Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Сприяння соціальному підприємництву це новий проект Британської Ради в Україні та інших країнах світу

Работа добавлена на сайт samzan.net:


«Сприяння соціальному підприємництву» — це новий проект Британської Ради в Україні та інших країнах світу. Його головна мета — поширення ідеї соціального підприємництва в українському суспільстві та надання юридичної, фінансової й консультативної допомоги соціальним підприємцям, які прагнуть розпочати власну справу.

Підприємства, що мають на меті вирішення соціальних проблем, успішно існують в багатьох країнах. Лише у Великобританії сьогодні налічується понад 50,000 таких організацій — від центрів фахової підготовки чи догляду за неповносправними людьми до броварень і навіть готелів, що належать громаді!

Ми розробили проект «Сприяння соціальному підприємництву» спільно з понад 20 британськими соціальними підприємствами, НУО, університетами й урядовими структурами. В Україні ми працюємо з 80 соціальними підприємцями в трьох регіонах — Львівській, Донецькій областях і в Автономній Республіці Крим.

Партнери проекту в Україні — Фонд Східна Європа, Ерсте Банк, PricewaterhouseCoopers та Міжнародний фонд «Відродження».

 

Як взяти участь

Ви бажаєте стати соціальним підприємцем, але не подавали заявку на участь у проекті? Тоді ви можете взяти участь в наступному відборі учасників, який буде оголошений впродовж 2011 року. Підпишіться на нашу розсилку та першими дізнавайтесь про новини проекту.

 

Переможці конкурсу бізнес-планів

За результатами конкурсу на кращі бізнес-плани соціального підприємства Наглядова рада проекту обрала чотири плани, які найбільш повно відповідали критеріям відбору. Переможці отримають підтримку організаторів проекту у розвитку власного соціального бізнесу.

ТОВ «Медичний реабілітаційний центр «Здоров’я» та ТОВ «Спектр Плюс», м. Новоазоавськ Донецька область
zdorovie-nz.at.ua

Розширення спектру послуг для реабілітації паціентів з обмеженими можливостями та надання соціальної і психологічної допомоги дітям та дорослим. Проект передбачає працевлаштування людей з обмеженими розумовими і фізичними можливостями та безробітних.

Громадська організація «Євпаторійський інформаційно-консультаційний центр», Кримська Автономна Республіка

Розвиток північно-західного Криму через створення туристичних та навчальних продуктів ТОВ «Перспективний Центр» у с. Молочне Сакського району (розвиток нішевого туризму, надання консультаційних та навчальних послуг, проведення фестивалю «Місто майстрів»)

Навчально-виробниче підприємство «Дитяча надія», м. Броди, Львівська область

Створення Центру екологічного землеробства для вирощування, переробки та реалізації екологічно-чистої продукції, поширення досвіду ведення органічного землеробства серед населення через навчальні та промоційні заходи. Проект передбачає працевлаштування неповносправних молодих людей та членів їх родин.

Громадська організація «Спільнота взаємодопомоги "Оселя"», м. Львів
emaus-oselya.org

Створення майстерні з ремонту меблів та спрямування отриманих коштів на допомогу безпритульним мешканцям міста. Працевлаштування колишніх безпритульних мешканців м. Львова, які пройшли ресоціалізацію у Спільноті взаємодопомоги «Оселя», сприятиме їх повноцінній інтеграції у суспільство.

 

Що таке соціальне підприємство?

Соціальне підприємство — це бізнес, який переслідує переважно соціальні цілі, прибутки якого спрямовуються головним чином на саморозвиток, громадські справи чи на вирішення гострих суспільних проблем. Таке підприємство діє за всіма законами бізнесу і приносить прибуток, тому не вважається благодійною організацією. Соціальне підприємництво надзвичайно динамічно розвивається в європейських країнах, вирішуючи проблеми безробіття, соціального захисту та суспільного залучення. Зокрема, лише у Великобританії діють понад 50,000 таких підприємств.

Читайте статтю незалежного британського експерта, фахівця з соціального підприємництва Крістін Форрестер «Соціальне підприємство як рушій суспільних змін в Україні» (PDF, 32 Кб).

 

Корисні посилання

Social Enterprise UK — національна структура для соціального підприємництва; дослідження, інформаційна довідка, обмін досвідом, тощо.

