Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Чернігівський молокозавод16 2

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Зміст

Вступ

1.Теоритичні основи фінансового планування на підприємстві бізнес-плану зокрема……………………………………………………………………………….4

1.1.Сутність та особливості фінансового планування……………………………4

1.2. Структура і види бізнес-планів……………………………………………….7

1.3.Функції та завдання бізнес плану……………………………………………13

2.Аналіз ефективності бізнес-планування на прикладі ВАТ «Чернігівський молокозавод»………………………………………………………………………16

2.1.Загальна характеристика та аналіз фінансово-майнового стану підприємства……………………………………………………………………….16

2.2.Аналіз ефективності бізнес-планування на підприємстві ВАТ «Чернігівський молокозавод»……………………………………………………. 19

2.3.Міжнародний досвід бізнес-планування на підприємстві…………………31

3.Вдосконалення механізму бізнес-планування на підприємстві ВАТ «Чернігівський молокозавод»……………………………………………………34

3.1.Вдосконалення механізму бізнес-планування на підприємстві ВАТ «Чернігівський молокозавод»……………………………………………………34

Висновки

Список використаних джерел

Додатки

  1.  Вступ

Актуальність дослідження. Навіщо потрібний бізнес-план? Вибравши свою справу, необхідно спланувати, яким чином вона повинна бути організована. Кожен підприємець, починаючи власну діяльність, повинний чітко уявляти собі перспективну потребу у фінансових, матеріальних, трудових і інтелектуальних ресурсах, джерела їхнього одержання а також вміти чітко оцінити економічну ефективність використання всіх ресурсів у процесі господарської діяльності. Без бізнес - плану взагалі не можна братися за комерційну діяльність, інакше можливість невдачі буде занадто висока.

Бізнес-план - це документ, що описує всі основні аспекти майбутнього підприємства, аналізує всі проблеми, з якими воно може зіштовхнутися, а також визначає способи рішення цих проблем. Тому правильно складений бізнес-план у кінцевому рахунку відповідає на запитання: чи варто взагалі вкладати гроші в цю справу і чи принесе воно доходи, що окуплять усі витрати.

У ринковій економіці підприємці не можуть досягти стабільного успіху, якщо не будуть чітко й ефективно планувати свою діяльність, постійно збирати й аналізувати інформацію про цільові  ринки, положення на них конкурентів, власних перспективах і можливостях.

Роль бізнес плану в діяльності підприємств широка і багатофункціональна. З одного боку, бізнес план може розглядатися як інструмент стратегічного планування діяльності підприємства, дозволяючи визначати цілі і задачі його функціонування і формувати систему заходів щодо досягнення поставлених цілей.

З іншого боку, бізнес план є могутнім інструментом контролю за діяльністю всіх служб і підрозділів підприємства, і насамперед інструментом контролю за доходами і витратами. Він дозволяє вищому керівництву підприємства провести оцінку й аналіз фактично досягнутих результатів, виявити причини можливих відхилень від планових показників і скоординувати діяльність підприємства таким чином, щоб досягти всіх запланованих результатів у повному обсязі.

Виходячи з вищевикладеного ми можемо обґрунтовано говорити про актуальність вивчення питань бізнес планування для ефективної організації господарської діяльності підприємств.

Ціль дослідження: на основі аналізу й узагальнення теоретичних основ бізнесу-планування вивчити сукупність концептуальних підходів до проблеми бізнесу-планування з погляду розгляду бізнес плану насамперед як інструмента контролю за доходами і витратами.

Об'єктом дослідження в роботі є ВАТ «Чернігівський молокозавод».

Предметом дослідження є питання бізнесу-планування підприємства.

Задачами даної роботи є:

- розгляд теоретичних положень бізнес-планування, а саме – сутності, структури і видів бізнес плану, його функції та завдання;

- аналіз ефективності бізнес планування на підприємстві та вдосконалення даного механізму.

1.Теоритичні основи фінансового планування на підприємстві бізнес-плану зокрема.

1.1.Сутність та особливості фінансового планування

Економіка України знаходиться в стані переходу від планової до  ринкової. Цей процес вимагає прийняття великої кількості рішень щодо  капіталовкладень. Приватизація, конверсія й оздоровлення існуючих промислових  підприємств, їх ефективне і прибуткове функціонування дуже важливі для економіки в цілому. Але  крім цього, для успішного розвитку української економіки життєво важливе створення нових фірм, як за  участю іноземних партнерів, так і без них. Без залучення достатнього капіталу на прийнятних  умовах ці нові підприємства не зможуть досягти розквіту. Однак національні і міжнародні  банки нададуть кредити, а партнери по спільних підприємствах забезпечать надходження  акціонерного капіталу тільки у тому випадку, якщо в основі угод будуть глибоко пророблені і  добре підготовлені техніко-економічні обґрунтування.   

Бізнес-плани складають звичайно по наступним причинах [2, c.123]:

1. Для зовнішнього використання. Щоб представити справу в найбільш вигідному світлі людям ззовні, наприклад, інвесторам.

2. Для внутрішнього користування. Тут справа представляється з усіма сильними і слабкими сторонами. Цей бізнес-план використовується постійно як інструмент управління.

Бізнес-план підприємства є одним з перших узагальнюючих документів обґрунтування інвестицій і містить укрупнені дані про плановану номенклатуру й обсяги випуску продукції, характеристики ринків збуту і сировинної бази, потребу виробництва в земельних, енергетичних і трудових ресурсах, а також містить ряд показників, що дають представлення про комерційну, бюджетну і економічну ефективність розглянутого проекту й у першу чергу учасників-інвесторів, що представляють інтерес для проекту [12, c. 45].

Бізнес-план виступає як об'єктивна оцінка власної підприємницької діяльності фірми й у той же час необхідний інструмент проектно– інвестиційних рішень відповідно до потреб ринку. У ньому характеризуються основні аспекти комерційного підприємства, аналізуються проблеми, з якими воно зіштовхнеться, і визначаються способи їхнього вирішення. Отже, бізнес-план – одночасно пошукова, науково – дослідницька і проектна робота. Не буде перебільшенням назвати бізнес-план основою управління не тільки комерційним проектом, але і самим підприємством. Завдяки бізнес – плану в керівництва з'являється можливість глянути на власне підприємство як би з боку. Сам процес розробки бізнес – плану, що включає детальний аналіз економічних і організаційних питань, змушує мобілізуватися. Метою бізнес – плану може бути одержання кредиту, чи залучення інвестицій, визначення стратегічних і тактичних орієнтирів фірми й ін.

Бізнес план передбачає рішення стратегічних і тактичних задач, що стоять перед підприємством, незалежно від його функціональної орієнтації [16, c.211]:

  1.  організаційно – управлінська і фінансово – економічна оцінка стану підприємства;
  2.  виявлення потенційних можливостей підприємницької діяльності, аналіз сильних і слабких його сторін;
  3.  формування інвестиційних цілей на планований період.

У бізнес-плані відзначаються [23, c. 83]:

  1.  загальні і специфічні деталі функціонування підприємства в умовах ринку;
  2.  вибір стратегії і тактики конкуренції;
  3.  оцінка фінансових, матеріальних, трудових ресурсів, необхідних для досягнення цілей підприємства.

Планування - це діяльність, що полягає в розробці і практичному здійсненні планів, що визначають майбутній стан економічної системи, шляхів способів і засобів його досягнення. З погляду підприємства, на мікроекономічному рівні,  планування – це спосіб здійснення дії, заснований на свідомих, вольових рішеннях суб'єктів мікроекономіки, механізм, що заміняє ціни і ринок.  

Необхідно відзначити, що по-справжньому планування може бути раціональним тільки тоді, коли відносини фірми з контрагентами на ринку носять не випадковий і разовий характер, а здобувають стійкий і довгостроковий характер. Планування діяльності підприємства дозволяє [33, c.164]:

  1.  здійснити чітку координацію зусиль по досягненню поставлених цілей;
  2.  спонукати керівників конкретніше визначити свої цілі і шляхи їхнього досягнення;
  3.  визначити показники діяльності фірми, необхідні для наступного контролю;
  4.  підготувати підприємство до раптових змін ринкової кон'юнктури;
  5.  чітко формалізувати обов'язки і відповідальність усіх менеджерів фірми.

Основним інструментом планування фірми є бізнес план фінансово-господарської діяльності.

Бізнес план – це план здійснення бізнес–операції, дій фірми, що містить відомості про фірму, товар, його виробництво, ринках збуту, маркетингу, організації операцій і їхньої ефективності.  Ціль розробки бізнес  плану – спланувати господарську діяльність фірми на найближчий і віддалений періоди відповідно до потреб ринку і можливостям одержання необхідних ресурсів.

1.2.Структура і види бізнес планів.

У ринковій економіці існує безліч версій бізнес планів за формою, змісту, структурою і т.д.

Класифікація бізнес-планів по об'єктах бізнесу представлена на рисунку 1.1.

Бізнес-план

По бізнес-лініям (продукція, роботи, послуги)

По підприємству

Новому

Діючому

Розвиток

Фінансове оздоровлення

Всього підприємства

Виробничого підрозділу

 

Рис 1.1 Типологія бізнес планів по обєктам бізнесу

Можливі й інші класифікації бізнес планів, наприклад по компонентах менеджменту. Бізнес плани відповідно до приведеної типології розробляються в різних модифікаціях у залежності від призначення: по бізнесах-лініях, по підприємству в цілому (новому або діючому).

Слід зазначити, що бізнес план фінансового оздоровлення підприємства складається для неплатоспроможного підприємства в обов'язковому порядку, має свою структуру і логіку викладу. Однак, на нашу думку, його розробка може бути корисною для всіх українських підприємств, більшість з яких відчуває значні фінансові труднощі.

Бізнес план фінансового оздоровлення є основним документом для неплатоспроможного підприємства і служить [6, c. 118]:

  1.  для вироблення стратегії виживання підприємства
  2.  складання плану проведення реорганізаційних заходів
  3.  організації управління підприємством в умовах кризи чи її передбачення
  4.  обґрунтування необхідності і можливості надання підприємству державної підтримки

У рамках однієї організації може розроблятися і загальний стратегічний план, що включає весь комплекс цілей, і окремі бізнес плани по приведеній вище типології. Бізнес плани орієнтовані насамперед на нововведення, на відміну від стратегічних планів мають чітко окреслені термінові границі з конкретними проробленнями, у той час як стратегічний план у міру виконання чергового річного плану і проведення відповідного ситуаційного аналізу може переглядатися і коректуватися.

Близький до бізнес плану і такий звичний раніше українським підприємцям документ, як техніко-економічне обґрунтування. Але головна відмінність бізнес плану – у його стратегічній спрямованості, підприємницькому характері, гнучкому сполученні виробничого, технічного, фінансового і ринкового аспектів діяльності на основі внутрішніх можливостей організації і зовнішнього оточення.

