Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

пупковий сепсис під час обходу лікар звернув увагу на наявність набряку правого плеча відсутність активних

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Банк тестових завдань

Дитяча хірургія.

Гнійно-запальні захворювання м’яких тканин у дітей. Гострий та хронічний гематогенний остеомієліт у дітей.

1. У дитини 26 днів з діагнозом "пупковий сепсис" під час обходу лікар звернув увагу на наявність набряку правого плеча, відсутність активних рухів в плечовому суглобі, звисання правої кисті. Мати відмічає погіршення стану дитини за останню добу, яке проявилося відказом від грудей, неспокоєм, плачем при повиванні, підвищенням температури тіла до 38,8С. Який найбільш імовірний попередній діагноз? 

A. *Епіфізарний остеомієліт плечової кістки 

B. Перелом плечової кістки 

C. Травматичний брахіоплексіт 

D. Флегмона плеча 

E. Перелом ключиці;

2. Пацієнт Г, 14 років, захворів гостро, коли визначалися висока лихоманка, трясця, різкий біль у правої голінці. При рентгенівському дослідженні змін у кістках нижньої кінцівки не знайдено. Через два тижні від початку хвороби, на фоні деякого покращення стану хворого, зроблено повторне дослідження. На рентгенограмі у проекції середньої третини діафізу великої гомілкової кістки визначаються ділянки просвітлення (деструктивні осередкі) із нерівними контурами. Впродовж межі кістки на відстані 1-2 мм від її поверхні з.являється вузька смужка затемнення (периостит). Про що свідчить рентгенівська

A. *Остеомієліт правої гомілки 

B. Туберкульоз правої голінки

C. Сіфіліс правої голінки

D. Кісткова киста

E. Травма правої голінки

3. У дитини 9 років появилась біль у верхній третині правої гомілки, підвисилась температура до 39 градусів, не може стати на ногу. В анамнезі мав травму гомілки та переніс ангіну. З яким захворюванням Ви, найбіш імовірно, маєте справу?

A. * Гострий гематогенний остеоміеліт

B. Перелом кістки

C. Гострий ревматизм

D. Туберкулезний остеоміеліт

E. Злоякісна пухлина

4. Новонароджена дитина, 8 днів виписана з пологового будинку. Має мокнуття пупка. Одну добу тому з”явилось почервоніння правої молочної залози, вона тверда і болюча при натисканні. Дитина неспокіна, стала пагано їсти, температура 38 градусів. Ваш діагноз.

A. * Мастит новонародженого

B. Лімфангіома

C. Мастопатія

D. Рожисте запалення

E. Пухирчатка

5. В клініку дитячої хірургії доставлено хлопчика 12 років зі скаргами на наявність двох фістул у нижній третині лівого стегна , підвищення температури тіла , загальну слабкість. 6 місяців тому переніс гострий гематогенний остеомієліт лівої стегнової кістки. На рентгенограмі лівого стегна-тотальний секвестр стегнової кістки розмірами 12·3 см.Попередній діагноз ? 

A. *Вторинний хронічний остеомієліт;

B. Патологічний перелом стегнової кістки

C. Туберкульоз;

D. Саркома Юінга;

E. Остеоід-остеома;

6. У тритижневої дитини визначаються неспокій, температура 38,3?С, збільшення та гіперемія правої молочної залози, болісність при її пальпації. Діагноз: мастит. Як треба здійснювати місцеве лікування, щоб не виникло ускладнень з боку молочної залози? 

A. * Радіальними розрізами-надсічками до ореоли 

B. Пункційним методом 

C. Надсічками за "глаховою" схемою 

D. Дугоподібним розрізом 

E. Ретромамарним введенням антибіотиків 

7. Дитина 12 років хворіє 2 доби. Скаржиться на гипертермію, біль у нижній третині правого стегна і в колінному суглобі. В анамнезі - 3 доби тому травма. При дослідженні помірне підвищення локальної температури, незначна інфільтрація м'яких тканин. При перкусії цієї ділянки локальний біль посилюється. Попередній діагноз: гострий гематогений остеомієліт нижньої третини правого стегна. Чим зумовлений біль за умов остеомієліту в перші дні захворювання? 

A. * Підвищення внутрішньокісткового тиску 

B. Підвищення внутрішньоартикулярного тиску 

C. Травмою 

D. Контрактурою колінного суглоба 

E. Відшаруванням окістя 

8. Двомісячна дитина госпіталізована у хірургічне відділення із скаргами на температуру 38,5?С, набряк, гіперемію і відсутність рухів у ділянці лівого плечового суглобу. У анамнезі – омфаліт, псевдофурункульоз. Який найбільш імовірний діагноз? 

A. * Метаепіфізарний остеомієліт 

B. Параліч Єрба 

C. Плексіт 

D. Флегмона новонародженого 

E. Пошкодження плеча 

9. Пацієнт С., 14 р., скаржиться на підвищенні температури тіла. Об-но: в ділянці спини наявний округлий інфільтрат діаметром 7см, шкіра багряно-червона, навколо – набряк. В центрі наявний перфоративний отвір, з якого виділяється гнійно-кров’яниста рідина. Яке лікування слід застосувати після розкриття карбункула?

A. *Дренування, загальна антибіотикотерапія

B. УФО крові

C. УВЧ - терапія

D. Застосування протеолітичних ферментів

E. Напівспиртові компреси, мазі із антибіотиками

10. У відділенні знаходиться дитина 26 днів з діагнозом: пупковий сепсис. Під час обходу звернули увагу на наявність набряку правого плеча, відсутність активних рухів в плечовому суглобі, звисання правої кисті. Мати відзначає погіршення стану дитини за останню добу, підвищенням температури тіла до 38,8°С. Попередній діагноз?

A. *Епіфізарний остеомієліт плечової кістки.

B. Перелом плечової кістки.

C. Травматичний брахіоплексит.

D. Флегмона плеча.

E. Перелом ключиці.

11. У клініку дитячої хірургії доставлено хлопчика 12 років зі скаргами на наявність двох фістул у нижній третині лівого стегна, підвищення температури тіла, загальну слабкість. 6 місяців тому переніс гострий гематогенний остеомієліт лівої стегнової кістки. На рентгенограмі лівого стегна – тотальний секвестр 12х3 см. Попередній діагноз?

A. *Вторинний хронічний остеомієліт.

B. Первинний хронічний остеомієліт.

C. Туберкульоз

D. Саркома Юінга.

E. Остеоїд - остеома.

12. Через 6 годин після хірургічного лікування (нанесення розрізів) дитині 3-х тижнів з некротичною флегмоною новонароджених куприкової ділянки спостерігається розповсюдження гіперемії та інфільтрації на сідничній ділянці. Яка подальша тактика лікаря?

A. *Нанесення додаткових розрізів.

B. Обколювання розчином новокаїну з антибіотиками.

C. Застосування фізіотерапії.

D. Використання мазевих пов’язок.

E. Використання пов’язок з антисептиками.

13. У дитини віком 21 доба після народження пупець набряклий, гіперемія розповсюджується на пупкову ямку, гнійні виділення із пупця. Яке захворювання у немовляти?

A. * Флегмонозний омфаліт

B. Пупкова нориця

C. Фурункул

D. Карбункул

E. Некротична флегмона немовлят

Гострий апендицит у дітей. Перитоніти у дітей.

1. У дитини 6 років болі в животі виникли гостро, блювання, субфібрильна температура, що супроводжується частими позивами на дефекацію, рідкі випорожнення зі слизом, дізуричнми явищами. Яка з атипових локалізацій червоподібного паростка при його запаленні може давати подібну

A. * тазова

B. ретроцекальна

C. підпечінкова

D. центральна

E. медіальна

2. Дівчинка 2,5 років вступила в приймальне відділення лікарні на другу добу захворювання , яке почалося з підвищення температури тіла до 38С , повторного блювання , скарг на болі в животі.Дитина погано спала вночі , вередувала , відказувалася від їжі , дефекація залишалася нормальною.У дівчинки виражені явища токсикозу , в контакт не вступає , опирається під час огляду.Попередній діагноз ? 

A. * Гострий апендицит;

B. Інвагінація кишечника;

C. Глистна інвазія;

D. Кишкова інфекція;

E. Гострий менінгоенцефаліт;

3. Дівчинка 8 років госпіталізована у хірургічне відділення через 3 години від початку захворювання із скаргами на біль у животі, температуру 38?С, блювоту. При дослідженні - біль на протязі усього живота, напруга м'язів передньої черевної стінки, незначні слизові виділення з піхви, в аналізі крові - значний лейкоцитоз. Про яке захворювання можна думати? 

A. * Первинний перитоніт 

B. Гострий аппендицит 

C. Мезаденіт 

D. Дивертикуліт 

E. Вульво-вагініт 

4. У дитини 2-х річного віку біля 8 годин тому виникли різкі болі в животі Була одноразова блювота, затримка стільця,субфебрильна температура. Дитинакапризна,не дається обстеженню. При огляді відмі-чено нечіткий дефанс мязів живота, сумнівні симптоми запалення очеревини. В крові помірний лейкоцитоз, аналіз сечі без змін. Яка ваша найбільш вірогідна тактика. 

A. *Після ректального обстеження спостереження в динаміці, 

B. Ректальне обстеження. 

C. Знеболюючі,холод на живіт. 

D. Термінова операція. 

E. Огляд під час медикаментозного сну. 

5. Дитина у віці 3 років направлена на госпіталізацію з діагнозом гострого апендициту. При огляді в приймальному відділенні даних за гострий апендицит немає. Ваша тактика. 