Community Action Network (CAN) — одна з провідних британських організацій, яка займається розвитком, промоцією та підтримкою соціального підприємництва; створене нею власне соціальне підприємство CAN Mezzanines надає офісні приміщення організаціям третього сектору (неурядовим організаціям)

Local Livelihoods — соціальне підприємство, яке з початку 1980-х років у Великій Британії об’єднує консультантів у сфері розвитку та у сфері соціальної економіки; спеціалізується на розвитку та зміцненні потенціалу організацій

School for Social Entrepreneurs — проводить навчання та надає можливості, щоб допомогти людям у повній мірі використати свій креативний та підприємницький потенціал у досягненні соціальних цілей

i-Genius Academy — всесвітня мережа соціальних підприємців, яка надихає нове покоління соціальних інноваторів, бізнесменів та підприємців; допомагає людям промотувати свою роботу, ідеї та прагнення

Social Enterprise Training and Support —підтримка та навчання для соціальних підприємств Великої Британії

The Young Foundation — об’єднує погляди, інновації та підприємництво для вирішення соціальних потреб; має більш ніж 50-річну історію успіху

Центр підтримки соціального підприємництва м. Донецьк — створений на базі асоціації «Соціально-економічні стратегіі та партнерства» (СЕСП) для підтримки соціальніх підприємств Донецької області; платформа для накопичення знань та успіхів соціального підприємництва

Центр розвитку соціального підприємництва м. Львів — створений на базі  Сокальської агенції регіонального розвитку для підтримки соціальних підприємств Львівської області; поширює концепцію та успішний досвід соціального підприємництва у регіоні

Зареєструйтеся на сайті Британської Ради Skills for Social Entrepreneurs та отримайте доступ до міжнародної мережі обміну досвідом у сфері соціального бізнесу. Сайт англомовний, реєстрація та користування є безкоштовними!

Соціальне підприємництво: “Quo vadis”

Починаючи з 2000 року українські недержавні неприбуткові організації, очевидно під впливом міжнародних донорів і закордонних практик заговорили про соціальне підприємництво. Більше того, один із проектів технічної допомоги зі звучною назвою UCAN після проведення серії чудових тренінгів, проведених американськими експертами, оголосив конкурс бізнес-планів і надав гранти на створення соціальних підприємств.

На цьому історія завершилася, зібранням звітів і публікацією коротких історій, які, з огляду на подальшу життєздатність, важко назвати успішними.

Тут слід зауважити, що окремі організації, котрі отримали гранти соціального підприємництва від UCAN, до цього були досить відомими своїми корисними справами і після грантів, залишилися такими ж сприйнявши черговий грант (без огляду на назву) частиною свого безперервного потоку донорських вливань. У 2009-2010 рр., історія майже повторилася з іншими ініціаторами. Британська Рада в Україні, Фонд “Східна Європа”, за участі аудиторської компанії “Прайсвотерхаус куперс (PWC)” та “Ерсте банку” із залученням Українського Фонду підтримки підприємництва. З тією різницею, що тренінги з соціального підприємництва проводили британські експерти, а профінансувати бізнес-плани мав названий банк. Однак, через певні обставини, після навчань, лише один бізнес план отримав грант і жоден із бізнес-планів переможців конкурсу, так і не був профінансований з кредитною ставкою у 12% річних.

Усі партнери ніби виконали взяті на себе зобов’язання. Але соціальні підприємства масово в охоплених 3-х регіонах не запрацювали не зважаючи на потуги створити відповідні ресурсні центри.

Названий консорціум, за матеріалами звіту Фонду Східна Європа визначає соціальне підприємництво як: “прибутковий бізнес, який має чіткий соціальний ефект та спрямовує свої прибутки головним чином на розвиток громадського добробуту” 

Враховуючи, що ведення бізнесу в Україні є справою ризикованою, оскільки понад 70% новостворених підприємств банкрутують вже в перший рік діяльності, запровадження підприємництва серед неприбуткових організацій (саме вони були головними учасниками майже усіх попередніх спеціальних програм) є справою ще більш невдячною.

З іншого боку, розпочинаючи подібні ризиковані проекти важливо знати причини попередніх провалів, тому що “зміна виробника граблів (українських, американських чи британських) не зменшує величини гулі на лобі”. Цей матеріал, не має на меті критикувати попередній досвід. Навпаки, ми робимо спробу розібратися у причинах невдач. Адже успіх неможливий без невдалих кроків, які рано чи пізно приводять нас до перемоги. Як говорять стратеги (у стилі Дж. Траута), багато малих програшних боїв можуть призвести до виграшу війни. Якими ж можуть бути причини складностей у запровадженні інституту соціального підприємництва?

По при це, в Україні є чимало позитивних прикладів. В якості ілюстрації хотів би привести приклад діяльності ефективних Кредитних спілок, які подібно до банків, надають фінансові позики фізичним особам, часто із значно вищою ніж у банках відсотковою ставкою і при цьому залишаючись неприбутковими, не сплачуючи податків за свою основну діяльність. Неприбутковий, не означає без високої заробітної плати для менеджерів і працівників і без фінансових резервів. Неприбуткова діяльність також не є синонімом – “непрофесійна діяльність”.