Як уже було сказано раніше, бізнес план не має чітко визначеної й устояної структури. Однак, відповідно до рекомендацій ЮНІДО бізнес план повинний містити наступні основні розділи [26, c.175]:

  1.  концепція бізнесу (резюме);
  2.  ситуація в даний час і коротку інформацію про підприємство;
  3.  характеристика об'єкта бізнесу;
  4.  дослідження й аналіз ринку;
  5.  організаційний план (у тому числі правове забезпечення);
  6.  персонал і управління;
  7.  план виробництва;
  8.  план маркетингових дій;
  9.  потенційні ризики;
  10.  фінансовий план і фінансова стратегія.

Концепція бізнесу – це стислий огляд інформації про намічуваний бізнес і цілі, що ставить перед собою підприємство, починаючи власну справу чи розвиваючи наявну. Концепція є гранично скороченою версією самого бізнес плану. Ключові моменти концепції бізнесу: можливості для бізнесу, їхня привабливість, важливість для підприємства, необхідні фінансові ресурси (власні чи позикові), можливий термін повернення позикових засобів, очікуваний прибуток і його розподіл, умови інвестування.

У главі «Ситуація в даний час і коротка інформацію про підприємство» відбиваються головні події, що вплинули на появу ідей передбачуваного бізнесу; головні обставини і проблеми, що стоять перед підприємством; стан на ринку і прогрес, якого необхідно домогтися (завоювання ринку, стабілізація на ринку, його розвиток та інше). Далі в стислій формі приводиться основа інформація про підприємство: дата заснування, місце перебування, форма власності, організаційно правова форма, засновники, основний вид діяльності, розмір статутного капіталу, юридична адреса.

Характеристика об'єкта бізнесу. Відповідно до пропонованої типології бізнес планів об'єктом бізнесу може бути або бізнес лінія (продукція, послуги, технічне  рішення), або створення нового підприємства чи розвиток діючого.

Характеризуючи об'єкт бізнес-лінії необхідно підкреслити його унікальність, важливість для споживачів а також можливість вибору. Далі треба описати, які економічні переваги одержать виробники і споживачі. Можливо, це зниження собівартості продукції або додаткові послуги споживачам. Вони можуть збільшити ціну на продукцію, але залучити споживача її унікальністю чи якістю. Бажаний перелік функціональних особливостей продукту, якщо можливо – рекламний листок, прайс-лист. Завершує розділ опис можливих ключових факторів успіху, наприклад, новий для ринку продукт чи послуга, виграш у часі з появою продукту.

Дослідження й аналіз ринку. У першу чергу ринкові дослідження спрямовані на виявлення сьогоднішніх споживачів продукції і визначення потенційних. Бажано визначити пріоритети, якими керується споживач при покупці: якість, ціна, час і точність постачання, надійність постачань, сервісне обслуговування і т.д.

Необхідно провести сегментацію ринку, визначити розміри і ємність ринків по продукції підприємства. Треба шукати відповіді на питання: хто, чому, скільки і коли буде готовий купити продукцію підприємства.

Варто проаналізувати, як швидко продукція, послуги затвердяться на ринку й обґрунтувати можливість подальшого його розширення. Необхідно оцінити основні фактори, що впливають на розширення ринку (наприклад тенденції розвитку галузі, регіону, соціально-економічну регіональну політику, створення конкуренції). Дуже важливе відстеження й оцінка конкурентів. Необхідно виділити і проаналізувати сильні і слабкі сторони свої і конкурента і конкурентноздатність вироблених товарів, послуг. Ґрунтуючись на оцінці переваг вироблених товарів визначається можливий обсяг продажів у натуральному і грошовому вираженні [32, c.52].

Товарна стратегія припускає визначений курс дій, завдяки якому забезпечується ефективне з комерційної точки зору формування асортименту товарів, гнучке пристосування наявних або створюваних ресурсів до ринкових умов.

Товарна політика виділяє наступні головні цілі [18, c. 109]:

  1.  розробку товару, що може бути лідером на найближчі роки і затвердить репутацію підприємства;
  2.  розробку маркетингових програм по можливих модифікаціях продукції, у перспективі – вибір відповідної продукції по каталозі

Стратегія ціноутворення погоджується з коротко- і довгостроковими цілями і може базуватися на витратах виробництва, попиті на продукцію і цінах конкурентів.

Цінова політика може передбачати [18, c.110]:

- використання гнучких цін, наприклад, у залежності від модифікації, комплектації;

 - взаємозв'язок ціни і якості;

 - орієнтацію на рівень цін світового ринку

Збутова стратегія може передбачати [18, c. 112]:

- рекламну діяльність;

- створення і регулювання комерційних зв'язків через посередників, дилерів, агентів та ін.

- організацію й участь у ярмарках, виставках;

- використання кредиту в різних формах, продаж з відстрочкою, лізинг;

- презентацію продукції спеціально для потенційних споживачів;

Стратегія по організації сервісного обслуговування припускає передпродажний і післяпродажний сервіс. Передпродажний сервіс орієнтований на постійне вивчення й аналіз вимог споживачів з метою удосконалювання якісних параметрів пропонованої продукції.

Після продажний сервіс передбачає комплекс робіт з гарантійного і післягарантійного обслуговування.

Потенційні ризики. У ринкових умовах цей розділ особливо важливий, і від глибини його пророблення в значній мірі залежить довіра потенційних інвесторів, кредиторів і партнерів по бізнесу. Слід зазначити, що важлива не стільки точність розрахунків, скільки необхідність заздалегідь передбачити всі можливі ризикові ситуації. Варто враховувати як мінімум, такі види ризиків: виробничі, комерційні, фінансові і пов'язані з форс-мажорними обставинами.

Виробничі ризики пов'язані з різними порушеннями у виробничому процесі і процесі постачань сировини, матеріалів, комплектуючих. Як правило, заходами для зниження виробничих ризиків є діючий контроль за ходом виробничого процесу і посилення впливу на постачальників шляхом диверсифікованості постачальників.

Фінансові ризики викликаються інфляційними процесами, загальними неплатежами, коливаннями валютних курсів. Вони можуть бути знижені завдяки створенню системи ефективного фінансового менеджменту, роботі з дилерами на умовах передоплати.

Ризики,  пов'язані з форс-мажорними обставинами – ризики, обумовлені непередбаченими обставинами. Заходом для їхнього зниження служить робота підприємства з достатнім запасом фінансової міцності.

Ціль фінансового плану – визначити ефективність пропонованого бізнесу. У даному розділі необхідно представити звіт про прибутки і збитки, баланс грошових витрат і надходжень, прогнозний баланс активів і пасивів, стратегію фінансування. Розрахунки робляться по трьох варіантах: оптимістичному, песимістичному і найбільш ймовірному. Розходження в прибутках і грошових коштах при переході від одного варіанта до іншого виявлять ступінь можливого ризику.

Звіт про прибутки і збитки показує, як буде формуватися і змінюватися прибуток, і власне кажучи є прогнозом фінансових результатів. Баланс грошових витрат і надходжень дозволить оцінити, скільки грошей необхідно вкласти в бізнес у розбивці за часом, перевірити синхронність надходженнь і витрат коштів, а значить – перевірити майбутню ліквідність (ліквідність у даному випадку – це здатність вчасно погашати зобов'язання перед кредиторами за рахунок засобів, що надходять на розрахунковий рахунок)

Прогнозний баланс активів і пасивів складається на початок і кінець кожного року планованого періоду і має надзвичайно важливе значення для потенційних інвесторів і кредиторів, оскільки дозволяє оцінити, які саме активи нарощуються в динаміці і за рахунок яких засобів.

Описуючи стратегію фінансування необхідно викласти план одержання засобів і відповісти на такі питання [23, c.70]:

  1.  скільки потрібно засобів для реалізації проекту;
  2.  звідки намічено отримати кошти й у якій формі;
  3.  коли можна  чекати повного повернення вкладених коштів і одержання інвесторами доходу на них (оцінка термінів повернення засобів);

У даному розділі необхідно також вказати наступні моменти:

- наскільки чуттєвий прогноз по обсягах продажів до змін цін і обсягів  продажів;

  1.  рух готівки, потреба в ній і основні фактори, що впливають на неї, наприклад управління кредитами;

-  фінансові вимоги;

-   результат для інвестора (очікувані прибутки).

1.3. Функції і завдання бізнес-плану

         У ринкових умовах господарювання бізнес план використовується в різних сферах і формах підприємництва і допомагає окреслити те коло проблем, з якими зіштовхується підприємство або підприємець в умовах мінливості, нестабільності і часом непередбачуваності найрізноманітніших ринкових ситуацій.

Бізнес план – короткий, точний, доступний і зрозумілий опис пропонованого бізнесу, найважливіший інструмент при розгляді великої кількості різних ситуацій, що дозволяє вибрати найбільш перспективне рішення і визначити засоби для його досягнення.

Основні цілі і задачі бізнес-плану [25, c.132]:

1. Бізнес план служить для обґрунтування передбачуваного бізнесу й оцінки результатів за визначений період часу. У цьому зв'язку він може розглядатися як мірило досягнення успіху.

2. Бізнес план є документом, що дозволяє висвітити курс дій і керувати бізнесом. Тому бізнес план можна представити як невід'ємний елемент стратегічного планування і як керівництво для виконання і контролю.

3. Бізнес план у більшості випадків використовується як засіб одержання необхідних інвестицій. У цьому аспекті він служить наживкою для інвесторів і могутнім інструментом фінансування бізнесу.

4. Важливо розглядати бізнес-план як сам процес планування і внутріфірмового управління. У цьому плані він представляється як постійно обновлюваний документ, що робить організацію сприйнятливою до різного роду нововведень – технічних, технологічних, організаційних, економічних і ін.

5. Бізнес план може бути гарною рекламою для пропонованого бізнесу, створюючи ділову репутацію і будучи своєрідною візитною карткою організації, тому він повинний бути компактним, красиво і кваліфіковано оформленим, інформаційно спрямованим.

6. Бізнес план є свого роду документом, що страхує успіх пропонованого бізнесу. Він демонструє готовность підприємства йти на ризик і отримувати прибутки.

7. Бізнес план – інструмент самонавчання. У цьому аспекті його розробка – це процес пізнання і самопізнання.

Підводячи підсумки вищевикладеного, можна затверджувати, що бізнес планування – творчий процес, що вимагає професіоналізму і мистецтва.

Для практичної реалізації бізнес планування як процесу представляється важливим дотримання основних принципів:

- гнучкості, що передбачає постійну адаптацію до змін середовища, у якій функціонує дана організація;

-безперервності, що припускає мінливий характер планування;

-комунікативності, під якою розуміється координація й інтеграція зусиль (усе повинне бути взаємопов'язане і взаємозалежне);

-ітеративності, що передбачає творчий характер планування і неодноразовість пророблення вже складених розділів плану;

-багатоваріантності, що дозволяє вибрати найкращу з альтернативних можливостей досягнення поставленої мети;

- участі, що припускає важливість самого процесу планування з погляду залучення в нього всіх можливих учасників майбутньої організації;

- адекватності відображення реальних проблем і самооцінки в процесі планування.

