореспонденція, у тому числі документи,  надіслані електронною поштою, факсимільним зв'язком, а також телеграми, що надходять до суду, приймаються, опрацьовуються та під підпис передаються за  призначенням  працівниками  апарату суду відповідно до обов'язків. Якщо після отримання документів  електронною поштою до суду надходять ці ж документи на паперових носіях,  останні передаються виконавцям  у   порядку, встановленому   цією   Інструкцією,   та   зберігаються  разом  із документами, отриманими електронною поштою.

Працівник апарату суду, на якого відповідною Посадовою інструкцією  покладено обов'язки  щодо  приймання судових  справ і кореспонденції, у день їх надходження перевіряє цілісність пакетів та   конвертів  і  відповідність  їх  адресування,  з  дотриманням установлених правил безпеки розкриває пакети й конверти, перевіряє відповідність вкладень до опису (наявність додатків до документа), проставляє на правому нижньому чи іншому вільному від тексту місці супровідного листа до судової справи (матеріалу),  першої сторінки листа чи  іншого  документа  реєстраційний  штамп  суду,  у  якому зазначає  дату  надходження  матеріалу в суд і реєстраційний номер згідно з журналом реєстрації вхідної кореспонденції. Конверти (пакети), у яких надходять документи,  приєднуються до одержаних документів. У разі одержання матеріалів у пошкодженій упаковці,  а також якщо при відкритті конверта (пакета) виявлено відсутність будь-якого документа чи  додатка до  нього,  про  це складається  акт у двох примірниках,  один примірник якого  надсилається  відправнику,  а  другий  -   долучається до одержаних  матеріалів  і  передається  разом з ним для розгляду за належністю.

Прийняття судових справ  і   вхідної  кореспонденції  від кур'єра  (кур'єром)  здійснюється  за  пред'явлення документа,  що посвідчує його  особу  та  належність  до  організації-відправника (одержувача).  У  разі відсутності такого документа судові справи, кореспонденція від нього (ним) не приймаються.

Не підлягають реєстрації, а передаються для долучення до справ з відміткою про дату одержання їх судом: а) судові повістки, повернуті суду за неврученням адресату; б) розписки  про  одержання  копій  обвинувальних  актів, скарг, судових повісток. Кореспонденція особистого  характеру передається адресату без реєстрації.  Не  реєструються  рекламні   повідомлення,   плакати, вітальні  листи,  запрошення,  а  також  повернена  (як  помилково надіслана судом) кореспонденція. Помилково доставлена  суду  кореспонденція  пересилається  за належністю разом із супровідним листом за підписом голови суду  чи його заступника.

Також ознайомився з порядком формування цивільних і адміністративних  справ, так як певний період часу допомагав помічнику судді  підшивати та описувати справи.

Документи цивільної чи адміністративної  справи  підшиваються в  міру  надходження   до суду чи формування у  суді з дотриманням такої послідовності:  бланк опису  документів  (чисті аркуші для продовження опису, початого на другій сторінці обкладинки); документи, що  підтверджують  сплату судового; позовна заява (первинна позовна заява у  разі,  якщо  позовну заяву  було  залишено  без  руху  і  недоліки щодо форми чи змісту позовної заяви позивачем, заявником усунуто); конверт, у якому надійшла позовна заява; якщо позовну  заяву  було  залишено  без  руху   і  недоліки позивачем усунуто,  - ухвала про залишення позовної заяви без руху та  документи,  надані позивачем,  заявником,  скаржником, супровідний лист  про направлення копії ухвали про залишення позовної заяви (заяви, адміністративного позову) без руху; позовна заява (заява, адміністративний позов), яка надійшла в порядку усунення  недоліків (у разі,  якщо  позовну заяву було залишено  без руху і недоліки щодо форми чи змісту позовної заяви позивачем (заявником) усунуто); документи, додані до позовної заяви; конверт, у якому надійшла позовна заява; ухвала про відкриття провадження у справі; заяви про  забезпечення  позову  чи  доказів,  ухвали   суду, винесені за результатами розгляду заяв про забезпечення позову; документи і  матеріали,  що  надійшли  до   суду   в   стадії підготовки справи до судового розгляду; розписки про  одержання  сторонами  та  іншими  особами,  які беруть  участь  у  справі,  судових  повісток  про  розгляд справи (судових повісток про виклик у судове засідання);інше листування (у хронологічному порядку).

У  кожній  судовій справі  складається опис документів у справі. У справі, що надійшла до суду, опис  документів продовжується.  Опис документів може бути  здійснено чи розпочато на  другій сторінці обкладинки справи.