Так, у м. Стрий Львівської області 13 членів Товариства “Просвіта” у 1992 році заснували Кредитну спілку. Щомісячний внесок членів спілки становить 1 грн.

У 2011 році Кредитна спілка має 30.000 членів і 40.000.000 фінансових активів. Ця неприбуткова організація може бути добрим прикладом фінансового управління неприбуткової організації. В Україні кілька відомих благодійних фондів проводять успішні кампанії залучення фінансування, котрі забезпечують профіцит бюджету та створюють ендавменти (цільовий недоторканий капітал).

Ендавменти дозволяють отримувати пасивні доходи в тому числі від інвестування у соціальні підприємстваЯк на приклад, оздоровчий клуб “Скай”. Який, на відміну від фітнес-центрів, не надає тренажери в оренду на кілька годин фізичним особам. А має стабільне членство та пропагує здоровий спосіб життя серед однодумців-членів клубу. Тобто надає колективну (соціальну) послугу.

Від так плата вноситься не за індивідуально надану послугу, з якої бізнес платить податки. А отримує внески та пожертви членів клубу, котрі виконують спільно визначену суспільно-корисну місію клубу. Клубні ж внески не оподатковуються, витрачаючись на підтримку належного санітарного стану приміщень клубу та високі оплати для всього його персоналу`

Так, наприклад, у конкурсі надання соціальних послуг було підтримано проект ВГО інвалідівГармонія” (м. Київ) , в результаті якого одне із комерційних підприємств передало безоплатно громадській організації обладнання для виготовлення сувенірної продукції, разом із базою даних клієнтів. (Через кризу ціна та кількість замовлень зменшилися і стали нерентабельними, тому підприємство інвалідів, яке має пільги в оподаткуванні працевлаштовуючи людей з особливими потребами змогло стати більш конкурентноздатним ніж підприємство, орієнтоване на прибуток. При цьому якість сувенірної продукції залишається високою).

Незабаром розпочнеться ще один антикризовий проект (спільно з Канадською програмою Децентралізація управління професійним навчанням й Асоціацією агентств регіонального розвитку за сприяння Міністерства освіти та науки України), який передбачає створення виробничих підприємств на базі професійно технічних ліцеїв (ПТУ), на яких працевлаштовуватимуться діти сироти - випускники цих професійно-технічних навчальних закладів. І продукція яких продаватиметься за допомогою спеціально найнятого агентства з маркетингу та дистрибуції.

Яскравим прикладом соціального підприємництва є альтернативні дитячі садочки, що стали самоокупними протягом першого ж року діяльності. До таких, на приклад, належить Центр розвитку дитини “Янголятко” у м. Чернігів, який створений Спілкою української молоді й підтриманий Антикризовою гуманітарною програмою МФВ. (Про діяльність та проекти Антикризової гуманітарної програми Міжнародного фонду “Відродження” можна довідатися з сайту www.irf.ua ).

Соціальне підприємництво

Соціальне підприємництвопідприємницька діяльність неприбуткової організації, дохід від якої спрямовується на реалізацію місії або статутних цілей організації.

Соціальне підприємництво можуть здійснювати:

  •  безпосередньо НПО - непідприємницькі товариства (громадські та благодійні організації), непідприємницькі установи;
  •  комерційні  підприємства, засновані НПО;
  •  НПО у співпраці з бізнесом.

Досягнути соціального ефекту соціальні підприємства можуть наступним чином:

  •  залучаючи цільову групу до надання послуг та вироблення товарів тим самим вирішуючи проблеми ресоціалізації, адаптації, терапії, працевлаштування, тощо;
  •  надаючи якісні послуги та товари представникам цільової групи на пільгових умовах, тим самим задовольняючи їх потреби та покращуючи якість життя;
  •  ведучи підприємницьку діяльність без будь-якого залучення цільової групи та направляючи доходи від такої діяльності на підтримку соціальної місії НПО;
  •  застосовуючи інноваційні підходи до вирішення проблем, що реально поліпшать соціальне становище широких верств населення та цільової групи в тому числі.

Досвід UCAN

В 2004 – 2006 роках UCAN  надав грантову підтримку 15 ОГС на проекти з розвитку соціального підприємництва на загальну суму близько 140 тис. дол. США.

Були підтримані наступні організації та їх проекти:

Завершені проекти

Благодійний фонд „Благовіст”

Проект „У життя – з конкурентними знаннями” – вихованці інтернатів вчаться ремеслам

Фонд сприяння діяльності літературно-меморіального музею М.Булгакова в місті Києві.