A. *Госпітулізувати для нагляду у динаміці. 

B. Відпустити додому. 

C. Відпустити додому. Активний виклик педіатра поліклініки. 

D. Відпустити додому. Рекомендації повторного огляду при появі болю в животі. 

E. Відпустити додому під нагляд хірурга поліклініки. 

6. Дитина 3 років захворіла 16 годин тому, коли раптово підвищилась температура до 39 С , з’явився біль у ділянці пупка. Було багаторазове блювання, рідкий стілець. При огляді- стан важкий, пульс 140 в хвилину. Відмічається м’язове напруження у правій клубовій ділянці. Який діагноз у даної

A. * Гострий апендицит

B. Гострий гастрит

C. Гастродуоденіт

D. Гастроентероколіт

E. Обмежений перитоніт

7. Дівчинка, 5 років, звернулася в приймальне відділення зі скаргами на біль у животі, блювання. При обстеженні живота виявлено локальний біль та позитивний симптом порівняльної дозованої перкусії. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. * Гострий апендицит

B. Мезаденіт

C. Кіста яєчника

D. Гострий гастродуоденіт

E. Гострий гастрит

8. На прийом до лікаря звернувся хлопчик 12 років, у якого протягом 3-х днів біль в животі, підвищена температура тіла. При огляді виникла підозра на інфільтрат черевної порожнини. Який найбільш ефективний метод верифікації діагнозу?

A. * УЗ- обстеження

B. Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини

C. ФЕГДС

D. Контрастне обстеження шлунково-кишкового тракту

E. Ректороманоскопія

9. Дитина 10 років поступила в клініку з різкими болями в животі. При обстеженні болючість розповсюджена по всьому животу. Метеоризм, явища перитонізму. Температура 38 град.С. Дейкоцитоз 12 тис. без вираженого зсуву вліво. Звертають на себе дрібні крововиливи на слизовій порожнини рота, геморагічної екзантеми на симетричних діллянках тіла. Про яке захворювання слід подумати в цьому ввипадку?

A. *Пурпура Шенляйн-Геноха

B. Дизентерія

C. Гострий гастроентерит

D. Кір

E. Гемофілія

10. Дитину трьох років направили в приймальне відділення з підозрою на гострий апендицит. Скарги на біль в животі, повторне блювання, температуру тіла 37,4о С. Черговий хірург гострої хірургічної патології не знайшов. Яка подальша тактика чергового лікаря?

A. *Госпіталізація, спостереження хірургом

B. Повторний огляд через 12 годин

C. Повторний огляд через 24 години

D. Спостереження по місцю проживання

E. Лікування по місцю проживання

11. Дівчинка, 2,5 р., вступила в приймальне відділення на другу добу захворювання, що розпочалося з підвищення температури тіла до 38°С, повторного блювання, болю в правій здухвинній ділянці. Дитина погано спала, вередувала, дефекація залишилася нормальною. Виражені явища токсикозу, в контакт не вступає, опирається під час огляду.Попередній діагноз?

A. *Гострий апендицит

B. Інвагінація кишечника.

C. Глистна інвазія.

D. Кишкова інфекція.

E. Гострий менінгоенцефаліт.

12. Доставлена дівчинка 6 років із скаргами на біль в животі. Температура тіла 38,5°С, двічі було блювання. Стан середньої важкості, язик сухий, обкладений. Живіт обмежено бере участь у диханні, при пальпації болючий у всіх відділах, позитивний симптом Щоткіна в здухвинних ділянках, слизово-гнійні виділення із статевих шляхів. Попередній діагноз?

A. *Первинний перитоніт.

B. Гострий апендицит.

C. Гострий мезаденіт.

D. Глистна інвазія.

E. Інвагінація кишечника.

13. Дитина 2,5 років звернулася в приймальне відділення зі скаргами на болі в животі, блювання, температуру тіла 37,6. Черговий лікар не виявив гострої хірургічної патології. Якими повинні бути наступні дії хірурга?

A. * Обов’язково госпіталізувати та продовжити спостереження

B. Відпустити дитину додому

C. Відпустити дитину додому під спостереження за місцем проживання

D. Повторне спостереження через 12 годин

E. Повторне спостереження через 24 години

14. Дівчинка, 5 років, звернулася в приймальне відділення зі скаргами на біль у животі, блювання. При обстеженні живота виявлено локальний біль та позитивний симптом порівняльної дозованої перкусії. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. * Гострий апендицит

B. Мезоаденіт 

C. Кіста яєчника

D. Гострий гастродуоденіт

E. Гострий гастрит

15. На прийом до лікаря звернувся хлопчик 12 років, у якого протягом 3-х днів біль в животі, підвищена температура тіла. При огляді виникла підозра на інфільтрат черевної порожнини. Який найбільш ефективний метод верифікації діагнозу?

A. * УЗ- обстеження

B. Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини

C. ФЕГДС

D. Контрастне обстеження шлунково-кишкового тракту

E. Ректороманоскопія

Бактеріальна деструкція у дітей.

1. У дитини 2-х років, яка знаходиться на лікуванні в дитячому відділенні з приводу пневмонії, різко погіршився загальний стан: дитина неспокійна, виявляється задишка, частота дихання 50 за 1 хв., пульс 130 за 1 хв. При перкусії - зміщення органів межистіння вліво, справа - притуплення перкуторного звуку до 5 ребра, вище - з коробковим відтінком, при аускультації дихання справа різко послаблене. Попередній діагноз? 

A.* Напружений піопневмоторакс справа 

B. Ателектаз лівої легені 

C. Гостра емфізема межистіння 

D. Правобічна пневмонія 

E. Гострий перикардит 

2. Дитині 5 років. Перебуває в дитячому хірургічному відділенні у зв’язку з лівостороньою дрібновогнищевою пневмонією, ускладненою гнійним плащевидним плевритом. Стан дитини погіршується, кількість вмісту в плевральній порожнині зростає. Який метод місцевого лікування плащевидного плевриту доцільніший ? 

A. * Дренування плевральної порожнини за Бюлау

B. УВЧ на грудну клітку 

C. Бронхоскопія з санацією бронхолегеневої системи 

D. Дренування плевральної порожнини з активною аспірацією 

E. Метод постійних плевральних пункцій

3. Хворий доставлений в лікарню з скаргами на різкі болі в лівій половині грудної клітки, задишку. З анамнезу відомо що добу назад хворий впав з висоти 2,5 метра. На оглядовій рентгенограмі органів грудної порожнин визначається перелом 6, 7, 8 ребер, горизонтальний рівень рідини що доходить до 4 ребра. Встановлений діагноз - гемопневмоторакас. Що необхідно виконати? 

A.* Пункцію плевральної порожнини і торакоцентез в 5 міжребер'ї по середній пахвовій лінії зліва. 

B. Пункцію плевральної порожнини у 2 міжребер'ї по середньо-ключичній лінії зліва. 

C. Пункцію плевральної порожнини в 7 міжребер'ї по задній пахвовій лінії 

D. Пункцію плевральної порожнини і торакоцентез у 2 міжребер'ї по середньо-ключичній лінії зліва. 

E. Пункцію плевральної порожнини і торакоцентез в 7 міжребер'ї по задній пахвовій лінії зліва. 

4. Хлопчик 5 років протягом тижня хворіє на гостру вірусну інфекцію, госпіталізований в хірургічне відділення у тяжкому стані за рахунок дихальної недостатності. При аускультації зліва жорстке дихання, зправа – не прослуховується. Рентгенологічно зправа – зверху просвітленння, знизу від 5 ребра гомогенне затемнення з рівнем рідини, межистіння не зміщене. Який попередній діагноз поставити дитині

A. * Гостра деструктивна пневмонія, правосторонній піопневмоторакс.

B. Гостра деструктивна пневмонія

C. Гостра деструктивна пневмонія, напружений правосторонній піопневмоторакс

D. Гостра деструктивна пневмонія, бульозна форма

E. Гостра деструктивна пневмонія, правосторонній пневмоторакс

5. У дитини із діагнозом стрептококова пневмонія раптово з‘явилася задишка. На рентгенограмі – правобічний напружений пневмоторакс. Першочерговим буде?

A. *Негайна дренування плевральної порожнини.

B. Переведення на ШВЛ

C. Довенне введення глюкокортикоїдів

D. Визначення газів крові

E. Довенне введення серцевих глікозидів

6. У хворого 17 років під час фізичного навантаження появились різкі болі в лівій половині грудної клітки. Об”єктивно: хворий покритий холодним потом, важко вдихнути повітря із-за болів. Аускультативно: дихання справа везикулярне, зліва - ослаблене. Тахікардія, пульс 100 уд. в хв. Діагноз?

A. *Спонтанний пневмоторакс

B. Стенокардія напруги

C. Гострий інфаркт міокарду

D. Лівобічний плеврит

E. Пневмонія

Природжена та набута кишкова непрохідність у дітей.

1. До хірургічного відділення лікарні надійшов хлопчик у першу добу після народження зі скаргами на пінясті виділення із носа та рота, напади ціанозу. При рентгенологічному обстеженні з контрастноим зондом виявили сліпий кінець стравоходу на рівні II грудинного хребця, газовий міхур шлунка під лівим куполом діафрагми. Поставте попередній діагноз.