Говорячи про функції бізнес планування в більш вузькому змісті, ми можемо виділити такі з них:

- бізнес план змушує керівників активно займатися процесами стратегічного планування діяльності компаній з розрахунком на перспективу;

- бізнес план дозволяє здійснювати більш чітку координацію зусиль, спрямованих на досягнення поставлених перед компанією цілей і задач;

- бізнес план дозволяє установити для підприємства цільові показники, яких необхідно досягти, а потім здійснювати контроль за успішністю виконання запланованих програм;

- бізнес план змушує топ-менеджерів більш конкретно визначати цілі фірми, формувати стратегію і тактику по їх досягненню

- бізнес план допомагає компанії краще підготуватися до раптових змін ринкової ситуації, тобто робить компанію більш адаптованою до зовнішнього середовища.

2.Аналіз ефективності бізнес-планування на прикладі ВАТ «Чернігівський молокозавод»

2.1.Загальна характеристика та аналіз фінансово-майнового стану підприємства

Відкрите акціонерне товариство «Чернігівський молокозавод» засновано відповідно до протоколу зборів засновників і установленого договору засновників від 19 травня 1994 року шляхом перетворення в процесі приватизації орендного підприємства «Чернігівський міськмолокозавод» у відкрите акціонерне товариство «Чернігівський молокозавод» .

    Товариство має повну назву українською мовою: Відкрите акціонерне товариство «Чернігівський молокозавод».

    Місцезнаходження товариства: Україна, 250021, м. Чернігів, вул. Любецька, 76.

    Товариство створюється з метою одержання прибутку на основі здійснення виробничої, комерційної, посередницької та іншої діяльності у відповідності і на умовах визначених чинним законодавством.

    Предметом діяльності товариства є:

  1.  закупівля молочної сировини, її переробка та виробництво з неї молочної продукції;
  2.  комерційна, торгівельна, торгівельно-закупівельна, постачальницько-збутова, посередницька діяльність як на території України так і за її межами;
  3.  оптова, дрібнооптова та роздрібна реалізація продукції власного і невласного виробництва, комісійна, комерційна торгівля в т. ч. через мережу власних магазинів, торгівельних точок,  баз, тощо;
  4.  операції з імпорту та експорту товарів, робіт, послуг здійснення зовнішньоекономічної діяльності;
  5.  технічне обслуговування, прокат та лізинг, оптова або роздрібна реалізація та придбання обладнання для переробки молочної сировини виробництва і реалізації продукції;
  6.  будь які інші види діяльності, що не заборонені чинним законодавством України.

Фінансово – економічні показники діяльності  ВАТ “Чернігівський молокозавод“ представлені в таблиці 2.1

Як видно з даних таблиці 2.1 в цілому за останні роки підприємство має непогані показники діяльності. Але в  порівнянні з попередніми роками в звітному періоді відбулося зниження  вартості основних фондів на 106,3 тис. грн., що свідчить про їх вибуття з виробничого процесу.

В той же час відбулося зменшення   вартості оборотних активів на 562,9  тис. грн. Позитивним   явищем було збільшення   вартості власних оборотних коштів на 27,2  тис. грн., що свідчить про підвищення  його фінансової стійкості. Також це говорить про нарощення   темпів виробництва на підприємстві, що може позитивно  відобразитися  на фінансовому стані підприємства. Негативною   тенденцією  звітного року було збільшення  суми  збитку  в порівнянні з попереднім роком на 178,1 тис. грн., що свідчить про зниження   ефективності діяльності підприємства та неефективність збутової політики.

                                                                                                    

                                                                                                  Таблиця 2.1

Склад і динаміка фінансово-економічних показників діяльності ВАТ “Чернігівський молокозавод”

 

Значення

Зміна2011–2012 рр.

2 011р.

2 012р.

тис. грн.

%

Обсяг основних засобів

4431,80

4325,50

-106,30

97,60

Обсяг оборотних коштів

5065,90

4503,00

-562,90

88,89

Чисельність працюючих

450,00

469,00

19,00

104,22

Обсяг реалізованої продукції

26260,80

31735,50

5474,70

120,85

Продуктивність праці

58,30

67,60

9,30

115,95

                                                                                    

                                                                                Продовження таблиці 2.1

Собівартість реалізованої продукції

23252,70

29955,70

6703,00

128,83

Прибуток ( збиток)

93,40

-178,10

-271,50

-190,69

Витрати на 1 грн. реалізованої  продукції

0,90

0,90

0,00

100,00

Фондовіддача

5,90

7,30

1,40

123,73

Рентабельність продукції

0,40

-

-

-

Також за звітний період зросла сума виручки від реалізації робіт, товарів та послуг на 5474,7  тис. грн., що говорить про збільшення обсягів реалізації. Ці явища позитивно вплинули і на показники фондовіддачі основних фондів, яка зросла на 1,4 грн., тобто підприємство ВАТ “Чернігівський молокозавод” почало ефективніше використовувати власні виробничі фонди. Але в той же час в зв’язку з подорожчанням виробничих запасів зросла собівартість реалізованої продукції на 6703,0 тис. грн. Негативним моментом є те, що темпи зростання собівартості продукції перевищують темпи зростання виручки від реалізації, що свідчить про подорожчання продукції. В даному випадку відбулося зростання витрат на одну гривню реалізованої продукції на 0,05 грн. Але поряд з цим відбулося значне падіння  рентабельності виробництва,  що є свідченням погіршення ефективності використання ресурсів підприємства.  Позитивним моментом було зростання оборотності оборотних коштів, що є свідченням більш ефективного їх використання. Це дозволяє підвищити фінансову стійкість підприємства та вивільнити частину оборотних коштів з обігу і направити їх на інші цілі.

2.2.Аналіз ефективності бізнес-планування на підприємстві ВАТ «Чернігівський молокозавод»

Для аналізу грошових надходжень та джерел їх формування проведемо дослідження майна підприємства та джерел його фінансування.

Таблиця 2.2 (Додаток А) «Аналіз майна підприємства та джерел його формування ВАТ “Чернігівський молокозавод” за 2010 – 2012 рр.»

Як видно з приведеної таблиці, в цілому за звітний період відбулося зменшення вартості майна підприємства ВАТ “Чернігівський молокозавод” на 718,6 тис. грн. Відповідно на цю ж суму зменшилася і вартість джерел фінансування активів. В складі джерел фінансування даного підприємства основне місце займає власний капітал, який становить 77,5% від загального підсумку балансу. Тобто підприємство працює в цілому за рахунок власних джерел і має високу фінансову стійкість. Величина позикових джерел фінансування незначна і представлена кредиторською заборгованістю, питома вага якої в загальній сумі джерел фінансування складає 16,6% та довгостроковими кредитами, питома вага яких на кінець звітного періоду складає 6,5%.  В структурі майна підприємства відбулися наступні зміни. За звітний період знизилася  вартість основних фондів на  106,3 тис. грн. Зменшилася сума оборотних коштів на 562,9 тис. грн., що відбулося за рахунок зменшення суми грошових коштів на 70,4 тис. грн. та вартості запасів  на 777,0 тис. грн.

Стан розрахункової дисципліни та порядок в веденні розрахунково – касових операцій  характеризується наявністю дебіторської заборгованості, яка  суттєво  впливає на стійке фінансове положення підприємства.

Таблиця 2.3 (Додаток Б) «Аналіз складу та структури  дебіторської заборгованості ВАТ “Чернігівський молокозавод” за  2012-2013 роки»

Значний розмір дебіторської заборгованості негативно впливає на загальний фінансовий стан підприємства, знижує оборотність оборотних активів, та вимагає додаткового залучення коштів з інших джерел фінансування. Це призводить до додаткових фінансових втрат  в діяльності суб’єктів господарювання. Тому підприємствам необхідно постійно слідкувати за станом та розміром дебіторської заборгованості.

Стан і структуру дебіторської заборгованості проаналізуємо за допомогою  таблиці 2.3.

Як видно з даних таблиці 2.3 в цілому на підприємстві за звітний період відбулося негативне  зростання розміру дебіторської заборгованості на 16,4%. Це відбулося за рахунок збільшення  заборгованості по розрахунках з бюджетом на 179,9 тис. грн., з внутрішніх розрахунків на 113,2 тис. грн. та збільшення іншої поточної дебіторської заборгованості на 90,4 тис. грн.

Для оцінки ефективності планування грошових надходжень підприємства проведемо аналіз грошових надходжень підприємства

ВАТ  «Чернігівський молокозавод» по основних видах діяльності за 2010 – 2012 роки.

                                                                                                Таблиця 2.4

Аналіз грошових надходжень від операційної діяльності за 2010 – 2012 роки ВАТ “Чернігівський молокозавод”

Показники

2010 рік

2011 рік

2012 рік

Темп зростання до 2010 року, %

Тис. грн.

Питома вага, %

Тис. грн.

Питома вага, %

Тис. грн.

Питома вага, %

2011 р.

2012 р.

Виручка від реалізації продукції, послуг, робіт

18086,8

82,7

26260,8

78,0

31735,5

90,5

145,2

175,5

Інші надходження від операційної діяльності

3446,1

15,8

7023,3

20,9

2843,4

8,1

203,8

82,5

Амортизація

333,0

1,5

372,3

1,1

493,6

1,4

111,8

148,2

Всього

21865,9

100,0

33656,4

100,0

35072,5

100,0

153,9

160,5

Як видно з проведених розрахунків, основним джерелом грошових надходжень підприємства ВАТ “Чернігівський молокозавод” є виручка від реалізації продукції, товарів, робіт та послуг.  Її питома вага зросла в порівняні з попередніми періодами на 45,2% у 2012 р. і на 75,5% у 2012 р. Також значне місце займають інші надходження від операційної діяльності, хоча їх питома вага значно скоротилася в порівнянні з 2012 роком.  Позитивним моментом в структурі грошових надходжень ВАТ “Чернігівський молокозавод” є зростання питомої ваги амортизації на 11,8% у 2011 році та на 48,2% у 2012 році,  що свідчить про збільшення чистих грошових надходжень підприємства, як  є джерелом поповнення власного капіталу підприємства. Зростання грошових надходжень від операційної діяльності є свідченням високої ефективності використання наявного потенціалу підприємства та створення передумов для розвитку та модернізації виробництва.

Грошові надходження від інвестиційної діяльності формуються за рахунок доходів від реалізації інвестиційних проектів та програм, продажу майнових комплексів та зайвого обладнання, а також доходів в ід участі в статутному капіталі інших підприємств. Для аналізу грошових надходжень від інвестиційної діяльності скористаємося таблицею 2.5, дані для розрахунку якої наведені з форми 3 “Звіт про рух грошових коштів”.