Проект „Дім Булгакова запрошує в гості” – кафе для музею

Благодійне підприємство „Перлина Буковини”

Проект „Соціальні мережі самозабезпечення” – мережа заготівельних пунктів сухофруктів на Буковині.

Асоціація „Мир. Краса. Культура”

Проект „Соціальне підприємство – Дизайнерський дім” – дизайнерський дім – соціальне підприємство

Благодійний фонд „Галицький Аптекар”

Проект „ Створення регіонального центру підтримки ініціатив у сфері благодійної діяльності” – ресурсний центр та благодійний банк медикаментів

Міжнародний Благодійний Фонд "Місія Самарян в Україні"

Проект „Соціальна реабілітація колишніх нарко та алко залежних” – зварювальний цех як соціальне підприємство

Благодійна організація "Центр допомоги дітям-інвалідам"

Проект „Робота в міні друкарні як спосіб соціальної реабілітації молодих інвалідів” – міні-друкарня при реабілітаційному центрі

Проекти, що впроваджуються

Благодійний фонд „Еко-милосердя”

Проект „Дитячий стоматологічний центр” – благодійний стоматологічний центр

Жмеринська міська молодіжна асоціація „Ініціатива”

Проект „Соціальне підприємство – „Майстерня краси” – підприємство для молоді

Донецька обласна молодіжна організація інвалідів "Діяльне милосердя"

Проект „Діяльне милосердя” – підприємство - міні друкарня

Громадська організація "Товариство "Дерево Життя"

Проект „Розвиток ринку аудіо книг в Україні” – аудіо книги українською для людей з вадами зору

Фонд соціальної адаптації та інтеграції "Касталія-Фонд"

Проект „Соціальна інтеграція людей с проблемами психічного здоров’я" – арт-терапія та галерея для самофінансування

Львівська міська громадська організація "Спільнота взаємодопомоги "Оселя"

Проект „Соціальне підприємство, як джерело утримання спільноти для бездомних” – майстерні для бездомних з реставрації меблів

Регіональна спілка "Справа Кольпінга" Проект ”Консультативно - реабілітаційний центр для із загальними розладами розвитку”

Васильківська районна громадська організація „Українська спілка інвалідів – УСІ”

Проект „Виробнича дільниця по обробці деревини” – підприємство інвалідів допомагає реабілітаційному центру

Опис проектів UCAN

Благодійний фонд „Благовіст”

Проект „У життя – з конкурентними знаннями”

В селі Гребінки Сумської області на базі школи-інтернату було підтримано виробництво сільгосппродукції та розвиток ремесел. У виробництві брали участь учні школи, а випускники здобували навички ремесел - лозоплетіння, вишивки, ремонту одягу та взуття, а також навчалися керуванню технікою. Продукція частково використовувалася на потреби інтернату, а частина реалізовувалася через підприємців. На зароблені кошти організовувалися екскурсії та інші культурні заходи.

Суми,

пр. Курський  6

(0542) 24-36-10   24-24-43    60-13-64

blagovist@chereda.net

Фонд сприяння діяльності літературно-меморіального музею М.Булгакова в місті Києві.

Проект „Дім Булгакова запрошує в гості”

Відомий у всій країні та за її межами музей, як і більшість музеїв України потребував коштів на збереження та розвиток. Працівники музею, не чекаючи фінансової допомоги від держави, вирішили зайнятися підприємництвом з соціальною місією. Так була відремонтована та реставрована веранда Булгаківського дому, що раніше була підсобним приміщенням. На веранді відвідувачам музею після екскурсії пропонують випити чаю або кави з домашнім печивом та варенням за благодійний внесок. До чаювання на веранді запрошуються і перехожі на Андріївському узвозі. За рахунок надходжень проводиться поступовий ремонт музею. 

Київ

Андріївський узвіз 13

(044) 416-52-54

svirely@ln.ua

Благодійний фонд „Еко-милосердя”

Проект „Дитячий стоматологічний центр”

Соснівський район на Львівщині – місце екологічного лиха. Чисельні вугільні шахти навколо міста спричинили забруднення води фтором. який не очищається системою водоочищення. Протягом вже 10 років жителі міста, особливо діти, масово страждають від гіпоплазії та флюорозу.  Для вирішення проблеми вчасного лікування та діагностики хвороб у дітей було створено благодійний стоматологічний центр. На даному етапі іде завершальний процес отримання ліцензії та інших погоджувальних документів для роботи клініки.

М. Соснівка

Вул. Галицька 2а

(03249) 4-01-25

ecomercy@ic.net.ua

Благодійне підприємство „Перлина Буковини”

Проект „Соціальні мережі самозабезпечення”

Проект направлений на запровадження нових механізмів самозабезпечення сільського населення гірських регіонів. Для цього створено мережу плодосушильних цехів, що надають населенню замовлення на ягоди, фрукти та іншу сировину та купують її в сирому та сушеному вигляді. Співпраця з районним центром зайнятості надала можливість бажаючим отримати державну допомогу на придбання невеликих сушарок та почати виробляти продукцію вдома.  Підприємство забезпечує збут продукції, частина якого спрямовується на реконструкцію реабілітаційного центру для дітей-інвалідів.