До опису документів під номерами  в  порядку  зростання вноситься   інформація  про  кожний документ (конверт),  підшитий у справі,  у  порядку  їх  розміщення.   Обов'язково   зазначається, оригінал  чи  копія  документа підшито,  порядкові номери аркушів, присвоєні відповідному документові (конвертові). Опис підписується  працівником  апарату  суду,  який оформляє справу, із зазначенням біля підпису свого прізвища.

На  третій  сторінці  обкладинки   справи   обов'язково заповнюється  довідковий лист,  у якому робляться  відмітки про всі проведені  дії (вручення повісток,  копій  обвинувального  акту, вироку,  рішення,  витребування документів, звернення до виконання судових рішень,  заповнення статистичних карток на осіб,  стосовно яких  розглянуто  кримінальне  провадження,  карток  обліку  сум шкоди, завданої злочином, тощо).

У  процесі  подальшого  надходження   документів  справа продовжує   формуватись   у   хронологічному  порядку  надходження документів до суду.

Справи з  великою  кількістю   документів  формуються  в окремі  томи з кількістю аркушів не  більше 250. Кожен том справи оформляється  окремо,  має  власну  нумерацією аркушів і власний опис.

 Безпосередньо перед розглядом кримінальної, цивільної чи адміністративної справи секретарем судового засідання перевіряється явка учасників судового процесу та вживаються заходи до з’ясування причин неявки, уточнюються відомості про вручення судових викликів, повідомлень , судових повісток та інших матеріалів, про що доповідається судді.

Після розгляду справи, матеріалів кримінального провадження, або відкладення їх на інший час, на прохання осіб, які викликані до суду та приймали участь у судовому засіданні, на судовій повістці чи судовому повідомленні відмічається час їх явки та час залишення суду, завіряється цей запис підписом секретаря суд.засідання та відбитком відповідного штампу суду.

Під час судового засідання секретарем судового засідання одночасно з технічним записом суд.засідання, а також коли у передбачених процесуальним законодавством випадках такий запис не здійснюється, ведеться журнал судового засідання.

У журналі судового засідання зазначаються такі відомості:

  1. рік, місяць, число і місце суд.засідання
  2. найменування та склад суду з зазначенням прізвища та ініціалів судді, секретаря судового засідання
  3. назва судового провадження
  4. імена сторін та інших осіб, що беруть участь у судовому провадженні
  5. порядковий номер та час вчинення процесуальної дії
  6. назва процесуальної дії
  7. зміст ухвал, постановлених судом без видалення до нарадчої кімнати
  8. інші відомості, визначені процесуальним законодавством, за правилами якого здійснюється судове провадження.

Після закінчення суд.засідання секретарем у термін відповідно до процесуального законодавства, за правилами якого розглядається судове провадження, складається та підписується журнал судового засідання.

У встановлених процесуальним законодавством випадках секретарем суд.засідання складається протокол окремої процесуальної дії. Порядок складання та оформлення протоколів про окремі процесуальні дії визначається процесуальним законодавством.

Секретар підшиває до справи в хронологічному порядку документи, додані до справи в ході суд.розгляду, журнал суд.засідання, вирок, рішення, постанову, ухвалу суду;

Продовжує нумерацію аркушів справи(матеріалів кримінального провадження) та опис документів, що містяться у справі;

Виписує виконавчі листи у справах, рішення в яких підлягають негайному виконанню;

Після здійснення необхідних дій щодо оформлення завершеної розглядом справи (не пізніше наступного дня після виготовлення журналу суд.засідання, у разі його ведення) передає справу на зберігання в канцелярію суду.

У разі відкладення суд.засідання, розгляду цивільної або адміністративної справи з призначенням на інший день, то викликаним і присутнім у судовому засіданні особамвручаються відповідні повістки про виклик до суду, оголошується про це з роз’сненням наслідків неявки під розписку на окремому аркуші, що додається до журналу суд.засідання.

Про відкладеня суд.засідання, розгляду справи та про день і час, на яикий перенесено суд.засідання, розгляд справи, робиться відмітка в журналі розгляду суд.справ і матеріалів суддею. Після відкладення судового засідання оформляє справу. В обліково статистичній картці на справу зазначається причина відкладення.

Ведення   архівної справи полягає у підготовці й оформленні судових справ та документів діяльності  суду  згідно номенклатурою   справ   суду   для   зберігання   в  архіві  суду,забезпеченні збереження архівних  справ  і  проведенні  експертизи цінності справ та документів з метою здачі їх у державний архів. Відповідальність   за   організацію   архівної   справи покладається на керівника апарату суду,  а за її ведення - на завідувача архівом.