Проаналізувавши грошові  надходження від інвестиційної діяльності ВАТ “Чернігівський молокозавод” слід зазначити, що основне  місце в структурі надходжень належить реалізації необоротних активів, яка збільшилася у 2011 році на 267,4 % і на 131,3% у 2012 році.  Це дуже позитивне явище, адже пов’язане з реструктуризацією джерел фінансування підприємства. Позитивним  явищем є  збільшення питомої ваги та суми надходжень від участі в капіталі інших підприємств. Реалізація необоротних активів  хоча і свідчить про реструктуризацію пасивів, але інвестиційну діяльність можна вважати негативною. Зокрема, такі джерела грошових надходжень, як реалізація фінансових інвестицій не використовується, а також необхідно шукати можливості по збільшенню грошових надходжень від інвестиційної діяльності.

                                                                                                 Таблиця 2.5

Аналіз грошових надходжень від інвестиційної діяльності за 2010 – 2012 роки ВАТ “Чернігівський молокозавод”

Показники

2010 р.

2011 р.

2012 р.

Темп зростання до 2010 року,  %

Тис. грн.

Питома вага, %

Тис. грн.

Питома вага, %

Тис. грн.

Питома вага, %

2011 р.

2012 р.

Реалізація фінансових інвестицій

-

-

6,0

9,4

-

-

-

-

Реалізація необоротних активів

14,7

100,0

54,0

84,4

34,0

42,0

367,3

231,3

Дивіденди відсотки

 

 

4,0

6,2

6,0

7,4

-

-

Інші надходження

 

 

 

 

41,0

50,6

-

-

Всього

14,7

100,0

64,0

100,0

81,0

100,0

435,4

551,0

Грошові надходження від фінансової діяльності на підприємстві формуються за рахунок надходжень капіталу на підприємство. В даному випадку відбувається реструктуризація фінансової структури капіталу. Для аналізу грошових надходжень від фінансової діяльності скористаємося таблицею 2.6

                                                                                                 Таблиця 2.6

Аналіз грошових надходжень від фінансової  діяльності за 2010 – 2012 роки ВАТ “Чернігівський молокозавод”

Показники

2010 рік

2011 рік

2012 рік

Темп зростання до 2010 р., %

Тис. грн.

Питома вага, %

Тис. грн.

Питома вага, %

Тис. грн.

Питома вага, %

2011 р.

2012 р.

Надходження власного капіталу

-

-

-

-

-

-

-

-

Отримання позик

45,8

100,0

715,0

100,0

1453,0

73,1

1561,1

3172,5

Інші надходження

535,0

26,9

-

-

Всього

45,8

100,0

715,0

100,0

1988,0

100,0

1561,1

4340,6

Аналіз грошових надходжень від інвестиційної діяльності свідчить, що  з усіх можливих джерел поповнення коштів за рахунок інвестиційної діяльності, ВАТ “Чернігівський молокозавод” використовує лише можливості по поповненню грошових надходжень за рахунок отримання кредитних ресурсів, як збільшилися на 1461,1% у 2011 році та на 3072,5% у 2012 році, що свідчить про збільшення розміру позикового капіталу, який знаходиться в обігу підприємства.

На ВАТ «Чернігівський молокозавод» планування грошових надходжень здійснюється фінансовим відділом підприємства. Як вже зазначалося раніше, основним джерелом грошових надходжень є виручка від реалізації продукції, тому при плануванні найбільша увага приділяється саме цій статті доходів.

Розрахунок планового   обсягу виручки від реалізації продукції   і планування прибутку як фінансового результату від звичайної діяльності - найбільш складний і відповідальний етап розробки фінансового плану і планування фінансової діяльності підприємства.

Розрахунок планового розміру реальної виручки від реалізації продукції особливо важливий для ВАТ “Чернігівський молокозавод”, тому що на підприємстві питома вага розрахунків здійснюється з відстрочкою платежу. Згідно з П(С)БО 3 "Звіт про фінансові результати", план реалізації продукції (Р) розраховується за допомогою формули товарного балансу:

                                   Р=Зн+Т-Зк,                                        (2.1)

де Зн іЗк - відповідно залишки нереалізованої готової продукції на початок і кінець періоду, що планується нереалізованої готової продукції;

Т- обсяг випуску продукції за період, що планується.

Для планування  обсягу реалізації Р необхідно визначити очікувані величини Зн і Зк. Діюча в Україні система обліку і звітності по обсягу реалізації продукції, так як і система оподаткування прибутку не ув'язують факт реалізації (продажу) продукції з надходженням коштів за відвантажену (відпущену) продукцію, тому величини Зн і Зк включають лише залишки продукції на складах і не включають відвантажену, але неоплачену продукцію. Між тим, для підприємства важливе значення має планова інформація саме про реальну виручку від реалізації, тобто з врахуванням динаміки залишків реалізованої, але неоплаченої продукції. Тому при плануванні обсягів виручки від реалізації продукції величини Зн і Зк можуть прийматися з врахуванням залишків товарів відвантажених, неоплачених покупцями: в такому разі величина Р в формулі (2.1) буде відображати обсяг реальної виручки від реалізації, тобто з врахуванням припинення розрахунків з покупцями.

Визначення перехідних залишків нереалізованої продукції на початок і кінець періоду, що планується (а при необхідності також і реалізованої, але неоплаченої покупцями продукції) є найбільш складною частиною роботи по плануванню обсягу реалізації. Справа в тому, що, як правило, розрахунок планового обсягу реалізації і прибутку від неї підприємства виконують наперед - наприклад, ці показники необхідні підприємству при річному плануванні не пізніше листопаду минулого року. Точних даних про залишки нереалізованої продукції (а про реалізованої, але неоплаченої продукції, -тим більше) на початок періоду, що планується в розпорядженні підприємства нема, тому потрібно по кожній асортиментній групі розраховувати очікувані, тобто прогнозні залишки. Вони розраховуються виходячи з фактичних залишків на останню звітну дату очікуваного випуску продукції за період, який передував плановому (наприклад, до кінця року), очікуваного відвантаження (відпуску) продукції, а при необхідності - також очікуваних надходжень коштів від покупців. Такий метод розрахунку ВАТ “Чернігівський молокозавод”. Розглянемо розрахунок планового розміру виручки від реалізації продукції на основі конкретних даних. Згідно досліджень, а також на основі укладених договорів ВАТ "Чернігівський молокозавод" на 2012 рік запланувала випуск наступних виробів:

  1.  масло селянське вагове в кількості 990 тонн;
  2.  казеїн технічний в загальній кількості 225 тонн.

При плануванні обсягу реалізації підприємству слід врахувати очікувані залишки нереалізованої продукції на початок і кінець 2011 року. Ці залишки розраховуються згідно з розмірами нормативів залишків готової продукції на складах по кожному виду виробів окремо.

Для підрахунку виручки від реалізації продукції важливе значення має ціна виробів, яка визначається згідно витрат на виробництво і планової рентабельності продаж. Ціна на ВАТ “Чернігівський молокозавод”   носить договірний характер і залежить від сезонного попиту на продукцію та коливання цін на сировину. Згідно умов, які склалися на ринку, підприємство не в змозі диктувати ціну, і повинно знаходити певний компроміс між бажаною ціною продукції і тією, яку пропонують споживачі. Тому про планову рентабельність можна говорити тільки умовно, бо насправді ціни є договірними і оговорюються в контрактах (договорах).

З урахуванням вищевикладеного визначається планова виручка від реалізації продукції, розрахунок якої проведений в таблиці 2.7.

                                                                                                   Таблиця 2.7

Планування  грошових надходжень від реалізації продукції ВАТ “Чернігівський молокозавод” на 2012 рік

Найменування продукції

Обсяг випуску, тонн

Ціна за одиницю, грн.

Виручка від реалізації, грн.

Масло селянське вагове

990,0

9200

9108000

Казеїн технічний

225,0

18000

4050000

Всього

1215,0

-

13158000

Розрахунок планової виручки від реалізації продукції, проведений в таблиці 2.7, дає можливість оцінити розмір грошових надходжень від основної діяльності підприємства в плановому періоді. На 2012 рік ВАТ "Чернігівський молокозавод" запланувало отримати виручку від реалізації продукції згідно з даною асортиментною групою в розмірі 13158,0  тис. грн. - це є основне джерело надходження грошових коштів на підприємство від основної діяльності.

                                                                                                  Таблиця 2.8

Планування  прибутку від реалізації продукції ВАТ “Чернігівський молокозавод” на 2012 рік

Назва статті

тис. грн.

Виручка від реалізації масла селянського вагового

9108,0

Виручка від реалізації казеїну технічного

4050,0

Загальна виручка від реалізації

13158,0

Собівартість виготовлення масла селянського вагового  

8613,0

Собівартість виготовлення казеїну технічного

2700,0

Прибуток від реалізації до оподаткування

1845,0

Доцільно  при плануванні  виручки  від  реалізації продукції розраховувати також плановий валовий прибуток, а також плановий розмір фінансового результату від звичайної діяльності до оподаткування, тому що отримання прибутку є кінцевою метою  підприємства і свідчить про ефективність його діяльності, а також розрахунок планового валового прибутку від реалізації продукції враховується при складанні балансу доходів і видатків - головного планового документу ВАТ “Чернігівський молокозавод”, а саме першою його частиною "Доходи й надходження коштів".

З врахуванням елементів витрат, плановий розрахунок прибутку ВАТ "Чернігівський молокозавод" на 2012 рік має такий вид (див. табл.2.8)

Головні позитивні якості цього методу - простота і достовірність, а також можливість розрахувати плановий розмір валового прибутку і спрогнозувати фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування, що дає змогу підприємству оцінити майбутні доходи і надходження грошових коштів. Але цей метод обмежує можливості виявлення внутрішніх резервів збільшення прибутку в процесі планування, тому що дає тільки кінцевий результат - план валового прибутку, не враховуючи впливу окремих факторів на планове значення прибутку.

Амортизація необоротних активів - важлива стаття доходної частини фінансового плану. Мова йде про амортизацію об’єктів основних засобів підприємства, інших необоротних матеріальних активів (враховуючи інвентарну тару, строк експлуатації яких більше 1 року), необоротних нематеріальних активів (права користування, авторські права і порівнювальні з ними права, гудвіли).

ВАТ “Чернігівський молокозавод” використовує  при плануванні амортизаційних відрахувань на наступний рік  прямолінійний метод нарахування амортизації, тобто амортизація нараховується щорічно рівними частинами згідно зі строком корисної експлуатації основних засобів. При плануванні амортизаційних відрахувань на наступний рік підприємство виходить з сум амортизації основних засобів за минулий рік з врахуванням вибуття і надходження нових основних фондів. При складанні фінансового плану враховується плановий розмір амортизаційних відрахувань.

Баланс доходів і видатків є основним плановим документом на ВАТ "Чернігівський молокозавод". В розрізі фінансового планування перший розділу балансу "Доходи й надходження коштів", відображає планування грошових надходжень підприємства.