С. Лопушна, Вижницький район, Чернівецька область

(03730) 3-83-25

(0432) 38-63-08

Асоціація „Мир. Краса. Культура”

Проект „Соціальне підприємство – Дизайнерський дім”

Мета створення дизайнерського дому в місті Києві – це фінансова підтримка різних проектів для дітей, що впроваджуються асоціацією в  м. Херсоні: комп’ютерний центр, школа моди та дизайну, пісенні фестивалі. Підприємницька діяльність дизайнерського дому - це дизайн та пошиття одягу з натуральних тканин, створення авторських колекцій жіночого одягу. Перспективним напрямком виявилося і пошиття ляльок, що відображають стиль одягу Княжої доби Київської Русі. Розроблено та зареєстровано торгову марку підприємства, налагоджено вироблення та збут продукції.

Херсон

Вул. Суворова 6

(0552) 42-26-22

Київ

пров. Шевченка 1

(044) 592-45-32

info@pbc.org.ua

Благодійний фонд „Галицький Аптекар”

Проект „ Створення регіонального центру підтримки ініціатив у сфері благодійної діяльності”

Центр підтримки ініціатив вирішує дві основні проблеми. Перша, це - надання тренінгових та конференц послуг у фармацевтичній сфері, пропозиція на які майже відсутня. Друге, це координація зусиль фармацевтичних компаній регіону направлених на благодійну допомогу. Створений та успішно функціонує банк безкоштовних медикаментів які надаються компаніями. Завдання центру – створити та підтримувати базу даних безкоштовних медикаментів, набувачів допомоги – лікарень, реабілітаційних центрів, дитячих будинків, зберігати їх, ефективно та вчасно розповсюджувати медикаменти за вимогою.

Львів

Вул. Городоцька 214

(0322) 98-99-80

Жмеринська міська молодіжна асоціація „Ініціатива”

Проект „Соціальне підприємство – „Майстерня краси”

В багатьох маленьких містах гостро стоїть проблема безробіття серед молоді, особливо молоді з особливими потребами. В Жмеринці молодіжною організацією вирішено було створити соціальне підприємство, що забезпечуватиме роботою певну кількість неповноправної молоді – членів організації. Продукція, що планується виробляти, технологічно нескладна, і деяка з неї може вироблятися вдома. Це свічки, вироби з багету та скла, розпис по склу, гіпсові сувеніри, гобелени, тощо. Закуплено необхідне обладнання та готові макети, креслення та пробні вироби основної продукції, облаштовано приміщення цеху..

Жмеринка

Вінницький район

(04332) 44-552

29-106

leo@rc.vinnitsa.com

Донецька обласна молодіжна організація інвалідів "Діяльне милосердя"

Проект „Діяльне милосердя”

Реабілітація та ресоціалізація неповноправних – мета соціального підприємства в Донецьку. Створено та розпочато роботу міні друкарні, де  частково працевлаштовано представників цільової групи. Підприємство пропонує різноманітну поліграфічну продукцію. В планах також отримання податкових пільг, які надаються державою підприємствам, де працюють переважно неповносправні.

Донецьк

Вул. Шевченка, 29

(0622) 95-26-30

fund@crf.donetsk.ua

Благодійна організація "Центр допомоги дітям-інвалідам"

Проект „Робота в міні друкарні як спосіб соціальної реабілітації молодих інвалідів”

Організація намагається вирішити проблеми дітей з розумовими розладами різних ступенів тяжкості. Так, при реабілітаційному центрі в Севастополі створено міні друкарню, де і працюють клієнти центру разом з батьками та наставниками. Серед замовників продукції – місцеві НПО, Торгова Палата, міська адміністрація. Дохід від реалізованої продукцій іде на організацію різних культурних заходів для дітей та на оплату праці неповносправних.

М. Севастополь

вул. Хрустальова, 143

(0692) 412188, 440882, 403011

cpdi@rambler.ru

Громадська організація "Товариство "Дерево Життя"

Проект „Розвиток ринку аудіо книг в Україні”

Цільова група організації – люди з вадами зору. Виявилося, що на ринку майже повністю відсутня аудіо книги для дітей, озвучені українською мовою. Залучивши досвідчених артистів та дикторів та отримавши авторські права на звукозапис, „Дерево життя” розпочало випуск книжок-дисків в МР3 форматі. Вже з’явилися у продажу перші примірники за прийнятною ціною. Частина тиражу передається в спеціалізовані заклади для дітей безкоштовно.  