A. *Атрезія стравоходу, трахео-стравохідна нориця.

B. Атрезія стравоходу тотальна

C. Параезофагеальна грижа стравохідного отвору діафрагми

D. Атрезія стравоходу без нориці

E. Бронхо-стравохідна нориця

2. Дитина 6 місяців вступила в хірургічну клініку через 16 годин з моменту захворювання, яке розпочалося раптово. Стала неспокійною, терла ніжками, відказувалася від їжі. Приступ неспокою був короткочасним. Хлопчик заспокоївся і заснув. Прокинувся через 20 – 25 хв., з’явилися блювота і повторний різкий неспокій. Дитина бліда, адинамічна. Пелюшка вимащена темно – червоним виділенням. Попередній діагноз ?

A. Інвагінація кишечника 

B. Ентероколіт 

C. Дивертикуліт Меккеля 

D. Глистна кишкова непрохідність 

E. Пухлина черевної порожнини 

3. Дитина 5 місяців доставлена до клініки через 6 годин від початку захворювання бліда, переймоподібно збуджена, з повторним блюванням. Останній раз випорожнення були 4 години тому. З анамнезу встановдено, що дитина впеpше отpимала манну кашу у якостi пpикоpму. При огляді дитина бліда, насторожена, тахікардія, чоло вкрите холодним потом. Живіт не здутий, м’який, сліпу кишку в типовому місті знайти не вдається, при ректальному огляді – кров у вигляді малинового желе. З яким захворюванням Ви маєте справу?

A. *Інвагінація

B. Дизентерія

C. Виразка шлунку

D. Тріщина слизової анального отвору

E. Поліп прямої кишки

4. У дитини з перших хвилин після народження з рота та носа рясно виділяється спінена слина, зростає задуха, ціаноз. Живіт запавший але піддутий у епігастральній ділянці. При зондуванні шлунку – зонд зупинився. З якою вадою розвитку Ви маєте справу?

A. * Атрезія стравоходу з норицею до дихальних шляхів

B. Атрезія хоан

C. Атрезія тонкої кишки.

D. Атрезія стравоходу

E. Атрезія товстої кишки

5. При огляді дитини у пологовому залі встановили, що дитина вагою 2800 г, живіт здутий в епігастральній ділянці, при зондуванні шлунку отримано 30 мл вмісту жовтуватого кольору. Меконій не відходив. На оглядовій рентгенограмі: на фоні відсутності пневматизації кишечнику знайдено два рівні газу та рідини у епігастрії. Яка вада розвитку спостерігається у

A. Aтрезія 12-палої кишки

B. Атрезія стравоходу

C. Атрезія здухвинної кишки

D. Атрезія товстої кишки

E. Атрезія хоан

6. У новонародженої дитини безпосередньо після пологів з'явилась велика кількість слизу у ротовій порожині і ротогорлі.Під час першого годування відмічалося атонічне блювання незміненим молоком.Спроба ввести зонд у шлунок виявилась безуспішною.Про який діагноз можна думати?

A. *Атрезія стравоходу

B. Пологова травма

C. Ахалазія стравоходу

D. Хвороба Гірширунга

E. Пілороспазм

7. У новонародженої дитини через деякий час з'явилося блювання застійного характеру з домішками кишкового змісту. Меконій відсутній. Випорожнення у вигляді тонких слизових прожилок. Про який діагноз можна думати?

A. *Низька кишкова непрохідність

B. Пілороспазм

C. Хвороба Гірширунга

D. Сепсіс

E. Муковісцидоз

8. Хлопчик 12 років госпіталізований зі скаргами на повторне блювання, переймистий біль у животі, затримку газів. В анамнезі – апендектомія. Об”єктивно : шкіра бліда, пульс 90 за 1 хв, АКТ –110/80 мм рт.ст., температура тіла 37,2 С. Живіт помірно здутий, асиметричний, дещо резистентний у нижніх відділах. Кишкові шуми надмірно посилені. Симптом Щоткіна-Блюмберга негативний. При пальцевому обстеженні ампула прямої кишки дещо роздута, порожня, тонус сфінктера послаблений. Який найбільш ймовірний діагноз? 

A. *Гостра злукова кишкова непрохідність

B. Харчове отруєння

C. Ниркова колька

D. Печінкова колька

E. Гострий панкреатит

9. У новонародженої дитини на першому тижні життя з`явилось блювання після годування, уповільнилося набування у вазі. На 3 день захворювання спостерігалися задишка, кашель, ціаноз, підвищення температури тіла, зправа під кутом лопатки – на фоні послабленого дихання вологі дрібнопухирцеві хрипи. При рентгенологічному обстеженні встановлено правобічну пневмонію. При езофагографії з барієм виявлені складки шлунка вище діафрагми. Який патологічний процес ускладнився розвитком пневмонії:

A. *Халазія стравоходу

B. Пілороспазм

C. Пілоростеноз

D. Трахеостравохідна нориця

E. Перфорація стравоходу

10. У дитячому відділенні районної лікарні знаходиться хлопчик у віці 6 тижнів, якому клінічно і рентгенологічно установлено діагноз: вроджений гіпертрофічний пілоростеноз. На протязі 10 днів приймає спазмолітичну, інфузійну і загальноукріплюючу терапію. Зі слів педіатра, стан дитини дещо покращився. Подальша лікувальна тактика ?

A. *Оперативне втручання;

B. Амбулаторне спостереження;

C. Призначення антибіотиків;

D. Внутрішньоорганний електрофорез спазмолітиків;

E. Механічна пілороділятація;

11. У дитини 5 місяців раптово з'явились нападоподібні болі в животі, багаторазове блювання, затримка випорожнення і газів. При огляді: живіт м'який, в правому підребер'ї визначається пухлиноподібне утворення, рухоме, злегка болюче. При обстеженні через пряму кишку: на пальці сліди крові. Який найбільш вірогідний діагноз? 

A.* Інвагінація 

B. Пухлина черевної порожнини 

C. Поліпоз 

D. Перитоніт 

E. Пухлина кишечника 

12. У новонародженого хлопчика на третьому тижні життя протягом тижня спостерігається блювання фонтаном, кислого запаху, без домішків жовчі, втрата ваги, видима перистальтика в епігастрії, з'явилися закрепи. Апетит збережено. Яка патологія відповідає даній клінічній картині? 

A.* Вроджений пілоростеноз 

B. Пілороспазм 

C. Пухлина шлунку 

D. Аберантна судина 

E. Внутрішня мембрана 

13. Дитинi 1,5 мiсяцi. Мати скаржиться на щоденне нечасте блювання зразу пiсля годування, “фонтаном”. Об'єм блюватних мас завжди бiльший вiд спожитої їжi. Хворiє з 2-тижневого вiку. Дитина в'яла, шкiра блiда, збирається в складки, якi повiльно розправляються. Дефiцит маси тiла 24%. Чiткий симптом “пiскового годинника”. Закрепи. Сечi мало. Який дiагноз є

A.* Пiлоростеноз 

B. Пiлороспазм 

C. Гiпервiтамiноз Д 

D. Адреногенiтальний синдром 

E. Кардiостеноз 

14. 11 місячна дитина поступила втретє в хірургічне відділення з діагнозом гостра інвагінація кишечника, попередні рази проводилась консервативна дезінвагінація. Яка із перелічених причин є найбільш вірогідною для виникнення рецидивуючої інвагінації кишечника?

A. *Механічні фактори 

B. Порушення введення підгодівлі

C. Порушення вікового годування 

D. Гастроентероколіт 

E. Порушення режиму годування 

15. У новонародженого з перших хвилин життя визначається виділення слини з піною із ротової порожнини та носа, дихальна недостатність. Який метод діагностики треба використати неонатологу пологового будинку для підтвердження вади розвитку?

A. * Зондування стравоходу зондом та пробою Елефанта 

B. Обзорна рентгенографія грудної клітки 

C. Зондування стравоходу м’яким зондом 

D. Рентгенконтрастне дослідження 

E. Фіброезофагоскопія 

16. У дівчінки 5 років з правосторонім запаленням легені погіршуеться стан, зростають симптоми дихальної і судинної недостатності. Живіт здутий, випорожненя не було, аускультативно - відсутність кишкових шумів. Яка основна причина виникнення паралітичної непрохідності у хворої ?

A. * Інтоксікація 

B. Прийняття лікарських препаратів 

C. Періодична блювота 

D. Збільшення печінки 

E. Затримка сечовипускання 

17. Дитина 7 місяців доставлена у хірургічне відділення через 8 годин після захворювання із скаргами на наступоподібний неспокій, біль у животі, одноразову блювоту. При огляді у правій половині живота пальпується пухлиноподібне утворення. При ректальному дослідженні - кров у вигляді " малинивого желе ". Про яке захворювання можна думати? 

A. * Інвагінація 

B. Подвоєння кишечника 

C. Пухлина черевної порожнини 

D. Глистна інвазія 

E. Ентерокістома 

18. У хлопчика в віці 1 місяця зявилися спонтанні блювоти зтвороженим молоком,які носять постійний харак-тер.У дитини явища гіпотрофії 2ст, ексікозу, голоднізакрепи. Виражена сегментуюча перистальтика в епігастрії,пілорус не пальпується. Ваші найнебезбечні дії з метою уточнення діагнозу. 

A. * У З обстеження 

B. Контрастна ренгенографія шлунка. 

C. Оглядова ренгенографія. 

D. Фіброгастроскопія. 

E. Ірігографія. 

19. У дитини 6-ти місячного віку через 12 годин з початкуЗахворювання діагностовано клінічно і рентгеноло-гічно інвагінація.Яка найбільш вірогідна відповідь відносно тактики лікування. 