Розробка першого розділу балансу доходів і видатків відбувається по етапам:

1 . В першу чергу потрібно розрахувати розмір запланованого розміру валового прибутку підприємства, методика розрахунку якого відображена в таблиці 2.11. Згідно проведених розрахунків було отримано плановий розмір валового прибутку в розмірі 1845,0 тис. грн.

2. Амортизаційні відрахування є важливим джерелом надходжень коштів на підприємство і плануються згідно з методом нарахування амортизації. На ВАТ “Чернігівський молокозавод” використовується  прямолінійний метод нарахування амортизації, тому логічно припустити, що щоквартальні амортизаційні відрахування мають бути однакові.

3. Підприємство планує надходження сум ПДВ в складі виручки від реалізації пропорційно обсягам реалізації, тобто кожен квартал розмір ПДВ, який підприємство планує отримати в складі виручки від реалізації підвищується на 20%. ПДВ деякий час може затримуватися на підприємстві і приймати участь в обороті, тому може бути визнане як надходження коштів.

Ефективною формою контролю за виконанням фінансового плану є складання звітного балансу доходів і видатків, а також звітної шахової таблиці до нього. Вони можуть складатися за будь-який звітний період упродовж року і в цілому за рік. Звітний баланс містить у собі інформацію про планові і звітні показники стосовно кожної статті фінансового плану, що базуються на даних оперативного обліку, бухгалтерської, статистичної звітності, в ньому обчислюються відхилення від планових величин.

Провівши дослідження  аналізу планування грошових надходжень, яке здійснюється на ВАТ “Чернігівський молокозавод” можна зробити наступні висновки:

1 . Планування грошових надходжень на підприємстві здійснюється в розрізі фінансового планування, тобто в розрізі складання платіжних календарів (як форма оперативного фінансового планування).

2. Розробці фінансового плану і балансу доходів і видатків передує розробка всіх планів виробничо-господарської діяльності підприємства, розрахунки планових параметрів, які відносяться до фінансових ресурсів, а саме:

  1.  плану прибутку і його використання ;
  2.  плану надходжень і використання грошових надходжень ;
  3.  планового приросту нормативу власних оборотних коштів і джерел його покриття ;
  4.  обсягів і джерел капітальних і фінансових інвестицій ;
  5.  сум надходження ПДВ і його сплати в бюджет і т.д .

3. На підприємстві також розробці фінансового плану передують розрахунки планових обсягів валового прибутку і виручки від реалізації для визначення суми прибутку як об'єкта оподаткування і суми податку на прибуток. При цьому  в якості джерел витрат, які відображаються в фінансовому плані, виступає тільки реальний прибуток, і саме він є основним об'єктом фінансового планування.

4. Завершальним етапом в процесі поточного планування виступає розробка шахової таблиці для розробленого балансу доходів і видатків, яка дає змогу простежити джерела покриття виплат, що плануються на наступний рік, грошовими коштами, які планується отримати в цьому періоді.

Визначення фінансової потреби підприємства є однією з головних задач фінансових відділів підприємства, тому що без цього підприємство не в змозі продовжувати виробничо-господарську діяльність.

Методика розрахунку фінансової потреби полягає у визначенні мінімальної суми грошових коштів, необхідної для продовження операцій підприємства і своєчасного вибору методів фінансування. Без надійної методики оцінювання фінансової потреби підприємство може залишитися без достатніх коштів для сплати процентів за кредит, розрахунків з постачальниками.

Таку методику визначення потреби в фінансуванні можна використати на ВАТ “Чернігівський молокозавод”. Операційні витрати підприємства згідно з П(С) БО 16 "Витрати" - це витрати, які пов'язані з операційною діяльністю підприємства, а саме витрати на збут, адміністративні витрати та інші операційні витрати (собівартість реалізованих оборотних активів), витрати на досліди та дослідження, втрати від операційної курсової різниці, визнані штрафи, пені, утримання соціальної сфери - дитсадок, медсанчастина, спорткомплекс).

Операційні витрати визначаються як сума затрат грошей, або витрати на купівлю товарів і сировини, заробітної плати, процентів і дивідендів. Згідно попередніх розрахунків, проведених в таблиці 2.8, операційні витрати складають 11313,0 тис. грн.

Після підрахунку планового розміру операційних витрат визначають плановий обсяг реалізацій продукції, який було визначено на рівні 13158,0 тис. грн.

Середні залишки грошових коштів та дебіторської заборгованості, які теж враховуються при розрахунку мінімальної потреби в фінансуванні, визначаються за даними дебіторської заборгованості на кінець періоду минулого року за мінусом дебіторської заборгованості на початок звітного періоду.

На 01.01.10 дебіторська заборгованість та грошові кошти становили  2352,9 тис. грн. та 236,2 тис. грн. відповідно, а  на 01.01.2012 року 2716,6  тис. грн. та 166,0 тис. грн., тому середні залишки дебіторської заборгованості та грошових коштів складуть 2534,7 тис. грн. та 201,2 тис. грн. відповідно. Тобто загальний середній залишок грошових коштів та дебіторської заборгованості складає 2534,8 + 201,1 тис. грн. = 2735,9 тис. грн.

Крім вище перерахованих даних розраховується показник обертання грошових коштів, який визначається як кількість оборотів грошей підприємства за аналізований період. Для його визначення необхідно обсяг реалізації продукції поділити на середній залишок грошей за такий же період.

Порядок розрахунку мінімальної потреби в грошових коштах ВАТ “Чернігівський молокозавод”  наведемо в таблиці 2.9

                                                                                                

                                                                                                  Таблиця 2.9

Розрахунок потреби в грошових коштах  ВАТ “Чернігівський молокозавод” на 2012 рік

№п/п

Показники

Сума, тис. грн..

1 .

Операційні витрати

11313,0

2.

Виручка від  реалізації продукції

13158,0

3.

Середні залишки грошових коштів та дебіторської заборгованості

2735,9

4.

Обертання грошових коштів, разів (р2/р3)

4,81

5.

Мінімально необхідна сума грошей (р1/р4)

2352,0

Тобто, для успішної діяльності ВАТ "Чернігівський молокозавод” в 2012 році  потрібно 2184,80  тис. грн.

Виходячи з даного розрахунку підприємство має можливість визначити, з яких джерел можна отримати необхідні кошти для забезпечення діяльності підприємства  на наступний рік.

2.3.Міжнародний досвід бізнес-планування на підприємстві

           Бізнес-планування - явище нове в економіці України, незважаючи на те , що багато понять ринкової економіки вже увійшли в ділове життя і практику наших підприємств (організацій) . З розвитком ринку в Україні необхідність бізнес- планування стала настільки очевидною , що вже в 1994 - 1995 рр. . їх застосування стає масовим явищем.

Розглянемо зарубіжний досвід бізнес- планування на основі бізнес- планування Росії та США .

           Бізнес-планування в Росії має свої особливості:

 - мінливі економічні відносини ставлять керівників перед необхідністю самим прораховувати свої майбутні кроки і вчитися вести боротьбу з конкурентами;

 -  з'являється нове покоління керівників, які не були керівниками комерційних організацій , і вони погано уявляють весь коло що їх економічних проблем , особливо в ринковій економіці;

 -  російські підприємці повинні навчитися обгрунтовувати свої заявки , доводячи інвесторам , що вони можуть прорахувати всі аспекти використання інвестицій не гірше бізнесменів з інших країн.

-  Однак російські підприємці часто не мають необхідної професійної підготовки для написання бізнес-планів. У них великий досвід планової і прогнозної роботи , розробок ТЕО , оцінок економічної ефективності проектів . Але сучасна ситуація вимагає зміщення акценту з виробничої сторони проектів на ринкову . Необхідні оцінка платоспроможного попиту на продукцію , стан конкуренції , аналіз економічної та фінансової стійкості і результативність .

В історії бізнес- планування в Росії можна виділити кілька етапів.

         Перший етап - інтенсивне використання менеджерами модного поняття «бізнес - план» та підготовка документів під цією назвою , нічого спільного з дійсними завданнями бізнес- планування не мають . Основною метою їх підготовки стали спроби підприємств залучити фінансові ресурси західних кредиторів та інвесторів. У переважній більшості з цього нічого не виходило , що певною мірою дискредитувало ідею бізнес- планування серед керівників підприємств. Занадто швидко кредитори і інвестори розібралися , що подаються матеріали ніякої змістовної навантаження не несуть і покладатися на їхні висновки не можна. Відзначимо попутно , що для отримання фінансових ресурсів бізнес -план є необхідною, але недостатньою умовою. Деякі російські банки все ще продовжують надавати кредити на підставі 2-3 сторінок тексту , іменованого бізнес -планом. Однак можна з упевненістю сказати , що найближчим часом без повноцінного комерційного та фінансового обгрунтування проектів і механізмів моніторингу развиваемого бізнесу підприємствам навряд чи вдасться отримати будь-яке зовнішнє фінансування .

         Другий етап характеризується широким виходом на ринок послуг російського консалтингу з бізнес-планування . Тут також все складалося по- різному: від пропозицій з розробки бізнес- плану за кілька годин до створення повноцінного документа , необхідного в першу чергу самому підприємству і влаштовує потенційних інвесторів і кредиторів.

          Третій етап пов'язаний з усвідомленням багатьма керівниками підприємств корисності бізнес- планування як інструменту стратегічного і поточного управління , без якого досягнення серйозних конкурентних переваг можливе лише за випадковим збігом обставин або унікальною інтуїції топ -менеджерів. Поряд із залученням спеціалізованих фірм до розробки бізнес -планів динамічно розвиваються підприємства почали самі освоювати цю технологію і готувати відповідні проекти [ 20 ] .

3.Вдосконалення механізму бізнес-планування на підприємстві ВАТ «Чернігівський молокозавод»

3.1. Вдосконалення механізму бізнес-планування на підприємстві ВАТ «Чернігівський молокозавод

Для забезпечення ефективної роботи підприємства необхідно розробити систему заходів по прискоренню грошових надходжень на підприємство ВАТ “Чернігівський молокозавод”. Для цього проводиться планування грошових надходжень підприємства, визначення їх обсягів, термінів надходження та витрачення грошей. Розробка плану руху грошових надходжень  дозволяє оцінити стан платоспроможності підприємства протягом планового періоду; дотримання встановлених нормативів формування запасів грошових коштів; при потребі - при очікуваному дефіциті коштів - визначити час та обсяг необхідних надходжень грошей, організувати роботу з їх залучення.

Проведення цієї роботи спрямоване на скорочення терміну перебування грошей "у дорозі": на різних етапах процесу здійснення платежу, його обробки банківськими установами платника та одержувача грошей, їх зарахування на поточний рахунок. Оскільки підприємство має змогу використовувати як засіб платежу тільки грошові кошти, зараховані на його розрахунковий рахунок, час, необхідний для перетворення "грошей сплачених" в "гроші отримані", має суттєве значення для підтримки платоспроможності підприємства.

Основними резервами прискорення швидкості грошового обороту є застосування системи "овердрафта", факторингу та форфейтингу дебіторської заборгованості, прогресивних форм проведення розрахунків, інкасації торговельної виручки тощо.