Львів

вул. Лисенка 21

(0322) 97-66-24; 97-68-13

treelife@zurc.org

Міжнародний Благодійний Фонд "Місія Самарян в Україні"

Проект „Соціальна реабілітація колишніх нарко та алко залежних”

Реабілітаційний центр організації надає притулок та тимчасове помешкання колишнім нарко- та алко- залежним. Додатковим способом реабілітації та отримання професійних навичок є новостворений цех з обробки металу. Реабілітанти навчаються зварювальній та слюсарній справі під наглядом кваліфікованого майстра. Вироблена продукція користується значним попитом як серед населення так і серед малих будівельних фірм. Дохід від реалізації виробів направляється на оплату праці реабілітантів, утримання центру та фінансування мобільної стоматологічної клініки.

Житомир

ул. Адмирала Щастного 11 кв.4

(0412) 49-78-32;  37-07-27

samaritan_ministries@rambler.ru

Фонд соціальної адаптації та інтеграції "Касталія-Фонд"

Проект „Соціальна інтеграція людей с проблемами психічного здоров’я"

При благодійному фонді вже деякий час існують працюють майстерні з арт терапії. Клієнти фонду – люди з розумовими розладами – колишні пацієнти психіатричної лікарні. Проектом передбачається налагодження системного виробництва продукції, створеної клієнтами організації та її збут. Також планується рекламна кампанія щодо просування торгової марки „Касталія”. Зароблені кошти частково підуть на оплату праці реабілітантів та працівників фонду, а частково на розвиток виробництва та реєстрацію окремого підприємства.   

Київ

вул. Фрунзе 103-а

(044) 468-13-34

nchuk@mail.ru

Львівська міська громадська організація "Спільнота взаємодопомоги "Оселя"

Проект „Соціальне підприємство, як джерело утримання спільноти для бездомних”

Цільовою групою цієї організації є бездомні м. Львова. На даному етапі функціонує центр взаємодопомоги „Оселя”, що надає помешкання та притулок більш як 20 особам. При центрі організовано роботу майстерні з ремонту та реставрації меблів, де працюють мешканці притулку. Меблі збираються та купуються в населення, доставляються до майстерні та ремонтуються. Слід виокремити антикварні меблі, що користуються неабияким попитом у львів’ян. Реалізовується продукція через щомісячні благодійні аукціони, які проходять у місцевому історичному музеї. Дохід направляється на утримання спільноти та фінансування програми благодійних обідів. 

Львів - Винники

вул.І.Франка, 69

(0322) 96-05-01, 96-33-03

oselya@yahoo.com

Регіональна спілка "Справа Кольпінга"

Проект ”Консультативно - реабілітаційний центр для із загальними розладами розвитку”

Проект направлений на вирішення проблем реабілітації та лікування дітей, що страждають на аутизм. У Львові пропозиція послуг професійних лікарів-психіатрів, що комплексно займаються реабілітацією даної категорії дітей, майже відсутня. Тому в результаті проекту буде створено центр допомоги сім’ям з такими дітьми та згуртовано команду професіоналів для надання таких послуг. Курси реабілітації платні, і доходи підуть на утримання та розвиток центру, а згодом, на оплату частини консультацій неплатоспроможнім клієнтам.

(проект здійснюється у Львові)

Чернівці

вул. Гонти, 20

(0372) 54-26-10

kolping@sacura.net

Васильківська районна громадська організація „Українська спілка інвалідів – УСІ”

Проект „Виробнича дільниця по обробці деревини”

У Василькові створено центр реабілітації інвалідів. У вирішенні проблеми фінансування та матеріально-технічного забезпечення центр частково покладається на виробничу дільницю – підприємство з особливим статусом оподаткування. Проектом передбачається розвиток виробництва, а саме обробка деревини та випуск різної продукції з цієї сировини, та залучення до виробництва неповносправних осіб здатних виконувати кваліфіковану роботу. Реалізація продукції та дохід надасть можливість прискорити ремонт реабілітаційного центру та надавати різні послуги клієнтам організації.