A. *Консервативне розправлення інвагінату 

B. Операція в плановому порядку. 

C. Термінова операція. 

D. Пневмоірігографія. 

E. Сифона клізма, спостереження. 

20. У 5-ти річної дитини з”явилися приступоподібні болі в животі, блювота,рідкий стілець з слідами крові.Живіт не здутий, мякий при пальпації, перистальтика посилена, симптомів запалення очеревини немає. В правому підреберному просторі пальпується пухлинопо-дібний утвір з чіткими контурами,помірно болючий, рухомий. Підозра на інвагінацію.Ваша тактика відносно уточнення діагноза. Яка найбільш вірогідна відповідь 

A. *пневмоірігографія, 

B. Оглядова ренгенографія органів черевної порожни-ни. 

C. Пальпація живота під наркозом. 

D. Ірігографія з барієвою сумішю. 

E. Ірігоскопія. 

21. У новонародженної дитини з першого дня життя з”я-вилися періодичні зригування. На 2 добу життя зявилась блювота з домішками жовчі. Меконій сірого кольору відійшов у малій кількості. Живіт не здутий,мякий, піддутий в епігастральній області. Відмічається загальна вялість,сонливість. На оглядовій ренгенограмі органів черевної порожнини наявність двох рівнів рідини.Який найбільш вірогідний діагноз. 

A. *Атрезія 12-ти палої кишки нижче Фатерового сосочка. 

B. Синдром Ледда. 

C. Пілоростеноз. 

D. Артеріо-мезентеріальна непроходність. 

E. Гостра форма хвороби Гіршпрунга. 

22. Вами оперована дитина 2-х місячного віку з приводу пілоростенозу. Вага дитини 2,8 кг. Операція протікала без ускладнень. Призначте годування дитини у післяопераційному періоді. 

A. *Годування по 5-10 мл через 6 годин після операції. 

B. Повне парантеральне годування. 

C. Ентеральне годування протипоказано. 

D. Початок годування в повному обємі через 6 годин після операції. 

E. Годування з призначенням спазмолітиків. 

23. У новонародженої дитини віком 2 години встановлено діагноз атрезії стравоходу. Що треба робити для профілактики ускладнень даного захворювання у передопераційний периіод? 

A. * Відмовитися від годування; відсмоктування слизу з ротової порожнини. 

B. Годування на фоні інтубації трахеї. 

C. Годування через шлунковий зонд. 

D. Годування дрібними порціями. 

E. Тільки поїти. 

24. Дитина віком 2 доби народилася вагою 3200 г. В кінці 1 доби життя з’явилося наполегливе блювання з домішкою жовчі. Живіт не здутий, спостерігаються вибухання в епігастральній області, яке зникає після блювання. Випорожнення після клізми - світлий слиз. Сечовипускання самостійне. Рентгенологічно визначено дві чаші Клойбера. Ваш діагноз.

A. * Вроджена висока кишкова непрохідність. 

B. Пілоростеноз. 

C. Атрезія стравохода. 

D. Низька кишкова непрохідність. 

E. Динамічна кишкова непрохідність. 

25. Під час обстеження новонародженого в пологовому залі виявлено, що зонд не проходить до шлунку, проба Елефанта позитивна, здуття шлунку немає. Яке додаткове обсеження необхідно провести в першу чергу для одержання інформації з метою встановки діагнозу?

A. * Оглядову рентгенографію органів грудної клітки та черевної поржнини з рентгенконтрастним зондом в шлунку.

B. Оглядову рентгенографію органів грудної клітки та черевної поржнини в горизонтальгому положенні

C. Оглядову рентгенографію органів грудної клітки та черевної поржнини із введенням рентгенконтрастної речовини.

D. Оглядову рентгенографію органів грудної клітки та черевної поржнини з рентгенконтрастним зондом в пряму кишку.

E. Оглядову рентгенографію органів грудної клітки та черевної поржнини з введенням рентгенконтрастної речовини.

26. Немовля, від 2 вагітності, яка перебігала з токсикозом першої половини, із загрозою внутрішньоутробної інфекції, переведена у першу добу з пологового будинку з клінікою вродженої кишкової непрохідності. Під час оперативного втручання виявлено меконієвий ілєус. Що лежить в основі патогенезу цього захворювання.

A. * Порушення функції підшлункової залози (кістофіброз)

B. Внутрішньоутробна інфекція

C. Запалення підшлункової залози

D. Травма підшлункової залози під час пологів

E. Порушення та ферментативна недостатність шлунково-кишкового тракту

27. Дівчинка 3-х місяців напротязі 12 годин періодично стає беспокійною, плаче, корчиться. Між тими приступами лежить спокійно. Декілька раз була блювота. Стілець слиз з кров”ю /малинове желе/. Живіт при пальпації м”який, справа по ходу висхідної кишки пальпується досить болючий утвір еластичної консистенції. Про яку патологію слід думати?

A. *Інвагинація

B. Дизентерія

C. Гострий апендицит

D. Спастична непрохідність

E. Внутрішне защемлення

28. Зі слів матері у 6-місячної дитини після першого догодовування овочевим пюре появився неспокій, плач, повторна блювота. Стан середньої важкості. Живіт м'який, чутливий в правій клубовій ділянці. При ректальному дослідженні злегка кров'янистий слиз. Про яке захворювання слід подумати в

A. *Інвагінація

B. Кишкова інфекція

C. Диспепсія

D. Шлунково-кишкова кровотеча

E. Поліпоз кишечника

 

29. У дитячому відділенні районної лікарні знаходиться хлопчик віком 6 тижнів, якому на підставі клінічних, рентгенологічних та додаткових методів обстеження встановлено діагноз: вроджений гіпертрофічний пілоростеноз. Призначена спазмолітична, інфузійна та загальнозміцнююча терапія. Зі слів педіатра, стан дитини дещо покращився. Яка подальша лікувальна тактика?

A. *Оперативне лікування.

B. Амбулаторне спостереження.

C. Призначення антибіотиків.

D. Внутрішньоорганний електрофорез спазмолітиків.

E. Механічна пілородилятація.

30. Дитина 6 міс., вступила в клініку через 16 годин з початку захворювання, що розпочалося раптово. Стала неспокійною, відказувалася від їжі. Приступ неспокою був короткочасним. Хлопчик заспокоївся і заснув. Прокинувся через 20-25 хв., з’явилось блювання та повторний різкий неспокій. Пелюшка вимащена темно-червоним виділенням. Попередній діагноз?

A. *Інвагінація кишечника.

B. Ентероколіт.

C. Дивертикуліт Меккеля.

D. Глистна кишкова непрохідність.

E. Пухлина черевної порожнини.

Аномалії аноректальної зони та товстої кишки у дітей. Хронічний закреп.

1. При огляді дитини у пологовому залі встановили, що дитина вагою 2600 гр, живіт - звичайний на всьому протязі, при зондуванні шлунку отримано 10 мл прозорого вмісту. Меконій не відходив. Катетер, введений через анус, пройшов на 2 см. На оглядовій рентгенограмі - пневматизація кишечнику на всьому протязі , рівні газу та рідини. З якою вадою розвитку Ви маєте справу?

A. * Атрезія прямої кишки

B. Атрезія 12-ти палої кишки.

C. Атрезія здухвинної кишки.

D. Атрезія анального отвору та прямої кишки .

E. Атрезія стравоходу

2. На іригограмі у дитини віком 2 роки зображено звуження в ділянці прямої і сигмовидної кишоки зі супрастенотичним розширенням ободової кишки вище цього місця. Ваш діагноз.

A. * Хвороба Гіршпрунга

B. Доліхосигма

C. Атрезія стравоходу

D. Атрезія прямої кишки

E. Атрезія тонкої кишки

3. У дитини віком 1,5 роки запори з народження, здуття живота, гіпотрофія, задуха. На іригограмі зображено звуження в ділянці прямої кишки зі супрастенотичним розширенням ободової кишки вище цього місця. При аноманометрії аноректальний рефлекс від?ємний. Ваш діагноз.

A. * Хвороба Гіршпрунга

B. Діафрагмальна грижа

C. Доліхосигма

D. Хвороба Пайра

E. Атрезія товстої кишки

4. У дитини 3 років з моменту народження спостерігається затримка випорожнення, кожні 3 - 4 дні мати робить клізми. Хлопчик відстає від своїх однолітків у фізичному розвитку. Відмічається блідість шкіряних покривів, здуття живота. Яке захворювання у дитини слід припустити? 

A. Хвороба Гіршпрунга 

B. Копростаз 

C. Глистна інвазія 

D. Перитоніт 

E. Пухлина кишківника 

5. При обстеженні новонародженої дівчинки масою тіла 3 кг. виявили відсутність анального отвору. Яке дослідження необхідно провести для визначення рівня атрезії? 

A. * Сонографія. 

B. Визначення симптому поштовху 

C. Оглядова рентгенограма черевної порожнини 

D. Пункція промежини

E. Електроміографія промежини 

6. Дитина 2-х років на пртязі 9 місяців страждае закрепами,здуттям живота. На ірігограмі є звужена зона у дистальних відділах товстої кишки з воронкоподібним переходом у супростенотичне розширення. Який вирогідний діагноз ? 

A. * Хвороба Гіршпрунга. 

B. Доліхосигма. 

C. Синдром мегаколона невідомої етіології. 

D. Подвоення кишковика. 

E. Хвороба Крона 

7. У новонародженого відсутній анальний отвір, сеча інколи відходить чиста, інколи з домішками меконію. Який вид вади?