Прискорення процесу надходження грошей забезпечується використанням таких інструментів регулювання грошових потоків, як: банківське накопичення, система сейфів, телеграфні та чеково-депозитні перекази, електронні чеки тощо.

Під можливим терміном інвестування слід розуміти проміжок часу, протягом якого певна сума грошових залишків може знаходитися в негрошовій формі, тобто може бути спрямована на здійснення короткострокових фінансових вкладень.

Для прискорення грошових надходжень необхідно при формуванні ефективних форм розрахунків з контрагентами підприємства враховувати та зіставити доцільність використання наступних форм розрахунків:

- платіжними дорученнями;

- акредитивами;

- чеками;

- векселями;

- платіжними картками.

Слід пам'ятати, що окремі форми розрахунків забезпечують різний рівень ризику утворення дебіторської заборгованості в зв'язку з недобросовісністю партнерів підприємства.

Можливість виникнення заборгованості та несплати товарів при використанні різних форм розрахунків охарактеризована у табл. 3.1.

Наведені можливості виникнення заборгованості при оплаті товарів свідчать про необхідність підвищеної уваги до вибору форми проведення розрахунків з контрагентами підприємства.

Проведення цієї роботи для ВАТ  “Чернігівський молокозавод” передбачає:

  1.  Всебічну оцінку партнерів підприємства, яким надається комерційний або споживчий кредит, з точки зору їх надійності як дебіторів. Для цього слід вивчити їх організаційно-правовий статус, майнове становище, ділову репутацію, термін роботи та інші об'єктивні та суб'єктивні обставини діяльності.

                                                                                                             Таблиця 3.1

       Ризики виникнення заборгованості при використанні різних форм розрахунків на підприємстві ВАТ “Чернігівський молокозавод”

Форми розрахунків

Можливість виникнення заборгованості

1.Платіжними  дорученнями

  1.  фальсифікація проведення платіжного доручення банківською установою;
  2.   відкликання суми сплати банком платника в зв'язку з помилками в оформленні платіжного доручення(за домовленістю з банком).

2. Акредитивами

  1.  фальсифікація відкриття акредитиву;
  2.  не відкриття акредитиву у зв'язку з недотриманням певних умов договору поставки.

3. Чеками

- оформлення чека в обсязі, що перевищує суму коштів на розрахунковому або спеціальному рахунках підприємства;

- неприйняття чека до оплати банком платника в зв'язку з помилками в його оформленні.

4. Векселями

- низька ліквідність векселя, що отриманий;

- неможливість використання векселя як засобу платежу в подальших розрахунках;

- високий рівень облікової ставки при рефінансуванні (облікові) векселя.

5. Платіжними картками

- підробка платіжної картки.

Проведенню цієї роботи буде сприяти формування реєстру боржників - юридичних та фізичних осіб, організація роботи спеціальних консалтингових та аудиторських фірм з перевірки та прогнозування платоспроможності дебітора. Надаючи комерційний або споживчий кредит,  підприємство повинно вивчати та враховувати в своїй діяльності практику та досвід видачі кредитів, набутий банківськими установами.

Метою управління грошовими активами є забезпечення постійної платоспроможності підприємства. Об’єктами фінансового управління виступають грошові кошти (в касі, на банківських рахунках, в дорозі) та їх резерви у формі поточних фінансових інвестицій у грошові інструменти та цінні папери.

З позицій теорії інвестування грошові кошти представляють собою окремий випадок інвестицій у товарно-матеріальні цінності, а тому управління ними повинно здійснюватися на загальних засадах:

  1.  підтримка мінімального  залишку  грошових  коштів  для  безперебійного    здійснення поточних розрахунків;
  2.  врахування діапазону сезонних змін залишку грошових коштів;
  3.  створення  резерву вільних  грошових коштів  на випадок можливого розширення обсягів діяльності;
  4.  формування резерву грошових коштів для компенсації непередбачених витрат і можливих втрат в процесі фінансово-господарської діяльності;
  5.  своєчасна трансформація вільних грошових коштів у високоліквідні фінансові інструменти та їх зворотна конвертація для поповнення залишку грошових коштів.

Важливою управлінською задачею є підтримка грошових коштів підприємства на мінімально потрібному рівні. Для цього можуть використовуватися всі можливі джерела поповнення грошових коштів:

1. Надходження виручки від реалізації продукції на умовах негайної оплати.

2. Стягнення дебіторської заборгованості.

3. Продаж резервних грошових активів у формі поточних фінансових інвестицій.

4. Продаж матеріальних і нематеріальних активів підприємства (запасів, основних засобів, об’єктів незавершеного виробництва, патентів, ноу-хау і т.д.).

5. Отримання банківських кредитів.

6. Залучення інвестицій шляхом випуску акцій, облігацій, додаткових паїв і т.д.

При чому перші чотири способи поповнення залишку грошових коштів є більш доцільними, так як не ведуть до збільшення валюти балансу. У цих випадках грошові кошти формуються шляхом реструктуризації активів підприємства. І, навпаки, два останні способи можуть використовуватися для підтримки поточної платоспроможності лише у крайніх випадках, так як вони призводять до відволікання залучених ресурсів від цільового використання.

Мінімальний залишок грошових коштів визначається, виходячи з планового обсягу платіжного обороту та швидкості обороту грошових коштів, що склалася на підприємстві з урахуванням особливостей його діяльності.

Висновки

У системі оптимізації грошових надходжень підприємства важливе місце належить їхній збалансованості в часі. Це пов'язано з тим, що затримка грошових надходжень  у часі створює для підприємства ряд фінансових проблем. Досвід показує, що результатом такої затримки  навіть при високому рівні формування чистого грошового потоку є низька ліквідність цього потоку (а відповідно і низький рівень абсолютної платоспроможності підприємства) в окремі періоди часу. При досить високій тривалості таких періодів для підприємства виникає серйозна погроза банкрутства.

Основною задачею управління грошовими надходженнями  є забезпечення умов максимізації  грошових надходжень підприємства. Зростання грошових надходжень  забезпечує підвищення темпів економічного розвитку підприємства на принципах самофінансування, знижує залежність цього розвитку від зовнішніх джерел формування фінансових ресурсів, забезпечує приріст ринкової вартості підприємства. У цьому контексті набуває важливого значення правильне і точне прогнозування грошових надходжень для планування діяльності підприємства.

Підвищення суми грошових  надходжень підприємства може бути забезпечене за рахунок здійснення наступних основних заходів:

• збільшення виручки від реалізації продукції;

• збільшення інших операційних доходів;

• здійснення ефективної інвестиційної та фінансової діяльності, що забезпечує збільшення  рівня сумарних грошових надходжень;

• здійснення ефективної цінової політики, що забезпечує підвищення рівня прибутковості операційної діяльності;

• використання методу прискореної амортизації основних засобів;

• скорочення періоду амортизації використовуваних підприємством нематеріальних активів;

• продажу не використовуваних видів основних засобів і нематеріальних активів;

• посилення претензійної роботи з метою повного і своєчасного стягнення штрафних санкцій.

При аналізі складу та структури грошових надходжень ВАТ “Чернігівський молокозавод” були зроблені наступні висновки. По – перше, слід зазначити, що основні грошові надходження пов’язані зі надходженнями від операційної діяльності. Тому підприємству необхідно звернути увагу на можливості збільшення грошових надходжень за рахунок інших джерел. А для забезпечення ефективної діяльності розробити систему ефективного прогнозування   грошових надходжень.

Для покращення діяльності підприємства було запропоновано збільшити грошові надходження за рахунок збільшення виручки від реалізації продукції, активізації фінансової та інвестиційної діяльності, а також прискорити грошові розрахунки за рахунок використання нових ефективних форм розрахунків. Також було проведено дослідження методики планування грошових надходжень на ВАТ “Чернігівський молокозавод”, в результаті якого було запропоновано вдосконалити процес планування грошових надходжень, та використовувати для розрахунку оптимального залишку грошових коштів.

Результати оптимізації грошових надходжень потоків підприємства одержують своє відображення в системі планів формування і використання коштів у майбутньому періоді, що дає можливість оцінити підприємству перспективи та фінансові можливості щодо розвитку свої діяльності.

Список використаних джерел

  1.  Закон України “Про банки та банківську діяльність” від 20.03.1991р. № 872 – ХІІ зі змінами та доповненнями // Збірник законодавства з підприємницького права України. Збірник нормативних актів. – К.: Атіка, - 2004. –  с. 312 – 318.
  2.  Закон України “Про інвестиційну діяльність”//Голос України. – 1991. – 18 вересня.
  3.  Закон України “Про власність” від 7 липня 1992 року № 25444 зі змінами та доповненнями
  4.  Закон України “Про систему оподаткування від 13 березня 1992 року № 2199 зі змінами та доповненнями
  5.  Закон України “Про оподаткування прибутку підприємства”// Відомості Верховної Ради. – 1995. - № 4.
  6.  Закон України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”//Голос України. – 2005. – 30 липня.
  7.  Положення про порядок здійснення аналізу фінансовго стану підприємств, що підлягають приватизації( Наказ від 26.01.01 ) // Нормативні акти з фінансів, податків, страхування та бухгалтерського обліку – 2005 № 7
  8.  Внутрифирменное планирование. Учебник для вузов // Под. Ред. Горфинкеля В.Я.,  
  9.  Бланк И.А. Финансовый менеджмент. – К.: Ника-Центр – Эльга, 2005.
  10.  Брігхем Є.Ф. Основи фінансового менеджменту. Пер. з англ. – К.: Молодь, 1997.Б
  11.  Белолипецкий В. Г. Финансы фирмы: Курс лекций / Под ред. И. П. Мерзлякова. – М.: ИНФРА-М, 1998. – 298 с.
  12.  Брейли Р., Майерс С. Принципы корпоративных финансов: Пер. с англ. – М.: ЗАО “Олимп - Бизнес”, 1997. – 1120 с.
  13.  Економіка України. Реалії, перспективи розвитку ринкових відносин. Аналітичні розробки, пропозиції наукових та практичних працівників – К.: НДІ «Проблеми людини», 2004. – 725с.
  14.  Зайцев Н. Л. Экономика организации: Учебник. – М. : Экзамен, - 2004. – с. 330 – 358.
  15.  Іващенко В. І., Болюх М. А. Економічний аналіз господарської діяльності  Навчальний посібник. – К.:  ВІПОЛ, 2005. – гл. 10. – с.  125 - - 148.
  16.  Ковалев В.В. Управление финансами. – М.: Пресса, 1998.
  17.  Ковалев В.В. Финансовый анализ. – М.: Финансы и статистика, 1998.
  18.  Коллас Б. Управление финансовой деятельностью предприятия: проблемы, концепции и методы. Пер. с франц. – М.: Банки и биржи – ЮНИТИ, 1995.
  19.  Навчальний посібник. – К.: Знание, 2004. – гл. 12. – с. 353 – 377.
  20.  Крайник О.П., Клепикова З.В. Финансовый менеджмент. – Львов: “Интелект+”, - 2005. – 314с.
  21.  Маркарьян Э.А., Герасименко Г.П. Финансовый анализ. – М.: Приор, 1997.
  22.  Моляков Д.С. Финансы предприятий отраслей народного хозяйства. – М.: Финансы и статистика, 1997.
  23.  Нікбахт Є., Гроппеллі А. Фінанси. – К.: Основи, 1993.
  24.  Савицкая Г.В. Анализ хозяйственной деятельности предприятия. – Минск, МП «Экоперспектива», 1998.
  25.  Терещенко О.О. Фінансова санація та банкруство підприємств. – К.: КНЕУ, 2004.
  26.  Экономика, 1998. – 268с.
  27.  Финансовый менеджмент: Учебник / Под ред. Н. Ф. Самсонова – М.:  Финансы, 2005. – с. 445 – 475.
  28.  Финансы: Учебное пособие / Под ред. А. К. Ковалевой. – М.: Финансы и статистика, 2004. – 318 с.
  29.  Шеремет А.Д., Сайфулин Р.С. Методика финансового анализа. – М.: ИНФРА-М, 1996.
  30.  Китова Ж. Методика обчислення грошових потоків надходжень і витрат // Фінанси України – 2005 № 3.
  31.  Марченко В. Бабик Д. Организация планирования и бюджетирования на предприятии // Бизнес -  информ . – 1998 №6
  32.  Михайлов Ю., Білоусова Н. Иследование динамики денежних потоков предприятия в условиях високой инфляции // Вестник МГУ. “Економика” – 2004. № 6.