Васильків, Київський район,

вул. Рози Люксембург, 13

(0471)(271) 2-12-42

kulemet@mail.ru

Міжнародні організації з соціального підприємництва

Ashoka Foundation (India) www.ashoka.org Фундація була заснована в 1981 в Індії. Місією організації є сприяння розвитку громадського сектору як підприємницького, продуктивного та інтегрованого чинника суспільства, а також розвиток соціального підприємництва в світі. Організація має представництва та працює у приблизно 20 країнах світу. Філософію соціального підприємництва Ashoka розглядає через призначення соціального підприємництва, яке полягає в тому, щоб  вчасно визначити де і коли частина суспільства або громади „зупинилась” та запропонувати нові шляхи подолання проблем.  Соціальні підприємці - це визначні особистості, новітні ідеї та зміни в громадах  Діяльність фундації Ashoka можна виділити в два напрямки. Перший - це підтримка ініціатив соціальних підприємців та їх команд шляхом створення мережі (Ashoka Fellows), яка сприяє обміну досвідом, ресурсами та технологіями. Другий напрямок – це фінансова підтримка соціальних підприємств, їх винаходів та моделей у формі грантів та кредитів. Ці два підходи дозволяють  реагувати швидко та ефективно на соціальні негаразди по всьому світі. Фундація Ashoka не використовує державні фінанси; всі проекти впроваджуються за підтримки бізнес підприємців, корпорацій, фундацій, приватні пожертви та волонтерську працю. За роки діяльності підтримала більш ніж 1 ,700 партнерів в 60 країнах.

Schwab Foundation for Social Entrepreneurship (Switzerland) www.schwabfound.og.  Організація була заснована Клаусом Швабом, відомим засновником іншої глобальної організації World Economic Forum у 90-ті роки. Місією даного фонду є створення глобальної платформи для просування та розвитку ідеї соціального підприємництва як ключового елементу розвитку громад та суспільства в цілому для вирішення нагальних проблем сьогодення інноваційним та ефективними шляхами. Соціальні підприємці визначаються, в першу чергу, як соціальні новатори. Основна діяльність це: визначення, відбір та відзначення досягнень соціальних підприємців на глобальному рівні та створення продуктивних зв’язків між ними; створення глобальної мережі визначних соціальних підприємців та інших зацікавлених груп для просування та популяризацію ідеї та досвіду; пошук компаній та соціальних інвесторів для підтримки ініціатив у всьому світі. На даний час мережа визначних людей та банк їх ідей налічує приблизно 90 соціальних підприємців в більш ніж 80 країнах світу. Цього року фундація вперше проводила конкурс Соціальний підприємець 2005 в Україні.

Skoll Foundation (USA) www.skollfoundation.org. Організація сприяє впровадженню системних змін на користь громад у всьому світі шляхом інвестування, обєднання та відзначення соціальних підприємців. Д. Скролл, засновник та президент компанії eBay, створив організацію в 1999, та вірить, що інвестиції в визначних людей та їх ідеї ведуть до довготривалих позитивних соціальних перетворень.Соціальні підприємці, в його баченні, це -лідери, чиї ініціативи та підходи до соціальних проблем фундаментально змінюють суспільство. Варто зазначити, що за часи існування Skoll Foundation було надано грантів на суму більше ніж $ 9,5 мільйонів для 22 неприбуткових організацій зі всього світу. Діяльність Skoll Foundation, це - інвестування та фінансова підтримка трьох основних напрямків: кращих ініціатив соціального підприємництва в світі, інновацій Силіконової Долини (Silicon Valley Award) в США та програм підтримки соціального сектору, що сприяють розбудові соціальної структури в світі; обєднання -  створено центр підтримки соціального підприємництва при Оксфордському Університеті, курс МВА та інформаційний портал, регулярно проводяться конференції та семінари; відзначення: створюється серія фільмів, основними героями яких є соціальні новатори всього світу - документальний серіал називаєтьсяНові Героїта транслюється на різних каналах.створено центр підтримки соціального підприємництва при Оксфордському Університеті, курс МВА та інформаційний портал, регулярно проводяться конференції та семінари; відзначення: створюється серія фільмів, основними героями яких є соціальні новатори всього світу - документальний серіал називаєтьсяНові Героїта транслюється на різних каналах.

Social Enterprise Alliance (USA) www.se-alliance.org Організація була заснована в 2000 році в США за ініціативою лідерів неприбуткових організацій, що активно застосовували соціальне підприємництво як спосіб досягнення самофінансування. Місія організаціїце мобілізація та обєднання організацій із соціальної місією та донорів задля розвитку та впровадження нових ідей в соціальному секторі. Діяльність альянсу в більшості орієнтована на проведення семінарів, форумів конференцій з соціального підприємництва, створення ресурсного центру, залучення провідних бізнес консультантів до розробки бізнес планів. Альянс сприяє фінансуванню та підтримці різних проектів з соціального підприємництва в США шляхом залучення вільних коштів від інвесторів, надання грантів, технічної та консультаційної допомоги.