A. * Атрезія заднього проходу з норицею в сечовий міхур

B. Атрезія заднього проходу

C. Атрезія заднього проходу з норицею в сечовипускний канал

D. Атрезія заднього проходу з норицею в піхву

E. Атрезія заднього проходу, прямої кишки

8. На іригограмі у дитини віком 3 роки з хворобою Гіршпрунга зображено звуження в ділянці прямої та сигмовидної кишок. Яка анатомічна форма хвороби Гіршпрунга спостерігається у цього пацієнта?

A. * Pектосигмовидна

B. Ректальна.

C. Субтотальна

D. Тотальна

E. Сегментарна

9. У новонародженого відсутній анальний отвір, сеча інколи відходить чиста, інколи з домішками меконію. Який вид вади?

A. * Атрезія заднього проходу з норицею в сечовий міхур

B. Атрезія заднього проходу

C. Атрезія заднього проходу з норицею в сечовипускний канал

D. Атрезія заднього проходу з норицею в піхву

E. Атрезія заднього проходу, прямої кишки

10. Визначити оперативну тактику у новонародженої дитини з гострою формою хвороби Гіршпрунга при неефективності консервативної терапії.

A. * Колостома

B. Операція Свенсона

C. Операція Дюамеля

D. Операція Соаве

E. Ентеростома

Аномалії та захворювання сечової системи у дітей.

1. У дитини 3 років з періодичним болем у животі та піурією при УЗД виявлена збільшена нирка та округлої форми порожнини, які сполучені з розширеною мискою. Права нирка не змінена. Який діагноз буде правильним? 

A. * Гідронефроз. 

B. Полікістоз. 

C. Мультикістоз. 

D. Ехінокок. 

E. Кораловидний камень нирки. 

2. В дитяче хірургічне відділення госпіталізовано хлопчика віком 1 місяць, якому пренатально встановлено діагноз лівосторонньої пієлоектазії. На основі аналізу даних інфузійно-краплинної урографії, цистографії, УЗД у дитини виявлено гідронефроз початкової стадії. Даних щодо вторинного пієлонефриту нема. Яка тактика ведення доцільна у цього хворого? 

A. * Спостереження впродовж 6 місяців. 

B. Термінова нефростомія. 

C. Операція Андерсена-Хайнса. 

D. Нема потреби у нагляді та лікуванні. 

E. Антибактеріальна терапія.

3. Хвора 15 років скаржиться на тупу біль в лівій нирці. Хворіє 2 роки. Об-но: Р –120 уд.за хв.АД – 130/80. живіт м’який.нирки не пальпуються в 3 положеннях. Симптом Пастернацького позитивний зліва. В сечі білок 0,033 г/л, 1015 лейкоцити на все поле, еритроцити 100, свіжі. При УЗД- в мисці лівої нирки ехопозитивна тінь з акустичною дорожкою.Яка найбільш вірогідна патологія, що обумовила таку картину?

A. * Камінь миски лівої нирки.

B. Кіста нирки.

C. Полікістоз нирок.

D. Поперековий остехондроз.

E. Гострий пиєлонефрит.

4. Хвора 12 років скаржиться на тупу біль в правый нирці, лихоманку, проливний піт та температуру до 39°.Об – но: Р – 120 уд. за хв., АТ – 100/60. Живіт м’який. Нирки не пальпуються в 3 положеннях. Симптом Пастернацького позитивний справа. В сечі білок 0,066 г/л, 1019 лейкоцити 50-60 в полі, еритроцити 1-2. Ріст флори Е.соli 100 тис. В 1 мл. УЗД-розмір правої нирки та товщина тканини збільшені, ехогеність підвищена. Яка найбільш вірогідна патологія, що

A. * Гострий пієлонефрит справа

B. Хронічний латентний пієлонефрит

C. Гострий цистіт

D. Поперековий остехондроз.

E. Сечокам’яна хвороба

5. Хвора 7 років скаржиться на часті позиви до сечовиділення та біль в кінці акту. Хворіє добу, після переохолодження. Захворіла вперше. Стан задовільний. Р-80 уд. за хв., АД – 120/80. Серце і легені в нормі. Живіт м’який. Нирки в з-х положеннях не пальпуються, с-м Пастернацького негативний. Аналіз крові загальний в нормі. Аналіз сечі – 1015, білок – 0,33 г/л, лейкоцити 120 в полі, еритроцити 1-2 в полі. При УЗД патологічних змін органів сечовиділення немає. Яка найбільш вірогідна патологія, що обумовила таку картину?

A. * Гострий цистіт

B. Гострий пієлонефрит

C. Загострення хронічного цистіту

D. Пухлина сечового міхура

E. Гострий уретрит

6. Хвора 9 років скаржиться на гостру біль в лівій нирці, відсутність сечі протягом доби. 2 роки тому переніс нефректомію справа в зв’зку з сечокам”яною хворобою. Об-но: Р-120 за хв.. АТ- 130/80. Живіт м”який. Нирки не пальпуються в 3-х положеннях. Симптом Пастернацького позитивний зліва. Сечі в сечовому міхурі немає. На оглядовій рентгенограмі в проекції середини лівого сечоводу позитивна тінь 1 х 1,5 см. Яка найбільш вірогідна патологія, що обумовила таку картину?

A. * камінь лівого сечоводу, анурія

B. Кіста нирки

C. Полікістоз нирок

D. Поперековий остеохондроз

E. Гострий пієлонефрит

7. Хвора 11 років скаржиться на тупу біль в області правої нирки, лихоманку, проливний піт та підвищення температури до 40С. 3 тому перенесла гострий цистіт. Об-но: Р – 120 уд. за хв.., АТ- 130/80. Живіт м”який. Нирки не пальпуються в 3-х положеннях. Симптом Пастернацького позитивний зправа. В сечі білок 0,066 г/л, 1020, лейкоцити на все поле. На оглядовій рентгенограмі каменів немає. Яка найбільш вірогідна патологія, що обумовила таку картину?

A. * Гострий пієлонефрит справа

B. Хронічний латентний пієлонефрит

C. Гострий цистіт

D. Поперековий остеохондроз

E. Сечокам”яна хвороба

8. Хвора 14 років скаржиться на біль при позиві до акту сечовиділення, часті позиви до нього. Хворіє 3 дні. Р- 80 уд. за хв.. АТ 140/90. Серце та легені в нормі. Живіт м”який. Нирки в 3-х положеннях не пальпуються, синдром Пастернацького негативний. Аналіз крові загальний в нормі. Загальний аналіз сечі – 1015, білок – 0,033 г/л, лейкоцити – 150 в олі, еритроцити – 3. Яка найбільш вірогідна патологія, що обумовила таку

A. * Гострий цистіт

B. Хронічний паранефрит

C. Латентний уретрит

D. Аномалія сечового міхура

E. Дівертикул уретри

9. Батьки хлопчика 5 років скаржаться на вентральне викривлення статевого члена. При огляді зовнішній отвір сечівника на верхівці головки прутня, крайня шкірочка у вигляді каптура.

A. *Гіпоспадія без гіпоспадії

B. Хвороба Пейроні

C. Епіспадія головки

D. Прихований статевий член

E. Крипторхізм

10. Потерпілий з вогнепальним пораненням поперекової ділянки, з клінічними ознаками поранення нирки з довготривалою внутрішньою кровотечею, гострою анемією, гематурією та симптомами великої зачеревинної гематоми, був доставлений в ОДЛ. Які лікувальні заходи треба вжити негайно? 

A. *Негайна операція 

B. Холод на живіт, введення антибіотків 

C. Внутрішньоартеріальне нагнітання крові 

D. Внутрішньовенне введення консервованої крові 

E. Повне утримання від їжі та пиття

11. Юнак 18 років потрапив до приймального відділення із скаргами на приступи болю у правій половині черева з ірадіацією до мошонки, нудоту, блювання. Захворів гостро вперше. Пальпаторно виявляється напруження м'язів правій половині черева. Симптом Щіткіна сумнівний. Симптом Пастернацького слабо позитивний з правого боку. Температура 37,7оС. Кількість лейкоцитів 8,0х109/л. В аналізі сечі 3-5 ерітроцитів у полі зору. Який із перелічених діагнозів найбільш імовірний ? 

A. *Ниркова колька. 

B. Гострий апендицит. 

C. Гострий холецистіт. 

D. Непрохідність кишок. 

E. Перфоративна виразка 12 палої кишки. 

12. Юнак 18 років потрапив до приймального відділеннязі скаргами на приступи болю в правій половині черева з ірадіацією до мошонки, нудоту, блювоту. Захворів гостро вперше. Пальпаторно виявляється напруження м'язів правій половині черева. Симптом Щіткіна сумнівний. Симптом Пастернацького слабо позитивний справа. Температура 37,1оС. Кількість лейкоцитів 8,0х109/л. Аналіз сечі без патології. Який із перелічених методів найбільш підходить для уточнення діагнозу

A.* Хромоцистоскопія. 

B. Сонографія нирок, печінки, жовного міхура. 

C. Радіоізотопна ренографія. 

D. Оглядовий знімок органів черева. 

E. Комп'ютерна томографія нирок. 

13. Хвора поступила в урологічне відділення зі скаргами на різкий приступоподібний біль в лівій поперековій ділянці (не залежачий від положення тіла), нудоту, періодичну блювоту, червону сечу, почащени сечопуск. Захворіла гостро декілька годин назад, після їзди в машині. Після прийому ванни біль дещо зменшився, але через декілька годин знову різко посилився. Об'єктивно визначається різка болючість при пальпації в ділянці лівої нирки, позитивний симптом Пастернацького зліва. Про яке захворювання слід думати? 