Організація  обліку, зберігання справ   та інших матеріалів  в  архіві регламентуються  чинним  законодавством  та Інструкцією про порядок передання до  архіву  суду,  зберігання  в ньому,  відбору та передання до державних архівів судових справ та документів діяльності суду, затвердженою наказом Державної судової адміністрації   України   від  14.07.2003  N  277, зареєстрованою у  Міністерстві  юстиції  України   07.08.2003   за N 696/8017

Для забезпечення зберігання справ і документів в  архіві повинні бути створені відповідні умови:  санітарний, температурний і  світловий  режими,   а   також   забезпечення охоронними та протипожежними засобами, стелажами,  шафами,  системою  обліку архівних документів

Судові справи, провадження у яких закінчено, та документи діяльності суду передаються в архів відповідно до Інструкції про порядок передання  до архіву  суду  щороку за графіком, затвердженим головою суду. Відповідно до  Переліку  суддя або голова суду зазначає дату (рік), до якої включно справа повинна зберігатись в архіві  суду,  або зробити напис "постійно",  якщо справа підлягає постійному зберіганню. В архіві  суду  судові  справи  та  справи  з   управлінської діяльності   суду  зберігаються  за  роками  в  порядку  зростання архівних номерів. Кримінальні й цивільні справи залежно від обсягу вміщуються  в  картонажі  або  систематизуються  у в'язки (10 – 50 справ в одній в'язці).  На кожну в'язку прикріплюється  ярлик,  на якому  вказуються перший і останній номери справ,  які містяться у в'язці, та відповідний рік.

Видача  справ   з  архіву  для  тимчасового   користування здійснюється  за заявою або відповідним запитом лише за резолюцією голови суду чи його заступника.  Категорично забороняється  видача справ, у яких не складено внутрішній опис. Для видачі  справ  ведеться  спеціальний  журнал,   у   якому зазначаються дата видачі або надіслання справи, номер справи, мета видачі чи надіслання,  одержувач,  підпис про отримання справи або номер  поштового відправлення,  дата повернення архівної справи до суду.  Одночасно робиться  відмітка  у  відповідній обліково-статистичній картці. Вимога про  надіслання  справи  і  копія  супровідного  листа зберігаються в контрольній теці до повернення справи до суду.  Про повернення  справи  до  суду  робляться  відмітки  у   відповідних обліково-статистичних картках і журналі.

Справи,  що  повертаються  в  архів після використання, перевіряються Завідувачем архіву в присутності особи, яка їх повертає. У разі   виявлення   нестачі  документів,  аркушів,  їх  пошкодження комісією  у  складі  керівника  апарату  суду,   секретаря   суду, завідувача архіву  складається  акт  у  двох  примірниках,  один  з яких передається голові суду для  вжиття  відповідних  заходів,  другий залишається в архіві суду.

Передача  судових  справ і справ за номенклатурою  справ суду на державне зберігання здійснюється в порядку,  передбаченому чинним законодавством України.

Під час проходження практики в Селидівському міському суді Донецької області я закріпив свої теоретичні знання, а також дізнався багато нового, що в майбутньому допоможе мені стати  кваліфікованим і досвідченим правознавцем.




1. Основания его возникновения
2. Сущность и принципы нормативного метода учета затрат и калькулирования
3. Джон Апдайк Кролик, беги
4. Wenqun Street Tnggngzi Qinshn Dist
5. Ужаснись сам себе
6. Фразеалігізмы з кампанентам зямля ў рускай, беларускай і польскай мовах
7. Педагогика изучает образование воспитание как специальную функцию общества и как педагогические процессы
8. Тема - Современные средства поражения с обычными боеприпасами их характеристика
9. ДВОРЕЦ ТВОРЧЕСТВА ДЕТЕЙ И МОЛОДЕЖИ г
10. цифровой преобразователь АЦП англ
11. Это обобщающая категория которая взаимосвязана с рядом показателей- Качество продукции Эффек
12. Реферат- Приём выведения общих правил (на примере причины меандрирования рек)
13. Стеническиесопровождают переживания которые повышают нашу жизнедеятельность
14. го разбора диаметр 3
15. Судьба крестьянства в произведениях современной литературы.html
16. Донесение Высочайше учрежденному Комитету от капитана Муравьева Предполагаемый конституцион
17. Региональные инвестиционные соглашения в Северной Америке
18. Генрих Ольберс
19. на тему- Учитель как личность.html
20. Принципы управления социальной работой и их содержание