                                                                                                                                                    Додатки

Підприємство ВАТ «Чернігівський молокозавод»  

Одиниця виміру: тис. грн.       

Баланс

на 1 січня 2012 р.






АКТИВ

Код рядка

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

I. Необоротні активи 

Нематеріальні активи: 

     залишкова вартість 

010

6.0

14,3

     первісна вартість 

011

6.9

17,6

     знос 

012

0.9

3,3

Незавершене будівництво 

020

157.7

215,6

Основні засоби: 

     залишкова вартість 

030

4084.2

4114,1

     первісна вартість 

031

7835.6

8182,4

     знос 

032

3751.4

4068,3

Довгострокові фінансові інвестиції: 

     які обліковуються за методом участі в капіталі інших підприємств 

040

60.7

5534,0

     інші фінансові інвестиції 

045

59,3

Довгострокова дебіторська заборгованість  

050

Відстрочені податкові активи 

060

Інші необоротні активи 

070

Усього за розділом I 

080

4308.6

9937,3

II. Оборотні активи 

Запаси: 

     виробничі запаси 

100

895.1

1381,4

     тварини на вирощуванні та відгодівлі 

110

     незавершене виробництво 

120

     готова продукція 

130

228.9

289,0

     товари 

140

43.9

81,0

Векселі одержані 

150

17.5

Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги: 

     чиста реалізаційна вартість 

160

429.1

921,4

     первісна вартість 

161

429.1

921,4

     резерв сумнівних боргів 

162

Дебіторська заборгованість за розрахунками: 

     з бюджетом 

170

128.6

63,1

     за виданими авансами  

180

     з нарахованих доходів 

190

     із внутрішніх розрахунків 

200

846,2

Інша поточна дебіторська заборгованість 

210

208.3

502,7

Поточні фінансові інвестиції 

220

604.2

Грошові кошти та їх еквіваленти: 

     в національній валюті  

230

120.2

91,5

     в іноземній валюті  

240

5.1

890,2

Інші оборотні активи 

250

22.0

5,1

Усього за розділом II 

260

2702.9

5071,6

III. Витрати майбутніх періодів 

270

2.8

14,5

БАЛАНС

280

7014.3

15023,4

  

  ПАСИВ

Код рядка

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

I. Власний капітал 

Статутний капітал 

300

498.4

498,4

Пайовий капітал 

310

Додатковий вкладений капітал 

320

Інший додатковий капітал 

330

4001.0

10619,6

Резервний капітал 

340

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) 

350

1246.2

1265,9

Неоплачений капітал 

360

Вилучений капітал 

370

Усього за розділом I 

380

5745.6

12383,9

II. Забезпечення наступних витрат і платежів 

Забезпечення виплат персоналу  

400

Інші забезпечення  

410

Цільове фінансування  

420

0,3

Усього за розділом II 

430

0,3

III. Довгострокові зобов'язання 

Довгострокові кредити банків 

440

Інші довгострокові фінансові зобов'язання 

450

321,4

Відстрочені податкові зобов'язання 

460

67,7

Інші довгострокові зобов'язання 

470

Усього за розділом III 

480

389,1

IV. Поточні зобов'язання 

Короткострокові кредити банків 

500

Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями  

510

Векселі видані  

520

103.3

0,3

Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги 

530

908.2

1631,2

Поточні зобов'язання за розрахунками: 

     з одержаних авансів  

540

     з бюджетом 

550

71.5

251,2

     з позабюджетних платежів 

560

24.7

17,3

     зі страхування 

570

16.1

11,8

     з оплати праці 

580

41.4

81,4

     з учасниками 

590

     із внутрішніх розрахунків 

600

Інші поточні зобов'язання 

610

103.5

247,9

Усього за розділом IV 

620

1268.7

2250,1

V. Доходи майбутніх періодів 

630

БАЛАНС

640

7014.3

15023,4

  

 

Керівник

Головний бухгалтер


Підприємство ВАТ «Чернігівський молокозавод»  

Одиниця виміру: тис. грн.       

Баланс

на 1 січня 2013 р.






АКТИВ

Код рядка

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

I. Необоротні активи 

Нематеріальні активи: 

     залишкова вартість 

010

14,3

16,9

     первісна вартість 

011

17,6

26,6

     знос 

012

3,3

9,7

Незавершене будівництво 

020

215,6

330,2

Основні засоби: 

     залишкова вартість 

030

4114,1

4431,8

     первісна вартість 

031

8182,4

8666,0

     знос 

032

4068,3

4234,2

Довгострокові фінансові інвестиції: 

     які обліковуються за методом участі в капіталі інших підприємств 

040

5534,0

5906,6

     інші фінансові інвестиції 

045

59,3

763,3

Довгострокова дебіторська заборгованість  

050

141,0

Відстрочені податкові активи 

060

Інші необоротні активи 

070

Усього за розділом I 

080

9937,3

11589,8

II. Оборотні активи 

Запаси: 

     виробничі запаси 

100

1381,4

1468,6

     тварини на вирощуванні та відгодівлі 

110

     незавершене виробництво 

120

     готова продукція 

130

289,0

775,2

     товари 

140

81,0

55,1

Векселі одержані 

150

Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги: 

     чиста реалізаційна вартість 

160

921,4

1420,0

     первісна вартість 

161

921,4

1425,5

     резерв сумнівних боргів 

162

5,5

Дебіторська заборгованість за розрахунками: 

     з бюджетом 

170

63,1

1,7

     за виданими авансами  

180

     з нарахованих доходів 

190

     із внутрішніх розрахунків 

200

846,2

676,0

Інша поточна дебіторська заборгованість 

210

502,7

255,2

Поточні фінансові інвестиції 

220

Грошові кошти та їх еквіваленти: 

     в національній валюті  

230

91,5

235,6

     в іноземній валюті  

240

890,2

0,6

Інші оборотні активи 

250

5,1

177,7

Усього за розділом II 

260

5071,6

5065,9

III. Витрати майбутніх періодів 

270

14,5

28,3

БАЛАНС

280

15023,4

16684,0

  

  ПАСИВ

Код рядка

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

I. Власний капітал 

Статутний капітал 

300

498,4

498,4

Пайовий капітал 

310

Додатковий вкладений капітал 

320

Інший додатковий капітал 

330

10619,6

9720,7

Резервний капітал 

340

87,5

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) 

350

1265,9

2117,6

Неоплачений капітал 

360

Вилучений капітал 

370

Усього за розділом I 

380

12383,9

12424,2

II. Забезпечення наступних витрат і платежів 

Забезпечення виплат персоналу  

400

Інші забезпечення  

410

Цільове фінансування  

420

0,3

1,3

Усього за розділом II 

430

0,3

1,3

III. Довгострокові зобов'язання 

Довгострокові кредити банків 

440

694,0

Інші довгострокові фінансові зобов'язання 

450

321,4

395,6

Відстрочені податкові зобов'язання 

460

67,7

67,7

Інші довгострокові зобов'язання 

470

Усього за розділом III 

480

389,1

1157,3

IV. Поточні зобов'язання 

Короткострокові кредити банків 

500

Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями  

510

Векселі видані  

520

0,3

Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги 

530

1631,2

1936,5

Поточні зобов'язання за розрахунками: 

     з одержаних авансів  

540

405,6

     з бюджетом 

550

251,2

122,3

     з позабюджетних платежів 

560

17,3

14,6

     зі страхування 

570

11,8

31,9

     з оплати праці 

580

81,4

116,5

     з учасниками 

590

     із внутрішніх розрахунків 

600

Інші поточні зобов'язання 

610

247,9

473,8

Усього за розділом IV 

620

2250,1

3101,2

V. Доходи майбутніх періодів 

630

БАЛАНС

640

15023,4

16684,0

  

 

Керівник

Головний бухгалтер


Підприємство ВАТ «Чернігівський молокозавод»  

Одиниця виміру: тис. грн.       

Баланс

на 1 січня 2013 р.