A. *Сечокам'яна хвороба, лівобічна ниркова коліка. 

B. Адіссонова хвороба, криз. 

C. Уретероцеле, гидроуретеронефроз. 

D. Полікістоз нирки, загострення хронічного пієлонефриту. 

E. Гострий пієлонефрит, абсцесс нирки. 

14. Хворий 7 років, доставлений в клініку з приводу болю в лівій половині поперекової області, який з’явився після падіння з висоти 2 м. Після травми, під час дворазавого сечовипускання помітив наявність макрогематурії. Стан середнього ступеня важкості. АТ та пульс в нормі. Зі сторони органів грудної клітки та черевної порожнини патологічних змін не знайдено. Має місце невелика болюча припухлість в лівій поперековій ділянці. Вкажіть попередній діагноз? 

A. * Закрите пошкодження нирки 

B. Сечокам’яна хвороба 

C. Туберкульоз нирок 

D. Пухлина нирки 

E. Гострий піелонефрит 

15. Хворий 12 років, доставлений до травматологічного відділення 2 години тому. Рентгенологічно - перелом кісток тазу. Вивели з шоку. Самостійно не мочиться. Уретрорагія. Пальпується збільшений сечовий міхур. Болісна припухлість у ділянці промежини. Поставити попередній діагноз. 

A. * Травма уретри. 

B. Травма сечового міхура. 

C. Рефлекторна затримка сечовипускання. 

D. Гостра ниркова недостатність. 

E. Спазмолітини.

16. У годовалої дитини мати при купанні знайшла пухлиноподібне утворення черевної порожнини зліва. Дитина бліда, вираженний сечовий синдром. При рентгенологічному обстеженні виявлено розширення чашко-лоханкової системи лівої нирки. Попередній діагноз - гідронефроз. Яка із нижче приведенних ознак не є типовою для гідронефрозу? 

A.* Жовтяниця 

B. Пухлиноподібне утворення черевної порожнини 

C. Дізуричні розлади 

D. Рентгенологічно: розширення чашко-лоханкової системи 

E. Лейкоцитурія 

17. Дитина 7 років потрапила до клініки ургентно. В наслідок обстеження встановлено діагноз: гострий первинний двобічний пієлонефрит. Клінічно спостерігається гіпертермія до 39оС. Сироваткова концентрація залишковог азоту 41 ммоль/л і кількість лейкоцитів 15,0х109/л. Ерітроцітів 2,9х1012/л. В аналізі сечі лейкоцити на все поле зору. Що із переліченого є найбільш важливим для вирішення питання про препинення безперервної антибактеріальної терапії ? 

A.* Нормалізація аналізу сечі. 

B. Нормалізація сироваточної концентрації залишкового азоту. 

C. Нормалізація температури тіла. 

D. Нормалізація кількості ерітроцитів в крові. 

E. Нормалізація кількості лейкоцитів в крові. 

18. Хвора Н., 17 років, скаржиться на частий сечопуск, хибні позиви до сечопуску, біль, печію в надлобковій ділянці, що посилюються під час сечопуску. З сечею в останній порції сечі з'являється декілька крапель крові. Хворіє н протязі декількох днів, коли після переохолодження з'явився частий сечопуск. Хвора відмічала подібне двічи на протязі минулого року, але до лікарів не зверталась. Температура не підвищувалась. Сеча мутна, при лабораторному дослідженні – лейкоцити в великій кількості в полі зору, білок - 0,099 г/л. Про яке захворювання

A.* Хронічний цистит в стадії активного загострення. 

B. Гострий цистит . 

C. Загострення хронічного парациститу. 

D. Пухлина сечового міхура. 

E. Гострий уретрит. 

19. Хворий 15 років. Скарги на слабкість, спрагу, нудоту, головний біль, постійний біль в попереку з обох сторін. Шкірні покрови бліді, сухі. Пальпуються обидві збільшені нирки: щільні, бугристі, помірно болісні. Назвіть попередній діагноз. 

A. * Полікістоз нирок. 

B. Сечокам’яна хвороба. 

C. Довготривалий пієлонефріт. 

D. Пухлина нирки. 

E. Туберкульоз нирок. 

20. Чергового лікаря викликали у приймальний покій до потерпілого, який отримав побої. Пацієнт скаржиться на біль в попереку, загальну слабість, нудоту. Об’єктивно: живіт м’який, симптоми подразнення очеревини відсутні, позитивний симптом Пастернацького справа. Загальний аналіз крові без особливостей, у сечі виявлена гематурія. Яку патологію можна

A. *Позаочеревна травма правої нирки

B. Травматичний розрив печінки

C. Розрив сечового міхура

D. Забій м’яких тканин попереку справа

E. Травматичний розрив сліпої кишки

Кровотечі з шлунково-кишкового тракту у дітей.

1. У дитини 3 років відзначаються періодичні масивні кровотечі кров "ю кольору"спілої вишні " при нормальному випорожненні. Під час огляду анального отвору та промежини - патології не знайдено. Який найбільш вирогідний чинник даної кровотечі? 

A. * Виразка Мекелева дивертикула 

B. Геморой 

C. Поліп прямої кишки 

D. Тріщіна анального каналу 

E. Виразковий ентероколіт 

Грижі у дітей. Вади розвитку та захворювання пахово-калиткової ділянки у дітей.

1. У новонародженої дитини через 1 годину після народження поступово почали наростати ознаки дихальної недостатності. Під час повторних оглядів відмічено поступове зміщення серця направо. Ліва половина грудної клітки випинає, відстає у акті дихання, перкуторно справа звичайний легеневий звук, зліва – періодично визначається тимпаніт, а під час аускультації вислуховуються “булькаючі” шуми. На оглядовій рентгенограмі органів грудної клітки - середостіння зміщено вправо, зліва до рівня 2 ребра визначаються повітряні порожнини різного розміру З якою патологіяю Ви маєте справу у новонародженої дитини?

A. * Діафрагмальна грижа

B. Пневмонія.

C. Аспірація навколоплодними водами

D. Атрезія стравоходу

E. Вада розвитку серця.

2. В поліклініку звернулись батьки хлопчика 2-х років зі скаргами на відсутність у дитини в калитці правого яєчка. При огляді виявляється гіпоплазія правої половини калитки, яєчко при пальпації відсутнє. Воно зменшене в розмірах, пальпується по ходу пахвинного каналу, але в калитку не виводиться. Який діагноз?

A. *Правобічний крипторхізм, пахова форма.

B. Ретракція правого яєчка (псевдокрипторхізм).

C. Лівобічний монорхізм.

D. Правобічний крипторхізм, абдомінальна форма.

E. Ектопія правого яєчка, лобкова форма.

3. Хворий К., 10 років, поступив в лікарню зі скаргами на різкий біль в правій половині калитки, збільшення її в розмірах, підвищення температури тіла до 39.0, пітливість, загальну слабкість. Захворів після переохолодження, коли зявився і поступово посилилився біль в калитці, підвищилась температура збільшилась права половина калитки. Травм не було. При об'єктивному дослідженні – праве яєчко з додатком збільшені в розмірах, щільні, різко болюче при пальпації, шкіра калитки гіперемована. В загальному аналізі крові лейкоцитоз з ссувом формули вліво. Про яке захворювання слід думати? 

A. Гострий орхоепідідіміт . 

B. Гострий тромбоз вен сім'яного канатика . 

C. Гострий фунікуліт. 

D. Гострий орхіт. 

E. Гострий колікуліт. 

4. Хворий 17 років, скаржиться на болі в правій половині калитки, збільшення останньої в розмірах, підвищення температури тіла до 38,4 С, озноб. Вважає себе хворим протягом доби. Початок захворювання пов'язує з простудним фактором і фізичним навантаженням. При об'єктивному огляді права половина калитки збільшена в розмірах, шкіра напружена гіперемована. Пальпуються збільшені та різко болючі праве яєчко і придаток. Сім'яний канатик потовщений болючий. Загальний аналіз крові: еритроцити - 4,0х1012/л, гемоглобін - 124 г/л, лейкоцити - 9,2х109/л, паличкоядерні -10\%, сегментоядерні -54\%, лімфоцити -27\%, моноцити -9\%; ШОЕ -12 мм/год. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину? 

A. Гострий правобічний епідидиміт. 

B. Водянка оболонок правого яєчка. 

C. Пухлина правого яєчка. 

D. Перекрут сім'яного канатика. 

E. Защемлена правобічна коса пахвинна грижа. 

5. В поліклініку звернулися батьки хлопчика 2-х років зі скаргами на відсутність у дитини в мошонці правого яєчка. При огляді виявляється гіпоплазія правої половини мошонки , яєчко відсутнє, Воно зменшене в розмірах, пальпується по ходу пахового каналу , але в мошонку не низводиться. Діагноз?

A. *Правобічний крипторхізм , пахова форма;

B. Ретракція правого яєчка [псевдокрипторхізм];

C. Лівобічний монорхізм;

D. Правобічний крипторхізм , черевна форма;

E. Ектопія правого яєчка , лобкова форма;

6. У дитини 4-х років від народження 12 годин назад виникло защемлення лівобічної пахової грижі, дитина неспокійна,плаче,при пальпації різка болючість в місці защемлення,яке не вправляється в черевну порожнину.Пахове кільце пропальпувати неможливо.Виберіть найбільш вірогідну тактику лікування. 