Nonprofit Enterprise and Self-sustainability Team (NESsT, Chile) www.nesst.org заснована в 1996  році в Чілі, та працює в Латинській Америці та Східній Європі. Діяльність організації направлена на пошуки та підтримку ініціатив, що вирішують проблеми бідності та соціальної несправедливості шляхом розвитку соціального підприємництва – „бізнесу, керованого місією”, який сприяє фінансовій стабільності неприбуткового сектору та соціальним перетворенням. NESsT визначає соціальне підприємництво як будь-яку підприємницьку діяльність неприбуткової організації, що відноситься, або не відноситься до виконання місії, та що сприяє самофінансуванню. Діяльність NESsT складається із чотирьох взаємоповязаних інструментів, якими є: NESsT Venture Fund - благодійна інституція, що залучає та акумулює кошти для підтримки проектів з соціального підприємництва від бізнес структур; NESsT University - ставить за мету сприяти ініціативам, що просувають ідеї та моделі соціального підприємництва, критично аналізують та розвивають такі ідеї в неприбутковому секторі, визначають нових лідерів, проводять навчання та обмін досвідом, випускають літературу; NESsT Consulting - потужний напрямок з консультаційної діяльності, що складається з організації та проведення тренінгів та семінарів, індивідуальних консультацій, досліджень;  NESsT Marketplace - глобальний електронний портал-магазин для рекламування та продажу продукції соціальних підприємств.

Social Enterprise London (SEL, UK) www.sel.org.uk Організація функціонує більше як центр розвитку та підтримки соціального підприємництва в Великобританії. Цікаво, що SEL тісно співпрацює з державними структурами розвитку підприємництва та користується визначенням що дає Департамент Торгівлі та Індустрії: „соціальне підприємство - це бізнес з соціальними цілями, дохід від якого реінвестується в діяльність підприємства або на потреби громади, і яке не ставить за мету максимальне збільшення прибутку та його розподіл між засновниками та власниками”. Наголос робиться також на тому, що соціальне підприємництво – це бізнес- модель, направлена на створення економічних, соціальних та екологічних благ. Ключовими позиціями діяльності SEL є: розбудова організаційної спроможності, розповсюдження кращих практик соціального підприємництва та створення інфраструктури підтримки таких проектів в Лондоні. Регулярно проводяться тренінги з соціального підприємництва, безкоштовні бізнес-консультації, ведеться робота з пошуку потенційних інвесторів в дану сферу. Паралельно проводяться дослідження та аналітична робота. Новинкою цього року стала методика – інструмент з оцінки діяльності соціальних підприємств (Performance Measurement Tool) що буде використана для 12 пілотних проектів в Британії.

Social Enterprise Coalition (UK) www.socialenterprise.org.uk це організація, що об’єднує зусилля підприємців та держави, направлені на розвиток соціального підприємництва в Великобританії. Членами та партнерами коаліції є більш ніж 100 організацій, підприємств, банків, фінансових інституцій та державних установ. Основна діяльність коаліції це: співпраця з урядом та Палатами Парламенту щодо лобіювання програм підтримки даного сектору економіки; організація щорічної міжнародної конференції, заснування регіональних центрів  технічної та фінансової підтримки соціальних підприємств; розробка та випуск бізнес літератури та посібників; організація конкурсу кращих соціальних підприємств Великобританії та відзначення переможців; пошук фінансових партнерів та інвесторів для соціальних підприємців. Завдяки ефективній співпраці з урядом коаліції вдалося привернути увагу держави до перспективного напрямку розвитку економіки та соціальної сфери через соціальне підприємництво, створити сприятливі умови та залучити державні фінанси до цієї сфери діяльності. 




1. Реферат- Природа стресса и управление им
2. Исследование прочности на разрыв полосок ситц
3. на тему Українське мистецтво доби Просвітництва
4. го курса 1 семестр Характеристика психологии как системы наук определение структура задачи
5. Социальные конфликты в России XVI - XVII в
6. задание ситуация
7. АвтостарТ с 06 января 2014 года по 11 янва
8. участковая избирательная комиссия ТИК территориальная избирательная комиссия
9. Вариант 16 Вопрос 1- Смена средневекового типа философствования новоевропейским в русской философии произош
10. философия переводится как- любовь к мудрости 2
11. m Dm Бури жизни нашей шальной G m Не мани т
12. Тема- Моделирование в среде табличного процессора
13. Электр тізбектеріндегі ~тпелі ж~не орнатыл~ан режимдерді зерттеу
14. Основные формы бытия и их взаимосвязь
15. тема- Аналитические исследования в интернете Выполнила- студентка 2 ку
16. на тему- Управление объектом с упругими свойствами
17.  Во дворце2 В доме мачехи3
18. лиц не достигших 18; молодых рабочих по окончании средних профессиональных учебных заведений; молодых с
19. Транснаціональне рекламне агентство
20. .07.2012 г. Виды подакцизных товаров Налоговая ставка в процен