Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і Тому слід зазначити що робота соціального педагога за будьяким напрямком стає більш ефективною завдяки с

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Соціальний супровід навчально-виховного процесу у школі  передбачає створення умов для успішної соціалізації та адаптації дитини, як процесу набуття нею соціальної компетентності, формування і ствердження її як особистості, входження в активне громадське життя. Соціальний педагог – ключова фігура в закладі освіти,яка покликана об'єднати зусилля родини, школи, громадськості, для надання допомоги дитині. Тому слід зазначити, що робота соціального педагога за будь-яким напрямком стає більш ефективною завдяки співпраці з психологом, педагогічним колективом, батьками, адміністрацією навчального закладу та спеціалістами з різних соціальних служб, правових, медичних установ тощо. Така взаємодія дає змогу здійснювати інтегрований підхід щодо соціально-педагогічного супроводу учнівської молоді в сучасних умовах.

Класн67ими керівниками та соціальним педагогом створено соціальний паспорт школи, у якому зафіксовано дані про кожного учня школи.

Соціальний педагог координує діяльність таких категорій учнів:

Діти, що перебувають на внутрішкільному обліку. Таких дітей 6. Це Мірзоєв Чингіз (6 клас), Пацкан Римма так Яровий Віталій (7-А клас), Мартиненко Ірина (7-Б клас),Мандзя Єгор та Кравцов Сергій (11 клас).

Діти з багатодітних сімей. Таких дітей 67 з 28 сімей. На обліку знаходиться 12 дітей-інвалідів та 1 дитина, яка постраждала від аварії на ЧАЕС. Двоє дітей з родин національних меншин це Мірзоєв Чингіз (6 клас) та Акар Еліз (1-Б). Обдаровані діти – 9 учнів.

Діти з малозабезпечених сімей 12 (5 сімей), діти , позбавлені батьківського піклування 14 осіб.

Усі ці категорії потребують соціального супроводу:

проектування і організація середовища, яке б сприяло розвитку життєво успішної особистості, її власних здібностей, забезпечило умови для повного розкриття наявного потенціалу учнів, орієнтувало на саморозвиток особистості.

Соціальним педагогом сплановано заходи, що потрібно реалізувати протягом І семестру.

З 25 листопада починається акція 16 днів проти насилля. Учні нашої школи також будуть її ак4тивними учасниками. 22 листопада буде проведено загальношкільну лінійку «Ми проти насилля», 29 листопада відбудеться виставка плакатів «Ми проти насилля», а 4 грудня буде проведено тренінгові заняття з учнями 5 класів «Подаруємо світу радість».

Протягом першого тижня листопада було проведено анкетування «Насильство та його прояви у дитячому середовищі», яке показало, що таке явище як насилля є характерним серед учнів.

Насилля панує в школі, дома та на вулиці.

Проводяться бесіди з дітьми, схильними до порушення поведінки, довготривалих пропусків уроків.

Протягом листопада - грудня соціальним педагогом, практичним психологом та класними керівниками ьбуде проводитися робота відповідно до розпорядження голови Знам’янської районної державної адміністрації від 31 травня 2013 року № 205-р "Про удосконалення соціальної роботи з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах"  

Соціальним педагогом буде вивчено соціальний статус дитини, вплив соціуму на її поведінку, інтереси та здібності, надає інформаційні послуги про позашкільні освітні заклади та вживає невідкладних заходів щодо активного залучення дитини до гурткової роботи.

Практичним психологом буде  проведено діагностику стану дитини, особливостей її особистісного розвитку, здійснено корекційно-відновлювальну та розвивальну роботу, бесіди, консультування дитини, батьків, осіб, які їх замінюють, інформує батьків щодо особливостей вікового розвитку та виховання дитини.

Класними керівниками забезпечено дитині психологічну підримку, вони створюватимуть сприятливі мікросередовище і соціально-психологічний клімат у класі, групі. Розвитку навичок спілкування, допомогу дитині вирішувати проблеми, що виникають у спілкуванні з товаришами, педагогами, батьками. Надання допомоги у навчальній діяльності, з'ясовують причини низької успішності, забезпечують їх усунення. Підтримують постійний контакт з батьками дитини чи особами, які їх замінюють.