A. * Термінова операція. 

B. Ручне вправлення грижі. 

C. Комплекс консервативних міроприємств, розрахова-них на самостійне вправлення грижі.

D. Вправлення грижі під наркозом. 

E. Призначення знеболюючих.

7. Дитині віком 1 рік 10 місяців встановлено діагноз правостороннього крипторхизму. Вкажіть тактику і терміни хірургічного лікування. 

A. * Хірургічне лікування в плановому порядку 

B. Хірургічне лікування у 6-річному віці. 

C. Хірургічне лікування в період статевого визрівання. 

D. Лікування у ендокрінолога. 

E. Спостереження на протязі 2-х років.

8. Защемлення пахової кили виникло у дівчинки в віці 3 років. Давність защемлення 1 година. Виберіть метод лікування. 

A. *Негайне оперативне втручання. 

B. Ручне вправління кили. 

C. Короткочасний накоз. 

D. Комплекс консервативних заходів, розрахований на самовправлення кили. 

E. Клізма з хлоралгідратом. 

9. Защемлення пахової кили виникло у хлопчика у віці 1 року. При огляді та промацуванні килового випину відмічається гіперемія та пастозність тканин. Виберіть метод лікування. 

A. *Негайне оперативне втручання. 

B. Комплекс консервативних заходів, розрахованих на самовправління кили. 

C. Ручне вправління кили. 

D. Негайне вправлення кили під короткочасним наркозом. 

E. Призначення барбітуратів. 

10. Хлопчик 10 років госпіталізований в хірургічне відділення через 12 годин з моменту захворювання зі скаргами на переймистий біль в животі, багаторазову блювоту, наявність болючого пухлиноподібного утвору в правій паховій ділянці. Біль з'явився після підняття вантажу. Об'єктивно: пульс 112 уд.в хв., язик сухий, живіт здутий, помірно болючий при пальпації. В правій паховій ділянці і в правій половині калитки пальпується пухлиноподібний різкоболючий утвір щільно еластичної консистенції. Рентгенологічно: гіперпневматоз тонкої кишки, подекуди чаші Клойбера. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. *Защемлена правобічна пахово-калиткова грижа.

B. Невправима правобічна пахова грижа.

C. Гостра кишкова непрохідність.

D. Семінома правого яєчка.

E. Водянка правого яєчка.

11. У пологовому будинку народився хлопчик з масою тіла 3700 г. Загальний стан дитини задовільний. У центрі живота виявляється утворення діаметром біля 12 см. Утворення покрите гладкими оболонками, крізь які просвічуються петлі кишок і печінка. Діагноз ?

A. *Неускладнена грижа пупкового канатика;

B. Ускладнена грижа пупкового канатика;

C. Гастрошизіс;

D. Вентральна грижа;

E. Пупкова грижа;

12. При огляді дитини у віці 3 мес. виявлене збільшення правої половини калитки, м’яко-еластичній консистенції, розміри якого зменшуються під час сну, і збільшуються при плачі, натуженні. Який метод дослідження дозволяє уточнити діагноз?

A. * Пальпація стовщеного тяжа, що перетинає лонний горбок [симптом шовкової рукавички].

B. Діафаноскопія.

C. Пальпація зовнішнього пахового каналу

D. Пункція калитки

E. Дослідження виявленого утворення в положенні Тренделенбурга.

13. У соматичному відділенні хлопчик 6 міс., який знаходиться з приводу гострої пневмонії. В дитини виникло защемлення пахвинної кили. З моменту защемлення пройшло 30 хв. Якою має бути тактика хірурга, що викликаний на консультацію?

A. *Спробувати вправити грижу.

B. Термінове оперативне втручання.

C. Динамічне спостереження.

D. Рекомендувати планове оперативне лікування.

E. Підсилення терапії гострої пневмонії.

Особливості онкології дитячого віку.

1. У дитини 1,5 місяців у тім’яно-скроневій ділянці справа з народження батьки відзначають пухлиноподібне утворення темно – багряного кольору, яке підвищується над поверхнею шкіри, не зникає при надавлюванні, розмірами 3-·2 см. Який попередній діагноз ? 

A. *Кавернозна гемангіома 

B. Лімфангіома 

C. Пігментна пляма 

D. Ангіофіброма 

E. Природжена судинна пляма 

2. За консультацією звернулась мама дитини 6 місяців, в якої була діагностована кавернозна гемангіома. При огляді дитини– малиноподібне утворення в діаметрі до 3 см, із чіткими межами, без ознак периферійного запалення, розташоване на шкірі правого плеча. За останній місяць ознак росту пухлини не спостерігалось. Ваша тактика по відношенню цієї гемангіоми?

A. *динамічне спостереження

B. Термінове хірургічне висічення в межах здорових тканин

C. Біопсія із наступним гістологічним дослідженням

D. Хіміотерапія

E. Близькофокусна рентгентерапія

3. У дитини 1,5 міс. у тім’яно-скроневій ділянці справа з народження батьки відзначають пухлиноподібне утворення розмірами 3х2 см, темно-багряного кольору, що підвищується над поверхнею шкіри. При надавлюванні не зникає, але змінює колір на блідий. Який діагноз?

A. *Кавернозна гемангіома.

B. Лімфангіома.

C. Пігментна пляма.

D. Ангіофіброма.

E. Природжена судинна пляма.

Вади розвитку та пухлини скелету.

1. Під час обстеження хлопчика 12 років, який упав на спину з висоти 5 метрів, виявлено різкі болі в хребті, скованість рухів. Яке додаткове обстеження доцільно провести в першу чергу?

A. * Рентгенографія хребта в передньо-задній і боковій проекції

B. Рентгенографія хребта в боковій проекції

C. Рентгенографія хребта в передньо-задній проекції

D. Комп'ютерна томографія хребта 

E. Магнитно-ядерно резонансна томографія хребта 

2. Хворий 4 років звернувся зі скаргами на різкий біль в ділянці правого плечового суглоба. За 10 хвилин до того впав на вулиці на витягнуту руку. Лікар травматологічного пункту виявив різку деформацію контурів правого плечового суглобу, неможливість активних рухів правою кінцівкою. Рентгенологічно: неспівпадіння суглобових поверхонь. Який

A. * Вивих ключиці

B. Вивих плеча

C. Забій плеча

D. Вивих лопатки

E. Перелом плеча

3. Мати 3-місячної дитини звернулась до лікаря зі скаргою на те, що в дитини криві стопи. Об’єктивно: обидві стопи зігнуті донизу, супіновані та приведені в середину. Встановлено діагноз - клишоногість. Який лікувальний метод необхідно

A. *Етапна редресація в гіпсових пов’язках 

B. Оперативне втручання на сухожилках 

C. Оперативне втручання на кістках 

D. Бинтування ніг по Етінгену 

E. Ортопедичне взуття 

4. Мати 1-місячної дівчинки помітила асиметрію складок на стегні дитини. Об’єктивно: вкорочення лівої кінцівки, невелика зовнішня ротація, обмежене розведення ніг, зігнутих в кульшових суглобах. Встановлено діагноз: дисплазія лівого кульшового суглобу. Який лікувальний засіб доцільно

A.* Стремена Павліка, відводящі шини 

B. Оперативне вправлення вивиху 

C. Закрите вправлення вивиху та фіксація в гіпсовій пов’язці 

D. Скелетний витяг стегна 

E. Оперативне лікування після 2 років 

5. Дівчинка 15 років займається художньою гімнастикою з 7 років. Скарги на втому ввечері, біль в попереку. Діагноз: S – подібний сколіоз грудного та поперекового відділів хребта I ступеню. Які основні клінічні ознаки цього захворювання ? 

A.* Викривлення хребта та м'язовий "валик" при згинанні вперед 

B. Асиметрія надпліччя, лопаток, трикутників талії 

C. Викривлення та реберний горб зменшуються при ляганні або "висі" 

D. Рухи у попереку практично не обмежені, помірно болючі 

E. Відсутність болю при осьовому навантаженні хребта

6. У пологовому будинку у новонародженного при огляді знайдено симптом "клацання" зліва, асиметрію шкірних складок, довжина кінцівок однакова. Поставлено діагноз: "Природжений вивих стегна". Назвіть більш вірогідні ознаки природженого вивиху стегна у новонароджених.

A.* Симптом "клацання" 

B. Обмеження відведення 

C. Вкорочення кінцівки 

D. Асиметрія шкірних складок 

E. Зовнішня ротація кінцівок 

7. Серед перерахованих симптомів вродженого вивиху стегна знайдіть такий, що не належить до ранніх: 

A. * Симптом Тренделенбурга. 

B. Недостатнє розведення стегон. 

C. Асиметрія складок шкіри на стегнах. 

D. Обмежене розведення стегон. 

E. Симптом Путті-Маркса. 

8. Хлопчик 10 років на протязі 3 місяців скаржиться на біль у області лівого тазостегнового суглобу, функція суглобу обмежена. На рентгенограмі у області голівки стегнової кістки видна ділянка 1*1,5 см з підвищеною щільністю і сплющенням епіфізу. Суглобова щілина розширена, суглобова впадина – не змінена Назвіть найбільш імовірний діагноз

A. *Асептичний некроз головки стегнової кістки.

B. Туберкульозний артрит.

C. Деформуючий артроз.

D. Хвороба Бехтерева.

E. Ревматоїдний артрит.

9. Немовля народилолся недоношеним. При обстеженні наявність 4 складок на стегні, обмеження відведення кінцівкою, незначна гіпотрофія сідничних м’язів на сторони враження. Ваш діагноз ? 