АКТИВ

Код рядка

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

I. Необоротні активи 

Нематеріальні активи: 

     залишкова вартість 

010

16,9

15,7

     первісна вартість 

011

26,6

29,6

     знос 

012

9,7

13,9

Незавершене будівництво 

020

330,2

288,8

Основні засоби: 

     залишкова вартість 

030

4431,8

4325,5

     первісна вартість 

031

8666,0

9041,4

     знос 

032

4234,2

4715,9

Довгострокові фінансові інвестиції: 

     які обліковуються за методом участі в капіталі інших підприємств 

040

5906,6

5823,1

     інші фінансові інвестиції 

045

763,3

852,4

Довгострокова дебіторська заборгованість  

050

141,0

112,7

Відстрочені податкові активи 

060

4,8

Інші необоротні активи 

070

Усього за розділом I 

080

11589,8

11423,0

II. Оборотні активи 

Запаси: 

     виробничі запаси 

100

1468,6

1293,6

     тварини на вирощуванні та відгодівлі 

110

     незавершене виробництво 

120

     готова продукція 

130

775,2

164,0

     товари 

140

55,1

64,3

Векселі одержані 

150

Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги: 

     чиста реалізаційна вартість 

160

1420,0

1400,2

     первісна вартість 

161

1425,5

1401,7

     резерв сумнівних боргів 

162

5,5

1,5

Дебіторська заборгованість за розрахунками: 

     з бюджетом 

170

1,7

181,6

     за виданими авансами  

180

     з нарахованих доходів 

190

     із внутрішніх розрахунків 

200

676,0

789,2

Інша поточна дебіторська заборгованість 

210

255,2

345,6

Поточні фінансові інвестиції 

220

Грошові кошти та їх еквіваленти: 

     в національній валюті  

230

235,8

165,4

     в іноземній валюті  

240

0,6

0,6

Інші оборотні активи 

250

177,7

98,5

Усього за розділом II 

260

5065,9

4503,0

III. Витрати майбутніх періодів 

270

28,3

39,4

БАЛАНС

280

16684,0

15965,4

  

  ПАСИВ

Код рядка

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

I. Власний капітал 

Статутний капітал 

300

498,4

498,4

Пайовий капітал 

310

Додатковий вкладений капітал 

320

Інший додатковий капітал 

330

9720,7

9752,2

Резервний капітал 

340

87,5

92,2

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) 

350

2117,6

1941,8

Неоплачений капітал 

360

Вилучений капітал 

370

Усього за розділом I 

380

12424,2

12284,6

II. Забезпечення наступних витрат і платежів 

Забезпечення виплат персоналу  

400

Інші забезпечення  

410

Цільове фінансування  

420

1,3

0,5

Усього за розділом II 

430

1,3

0,5

III. Довгострокові зобов'язання 

Довгострокові кредити банків 

440

694,0

694,0

Інші довгострокові фінансові зобов'язання 

450

395,6

339,7

Відстрочені податкові зобов'язання 

460

67,7

Інші довгострокові зобов'язання 

470

Усього за розділом III 

480

1157,3

1033,7

IV. Поточні зобов'язання 

Короткострокові кредити банків 

500

200,0

Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями  

510

Векселі видані  

520

Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги 

530

1936,5

1640,1

Поточні зобов'язання за розрахунками: 

     з одержаних авансів  

540

405,6

60,9

     з бюджетом 

550

122,3

31,4

     з позабюджетних платежів 

560

14,6

2,0

     зі страхування 

570

31,9

57,7

     з оплати праці 

580

116,5

146,8

     з учасниками 

590

     із внутрішніх розрахунків 

600

Інші поточні зобов'язання 

610

473,8

507,7

Усього за розділом IV 

620

3101,2

2646,6

V. Доходи майбутніх періодів 

630

БАЛАНС

640

16684,0

15965,4

  

 

Керівник

Головний бухгалтер


Підприємство ВАТ «Чернігівський молокозавод»  

Одиниця виміру: тис. грн.        

Звіт про фінансові результати

за _________ 2011 р.

Форма N 2

I. ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ

Стаття

Код рядка

За звітний період

За попередній період

Доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) 

010

30432,2

21216,6

Податок на додану вартість 

015

4171,4

3128,5

Акцизний збір 

020

  

025

Інші вирахування з доходу 

030

Чистий доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) 

035

26260,8

18086,8

Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) 

040

23252,7

13155,1

Валовий:  

     прибуток 

050

3008,1

4931,7

     збиток 

055

Інші операційні доходи 

060

7023,3

3446,1

Адміністративні витрати 

070

952,0

1491,8

Витрати на збут 

080

791,9

333,6

Інші операційні витрати 

090

7452,0

3698,3

Фінансові результати від операційної діяльності:  

     прибуток 

100

835,5

2854,1

     збиток  

105

Доход від участі в капіталі 

110

47,6

Інші фінансові доходи 

120

18,3

140,0

Інші доходи 

130

72,2

27,1

Фінансові витрати 

140

111,1

21,4

Втрати від участі в капіталі 

150

49,0

Інші витрати 

160

67,3

448,2

Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування:

     прибуток  

170

746,2

2551,6

     збиток 

175

Податок на прибуток від звичайної діяльності 

180

652,8

1146,0

Фінансові результати від звичайної діяльності:  

     прибуток 

190

93,4

1405,6

     збиток 

195

Надзвичайні:  

     доходи 

200

     витрати 

205

Податки з надзвичайного прибутку 

210

Чистий:  

93,4

1405,6

  

Керівник

Головний бухгалтер

Підприємство ВАТ «Чернігівський молокозавод»  

Одиниця виміру: тис. грн.        

Звіт про фінансові результати

за _________ 2012 р.

Форма N 2

I. ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ

Стаття

Код рядка

За звітний період

За попередній період

Доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) 

010

37868,8

30432,2

Податок на додану вартість 

015

6133,3

4171,4

Акцизний збір 

020

  

025

Інші вирахування з доходу 

030

Чистий доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) 

035

31735,5

26260,8

Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) 

040

29955,7

23252,7

Валовий:  

     прибуток 

050

1779,8

3008,1

     збиток 

055

Інші операційні доходи 

060

2843,4

7023,3

Адміністративні витрати 

070

794,8

952,0

Витрати на збут 

080

1098,4

791,9

Інші операційні витрати 

090

2603,4

7452,0

Фінансові результати від операційної діяльності:  

     прибуток 

100

126,6

835,5

     збиток  

105

Доход від участі в капіталі 

110

27,4

47,6

Інші фінансові доходи 

120

6,0

18,3

Інші доходи 

130

90,8

72,2

Фінансові витрати 

140

152,9

111,1

Втрати від участі в капіталі 

150

147,9

49,0

Інші витрати 

160

12,7

67,3

Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування:

     прибуток  

170

746,2

     збиток 

175

- 62,7

Податок на прибуток від звичайної діяльності 

180

115,4

652,8

Фінансові результати від звичайної діяльності:  

     прибуток 

190

93,4

     збиток 

195

-178,1

Надзвичайні:  

     доходи 

200

     витрати 

205

Податки з надзвичайного прибутку 

210

Чистий:  прибуток

220

93,4

збиток

225

-178,1

30432,2

  

Керівник

Головний бухгалтер

                                                                                                                                             Додаток А

Таблиця 2.2 «Аналіз майна підприємства та джерел його формування

ВАТ “Чернігівський молокозавод” за 2010 – 2012 рр.»

Назва показників

2010 рік

2011 рік

2012 рік

Темп зростання до 2010 року,

Тис. грн.

% до підсумку

Тис. грн.

% до підсумку

Тис. грн.

% до підсумку

2011

2012

Актив

15023,4

100,0

16684,0

100,0

15965.4

100,0

111,1

106,3

1. Необоротні активи

9937,3

66,2

11589,8

69,5

11423,0

71,5

116,6

114,5

1.1 Основні засоби

4114,1

27,4

4431.8

38894,0

4325.5

38744,0

107,1

105,2

1.2 нематеріальні активи

14,3

0,1

38976,0

0.1

38913,0

0.1

118,2

109,8

1.3 Інші необоротні активи

5808,9

38,7

7141,1

42,8

7081,8

44,4

122,9

121,9

2. Оборотні активи

5071,6

33,8

5065,9

30,4

4503,0

28,2

99,9

88,8

2.1 Запаси

1751,4

11,7

2298.9

38942,0

1521.9

38846,0

131,2

86,8

2.2 Дебіторська заборгованість

2333,4

15,5

2352,9

14,1

2716,6

17,0

100,8

116,5

2.3 Грошові кошти та їх еквіваленти і поточні фінансові інвестиції

981,7

6,6

236.4

38808,0

166.0

1.0

24,1

16,9

2.4 Інші оборотні активи

5,1

0,0

177,7

38749,0

98,5

0.9

347,1

193,2

Пасив

15023,4

100,0

16684.0

100,0

15965.4

100,0

111,1

106,3

3 Власний капітал

12383,9

82,4

12424.2

74.5

12284.6

77.5

100,3

99,2

4. Запозичені кошти

2639,5

17,6

4259.8

25,5

3680.8

22,5

161,4

86,4

4,1 Забезпечення наступних виплат і платежів

0,3

0,0

1,3

0,0

0,5

0,0

433,3

166,6

4.2 Довгострокові зобов’язання

389,1

2,6

1157,3

6,9

1033,7

6,5

297,4

265,6

4.3 Короткострокові кредити

-

 

-

-

200.0

1,3

-

-

4.4 Кредиторська заборгованість

2250,1

15,0

3101,2

18,6

2646,6

16,6

137,8

117,6

                                                                                                                                    Додаток Б

Таблиця 2.3 «Аналіз складу та структури  дебіторської заборгованості ВАТ “Чернігівський молокозавод” за  2012-2013 роки»

Вид дебіторської заборгованості

2010 рік

2011 рік

2012 рік

Темп зростання до 2010 року

Тис. грн.

% до підсумку

Тис. грн.

% до підсумку

Тис. грн.

% до підсумку

2011 рік

2012 рік

1. Векселі одержані

-

-

-

-

-

-

-

-

2. Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги за чистою реалізаційною вартістю

921,4

39,5

1420.0

60.4

1400.2

51.5

154,2

152,0

Дебіторська заборгованість за розрахунками

1412,0

60,5

677,7

28,8

970,8

35,8

47,9

68,6

3. З бюджетом

63,1

2,7

1.7

0.1

181.6

6.7

2,7

287,3

4. За виданими авансами

-

-

-

-

-

-

-

-

5. З нарахованих доходів

-

-

-

-

-

-

-

-

6. З внутрішніх резервів

846,2

36,5

676

28.7

789.2

29.1

79,9

93,2

7. Інша поточна дебіторська заборгованість

502,7

21,5

255.2

10.8

345.6

12.7

50,8

68,7

Разом

2333,4

100,0

2352.9

100,0

2716.6

100,0

100,8

116,4




1. Гештальтподход и
2. Очевидно ми повинні приймати це майже буквально
3. Библиотека и краеведение Работа библиотек с краеведческими документам
4. Низкочастотные колебательные моды в суперионном проводнике CU2--SE
5. Реферат на тему- WINDSOR CSTLE Windsor Cstle is the oldest royl residence to hve remined in continuous use by the monrchs of Britin nd is in mny wys n rch
6. Эскиз к портрету биологической эволюции
7. тематику с младшим сыном и замечательно выглядеть Причем инструментом целеполагания современная женщин
8. Технология подготовки аналитической информационной продукции в библиотеке
9. Лекція 9 Людина як біосоціальна істота 2 год
10. Москва М А Булгакова
11. а 276 шпионаж 283 разглашение сведений составляющих государственную тайну и 284 утрата документов содержащ
12. Тем не менее Смоленская война в которой царь Михаил Фёдорович предпринял попытку вернуть захваченный Поль
13. Хоровой словарь Издание второе дополненное ИЗДАТЕ
14. Гераклит. Далеко уже от мегаполиса
15. задание- 1213 Вариант 1 Аметова А Дидковская Т Керимова К Костенко И Митина М
16. ФЕНИКС Москва 1994 ББК 36
17. Предъявление требований в коллективе ~ достаточно удобный внешний показатель для определения ступеней ста.
18. Выбрать сферу отрасль деятельности человека.html
19. London
20. Стаття 22. Профілактика нещасних випадків Фонд соціального страхування від нещасних випадків здійсн.