Медичний працівник закладу освіти повинен вжити негайних дій для безпеки дитини, нормалізації її емоційного стану, створює умови для комфортного та конфіденційного спілкування з дитиною, визначає доцільність проведення додаткового медичного огляду, направлення дитини до закладу охорони здоров'я.

Уся робота з дитиною та сім’єю, яка опинилася у складних життєвих обставинах, має проводитись з дотриманням принципу конфіденційності. У статті 10 Закону України «Про охорону дитинства» зазначено, що «розголошення чи публікація будь-якої інформації про дитину, що може заподіяти їй шкоду, без згоди законного представника дитини забороняється».Також недопустими є розголошення відомостей про особисте життя членів сім'ї, яка опинилась у складних життєвих обставинах, та іншої інформації особистого характеру.

Заклад освіти є не лише місцем, де навчаються діти, у ньому вони проводять значну частину свого життя. Педагогічні працівники не тільки покликані надати учням необхідні у житті знання, розвинути вміння та навички, вони здатні зробити справжні відкриття – відкриття цікавої, яскравої, талановитої особистості, здійснювати виховання високоморальної людини, захищати гідність кожної дитини.

Протягом року заплановано також  діагностичну, консультативно-просвітницьку та методичну роботу. Проведення тематичних семінарів  та семінарів-практикумів; надання індивідуальних та групових консультації з питань оптимізації навчально-виховного процесу, специфіки роботи з вихованцями “групи ризику”, з творчо та інтелектуально обдарованими дітьми та підлітками, з батьками вихованців.

Робота з батьками, які є активними суб’єктами сформованого в шкільному закладі креативного мікросоціуму, посідає особливе місце в соціально-педагогічному супроводі. Вона спрямовується на збагачення батьків психолого-педагогічними знаннями про вікові закономірності розвитку дитини та її особистісні характеристики; інформування про результати, отримані в процесі діагностичних обстежень, корекційно-розвивальної роботи; корекцію дитячо-батьківських стосунків; залучення батьків до спільної навчально-творчої діяльності під час тренінгів, заходів, гурткових занять. визначення стилів сімейного виховання дітей і підлітків.

Одним із пріоритетних напрямів роботи психологічної служби є превентивна діяльність і створення психолого-педагогічної системи роботи щодо збереження та зміцнення здоров’я вихованців. Особлива увага надається профілактиці ВІЛ/СНІДУ та активній інформаційно-роз’яснювальній роботі серед вихованців різних вікових категорій. Діти залучаються до участі у акціях, спрямованих проти наркоманії та алкоголізму; в конкурсах учнівських творчих робіт на тему здоров’я; в проведенні днів та тижнів здоров’я.

Отже, психологічний супровід навчальному закладі сприяє психологізації, гуманізації позашкільного мікросоціуму, що виявляється у його особистісній зорієнтованості; спрямованості на те, щоб кожний вихованець став повноцінним, самодостатнім, творчим суб’єктом діяльності, вільною і самодіяльною особистістю.




1. ТЕМА- Задание 1 Принципы построения лечебных диет
2. Легкая атлетика
3. Тема курсової роботи обирається із запропонованого переліку тем згідно з останньою цифрою залікової книжки
4. 42 Удосконалення обліку витрат і калькулювання собівартості продукції виноробства С
5. Развлекательные ресурсы сети интернет
6. I.Государственное строительство’и конституционные права граждан
7. а Воспитатель- Вдовиченко Н
8. рецепторов последующем повышении частоты открытия Clканалов и гиперполяризации мембраны нейронов
9. ГСПТС от 2013 г.html
10. Франция XI - XV веков
11. Исследование и моделирование с помощью компьютера электрических полей
12. Характеристика Иудушки Головлева
13. Индоевропейский миф и эпос «Манас»
14. го Временного правительства стал народниксоциалист Керенский
15. Гидростатика 1
16. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата соціологічних наук Київ ~ Ди
17. Законодательство о налогах и сборах основывается на признании всеобщности и равенства налогообложения ст
18. нагруженному антипатриотическими образами было бы полезно более критично относиться к навязанным стерео
19. Тема 8. Содержание школьного географического образования Какие нормативные документы надо иметь и как с ни
20. темах сбора. Прогнозирование образования солевых отложений