A.* Дисплазія кульшового суглоба

B. Вроджений звих стегна

C. Варусна демормація шийки стегна

D. Перелом шийки стегна

E. Хибний суглоб.

10. Немовля народилося вчасно. Пологи патологічні, сідницями вперед. При огляді немовляти: обмеження відведення нижніх кінцівок до 50 ?, додаткові складки на передньо-внутрішній поверхні стегон 4 і 5. Поставте правильний діагноз.

A.* Дисплазія кульшових суглобів

B. Вроджений звих стегон

C. Варусна деформація шийок стегон

D. Перелом шийок стегнових кісток

E. Парапарез.

11. Після народження немовляти батьки звернули увагу на вкорочення правої нижньої кінцівки і її зовнішню ротацію.При обстеженні виявлено позитивний симптом “зісковзування”, обмеження відведення кінцівки до 60?. Поставте правильний діагноз.

A.* Вроджений звих стегна

B. Дисплазія кульшового суглоба

C. Злам шийки стегнової кістки

D. Варусна деформація шийки стегнової кістки

E. Плегія

12. При обстеженні немовляти в 4 місяці виявлено обмеження відведення правої нижньої кінцівки. Рентгенологічно праворуч кут нахилу даху вертлюгової западини 35?, відсутнє ядро окостеніння голівки правої стегнової кістки, проксимальний кінець її зміщений назовні. Поставте правильний діагноз.

A.* Вроджена дисплазія кульшового суглоба

B. Вроджений звих стегна

C. Перелом шийки стегнової кістки

D. Варусна деформація шийки стегна

E. Вроджений вивих стегна

13. Дитина народилася вчасно, доношена.Після пологів батьки звернули увагу на вкорочення і зовнішню ротацію нижньої кінцівки. При клінічному обстеженні позитивний симптом Маркса-Ортолані, симптом незникаючого пульсу, на внутрішній поверхні стегна додаткові шкірні складки. Поставте правильний

A.* Вроджений звих стегна

B. Дисплазія кульшового суглоба

C. Варусна деформація шийки стегна

D. Перелом шийки стегна

E. Дисплазія стегон

14. Удитини 5 років, виражений нахил голови праворуч, асиметрія лицьового черепа, правий грудинно-ключично-сосковий м’яз різко напружений, рухи голови обмежені, праве надпліччя припіднято. Поставте правильний діагноз.

A.* Вроджена кривошия

B. Сколіоз шийного відділу хребта

C. Хвороба Кліпель-Фейна

D. Хвороба Грізеля

E. Синдром Шерешевського-Тернера

15. Пацієнтка 16 років скаржиться на біль в спині, швидку стомлюваність. Травму заперечує. В дошкільному віці одержувала лікування як тубінфікована. Об'єктивно: астенік, трикутники талії згладжені, нижній кут лівої лопатки нижче на 1 см, таз перекошений праворуч на 0,5 см, довжина кінцівок однакова, лінія остистих відростків відхилена вліво в поперековому відділі і вправо в нижньопоперековому відділі, пальпація і перкусія відростків безболісна, розгинач тулуба напружений зліва в грудному відділі і праворуч в нижньопоперековому відділі. В горизонтальному положенні деформація зменшується, але не зникає. Який діагноз найбільш імовірний?

A. *сколіотична хвороба ІІ ст.

B. сколіотична постава.

C. сколіотична хвороба І ст.

D. туберкульозний спонділіт.

E. остеохондропатія поперекових хребців.

16. Юнак 16 років, який займається спортом, став відмічати бугристості в районі великої берцової кістки. Праворуч припухлість та незначна набряклість м’яких тканин. При пальпації припухлість твердої консистенції супроводжується болем. На рентгенограмах фрагментація апофіза великої

A. * остеохондропатія бугристості правої великої берцової кістки

B. ушиб правої великої берцової кістки

C. Остесаркома 

D. періостіт правої великої берцової кістки

E. препателярний бурсит

17. Немовля народилолся недоношеним. При обстеженні виявлено асиметрію шкірних складок на стегнах, обмеження відведення кінцівок, незначна гіпотрофія сідничних м’язів зліва. Яка імовірна вроджена патологія?

A. *Дисплазія лівого кульшового суглоба

B. Вроджений звих стегна

C. Варусна демормація шийки стегна

D. Перелом шийки стегна

E. Дисплазія правого кульшового суглоба 

18. Чергова сестра викликала лікаря до хворої дитини, яка знаходиться другу добу на лікуванні у травматологічному відділенні з діагнозом черезвиростковий перелом плечової кістки. Дитина скаржиться на біль. При огляді встановлено, що ліктьовий суглоб імобілізовано циркулярною гіпсовою пов’язкою. Крім того, виявляється значний набряк, синюшність пальців кисті, їх активні рухи викликають значну біль. Які термінові лікульні заходи необхідні?

A. Розтин гіпсової пов’язки

B. Додаткова імобілізація пальців кисті

C. Призначення антибіотикотерапії

D. Охолодження кінцівки

E. Зігрівання кінцівки

19. Після народження немовляти батьки звернули увагу на вкорочення правої нижньої кінцівки і її зовнішню ротацію. При обстеженні виявлено позитивний симптом “зісковзування”, вкорочення і обмеження відведення кінцівки до $60^O$. Поставте правильний діагноз.

A. *Вроджений звих правого стегна

B. Дисплазія кульшового суглоба

C. Злам шийки стегнової кістки

D. Варусна деформація шийки стегнової кістки

E. Вроджений звих лівого стегна 

20. Після народження дитина почала ходити в 1,5 роки. При ході кульгає на праву ногу. Рентгенологічно – симптоми тріади Путті (скошеність даху вертлюгової впадини, розрив лінії Шентона, латеропозиція головки стегнової кістки) . Поставте правильний діагноз.

A. *Вроджений звих стегна

B. Варусна деформація шийки стегнової кістки

C. Вкорочення кінцівки

D. Перелом шийки стегнової кістки

E. Дисплазія кульшового суглоба

21. Дитина народилася вчасно, доношена. Після пологів неонатолог звернув увагу на вкорочення і зовнішню ротацію нижньої кінцівки. При клінічному обстеженні позитивний симптом Маркса-Ортолані, симптом незникаючого пульсу, на внутрішній поверхні стегна додаткові шкірні складки. Поставте правильний

A. *Вроджений звих стегна

B. Дисплазія кульшового суглоба

C. Варусна деформація шийки стегна

D. Перелом шийки стегна

E. Пологова травма

22. У немовляти при огляді виявлено напруження грудинно-ключично-соскового м’яза справа. Голова нахилена вправо, обличчя повернуто в протилежний бік, праве надпліччя припідняте, рухи голови обмежені. Поставте

A.* Вроджена кривошия справа

B. Сколіоз шийного відділу хребта

C. Крилоподібна шия

D. Хвороба Кліппель-Фейля

E. Хвороба Грізека

23. У немовля зрощені пальці правої кісті. Ваш діагноз?

A. * Сіндактілія.

B. Полідактілія

C. Макродактілія

D. Акродактілія

E. Актромелія

24. У немовляти двох тижнів під час патронажного огляду виявлена правобічна м"язова кривошия. Правий грудино-ключичний м"яз скорочений. Визначається ділянка ущільнення в середній її частині. Які фізичні вправи можуть бути використані в лікуванні даної дитини?

A. * Пасивні

B. Ідеомоторні

C. Активні

D. Вправи, які збільшують загальну витривалість

E. Статичні дихальні вправи

PAGE  22




1. реферату- Житлова іпотека перехідного періоду проблеми і перспективи розвиткуРозділ- Економіка підприємств.
2. тема надзора за исполнением налогового законодательства законностью и полнотой мер принимаемых органами
3. Контрольная работа- Государство как субъект международного частного права
4. Контрольная работа- Криминологическая характеристика личности преступника
5.  Занятия физической культурой и спортом ~ важный аспект здорового образа жизни молодёжи 4
6.  Стоматологическая заболеваемость населения региона оценивается при проведении- Ответ- 3 1 диспансери
7. ВВЕДЕНИЕ; 2 ВОЗДУШНАЯ СРЕДА; 3 ВОДНАЯ СРЕДА; 4 КЛИМАТИЧЕСКАЯ СРЕДА; 5 АКУСТИЧЕСКАЯ СРЕДА; Для и
8. Реферат з Вступу до фаху
9. Реферат- Психотехнологии воспитания социально и профессионально значимых качеств
10. ФОРМИРОВАНИЕ И ИСПОЛНЕНИЕ СМЕТЫ ДОХОДОВ И РАСХОДОВ БЮДЖЕТНОГО УЧРЕЖДЕНИЯ (НА ПРИМЕРЕ МБУ «ВЕРХНЕВИЛЮЙСКИЙ МУЗЕЙ ИСТОРИИ И ЭТНОГРАФИИ»)
11. Вариант 16. ПРАКТИЧЕСКАЯ РАБОТА 1
12. проводить дифференциальную диагностику заболевания; назначать медикаментозное лечение; определ
13. Оцінка ефективності використання рухомого складу
14. Тема. Засоби навчання природознавства П л а н Організація куточка живої природи в школі
15. Прохождення служби в органах місцевого самоврядування
16. С. Джунусов О мере своеобразия национальных культур ДЖУНУСО.html
17. Yer student of
18. Історичні типи світогляду
19. Информация- понятия, виды, получение, измерение и проблема обучения
20. .2004 1 Код Форма по